PARTNER SERWISU
vpakzrpz
638 639 640 641 642

Kiedy dno bessy?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 8 sierpnia 2010 12:41:15
Cytat:
Nie wiem czy wiesz: we wtorek odbędzie się spotkanie FED w jakiej sprawie sprawie ?.....oczywiście że KOLEJNEGO ZASTRZYKU ! oni są już narkomanami długu

Ale są też jedynym krajem na świecie, który może sobie pozwolić
na zwiększanie długu w nieskończoność. Jakoś nie wyobrażam sobie wierzycieli
ściągajacych długi z największego mocarstwa na świecie Angel

zarówno pożyczkobiorca (USA) jak i pożyczkodawcy(np. Chiny)
doskonale wiedzą że dług ten nigdy nie będzie spłacony.
pożyczkodawcy robią to żeby Olbrzym konsumpcji nie upadł
bo jak upadnie, to ich też na dno pociągnie.
I tak się to kręci.....
Edytowany: 8 sierpnia 2010 12:44

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 sierpnia 2010 12:43:12
Vox napisał(a):

na zwiększanie długu w nieskończoność. Jakoś nie wyobrażam sobie dłużników

Chyba wierzycieli Angel

A co do tej możliwości zadłużania się w nieskończoność, to myślę że kiedyś się zdziwią...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Vox
Vox
297
Wysłane: 8 sierpnia 2010 12:47:10
Cytat:
A co do tej możliwości zadłużania się w nieskończoność, to myślę że kiedyś się zdziwią...

a ja właśnie myślę że zdziwią się ci co oczekują upadku USA spowodowanego długiem.
Ben z FED-u głupi nie jest. Na pewno nie zadłuża kraju w durno, tylko
ma już pewnie kilka planów jak dług umorzyć/nie spłacić/zdewaluować Angel

Tak to już jest, że małe kraje jak Polska - muszą się pilnować. A duży może więcej Whistle

Edytowany: 8 sierpnia 2010 12:49

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 8 sierpnia 2010 13:10:11
Vox napisał(a):
Cytat:

a ja właśnie myślę że zdziwią się ci co oczekują upadku USA spowodowanego długiem.
Ben z FED-u głupi nie jest. Na pewno nie zadłuża kraju w durno, tylko
ma już pewnie kilka planów jak dług umorzyć/nie spłacić/zdewaluować Angel

Tak to już jest, że małe kraje jak Polska - muszą się pilnować. A duży może więcej Whistle

Problem polega na tym ze zadluzanie sie w nieskonczonosc nic nie zmienia :) przyklad Japonia kiedys najwiekszy konsument dzisiaj ma zadluzenie przekraczajace 200% PKB
Czy dzieki temu wiecej konsumuja ?? Otoz nie :)
Zadluzanie sie panstw mozna porownac do zadluzania sie zwyklego kowalskiego jedyna roznica to skala :) Kowalski idzie do banku i dostaje kredyt jednak po pewnym czasie chce miec wiecej wiec idzie znow do banku i znow dostaje po jakims czasie idzie znow do banku a bank odmawia ze wzgledu na duze zadluzenie wiec kowalski idzie do prowidenta bo tam na 100% dadza :) w koncu kowalski jest zarzniety oprocentowaniem i idzie do piachu dzieki czemu ani banki ani prowident nie odzyskuja swojego :)
Tak samo jest z panstwami tylko dzieki nadmiarowi wpompowanej kasy agonia sie przedluza ale dzisiaj mozna stwierdzic ze to w koncu peknie i jestem pewien ze my tego dozyjemy.

Jezeli amerykanie w szybkim tepie nie znajda sposobu na zwiekszenie zatrudnienia to na milion procent bedzie druga odslona jak w wielkim kryzysie a swiat bedzie sie z 10 albo 20 lat podnosil z kolan.
Na zwiekszenie zatrudnienia w sektorze uslug i budowlanym bym nie liczyl wiec musza troche wiecej sie napracowac.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 8 sierpnia 2010 14:54:12
Cytat:
Do upadającej firmy, wymagającej restrukturyzacji, porównał Wielką Brytanię premier David Cameron. Koalicję swojej partii - konserwatystów - z liberalnymi demokratami przyrównał do nowych właścicieli dążących do przywrócenia firmie rentowności.
"Gdy firma zaczyna się chylić ku upadkowi, jej wyniki sprzedaży spadają, a długi rosną, to potrzebuje ona kogoś energicznego, z pomysłami i wizją, by dokonał szeregu logicznych kroków" - napisał premier w artykule zamieszczonym w tygodniku "Sunday Times".

Ostrzegł Brytyjczyków, by przygotowali się na głębokie cięcia wydatków publicznych. "Rząd nie byłby społecznie odpowiedzialny, gdyby w różnych resortach rządowych nie znalazł oszczędności" - zauważył.

biznes.onet.pl/cameron-wielka-...
hello1
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 8 sierpnia 2010 22:47:41
Panowie i Panie.salute
Może ktoś by założył nową księgę,(może być o tym samym tytule.Angel)
Kto przez to wszystko przebrnie?d'oh! To tak w kontekście,gdyby jakiś nowy użytkownik chciał poczytać,raptem 650 stron.

Nie ma Tadka,to...może Discopolo?thumbright
"Fortuna favet fortibus"

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 8 sierpnia 2010 23:55:56
Aaaale co to przeszkadza? Engine forum daje radę. Można zacząć gdzie się żywnie podoba binky

Verion
0
Wpisów: 290
Wysłane: 9 sierpnia 2010 07:02:00
Vox napisał(a):
Cytat:
Nie wiem czy wiesz: we wtorek odbędzie się spotkanie FED w jakiej sprawie sprawie ?.....oczywiście że KOLEJNEGO ZASTRZYKU ! oni są już narkomanami długu

na zwiększanie długu w nieskończoność. Jakoś nie wyobrażam sobie wierzycieli

zarówno pożyczkobiorca (USA) jak i pożyczkodawcy(np. Chiny)
doskonale wiedzą że dług ten nigdy nie będzie spłacony.
pożyczkodawcy robią to żeby Olbrzym konsumpcji nie upadł
bo jak upadnie, to ich też na dno pociągnie.
I tak się to kręci.....

Dla mnie ten system to podtrzymywanie trupa kijami.
Może i będą się zadłużać bez końca , ale nie poprawią tym stanu gospodarki, będą zwiększać tylko inflacje. Istotą pieniądza jest także to , aby za jego pomocą motywować naród do pracy, przez co ludzie mają cele typu samochody, wycieczki, rozrywka itd. Nie wszyscy są specami ekonomi , ale większość pewnie zauważy , że pieniądze , które dostają są co raz mniej warte, a państwo nie szanuje ich wartości bo dosłownie je rozdaje. Co to za towar wymienny , którego może być ile zechcemy, w jakiej ilości zechcemy i kiedy zechcemy. Moim zdaniem USA daje właśnie takie odczucie.
Sytuacja może być nie tak skomplikowana jak się wydaje. $ będzie używany w wc , a inwestorzy będą uciekać np do walut państw , których kondycja gospodarcza jak i wskaźnik makro są na zdrowych poziomach , do choćby EUR. Chiny także mogą zażądać rozliczania w EUR. Pracownicy USA może nie będą chcieli wypłaty w $ a np w butach , złocie, stanikach, stali itp wtedy FED zapadnie się jak czarna dziura.
Każdy system ma słaby punkt, każdy....

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 sierpnia 2010 08:23:36
Cytat:
inwestorzy będą uciekać np do walut państw , których kondycja gospodarcza jak i wskaźnik makro są na zdrowych poziomach , do choćby EUR.

tak, EUR blah5
przecież tu mamy tę samą chorobę długu co tam.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 9 sierpnia 2010 08:33:02
Vox napisał(a):
Cytat:
inwestorzy będą uciekać np do walut państw , których kondycja gospodarcza jak i wskaźnik makro są na zdrowych poziomach , do choćby EUR.

tak, EUR blah5

Ale u nas chca ja leczyc a w USA chca jeszcze bardziej chorowac :(
Co nie zmienia faktu ze najpredzej swiat pojdzie w jena i franka :( paradoks to oczywiscie jen wave mysle ze jak by Chiny uwolnily swoja walute to tam by kasa calego swiata szla a tak nie ma o czym gadac.

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 9 sierpnia 2010 09:51:21
Vox napisał(a):
Cytat:

tak, EUR blah5

No, ale jak zaczęła się zawierucha na wiosnę tego roku, to gdzie kapitał uciekał? Śmieciowy dolar przestał być śmieciowy i zaczął być pożądany. My tu na wątku swoje, a świat swoje.

Verion, handel wymienny? Nie żartuj Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 sierpnia 2010 10:51:17
tymczasem znowu mamy wzrosty na giełdzie blackeye

ezechiel2517
0
Wpisów: 112
Wysłane: 9 sierpnia 2010 10:53:04
Krach w USA jak w 30tych? Bez przesady.

USA to nie zwykly Kowalski, a raczej calkiem duzy mafioso.
Jak mu sie kasa skonczy , w przeciewienstwie do K. zawsze moze, komus dac po mordzie i cos zabrac, ew wywolac jakas zawieruche i tez na tym zarobic (przyklady znacie), dysponujac przy tym coraz lepszym sprzetem (jakos nie widzialem zeby przez kryzys cieli wydatki na uzbrojenie i badania...
No i nie zapominajmy ze najwiekszy macherzy tego swiata tez dla niego robia (vide nasz ulubiony Bank...).

