PARTNER SERWISU
uuhnkgun
7 8 9 10 11
zjk
zjk
0
Wpisów: 925
Wysłane: 27 maja 2010 16:51:47 przy kursie: 13,30 zł
mikeb napisał(a):
Ech, troche się pomyliłem. Można było kupić praktycznie dowolną ilość akcji nawet PONIŻEJ ceny emisyjnej ;/ Czuje się tak: wzięli kase od leszczy (m. in. ode mnie), za tą kasę sfinansują wybrane inwestycje, a reszta mądrzejszych inwestorów będzie mogła sobie kupić akcje sporo taniej. Prezes mówił, że nowa emisja z gwarantowanym objęciem nowych akcji to przywilej dla starszych akcjonariuszy. Pytam: na czym polega ten przywilej? :/ Blah, moja naiwność.

Wrzuc na luz, w akcjie inwestuje sie co najmniej na okres kilku dni (spekulacyjnie) lub okres kilku lat,

Ta firma nie jest zbyt spekulacyjna - tutaj gra malo kapitalu wiec traktowalbym ta inwestycje raczej dlugo okresowo. Co prawda akcje sa przewartosciowane mocno, nie tak dawno temu mozna bylo je nabyc za mniej niz 1 zl, a od tamtego momentu niewiele sie zmienilo.

mikeb
0
Wpisów: 87
Wysłane: 27 maja 2010 17:05:15 przy kursie: 13,30 zł
Ale mi nie chodzi o spekulacyjne granie. I fakt, że trzeba myśleć długoterminowo. Tylko jestem zły bo zamroziłem kapitał na akcje już ponad miesiąc temu, załatwiałem poświadczenie o ich posiadaniu, szedłem do BOŚ na zapis, i okazuje się, że ten kto tego nie zrobił ma możliwość kupienia akcji dużo taniej, to właśnie jest frustrujące. I niech ktoś ze starszych akcjonariuszy, którzy zapisali się na nową emisję powie, że nie czuje się trochę oszukany/zawiedziony. Tyle o emocjach. blah5

Swoją drogą technicznie też to ładnie wszystko wyglądało, ale się posypało.

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 27 maja 2010 17:28:46 przy kursie: 13,30 zł
mikeb napisał(a):
Ale mi nie chodzi o spekulacyjne granie. I fakt, że trzeba myśleć długoterminowo. Tylko jestem zły bo zamroziłem kapitał na akcje już ponad miesiąc temu, załatwiałem poświadczenie o ich posiadaniu, szedłem do BOŚ na zapis, i okazuje się, że ten kto tego nie zrobił ma możliwość kupienia akcji dużo taniej, to właśnie jest frustrujące. I niech ktoś ze starszych akcjonariuszy, którzy zapisali się na nową emisję powie, że nie czuje się trochę oszukany/zawiedziony. Tyle o emocjach. blah5

Swoją drogą technicznie też to ładnie wszystko wyglądało, ale się posypało.

Tak jak pisałem wczoraj, w najblizszych dniach będzie duża podaż i nawet jak by kupili Mercedesa to i tak będą spadać. Przez ponad miesiąc mieliśmy zamrożoną kase i tutaj głównie upatrywałbym wyprzedaży. Ludzie mają inne pomysły inwestycyjne, ktoś musi popłacic rachunki lub spłacic kredyty inwestycyjne etc.

Nemev
0
Wpisów: 125
Wysłane: 28 maja 2010 13:08:35 przy kursie: 12,70 zł
Eurosnack chce drugiej połowie czerwca wejść na NewConnect

28.05. Warszawa (PAP) - Eurosnack, producent słonych przekąsek i biszkoptów sprzedawanych pod markami Chrupcie i Lajkonik, chce drugiej połowie czerwca zadebiutować na NewConnect - podała spółka w komunikacie prasowym.

W ubiegłym miesiącu spółka przeprowadziła prywatną emisję akcji serii D, z której pozyskano 1,0 mln złotych. Środki zostaną przeznaczone na zwiększenie mocy produkcyjnych spółki.

Funkcję oferującego podczas emisji pełnił Wrocławski Dom Maklerski.

"Rosnący popyt na nasze produkty przełożył się na decyzję o emisji akcji. Tutaj inwestorzy miło nas zaskoczyli, ponieważ planowaliśmy ograniczyć jej wartość do pół miliona złotych. Okazało się, że zainteresowanie jest o 100 proc. większe i podwoiliśmy tę pulę do miliona złotych. Środki z tej emisji pozwolą na rozbudowę infrastruktury, parku maszynowego, co przełoży się na możliwość realizacji większej ilości zleceń, a tym samym zwiększenie sprzedaży" - powiedział cytowany w komunikacie prezes Mariusz Spirkowicz.

Eurosnack miał w pierwszym kwartale 2010 roku ponad 1,6 mln zł przychodów oraz blisko 67 tys. zł zysku netto. Wynik ten jest związany ze zmianą modelu biznesowego spółki, który opiera się przede wszystkim na sprzedaży za pośrednictwem dużych sieci handlowych, na podstawie długoterminowych umów.

"Postanowiliśmy zmienić nasz dotychczasowy model sprzedaży, który powoli przestawał spełniać oczekiwania zarówno zarządu, jak i rynku. Obecnie odbiorcami naszych wyrobów są sieci detaliczne oraz inne sklepy wielkopowierzchniowe. Dostarczamy im produkty naszej marki oraz realizujemy zamówienia na wyroby pod marką klienta. Mamy podpisane długoterminowe umowy, które zapewniają nam względne bezpieczeństwo stałych przychodów. Na koniec 2010 roku prognozujemy, że wypracowany przez nas wzrost przychodów ze sprzedaży wyniesie ponad 1,48 mln zł rok do roku" - powiedział Spirkowicz.

Eurosnack jest producentem oraz dystrybutorem słonych przekąsek (m.in. chrupek kukurydzianych naturalnych i smakowych) a także biszkoptów. Swoje produkty oferuje pod markami własnymi: "Chrupcie" oraz "Lajkonik".

Model biznesowy Spółki opiera się na współpracy z hurtowniami oraz dużymi sieciami detalicznymi, takimi jak Tesco Polska, Carrefour Polska czy też E'Leclerc.

Eurosnack działa na rynku spożywczym od 1996 roku. W 2007 roku Spółka przejęła Zakład Przemysłu Cukiernicznego "Lajkonik" wraz ze wszystkimi prawami do produktów tej marki. Spółka posiada dwa zakłady produkcyjne: w Dobczycach k. Krakowa oraz w Chorzowie .(PAP)

bas/ asa/

maciek1989
2
Wpisów: 42
Wysłane: 28 maja 2010 16:43:26 przy kursie: 12,70 zł
Tak, tylko że w Eurosnack mają tylko 5,42% udziałów w spółce czyli 66,7tys zł. To jeżeli wszystkie pieniądze im pracują (20,75mln) to jest to jakiś znikomy procent.

Chciałbym się zapytać jak to jest z wartością księgową: dla kursu 1,25zł jest to 2,65 to by sugerowało, że spółka jest trochę przewartościowana albo że wartość ich aktywów jest niedoszacowana.

Z tego co widzę LST lokuję kapitały własne w kapitałach zakładowych spółek z.o.o. i tak na przykład mają 48,5% udziału w kapitale zakładowym LZMO co daję 343tys. ten wkład upoważnia ich do 48,5% udziału w przyszłych zyskach spółki? i spółka która DOSTAŁA 9mln zł z UE na inwestycję jest warta jakieś 0,69mln zł? a w Pasażu Łużyckim mają 1/4 swoich pieniędzy które zarabiają na wynajmowaniu powierzchni? :-)

Mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć na czym oni zarabiają i gdyby StockWatch miał trochę czasu i widział coś w tym ostatnim raporcie
www.lstcapital.pl/shared/uploa...
to też bym prosił o jakąkolwiek analizę.

pozdrawiam

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 maja 2010 16:50:30 przy kursie: 12,70 zł
maciek1989 napisał(a):
(...)Z tego co widzę LST lokuję kapitały własne w kapitałach zakładowych spółek z.o.o. i tak na przykład mają 48,5% udziału w kapitale zakładowym LZMO co daję 343tys. ten wkład upoważnia ich do 48,5% udziału w przyszłych zyskach spółki? i spółka która DOSTAŁA 9mln zł z UE na inwestycję jest warta jakieś 0,69mln zł?

Z Unii to można dostać co najwyżej szansę na zwrot części pieniędzy, które się najpierw samemu wydatkuje, do tego z VATem. A zarządzający i właściciele dostają przez ten czas nerwicy i siwieją.

Analiza takich wehikułów, do tego pozazębianych z innymi, jest bardzo trudna. Głównie chodzi o brak danych, ale nie tylko - także o wyceny aktywów. Analityka produkcyjno-handlowa się nie sprawdza. Spróbuję poczytać.

zjk
zjk
0
Wysłane: 28 maja 2010 19:26:52 przy kursie: 12,70 zł
maciek1989 napisał(a):
Tak, tylko że w Eurosnack mają tylko 5,42% udziałów w spółce czyli 66,7tys zł. To jeżeli wszystkie pieniądze im pracują (20,75mln) to jest to jakiś znikomy procent.

Chciałbym się zapytać jak to jest z wartością księgową: dla kursu 1,25zł jest to 2,65 to by sugerowało, że spółka jest trochę przewartościowana albo że wartość ich aktywów jest niedoszacowana.

Z tego co widzę LST lokuję kapitały własne w kapitałach zakładowych spółek z.o.o. i tak na przykład mają 48,5% udziału w kapitale zakładowym LZMO co daję 343tys. ten wkład upoważnia ich do 48,5% udziału w przyszłych zyskach spółki? i spółka która DOSTAŁA 9mln zł z UE na inwestycję jest warta jakieś 0,69mln zł? a w Pasażu Łużyckim mają 1/4 swoich pieniędzy które zarabiają na wynajmowaniu powierzchni? :-)

Mógłby mi ktoś pomóc zrozumieć na czym oni zarabiają i gdyby StockWatch miał trochę czasu i widział coś w tym ostatnim raporcie
www.lstcapital.pl/shared/uploa...
to też bym prosił o jakąkolwiek analizę.

pozdrawiam

Jesli chodzi o ksiegowosc takich aktywow to moga byc w dwojaki sposob zaksiegowane:
- albo poprzez wartosc nabycia inwestycji - tzn tyle ile firma za udzialy zaplacila na tyle jest wliczana do aktywow spolki
- albo poprzez wartosc godziwa - tzn tyle ile firma wg. uznania jest warta, zazwyczaj jest to np. ostani kurs z sesji w jakims dniu, przewidywana wartosc na podstawie porowania z rynkiem.

Wydaje mi sie ze LST stosuje ten pierwszy model,
IDMSA, WDMSA stosuja natomiast ten drugi model, przez co w okresie mocniej dekoniunktury gieldowej ich wartosc ksiegowa dramatycznie spada,

maciek1989
2
Wysłane: 28 maja 2010 20:42:00 przy kursie: 12,70 zł
zjk napisał(a):

Jesli chodzi o ksiegowosc takich aktywow to moga byc w dwojaki sposob zaksiegowane:
- albo poprzez wartosc nabycia inwestycji - tzn tyle ile firma za udzialy zaplacila na tyle jest wliczana do aktywow spolki

Też to tak widzę bo nie ma innej możliwości. Tylko mnie teraz inna rzecz interesuję. Powiedzmy, że LST nabyło udziały w kapitałach zakładowych spółki z.o.o. za tam 200tys.zł z kapitałów własnych odpłynęło 200tys. i gdzieś tam jako inwestycję zaksięgowało. Po roku ta spółka podwoiła zyski albo zbankrutowała, a w wartości księgowej cały czas będziemy mieli, że wartość inwestycji wynosi 200tys? Nie wiem jaki statut mają te spółki i do czego ich te udziały uprawniają ale na czymś muszą zarabiać.

Poczekam do końca czerwca(o ile debiut nie będzie przekładany)na to jak Eurosnack będzie wchodziło na NC i wtedy zobaczę czy to 5,42% udziałów w kapitale zakładowym to jest 5,42% akcji i na ile wyceniają te ich udziały - wtedy będę miał jakikolwiek obraz ile jest ta spółka warta.

zjk
zjk
0
Wysłane: 28 maja 2010 20:57:35 przy kursie: 12,70 zł
maciek1989 napisał(a):
zjk napisał(a):

Też to tak widzę bo nie ma innej możliwości. Tylko mnie teraz inna rzecz interesuję. Powiedzmy, że LST nabyło udziały w kapitałach zakładowych spółki z.o.o. za tam 200tys.zł z kapitałów własnych odpłynęło 200tys. i gdzieś tam jako inwestycję zaksięgowało. Po roku ta spółka podwoiła zyski albo zbankrutowała, a w wartości księgowej cały czas będziemy mieli, że wartość inwestycji wynosi 200tys? Nie wiem jaki statut mają te spółki i do czego ich te udziały uprawniają ale na czymś muszą zarabiać.

Poczekam do końca czerwca(o ile debiut nie będzie przekładany)na to jak Eurosnack będzie wchodziło na NC i wtedy zobaczę czy to 5,42% udziałów w kapitale zakładowym to jest 5,42% akcji i na ile wyceniają te ich udziały - wtedy będę miał jakikolwiek obraz ile jest ta spółka warta.

Wydaje mi sie ze przedewszystkim z "dywidnedy" ze spolek z.o.o. moga osiagac pewne dochody zapewne proporcjonalnie do udzialow,

pozatym w przypadku odsprzedazy udzialow, nalezaloby zaksiegowac wplyw gotowki lub innych wartosc rownych cenie zbycia, stad moze generowac sie takze pewien przychod firmy.

W przypadku upublicznienia spolki, byc moze ksieguja to tak jak WDMSA po kursie z dnia poprzedzajacego sporzadzenie raportu.

del-20120915b
0
Wpisów: 51
Wysłane: 1 czerwca 2010 08:19:56 przy kursie: 12,30 zł
Coś bardzo cicho się tutaj zrobiło w ostatnich dniach. Czy wszyscy opuścili pokład? Sporo akcji zostało oddanych po debiucie..

mikeb
0
Wysłane: 1 czerwca 2010 08:28:43 przy kursie: 12,30 zł
Ja trzymam i będę trzymał jeszcze długo. Dostaliście list od Prezesa?

Szanowny Panie,
W związku z zapytaniami inwestorów indywidualnych kierowanymi na adres LST
CAPITAL SA chcielibyśmy poinformować, że z punktu widzenia rozwoju spółki
LST CAPITAL SA wszystkie zagadnienia związane z planami inwestycyjnymi są
pod pełną kontrolą. LST CAPITAL realizuje wszystkie planowane inwestycje i
prowadzi szereg rozmów dotyczących inwestycji. Równocześnie, LST CAPITAL
przygotowuje lub uczestniczy w przygotowaniu debiutów spółek portfelowych na
rynku NewConnect, zgodnie z zapowiedziami. LST CAPITAL pracuje również nad
dalszą rozbudową portfela inwestycji określanych jako klaster
technologiczny. Oznacza to, iż prowadzone są obecnie liczne rozmowy w
sprawie kolejnych inwestycji, rozwijają się spółki portfelowe, o czym
informujemy regularnie w raportach bieżących, komunikatach i wywiadach
prasowych. Informacje takie będą również przekazywane w najbliższej
przyszłości.

Dodatkowo w najbliższym czasie planujemy organizacje spotkania dla
inwestorów, na którym zaprezentowana zostanie strategia rozwoju LST CAPITAL
na drugą połowę 2010 roku oraz na rok 2011, wraz z informacjami o rozwoju
spółek portfelowych. W tym zakresie, nie dzieje się w LST CAPITAL nic
niepokojącego. Otrzyma Pan na takie spotkanie zaproszenie.
Jeśli chodzi o kurs akcji to według naszych informacji po stronie podażowej
nie stoi żaden z głównych akcjonariuszy. Nie sprzedaje akcji również Zarząd
oraz Członkowie Rady Nadzorczej. W związku z tym trudno nam spekulować na
temat tego kto sprzedaje akcje. Prawdopodobnie dochodzi do wymiany w
akcjonariacie ze strony osób, które nabywały akcje przy kursach do 1,20 zł.
Tym niemniej, nie udało się nam zlokalizować źródła obecnej podaży. Proszę
jednak zwrócić uwagę, iż akcje te skrupulatnie choć w sposób bardzo
inteligentny są akumulowane, a średnia wartość zrealizowanego zlecenia kupna
jest coraz większa, i tak na przykład w dniu dzisiejszym wynosi 1.700 sztuk,
podczas gdy w niedalekiej przeszłości była poniżej 1000 sztuk.
Zwracamy jedynie uwagę, że free float Spółki wynosi ok. 42 % kapitału, czyli
około 18.500.000 akcji. W naszej ocenie nie są to jednak akcjonariusze
nabywający akcje w nowej emisji akcji serii G, których cena emisyjna
wyniosła 1,4 zł. Być może są to transakcje dokonywane przez akcjonariuszy,
którzy nabywali akcje spółki po niższych cenach na rynku NewConnect w latach
poprzednich.

Chcielibyśmy natomiast zwrócić uwagę, że nie jest rola zarządu oceniać
decyzje inwestycyjne poszczególnych akcjonariuszy. Uważamy, że wraz z
debiutem spółki na rynku głównym GPW powinna ona zyskiwać na poziomie
płynności i wyceny, która aktualnie - naszym zdaniem - nie odzwierciedla
aktualnej siły spółki i jej potencjału wzrostu.
Chciałbym osobiście podkreślić, iż w najbliższym czasie pojawi się szereg
informacji, które są wynikiem pracy Zarządu LST CAPITAL, a dotyczyć one będą
nowych przedsięwzięć realizowanych przez LST CAPITAL.
Chciałbym również podkreślić, że jako Prezes Zarządu osobiście zapoznaje się
ze wszystkimi przejawami oceny pracy Zarządu, w tym kierowanymi do LST
CAPITAL na forach internetowych i wszystkie one są analizowane.
Dziękujemy Panu za Pańskie zainteresowanie LST CAPITAL oraz za inwestycję w
akcje LST CAPITAL. Jeszcze raz mogę wyrazić swoje przekonanie, że wszystko
co najlepsze jest przez akcjonariuszami LST CAPITAL.

Wszystkie ewentualne pytania proszę kierować na adres
inwestorzy@lstcapital.pl.
Dariusz Janus
Prezes Zarządu
LST CAPITAL SA

maciek1989
2
Wysłane: 1 czerwca 2010 13:41:54 przy kursie: 13,30 zł
mikeb napisał(a):
Ja trzymam i będę trzymał jeszcze długo.

Też trzymam. Szkoda trochę, że wysłał list do akcjonariuszy. Teraz dużo osób które lubią panikować i wszystko zwalają na wszechwiedzących grubasów (którzy mają informację których oni nie mają) może się uspokoić i kurs nie spadnie do skrajnych wartości poniżej jednego. Ciężko będzie też przebić silny opór na 1,19zł. Mam nadzieję, że teraz będzie lekka korekta i wracamy do trendu spadkowego :-) na jeden z groszami. Jeśli chodzi o mnie te nie widzę sensu na dzień dzisiejszy sprzedawać poniżej 1,4zł no chyba, że ktoś jest daytraderem.

pozdrawiam

mikeb
0
Wysłane: 1 czerwca 2010 13:54:29 przy kursie: 13,30 zł
Z kwestii technicznych: nie silny opór a silne wsparcie. Które zresztą idealnie pokrywa się z 61,8% zniesienia całej fali wzrostowej. Jest to silne wsparcie, ale czy wytrzyma? Zobaczymy jak zakończy się dzisiejsza świeca, jeśli na obecnych poziomach (1,29zł) to wyrysuje nam się ładna biała wzrostowa świeca, szkoda, że nie poparta wolumenem.

List od Prezesa potrzebny w tych ciężkich czasach ;)

Pozdrawiam

JAG
JAG
0
Wpisów: 533
Wysłane: 1 czerwca 2010 20:44:11 przy kursie: 13,30 zł
Też trzymam i jak będzie potrzeba to poczekam kilka miesięcy. Dopiero od 3Q wyniki będą lepsze.

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 1 czerwca 2010 22:56:26 przy kursie: 13,30 zł
List od prezesa bardzo potrzebny. Uspokoił nieco rozgniewany i zawiedziony akcjonariat.
Co do sprzedaży... Po 2,4 było sprzedawać, teraz to nie ma sensu - chyba, że ktoś lubuje się w biczowaniu samego siebie.
Ciekaw jestem na ile plotki o zwiększeniu zaangażowania przez prezesa są prawdziwe... Think
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

mikeb
0
Wysłane: 2 czerwca 2010 00:16:26 przy kursie: 13,30 zł
Jakie plotki? W komunikacie było jasno napisane:

18.05. Warszawa (PAP/ESPI) - Raport bieżący 3/2010
Temat: Raport bieżący 3/2010
Postawa prawna: Art. 70 pkt 1 Ustawy o ofercie - nabycie lub zbycie znacznego pakietu akcji
Treść: Zarząd LST CAPITAL S.A. (poprzednio TOTMES CAPITAL S.A.) informuje, że w dniu 19 maja 2010 roku otrzymał zawiadomienia od znaczących akcjonariuszy Spółki, przekazane zgodnie z art. 69 ust. 1 Ustawy o ofercie [..], iż wyniku rejestracji w dniu 13 maja 2010 roku przez sąd podwyższenia kapitału zakładowego LST CAPITAL S.A. w drodze emisji akcji serii G oraz w wyniku objęcia przez TOTMES Fund S.A. [spółka zależna od TOTMES S.A.] 1.107.142 akcji serii G LST CAPITAL S.A. oferowanych w ofercie publicznej, zmienił się posiadany przez znaczących akcjonariuszy udział w ogólnej liczbie głosów na Walnym Zgromadzeniu LST CAPITAL S.A.

(...)

3. Iwona i Dariusz Janus
Przed ww. zmianą Dariusz Janus wraz z małżonką Iwoną Janus posiadali:
7.176.454 akcji zwykłych LST CAPITAL S.A., które łącznie stanowiły 20,53% kapitału zakładowego spółki oraz 20,53% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.
Po ww. zmianie Dariusz Janus wraz z małżonką Iwoną Janus posiadają:
7.176.454 akcji zwykłych LST CAPITAL SA., które stanowią 16,29% kapitału zakładowego spółki oraz 16,29% ogólnej liczby głosów na Walnym Zgromadzeniu Spółki.

(...)

także nic się nie zmieniło.

Nemev
0
Wpisów: 125
Wysłane: 7 czerwca 2010 14:34:26 przy kursie: 12,10 zł
Spółka zależna LST CAPITAL S.A. kupuje technologię
i wchodzi w sektor ogrodniczy

Sunshine Garden S.A. – spółka zależna notowanego na rynku głównym GPW wehikułu private equity LST CAPITAL S.A. – nabyła za 100 tys. zł prawa do technologii wytwarzania agrospieków nawozowych, czyli nawozów o przedłużonym działaniu. LST CAPITAL posiada w Sunshine Garden SA 60% akcji i głosów i udział ten będzie się zwiększał. LST CAPITAL planuje budowę zakładu produkcyjnego nawozów o przedłużonym działaniu czyli agrospieków, zlokalizowanego w Powiecie Żarskim, w taki sposób, aby jeszcze w 2011 roku rozpoczęła się produkcja tego supernowoczesnego kompozytu. Oczekuje się, że w ciągu kilku lat Sunshine Garden SA zdobędzie przynajmniej 10 do 20% polskiego rynku nawozów ogrodniczych, wartego aktualnie około 400 mln zł.

- „Jeszcze w 2006 roku wartość sektora ogrodnictwa, w który wchodzimy była oceniana na 2 mld zł, dziś to już 2,7 mld zł, a prognozowany wzrost tego sektora w okresie do roku 2013 wynosi 5% rocznie. Wartość samego rynku nawozów ogrodniczych oceniana jest aktualnie na 400 mln zł i jest to najszybciej rosnąca kategoria produktów na rynku ogrodniczym. Dzięki nabyciu technologii agrospieków nawozowych, wchodzimy na ten rynek z najbardziej obiecującym produktem od kilku a nawet kilkunastu lat. Obecnie nie ma na rynku polskim ani europejskim porównywalnego produktu. Oferta zagranicznej i polskiej konkurencji obejmuje nawozy o działaniu do 1 roku. My zaoferujemy nawozy o działaniu od 2 do 4 a może nawet 5 lat. Na bazie zakupionej technologii Sunshine Garden po kilku latach może zdobyć nawet kilkanaście % tego rynku, lokując się w jego najbardziej rentownej części. Rentowność tego produktu jest bardzo wysoka. Jako porównanie niech posłuży fakt, iż nawóz rolniczy kosztuje poniżej 1 zł za kilogram, a nawozy o działaniu do 1 roku, oferowane niemal wyłącznie przez firmy zagraniczne, kosztują nawet 25 zł za 1 kg. My, choć nie mamy jeszcze kalkulacji, będziemy znacznie tańsi, i równocześnie lepsi” – mówi Dariusz Janus, Prezes Zarządu LST Capital S.A.

Sunshine Garden będzie wytwarzać tzw. agrospieki, czyli nawozy o przeznaczeniu dla ogrodnictwa, w formie granulatu o wymiarach 1÷5 mm. Nawozy te charakteryzuje powolny i równomierny rozkład w środowisku glebowym oraz stopniowe, długookresowe dotowanie gleby uwalnianymi bio- i mikroelementami niezbędnymi do prawidłowego rozwoju roślin. Równocześnie, produkt ten będzie wpływał na dłuższe utrzymywanie w glebie wilgotności, zapewniając roślinom lepszy wzrost.

- „Cecha ta daje im znaczną przewagę nad stosowanymi nawozami sztucznymi typu NPK, które łatwo się rozpuszczają i szybko zostają wypłukane przez wody gruntowe. Zapowiadamy rewolucję w nawożeniu ogrodów. Proszę sobie wyobrazić, że zamiast kilka razy w roku właściciel ogrodu będzie to robił co kilka lat.” – mówi Dariusz Janus.

BUDOWA ZAKŁADU PRODUKCYJNEGO I SPRZEDAŻ

- „Chcemy ruszyć z produkcją w 2011 roku. Do tego potrzebna będzie inwestycja w zakład produkcyjny, który zlokalizujemy w tworzonym przez nas klastrze technologicznym w Powiecie Żarskim. Przygotowaliśmy już odpowiednie nieruchomości produkcyjne oraz zaopatrzenie surowcowe. Nakłady na nieruchomości wyniosą około 4 mln zł i zostaną sfinansowane ze środków własnych Sunshine Garden SA pochodzących z podwyższenia kapitału w tej spółce. Oczekujemy, iż niezbędne maszyny i urządzenia oraz technologia zostaną sfinansowane przy pomocy tzw. Kredytu technologicznego, w wysokości około 5,7 mln zł, umarzanego nawet w 70% i refinansowanego ze środków unijnych. Dzięki takiemu finansowaniu inwestycji produkcja i sprzedaż produktu będzie mogła ruszyć pod koniec 2011 roku.” – mówi Dariusz Janus, Prezes Zarządu LST Capital S.A. – spółki dominującej wobec Sunshine Garden S.A.

Zastosowanie agrospieków, wpływając korzystnie na rozwój roślin, ogranicza równocześnie nadmierne zanieczyszczenie wód gruntowych i cieków powierzchniowych w składniki nawozowe i związane z tym negatywne skutki oddziaływania na środowisko naturalne. Dodatkowo agrospieki działają odkwaszająco na glebę podnosząc jej pH i obniżając kwasowość hydrolityczną a także poprawiają strukturę gleby i zwiększają jej wilgotność.

-„Nasz produkt to przyszłość nawożenia ogrodów. To będzie rozwiązanie pierwszego wyboru dla wszystkich, którzy zakładają, przebudowują i pielęgnują ogród przy swoim domu, nie chcąc przy tym poświęcać temu zbyt wiele czasu, a mimo to oczekując bardzo dobrych rezultatów” - dodaje Dariusz Janus, Prezes LST CAPITAL SA

Ze względu na przedłużony, kilkuletni czas działania mogą być one stosowane w celu poprawy struktury gleby oraz bilansu zawartych w niej składników szczególnie w miejscach, w których nie prowadzi się częstych zabiegów agrotechnicznych: na uprawach leśnych, obszarach parkowych a także przy rekultywacji nieużytków, hałd i wyrobisk, wydm piaszczystych czy innych terenów niezagospodarowanych. Będzie to najbardziej ekologiczny nawóz mineralny.

KLASTER TECHNOLOGICZNY

Inwestycja w technologię agrospieków nawozowych i produkcję nawozów przez Sunshine Garden S.A. to jeden z elementów strategii LST Capital S.A. obejmującej budowę klastra firm technologicznych – posiadających unikalne na polską i europejską skalę technologie możliwe do wprowadzenia do produkcji w ciągu kilku-kilkunastu miesięcy. Spółka zapowiadała jego realizację przed przeprowadzoną niedawno pierwszą publiczną emisją akcji, z której pozyskała 12,7 mln zł.

maciek1989
2
Wysłane: 14 czerwca 2010 17:04:52 przy kursie: 11,00 zł
Dobrze to rozumiem - w prospekcie emisyjnym na stronie 121 jest napisane: "12. W 2008 roku Dariusz Janus objął 4.193.420 akcje Emitenta nowych emisji za łączną kwotę 4.274.230,40 zł." to jest ta emisja z 2008-11-27. To znaczy, że przeznaczył ponad 4mln zł swoich pieniędzy na zakup akcji LST po cenie 1,02zł 1,5roku temu? Czasy kiedy na wig20 było około 1750pkt.

Trochę mnie dziwi czemu ta spółka tak spada to już jest ponad 20% poniżej ceny emisyjnej, jeśli chodzi o mnie to cały czas czekam na debiut Eurosnack i Emmerson, ciekawy jestem na ile wyceni te spółki rynek.

del-20120915b
0
Wpisów: 51
Wysłane: 15 czerwca 2010 10:31:08 przy kursie: 10,90 zł
Coraz gorzej to wygląda pomimo, że obroty marne. Czy zatrzymamy się na złotówce?

daniel23651
0
Wpisów: 250
Wysłane: 15 czerwca 2010 10:45:13 przy kursie: 10,90 zł
random_hero napisał(a):
Coraz gorzej to wygląda pomimo, że obroty marne. Czy zatrzymamy się na złotówce?

Najbliższe wsparcie jest na 1,08 jeżeli ono puści to jest następne słabsze na 1,03 a gdy i również ono padnie droga na ok80 gr jest otwarta pocieszenie może być to że wskaźniki strasznie szorują po dnie i musi nastąpić jakieś odbicie.salute

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

7 8 9 10 11

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,494 sek.

fepxcxdp
obeckqie
miqxvyys
Komunikaty ESPI/EBI IndygoTech Minerals SA w likwidacji

ZOBACZ TAKŻE:
Wiadomości | Akcjonariat | Wyniki finansowe
Analiza fundamentalna | Analiza techniczna | Wycena akcji

Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
cjhpexgr
dnyzjwse
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat