Trifolium napisał(a):[quote=yanek z hor ]
Np. sędzia Andrzej Kryże skazujący działacza opozycji Bronisława Komorowskiego.
Tu w ogole nie ma żadnej analogii z panem Kryże. Wyrok skazujący na Kamińskiego jest konsekwencją wyroku Sądu Najwyższego z czerwca 2023 roku, który uznał, że prezydent nie ma prawa ułaskawiać osoby przed wydaniem prawomocnego wyroku.
Natomiast odwołanie zarządu TVP na podstawie Kodeksu Spólek Handlowych pomimo, że TVP jest tego typu spółką budzi poważne wątpliwości ze względu na kompetencje Rady Mediów Narodowych. Sama Rada Mediów została powołana zgodnie z prawem i mimo, że istnieją uzasadnione przesłanki, że jej kompetencje są niezgodne z konstytucją w zakresie dublowania konstytucyjnych kompetencji Krajowej Rady Radiofonii i Telewizji to przecież wciąż nie ma wyroku TK, który by tą niezgodność stwierdził. I w najbliższym czasie takiego wyroku nie będzie, bo wiadomo, że Trybunał jest obsadzony przez ludzi PIS.
Było kilka wariantów odpolitycznienia mediów publicznych i wybrali najszybszy ale chyba najgorszy z nich. Wiadomo, że twardy elektorat PIS cokolwiek by nie zrobiono będzie krzyczał o bezprawiu - ale wybrany wariant budzi poważne wątpliwości. Nie jestem w stanie rozstrzygnąć czy to jest zdone z prawem czy nie - nie mam do tego kompetencji, ale tak na chłopski rozum to mi to wszystko zgrzyta.