Edytowany: 9 sierpnia 2010 10:53

Verschuren
0
Wpisów: 56
Wysłane: 9 sierpnia 2010 11:30:59
mnie bardzo ciekawi jak daleko zajdzie cena ropy, teraz sobie rośnie w oczekiwaniu na simulusa, ale należy pamiętać katastrofę spowodowaną przez BP, po której obama i spółka będą musieli zaostrzyć regulacje i przepisy dla podobnych projektów wydobywania ropy na otwartym morzu, co przyczyni się do wzrostu kosztów jej wydobycia - pytanie, na ile? I czy to będzie przyczynek do tego, żeby "dać komuś w mordę" (może Wenezuela)?Eh? Poza tym wysoka cena ropy zawsze jest przyczynkiem do spowolnienia gospodarki..

W raporcie sierpniowym GMI (który wrzucił na swój blog SiP) czytamy: "The magic 100% level in the YoY% change in the price of oil gives us a 100% chance of a recession in the succeeding twelve months."
I kolejne:
"Oil price rises are always a precursor to recessions."
Co wy na to?
Edytowany: 9 sierpnia 2010 11:35

Vox
Vox
297
Wysłane: 9 sierpnia 2010 11:38:50
jak ropa będzie po 200$,
też uwierzę w recesję :-)

ezechiel2517
0
Wysłane: 9 sierpnia 2010 11:41:39
W fabryce Chevy zaczynaja prace na 3 zmiany, tyle maja zamowien na Volta. Moze to poczatek samochodowej rewolucji energetycznej w USA? Jesli mawet kilka /kilkanascie % malych uzytkownikow przrrzuci siena auta z silnikami elektrycznymi, to moze to miec wplyw na ceny barylki (w perspektywie kilku lat), nie mowiac juz o spekulantach, ktorzy tez juz powoli moga zacierac male, pulchne lapki...

Verion
0
Wysłane: 9 sierpnia 2010 11:49:29
Z tym EUR dla mnie to alternatywa , która obecnie wydaje mi się bardziej rozsądna niż $. Handel wymienny to oczywiście skrajność , chciałem zobrazować bardziej kontrastowo do czego może dążyć ich polityka, a generalnie może dążyć do ucieczki w inny towar wymienny , bardziej prawdopodobna jest oczywiście inna waluta :)
ezechiel2517... niech będzie mafiozo , ale na to co robi patrzy cały świat i każda jednostka np inwestor może powiedzieć "mi się to nie podoba" i zabierze swoje walizy do innego kraju lub zainwestuje w inny rynek. Gdy takich ludzi będzie miliony mafiozie mogą otworzyć się oczy i zostanie sam ze swoją gospodarką subwencji.

a tym czasem znów konsolidacja przed oporem 2540 i pod 2570 (:. Co raz bardziej podtrzymuje zdanie, że trwa akumulacja, nakręcanie sprężyny przed dynamicznym ruchem. Uważam , że rynki czekają na decyzje FED.

ezechiel2517
0
Wysłane: 9 sierpnia 2010 11:55:40
Verion napisał(a):
każda jednostka np inwestor może powiedzieć "mi się to nie podoba" i zabierze swoje walizy do innego kraju lub zainwestuje w inny rynek.

Inwestor pojdzie tam gdzie mozna najlepiej (biorac pod uwage ryzyko) zarobic, podobanie sie nie ma za wiele do tego, niestety...

Verion
0
Wysłane: 9 sierpnia 2010 12:11:44
ezechiel2517 napisał(a):
Verion napisał(a):
każda jednostka np inwestor może powiedzieć "mi się to nie podoba" i zabierze swoje walizy do innego kraju lub zainwestuje w inny rynek.

Inwestor pojdzie tam gdzie mozna najlepiej (biorac pod uwage ryzyko) zarobic, podobanie sie nie ma za wiele do tego, niestety...

Oczywiste. Jednak państwo , takie jak USA wydaje mi się atrakcyjne tylko do grania na giełdzie , inwestorzy którzy pragną otwierać fabryki , tworzyć miejsca pracy , raczej będą się starali znaleźć do tego państwa o zdrowszych fundamentach i lepszych perspektywach.

Verschuren
0
Wpisów: 56
Wysłane: 9 sierpnia 2010 12:35:09
W fabryce Chevy zaczynaja prace na 3 zmiany, tyle maja zamowien na Volta.

Zastanawia mnie, czemu GM nie przenosi fabryk do Chin? Może dlatego, że wtedy nie byłoby dla nich pieniążków ze stimulusów?

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

638 639 640 641 642

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,349 sek.

wnfigabf
vwjohmmj
yklotqis
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
reqeuqqm
dzsrlubf
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat