PARTNER SERWISU
kcfghlrr
4 5 6 7 8

Strategia portfelowa oparta na wskaźniku siły relatywnej - TEST

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 23 lutego 2011 20:48:26
Anty - chyba czeka Cie w najbliższym czasie spora przebudowa portfela.
Zdaję się, że parę spólek które przez ostatnie miesiące trwały w opadaniu wygenerowły sygnały zakupu.
KGHM zaś technicznie się ostatnio pomasakrował. Ten ruch może trochę potrwać bo Chińczyk się ostro wziął za chłodzenie gospodarki.

Czy nie myślałeś by selekcjonując dołożyć coś co by mogło rozpoznać młody trend?
Edytowany: 23 lutego 2011 20:49

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 24 lutego 2011 02:19:39
Jeszcze nic się nie dzieje na wskaźnikach. Na razie to co jest zostaje:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć
[/URL]

W krótszym terminie KGH wygląda gorzej, ale też jeszcze nie tragicznie:
kliknij, aby powiększyć

Na razie cały czas nawet w krótkim terminie możemy mówić o korekcie. ADX opada. RSI nie zeszło poniżej równowagi. Jedynie wolumenowy szybko Chaikin dał sygnały sprzedaży, w długim terminie na razie korekta. Nie ma co panikować. Portfel sam się przystosuje do nowych warunków. Silne i z rosnącą siłą są nadal także banki. Jedynie PGN dał sygnał zakupu i to w miarę wiarygodny, bo nie skrajnie nisko. Tyle, że on już rósł wcześniej... Defensywne TPS, PGE, TPE na razie szczerze mówiąc nie wyglądają dużo lepiej. Tylko dla TPS zmienił się kierunek szybszej średniej na wzrostowy, a w każdym przypadku średnia szybsza leży poniżej wolniejszej. Dla TPS i PGE wskaźnik siły jest ujemny. Dla TPE jeszcze nie da się policzyć, ale patrząc tylko na RS to nic ciekawego się jeszcze nie stało.
Edytowany: 24 lutego 2011 10:07

bcebula
0
Wpisów: 312
Wysłane: 24 lutego 2011 09:35:46
zjadło końcówkę, poprosimy o wyplucie...

buldi
0
Wysłane: 24 lutego 2011 09:53:03
A może nie zjadło? Angel

anty_teresa
PREMIUM
522

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 24 lutego 2011 11:10:02
śledzenie RS dla różnych typów spółek np.defensywnych jest bardzo ciekawe, bo może pokazać momenty przełomowe dla rynku. przy innych strategiach inwestycyjnych też się może przydać spojrzenie pod tym kontem.
Edytowany: 24 lutego 2011 11:10

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 12 marca 2011 09:43:49
Minęło kawałek czasu od ostatniego wpisu, więc pomyślałem, że może warto podsumować co się do tej pory zdarzyło. Tak kształtowała się stopa zwrotu z portfela i indeksu:

kliknij, aby powiększyć

Widać, że portfel na razie nie spełnia swoich zadań. Co prawda nadal stopa zwrotu jest większa od stopy zwrotu z indeksu, ale cena jaką płacimy jest zdecydowanie za duża. Obsunięcie kapitału wyniosło około 13%, podczas gdy dla indeksu jedynie 5%.

Krzywa kapitały dość gwałtownie spada od 2 sesji, co oczywiście jest wynikiem zachowania portfelowych spółek. Blisko sygnału sprzedaży jest KGH:

kliknij, aby powiększyć

Szybka średnia ma nachylenie zerowe. Osobiście poczekałbym na przełamanie zielonej linii, aby nie mieć do czynienia z sytuacją podobną do BRE
Sytuacja techniczna nie jest jednoznaczna:

kliknij, aby powiększyć

Cały czas kurs spółki znajduje się nad wsparciem. Ostatnia świeca pokazuje, że podaż nieco odpuściła, a właściwie odbudował się popyt. Papieru należało się pozbyć we wtorek. Spadek odbył się na sporym wolumenie, po serii dwóch świec wskazujących na osłabienie sił popytu.

Na spółce panuje obecnie trend boczny:

kliknij, aby powiększyć

długoterminowy CO opada powyżej równowagi, co oznacza osłabienie sił popytu i dystrybucję papieru. Krótkoterminowy opada poniżej równowagi, co wskazuje na dominującą stronę podaży
RSI cofa się do poziomu równowagi. Na razie nie ma żadnego trendu.

Lotos na razie jest znacznie dalej od wygenerowania sygnału sprzedaży:

kliknij, aby powiększyć

Jednakże po przełamaniu wsparcia dla wskaźnika RS, raczej należałoby się pozbyć papieru.

Technicznie LTS wygląda podobnie, a nawet ciut lepiej:

kliknij, aby powiększyć

Przede wszystkim konsolidacja jest krótsza. Podobnie we wtorek należało papier sprzedać, bo wyraźnie brakowało siły do wzrostów, przy sporym wolumenie. Zyski były realizowane. optymizmem może napawać ostatnia świeca o znacząco mniejszym korpusie od poprzedniej przy większym wolumenie. Popyt ponownie wkroczył do gry.

