PARTNER SERWISU
ooblycwt
1 2 3 4 5

Strategia kiszenia akcji do skutku

robertkajzer
0
Wpisów: 70
Wysłane: 14 listopada 2009 10:42:16
Mnie raczej srednio interesuja czy gielda zadza 2-3 grube ryby czy nie. Gdybym w to mial wierzyc nigdy nie nauczylbym sie inwestowania bo wszystkiemi porazkami obarczalbym wszystkich tylko nie siebie. Poza tym jesli sa osoby, ktore rzadza gielda to inwestuj tak jak oni. Wtedy nie ma takich sil zebys stracil.
http://www.growandgo.pl ---> darmowy kurs o Papierach Wartościowych
http://abcinwestowania.wordpress.com ---> porady inwestycyjne

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 15 listopada 2009 15:20:15
addi napisał(a):
To może i ja wrzucę kilka przemyśleń.
Strategia kiszenia ma sens tylko w przypadku b. dużej dywersyfikacji portfela (np 20 papierów za 1,5k PLN każdy). Dla początkujących jest to w zasadzie jedyna sensowna strategia.

thumbright
Ja własnie taka strategie lubię najbardziej, lepiej mieć 20 spółek po tysiąc złotych niż 4 spółki po 5 tysięcy. Jeśli zdecydowana większosc z nich to sa firmy stabilne o niezagrożonej pozycji to daje to poczucie komfortu i nie jest nudne bo zawsze na którejs cos sie akurat pojawia wartego analizowania.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 15 listopada 2009 15:37:54
majama napisał(a):
addi napisał(a):
To może i ja wrzucę kilka przemyśleń.
Strategia kiszenia ma sens tylko w przypadku b. dużej dywersyfikacji portfela (np 20 papierów za 1,5k PLN każdy). Dla początkujących jest to w zasadzie jedyna sensowna strategia.

thumbright
Ja własnie taka strategie lubię najbardziej, lepiej mieć 20 spółek po tysiąc złotych niż 4 spółki po 5 tysięcy. Jeśli zdecydowana większosc z nich to sa firmy stabilne o niezagrożonej pozycji to daje to poczucie komfortu i nie jest nudne bo zawsze na którejs cos sie akurat pojawia wartego analizowania.

Przy takim kapitale ja znow mam inna strategie moja dywersyfikacja to max 4 spolki i to juz ostateczny max.
Oczywiscie spolki analizuje z kazdej mozliwej strony nigdy nie inwestuje w spolki typu petrol,techmex, bioton itd dzieki temu udalo mi sie uniknac takich wtop jak na Torze, Krosnie itd
Trzymam sie zasady inwestuj w wartosc a nie gry w gamboni :)

addi
0
Wpisów: 1 086
Wysłane: 15 listopada 2009 16:56:18
Taurus80 napisał(a):
Przy takim kapitale ja znow mam inna strategie moja dywersyfikacja to max 4 spolki i to juz ostateczny max.
Oczywiscie spolki analizuje z kazdej mozliwej strony nigdy nie inwestuje w spolki typu petrol,techmex, bioton itd dzieki temu udalo mi sie uniknac takich wtop jak na Torze, Krosnie itd
Trzymam sie zasady inwestuj w wartosc a nie gry w gamboni :)

Przy 4 spółkach to już trzeba zdecydowanie potrafić ciąć straty.
Jeżeli ktoś np rok temu kupił tak dobre papiery jak KGHM i Lotos i nie uciął odpowiednio szybko strat to w lutym tego roku mógł ponieść sporą szkodę na psyche.

Taurus80
0
Wysłane: 15 listopada 2009 17:09:13
Z tym cieciem strat niekoniecznie sie zgodze :) podam przyklad w styczniu zainwestowalem w Jutrzenke po 1.86 po czym nastapila ostatnia fala spadlo w okolice 1.40 oczywiscie nie cialem strat trzymam do dzisiaj efekt mozna sprawdzic. Takich przykladow mam wiecej ale ten wystarczy. Trzymam sie jednej zasady jezeli inwestycja dzisiaj mi sie wydaje perspektywiczna to czemu jutro mam ciac straty???
Wiadomo jak zajda jakies okolicznosci sklaniajace do zmiany zdania to co innego ale nie zgadzam sie z mechanicznym cieciem strat.

A co do twojego przykladu zobacz co by bylo jak dany delilkwent trzymalby akcje KGHM do dzisiaj ??

addi
0
Wysłane: 15 listopada 2009 17:16:17
Taurus80 napisał(a):
A co do twojego przykladu zobacz co by bylo jak dany delilkwent trzymalby akcje KGHM do dzisiaj ??

No wiesz ... z perspektywy lutego papiery KGHM mogłyby śmigać dzisiaj np po 15 zeta.

