Obecna wartość księgowa to 20,75mln + 12mln emisja (koszty emisji to aż 660tys) = 32,75 to dla kursu 1,08zł C/WK=1,45. Po wejściu spółek portfelowych LST Capital i Totmes Connect na rynek NC wartość księgowa powinna być większa (chyba, że w tym roku będziemy mieli powtórkę z początku 2009 roku, bo spółka po wprowadzeniu aktywów na NC będzie bardzo podatna na wahania na rynkach). Można uznać, że 1,45 to maksymalna wartość. Ile zyskamy na przeszacowaniu aktywów trudno powiedzieć ale raczej nie stracimy.
Jeśli chodzi o zyski spółek portfelowych to nie na tym spółka zarabia, bo w większości zyski są gówniane albo ich nie ma. LST zarabia na tym, że kupują spółkę z innowacyjnej branży (często tu chodzi o dotacje z UE) o dużym potencjale wzrostu. Ten potencjał wzrostu jest bardzo ważny bo można go później odsprzedać innemu funduszowi, albo dużemu inwestorowi indywidualnemu na NC. Oczywiście to są tylko przypuszczenia bo spółka jako fundusz dopiero raczkuję i jeszcze nie wprowadziła żadnej spółki na NC.
www.forbes.pl/artykuly/sekcje/... stary artykuł ale dobrze opisuje początki
Gdyby ktoś znalazł dane po jakiej cenie LST nabywało udziały w Eurosnack to by dało jakikolwiek obraz spółki np. LST Capital kupiło udziały w Eurosnack za 666 666zł (1zł za akcje/udział) 5,42%, a wartość pakietu LST w dniu debiutu Eurosnack jest większa niż to 0,67mln zł więc WK odpowiednio też byłaby większa. Wiadomo, że nic nie jest zyskiem albo stratą dopóki się tego nie sprzeda i nie zapłaci podatków ale zawsze to jakieś pocieszenie, że spółka na czymś zarabia, a nie sprzedaje tylko marzenia.
www.parkiet.com/forum/viewtopi... link do forum Eurosnack, bardzo mnie tu zainteresowała wypowiedź "Rudego102" o chorych na celiakie. Co prawda mamy tam tylko 666 666 akcji (cena ostatniej emisji 1,10 zł), ale należy pogratulować Totmesom wyboru.
Próbowałem wycenić aktywa LST po wartościach kupna ale jest to ciężkie z dwóch powodów:
1. Brak danych odnośnie niektórych spółek.
2. LST Capital S.A. posiada 100% udziałów w Totmes Connect S.A., a Totmes Connect S.A. posiada 4,56% w LST Capital S.A. LST Capital S.A. posiada 94,62% udziałów w Global Connect sp. z o.o. (ale nie jestem pewien czy nie 100% bo Totmes Connect S.A. chyba posiada 5,38% udziałów GC) - łatwo jest się pomylić i policzyć dwukrotnie wartość jakiejś inwestycji. Na szczęście do końca 2010r te 3 fundusze mają się połączyć w jeden. Czyli będą miały wspólny bilans i będą występowały pod jedną nazwą LST.
Trochę mi się nie podoba, że zarząd nie odpowiada na maile i mało informuję o poczynaniach spółki ale zakładam, że są zapracowani - bo mają co do roboty. Też nie uważam żeby byli "złodziejami" cena akcji na ostatniej emisji była ustalona na podstawie popytu, a to że dużo osób kupowało spekulacyjnie pod debiut to już inna sprawa. Jeśli chodzi o wyprowadzanie pieniędzy przez spółki córki itd. to może i to było możliwe na NC ale po przejściu na GPW spółka musi o wszystkim informować i nawet jak spółka zależna sprzedała kilka akcji innej spółce zależnej to się o tym dowiemy.