PARTNER SERWISU
dcmjuznl
13 14 15 16 17

Możliwy Pat wyborczy i jego wpływ na giełdę.

sikory
0
Wpisów: 12
Wysłane: 16 października 2023 16:47:18
1ketjoW napisał(a):
Kurs Agory reaguje wzrostem na sondażowe wyniki wyborów. Ciekawe z jakich powodów?

Z lat 2007-2015 pamiętam wiele akcji społecznych i wtedy dziwiło mnie, że nie są pokazywane w publicznej, tylko w TVN, czy Polsat. Tak samo jest z prasą. Każda władza ma swoich ulubieńców.
Edytowany: 16 października 2023 16:47

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 16 października 2023 17:46:10
mihumor napisał(a):
Po prostu przestaniemy prowadzić szkodliwą politykę zagraniczną pod potrzeby polityki wewnętrznej tkwiącej w chorych stereotypach.

A z ciekawości: jaka polityka zagraniczna w naszej sytuacji będzie nieszkodliwa? Ta polegająca na podpisywaniu bez pytania wszystkich kwitów wyciąganych przez Berlin/Brukselę? Bo jeżeli tak to mówimy o procesie samolikwidacji decyzyjności państwa w kontekście tendencji "większościowych" w ramach "reformy" kołchozu.

mihumor
PREMIUM
147
Wpisów: 892
Wysłane: 16 października 2023 17:54:39
Wynik zmierza w kierunku tego z sondażu z wczoraj o 21wszej i pomyłki będą raczej małe. Ten wynik odpowiada także w sporym przybliżeniu wielu sondażom z końcówki kampanii. Utrzymywana narracja, że sondaże są lipne i są wynikiem kampanii prowadzonej przeciwko PISowi, który ma przecież dużo większe poparcie mijała się mocno z rzeczywistością i była nieudolnym jej zaklinaniem. To zaiste symptomatyczne gdy wielokrotnie nagina się rzeczywistość i to się udawało bo nie dało się niczego zweryfikować po przykryciu propagandą i szumem a tu nagle zderzenie z cyfrą. Życie. To były niestety nieuczciwe wybory i bardziej nieuczciwe od poprzednich. Choroba demokracji (czy cywilizacji bardziej) polegająca na akceptowaniu łamania prawa, norm i dobrego obyczaju byle tylko wyszło na nasze postępuje ale ten wynik daje pewna nadzieję. Teraz sądząc po przebiegu i kosztach dodatkowych kampanii wejdziemy w szarą strefę "gierek i handli" zakulisowych - wyższy poziom korupcji bo w zaciszu gabinetów.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 16 października 2023 18:01:01
el_ah napisał(a):
mihumor napisał(a):
Po prostu przestaniemy prowadzić szkodliwą politykę zagraniczną pod potrzeby polityki wewnętrznej tkwiącej w chorych stereotypach.

A z ciekawości: jaka polityka zagraniczna w naszej sytuacji będzie nieszkodliwa? Ta polegająca na podpisywaniu bez pytania wszystkich kwitów wyciąganych przez Berlin/Brukselę? Bo jeżeli tak to mówimy o procesie samolikwidacji decyzyjności państwa w kontekście tendencji "większościowych" w ramach "reformy" kołchozu.

Nie jestem Ci w stanie tego wytłumaczyć ponieważ inaczej definiujesz podstawowe pojęcia i rozmowa między nami przez to nie jest możliwa. Cokolwiek ja napisze, zrozumiesz opatrznie i po swojemu. Szkoda więc prądu. Dodatkowo widzę, ze bardzo prosto i płasko postrzegasz rzeczywistość. Ona wychodzi zdecydowanie poza hasła i stereotypy, jest złożona i zniuansowana. Więc Ci napisze, że widzę ją zupełnie odwrotnie niż Ty - to chyba jest jasne więc po co pytasz?

el_ah
31
Wysłane: 16 października 2023 18:56:49
Pytam, bo jestem ciekaw opinii nt tego jaka to nieszkodliwa polityka będzie od teraz prowadzona. Moja opinia jest pozbawiona niuansów: za rok albo dwa możemy nie mieć samodzielnej polityki zagranicznej gdyż ta może przejść na rzecz kompetencji tzw. "Brukseli" i z większościami decyzyjnymi tak ustawionymi, że wspólne decyzje Berlina i Paryża (+ ich pomniejszych pomagierów) będą nie do odrzucenia przez "prowincję".

yanek z hor
168
Wpisów: 1 289
Wysłane: 16 października 2023 20:23:02
szarlej81 napisał(a):
el_ah napisał(a):

Uważam, że Berlin nie po to likwidował własne elektrownie przez co teraz buja się z drogą energią żeby jednocześnie pozwolił W-wie na produkcję taniej. Od jakiegoś czasu "strategia" niemiecka nie polega na rozwiązywaniu własnych problemów tylko na obdzielaniu nimi reszty Unii żeby ich własny elektorat nie połapał się, że można inaczej.

A ja narrację o tym, że przyjdzie zły Tusk i będzie robił wszystko co mu Berlin rozkaże traktuję jako jeden z wielu idiotyzmów jakimi obie strony obrzucały się przed wyborami. O argument w stylu "jak PIS wygra wybory to będzie u nas jak na Białorusi".

CPK - być może faktycznie trochę okroją. Ale o atom jestm spokojny. Zwłaszcza, że prace nad nim zaczęły się wcześniej niż w 2020 a nawet 2015.

Tak będzie
zastopowanie budowy portu kontenerowego w Świnoujc]sciu
podpisanie aktu migracyjnego - mam nadzieje że muzułmanie trafia do centrów "demokracji" czyli osrodków gdzie gremialnie nie uczestniczono w referendum - Poznań Warszawa Gdańsk

,... i to nazywasz idiotyzmem...

genek
PREMIUM
22
Wpisów: 109
Wysłane: 16 października 2023 20:24:26
el_ah napisał(a):
Pytam, bo jestem ciekaw opinii nt tego jaka to nieszkodliwa polityka będzie od teraz prowadzona. Moja opinia jest pozbawiona niuansów: za rok albo dwa możemy nie mieć samodzielnej polityki zagranicznej gdyż ta może przejść na rzecz kompetencji tzw. "Brukseli" i z większościami decyzyjnymi tak ustawionymi, że wspólne decyzje Berlina i Paryża (+ ich pomniejszych pomagierów) będą nie do odrzucenia przez "prowincję".

Na początek, to miemce mają w planach likwidację prawa weta w RE na rzecz rozstrzygnięć większościowych. I w tej kwestii, po zmianie władzy, niewątpliwie zyskają w Polsce sojusznika. Możemy liczyć tylko na to, że jakieś inne państwa będą w tej sprawie stały twardo.
Reszta spraw - takich, jak polityka międzynarodowa, czy energetyczna - pójdzie im później gładko.
A to jest o tyle niebezpieczne, że miemiecka polityka wschodnia ze spokojem patrzyła na ruską agresję na Ukrainę i była pogodzona z ruskimi garnizonami na naszej wschodniej granicy. Dopóki USA nie wykręciły im rąk, to im ta wojna nie przeszkadzała.
To pokazało, że miemce bezwzględnie uprawiają politykę własnego dobrobytu, nawet kosztem bezpieczeństwa regionalnego. I to się nie zmieni.

yanek z hor
168
Wysłane: 16 października 2023 20:25:49
Brak PISU u władzy w Polsce to:
1 brak sprzeciwu do paktu emigracyjnego - najazd muzułmaów
2 zmianny traktatów aby zwiększyć kompetencje Brukseli
3 brak mozliwej mniejszości blokujacej dla Francji i Niemiec

yanek z hor
168
Wysłane: 16 października 2023 20:30:27
Z rodzimego podwórka:
1 wstrzymanie budowy portu kontenerowego
2 umacnianie pln i upadek przedsiębiorstw - ciekawi mnie rola Glapinskiego czy bedzie mógł interweniowac na rynku
3 Sprzedaz wszystkiego co bedzie cięzsze od powietrza - może być zastopowane przez przystawki PO
4 Kolejne klony Tyrowicz w RPP i drastyczne oprocentowanie kredytów inwestycyjnych - upadek przedsiebiorstw

genek
PREMIUM
22
Wysłane: 16 października 2023 20:59:32
yanek z hor napisał(a):
Z rodzimego podwórka:
1 wstrzymanie budowy portu kontenerowego
2 umacnianie pln i upadek przedsiębiorstw - ciekawi mnie rola Glapinskiego czy bedzie mógł interweniowac na rynku
3 Sprzedaz wszystkiego co bedzie cięzsze od powietrza - może być zastopowane przez przystawki PO
4 Kolejne klony Tyrowicz w RPP i drastyczne oprocentowanie kredytów inwestycyjnych - upadek przedsiebiorstw

Na krajowym podwórku, to ja nie mam wielkich obaw. Jeśli powstanie rząd koalicyjny 3 partii, z przewagą kilku(nastu) posłów, niemający bezwzględnego poparcia prezydenta, to taki rząd może co najwyżej pozmieniać RN SSP itp. A próby uwalania jakichś projektów inwestycyjnych przez PO mogą się spotykać z niechęcią koalicjantów i cała misterna konstrukcja idzie w piach.
W jakimś tam kalkulatorze wyborczym widzę, że PiS ma 197 krzesełek.
PO - 154
TD - 65
L - 25

K - 19
To nie jest dobry układ do robienia ostrych zwrotów na podwórku, które znamy.
Ale w polityce europejskiej taka koalicja możę być skłonna do zdejmowania gaci w zamian za posady. I nikt ich z tego nie rozliczy, bo to nie są kilometrówki, tylko poważne pieniądze i wpływy.

007
007
PREMIUM
131
Wpisów: 578
Wysłane: 16 października 2023 21:07:17
Nieszkodliwa polityka zagraniczna polega na tym, że trzeba się porozumieć z Manfredem, Ursulą, Olafem, etc. i uzgodnić politykę najlepszą z punktu widzenia Unii Europejskiej. Z racji zaś, że głównym finansującym UE są Niemcy oczywistym jest, że nie będą dobrze widziane projekty utrudniające Niemcom rozwój i zarabianie kasy. Innymi słowy my wam damy kasę na KPO, a wy nam nie będziecie przeszkadzać w jej zarabianiu. W konsekwencji nie będziemy inwestować w CPK, bo można przecież latać przez Berlin. Nie będziemy rozbudowywać portów, bo taniej jest eksportować przez Hamburg. Nie ma potrzeby budować dróg północ-południe, bo ważniejsze są wschód-zachód. W zasadzie to te wschód-zachód też nie są potrzebne, bo do Hamburga da się już dojechać i do Berlina też gdzie będziemy mogli zostać wysokiej klasy arbajterami przy taśmie w fabryce Tesli. Oczywistym jest też, że energii z atomu nam nie potrzeba, bo jest niebezpieczna, a poza tym z wiatru jest tańsza.

Na koniec przyjdzie nam jeszcze przyjąć euro, żeby się można było łatwiej zadłużyć na budowę państwowych mieszkań i żłobków i jeszcze na darmowy rower dla każdego. A jak już dług podejdzie pod 100% PKB to już niczego nie będziemy musieli uzgadniać tylko jak Włosi czy Grecy z przyjemnością i bez zbędnej zwłoki będziemy wykonywać polecenia ECB i komisarzy.

Przed nami poważna batalia o federalizację Unii i niestety, ale jest spore ryzyko, że nowy rząd zaakceptuje te rozwiązania. Jak ktoś nie wie o co chodzi to polecam ten krótki wywiad

1ketjoW
PREMIUM
922
Wpisów: 5 243
Wysłane: 16 października 2023 21:11:00
mihumor napisał(a):
Wynik zmierza w kierunku tego z sondażu z wczoraj o 21wszej i pomyłki będą raczej małe. Ten wynik odpowiada także w sporym przybliżeniu wielu sondażom z końcówki kampanii. Utrzymywana narracja, że sondaże są lipne i są wynikiem kampanii prowadzonej przeciwko PISowi, który ma przecież dużo większe poparcie mijała się mocno z rzeczywistością i była nieudolnym jej zaklinaniem. To zaiste symptomatyczne gdy wielokrotnie nagina się rzeczywistość i to się udawało bo nie dało się niczego zweryfikować po przykryciu propagandą i szumem a tu nagle zderzenie z cyfrą. Życie. To były niestety nieuczciwe wybory i bardziej nieuczciwe od poprzednich. Choroba demokracji (czy cywilizacji bardziej) polegająca na akceptowaniu łamania prawa, norm i dobrego obyczaju byle tylko wyszło na nasze postępuje ale ten wynik daje pewna nadzieję. Teraz sądząc po przebiegu i kosztach dodatkowych kampanii wejdziemy w szarą strefę "gierek i handli" zakulisowych - wyższy poziom korupcji bo w zaciszu gabinetów.

Niektórych ugrupowań tak innych nie. Zresztą sam wielokrotnie czytałem, że PiS nie zdobędzie większości. O to walczyli i przegrali.

Teraz będziemy świadkami sytuacji w której 4 a właściwie 5 ugrupowań stworzy rząd. Ciekawy jestem jak to wyjdzie. Wygrać wybory to jedno ale rządzić sprawnie w takiej sytuacji to będzie wyzwanie.

Co do referendum. Moim zdaniem nie wykazaliśmy elementarnego instynktu samozachowawczego w sprawie migracji. Owoce tego mogą być tragiczne.
Zobaczymy czy te niewiążące wyniki będą miały wpływ na decyzje polityczne.

Prezydent A.Duda nie ma nic do stracenia. Trzeci raz nie zostanie wybrany. Myślę, że powierzy tworzenie rządu M.Morawieckiemu. PiS podomyka najważniejsze sprawy z ich punktu widzenia.
Edytowany: 16 października 2023 21:11

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 16 października 2023 21:14:49
1ketjoW napisał(a):

Co do referendum. Moim zdaniem nie wykazaliśmy elementarnego instynktu samozachowawczego w sprawie migracji. Owoce tego mogą być tragiczne.

Bojkot referendum pokazał jasno, że politycy mogą mieć w głębokim poważaniu wolę narodu. Idea referendum została ośmieszona i zdegradowana do poziomu cyrkowej zagrywki. Jedyna forma nacisku została sponiewierana Speak to the hand

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 października 2023 21:27:32
Kakarotto napisał(a):

Bojkot referendum pokazał jasno, że politycy mogą mieć w głębokim poważaniu wolę narodu. Idea referendum została ośmieszona i zdegradowana do poziomu cyrkowej zagrywki. Jedyna forma nacisku została sponiewierana Speak to the hand

Do bojkotu można przystąpić lub nie. To były decyzję ludzi. Czy przemyślane. Raczej odbieram to jako głos przeciw PiS. Tylko po co dwa razy głosować w tej samej sprawie. Raz przeciw PiS w wyborach i drugi raz w referendum je bojkotując. Nie rozumiem.

Myślę, że przyjdzie dzień gdzie warunek frekwencji w referendum zostanie zniesiony. Wtedy tego typu gierki się skończą.

genek
PREMIUM
22
Wysłane: 16 października 2023 21:29:56
1ketjoW napisał(a):
Prezydent A.Duda nie ma nic do stracenia. Trzeci raz nie zostanie wybrany. Myślę, że powierzy tworzenie rządu M.Morawieckiemu. PiS podomyka najważniejsze sprawy z ich punktu widzenia.

Misję tworzenia rządu tradycyjnie powierza się liderowi zwycięskiego ugrupowania, a póki co, to liderem jest Kaczafi;]
Na ile szczelny jest ich system stworzony przez 8 lat, to się dopiero dowiemy. Na domykanie jakichś ważnych tematów, to PiS nie ma już czasu. Myślę, że najważniejsze aktywa, jakie mogli sobie zabezpieczyć, to już sobie zabezpieczyli.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 16 października 2023 21:49:26
Cytat:

Misję tworzenia rządu tradycyjnie powierza się liderowi zwycięskiego ugrupowania, a póki co, to liderem jest Kaczafi;]
Na ile szczelny jest ich system stworzony przez 8 lat, to się dopiero dowiemy. Na domykanie jakichś ważnych tematów, to PiS nie ma już czasu. Myślę, że najważniejsze aktywa, jakie mogli sobie zabezpieczyć, to już sobie zabezpieczyli

Z tego co wiem, to zwycięska partia desygnuje premiera do tworzenia rządu. Nie ma obowiązku aby był to lider zwycięskiego ugrupowania.

To co będą wstanie jeszcze domknąć domkną. To co będą mogli jeszcze zabezpieczyć zabezpieczą.

szarlej81
178
Wpisów: 1 398
Wysłane: 16 października 2023 21:50:45
Koalicja nie będzie miała łatwo. Na ten moment PIS ma TK, SN, Radę Mediów, NBP oraz prezydenta. Kwestia tego na ile obsadzeni tam ludzie to wierni partii idealiści a na ile zwykli koniunkturaliści gotowi do dogadania się na zasadzie "coś za coś".

el_ah
31
Wysłane: 16 października 2023 22:05:53
1ketjoW napisał(a):

Przecież żeby powstał rząd to potrzebna jest większość w parlamencie. PiS jej nie uzyska. Tym samym niczego nie podomyka.
To był bój na śmierć i życie przeciw procesowi "landyzacji" Europy przez Niemcy. Polska właśnie go przegrała - na rok przed wyborami do europarlamentu gdy coś mogło się jeszcze zmienić.
Teraz do najbliższych eurowyborów Berlin/Bruksela mogą robić z nami wszystko na co im przyjdzie ochota, bo nie widzę papieru, który nie zostanie przez Tuska podpisany. A jeżeli w 2024 układ się nie zmieni to w ciągu najbliższych czterech lat możemy i pożegnać się z ideą państwowości jaką znamy.

Pytanie ile rzeczy jest w stanie powstrzymać TK, ale tutaj również pojawia się kwestia czy ktokolwiek w Brukseli czy innym Luksemburgu będzie się nim cokolwiek przejmował.

mihumor
PREMIUM
147
Wysłane: 16 października 2023 22:59:37
1ketjoW napisał(a):

Niektórych ugrupowań tak innych nie. Zresztą sam wielokrotnie czytałem, że PiS nie zdobędzie większości. O to walczyli i przegrali.

Teraz będziemy świadkami sytuacji w której 4 a właściwie 5 ugrupowań stworzy rząd. Ciekawy jestem jak to wyjdzie. Wygrać wybory to jedno ale rządzić sprawnie w takiej sytuacji to będzie wyzwanie.

To nie było referendum tylko zwykły skok na głosy. Jeśli się wchodzi w taką rozgrywkę to trzeba się liczyć ze skutkami i nie zrzucać dania ciała na obywateli. Tak jak rynek ma zawsze rację tak elektorat w demokracji ją także zawsze ma więc to biadolenie teraz nie ma sensu. Ktoś kto to wymyślił i prowadził dał po prostu ciała po całości i nie powinien zajmować się polityką bo to zajecie dla facetów a nie dla chłopców.
Ty uważasz, że to było ważne, masz takie prawo. Ja uważam, że to była chucpa, tendencyjne pytania, brak konsultacji społecznych przygotowujących temat ale jeśli nie konsultuje się nawet głupich ustaw to trudno wymagać dobrych praktyk czy dyskusji.
Co do Dudy i tego co zrobi - pełna zgoda, tak raczej będzie chyba, że coś pęknie w obozie władzy. Duda był zawsze przewidywalny i nie jest to człowiek, który podejmie jakiekolwiek działania z wizją czy pomysłem, jakimkolwiek. To facet do przecinania wstęg a nie do ciężkiej roboty politycznej więc niczym nie zaskoczy.

1ketjoW
PREMIUM
922
Wysłane: 17 października 2023 09:01:26
Cytat:
To nie było referendum tylko zwykły skok na głosy. Jeśli się wchodzi w taką rozgrywkę to trzeba się liczyć ze skutkami i nie zrzucać dania ciała na obywateli. Tak jak rynek ma zawsze rację tak elektorat w demokracji ją także zawsze ma więc to biadolenie teraz nie ma sensu. Ktoś kto to wymyślił i prowadził dał po prostu ciała po całości i nie powinien zajmować się polityką bo to zajecie dla facetów a nie dla chłopców.
Ty uważasz, że to było ważne, masz takie prawo. Ja uważam, że to była chucpa, tendencyjne pytania, brak konsultacji społecznych przygotowujących temat ale jeśli nie konsultuje się nawet głupich ustaw to trudno wymagać dobrych praktyk czy dyskusji.
Co do Dudy i tego co zrobi - pełna zgoda, tak raczej będzie chyba, że coś pęknie w obozie władzy. Duda był zawsze przewidywalny i nie jest to człowiek, który podejmie jakiekolwiek działania z wizją czy pomysłem, jakimkolwiek. To facet do przecinania wstęg a nie do ciężkiej roboty politycznej więc niczym nie zaskoczy.

mihumor,

Od kiedy to napisanie, co się myśli jest biadoleniem? Tak uważam, że bezpieczeństwo jest ważne.

Zobaczymy jak sytuacja się rozwinie w sprawie przymusowej relokacji. Wczoraj w Brukseli było "gorąco". Widać, że w Europie Zachodniej i Szwecji problem narasta.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

13 14 15 16 17

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,398 sek.

binrztpm
oiowgyoc
fkokdbme
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
kkdyrhsn
mrkhwulj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat