PARTNER SERWISU
funbjkar
328 329 330 331 332

Kiedy szczyt hossy?

mdtrader
0
Wpisów: 749
Wysłane: 19 października 2011 22:14:15
co do zeroheadge-) to fajnie ze sa,tak jak Petrol na GPW.

22 wrzesnia pisali,ze Morgan Stanley ma ekspozycje na ryzyko Francji w wysokosci 39 mld$ a okazuje sie ze ma 1,5 mld$,mala roznica.

Wyciaganie indeksow za uszy? A moze zanizanie przes ostatnie miesiace? Bo obrocic rynek w druga strone w dzisiejszych czasach,to nie jest wielki problem i nic nadzwyczajnego. A gdy rynki ida w dol,to niepokoj do gory a niepokoj to strach a stach to mniej wydawanych pieniedzy i samo spelniajaca sie przepowiednia moze sie ziscic.

finance.yahoo.com/echarts?s=^V...:symbol=^vix;range=my;indicator=volume;charttype=line;crosshair=on;ohlcvalues=0;logscale=on;source=undefined

VIX dzisiaj 10% do gory,ale jeszcze sporo miejsca do wzrostow.

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 19 października 2011 22:14:51
kokospl napisał(a):
Tyle,że my piszemy prawdę , a rynki żyją jak na razie plotkami i nadziejami,które wkrótce pękną jak bańka mydlana...

Albo to my żyjemy nadziejami na wielką zwałę, a rynek nie chce nas słuchać, bo żyje faktami.

W wykresie który wklejałem przez weekend pisałem o możliwości korekty 1180/5500, a potem nowym szczycie na 1260/6200 i nie uważam, żeby to się nie sprawdzało. Zwały bez nowego powodu nie będzie. Tego możemy być pewni.

Natomiast można się zastanowić, co mogłoby wypłynąć za jakiś czas, a czego rynek się nie spodziewa. Na przykład podczas procesu dokapitalizowania banków Francja i Niemcy nagle przedstawiają przeciwne stanowiska i zaczyna się bank run w realnym świecie. O tak, to mogłoby spowodować zwałę.

mdtrader napisał(a):
Wyciaganie indeksow za uszy? A moze zanizanie przes ostatnie miesiace?

Bardziej jestem skłonny uwierzyć, że wyciągane są indeksy takie jak SP500, niż że rynek wierzy w plotki z Reutersa i zapomina o wszystkich problemach.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 19 października 2011 22:17

mdtrader
0
Wysłane: 19 października 2011 22:19:57
Mathu o run na bank pisalem 2 tygodnie temu. W dzisiejszych czasach latwo puscic plotke,ktora niekoniecznie ma cos wspolnego z prawda a moze spowodowac ogromne straty. Taki Zeroheadge pokazalbym jakies dane,np na temat Societe Generale, Deutsche Bank i np UBS-ze grozi im niewyplacalnosc,przerzucic to jeszcze na 1 strone "Fakt" i kilku innych tego typu gazet w Europie i juz widze kolejki po depozyty.

Mathu- ty jestes pesymistycznie nastawiony do rynku a ja chcialbym sie z Toba zgodzic,choc mi to nie idzie,dlatego moze przekonam sie jak wymienisz mi 15 powodow dlaczego rynki powinny nadal spadac i powodow dla ktorych bedziemy mieli besse.Mysle ze dasz rade?co?

Czy sa wyciagane? przez ostatnie 2 miesiace-to jest zycie od plotki do plotki,bo twarde dane jakos nie powoduja ani mocnych ruchow up ani down,jednak plotki tak(do Mathu)
Edytowany: 19 października 2011 22:21

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 października 2011 22:22:01
kokospl napisał(a):
Tyle,że my piszemy prawdę , a rynki żyją jak na razie plotkami i nadziejami,które wkrótce pękną jak bańka mydlana...

błąd w rozumowaniu. prawdę piszą wykresy. z rynkiem się po prostu nie dyskutuje.

mdtrader
0
Wysłane: 19 października 2011 22:29:21
kokospl napisał(a):
Po pierwsze mamy bessie i to jest fakt niezaprzeczalny
Po drugie nic nie zostało rozwiązane, póki co wszystkie wzrosty są wywołane przez jakieś mało wiarygodne plotki
Po trzecie jest jeszcze pełno trupów w szafie i prędzej czy później o nich usłyszymy..
Tsunami dopiero nadchodzi więc proszę się panie i panowie dobrze przygotować ,a przede wszystkim nie lekceważyć problemów przed jakimi stoi Europa

Wiec jak to z ta Bessa? co rozumiesz przez besse?

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 19 października 2011 22:33:47
Oczywiście ,że się nie dyskutuje dlatego jak na razie na tym rynku po prostu nie gram...
Do tych ,którzy wierzą we wzrosty to prosze przedstawcie mi choć 5 FUNDAMENTALNYCH argumentów za tego typu scenariuszem.

mathu
0
Wysłane: 19 października 2011 22:42:34
Cytat:
Mathu- ty jestes pesymistycznie nastawiony do rynku a ja chcialbym sie z Toba zgodzic,choc mi to nie idzie,dlatego moze przekonam sie jak wymienisz mi 15 powodow dlaczego rynki powinny nadal spadac i powodow dla ktorych bedziemy mieli besse.Mysle ze dasz rade?co?

Jestem pesymistycznie nastawiony z prostego powodu, uważam, że lepiej niż w lecie już w gospodarce nie będzie, nawet po wyrzuceniu z równania Grecji będziemy mieć problem ze zwykłym spowolnieniem gospodarczym i zakładam, że po jeszcze jednym silnym, euforycznym ruchu w górę zacznie się normalna bessa, a przez normalną bessę rozumiem nie taki wodospad, jak w 2008, tylko trend spadkowy o takim natężeniu, jak wzrostowy w 2009-2011. Po prostu bez żadnych szaleństw będziemy systematycznie spadać z powodu pogarszających się wskaźników w UE i USA, a szczególnie w UE. Kasa na Grecję zdemoluje budżety Niemiec i Francji, my sami będziemy mieć problem z progami zadłużenia, a potwiedzeniem tego powinny być odczyty PKB za Q3-Q4.

Dalej: co z QE w USA? Gdzie byśmy teraz byli, gdyby nie QE2? Może już ta bardzo silna korekta w 2010 doprowadziłaby do trwałego zejścia poniżej 1000 pkt w USA? Teraz ta kasa będzie zwijana z rynku, gdzie nas to doprowadzi?

O ile nie wiem, o ile gorzej może być, to żeby było lepiej, niż w pierwszej połowie roku, wcześniej musi być gorzej niż jest obecnie.

Osobiście chciałbym, żeby przyszła hossa, bo granie na spadki przy takim rynku jak obecnie jest prawie niewykonalne.

mdtrader napisał(a):
Czy sa wyciagane? przez ostatnie 2 miesiace-to jest zycie od plotki do plotki,bo twarde dane jakos nie powoduja ani mocnych ruchow up ani down,jednak plotki tak(do Mathu)

Ja nie mówię, że są wyciągane! Nie wierzę w to, jednak odrzucam wytłumaczenie, że od paru tygodni wszystko intensywnie rośnie z powodu głupich plotek. Więc pozostają dwie możliwości, że coś jest dyskontowane, albo że to manipulacja pod wysypanie towaru w ulicę. Ja twierdzę, że dyskontują, ale różne wałki były już robione.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 19 października 2011 22:46

ZielonY
0
Wpisów: 200
Wysłane: 19 października 2011 22:48:10
Dla zluzowania gęstej atmosfery na forum ...

kliknij, aby powiększyć

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 19 października 2011 22:56:01
mdtrader napisał(a):
kokospl napisał(a):
Po drugie nic nie zostało rozwiązane, póki co wszystkie wzrosty są wywołane przez jakieś mało wiarygodne plotki
Po trzecie jest jeszcze pełno trupów w szafie i prędzej czy później o nich usłyszymy..
Tsunami dopiero nadchodzi więc proszę się panie i panowie dobrze przygotować ,a przede wszystkim nie lekceważyć problemów przed jakimi stoi Europa

A co w takim razie wg Ciebie obecnie mamy ? Te spadki to były tylko korektą w hossie?
Moim zdaniem fundamentalnie mamy besse,a gdyby nie gigantyczne manipulacje (ciągłe plotki) to byłaby ona już widoczna również technicznie...

Edytowany: 19 października 2011 23:00

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 19 października 2011 22:58:32
mdtrader napisał(a):

VIX dzisiaj 10% do gory,ale jeszcze sporo miejsca do wzrostow.

VIX nie jest oczywiście szklana kulą i pewnie ten wzrost zmienności jest związany z tym, że mamy w usiech trzecią mocno zmienną świecę.
Wg mnie - gdyby zmienność rosła w okolicach dołka było by to objawem przesilenia. Wzrost zmienności na lokalnych górkach też jest dla mnie objawem przesilenia.
Technicznie to dla mnie bessa pełna gębą mimo ostatnich wzrostów.
Nic sie nie zmieniło.
Dzisiejsza reakcja naszego WIGu po wczorajszym zamknięciu w usiech to był pokaz słabości. Tym bardziej po publikacji danych o zaskakującym wzroście naszej produkcji.
Nikt w trakcie trwania tej korekty nie rozwiązał prawdziwych problemów, a za wzrostami szły jedynie ploty o kolejnej kasie jaka miałaby rykosztem trafić na rynki.
Pynność ponad wszystko.
Ciekawie tez Wodzu dwie strony wcześniej napisał o wzroście parametru premii od ryzyka w wyniku spadku ratingów. Jeżeli ten parametr rośnie, dla inwestorów instytucjonalnych ceny papierów - nawet jak by stały w miejscu i tak stają sie coraz droższe gdyż ryzyko rośnie i coraz więcej trzeba dyskontować.

Edytowany: 19 października 2011 23:00

mdtrader
0
Wysłane: 19 października 2011 23:00:25
Grecja? uwazasz,ze Grecja jest problemem? juz dawno policzone straty, wszystko juz rozpisane. Pamietasz jak pisalem o "goracym ziemniaku"? Za duzo tych stron wiec nie znajde,ale przypomne-pisalem,ze Grecja jest bardzo fajnym ziemniakim,ktory mozna rzucac z rak do rak(gorzej dla narodu greckiego). Mozna sterowac rynkami poprzez newsy na temat Grecji,jakby ktos chcial to juz dawno zostalaby ogloszona upadlosc Grecji-pozyczanie jej kase to tylko i wylacznie granie na czas, by spokojnie odzyskac swoja kase i wrzuci w rynek toksyczne aktywa. Banki musialy troche czasu zyskac by wiedziec,jak zrobic odpisy,co gdzie poprzerzucac i ile ewentualnie beda potrzebowaly $ na zrekapitalizowanie.

Irlandia? za mala ekspozycja na Francje,Wlochy i Niemcy, podobnie z Portugalia a Grecja to skladnik pomiedzy Hiszpania a Irlandia-gospodarka,ktora przy odpowiednim skonstruowaniu newsow moza rynek przestraszyc jak rowniez uspokoic i napelnic "euforia".

Jak odpisza 60-70% to ile to bedzie ? 40-50 mld? Ile NIemcy zarobily na tym calym "kryzysie zadluzeniowym?? Dziesiatki mld, nie dosc ze poprzez slabe euro w tamtym roku zmniejszyli bezrobocie do rekordowo niskich poziomow, bondy rekordowo tanie,spread miedzy niemieckimi a francuskimi rekordowo wysoki byl w ostatnich dniach(najwyzszy od 16 lat-powyzej 1%).

Jak juz odpisza Grecje-to musza byc pewnie,ze beda mieli na tyle zapisanych "wirtualnych pieniedzy",ze beda ewentualnie mogli kupowac spore ilosci hiszpanskich,wloskich i francuskich bondow jak rowniez dokapitalizowac banki-gdyby przyszlo im walczyc z duzymi podmiotami.

Od poczatku roku,moznabylo sie spodziewac wakacyjnego rollercastera na gieldzie-bo przypadalo spor dlugu w Europie do zrolowania,dlatego byl czas gdy bylo spokojnie(czyt.maj-czerwiec)bo nie warto bylo sie zapuszczac z motyka na ksiezyc.

Ile razy w histori upadala Francja,tz bankrutowala?

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 19 października 2011 23:12:03
@mdtrader

z tą Grecją może i byłoby przekonywujące (ale tak samo faktycznie pisałes na Boryszewie że wszystko w cenie, a poleciał w dół bardzo), ale po bankructwie Lehman Brothers równiez mnóstwo ludzi pisało takie, jak się potem okazało bzdury, (także tu w Polsce analitycy poważni) że wszystko w cenie i teraz można rosnąć i zaczyna sie hossa. 2 (albo 3) tygodnie giełdy rosły zadowolne że wszystko w cenie i dopiero zawaliło się totalnie na wszystkich rynkach. Nie było wszystko w cenie.

Także do zwrotu "wszystko w cenie" zycze zdecydowanie więcej dystansu bo imo nie masz racji, nie wszystko jest w cenie :)

Miesiąc temu gdy Mankomaniak ogłaszał start megahossy, zgadzałeś się z nim i tak samo pisałes że wszystko w cenie i teraz będziemy rosnąć, no ale przecież minął miesiąc i jakoś nie rośniemy, hossy nikt nie zauważył. Inna sprawa że od tamego czasu i nie spadamy mocno, więc między niedźwiedziami a bykami jest bardzo chwiejny remis ;)

btw: powołujesz się na książki i historię której mam wrażenie sam nie znasz

ważne:
Dzisiaj prezydent Włoch wyraził ogromne zaniepokojenie stanem kraju, i brakiem obiecywanych reform przez premiera. Sytuacja jest taka że Berlusconi mnóstwo oszczędności obiecuje, po czym nic nie jest wprowadzane w życie. Brzmi jak początek HOSSY? Hm... nie dla mnie.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 19 października 2011 23:26

Marek Aureliusz
0
Wpisów: 143
Wysłane: 19 października 2011 23:16:54
@mdtrader
Z pamięci powiem, że Francja bankrutowała przynajmniej 5 razy (głowy nie dam), ale byłbyś kompletnym ignorantem jeśli uznałbyś, że bankructwo kraju w XVIII wieku było tak samo groźne jak teraz. Obecny system jest bardziej powiązany ze sobą niż 200-300 lat temu. Wspomniałeś, że przeczytałeś książke pana de Soto. Wiesz co Mises (ta sama szkoła ekonomiczna) mówił o ratowaniu ekspansji kredytowej, kolejną ekspansją kredytową?
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
They fly so high, nearly reach the sky
Then like my dreams they fade and die
Fortune's always hiding, I've looked everywhere
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air

mathu
0
Wysłane: 19 października 2011 23:18:52
Różnica jest taka, że przed Lehmanem nie było takich panicznych spadków, jak teraz w sierpniu. A teraz już jesteśmy po, plus parę tygodni temu wypadło totalne apogeum strachu i złych informacji. I nie udało się trwale przebić dołków. Zresztą jest jeszcze taka różnica, że wtedy nikt się nie spodziewał wodospadu, natomiast teraz każdy człowiek z ulicy słyszał o filmiku z traderem. A jak wszyscy już załadowali S, to teraz wszystko będzie rosło. Dlatego ważne jest wypłynięcie jakiegoś newsa, którego nikt się nie spodziewa. Bez tego zapomnij o wodospadzie. Ten kryzys został już obtrąbiony na wszystkie strony.

Poza tym weź sobie zobacz na miesięczną świeczkę na SP500 i DAX. Tak wygląda bessa? A co, jeśli zamkną się na jeszcze wyższym poziomie? W 2008 wyglądało to zupełnie inaczej. Na razie wierzę w korektę wzrostową do fibo 50% (na SP500 do 61.8), ale jeśli to zdecydowanie przejdą, to jestem pewny, że grają w podwójny szczyt.
Edytowany: 19 października 2011 23:21

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 19 października 2011 23:21:45
Mdtrader ostatnio wklejałem wypowiedź Lakshmana Achuthana z Bloomberga, ale nikt się do niej nie odniósł (trzeba kliknąć WATCH).

http://www.businesscycle.com/home

W skrócie, wg. raportu Instytutu Badań Cykli Ekonomicznych USA nie uniknie recesji. ECRI za swoją skuteczność chwalony był m.in. przez MFW i to dlatego, że w swojej długiej historii jeszcze nigdy nie ogłosili fałszywego alarmu.
Klika się i sprzedaje ;-)

mathu
0
Wysłane: 19 października 2011 23:27:54
Jest kilka tematów, które niepotrzebnie mieszamy.

a) kryzys PIIGS
b) kryzys Grecji (to dwie różne rzeczy)
c) kryzys zadłużeniowy USA
d) normalna recesja w USA i UE

Na razie mówi się wyłącznie o b) i czasem przebąkuje o a). Natomiast c) zniknęło totalnie z horyzontu, choć www.zerohedge.com/sites/defaul...
Wykres robi wrażenie? Samo d) wystarczy, żeby w dłuższym terminie (2012) widzieć bessę. Ale w krótkim terminie, do końca roku, może się zdarzyć cokolwiek. Natomiast połączenie abcd upewnia mnie całkowicie, że nowych szczytów nie zobaczymy. A dodatkowo czym wyżej teraz podrośniemy, tym większy wyłom techniczny spowodują późniejsze spadki. Potrafię sobie wyobrazić wielki podwójny szczyt na SP500, który na parę lat przekreśli szanse na powrót powyżej 1000 pkt. Gdybyśmy teraz zjechali na 800, to byłby to dobry poziom do rozpoczęcia budowania podwalin pod nową hossę. Ale atak na 1400 i potem zjazd poniżej 1000 będzie świecił z wykresów przez wiele lat, odstraszając wszystkich od długoterminowego inwestowania.
Edytowany: 19 października 2011 23:30

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 19 października 2011 23:28:30
Mathu, ale trend wyższego rzędu mamy spadkowy, więc ja to odwrotnie widzę - bez jakiegoś twardego newsa o rozwiązaniu problemów nie ma szans na trwałe odbicie. A jak nie trwałe odbicie to kontynuacja spadków.
Zmienność jest zbyt duża, by sie dłużej w boczniaku utrzymać.

mdtrader
0
Wysłane: 19 października 2011 23:33:45
kokospl napisał(a):
mdtrader napisał(a):
kokospl napisał(a):

A co w takim razie wg Ciebie obecnie mamy ? Te spadki to były tylko korektą w hossie?
Moim zdaniem fundamentalnie mamy besse,a gdyby nie gigantyczne manipulacje (ciągłe plotki) to byłaby ona już widoczna również technicznie...

Szczegolnie,gdy popatrzymy na najwazniejsze gospodarki to nie widze bessy:

1.USA,Chiny,Niemcy,Japonia,Brazylia,Australia,Turcja

a)rozpoczete budowy domow w USA : + 658 tys(najwyzej od 2 lat)
b) Indeks rynku nieruchomości - NAHB (USA): 18 (oczekiw 14)(czyli oczekiwania nabywcow nieruch.na najblizsze 6 miesiecy+ biezaca sprzedaz domow
c)sprzedaz detaliczna w Chinach 17,7% -od marcowych dolkow 16% ciagle do gory
d) sprzedaz detaliczna w USA 1.1% duzo lepiej od oczekiwan
e)wnioski o zasilek dla bezrobotnych w USA +404 tys, w kryzysie bylo dlugo powyzej 580tys...a teraz na stalym poziomie 380-420 tys
f) produkcja przemyslowa w Europie 5,5 % oczekiwana 2,2%
)g) stopa bezrobocia w Japonii 4.3 % a oczekiwano 4,7% ,Niemcy 6.9 % najnizej do wielu lat,
Polska- dzisiejsze dane o produkcji przemyslowej,duzo wyzsze od oczekiwana(bardzo dobre)

Pamietaj,ze w USA tez zblizaja sie wybory a ostatnio bylo glosno o programi"uzdrowienia rynku pracy" w USA + QE3,ktorego jestem niemal pewien podobnie jak pisalem o QE europejskim,ktore wlasnie sie spelnia.

Problem w 2009 byl taki,ze do ostatniego dnia kazdy myslal,ze rzad pomoze,a po drugie nikt nie zdawal sobie sprawy gdzie i czego moze gdzies byc-czyli zlych aktywow. Tutaj nie ma problemu z wyliczeniem strat,kwestia zapewnienia plynnosci - by w dniu-dwoch strachu kiedy zostanie ogloszone umorzenie 50-70% Greckiego dlugu by rynek nie stracil plynnosci.

Problem z Grecja to lustro problemu podwyzszenia dlugu w USA, tez demokraci z republikanami a tutaj Sarkozy z Merkel.

Bralbym tez pod uwage w koncu mocniejsze wejscie Chin w Europe,poki co byly plotki,bo Chiny wejda jak juz bedzie "mess" by w zamian wywalczyc wiecej-czyli ewentualne zgode na przejecia,kontrakty,inwestycje(latwiej sie rozmawia gdy ktos ma problem,np gdy kupujesz mieszkanie od osoby,ktora pilnie potrzebuje gotowki,prawda?).

Chiny musza podtrzymac strefe Euro przy zyciu jesli chca zejsc z rezerw dolarowych i amerykanskich bondow-a w koncu musza zdywersyfikowac swoje rezerwy.

mathu
0
Wysłane: 19 października 2011 23:36:19
Buldi, jak sypną kasą i jeszcze Benek coś obieca, to spokojnie dojadą do 1300. Trend jest spadkowy, ale gdzie jest linia trendu? Pytanie jest bardzo zasadne, bo 10. października przebito to, co do tej pory mozna było uznawać za oparcie dla trendu spadkowego:

kliknij, aby powiększyć

Na rysunku zaznaczyłem też dawny trend wzrostowy, od którego kilka razy się odbili. W tym momencie przebiega na poziomie 1250 i dam sobie rękę uciąć, że dotkną go w przeciągu dwóch tygodni, bez względu na to, gdzie spadną na korekcie.

A idąc dalej, mogę sobie wyobrazić, jak kurs szoruje po tej linii przez kilka miesięcy i dochodzi do 1300, a dopiero potem spada. Przy takiej zmienności wszystko jest możliwe, już dawno mieli być poniżej 1000, a gdzie są? To uczy respektu.

mdtrader
0
Wysłane: 19 października 2011 23:43:53
Scarry napisał(a):
@mdtrader

z tą Grecją może i byłoby przekonywujące (ale tak samo faktycznie pisałes na Boryszewie że wszystko w cenie, a poleciał w dół bardzo), ale po bankructwie Lehman Brothers równiez mnóstwo ludzi pisało takie, jak się potem okazało bzdury, (także tu w Polsce analitycy poważni) że wszystko w cenie i teraz można rosnąć i zaczyna sie hossa. 2 (albo 3) tygodnie giełdy rosły zadowolne że wszystko w cenie i dopiero zawaliło się totalnie na wszystkich rynkach. Nie było wszystko w cenie.

Także do zwrotu "wszystko w cenie" zycze zdecydowanie więcej dystansu bo imo nie masz racji, nie wszystko jest w cenie :)

Miesiąc temu gdy Mankomaniak ogłaszał start megahossy, zgadzałeś się z nim i tak samo pisałes że wszystko w cenie i teraz będziemy rosnąć, no ale przecież minął miesiąc i jakoś nie rośniemy, hossy nikt nie zauważył. Inna sprawa że od tamego czasu i nie spadamy mocno, więc między niedźwiedziami a bykami jest bardzo chwiejny remis ;)

btw: powołujesz się na książki i historię której mam wrażenie sam nie znasz

Co do Boryszewa- to uwazam,ze mialem racje-wszystko bylo w cenach,dlatego tak szybko odrobil straty i od dolkow ponad 50% zrobil w 2 tygodnie.Nie ma silnych na szeroki i pisalem wtedy o umorzeniach a wiem,ze sporo podmiotow (mniejszych assetow) mialo boryszewa a musieli sprzedawac,bo byly umorzenia i nie bylo rady plus ludzie w panice,gdyby nie to to nie odrobilbym swoich strat bo nadal bysmy sie kisili na 65-:)

Co do ksiazek i histori,to ta Grecja przewija sie przez gieldy i przewija,jest Grecja,byla Rosja,Argentyna,- Francja bankrutowala o ile dobrze pamietam 8 razy, NIemcy tez kilka-racja to nie te czasu,ale jednak.

Ja pisalem o megahossie? ja pisalem,ze bedzie rajd od listopada i nadal sie tego trzymam.Pisalem o wzrostach, a co nie bylo? ile od ostatnich dolkow DAX zrobil? 20% to od dolkow w USA "hossa".

Tydzien temu wyszedlem,zostawilem sobie 30% akcji,bo teraz uwazam,ze cos wisi w powietrzu-szczyt w niedziele, FOMC 1-2 listopada( obstawiam 60% ze cos oglosza na tym posiedzeniu)moj mikolaj Ben mnie nie zawiedzie,pytanie dlaczego mam 30%- bo licze,ze bedzie 2 sesyjny mocny down i wtedy wejde.

W listopadzie 2010 pisalem prace,"kiedy przewidujesz nastepny kryzys finansowy" napisalem ze wraz z koncem 2012 roku(praca byla na 5 stron) i tego bede sie trzymal, jeszcze przed kryzysem bedziemy mieli jedna mocniejsza hosse,ktora niedlugo sie zacznie.

Wierzyciele Ameryki maja w swoich portfelach bondy nominowane w ich walucie,stale tracacej na wartosci.Poprzez psucie kasy i popowanie jej do obiegu stany sie oddluzaja(obnizenie raitingu to bylo mistrzostwo swiata).Prawodpodobny jest wzrost inflacji,ktora spowoduje ze nominalnie dochodz rzadu amerykanskiego wzrosnie a realna wartosc dlugu spadnie.W ten sposob Ameryka sie oddluza i juz to robila.Chiny otrzymaja nominalnie swoja kase ale realnie straca.

P.S.

A jednak sie da-normalna dyskusja,troche sie wieczorem ozywilo forum-)dzieki panowie i pozdrawiam jak rowniez zycze wysokich zyskow)
Edytowany: 19 października 2011 23:59

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

328 329 330 331 332

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,309 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat