PARTNER SERWISU
pumtmgga
19 20 21 22 23
Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 19 października 2009 12:32:17 przy kursie: 7,66 zł
No dobra. Jestem na pokładzie. Przebolałem ucieczkę kursu.

Zadowolony z zakupu nie jestem, bo tanie to to nie jest. Ale firma dobra, akcjonariat w miarę stabilny, brak akcji uprzywilejowanych, kurs sporo niżej maksów.

Zobaczymy co się z tego urodzi.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Frog
13
Wysłane: 19 października 2009 12:53:53 przy kursie: 7,66 zł
No to mamy widły Think
Follow me on Twitter

Frog
13
Wysłane: 19 października 2009 19:58:06 przy kursie: 7,66 zł
No to ładnie się skończyło... Póki co cieszę się że kupiłem Boo hoo!
Follow me on Twitter

magnat
0
Wpisów: 598
Wysłane: 19 października 2009 21:17:03 przy kursie: 7,66 zł
jak wszedzie przyda sie troche spokoju i chłodu na rozpalone głowy

Frog
13
Wysłane: 22 października 2009 18:39:43 przy kursie: 6,48 zł
Dzisiaj poszła pakietówka po 3,9 PLN :(
Follow me on Twitter

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 24 października 2009 13:06:56 przy kursie: 6,35 zł
owner napisał(a):

kliknij, aby powiększyć

jeśli kurs się nie cofnie ponownie do trójkąta to powinno się potwierdzić wybicie z ostatniej sesji na sporym wolumenie. teoretyczny zasięg to jakieś 8,50 gdzie byłoby też górne ograniczenie kanału

Owner,ładnie przewidziałeś kurs Oponeo po wybiciu z trójkąta,jak to widzisz dalej?

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 24 października 2009 16:04:29 przy kursie: 6,35 zł
no mamy w tej chwili klasyczne cofnięcie po wybiciu. wsparciem może być szczyt z połowy sierpnia czyli okolice aktualnej ceny a dalej dolna linia trójkąta. jak szeroki rynek pozwoli to kurs powinien po tej korekcie powrócić do wzrostów. w tej chwili powinny wchodzić osoby które przegapiły wybicie i będą liczyły na ponowne Angel
EEX

pop
pop
0
Wysłane: 25 października 2009 15:34:50 przy kursie: 6,35 zł
owner napisał(a):
no mamy w tej chwili klasyczne cofnięcie po wybiciu. wsparciem może być szczyt z połowy sierpnia czyli okolice aktualnej ceny a dalej dolna linia trójkąta. jak szeroki rynek pozwoli to kurs powinien po tej korekcie powrócić do wzrostów. w tej chwili powinny wchodzić osoby które przegapiły wybicie i będą liczyły na ponowne Angel

Dzięki Owner za opinię.Wszystkie średnie kroczące też są skierowane w górę,więc powinno być ok,zobaczymy...Ale z pewnością trzeba obserwować w ciągu dnia,czy zacznie się znowu agresywne zbieranie,czy jednak nie tym razem.
Raport we środę,ja osobiście nie liczę na dobry wynik,raczej na spadek przychodów w granicach 15-20% oraz spodziewam się straty ok.200tys.Dla mnie osobiście dużo ważniejsza jest sprzedaż za październik,rok temu było fatalnie(brak zimy),teraz warunki pogodowe sprzyjają firmie,więc z pewnością jakaś szansa jest na poprawę wyników,ale najpierw sugerujmy się głównie anaizą techniczną.Fundamenty za III kwartał raczej słabe,jedynie ndzieja na IV...

pop
pop
0
Wysłane: 26 października 2009 12:46:29 przy kursie: 6,13 zł
Duży kryzys w sklepach internetowych:
www.pb.pl/a/2009/10/26/Obroty_...

Zmieniam w takim razie prognozę przychodów Oponeo za IIIkwartał:
7-8 mln przychodów,strata pozostaje-ok.200tys.
Ze względu na sprzyjające warunki pogodowe w IV kwartale jest szansa na podobny poziom,jak rok temu lub nawet ok.10% wzrost.W samym październiku wzrost sprzedaży można już szacować na kilkadziesiąt procent,ale jest to przy tym również efekt niskiej bazy,w listopadzie niemal na pewno może byc niższa sprzedaż niż rok temu.Niemniej w tym kwartale jest pewna szansa na lepszą rentowność sprzedaży z uwagi na obniżenie pensji w spółce o 15% oraz na brak odpisow na wyższy kurs euro w wyniku odroczonej płatności za towar.

pop
pop
0
Wysłane: 26 października 2009 13:28:39 przy kursie: 6,13 zł
A oto tekst znaleziony w PB:
"W gronie kilku spółek, które w przyszłym tygodniu zaprezentują wyniki, znalazło się także Oponeo. Z informacji "PB" wynika, że w III kwartale internetowy sprzedawca opon zanotował niewielką stratę przy rosnących przychodach. Jednak należy pamiętać, że dużo ważniejszy dla spółki jest czwarty kwartał. Spółka chwali się bardzo wysoką sprzedażą, czemu w dużej mierze przysłużyły się opady śniegu. Zmiana pogody w październiku przypomniała kierowcom o wymianie opon. "

PB trochę różni się od mojej pognozy,ja zakładam blisko 35% jednak spadek przychodów i stratę na średnim poziomie-wspominane 200tys(choć tu nie wykluczam,że mogłem trochę przesadzić z pesymizmem,może faktycznie strata nie przekroczy 100tys.),a PB wzrost sprzedaży i "niewielką stratę",czas pokaże gdzie jest prawda.Do tej pory w miarę trafiałem z prognozami dotyczącymi Oponeo,ale to nie oznacza,że teraz też mi się uda...

magnat
0
Wysłane: 26 października 2009 21:41:28 przy kursie: 6,13 zł

strata niewielka będzie, spadek przychodów takze, wyskok i powrót kursu .... i na tej podstawie w piątek i dzisiaj dobralem jak na mnie to mase papierków oponeo.. zblizam się znowu do swojego maksymalnego zaangażowania jeśli chodzi o ilość akcji ( jet 80%) 20 % brakujące do osiągnięcia zamierzonego pułapu dobiore w tym tygodniu..może jutro.

magnat
0
Wysłane: 26 października 2009 21:45:01 przy kursie: 6,13 zł

co do tego spadku przychodów agito.pl to podstawowy powód to klopoty pronox i niechec i strach dostawców ze klopoty pronoxu położa takze agito.

mnie bardziej podoba sie tendencja z amazon.com... kryzys jest a amazon pokazuje ze sie da zarabiac..

pop
pop
0
Wysłane: 27 października 2009 09:48:45 przy kursie: 6,10 zł
magnat napisał(a):

co do tego spadku przychodów agito.pl to podstawowy powód to klopoty pronox i niechec i strach dostawców ze klopoty pronoxu położa takze agito.

mnie bardziej podoba sie tendencja z amazon.com... kryzys jest a amazon pokazuje ze sie da zarabiac..

Ja też ponownie odkupiłem Oponeo,ale jestem jednak b.krytyczny co do naszej-polskiej branży internetowej,bo coś jest jednak nie tak...!Jak to jest,że na b.rozwiniętych rynkach branża ma spory wzrost sprzedaży,a u nas,pomimo,że rynek dopiero się rozwija i ma ogromny potencjał wzrostu wynikający z niskiego nasycenia,to większość firm notuje spadki przychodów.Gdzies musi być błąd w zarządzaniu!Może za mało reklamy w mediach???Dlaaczego nie ma reklam tej branży w telewizji???
W każdym razie ta rozbieżność na rynkacha nie jest normalne,a już na pewno nie jest logiczna...

magnat
0
Wysłane: 27 października 2009 10:44:59 przy kursie: 6,10 zł

myśle ze przez najblizszy czas na oponeo będzie sie dzialo wiele.. i nudno nie bedzie

pop
pop
0
Wysłane: 27 października 2009 11:00:46 przy kursie: 6,10 zł
magnat napisał(a):

myśle ze przez najblizszy czas na oponeo będzie sie dzialo wiele.. i nudno nie bedzie

Już nie jest nudno,ktoś się bawi kasą i próbuje rozkręcić kurs...

magnat
0
Wysłane: 27 października 2009 11:05:30 przy kursie: 6,10 zł

akcje przeszły w odpowiednie rece,
teraz wszyscy zatancza jak im te rece zagraja..

oponeo przespało odreagowanie bo wyniki sie pogarszały.. teraz chyba jestesmy na dnie po najgorszym kwartale. wiec bedzi epod co grac...

nawet do 12 zł mozemy dojechac..

magnat
0
Wysłane: 27 października 2009 11:07:16 przy kursie: 6,10 zł

jesli na całym rynku nie dojdzie do jakiejs paniki

Ortasol
0
Wpisów: 1
Wysłane: 28 października 2009 17:52:03 przy kursie: 5,96 zł
Narazie Oponeo leci w dół :(

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 28 października 2009 18:29:59 przy kursie: 5,96 zł
Na stronie spółki:
www.stockwatch.pl/gpw/oponeo.p...
będą w ciągu 2 godzin przeliczone wskaźniki z wprowadzonych nowych danych finansowych.

Problem techniczny z tą spółką polega na tym, że w jednych miejscach jest oznaczona jako OPONEO, w innych OPONEO.PL, a w jeszcze innych OPONEOPL. Często różne mechanizmy traktują to jako różne spółki, przez co się rozjeżdżają dane. Dzisiaj naprawimy to i zsynchronizujemy w jednym miejscu - będzie można samemu ocenić.

Sprawozdanie za III kwartał jest bardzo lakoniczne i zawiera tylko finanse oraz jeden akapit mówiący o tym, że sprzedaż spadła bo i tak się jej nie da przewidzieć. To mało jak na oczekiwania rynku, który chce wiedziec, czy i jak postępuje ekspansja na rynki Europy Zachodniej. Tego nie da się nawet domyślać gdyż brak jest informacji o segmentach geograficznych i w ogóle raport pozostawia duży niedosyt u osób szukających informacji.

Dane finansowe jednak też coś mówią, o ile się je starannie przeczyta i zinterpretuje. Nie ma chyba wątpliwości, że osiągnięte wyniki są słabe. Sprzedaż spadła w ujęciu kwartalnym, podobnie w ujęciu rocznym. Długofalowo przychody wykazują trwałą tendencję spadkową. Aktualny poziom jest jednak zbyt niski aby pokryć koszty stałe i w III kwartale spółka ponownie zanotowała stratę operacyjną. Rentowność wygląda źle. Mówimy jednak o nasłabszym kwartale w całym kalendarzu i słabe wyniki były raczej spodziewane - przynajmniej przeze mnie.
Gotówkowo firma stoi dobrze, gdyż mimo księgowej straty odlicza raty amortyzacyjne, tak więc handlowo wychodzi na zero. Po dużej redukcji zobowiązań w poprzednim kwartale, firma znów bardziej zadłużyła się handlowo, generując z działalności operacyjnej prawie 3 mln zł gotówki. Pozostałe przepływy są praktycznie neutralne. Kapitał obrotowy utrzymuje się na normalnych poziomach, lecz wskaźniki rotacji należności pokazują spowolnienie, jakie dotyka spółkę.

W tak sezonowym biznesie wzrost wartości firmy nie jest trwały, a suma bilansowa zmienia się z kwartału na kwartał. Od debiutu giełdowego wartość księgowa wzrosła o około 10% - proszę samemu ocenić czy to dużo czy mało. Spółka jeszcze nie wykazuje wzrostu, zarazem przyhamowała inwestycje kapitałowe i z tego co twierdzi, pracuje nad rozwojem operacyjnym. Przed nią najlepszy, czwarty kwartał, który zaczął się przed czasem kilkudniowym atakiem zimy, natomiast teraz mamy pogodną jesień i na razie ciągle niewiele aut jeździ na zimówkach.

Porównanie wskaźników sektora nie mówi wiele, gdyż spółka niemal samotnie reprezentuje sektor detalu internetowego.
Warto jednak zauważyć, że na tym trudnym rynku jest jedną z stabilniejszych finansowo, zaś wskaźniki oddają sporą premię rynkową, z jaką notowane są akcje spółki - co w mojej opinii oznacza pozytywny odbiór zarówno modelu biznesowego, jak i planów rozwojowych spółki:
www.stockwatch.pl/Stocks/Secto...

magnat
0
Wysłane: 28 października 2009 18:49:07 przy kursie: 5,96 zł

brakuje wielu danych.. chociazby o wielkosci sprzedazy za granicą ktora miała mieć wiekszą marze..itd.. to tez by zobrazowało skale spadku przychodów w polsce... bo o 9,8 % spadły całe przychody czyli takze zawierajace te zagraniczne

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE oponeo.pl

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,657 sek.

kbhlkwil
eegwlabs
luukthok
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
obwcpnhf
gxyccdcg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat