0 Dołączył: 2015-06-06 Wpisów: 650
Wysłane:
25 sierpnia 2017 12:47:55
przy kursie: 1,70 zł
parę słów o samej emisji jakie powiedział prezes (niestety źródła nie mam wrzucił ta wypowiedź jakiś user na bankierze): 24 sierpnia zostały zawarte umowy z 42 podmiotami, w tym 13 osobami prawnymi, dotyczące objęcia 4 934 246 akcji akcji zwykłych na okaziciela serii C po cenie emisyjnej 4 zł każda, co oznacza że łączna wartość oferty wyniosła 19 736 984 zł. W emisji wziął udział Marek Girek, prezes i główny akcjonariusz. W kwietniu 2017 r. Marek Girek udzielił spółce pożyczki w wysokości 5 mln zł, która została uregulowana w drodze objęcia akcji. - Zakończona z sukcesem emisja stanowi przełom w naszej działalności w ostatnich kwartałach, gdzie zmagaliśmy się z trudną sytuacją na rynku zamówień publicznych. To otwiera przed nami drogę do dalszej restrukturyzacji zadłużenia, poprawiamy wskaźniki finansowe zarówno po stronie kapitału własnego, jak i długu, z drugiej strony obniżamy koszty jego obsługi. Cześć środków, z wyłączeniem potrącenia wierzytelności, zostanie przeznaczona na kapitał obrotowy celem realizacji najbliższych kontraktów - powiedział Marek Girek. Nowi akcjonariusze w ramach umów inwestycyjnych zobowiązali się do nie rozporządzania objętymi walorami w określonym terminie, przy czym części z nich przysługuje po wskazanym okresie prawo wykupu akcji ze strony Cube.ITG po cenie objęcia, powiększonej o 7 proc. Na tych samych zasadach, od spółki może wyjść inicjatywa wykupu akcji. www.bankier.pl/forum/temat_jes...
Edytowany: 25 sierpnia 2017 12:48
|
|
Wysłane:
21 września 2017 18:39:26
przy kursie: 1,19 zł
Mała aktualizacja. Kurs zachowuje się inaczej niż się spodziewałem. Ale pomimo tych spadków to nadal widzę możliwość mocniejszego odreagowania za jakiś czas i być może nawet zmiany trendu. 1.15 wydaje się ważnym poziomem jeśli on zostanie przekroczony, to próba powstrzymania spadków może odbyć się przy 90 gr. Pomimo że trend jest bardzo silny i jednoznacznie spadkowy , to coś mi mówi , że tu są robione pewne nowe porządki na tym zwiększonym wolumenie. Nowa emisja 5 mln akcji tez w tym może pomów( już wcześniej mówiono o 10 mln akcjach ale do realizacji poszło tylko 5 mln). Oczywiście takie podejście jest obarczone sporym ryzykiem , bo spółka nie bez powodu wpadła w tak mocny trend spadkowy i jest wyceniana na poniżej 20 mln pln. Ale na rynku każdy zakup wiąże się z ryzykiem.  kliknij, aby powiększyć
|
|
|
|
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 września 2017 10:12:19
przy kursie: 1,39 zł
W sierpniu liczba akcji na skutek emisji wzrosła o prawie 50 proc. W tym miesiącu przybędzie kolejne 50 proc. od stanu obecnego. W tym tempie do końca roku akcji będzie 3,5 razy więcej niż na półrocze:D
|
|
2 Dołączył: 2009-04-18 Wpisów: 320
Wysłane:
26 września 2017 11:21:42
Pytanie po ile będą wyrzucali akcje Ci którzy nabyli za 4 pln ale poprzez konwersję zobowiązań. Może stwierdzili że lepiej jest uzyskać 1pln z długu niż nic. To i tak więcej niz cena za którą płacą firmy windykacyjne
|
|
Wysłane:
26 września 2017 13:38:37
anty_teresa napisał(a):W sierpniu liczba akcji na skutek emisji wzrosła o prawie 50 proc. W tym miesiącu przybędzie kolejne 50 proc. od stanu obecnego. W tym tempie do końca roku akcji będzie 3,5 razy więcej niż na półrocze:D Coś ci się mocno pomyliło antytereso. www.bankier.pl/wiadomosc/Cube-... kliknij, aby powiększyćJuż w lipcu zapowiadali że chcą wyemitować 10 mln akcji, do tej pory poszło 5 mln, jutro ma być przyklepane kolejne 5 mln , cena nie znana ale max to może być 8 pln za akcje. Jak to wszystko się rozegra zobaczymy, bo cena nie znana a i ilość druku do 2020 , też jest elastyczna . Tak czy siak w żaden sposób nie wychodzi na to, że obecnie wiemy o 3.5 krotnym zwiększeniu ilości akcji, tylko ok 100% tego co było w 1 półroczu 2017 roku. Dodam tylko, iż planują sprzedać część aktywów za 13 mln PLN co też całkiem fajnie powinno zasilić spółkę, a DATA Techno Park zostało wybudowane kosztem ok 220 mln PLN (o ile się nie mylę, kiedyś taka kwota mi wpadła w oko). Biorąc pod uwagę obecna kapitalizacje( ok 20 mln pln) , widzę szansę na wzrost kursu, jeśli faktycznie firma będzie stawała na nogi jak prezes zapowiada. Obecna wymiana akcji i płynność może to potwierdzać. Nie jednokrotnie widziałem na różnych spółkach wzmożone roszady w akcjonariacie, gdy wyznaczał dołki przy późniejszej zmianie trendu na wzrostowy. Czy tu tez tak będzie? Czas pokaże.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 września 2017 14:28:16
Myle sie? Co miesiąc przybywa 5 mln akcji, więc zachowując to tempo do końca roku będzie jak napisałem- 3,5x Mamy przecież jeszcze październik, listopad i grudzień. :) Od czerwca uchwalony jest 10 mln, plus 15 w kolejnych 3 miesiącach da nam 25 mln łącznie czyli 3,5 raza tyle ile było w czerwcu. ;)
|
|
Wysłane:
26 września 2017 14:32:01
Teraz konfabulujesz a twój post jest na poziomie postów z bankiera.
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
26 września 2017 19:37:44
CUBE.ITG - analiza techniczna  kliknij, aby powiększyćKurs akcji CUBE.ITG znajduje się w silnym trendzie spadkowym, który jednak w miarę upływu czasu stopniowo wytraca swój impet. Widać to chociażby po przebiegu linii oscylatora RSI, kreślącej pozytywną dywergencję z wykresem cenowym. Swoistą wisienką na torcie jest długi biały korpus dzisiejszej świecy, którego powstaniu towarzyszył prawie 4-krotny skok wolumenu. Czy można wyobrazić sobie lepszą pod względem technicznym sytuację do zakończenia spadków? Pewnie można, ale zamiast tego lepiej uważnie przyjrzeć się wykresowi, ze szczególnym uwzględnieniem wskaźników opartych na wolumenie. Wystarczy szybkie spojrzenie na przebieg linii A/D, by nabrać podejrzeń co do charakteru wzrostów. Są one wybitnie spekulacyjne a lokalne zwyżki wykorzystywano do pozbywania się akcji. Resztek wątpliwości pozbędziemy się patrząc na miesięczne słupki wolumenu. W sierpniu i wrześniu bowiem z rąk do rąk przeszło ponad 9 mln akcji, co stanowi 90 proc. ogólnej liczby akcji i prawie dwukrotność liczby akcji znajdujących się w wolnym obrocie. W tej sytuacji najbezpieczniej jest trzymać się z dala od waloru, gdyż potencjalne ruchy cenowe ogranicza jedynie fantazja kapitału spekulacyjnego i naiwność mniej doświadczonych graczy. Nawet gdyby doszło do złamania oporu na poziomie 1,39 zł, to nawis podażowy w okolicach 1,89 zł jest w stanie skutecznie ostudzić rozgrzane głowy amatorów szybkiego zarobku.
Edytowany: 26 września 2017 19:41
|
|
PREMIUM
Wysłane:
26 września 2017 23:22:32
Jurror, zacząłeś naganiać na ten podmiot przy cenie 1,76 czyli prawie na szczycie lokalnej górki: W sytuacji gdy jeszcze nic, dosłownie nic nie zapowiadało zmiany trendu. Dywergencja na oscylatorze wskazuje na możliwą korektę, tyle i tylko tyle.  kliknij, aby powiększyćZacząłeś dorabiać do tego teorię o jakimś niedowartościowaniu kursu: Cytat:Spółka chce przeprowadzić emisje akcji po 4 PLN za sztuke przy obecnej cenie akcji poniżej 2 PLN. Jeden z userów wytknął Ci, ze emisja to tylko rozpaczliwa próba uniknięcia niewypłacalności, więc w pewnym momencie przyznałeś, że nie traktujesz tej pozycji na longa a jedynie spekulacyjnie. Ale nadal wrzucasz informacje raczej o charakterze fundamentalnym. Wniosek z tego, że nie chcesz po prostu wziąć udziału w potencjalnym i niepewnym ruchu w górę, ale także uczestniczyć w jego kreowaniu. To nic innego niż naganianie i nie ma na to zgody. Na razie pomimo kolejnego odreagowania kurs jest znacznie poniżej Twojego wpisu. A teraz do meritum. Tak na razie spółka uchwaliła emisję do 10 mln akcji. 5 mln zostało na podstawie uchwały z lipca objęte w sierpniu, teraz mamy uchwałę wrześniową na kolejne 5 mln szt. To 100 proc. więcej niż było na koniec czerwca. Tylko, że to kwota 40 mln zł i taka kwota długu zostanie skonwertowana na kapitał. Zerknijmy zatem co się stanie dalej na podstawie raportu za 1q Zobowiązania razem spadną z 314 mln zł do 274 mln zł, a kapitał własny wzrośnie do prawie 100 mln zł. Dług do kapitału nadal będzie grubo powyżej 2. A kasa jak była pusta tak będzie pusta. Sytuacja będzie wyglądać nieco lepiej ale nadal będzie po prostu zła... Załóżmy, że skonwertowane zostanie tylko zadłużenie krótkoterminowe, a zatem będzie wynosić 107 mln zł. Aktywa obrotowe to 88 mln zł, więc NADAL będzie ujemny kapitał obrotowy. W poprzednich wpisach sobie nieco kpiłem (emotikony), ale rozumiem nie wpisuje się to w plan Twojego naganiania. Ale mówiąc poważnie to tak naprawdę w celu choć zrównoważenia kapitału obrotowego potrzeba jeszcze 19 mln zł, czyli... 5 mln akcji. Owszem, nie ma takiej uchwały, ale z tym się należy liczyć, bo sytuacja nadal jest zła. Fundamentalnie nie jest jak napisałeś "nie wygląda na zaje-fajną", ale jest po prostu ZŁA nawet jak kolejni wierzyciele zgodnie z uchwałą która będzie głosowana zgodzą się na konwersję długu. A wierzyciele Ci będą czekać tylko na dopuszczenie akcji do obrotu tak jak na PBG. I niekoniecznie nawet muszą po drodze respektować lookupy. Jakie są sankcje za ich niedotrzymanie, jaki okres? A no właśnie... Teraz jest niebankierowo?
Edytowany: 27 września 2017 00:23
|
|
|
|
Wysłane:
27 września 2017 10:03:12
przy kursie: 1,28 zł
krewa nie ograniczałbym się tylko do spekulacyjnej roli tego waloru. Moim zdaniem te potężne wymianki walorów, mogą oznaczać coś więcej niż tylko spekulacje, prawdopodobnie może to być też związane z tą emisją akcji, kto po ile i ile ja obejmie. jeśli faktycznie spółka będzie wychodziła na prostą( jak to prezes parę dni temu zapowiedział) , to kapitalizacja obecnych 20 mln pln wydaje się niewielka. Oczywiście ryzyko zawsze istnieje spółka ma swoje problemy z płynnością, zadłużeniem itp, ale jeśli wyjdzie na prostą to może ten walor dużo procentów posiadaczom nabić. co do AT można stać z boku i czekać na wyklarowanie się wzrostowego trendu , można też ryzykować próbę złapania dołka. Każdy sam musi ta decyzje podjąc. Przykład właśnie takich dołków na podobnym układzie oscylatorów jakie pokazałeś na ITG, które potem skutkowały ponad przeciętnymi wzrostami. Czy tak będzie w przypadku ITG czas pokaże , ja widzę pewne szansę na zarobek i dlatego na temat tej spółki piszę. Moim zdaniem warto spróbować parę procent portfela tu wsadzić, ryzykujesz strata małych procentów,ale jeśli kwit odpali to z tych paru procent może stanowić za jakiś, czas paręnaście procent lub np parędziesiąt procent portfelowe.  kliknij, aby powiększyćP.S antytereso, rynek to nie apteka a ja szklanej kuli nie mam, to czy 1.7 był wysokim kursem czy niskim okaże ,się za jakiś czas. Przyszłość pokaże czy moje przemyślenia były poprawne czy nie, bo tym właśnie są moje posty na tym forum przemyśleniami a nie" naganianiem", z tego prostego powodu, iż nie twierdzę ,że jestem nieomylny, nie twierdzę,że znam przyszłość i że wiem na pewno jak kurs będzie zachowywał się in FUTURE. To co robię to pisze swoje własne opinie i przemyślenia na pewne tematy i jak wszystkich innych użytkowników na tym forum to czas zweryfikuje ,czy były w danym przypadku poprawne czy błędne.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 września 2017 10:14:36
Przepraszam, ale gdzie Ty widzisz podobieństwo w układzie oscylatorów? Na BRA występowała korelacja RSI z wykresem cenowym, natomiast na CTG mamy do czynienia z pozytywną dywergencją. Owszem, linia oscylatora kreśli wyżej położone dołki, ale wciąż poniżej poziomu równowagi. A to powoduje, że rozbieżność należy traktować jako słabą. Najbardziej wiarygodne dywergencje występują gdy pierwszy dołek powstaje w strefie wyprzedania a kolejny powyżej.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 września 2017 10:17:36
@Jurror Do przemyśleń i opinii bez twardych argumentów na załóż sobie kronikę zamiast zaśmiecać wątki spółek. Zgodnie z regulaminem: Cytat:Moderacja 1. W celu zapewnienia przejrzystości i spójności informacji znajdujących się na wątkach, forum jest moderowane. Oprócz treści jawnie sprzecznych z dobrymi obyczajami i zasadami współżycia społecznego, usuwane są treści: c. nakłaniające pośrednio lub wprost do kupna bądź sprzedaży akcji, d. zawierające cenę docelową lub przewidywany kierunek kursu, nie poparty argumentacją techniczną bądź fundamentalną,
Cytat:Zakończenie: 2. Na forum jest bezwzględny zakaz: b. floodowania, tj. wrzucania wielu wpisów jeden po drugim w krótkich odstępach czasu, c. naganiania, tj. nakłaniania pośrednio lub wprost do kupna bądź sprzedaży akcji,
 kliknij, aby powiększyćEDIT: W związku ze złamaniem kolejnego punktu regulaminu: Cytat:Moderacja 1.e. komentujące osobę innego użytkownika, zastosowano juniorskie-czasowe wykluczenie.
Edytowany: 27 września 2017 11:00
|
|
PREMIUM
Wysłane:
27 września 2017 12:55:29
jurror napisał(a):...nie ograniczałbym się tylko do spekulacyjnej roli tego waloru. Moim zdaniem te potężne wymianki walorów, mogą oznaczać coś więcej niż tylko spekulacje... Tym "potężnym" wymiankom towarzyszyła średnia wartość transakcji na poziomie 1780 zł. Lepszej "rekomendacji" nie trzeba.
|
|
190 Dołączył: 2009-01-06 Wpisów: 3 286
Wysłane:
28 września 2017 12:16:16
przy kursie: 1,16 zł
Jak już zerknąłem na qumaka to i zerkam na cube skoro są powiązani biznesowo.
bilans pokazuje ponad 120mln WNiP co przy WK 58mln pokazuje odpowiednie proporcje. Skoro WK wynosi tylko połowę WNiP, no cóż.
Do tego mają w maszynach i urządzeniach ponad 128mln, to pewnie serwerownie, może ktoś się na tym zna i określi czy to ma poparcie w rzeczywistości. coś tam na stronie o tym pewnie piszą.
przychodów za to 24mln kwartalnie, jak na bilans o wartości 371mln to dużo za mało według mnie. tylko tak pobieżnie. Stąd pewnie te emisje o których mówią i zjazd akcji.
|
|
7 Dołączył: 2013-10-11 Wpisów: 201
Wysłane:
1 października 2017 08:55:05
przy kursie: 1,23 zł
Wczoraj napisałem tutaj humorystycznie zdanie coś ala że po tej nagonce i banowaniu teraz można spojrzeć na świeżutki raport Cube'a - to post został skasowany? O co chodzi, obraziłem czyjeś uczucia?
Edytowany: 1 października 2017 09:06
|
|
0 Dołączył: 2015-03-13 Wpisów: 127
Wysłane:
6 października 2017 11:24:35
przy kursie: 1,24 zł
w świetle nowych komunikatów biznes.pap.pl/pl/reports/espi/...w co gra Girek? wylewa na GPW po 1 pln i pobiera po 4? Kiedyś taka fajna spółka była i nawet obligacje w związku z łamaniem kowenantów można było nabyć w 'promocji'... Ktoś wie czy jeszcze obsługują Jeronimo Martins?
|
|
Wysłane:
9 października 2017 12:47:39
przy kursie: 1,18 zł
Sytuacja fundamentalna się jeszcze bardziej komplikuje, brak kworóm na przegłosowanie emisji, potem sprzedaż pakietu akcji przez głównego udziałowca kolejne NWZA z chęcią przegłosowania emisji itp. Misz masz i nie wiadomo o co chodzi. Jeśli chodzi o AT to nadal jest wyraźny trend spadkowy, cały czas jest to faza łapania lecących noży, wiadomo czym to grozi, tym bardziej że kurs znowu jest w okolicy wsparć. Ale z drugiej strony oscylatory( np RSI) cały czas pokazują wyprzedzające sygnały K. Czy one są mylące czy nie czas pokaże.  kliknij, aby powiększyć
Edytowany: 9 października 2017 12:48
|
|
Wysłane:
17 października 2017 14:26:38
przy kursie: 0,79 zł
Ponieważ w tej spółce pisałem i twierdziłem że od strony AT może zdarzyć się ładne odbicie i budowanie dołków, czuje się w obowiązku napisania tego postu: Otóż jak napisałem w ostatnim poście sytuacja mocno zaczęła się komplikować fundamentalnie, dlatego też przestałem zwracać uwagę oscylatory Kod:mod:usunięto treść niezgodną z regulaminem Tym razem jednak trzeba było zwracać baczniej nie na oscylatory wyprzedzające, ale na opory wynikające np z średnich kroczących. Kod:mod:usunięto treść niezgodną z regulaminem Nauka z tej lekcji ?? nie wkładać paluchów w lecące noże, tylko jak się czeka i przewiduję zmianę trendu, to poczekać aż ona faktycznie ma zamiar nastąpić, bo wyprzedzanie faktów często kosztuje jakieś straty portfelowe.
Edytowany: 17 października 2017 17:09
|
|
PREMIUM
49 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 października 2017 14:24:33
przy kursie: 0,58 zł
No i klops... Cytat:Wrocławski sąd otworzył postępowanie sanacyjne dla Cube.ITG oraz spółki zależnej - Data Techno Park. W środę akcje spółki informatycznej tanieją o ponad 15 proc. i ustalają historyczne minimum. I do tego jeszcze transakcje sprzedaży akcji prezesa na kilkadziesiąt godzin przed decyzją o złożeniu wniosku do sądu.. www.stockwatch.pl/wiadomosci/k...Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą
Edytowany: 18 października 2017 16:11
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.