Dużo lepiej wyglądają także wskaźniki:

kliknij, aby powiększyć

Cały czas na wolumenowym OC widać przewagę popytu, do tego z rosnącą siłą. Krótkoterminowo wystąpiły sygnały sprzedaży na RSI, ale na dość wysokim poziomie, co należy raczej na razie zignorować. Oscylatory mają to do siebie, że z wysokich poziomów zawracają szybko nawet przy spowolnieniu trendu.

Prawdopodobne są zmiany w portfelu. Do gry może wejść GTN, który wygląda najlepiej z pozostałych spółek.

Zielarz
0
Wpisów: 457
Wysłane: 18 marca 2011 09:32:47
nalezy tutaj postawic pytanie "czemu ?". Czemu to nie pozwala zostawic pracy i pojechaqc w rejs dookola swiata. Czy moze powodami sa ?
1. pechowy / za maly okres testowy ?
2. zla koncepcja ? Czegos tu brakuje ?
3. Jak zostaly dobrane magiczne stale stosowane w strategii ? mam na mysli wszelkie dlugosci liczenia srednich / wygladzania, progi itp. ? I jaki maja one wplyw na wyniki strategii.
Oby nigdy więcej drzewa nie przysłoniły mi lasu ...
It’s just money. It’s made up.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 19 marca 2011 09:20:46
Myślę Zielarz, że na razie jest za wcześnie do wyciągania wniosków. Dokonałem tylko dwóch transakcji, czyli istotność statystyczna jest żadna. Celem jest pobicie indeksu w ujęciu rocznym i po takim czasie przyjdzie czas na pierwsze oceny.

W mojej ocenie akurat to przypadek, że dokonane wymiany nie były całkiem szczęśliwe dla portfela. Średnia szybka była za szybka, aby nie zareagować na trend boczny siły relatywnej. Brakuje więc albo filtru sygnałów, albo okres jest za krótki. Okresu nie chcę wydłużać, bo nie o to chodzi, aby nie było transakcji, a filtru nie będę wprowadzał, bo ma być prostota. Tyle, że takie zdanie można napisać po roku. Na razie nie będzie modyfikacji.

System jest w najprostszej możliwej do opisania wskaźnikami formie. Gadaliśmy, że da się go pokomplikować i ulepszyć.

Kamil
0
Wpisów: 637
Wysłane: 16 kwietnia 2011 13:22:45
Hej zmieniło się coś w ostatnim miesiącu? Mam wrażenie że orlen zachowywał się znacznie mocniej niż KGH..
Aktualnie: MRB(100%)

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 kwietnia 2011 21:21:03
Nie, nic się nie zmieniło. Faktycznie PKN zachowywał się lepiej, ale średnie są średnioterminowe i to jeszcze co się dzieje nie spowodowało zmiany kierunku. Siła siły relatywnej nadal jest jeszcze większa.

KGH 19,9
LTS 15,8
GTN 13
PKN 8
BRE 8

Reszta jest poniżej indexu

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 5 maja 2011 13:44:15
Mogło dojść do sygnału sprzedaży na LTS. Nie jestem w stanie tego stwierdzić obecnie. System się mi posypał i nie mam czasu zrobić z tym porządku. Pewnie uda się dopiero po wynikach. Parametry są znane, więc mam nadzieję, że nikt nie będzie miał za złe, jak uznam transakcję historycznie.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 czerwca 2011 12:15:18
Nie zapomniałem o portfelu :)

Nie doszło do wspomnianego sygnału sprzedaży na LTS. Portfel nadal ma taki sam skład. Przedstawiam aktualne wykresy siły relatywnej i zdefiniowanych wskaźników:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Jak widać RS obydwóch spółek w któtkim terminie znajduje się w trendzie bocznym. W średnim terminie, czyli tym który nas interesuje nadal jest to trend wzrostowy.

Krzywe kapitału portfela i indeksu porównawczego rozwijały się jak poniżej:

kliknij, aby powiększyć

WIG 20 zyskał w analizowanym czasie 3,35% przy maksymalnym obsynięciu ponad 4%
Portfel zyskał 12,7% przy maksymalnym obsunięciu 11%

W końcu działa to tak jak oczekiwaliśmy. Mamy wynik portfela lepszy od wyniku indeksu wynikający nie tylko z większej zmienności.

OCzywiście tę strategię można jeszcze ulepszać. W okresach stagnacji liderów można próbować zwiększać wynik grą w krótkim terminie. Tutaj liderem jest obecnie KER.

kliknij, aby powiększyć

Wskaźnik siły siły relatywnej jest nie duży, bo trend jest młody, ale jest to rend dość dynamiczny.
Edytowany: 14 czerwca 2011 12:16

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 14 lipca 2011 23:32:34
Dziś padł sygnał sprzedaży na akcjach Lotosu:

kliknij, aby powiększyć

Gdyby system nie był automatyczny, to takowy powstał już wczoraj przez złamanie linii wyznaczonej przez ostatnie dołki wskaźnika RS.

Technicznie LTS wyglądał już słabo od pewnego czasu.

kliknij, aby powiększyć

ADX oraz linie DI dawno już sugerowały spadek siły trendu i wręcz jego zmianę. Długoterminowy MACD opada poniżej sygnalnej, ale cały czas znajduje się powyżej równowagi.

Jak ktoś lubi malunki to pewnie dostrzeże, że dziś nastąpiło wyłamanie dołem z kanału spadkowego rysowanego od maja po closach.

Obecnie ranking przedstawia się następująco:
spółka Siła trendu Siły Relatywnej
1. LTS 11,8
2. KGH 10,7
3. CEZ 8,07
4. PGN 7,87
5. PKN 4,9
6. GTN 4,5
7. BRE 4,19
8. PGE 2,02
9. KER 1,5
10. PZU 1,3

Do portfela wchodzi CEZ:

kliknij, aby powiększyć

bo takie wybraliśmy zasady portfela. W moim osobistym rankingu wyżej jest nieco PGN. Nasz gazowy potentat wygląda także lepiej pod względem technicznym.

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

W krótkim terminie rośnie, natomiast CEZ jest w konsolidacji.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 8 sierpnia 2011 11:35:42
Może kogoś zainteresuje jak sobie radzi portfel przy obecnej przecenie rynkowej.

Radzi sobie nad wyraz dobrze:

kliknij, aby powiększyć

Na wczorajszej sesji nastąpił nowy szczyt wskaźnika różnicy stopy zwrotu z portfela i stopy zwrotu z indeksu WIG20. Popełniłem co prawda małe oszustwo, ale w mojej ocenie jest ono uzasadnione, aby nie zniekształcać wyniku. Mianowicie po odcięciu prawa do dywidendy na KGHM, kwotę pomniejszoną o podatek dodałem jako gotówkę, czyli część stałą portfela. Fizycznie wypłata nastąpi dopiero 12.08, ale bez tego obraz portfela byłby zniekształcony.

Spółki nadal zachowują się lepiej od rynku:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Strategia zachowuje się zgodnie z oczekiwaniami. Stopa zwrotu z portfela jest lepsza niż stopa zwrotu z banchmarku jakim jest WIG20, przy zachowaniu podobnego ryzyka, które mierzone jest maksymalnym DD.

buldi
0
Wysłane: 13 sierpnia 2011 12:49:06
Widać po wykresie jaki zamieściłeś że świetnie się sprawdzaja założenia strategi.
Ciekaw jestem jak wygląda sytuacja obecnie. W krótkim terminie siła realtywna pojawiła się na spółkach które maja za sobą dosyć długi lot w dół - jak np GTC, gdzie dodatkowo ciekawie wyglądaja ostatnie świece - szczególnie wczorajsza.
Jakie miejsce w Twoim rankingu siły zajmuje teraz GTC i czy CEZ się jeszcze utrzymuje w portfelu?

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 13 sierpnia 2011 22:50:07

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Nie ma powodów do sprzedaży CEZ. Można jedynie je zamienić na PGN, które ma w tej chwili większą siłę.

kliknij, aby powiększyć

GTC z punktu widzenia strategii wygląda nędznie i nie wejdzie do portfela dłuuuuuudi czas :)
Są natomiast pewne powody do gry pod odbicie:

1. ADX jest bardzo wysoko, ale nie zaczął zmieniać kierunku.

kliknij, aby powiększyć

2. RSI jest na poziomie na którym jeszcze nie był, poniżej wstęgi Boolingera.
3. Średnie się ekstremalnie rozjechały.

Są to tylko pewne powody, bez wyraźnego sygnału zajęcia pozycji. Tak naprawdę ADX wskazuje nadal spadki. DMI nie opuściły kluczowych poziomów. RSI wypadł mocno za wstęgę, gdy się kurczyła. To oznacza, że zdarzyło się coś rzadkiego, z resztą jak na całym rynku.

Do stopa wyrażonego zmiennością, czy nawet o ostatni dolny knot jest daleko. Jeśli spekulować to maluśkim pakieciczkiemblah5

buldi
0
Wysłane: 13 sierpnia 2011 23:24:14
Wielkie dzięki za wyczerpującą odpowiedź. wave

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 16 sierpnia 2011 08:09:20

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 20 sierpnia 2011 10:23:26
update:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Portfel nadal zachowuje się lepiej, choć ostatnimi czasy różnica przestała się zwiększać. To efekt odbicia na ofensywnych spółkach. Potrzeba trendu w jedną lub drugą stronę.

Silne są obecnie:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Można byłoby zamienić CEZ na PGN, bo ten jest silniejszy. Niestety nie określiłem tego chyba na początku, więc zostanie tak jak jest. PGN może wejść do portfela jako druga spółka, bo KGH nie jest daleko od sygnału sprzedaży.
Zawarłem także wykres siły relatywnej indeksy WIG20Short, jeśli on będzie silny na tyle, żeby wejść do portfela to zabezpieczę portfel w części krótkimi pozycjami na indeks.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,339 sek.

etlzedjt
lrgtiipu
japjffoo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
yqyrnwnd
eulxlilj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat