0 Dołączył: 2009-02-06 Wpisów: 925
Wysłane:
5 listopada 2010 21:05:49
przy kursie: 8,20 zł
W dzisiejszym - bodajze - Dzienniku Polskim - w zakladce Finanse, jest kawalek rubryki o PetroInvest, wspomniaja tam o tym ze na obecna chwile Petrol niespelnil zadnego z warunko przyznania kredyto w zamian za akcje dla EBORA (brak oficjalnych komunikatow), nic nie ruszylo w sprawie Totala, do tego ProkomInvest pekly zabezpieczenia na akcjach Petrola na ktore wzial kredyt w bankach...
Oczywiscie na ile wierzyc tej gazecie i ufac tamtym dziennikarza to juz kwestia inna.
Wydaje mi sie ze jednak ze dopoki sytulacja sie niewyprostuje z zarzutami, nikt nie bedzie sklony pozyczyc ani grosza ProkomInvest czy Petrolowi.
Jezeli natomiast firmie uda sie znalesc nabywce na akcje po conajmniej 10 zl i niebedzie to Firma powiazana z ProkomInvest lub osoba Pana Krauzego, istnieje swiatelko w tunelu ze bedzie dobrze - np EBOR ktory ma wylozyc okolo 50 mln dolarow, co z mocno "grubsza" liczyc jest 130 mln zl.
Z perspektywy Total'a firma ta miala ostanio wazniejsze sprawy niz interesy z PetrolInvest, pozatym dosc mocno poplynela na strajkach rafineri - trzeba jednak pamietac ze nie kazde inwestycje takze takich firm jak Total koncza sie 100% wydobyciem ropy.
Edytowany: 5 listopada 2010 21:44
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
5 listopada 2010 23:11:03
dadek napisał(a):Jestem jeszcze świeży na giełdzie ale zastanawiam się nad jednym - napewno to co się teraz dzieje z Petrolem jest wynikiem gry psychologicznej,pytanie tylko kto nami gra. Z mojego punktu widzenia, sprytnie wartość nominalna została ustalona na 10 zł(bariera psychologiczna)gdyż łatwo ją było przekroczyć wywołując panikę i powodując bardzo duże spadki. Co się z tym wiąże jestem w 100% pewny, że do końca roku usłyszymy wiadomości, które napewno jeszcze znacznie wpłyną na kurs Petrola. Tak tak, to wszystko przebiegły plan grubasów. Przez kilka lat zwalają kurs z 800 zł na 8, żeby się obkupić w akcje. Trwa umiejętny skup. Leszcze oddają za bezcen cenny walor. Ktoś sprzedaje, ale i ktoś kupuje. Sternik trzyma kurs, ale jak puści, to... The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-01-05 Wpisów: 128
Wysłane:
6 listopada 2010 10:11:52
Niestety, ja przynajmniej uwazam ze PETROL to smiec. Wlezli w trudny teren, kredyty z Polski sie dawno skonczyly /vide - akcja w Marriottcie i decyzja PBG / a koszta leca. Ci co kupowali po 600 w pierwszym tygodniu - dali zadu ze hej. Ale czy pamietacie ostatni, tegoroczny przekret ? Dozowali informacje o EBOR i Totalu - kurs wybil powyzej 40 zl. Krauze i koledzy upchneli swoje akcje - i kurs idzie do dna. Moze tam jest jego miejsce ? Aha - nie mam tych akcji wiec jestem raczej bezstronny.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-07-20 Wpisów: 344
Wysłane:
6 listopada 2010 10:51:29
A ja się przyznam, że trzymam 100 akcji od 13 zł i dla mnie momentem wyjścia jest albo skok albo bankrucja. Zresztą uważam, że tuż przed ukatrupieniem petrola będzie przekręt i zobaczymy nawet i 20 zł. Wyrazy współczucia dla tych, co siędzą w tym od dawna i mają ulokowane duże pieniądze. Mam nadzieje, że winnych tego przekrętu czeka jakaś sprawiedliwość.
|
|
0 Dołączył: 2009-03-24 Wpisów: 27
Wysłane:
6 listopada 2010 12:26:52
Masz 40% w plecy i piszesz komuś "wyrazy współczucia" :)
Wielu ma nadzieję, że jescze ten jeden raz OIL podskoczy i wtedy wyjdą na swoje a znając psychikę ludzką jak będzie te 20zł to ci co kupili po 13 czy po 10 będą czekali na 30 a tymczasem szybciej będzie powrót do dychy.
Lepiej ustaw S na 20zł i tu nie zaglądaj.
|
|
0 Dołączył: 2010-06-19 Wpisów: 384
Wysłane:
6 listopada 2010 12:46:35
ja myslę że do 13zł to ta spółka nie dojdzie gdzie wy znajdziecie takich optymistów ?
|
|
0 Dołączył: 2010-11-06 Wpisów: 90
Wysłane:
6 listopada 2010 13:00:12
Leżymy i kwiczymy, a nasi prześmiewcy śmieją się od ucha do ucha. Z Rysiem tańczy prokurator, a kluczowe umowy wiszą jak wisiały. Sursum corda! W najgorszym razie wpierniczymy resztę kasy Obecna kapitalizacja spółki to równowartość 1.39mln baryłek. Czyli dwa spore tankowce. McDaniells kiedyś napisał że mają 1900mln baryłek. Ino głęboko pod ziemią i nie na pewno. Ale podobno nadal mają  To 1367 (słownie: tysiąc trzysta sześćdziesiąt siedem) razy więcej niż te dwa tankowce. Niektórzy obawiają się że ktoś pod wpływem takiego posta może niekorzystnie rozporządzić swoją gotówką. Ja się nie obawiam bo każdy SAM DECYDUJE jakie posty uważa za sensowne. Każdy ma wybór pomiędzy "rekomendacjami" że "będzie zero" a "będzie trzycyfrówka". Z resztą nie musi brać pod uwagę żadnych "rekomendacji" ani nawet rekomendacji profesjonalistów występujących w mediach. Dlatego otwarcie mówię: to jest histeria, będzie drugi Immoeast. Żeby to teraz kupić to trzeba mieć jaja i ....jednocześnie nie mieć rozumu. Czyli coś w sam raz dla facetów  (to cytat z jakiejś feministki).
Edytowany: 6 listopada 2010 13:09
|
|
0 Dołączył: 2009-09-15 Wpisów: 252
Wysłane:
6 listopada 2010 13:47:23
discopoloo napisał(a): Dlatego otwarcie mówię: to jest histeria, będzie drugi Immoeast.
przypomniałeś rakiete IMMO ! eh, działo się ! ale porównywać do tego Oil-a ??????? p.s nick zmieniony, chyba cię zablokowali, to ten pewnie też pójdzie w niepamięć skoro masz niewiele kasy utopionej w Oil-u nie wiem czemu aż tak się produkujesz
|
|
11 Dołączył: 2010-09-13 Wpisów: 336
Wysłane:
6 listopada 2010 13:59:57
W przypadku Petrola obecnie można się tylko jeszcze bawić w spekulacje. Fundamentalnie leży i kwiczy, technicznie - prognozy działają na intradayu w cyklach minutowych.
Obstawiam moją liczbę jak w kasynie. Petrol się przekręci w Q1 po odmowie dofinansowania z EBOR, koncesja w 'złożach' zostanie zbyta Totalowi i na tym może być jeszcze podbitka, potem runie w dół zupełnie. Czekam na poziom w okolicach 5 pln i rzucam żeton na stół :D
Ciekawostką jest dla mnie, że ostatnio była triumfalna mowa o nowym kierunku - śmieciowym notabene, jakoś cicho o tym teraz. To kolejny dowód, że gramy głównie na mrzonkach obliczonych, żeby ktoś się zlitował i wyłożył kasę, podtrzymując kroplówkę.
ps. następny biznes Rysia to będą loty w kosmos
|
|
0 Dołączył: 2009-04-09 Wpisów: 1 143
Wysłane:
6 listopada 2010 14:21:51
discopoloo napisał(a):Obecna kapitalizacja spółki to równowartość 1.39mln baryłek. Czyli dwa spore tankowce. McDaniells kiedyś napisał że mają 1900mln baryłek. Ino głęboko pod ziemią i nie na pewno. Ale podobno nadal mają  To 1367 (słownie: tysiąc trzysta sześćdziesiąt siedem) razy więcej niż te dwa tankowce. Dlatego otwarcie mówię: to jest histeria, będzie drugi Immoeast. Istny fanatyk:) I to niezatapialny, jak widać. Czego nie można powiedzieć o Petrolu. Moim zdaniem żadnego drugiego Immo tutaj nie będzie. Będzie drugi Techmex, tylko że huczniejszy. Żeby dokopać się do tych miliardów baryłek trzeba wywalić jeszcze górę kasy, której ta spółka nie ma i mieć już nie będzie. EBOR kredytu nie udzieli z powodu niespełnienia warunków, również z Totalu wyjdą nici - po cóż mieliby się męczyć z Rychem, obejmować jakieś nowe emisje i bezwartościowe papierzyska za nierynkową cenę, skoro mogą poczekać pół roku aż cały ten kram posypie się w diabły i kupić tanio jako spółkę w likwidacji, z dobrodziejstwem inwentarza? Zresztą, czy ktoś w ogóle wie, jak aktualnie wyglądają prace w Kazachstanie? Wiercą tam? Szukają nowych miejsc do odwiertów? Czy też stoją i obijają się, czekając na gotówkę?
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-02-02 Wpisów: 2 104
Wysłane:
6 listopada 2010 14:24:10
discopoloo napisał(a): będzie drugi Immoeast.
Ty to masz piękne i nieskomplikowane życie. Z jednej strony Immoeast, z drugiej Immoventures. Samo dobro. Pozazdrościć.
|
|
Wysłane:
6 listopada 2010 14:45:14
Pinki napisał(a):discopoloo napisał(a): Dlatego otwarcie mówię: to jest histeria, będzie drugi Immoeast.
przypomniałeś rakiete IMMO ! eh, działo się ! ale porównywać do tego Oil-a ??????? p.s nick zmieniony, chyba cię zablokowali, to ten pewnie też pójdzie w niepamięć skoro masz niewiele kasy utopionej w Oil-u nie wiem czemu aż tak się produkujesz Produkuję się bo temat ciekawy. Mam kilka spółek o większym udziale procentowym w portfelu gdzie nawet jednego posta nie napisałem na ich wątku. Ban odwieszony, miałem dobrych adwokatów. Sędzia też nie był srogi. Na IMMO dałem ciała na maksa. Piękne wejście 1.35 i potem wyjście po 4.10 w oczekiwaniu na korektę. Nie doczekałem się.
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
6 listopada 2010 14:54:26
irfy napisał(a):discopoloo napisał(a):Obecna kapitalizacja spółki to równowartość 1.39mln baryłek. Czyli dwa spore tankowce. McDaniells kiedyś napisał że mają 1900mln baryłek. Ino głęboko pod ziemią i nie na pewno. Ale podobno nadal mają  To 1367 (słownie: tysiąc trzysta sześćdziesiąt siedem) razy więcej niż te dwa tankowce. Dlatego otwarcie mówię: to jest histeria, będzie drugi Immoeast. Istny fanatyk:) I to niezatapialny, jak widać. Czego nie można powiedzieć o Petrolu. Moim zdaniem żadnego drugiego Immo tutaj nie będzie. Będzie drugi Techmex, tylko że huczniejszy. Żeby dokopać się do tych miliardów baryłek trzeba wywalić jeszcze górę kasy, której ta spółka nie ma i mieć już nie będzie. EBOR kredytu nie udzieli z powodu niespełnienia warunków, również z Totalu wyjdą nici - po cóż mieliby się męczyć z Rychem, obejmować jakieś nowe emisje i bezwartościowe papierzyska za nierynkową cenę, skoro mogą poczekać pół roku aż cały ten kram posypie się w diabły i kupić tanio jako spółkę w likwidacji, z dobrodziejstwem inwentarza? Zresztą, czy ktoś w ogóle wie, jak aktualnie wyglądają prace w Kazachstanie? Wiercą tam? Szukają nowych miejsc do odwiertów? Czy też stoją i obijają się, czekając na gotówkę? Ta spolka jedyne co wierci to kieszenie inwestorow :) lacznie z kieszeniami glownego inwestora :) ktory aby utrzymac jej zywot wyprzdaje nawet majatek osobisty Normalnie paranoja a sluzby w koncu tez sie na piecie odwroca i pan Ryszard poplynie a na koniec bedzie piekna medialna sadowa i prokuratorska nagonka i pewnie dobiora mu sie do tylka bo po co kryc tylek golodupca??
|
|
Wysłane:
6 listopada 2010 15:05:19
irfy napisał(a): Żeby dokopać się do tych miliardów baryłek trzeba wywalić jeszcze górę kasy, której ta spółka nie ma i mieć już nie będzie. EBOR kredytu nie udzieli z powodu niespełnienia warunków, również z Totalu wyjdą nici
Obecnie na świecie jest dużo gotówki chętnej do zaparkowania w wydobycie surowców. To jest tylko kwestia uzgodnienia warunków na jakich KTOŚ Z KASĄ pomoże te miliardy wygrzebać. Na razie Rysiek się stawia bo sam chce położyć łapę na jak największej części zysków, chce też zachować jak największą część kontroli czyli władzy. Może da radę, może się złamie co paradoksalnie byłoby całkiem niezłe. Albo weźmie to Total, albo ktoś inny, ale te ścinki które nam zostaną wystarczą żeby kurs był trzycyfrowy. Ta 1367-krotność zostawia bardzo dużo miejsca na to żeby ktoś pokrył koszty wierceń, wydobycia, rutynowo orżnął drobnicę (jak prawie na każdej spółce) a i tak na swoje wyjdziemy.
Edytowany: 6 listopada 2010 15:09
|
|
Wysłane:
6 listopada 2010 15:08:35
nocnygracz napisał(a):discopoloo napisał(a): będzie drugi Immoeast.
Ty to masz piękne i nieskomplikowane życie. Z jednej strony Immoeast, z drugiej Immoventures. Samo dobro. Pozazdrościć. Nie wiem co masz na myśli. Moje forumowe życie ostatnio było całkiem burzliwe. Masz już Petrola? Czy dopiero weźmiesz w przyszłym tygodniu?
|
|
Wysłane:
6 listopada 2010 15:36:08
discopoloo napisał(a):Masz już Petrola? Czy dopiero weźmiesz w przyszłym tygodniu? Nie mam i nigdy nie miałem. Immoeast było w swoim czasie poniżej złotówki, skoro - jak twierdzisz - Petrol to takie drugie Immo, ja jeszcze zaczekam.
|
|
Wysłane:
6 listopada 2010 15:56:56
nocnygracz napisał(a):discopoloo napisał(a):Masz już Petrola? Czy dopiero weźmiesz w przyszłym tygodniu? Nie mam i nigdy nie miałem. Immoeast było w swoim czasie poniżej złotówki, skoro - jak twierdzisz - Petrol to takie drugie Immo, ja jeszcze zaczekam. Nawiązałem do IMMO w sensie ideowym (posiadacz sporych aktywów, "skazany" na zagładę), a nie w sensie bezpośredniego porównania kursów. Wyobraź sobie że Petrol 10zł = IMMO 1zł, zamknij oczy i wchodź. Jesteś ex-desperatem z Techmexu więc doświadczenie już masz Osobiście nie odważyłbym się na wjazd w Techmex. Jak dla mnie było za duże ryzyko w relacji do potencjalnego zysku. Czyli jesteś odważniejszy ode mnie, a się ociągasz
|
|
Wysłane:
6 listopada 2010 16:14:08
WatchDog kiedyś napisał że wchodzenie w IMMO w okolicach 1zł wymagało posiadania "platynowych jaj zbrojonych keflarowymi prętami". Nie wiem co myśli o wchodzeniu w Petrola, ale chyba nie jest to zabawa dla grzecznych dziewczynek. Ani dla entuzjastów lokat bankowych.
Szajbusy kładą tu kilkadziesiąt procent portfela. Szukający adrenaliny kilka procent. Czasem nawet nie o adrenalinę chodzi ale o długoterminową dywersyfikację względem giełd. Niektórzy mówią że za 2-3 lata będzie jeszcze większy krach niż ten ostatni. Kto wie czy wtedy nie będzie lepiej mieć ropy pod ziemią niż bezwartościowych (po światowym resecie) pieniędzy nad ziemią.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-01 Wpisów: 279
Wysłane:
6 listopada 2010 16:21:26
Discopolo ale miales krotki urlop
|
|
Wysłane:
6 listopada 2010 16:23:37
Disco, załóżmy MLM: każdy wciągnie 10 znajomych w kupowanie Petrola, każdy z 10 znajomych nakręci 10 swoich itd., wierzę, że dalej jakoś to pójdzie. Oczywiście Ci, którzy będą na szczycie drabinki (czyli my) będą mieli prowizję (od obrotów, żebyśmy nie wyszli na zero jak ktoś straci) ze wszystkich tych, którzy są pod nimi. discopoloo napisał(a):Czyli jesteś odważniejszy ode mnie, a się ociągasz Byłem odważniejszy. Już nie jestem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.