0 Dołączył: 2010-07-29 Wpisów: 30
Wysłane:
20 sierpnia 2010 09:29:41
przy kursie: 16,20 zł
Dzisiaj Pan analityk ( nie pamiętaj kto) przepraszam z góry powiedział iż taki kapitał jest potrzxebny do rozpoczęcia wydobycia ropy bo wiadomo koszta astronomiczne. POwiedział też że zarzą wydaje i pieniążki mogą się kończyć ale 110 mln dol??!! No bez przesady to raczej nie jest na kawke i ciasteczka choćby były one ze złota?? Prawda? Wydaje mi się że coś szykują W Azji jest sporo ropy właściwie na całym obszarze Brunei tylko kwestia dokopania się:) Co o tym sądzicie wchodziłem kiedyś po 1,67 i sprzedałem po ok 1,9 ale teraz cena kusząca:)a możę po takiej wiadomości poszybować w okolice 4,5,6 zł:)
|
|
PREMIUM
0 Grupa: Emitent
Wysłane:
20 sierpnia 2010 09:51:45
grabkakosta napisał(a):Witam , 1. na stronie AED od kilku dni widnieje już kolejna informacja o postępie wierceń www.asx.com.au/asx/research/co..., a na stronie KOV nic nowego na ten temat , dlaczego?? a) AED informuje że w przeciągu tygodnia dowiercili się do 2,360 m (1000 m/tydz) ,czy to normalny postęp ??( wcześniej przez tydzień wiercili ok 400 m ) pytam ,ponieważ jeśli są już jednak na tej głębokości to jestem zawiedziony bo liczyłem ,że tu pojawią się jakieś złoża , tak jak na Lukut-1. 2. Mawar-1 ?? Miało być opóżnienie 3 tygodnie ,rozpoczęto już prace ?? Minęły cztery. 3. Lukut-1 . Dalej prowadzone są badania ?? Ps. dzięki Redface za odpowiedz na poprzednie moje pytanie. Pozdrawiam Witam, Szczerze mówiąc jestem trochę zdziwiony zainteresowaniem takimi szczegółowymi technicznymi informacjami, które podają operatorzy. Uwierzcie mi, jeśli byłaby to informacja 'przełomowa'/ a wedle polskich przepisów 'cenotwórcza/ istotna', byłaby w ESPI równolegle z AED czy TAP. AED i TAP (oni też podali dziś update) są spółkami australijskimi, więc z racji tego informacje u nich już poszły. Dajcie mi trochę pospać, please! Calgary jest 8 godzin za mną, a Sidney 8 godzin przede mną ;-) Co to Mawar-1 - info jest w dzisiejszym komunikacie TAP - planowane rozpoczęcie wierceń do końca sierpnia. Takie życie, skoro polegamy na podwykonawcach. Co do Bloku-L: dzisiejsze info z AED dodaje trochę koloru, prawda? Ale oni trochę koloryzują... Pamiętacie pierwszy komunikat o Lukut-1, który posłał kurs KOV mocno powyżej 2zł? Nam zależy na długoterminowym wzroście wartości spółki, a nie krótkoterminowej spekulacji. Tutaj nikt z insiderów nie będzie sprzedawał swoich akcji na górce, mając dostęp do info, które rynek pozna następnego dnia. Dlatego mimo, że AED wydaje się wysyłać pozytywne sygnały, my póki co pozostajemy spokojni. Lukut-1 - ze względu na koszty chcemy skoordynować testowanie Lukut-1 z zakończeniem odwiertu Lempuyang-1 - chodzi o to, by urządzenie testujące wynająć na dłużej i od razu z jednego odwiertu przenieść je na drugi - wtedy będzie taniej (zakładając, że przy Lempuyang będzie co testować, ale już sam zamiar zdradza, że na to liczymy, prawda?) A teraz pozwólcie, że polinkujemy newsy z TAP i AED, ok? ;-)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
20 sierpnia 2010 15:21:55
discopolo napisał(a):Redface napisał(a):
Przepraszam, ale nie jestem uprawniony do jakichkolwiek komentarzy na temat akcjonariuszy spółki, a tym w zakresie 'wycieczek' personalnych.
Ależ sam dokonałeś takiego komentarza dając do zrozumienia że dr Jan będzie fair wobec drobnicy.
Czyli wygląda na to że jesteś uprawniony do pozytywnego komentowania głównego akcjonariusza.
Nie zrozumieliśmy się - mówiąc o 'insiderach', miałem na myśli zarząd.
Ci 'kanadyjscy olejarze', których już dość dobrze poznałem, mają bardzo głęboko wpojone poczucie odpowiedzialności za prowadzone interesy.
Co do wiodącego akcjonariusza - powtórzę, nie zostałem upoważniony do komentowania jakichkolwiek informacji go dotyczących - tak pozytywnych, jak negatywnych.
A teraz prywatnie - rozumiem, że istnieją na rynku negatywne przykłady.
Ale czy logiczne byłoby ryzykowanie budowanej od wielu lat reputacji i biznesu holdingu - wartego wielokrotnie więcej - dla (relatywnie) małych zysków czy doraźnych celów?
Osobiście wierzę, że nie.
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
22 sierpnia 2010 10:38:21
Nie zrozumieliśmy się - mówiąc o 'insiderach', miałem na myśli zarząd.
Ale czy logiczne byłoby ryzykowanie budowanej od wielu lat reputacji dla (relatywnie) małych zysków
W spółce gdzie główny akcjonariusz całkowicie kontroluje spółkę zarząd z definicji nie podskoczy. Jedynym prawdziwym insiderem władnym wykiwac drobnicę jest dr Jan.
Man nadzieję że będzie grał fair, ale to tylko nadzieja. Różnie bywa. Zwłaszcza jeśli w spółce przez dłuższy czas nie będzie sukcesu wtedy.....przypadek R.Krauze jest znamienny.
Stanowczo przeceniasz reputację Kulczyka. Kojarzony jest przede wszystkim z interesami ze Skarbem Państwa. Z całkiem kontrowersyjnymi interesami.
Na kiwkach można całkiem sporo dorobic. Przykładowo pożyczy akcje jakiemuś dziwnemu podmiotowi który kontroluje, zostaną sprzedane, w spółce szukającej która jeszcze nie znalazła wybuchnie duuuuża panika, bez problemu odkupi o połowę taniej.
No cóż, widzę, że kolega ma już wyrobione zdanie.
Zapewne wynika ono z praktyki inwestowania, więc nie będę przekonam Cię deklaracjami.
Powiem raczej tak: mam nadzieję, że po czynach nas poznacie.
A na razie pamiętaj o tym, że przez 6 miesięcy od oferty wszyscy dyrektorzy i największy akcjonariusz podpisali porozumienie o lock-up.
Umówmy się tak: wrócimy do tej dyskusji gdzieś na przełomie września i października, kiedy będziemy (my, czyli zarząd KOV, a także rynek) znać już wyniki odwiertów w Brunei.
Umowa stoi?
Pozdrawiam, JK
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 34
Wysłane:
22 sierpnia 2010 12:47:24
witam, na tym forum. widze,ze dyskusja jest raczej merytoryczna, skorzystam także i ja. Mam pytaniedo Pana Janusza Korczaka( dziekuje ,że poswięca Pan swój czas na forum, jezeli pominie Pan mój post jestem w stanie to zrozumieć-swego czasu jeżeli pan połaczy fakty z forum parkietu i mail-w nienajlepszym tonie- otrzymany pewnego dnia ode mnie)
Fakty: maj 2007 kih odkupuje 12 279 763 akcji 0.6 cad lipiec 2007 emisja dla kih 25 000 000 akcji po 1 cad grudzień 2008 wykup+emisja 48 000 000 akcji po 0.25 cad stan po przeprowadzeniu "reorganizacji" kih stan posiadania 85 279 763 akcji
Raport z dnia 14 wrzesień 2009 o akwizycji Tritona : "The major shareholder of Kulczyk Oil continues to be Kulczyk Investments S.A. (“KI”). At closing of the Triton acquisition and issuance of Company shares to Triton shareholders, KI will own 92,511,988 common shares, which will represent approximately 46.1% of the total number of shares issued and outstanding after the Triton acquisition"
Ilość akcji kih została zwiększona o 7 232 225 -obligacje Tritona. Na dzień 14 wrzesień 2009 kih jest w posiadaniu 92 511 988 akcji. Na dzień prospektu emisyjnego kih posiada 83 260 788 czyli mniej o 9 251 200, a na stronie KOV w dziale struktura akcjonariatu jest napisane RADWAN INVESTMENTS GMBH w posiadaniu własnie te 9 251 199 ( a nie 9 251 200 -jakby jednej akcji zabrakło)
Kim jest Radwan Investments ? Czy mógłby Pan jeżeli to możliwe podał linka do strony spółki Jana Petroleum 4% blok L Co Pan sądzi na temat dziwnej rekomndacji z Ukrainy- czy to nie przypadek,że ta rekomendacja zbiegła sie razem z infem o odwiercie na Ukrainie? Dziękuję. P.S.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-05 Wpisów: 278
Wysłane:
23 sierpnia 2010 09:06:39
przy kursie: 16,50 zł
Jest kiepsko. Brak jakichkolwiek informacji o wynikach testów powoduje osuwanie się kursu. Jak tak dalej pójdzie to uderzymy w dno z czerwca (1,56).
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 sierpnia 2010 09:11:15
No cóż, widzę, że kolega ma już wyrobione zdanie.
A na razie pamiętaj o tym, że przez 6 miesięcy od oferty wszyscy dyrektorzy i największy akcjonariusz podpisali porozumienie o lock-up.
1.Raczej wyrobione wątpliwości niż wyrobione zdanie.
Z resztą jestem na pokładzie więc suma summarum jestem jednak na tak.
2.Krótki coś ten lock-up.
3.Twój udział na portalu jest miłym zaskoczeniem. Doceniam to.
4.Z tego co piszesz to za półtora miesiąca trochę będziemy wiedzieli na czym stoimy. To całkiem bliska perspektywa. Przyjmuję propozycję przełożenia naszej rozmowy do tego czasu.
Dzięki za 'kredyt'. Rozumiem, że zostanę z niego rozliczony. ;-)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 sierpnia 2010 09:45:07
Odyseusz napisał(a):witam, na tym forum. widze,ze dyskusja jest raczej merytoryczna, skorzystam także i ja. Mam pytaniedo Pana Janusza Korczaka( dziekuje ,że poswięca Pan swój czas na forum, jezeli pominie Pan mój post jestem w stanie to zrozumieć-swego czasu jeżeli pan połaczy fakty z forum parkietu i mail-w nienajlepszym tonie- otrzymany pewnego dnia ode mnie)
Fakty: maj 2007 kih odkupuje 12 279 763 akcji 0.6 cad lipiec 2007 emisja dla kih 25 000 000 akcji po 1 cad grudzień 2008 wykup+emisja 48 000 000 akcji po 0.25 cad stan po przeprowadzeniu "reorganizacji" kih stan posiadania 85 279 763 akcji
Raport z dnia 14 wrzesień 2009 o akwizycji Tritona : "The major shareholder of Kulczyk Oil continues to be Kulczyk Investments S.A. (“KI”). At closing of the Triton acquisition and issuance of Company shares to Triton shareholders, KI will own 92,511,988 common shares, which will represent approximately 46.1% of the total number of shares issued and outstanding after the Triton acquisition"
Ilość akcji kih została zwiększona o 7 232 225 -obligacje Tritona. Na dzień 14 wrzesień 2009 kih jest w posiadaniu 92 511 988 akcji. Na dzień prospektu emisyjnego kih posiada 83 260 788 czyli mniej o 9 251 200, a na stronie KOV w dziale struktura akcjonariatu jest napisane RADWAN INVESTMENTS GMBH w posiadaniu własnie te 9 251 199 ( a nie 9 251 200 -jakby jednej akcji zabrakło)
Kim jest Radwan Investments ? Czy mógłby Pan jeżeli to możliwe podał linka do strony spółki Jana Petroleum 4% blok L Co Pan sądzi na temat dziwnej rekomndacji z Ukrainy- czy to nie przypadek,że ta rekomendacja zbiegła sie razem z infem o odwiercie na Ukrainie? Dziękuję. P.S.
Witam kolegę na tym forum ;-) Sprawa jest zawodowa, więc nie żywię urazy - moim zadaniem jest informować i z pokorą wysłuchać krytycznych opinii. Co do pytania - informacje nie dotyczą bezpośrednio spółki, więc odpowiadając mogę posiłkować się tylko informacjami, jakie są dla mnie (czyli i dla rynku) publicznie dostępne. Czyli po kolei: 1) kim jest Radwan Investments? Cytat z prospektu emisyjnego: "Dzieci Dariusza Mioduskiego, Dyrektora Emitenta, są beneficjentami które mogą czerpać korzyści ekonomiczne z aktywów Radwan Privatstiftung, prywatnej fundacji prawa austriackiego, będącej jedynym akcjonariuszem Radwan Investments GmbH. Dariusz Mioduski nie ma prawa kontroli ani wpływu na decyzje podejmowane przez Radwan Investments GmbH ani Radwan Privatstiftung, ani prawa wyznaczania beneficjentów uprawnionych do aktywów Radwan Privatstiftung." Inna informacja publiczna: Dariusz Mioduski jest Prezesem Zarządu Kulczyk Investments. 2) zmiana stanu posiadania Kulczyk Investments w KOV - zwracam uwagę na cenne źródło informacji o transakcjach insiderów w Kanadzie (www.sedi.ca): 15/03/2010 KI sprzedało 9.251.199 akcji KOV po 1U$ za akcję (!). Nabywca w SEDI się nie ujawnił, ale zbieżność liczb ze stanem posiadania ujawnionym w prospekcie przez Radwan daje faktycznie do myślenia. 3) informacje o Jana Corporation - zwracam uwagę, że to jest nasz partner w bloku M, nie L. Info za prospektem: Jana Corporation Sdn Bhd, prywatny fundusz inwestycyjny z Brunei. Nie znalazłem żadnego linku do strony www, a informacji niepublicznych o partnerze nie możemy podawać. Zacytuję, za Brunei Times, że w chwili podpisywania umowy o podziale wpływów w Bloku M, Jana Corp była reprezentowana przez CEO, pana Pg Anak Hj Ja'afar ibni Al Marhum Pg Pemancha Pg Anak Hj Mohd Alam - nazwisko i tytuły wskazuja moim zdaniem na lokalną rodzinę królewską. Ale to moje prywatne przypuszczenie. 4) rekomendacja z Ukrainy. Hmmm... Czy zbieg w czasie z pierwszym odwiertem jest przypadkowy? Nie mam pojęcia, ale chyba zrezygnowałbym tutaj z teorii spisku wymierzonego w KOV ;-)) Jako były analityk giełdowy nie powinienem się bezpośrednio do tej sprawy odnosić. Powiem ogólnie - analityczka nie skontaktowała się z nami, co zwykle jest praktyką, w związku z tym nie uniknęła nawet bardzo podstawowych błędów w informacjach o spółce. Zwykle przed przystąpieniem do analizowania nowej - zupełnie nowej spółki jako analityk starałem się dobrze ją poznać; zauważyć specyfikę itd. Koleżance z Ukrainy chyba zabrakło na to czasu. Poza tym - wycena na podstawie grupy rówieśniczej spółek wydobywających tylko na Ukrainie, kiedy najbardziej atrakcyjne aktywa KOV leżą w zupełnie innej części świata - hmmm...Skontaktowałem się z brokerem, przeczytałem raport, dziś będę przekazywał im swoje uwagi. Tak czy inaczej - dla KOV to mimo wszystko pierwszy broker, który zdecydował się zacząć o nas pisać - choćby z tego powodu damy im kredyt zaufania ;-) Pozdrawiam, JK
|
|
PREMIUM
Wysłane:
23 sierpnia 2010 09:56:29
Krzysiek9 napisał(a):
Witam serdecznie,
Śledzę forum od jakiegoś czasu jednak pytanie zadam po raz pierwszy. Na wstępnie wielki szacunek dla Pana i KOV, gdyż to rzadkość, że osoba ze spółki poświęca swój cenny czas drobnym akcjonariuszom.
Również mam nadzieję, że po czynach Was poznamy. Stąd moje pytanie...kiedy można się spodziewać zakończenia testów odwiertu Lukut-1, gdyż od połowy czerwca nie mamy żadnych informacji na temat tego odwiertu? Rozumiem, że nie może Pan zdradzić wyników cząstkowych testów co zrozumiałe, jednak czy szacunkowo może Pan określić kiedy podana zostanie informacja na temat odkrytych zasobów. Jednocześnie czy potrafi Pan nam powiedzieć, czy wg Pana subiektywnej oceny wyniki tych odwiertów mają szanse być obiecujące?
Dziękuję i pozdrawiam
Witam i ja.
Pisałem już chyba na forum, że ze względu na koszty będziemy chcieli zbliżyć w czasie testowanie Lukut-1 z zakończeniem odwiertu Lempuyang-1. Chodzi o to, żeby w przypadku pozytywnego scenariusza znalezienia śladów węglowodorów w drugim odwiercie (wyższe szanse na to daje choćby niezależny ekspert - McDaniel) móc od razu przenieść urządzenie testujące z Lukut-1 na Lempuyang-1 (ten ostatni rozpoczął się w połowie lipca i miał potrwać 50 dni).
Wszystkie informacje, jakie możemy ujawnić na temat odwiertów znajdują się w naszych raportach bieżących oraz zakładce 'postęp prac' na stronie internetowej, gdzie linkujemy do tygodniowych raportów z postępu prac, przygotowywanych przez operatorów bloku L i bloku M.
Wspominałem już także na forum, że szacujemy (podkreślam, szacujemy - zwróćcie proszę uwagę na opóźnienie w Bloku M), że będziemy mieli wstępne wyniki obu odwiertów i testów w Bloku L gdzieś na przełomie września i października. O wszystkim bezzwłocznie poinformujemy rynek.
Pozdrawiam,
Jakub Korczak/KOV
|
|
0 Dołączył: 2010-08-23 Wpisów: 1
Wysłane:
23 sierpnia 2010 11:11:26
Witam wszystkich
Jestem nowy na tym forum, czytam sobie różne wątki i o kovie także.Podoba mi się to że kompetentne osoby odpowiadają na pytania drobnych akcjonariuszy co często się nie zdarza. Co do samej spółki to na pewno ma potencjał wzrostu z tym że ta branża tak myślę jest trudna tzn długo trzeba czekać na rezultaty.Pomijam przypadek petrola jest poza klasyfikacją.Z kolei patrząc na zachowanie kursu nie mogę się oprzeć wrażeniu że spółka jest obrabiana przez dużych graczy.Było to widać także w ubiegły piątek 20 sierpnia kiedy ktoś przed dogrywką macał popyt ukrytą podażą a było tego z 500 tys sztuk.Wygląda na to że grubi tu grają mocno.I oni sterują kursem.Podobna zagrywka miała miejsce w czerwcu kiedy kurs odbił z 1.56 do 1.8 w tym czasie chyba podano dobrą informację i mam wrażenie że ktoś o niej wiedział wcześniej bo najpierw wykonał celowo spadek wywołując panikę wśród drobnych a potem po odebraniu akcji mocno odbili a pretekstem była właśnie ta informacja.Więc z tym dostępem równym do inf to chyba nie do końca jest tak ładnie.Na wielu zresztą spółkach jest podobnie. Macie jakieś przemyślenia na ten temat?
|
|
|
|
Wysłane:
23 sierpnia 2010 21:45:31
Dziękuję Panu Januszowi.
pewnie i tak jest z Radwan , cena po której to kupili 1 usd jest pocieszająca, swoją drogą drodzy akcjonariusze do momentu IPO na gpw KI zakupił 85 279 763 akcji po sredniej 0.52 cad czyli po około 1,5 pln, wiec jakby nie było nie dużo taniej - kto tu mówi o produkcji tanich akcji w końcu : RESPECT Index a podczas IPO WIADOMO 1.89 PLN. a co do plotek o nastepnej emisji to wszyscy o tym wiedzą bez sukcesów w Brunei-zapomnieć nik nie da ani grosza zresztą trochę rozmieszyły mnie słowa Pana Dariusza Mioduskiego że inwestorzy z Azji na hasło ropa w Brunei kupia kasztą ilość-przypadek POLYARD pokazał że jest inaczej. Tak blok M -Jana Petroleum pomyłka moja , stronę muszą mieć , pewnie z domeną bn, google tego nie wyłapie, mają swoje logo było widac w tle jak podpisywali PSC. A co do ukrainy , to mozna zanleźć tam ropę i to dużą- może okazać się że ten dodatkowy kraj na przyczepkę okaże się kluczowym, kilka tygodni pewna spółka ogłosiła spore znalizisko tam , zresztą trochę i powiązana z innym biznesem KI.
na forum australijskim żywa dyskusja co kryje sie za słowm znaczne czy ilosci w bcf czy tcf komus wyszło że 200 bcf to juz jest znaczne, już niedługo się dowiemy ale nie sądzę że dostaniemy jednoznaczną odpowiedź. pozdrawiam wspólników.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-16 Wpisów: 706
Wysłane:
27 sierpnia 2010 08:59:16
przy kursie: 16,00 zł
AED 0.510 10.87% 0.510 0.515 0.455 0.510 0.445 627,376 www.asx.com.au/asxpdf/20100827...www.asx.com.au/asxpdf/20100827...Hydrocarbon shows were encountered in seven zones between 2556 and 2838m A significant gas influx was intersected while drilling at 2867m MDRT Analysis of seismic data places this intersection just above the prognoses reservoir target. Łącznie z odwiertem Lukut-1 mamy 17 stref z zasobami. Czekamy na testy. Z tego zrozumiałem testy obu odwiertów w bloku L zaczynają się dopiero teraz. Początkowo myślałem, że Lukut-1 jest już testowany. Na wyniki zatem jeszcze poczekamy. Natomiast odwierty wyglądają obiecująco. Odwiert w bloku M już tez ruszył: www.tapoil.com.au/investor-asx...www.kulczykoil.com/uploads/Cen...Zobaczymy jak to się przełoży na kurs KOV.
|
|
0 Dołączył: 2009-12-04 Wpisów: 12
Wysłane:
27 sierpnia 2010 11:56:51
przy kursie: 16,10 zł
Z tego co pamiętam to w czerwcu ruszyło ostro dopiero po artykule w pb lub parkiecie tak ,że pewnie jak coś dziś naskrobią to będzie jeszcze ciekawie  potem pewnie znów zjazd i oczekiwanie na wyniki testów!?
Edytowany: 27 sierpnia 2010 12:13
|
|
Wysłane:
28 sierpnia 2010 20:02:23
Muszę przyznać że naprawdę KOV musi mieć DUŻEGO ASA w rękawie skoro dalej zachowuje ciszę i jako oficjalne info tylko było o wejsciu w fazę 2 operacji bloku L. owszem aed +10% ale dalej jest je to w okolicach minimum 0.5 aud, jak pisał Pan Jakub ( przepraszam za Janusza)KOV zachowuje zimna krew, z drugiej strony to zarząd ma niełatwą sytuację w określeniu co nadaje się na ESPI/SEDAR a co nadaje się na linkowanie. komunikat z piatku AED był już raczej moze nie cenotwórczy ale już prawie coś odsłonił . Cieszę sie że zarząd nie zadowala taka dość średnio precyzyjna informacją i czekają na tego ASA, a co bedzię gdy wyniki testów nie dadzą jednoznacznych informacji, trzeba będzie wiercić jakieś pomocnicze odwierty, sytuacja sie skomplikuje itd. o tym jak ważne dla Brunei są te odwierty świadczy to iż zawsze jest to temat na pierwszą stronę w Brunei Times tak jest i tym razem ale jest to powtórzone info AED. ciekawie się zapowida wraz z końcem testów lukut powinien byc dowiercony Mawar-1 i moze juz w Ukrainie się czegoś dowiercimy, a zachowanie kursu w piątek to juz obłęd.
nie jest to prosta rozgrywka informacyjna , chyba jednak trzeba mocne newsy na jakieś wzrosty.pozdrawiam
|
|
1 Dołączył: 2009-01-13 Wpisów: 31
Wysłane:
29 sierpnia 2010 14:00:45
Panie Jakubie,
Czy posiada Pan informacje na temat ewentualnego pożyczania akcji KOV funduszowi GEM? Pytam ponieważ nie znam reguł dotyczących obowiązków informacyjnych spółek prawa kanadyjskiego. Zachowanie kursu w piątek niestety jednoznacznie kojarzy mi się z działaniami GEM. Sprzedaż 200k po takiej informacji i sprzyjającym rynku w US co najmniej zaskakująca, stąd pytanie.Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 sierpnia 2010 22:16:47
Odyseusz napisał(a):Muszę przyznać że naprawdę KOV musi mieć DUŻEGO ASA w rękawie skoro dalej zachowuje ciszę i jako oficjalne info tylko było o wejsciu w fazę 2 operacji bloku L. owszem aed +10% ale dalej jest je to w okolicach minimum 0.5 aud, jak pisał Pan Jakub ( przepraszam za Janusza)KOV zachowuje zimna krew, z drugiej strony to zarząd ma niełatwą sytuację w określeniu co nadaje się na ESPI/SEDAR a co nadaje się na linkowanie. komunikat z piatku AED był już raczej moze nie cenotwórczy ale już prawie coś odsłonił . Cieszę sie że zarząd nie zadowala taka dość średnio precyzyjna informacją i czekają na tego ASA, a co bedzię gdy wyniki testów nie dadzą jednoznacznych informacji, trzeba będzie wiercić jakieś pomocnicze odwierty, sytuacja sie skomplikuje itd. o tym jak ważne dla Brunei są te odwierty świadczy to iż zawsze jest to temat na pierwszą stronę w Brunei Times tak jest i tym razem ale jest to powtórzone info AED. ciekawie się zapowida wraz z końcem testów lukut powinien byc dowiercony Mawar-1 i moze juz w Ukrainie się czegoś dowiercimy, a zachowanie kursu w piątek to juz obłęd.
nie jest to prosta rozgrywka informacyjna , chyba jednak trzeba mocne newsy na jakieś wzrosty.pozdrawiam Witam Odyseusza. Po pierwsze muszę przyznać, że miło mieć takie dylematy. Po drugie mam nadzieję, że na przykładzie tych wątpliwości zobaczycie Państwo naszą odmienność w zakresie polityki informacyjnej od tego, do czego przywykli, niestety, polscy inwestorzy w tej branży. Co do info AED - myśmy je bardzo dokładnie przeanalizowali - to znaczy, nie ich info prasowe, ale ten incydent. Zachowujemy ostrożne podejście - dopóty, dopóki nie dowiemy się, że to było coś bardziej istotnego, niż miejscowe niewielkie skupisko gazu akurat 'pod wiertłem'. Na razie jest to dla nas 'incydent'. I tyle. Pozdrawiam, Jakub Korczak (KOV)
|
|
PREMIUM
Wysłane:
29 sierpnia 2010 22:23:21
jotgier napisał(a):Panie Jakubie,
Czy posiada Pan informacje na temat ewentualnego pożyczania akcji KOV funduszowi GEM? Pytam ponieważ nie znam reguł dotyczących obowiązków informacyjnych spółek prawa kanadyjskiego. Zachowanie kursu w piątek niestety jednoznacznie kojarzy mi się z działaniami GEM. Sprzedaż 200k po takiej informacji i sprzyjającym rynku w US co najmniej zaskakująca, stąd pytanie.Pozdrawiam i liczę na odpowiedź.
Witam, Jako członek 'Kierownictwa Wyższego Szczebla' KOV nie mam żadnej wiedzy na temat współpracy z tym, czy podobnym podmiotem. A raczej powinienem, gdyby taka miała miejsce. Poza tym, KOV podlega zarówno polskim, jak i kanadyjskim przepisom compliance, więc wszelkie operacje tego typu podlegałyby raportowaniu. Pozdrawiam, Jakub Korczak
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2010 21:03:08
WITAM. no to robi sie ciekawie , na tą chwile wiemy jedno ze jest przerwa w wierceniu w celu upewnienia się czy odwiert jest stabilny.Widzę że jest rozgrywana gra w pokera o dużą stawkę, i przymnijcie sobie słowa prezesa w wywiadzie dla tvncnbc , tutaj nie kupuje się akcji na wzrosty 20% czy 30% . nic trzeba czekać dalej i sledzić sytuację.jeszcze tydzień albo dwa i juz się coś wyklaruje. pamietajcie że jeszcze nie ma w akcjonariacie ządnego tfi, ofe a one mają forsę na pompowanie kursu, pewnie pojawią się po potwierdzeniu rezerew gdy juz Kov sie zderyzykuję ( czy jest takie słowo w j. polskim). pozdrawiam. p.s. jezeli chodzi o zachowanie kursu kolego jotgier to juz wiadomo że u nas pies się nie zerwał ze smyczy, tam poszło rykoszetem z piatku, dzisiaj tylko troche podlano oliwy do ognia, wolumen jest duzy. przeslezdź wykres AED a w skali 3 lata dalej jest na dnie ale tam trzeba znać historie spółki, do końca jej nie znam ale sprzdali pewne aktywa za duza cenę.
|
|
0 Dołączył: 2010-08-22 Wpisów: 431
Wysłane:
30 sierpnia 2010 21:35:41
tomold1 napisał(a):Witam wszystkich
Jestem nowy na tym forum, czytam sobie różne wątki i o kovie także.Podoba mi się to że kompetentne osoby odpowiadają na pytania drobnych akcjonariuszy co często się nie zdarza. Co do samej spółki to na pewno ma potencjał wzrostu z tym że ta branża tak myślę jest trudna tzn długo trzeba czekać na rezultaty.Pomijam przypadek petrola jest poza klasyfikacją.Z kolei patrząc na zachowanie kursu nie mogę się oprzeć wrażeniu że spółka jest obrabiana przez dużych graczy.Było to widać także w ubiegły piątek 20 sierpnia kiedy ktoś przed dogrywką macał popyt ukrytą podażą a było tego z 500 tys sztuk.Wygląda na to że grubi tu grają mocno.I oni sterują kursem.Podobna zagrywka miała miejsce w czerwcu kiedy kurs odbił z 1.56 do 1.8 w tym czasie chyba podano dobrą informację i mam wrażenie że ktoś o niej wiedział wcześniej bo najpierw wykonał celowo spadek wywołując panikę wśród drobnych a potem po odebraniu akcji mocno odbili a pretekstem była właśnie ta informacja.Więc z tym dostępem równym do inf to chyba nie do końca jest tak ładnie.Na wielu zresztą spółkach jest podobnie. Macie jakieś przemyślenia na ten temat?
Moim skromnym zdaniem ostatnie spadki zawdzięczamy drobnym inwestorom, których spłoszyły wpierw ten egzotyczny rating, potem wyniki finansowe spółki. W ciągu kilku dni kurs poleciał w dół przy niewielkich obrotach. Byłem zaskoczony zwłaszcza reakcją rynku na publikację wyników finansowych, ponieważ nie mogę uwierzyć, że ktoś się spodziewał lepszych danych. Tymczasem najwyraźniej dla części drobnych inwestorów było to zaskoczenie i powód do sprzedaży. W tym samym czasie pojawił się rating. Sądząc po ruchu na forach internetowych (które milczały w okresie wzrostu kursu do 1,93) wielu inwestorów było tymi danymi poważnie przejętych.
|
|
Wysłane:
30 sierpnia 2010 21:35:42
a ja jednak stawiam na: The Ukraine is the main distribution route for gas from Russia and Central Asia to the west and a network of major gas trunk lines cross the area. to nas wyniesie pod niebiosa.
|
|