Taurus80
0
Wysłane: 15 listopada 2009 17:23:14
addi napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

No wiesz ... z perspektywy lutego papiery KGHM mogłyby śmigać dzisiaj np po 15 zeta.

Moglaby nawet po 1pln :) ale akurat KGHM narazie nalezy do najbezpieczniejszych inwestycyjnie spolek na long term poniewaz regularnie placi dywidende wiec raz inwestujac nadmiar srodkow niezaleznie od gieldowej wyceny masz coroczne dochody.

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 15 listopada 2009 17:26:16
Taurus80 napisał(a):
Z tym cieciem strat niekoniecznie sie zgodze :) podam przyklad w styczniu zainwestowalem w Jutrzenke po 1.86 po czym nastapila ostatnia fala spadlo w okolice 1.40 oczywiscie nie cialem strat trzymam do dzisiaj efekt mozna sprawdzic. Takich przykladow mam wiecej ale ten wystarczy. Trzymam sie jednej zasady jezeli inwestycja dzisiaj mi sie wydaje perspektywiczna to czemu jutro mam ciac straty???
Wiadomo jak zajda jakies okolicznosci sklaniajace do zmiany zdania to co innego ale nie zgadzam sie z mechanicznym cieciem strat.

cięcie strat to podstawa !!! a jakby dalej leciała ta jutrzenka to co byś zrobił. teraz z perspektywy czasu wiesz że opłacało się trzymać. należało wywalić i po ponownych wzrostach odkupić.

edit: trzymanie papierów do skutku ( nie wiadomo jakiego) to najgłupsza strategia jaka może być
EEX
Edytowany: 15 listopada 2009 17:27

nocnygracz
0
Wpisów: 2 104
Wysłane: 15 listopada 2009 17:34:22
owner napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

cięcie strat to podstawa !!! a jakby dalej leciała ta jutrzenka to co byś zrobił. teraz z perspektywy czasu wiesz że opłacało się trzymać. należało wywalić i po ponownych wzrostach odkupić.

edit: trzymanie papierów do skutku ( nie wiadomo jakiego) to najgłupsza strategia jaka może być

Przecież Taurus80 pozostawia sobie furtkę i napisał, że "jak zajda jakies okolicznosci sklaniajace do zmiany zdania to co innego". Dla Ciebie czysto techniczny spadek cen jest wystarczającą "zmianą okoliczności", a dla niego nie.

owner
6
Wysłane: 15 listopada 2009 17:36:56
nocnygracz napisał(a):
Przecież Taurus80 pozostawia sobie furtkę i napisał, że "jak zajda jakies okolicznosci sklaniajace do zmiany zdania to co innego".

a jakie to okoliczności jak nie ustawiony stop i cięcie straty?
EEX

Taurus80
0
Wysłane: 15 listopada 2009 17:37:43
Kazdy ma swoje zasady :) czego nigdy nie robie w porownaniu do innych nigdy nie usredniam w dol, a po co mam ciac straty jezeli jestem pewien swojego wyboru ?
Pewnie ze mozna sie przejechac, ale nie widze sensu ciecia strat dla idei a jeszcze gorsze co moze byc kupic pozniej drozej.
Dlatego wlasnie mysle ze ktos mowiac ze zarabiaja cierpliwi a kase biora od aktywnych mial racje.
Oczywiscie trzeba brac wiecej czynnikow pod uwage inaczej inwestuje w zaawansowanej hossie a inaczej powiedzmy w poblizu dna bessy.
Kazdy swoje zasady buduje czesto latami, i uczy sie na bledach ja wlasnie najwiecej tracilem przez nieuzasadnione niczym ciecie strat.

Taurus80
0
Wysłane: 15 listopada 2009 17:38:52
owner napisał(a):
nocnygracz napisał(a):
Przecież Taurus80 pozostawia sobie furtkę i napisał, że "jak zajda jakies okolicznosci sklaniajace do zmiany zdania to co innego".

a jakie to okoliczności jak nie ustawiony stop i cięcie straty?

Okolicznosci FUNDAMENTALNE nie wynikajace z samej analizy technicznej!!!

owner
6
Wysłane: 15 listopada 2009 17:55:16
jaka to jest okoliczność fundamentalna? kolejny raport?

ok tak czy inaczej trzymanie stratnej pozycji i pogłębiającej się uważam za głupote.
EEX

addi
0
Wysłane: 15 listopada 2009 17:58:05
I w ten sposób doszliśmy po raz n-ty do sporu (starego jak giełdy) AF czy AT.
A tak na marginesie naprawdę niewiele potrzeba by KGHM za miesiąc kosztował np 15 zeta.
Wystarczy komunikat: "W Chile odkryto nowe duże złoża miedzi" do tego jakiś pożar/strajki w KGHM blackeye

Taurus80
0
Wysłane: 15 listopada 2009 18:04:02
owner napisał(a):
jaka to jest okoliczność fundamentalna? kolejny raport?

ok tak czy inaczej trzymanie stratnej pozycji i pogłębiającej się uważam za głupote.

Wobec tego uwielbiam glupoty Dancing jezeli naprawde mialbym ciac straty przy kazdym minusie to 90% otwartych pozycji musilbym zamykac ze strata w ten sam dzin lub nastepny a tak w tym roku nie zamknalem zadnej stratnej pozycji oczywiscie uwazam ze w tym roku musialbym miec wybitny talent aby tego dokonac.

No coz mamy odmienne podejscia wazne jest ze narazie obu nam pasuja i przynosza zyski, tego sie trzymajmy i zycze oczywiscie jak najwiekszych zyskow i najmniejszych stratnych pozycji.
Edytowany: 15 listopada 2009 18:05

owner
6
Wysłane: 15 listopada 2009 18:13:04
Taurus80 w tym roku to mamy szczęście że rynki odbiły bo jak do dzisiaj dalej by spadały to prtzynajmniej ja na stracie bym nie siedział. a nie powiesz mi że zakup akcji w lutym wynikał z fundamentów Angel
EEX

Taurus80
0
Wysłane: 15 listopada 2009 18:24:27
owner napisał(a):
Taurus80 w tym roku to mamy szczęście że rynki odbiły bo jak do dzisiaj dalej by spadały to prtzynajmniej ja na stracie bym nie siedział. a nie powiesz mi że zakup akcji w lutym wynikał z fundamentów Angel

Powiem ci ze pierwsze akcje zakupilem w styczniu wbrew swojemu zalozeniu poniewaz czekalem na jeszcze jeden zjazd :) doczekalem sie posiadajac juz czesc akcji :)
I moge powiedziec ze zakupilem spolke pod fundamenty oczywiscie po czesci w ciemno bo dopiero w pelni mozna bylo po wynikach za 1Q stwierdzic czy sie nie pomylilem :)\
Dzisiaj juz wiem ze wszystkie moje typy byly strzalem w 10 wtedy niestety pewnosci zadnej nie bylo :) na tym polega cala zabawa, to mi sie wlasnie w gieldzie podoba troche adenalinki ale najbardziej zmaganie sie z samym soba i potwierdzanie lub zaprzeczanie swoich zalozen.
Jezeli masz racje zarobiles jezeli nie wtopa najwazniejsze aby bilans zawsze byl dodatni.

Niestety w glownej mierze trzeba kupowac jak inni sprzedaja a sprzedawac jak kupuja czy to sie nam podoba czy nie, a to jest wbrew czlowieczemu rozsadkowi dlatego w ogolnym rozrachunku wiekszosc nie zarobi. Zarabiaja jednoski ktore szybko sie dostosowuja.
Kiedys pare lat temu fajny artykul byl na temat inwestycji jacys naukowcy w badaniach stwierdzili ze najwiekasza stope zwrotu osiagaja ludzie z cechami psychopatycznymi.

owner
6
Wysłane: 15 listopada 2009 18:26:53
Taurus80 napisał(a):
Kiedys pare lat temu fajny artykul byl na temat inwestycji jacys naukowcy w badaniach stwierdzili ze najwiekasza stope zwrotu osiagaja ludzie z cechami psychopatycznymi.

zgadza się. ja już wypatroszyłem swojego kota a Ty? (żart i pytanie retoryczne dla jasności)
EEX

Taurus80
0
Wysłane: 15 listopada 2009 18:30:44
owner napisał(a):
Taurus80 napisał(a):

zgadza się. ja już wypatroszyłem swojego kota a Ty? (żart i pytanie retoryczne dla jasności)

No i w czyms sie zgadzamy :) na temat pytania no coment bo mnie za jakiegos sadyste wezma thumbright

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 15 listopada 2009 18:36:56
owner napisał(a):

Ja powiem wave

Gdy na weekendzie majowym wprowadziliśmy w SW wyceny, jeszcze z małymi errorami i trochę, niestabilne, ładne parę dziesiątków spółek świeciło zielonymi dwusetkami, a jakieś 2/3 giełdy było niedowartościowane.
Zestaw pierwszych historycznie wycen tutaj:
www.stockwatch.pl/forum/Defaul...

Klepnąłem do tabelki wynik z tej listy do ostatniej sesji:

kliknij, aby powiększyć

PS Co absolutnie nie jest nawet próbą uzasadnienia strategii 'kiszenia', z którą się fundamentalnie nie zgadzam. Szczególnie jeśli spółki były źle wybrane Whistle
Edytowany: 15 listopada 2009 18:38

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4 5

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,456 sek.

mkfdtloi
jwtovfoa
tlgyiqtq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fzkcdkar
nunzahhy
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat