297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
28 czerwca 2010 22:37:08
Cytat:Tutaj mnie rozbawiłeś. Ulgi prorodzinne to największa głupota ostatnich lat. Powiedz mi czemu mają one służyć. Zwiększeniu przyrostu naturalnego? Powiedz mi co za trolle myślą "Zróbmy sobie dziecko to dostaniemy ulgę dokładnie temu. nie liczą się motywy, liczy się efekt w postaci nowego podatnika jeśli wolisz zamiast tego emigrantów z krajów arabskich, twoja sprawa... ulgi zwiększające przyrost być muszą, bo jest on ujemny. a to oznacza zapaść gospodarki i państwa.
Edytowany: 28 czerwca 2010 22:38
|
|
0 Dołączył: 2009-01-07 Wpisów: 2 936
Wysłane:
28 czerwca 2010 23:14:12
siekoo napisał(a):zaden Ci nie odpowiada - to oddaj glos niewazny - to nie tylko przywilej, ale obowiazek. nie oddawanie zadnego glosu to po pierwsze oddanie decyzji innym, po drugie zas nic to nie zmieni. jezeli oddasz glos niewazny, a takich jak ty bedzie kilka % to oznacza, ze spoleczenstwo w sporej czesci nie akceptuje obu kandydatow i nastepnym razem byc moze cos to zmieni w podejsci politykow. btw w Australii placi sie kare (mandat) za nie oddanie glosu w wyborach (niewywiazanie sie z obywatelskiego obowiazku) i uwazam to za dobre rozwiazanie. Nie tylko w Australi sie placi ale mozesz mi uwierzyc jak mam tracic wlasny czas bez sensu wole zaplacic mniej mnie by to kosztowalo jak wlasny stracony czas. A wybory przymusowe to se moga zrobic jak wprowadza jednokadencyjnosc!!! Wtedy bede chodzil za kazdym razem i bez kary, co z tego ze dzisiaj wybiore jakiegos patalacha jak on nic nie zrobi i dalej bedzie rzadzil :) od 20lat mamy te same geby nawet ich poglady sie nie zmienily i od 20 lat polegaja na zalatwianiu stolkow rodzinom i kolega najlepsze jest to ze jeszcze potrafia kochanemu wyborcy powiedziec prosto w oczy ze kazdy by tak chcial i tak zrobil np jak pan Pawlak.
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
28 czerwca 2010 23:21:03
TomKo - jakies lewackie poglady masz - 'bo bogaty bedzie jeszcze bogatszy...' tak bylo, jest i bedzie co Ci da, ze bogaty zaplaci nawet 50% od swojego miliona (teoretycznie)? pol miliona to i tak duzo. pewnie duuuzo wiecej niz Twoj czy moj dochod minus 20% (upraszczajac). pomijajac, ze i tak tyle nie zaplaci, bo albo ksiegowi zrobia tak, ze jeszcze bedzie mial strate, albo przeniesie interes tam, gdzie go nie beda zywcem okradac, to Ty zlotowki z tego nie zobaczysz, bo wszystko przezre biurokracja i politycy. kto daje prace? przeciez nie biedni jedyne co sie osiaga wysokimi podatkami to ucieczka bogatych do rajow podatkowych, zwiekszenie szarej strefy i powszechne kombinatorstwo. ja tam zycze, zeby kazdy mial taki problem, by musiec placic 50% (ba! niech bedzie nawet 70%!!) od miliona, nawet tylko w zlotowkach edit: Taurus, Frog - wiem, w tym temacie jestem naiwny. tez wolalbym zeby mogli glosowac tylko ci, co wiedza do czego wybory sluza, albo zeby byly jednomandatowe okregi wyborcze, albo zeby politycy odpowiadali za uchwalane przez siebie prawo, albo zeby raz w roku mozna bylo do nich strzelac Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
Edytowany: 28 czerwca 2010 23:25
|
|
|
|
0 Dołączył: 2009-04-05 Wpisów: 139
Wysłane:
29 czerwca 2010 00:05:08
jak dla mnie ludzie którzy zarabiaja miliony niech płacą 10% podatku. tyko wtedy żebym ja nie musiał płacić
Edytowany: 29 czerwca 2010 08:12
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
30 czerwca 2010 08:57:16
Frog napisał(a):siekoo napisał(a):zaden Ci nie odpowiada - to oddaj glos niewazny - to nie tylko przywilej, ale obowiazek. nie oddawanie zadnego glosu to po pierwsze oddanie decyzji innym, po drugie zas nic to nie zmieni. jezeli oddasz glos niewazny, a takich jak ty bedzie kilka % to oznacza, ze spoleczenstwo w sporej czesci nie akceptuje obu kandydatow i nastepnym razem byc moze cos to zmieni w podejsci polityków. Powiedz mi ile % głosów było nieważnych w I turze? Oczywiście nie wiesz, ani ja, ani nikt inny (bez sprawdzenia w Google) A jaka była frekwencja? To mniej więcej wiesz, podobnie jak ja. O frekwencji się mówi, i o niej pamięta. O głosach nieważnych nikt nie mówi i nie pamięta. Moim zdaniem, nie pójście na wybory jest bardziej wymowne niż oddanie głosu nieważnego. Zresztą w tym drugim przypadku, wszystko można zwalić na karb głupoty społeczeństwa - ludzie nie potrafią głosować... Jednak tym razem może być inaczej: fakty.interia.pl/raport/wybory... . Swoją drogą też zamierzam oddać nieważny głos.
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 09:00:57
Ja ja mam pytanie do sledzacych polityke szczegolnie w sprawach gospodarczych bo przeciez to nas najbardziej interesuje :)
Kto (jaka partia) w ostatnim 20to leciu obnizyl podatki ?? A kto podniosl ?? Mowimy o wszystkich podatkach lacznie z akcyzami :)
Ciekaw jwstem czy ktokolwiek sie w tym orientuje :)
|
|
0 Dołączył: 2009-08-15 Wpisów: 167
Wysłane:
30 czerwca 2010 09:51:13
Taurus80 napisał(a):Ja ja mam pytanie do sledzacych polityke szczegolnie w sprawach gospodarczych bo przeciez to nas najbardziej interesuje :)
Kto (jaka partia) w ostatnim 20to leciu obnizyl podatki ?? A kto podniosl ?? Mowimy o wszystkich podatkach lacznie z akcyzami :)
Ciekaw jwstem czy ktokolwiek sie w tym orientuje :) Taurus co do obniżek podatków, to: - SLD obniżyło podatek od przedsiębiorstw (CIT) ale wprowadziło podatek Belki, - PiS obniżyło podatek od osób fizycznych (PIT), odmroziło progi podatkowe, obniżyło składkę rentową, zniosło podatek od spadków i darowizn w ramach rodziny, obniżyło akcyzę na samochody używane sprowadzone z innych krajów UE oraz zniosło akcyzę na sprzedawane w kraju kosmetyki, np. perfumy i wody toaletowe. - nie słyszałem o obniżeniu podatków przez partię, która od lat najgłośniej o tym krzyczy, czyli Platformę Obywatelską.
|
|
13 Dołączył: 2009-08-06 Wpisów: 5 508
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:00:55
The Winner napisał(a):Taurus80 napisał(a):Ja ja mam pytanie do sledzacych polityke szczegolnie w sprawach gospodarczych bo przeciez to nas najbardziej interesuje :)
Ciekaw jwstem czy ktokolwiek sie w tym orientuje :) Taurus co do obniżek podatków, to: - SLD obniżyło podatek od przedsiębiorstw (CIT) ale wprowadziło podatek Belki, - PiS obniżyło podatek od osób fizycznych (PIT), odmroziło progi podatkowe, obniżyło składkę rentową, zniosło podatek od spadków i darowizn w ramach rodziny, obniżyło akcyzę na samochody używane sprowadzone z innych krajów UE oraz zniosło akcyzę na sprzedawane w kraju kosmetyki, np. perfumy i wody toaletowe. - nie słyszałem o obniżeniu podatków przez partię, która od lat najgłośniej o tym krzyczy, czyli Platformę Obywatelską. Manipulacją byłoby pominięcie faktu, w jakim okresie koniunktury przyszło rządzić poszczególnym partiom. Jako ciekawostkę podam, że PKO BP rekordowe zyski przyniosło w okresie, gdy nie miało prezesa. Oznacza to tylko tyle, że w "dobrych czasach" łatwiej jest rządzić, obniżać podatki itp. Ale to przecież każdy z nas wie, czasami tylko przypadkiem wypowiadając się na tematy polityczne o tym "zapomina"
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:07:29
The Winner napisał(a):Taurus80 napisał(a):Ja ja mam pytanie do sledzacych polityke szczegolnie w sprawach gospodarczych bo przeciez to nas najbardziej interesuje :)
Ciekaw jwstem czy ktokolwiek sie w tym orientuje :) Taurus co do obniżek podatków, to: - SLD obniżyło podatek od przedsiębiorstw (CIT) ale wprowadziło podatek Belki, - PiS obniżyło podatek od osób fizycznych (PIT), odmroziło progi podatkowe, obniżyło składkę rentową, zniosło podatek od spadków i darowizn w ramach rodziny, obniżyło akcyzę na samochody używane sprowadzone z innych krajów UE oraz zniosło akcyzę na sprzedawane w kraju kosmetyki, np. perfumy i wody toaletowe. - nie słyszałem o obniżeniu podatków przez partię, która od lat najgłośniej o tym krzyczy, czyli Platformę Obywatelską. Wlasnie po glebokich przemysleniach doszedlem do podobnego wniosku :) Paradoksalnie wygrywa partia ktora tylko obiecuje a nic nie zrobila :) na SLD i PIS zaden a przynajmniej wiekszosc z ludzi biznesu czy inwestorow nie chce glosowac a przeciez to oni obnizali podatki mimo ze nie pamietam aby w ich kampani takie obietnice byly :) A w platformie przeciez od zawsze glownya i przodujaca obietnica jest obnizanie podatkow :) Mysle ze to jest przyklad jak bardzo jestesmy zmanipulowani przez media Oczywiscie po wejsciu do UE kazda partia akcyze coroku podnosic musi :)
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:13:25
Frog napisał(a):The Winner napisał(a):Taurus80 napisał(a):Ja ja mam pytanie do sledzacych polityke szczegolnie w sprawach gospodarczych bo przeciez to nas najbardziej interesuje :)
Ciekaw jwstem czy ktokolwiek sie w tym orientuje :) Taurus co do obniżek podatków, to: - SLD obniżyło podatek od przedsiębiorstw (CIT) ale wprowadziło podatek Belki, - PiS obniżyło podatek od osób fizycznych (PIT), odmroziło progi podatkowe, obniżyło składkę rentową, zniosło podatek od spadków i darowizn w ramach rodziny, obniżyło akcyzę na samochody używane sprowadzone z innych krajów UE oraz zniosło akcyzę na sprzedawane w kraju kosmetyki, np. perfumy i wody toaletowe. - nie słyszałem o obniżeniu podatków przez partię, która od lat najgłośniej o tym krzyczy, czyli Platformę Obywatelską. Manipulacją byłoby pominięcie faktu, w jakim okresie koniunktury przyszło rządzić poszczególnym partiom. Jako ciekawostkę podam, że PKO BP rekordowe zyski przyniosło w okresie, gdy nie miało prezesa. Oznacza to tylko tyle, że w "dobrych czasach" łatwiej jest rządzić, obniżać podatki itp. Ale to przecież każdy z nas wie, czasami tylko przypadkiem wypowiadając się na tematy polityczne o tym "zapomina" Niestety nie zgodze sie co do cyklu koniunkturalnego :) nie od dzisiaj sie mowi ze obnizanie podatkow pobudza gospodarke, a w zlych czasach mysle ze powinno sie w szczegolnosci obnizac podatki niestety jezeli zwieksza sie wydatki publiczne jest to niemozliwe, a caly prykas polega na tym aby obnizac wszystkim podatki a zmniejszac wydatki publiczne, ostatnio bylo dosc glosno jak to PO wprowadzilo zakaz premi w instytucjach panstwowych po czym pan PREMIER "swiadomie" zlamal prawo przyznajac premie swoim kolega w wysokosci o jakiej marzylby niejeden z nas :)
|
|
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:17:09
Taurus80 napisał(a): Niestety nie zgodze sie co do cyklu koniunkturalnego :)
Nie chcę tu bronić pseudoliberałów z PO. To partia karierowiczów niewarta głosu. Ale irytuje mnie niesamowicie populistyczna argumentacja ludzi związanych z inną partią polityczną, jaką słychać nieraz: "jak myśmy rządzili to PKB było 7%, a jak oni to 1%" "jak myśmy rządzili to giełdy rosły, a jak oni to bessa" Ktoś kto wobec mnie używa takich argumentów, po prostu mnie obraża. Zdaję sobie sprawę że kwestia obniżki podatków to trochę inna sprawa, bo zależy od woli polityków, ale na warunki w jakich do tych obniżek dochodziło nikt z Polski nie miał wpływu. Przy takim jaki mamy udziale wydatków "sztywnych" w budżecie obniżka podatków w kryzysie bez głębokich cięć była niemożliwa.
Edytowany: 30 czerwca 2010 10:19
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:24:32
Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a): Niestety nie zgodze sie co do cyklu koniunkturalnego :)
Nie chcę tu bronić pseudoliberałów z PO. To partia karierowiczów niewarta głosu. Ale irytuje mnie niesamowicie populistyczna argumentacja ludzi związanych z inną partią polityczną, jaką słychać nieraz: "jak myśmy rządzili to PKB było 7%, a jak oni to 1%" "jak myśmy rządzili to giełdy rosły, a jak oni to bessa" Ktoś kto wobec mnie używa takich argumentów, po prostu mnie obraża. Tez mnie to drazni ale mozna sie czepiac pana Komorowskiego rowniez :) dlatego nie wytrzymalem nawet do polowy debaty :) Zaden z kandydatow nie mysli rozsadnie a kazdy chce wejsc w d...e nieznajacym sie na niczym wyborca. np Tylky MY jestesmy zielona wyspa :) To dzieki nam nie mielismy kryzysu To my budujemy autostrady itd Jak narazie to te autostrady mnie smiesza :) A 1 z Torunia do lodzi jest swietnym przykladem :) ze 2 albo 3 lata temu wykarczowali las wydawalo sie ze w koncu ruszy budowa a co sie stalo ?? Polecam kazdemu pojechac i zobaczyc a sie usmiejecie :) Znow zapewne ta sama firma bedzie musiala zarobic bo jakims dziwnym trafem drzewa zdazyly urosnac a budowa nie ruszyla :)
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 10:39:45
Taurus80 napisał(a):Frog napisał(a):Taurus80 napisał(a): Niestety nie zgodze sie co do cyklu koniunkturalnego :)
Nie chcę tu bronić pseudoliberałów z PO. To partia karierowiczów niewarta głosu. Ale irytuje mnie niesamowicie populistyczna argumentacja ludzi związanych z inną partią polityczną, jaką słychać nieraz: "jak myśmy rządzili to PKB było 7%, a jak oni to 1%" "jak myśmy rządzili to giełdy rosły, a jak oni to bessa" Ktoś kto wobec mnie używa takich argumentów, po prostu mnie obraża. Tez mnie to drazni ale mozna sie czepiac pana Komorowskiego rowniez :) dlatego nie wytrzymalem nawet do polowy debaty :) Zaden z kandydatow nie mysli rozsadnie a kazdy chce wejsc w d...e nieznajacym sie na niczym wyborca. Ja już się dowiedziałem, że przywileje mundurówki będą utrzymane, KRUS się ostanie, nauczyciele dostaną podwyżki, likwidacji podatku Belki nie będzie i... mam dość. Pieprzę tych socjalistów spod znaku Solidarności i Wolności. Niewarci mojego głosu.
|
|
Wysłane:
30 czerwca 2010 12:21:54
Swietny przyklad krotkiej pamieci i roznej interpretacji rzeczywistosci przez politykow Były premier doprecyzował, że Kaczyński mówił, iż to jego rząd uchwalił zmiany podatkowe. „To przecież mój rząd tego dokonał” – powiedział Marcinkiewicz. I podsumował: „Jeśli ktoś tego nie pamięta lub świadomie kłamie, nie nadaje się na prezydenta”. www.pb.pl/a/2010/06/30/Marcink...Ten pan chyba zapomnial ze on tylko byl marionetka i kierowal rzadem kogos innego :) Po czym nabral za duzej pewnosci siebie i zostal wywalony za zle postrzeganie rzeczywistosci :)
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
30 czerwca 2010 21:39:30
Dzis brak mundialu wiec obejrzalem debate i pomijajac sztabowcow obu panow ktorzy oczywiscie stwierdzili zdecydowane zwyciestwa swoich kandydatow byly wypowiedzi politologow Tak jak potwierdzil jeden z nich Komorowski dzis wygladal jak pusty dzban, bez argumentow, machajacy rekoma i nic wiecej ... Kaczynski widac zostal bardz dobrze przygotowany bo punktowal danymi Komora az milo !! Takze dla mnie bezapelacyjne zwyciestwo Jaroslawa Kaczynskiego !! Nie zmienia to faktu ze obaj Panowie prezentuja poziom, ktory pozwala co najwyzej na kandydature na dozorce ZOO
|
|
0 Dołączył: 2009-08-15 Wpisów: 167
|
|
1 Dołączył: 2009-06-25 Wpisów: 1 075
Wysłane:
1 lipca 2010 14:49:26
Korwin dotyka bardzo waznego zagadnienia. Ludzie omamieni medialna nagonka mysla ze glosuja na kandydatow ktorych widza a tak naprawde glosuja na cale mafie za nimi stojace !!! Za Kaczynskim nie stoi zbyt wielu ludzi bo jak sami wiemy jest nielubiany i niepokorny i raczej trudny z niego przyjaciel Komorowski jest marionetka w rekach oligarchii ... Moja niechec do niego rosla proporcjonalnie do zwiekszania sie ilosci nazwisk na liscie tych ktorzy go popieraja i namawiaja do jego wyboru ...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
1 lipca 2010 19:05:10
Taurus80 napisał(a):Wlasnie po glebokich przemysleniach doszedlem do podobnego wniosku :) Paradoksalnie wygrywa partia ktora tylko obiecuje a nic nie zrobila :) na SLD i PIS zaden a przynajmniej wiekszosc z ludzi biznesu czy inwestorow nie chce glosowac a przeciez to oni obnizali podatki mimo ze nie pamietam aby w ich kampani takie obietnice byly :) A w platformie przeciez od zawsze glownya i przodujaca obietnica jest obnizanie podatkow :) Mysle ze to jest przyklad jak bardzo jestesmy zmanipulowani przez media Oczywiscie po wejsciu do UE kazda partia akcyze coroku podnosic musi :) masz troche racji, ale sprowadziles to do jednego wymiaru - 'ile podatku wolicie placic?'. wiadomo, jak najmniej, ale moze by zadac pytanie tak 'ile % podatku od jakich dochodow wolicie placic?'. juz nie takie proste, co? rzad + gajowy to spokojny i przewidywalny kierunek rzadzenia (nie mowie, ze super, bo mam swoje zastrzezenia). rzad + Jarek - rynsztokowe klotnie i przepychanki do nastepnych wyborow. co lepsze dla inwestorow, przedsiebiorcow, firm? wydaje mi sie, ze to pierwsze. poza tym PO nie bedzie mialo juz wiecej wymowek, wiec albo zaczna cos robic, albo za 1,5 roku dostana kopa jak wczesniej PIS. tylko na kogo wtedy bedziemy mogli glosowac? Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
297 Dołączył: 2008-11-23 Wpisów: 7 675
Wysłane:
2 lipca 2010 23:35:29
kogo JKM poprze w II turze - wywiad
|
|
Wysłane:
4 lipca 2010 22:10:14
No to wygląda na to że jednak Komorowski...
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.