PARTNER SERWISU
chdsqljr
22 23 24 25 26

Europa bliska bankructwu.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 22 stycznia 2011 22:51:58
wyborcza.biz/biznes/1,101716,8...
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

szooler
0
Wpisów: 2 112
Wysłane: 23 stycznia 2011 00:47:36
szooler napisał(a):
Mój rozmówca dał się poznać jako zwolennik szkoły austriackiej i nieszkodliwości inflacji.
Szanuję jego poglądy,ale nie muszę się z nimi zgadzać,z prostej przyczyny;nie ma jedynej słusznej prawdy,tak jak nie ma jednej drogi do prawdy.Tutaj staramy się przybliżyć do prawdy,staramy się zrozumieć jak jest,bez przeświadczenia i udowadniania sobie i światu,że oto znamy tą jedynie słuszną prawdę.To forum dla ludzi o otwartych umysłach.
Kolega nie chce mnie poprawić,to sam się poprawię.Angel
Otóż,w powojennej historii w gospodarce nie opartej o parytet miała(wciąż ma)miejsce deflacja.Mój błąd,ale nie powiem czy świadomy,czy nie.Chodzi o Japonię.
Długoletnia stagnacja,prawie zerowy wzrost gospodarczy,stracone pokolenie tzw młodych skąpców,którzy nie wydają na konsumpcję,a oszczędzają,oszczędzają,oszczędzają.Koszty kosztami,oszczędność oszczędnośćią,ale ile utraconych korzyści z deflacyjnej,fobicznej niechęci do wydawania.
Czemu zwolennicy deflacji nie powołują się na ten japoński przykład?Za bardzo nie pasuje do ich teorii,rysa na kryształowym obrazie jaki mają zakodowany w umysłach na temat nieszkodliwości deflacji?

W zgodzie z moją najlepszą wiedzą i z zachowaniem należytej staranności ,oświadczam,że nie taki był pierwotny zamysł autora.A czy treść,niestety nie jestem w stanie sobie przypomnieć,choć podejrzewam,że również nie,(już ktoś taki jak Fantomas z pewnością by mi to "wypunktował",raz to zrobił).
Na ile użycie podkreślonego słowa z piewszego akapitu jest logiczne lub nielogiczne,jeśli skonfrontować je z duchem zawartej w dalszej części postu argumentacji,zostawiam to Waszej ocenie.
Ze swej strony chciałbym podkreślić,że oprócz jednego posta,w którym pisałem o inflacji i jej wpływie na ceny producentów,cała moja polemika na tym wątku dotyczy praktycznie tylko deflacji.
W związku z czym,treść postu w powyższym kształcie nie oddaje mojej osobistej opinii.
Jako autor postu,proszę Moderatorów o poprawienie pierwszych akapitów postów z 17 stycznia 13:01 i 20 stycznia 14:05 tak by zamiast słowa inflacja,było deflacja.To już moja druga prośba
Dziękuję.

"Fortuna favet fortibus"

siekoo
0
Wysłane: 29 stycznia 2011 15:33:28
a to dopiero niespodzianka, pelne zaskoczenie:

biznes.onet.pl/kryzys-w-strefi...

tak powazniej, ciekawsze jest info o tym, ze Chiny chca powoli odchodzic od sztywnego kursu Juana (niestety po niemiecku):

www.zeit.de/wirtschaft/2011-01...

a do posmiania sie to:

www.reuters.com/article/2011/0...

moznaby pomyslec, ze Egipt jest jakies dwie przecznice dalej od Wall Street, a same stany sa o krok od Aragedonu.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 29 stycznia 2011 20:56:26
A jeżeli Egipt to tylko kolejna kostka domina? Kryzys długu pokazał jak żyją elity i jak trzymają resztą ludzi "za mordy". Ludzie zaczęli się buntować.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

jacenty70
0
Wpisów: 197
Wysłane: 30 stycznia 2011 08:49:02
Podzielam zdanie Froga. Sytuacja niby jest "pod kontrolą", kryzys wspólnej waluty podobno minął. Szkoda tylko, że rynki widzą co innego. Niedawne napięcie w Korei, wcześniej Grecja. Do tego Usiaki podały, że deficyt osiągnie nowe maksima.
Trzeba bardzo pilnować swego portfela. Może nagle nieźle huknąćSilenced

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 30 stycznia 2011 10:02:57
Frog napisał(a):
A jeżeli Egipt to tylko kolejna kostka domina? Kryzys długu pokazał jak żyją elity i jak trzymają resztą ludzi "za mordy". Ludzie zaczęli się buntować.

Taka jest kolej rzeczy :) juz rok albo poltora temu mowilem ze ludzie wezma sprawy w swoje rece :) zaczelo sie od Tunezji teraz Egipt a docelowo Europa :)
Wydaje sie ze tylko amerykanie sa na tyle glupi aby dalej dawac sie elita walic w bambuko malo tego oni beda szczesliwi jezeli ktos postawi jeszcze wiekszego bata nad nimi salute

Dodatkowo dzieki tym przewrota politycznym zaczyna malec strefa wplywow USA a zmiany w calym regionie arabskim gdzie najwiecej mamy ropy wydaje sie kwestia czasu :) wcale sie nie zdziwie jak za chwile po regionie bedzie jezdzil premier lub ktos z rzadu Chinskiego aby zalatwiac swoje sprawy :) odsuwajac amerykanow od koryta.

Przy zmianie rzadow zawsze sie liczy kto da wiecej a dzisiaj najwiecej moga chinczycy zaoferowac no chyba ze zielony ben dodrukuje tym razem pare bilionow a nie miliardow zielonych :)

siekoo
0
Wysłane: 30 stycznia 2011 21:07:57
Frog, popatrz na sytuacje w Europie w '89. zagrozenie konfliktem bylo duzo wieksze. albo rozpad Jugoslawii. albo nawet wtargniecie USA do Iraku.
Egipt? co oprocz turystyki maja? troche chemii i rolnictwo, ktore pomimo 3 zniw w roku nie potrafi wyzywic ludnosci tego kraju. moze gdyby pol Egiptu bylo pokrytego europejskimi solarami to mozna by sie bac klopotow, ale tak? co tam jeszcze - Tunezja, Jordania.
chyba, ze masz na mysli starszych braci w wierze, ktorzy sa ich bliskimi sasiadami (no, nie Tunezji naturalnie). tylko ze ich akurat nikt nie ruszy, bo militarnie Izrael nie raz juz pokazal, ze wojsku sasiadow blizej do pastuchow niz zolnierzy (sprzet, wyszkolenie, morale).
plus to, co Taurus80 juz napisal.

zwiazku pomiedzy Korea Pn, Grecja, a Egiptem nie widze. rownie dobrze mozna by do tego dorzucic powodz w Australii i dziury po niemieckiej stronie A4-ki.

siekoo
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 07:42:59
no i znowu pod soba...

pb.pl/2/a/2011/01/28/Merkel_Je...

szczegolnie to bardzo mi sie spodobalo:

Wyraziła przekonanie, że pozostałe kraje Unii Europejskiej powinny brać przykład z Niemiec, jeśli chodzi o przedsięwzięcia oszczędnościowe. "Środki oszczędności nie są sprzeczne ze wzrostem (gospodarczym)" - powiedziała.

"W ostatnich dwóch latach mieliśmy bardzo interesujące doświadczenia. Obcięliśmy wydatki i zanotowaliśmy w zeszłym roku 3,6 proc. wzrostu" - dodała.

po raz kolejny widac, ze ich pozycja w swiecie to nie przypadek Silenced

Frog
13
Wysłane: 31 stycznia 2011 09:25:35
siekoo,

Sytuacja w Egipcie może zdestabilizować region, a to już nie przelewki. Iran, Irak, Arabia Saudyjska... Izrael. I pod to spada.
Wyobrażasz sobie co by się stało gdyby rozpoczęła się wojna z Izraelem? Co z cenami ropy?

A co do Niemiec, to święta prawda. Wypracowali sobie pozycję na świecie. To oni ciągną Europę, nie Francja czy Włochy...
Follow me on Twitter

siekoo
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 09:50:02
wojna z Izraelem? byla juz jedna, trwala 6 dni. ludzie w Egipcie nie buntuja sie przeciw Zydom, tylko przeciw rodzimym ciemiezycielom. myslisz, ye Europa, USA, Chiny i swiat arabski pozwola na rozlanie sie tego mleka? potencjalny problem to kanal Sueski, ale czy cos poza tym?
chyba, ze USA postanowi przy tej okazji rozprawic sie z Iranem Think

Frog
13
Wysłane: 31 stycznia 2011 10:09:08
Zobacz jakie niosą transparenty demonstranci. Przekreślona gwiazda Dawida. Mubarak won do Izraela itp. Egip był sprzymierzeńcem Izraela. Rewolucjoniści pośrednio uważają to państwo za przyczynę swojej biedy. Stąd spadki na TASE.
Follow me on Twitter

Taurus80
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 10:10:29
Siekoo popatrz na mape a zrozumiesz w czym jest problem :)
Obecnie sprzymierzencami USA w staraniach sie o przerwanie programu nuklearnego w iranie sa Izrael i Egipt a w egipcie wlasnie sa obalane wladze i nikt nie jest w stanie jednoznacznie powiedziec kto do wladzy sie dostanie i po jakiej stronie sie postawi :)

Po obaleniu Egipskiego prezydenta nowe wladze zapewne beda patrzaly kto wiecej zaoferuje normalna kolej rzeczy :) jak wiadomo wojsko ani samoloty nawet te najnowoczesniejsze jesc ani pracy ludzia nie dadza :) a trudno sobie wyobrazic aby amerykanie cos wiecej zaproponowali, dzisiaj sluzby wywiadowcze maja mnostwo pracy zapewne jak u schylku zimnej wojny a wyglada na to ze to poczatek rewolucji w swiecie arabskim.
I kto by pomyslal ze do tego w glownej mierze przyczynili sie sami amerykanie pompujac miliardy do spekulanckiej sakiefki :) i pompujac tym samym ceny zywnosci :)

Zobaczymy co z tego wszystkiego wyjdzie ciekawego wydaje sie ze swiat i jego pozadek sie zaczal zmieniac nawet ja mowiac o tym w zeszlym roku nie spodziewalem sie ze to tak szybko nastapi, jednak juz z cala pewnoscia mozna stwierdzic ze my jeszcze bedziemy zyli w innych czasach, i zyjemy w jednym z najciekawszych momentow histori swiata jak nie ekonomicznej to przynajmniej politycznej :)
A wyglada n to ze to poczatek :) przed nami jeszcze stagflacja i ona moze duzo wiecej namieszac przy dalszym nadmiernym pompowaniu zielonego smiecia salute
Edytowany: 31 stycznia 2011 10:28

Frog
13
Wysłane: 31 stycznia 2011 10:19:49
A tu co o Egipcie sądzi Kuczyński:

Egipt wygodnym pretekstem do rozpoczęcia korekty

Cytat:
Oficjalne komentarze mówią o przecenie, której powodem była sytuacja rewolucyjna w Egipcie. Uważam, że to jest tylko takie wygodne wytłumaczenie.

Cytat:
Oscylatory dały wstępne sygnały sprzedaży. Jeszcze jeden spadek (nawet nie tak znowu duży), a dostaniemy mocne sygnały wychodzenia z rynku. Najbardziej prawdopodobne jest, że znowu poziom 2.600 pkt. spadki zatrzyma. Jeśli pęknie to ruszymy ku 2.400 pkt. I jeszcze: to według mnie nie będzie koniec hossy.

Innymi słowy - korektę należy mądrze wykorzystać binky
Follow me on Twitter
Edytowany: 31 stycznia 2011 10:20

Taurus80
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 10:35:38
Zgodze sie z panek Kuczynskim mysle ze najwieksza walka ponownie sie rozegra w okolicy 2600.
Mysle ze po korekcie rynki akcji jeszcze bardziej pojda na polnoc, powod wydaje sie prosty spekulanci musza odpuscic na rynku zywnosci, a kasa gdzies musi pojsc, amerykanie nie zaczna sciagac z rynku kasy a predzej dopompuja przynajmniej narazie.
Wiec gdzies zarabiac trzeba a jakos niewydaje mi sie aby ktokolwiek dalej chcial destabilizowac sytuacje na swiecie.
Najzwyczajniej w swiecie zacznie sie gra na innych instrumentach niz zywnosc moga pompowac rope, reszte surowcow tez beda musieli odpuscic bo zdusza do zera rozwoj gospodarczy i swiat beda wpedzac w stagflacje.
Podsumowujac spekulanci musza troche odpuscic bo sami na siebie bata ukreca, a kasa gdzies musi isc mysle ze rynki akcji maja najmniejszy wplyw na inflacje, stagflacje, a przy okazji daja troche zarobic zwyklym szaraka nie wyciagajac od nich kasy na codzienne zycie.

Zobaczymy co ciekawego nas spotka sam jestem ciekaw jak to wszystko sie potoczy :)

siekoo
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 10:37:22
ciekawa rzecz - w czasach kryzysu niemal zawsze winni sa Zydzi Silenced

Taurus80 - chyba mamy inne mapy, bo u mnie Izrael od Iranu oddziela Jordania/Syria i Irak. wzglednie moga jeszcze poleciec nad Arabia Saudyjska, ale zeby przez Egipt? nie rozumie, mozesz wyjasnic? poza tym, do Iranu blizej jest z... Iraku i Afganistanu, a tam juz wujek Sam sie zainstalowal.
masz racje, kto bedzie rzadzic w Egipcie nie wiadomo. nie jest tez pewne, ze zostana obalone. watpie tez, by Stany nie monitorowaly sytuacji i nie mialy tam rozstawionych swoich pionkow.

Frog, dobry artykul blackeye

Frog
13
Wysłane: 31 stycznia 2011 10:39:05
W necie chodzą ploty, że USA po części inspirowało obecny przewrót. Tak więc być może nowe władze Egiptu nie będą takie strasznie anty-izraelskie. Póki co nic na pewno nie wiadomo, a jak nie wiadomo, to akcje spadają king
Follow me on Twitter

Taurus80
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 11:24:34
siekoo napisał(a):
ciekawa rzecz - w czasach kryzysu niemal zawsze winni sa Zydzi Silenced

Taurus80 - chyba mamy inne mapy, bo u mnie Izrael od Iranu oddziela Jordania/Syria i Irak. wzglednie moga jeszcze poleciec nad Arabia Saudyjska, ale zeby przez Egipt? nie rozumie, mozesz wyjasnic? poza tym, do Iranu blizej jest z... Iraku i Afganistanu, a tam juz wujek Sam sie zainstalowal.
masz racje, kto bedzie rzadzic w Egipcie nie wiadomo. nie jest tez pewne, ze zostana obalone. watpie tez, by Stany nie monitorowaly sytuacji i nie mialy tam rozstawionych swoich pionkow.

Frog, dobry artykul blackeye

Oczywiscie ze o Jordan chodzilo.
A co do innych mozliwosci ataku pewnie ze sa problem polega na tym ze USA zawsze sie wyreczlo Izraelem :) ciekawe z jakiego powodu. Nie od dzis wiadomo ze swiat arabski niebardzo przepada za amerykanami mowie o zwyklych ludziach o fundamentalisach nie wspominajac.
Jezeli USA samo by zaatakowalo Iran mogloby sie nieciekawie dla nich skonczyc ze wzgledu na postawe innych panstw z regionu, a jak wiemy nie jest im potrzebny zaden konflikt ze wzgledu na obecnie prowadzone operacje w Iraku czy Afganistanie :)

Co do samego Egiptu nie jest wykluczone ze i tak zasiadzie u wladzy ktos promowany przez amerykanow zapewne o to im chodzi i robia wszystko aby tak sie stalo. Ciekawe co sie wydarzy jak im sie to nie uda.

Ogolnie chcialbym aby jak najszybciej i bezbolesnie zmienily sie wladze tam gdzie musza sie zmienic, niewatpliwie CIA zadba aby wszedzie zasiedli ich ludzie.
Dla nas najwazniejsze aby szybko sie zakonczyly wszelkie protesty a ludzie byli zadowoleni z nowych wladz obojetnie kto nie bedzie rzadzil ja tam mieszkal nie bede wiec jest mi obojetne czy beda tam rzadzili amerykanie chinczycy czy sami arabowie salute wazne zeby byl spokoj na wakacje w tamten region i tak nigdy jechac nie chcialem bo nie lubie pustyni.

siekoo
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 13:15:25
rowniez jestem za zmianami w swiecie arabskim - oddolnymi. rozmawialem kiedys z kolega z pracy - Iranczykiem, ktory mowil, ze mlodzi ludzie w Iranie nie lubia fundamentalistow i nie podobaja sie im ani ich rzady ani panstwo wyznaniowe, ale jednoczesnie nie daza sympatia/zaufaniem wujka Sama. generalnie wszyscy sa przekonani, ze konflikt z USA to po prostu kwestia czasu i chyba to skutecznie powstrzymuje wszelkie oddolne ruchy obywatelskie, bo boja sie zamienic siekierke na kijek (gdybam). a mlodzi tak jak wszedzie na swiecie, chca chodzic trzymajac sie za rece, okazywac sobie publicznie uczucia itp, a poki co – nie da sie.
inna rzecz, ze wg slow mojego kolegi, nie jest tam az tak strasznie, jak to zachodnie media pokazuja. tzn. to jest zupelnie inna kultura i nie da sie przelozyc wszystkiego 1:1. nie wiem, czy np. sytuacja kobiet nie jest gorsza w Pakistanie czy Turcji.

Kanoniers
1
Wpisów: 1 075
Wysłane: 31 stycznia 2011 13:38:14
Wiesz stwierdzenie czy nie jest az tak zle mysle w duzej mierze zalezy od punktu widzenia !!
Kultura kulturą ale podstawowy godny poziom zycia nie jest zachowany nalezycie!
Pewnie zdecydowana wiekszosc jest juz przyzwyczajona do pewnych sytuacji wiec nie odbieraja tego tak drastycznie jak my sluchajac wiadomosci !!

ale taka mala dygresja ...

dzis jak zobaczylem jakas pojeb........ Polke ktora szukajac taniego poklasku i majac podniete wyszla z kamera na ulice zeby troche pokamerowac demonstracje z bliska i przeslac do tvn to az sie krew we mnie zagotowala. Gdyby komus sie niespodobalo i skrecil jej kark to mielibysmy zalobe narodowa i pieprzenie w mediach jak to strasznie atakuje sie turystow !!
Ze tez ludzie nie maja wyobrazni i za cene taniego poklasku ryzykuja wlasnym zyciem ... ech

siekoo
0
Wysłane: 31 stycznia 2011 14:03:46
ten punkt widzenia nie jest moj, ja go tylko przekazuje. rozmawialem z dwoma Iranczykami - z jednym pracowalem w Anglii, a z drugim chodzilem na sport w Niemczech. obaj byli wyksztalceni (inzynier, makler) i obecnie pracowali poza Iranem, wiec to na pewno mialo wplyw na ich postrzeganie, ale sadze ze i tak lepiej sie orientuja jak ich rodziny i znajomi postrzegaja sytuacje w Iranie niz przecietny Europejczyk.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

22 23 24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,551 sek.

pqncupmh
bcbulhjx
jwpvdlqq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
sfywprau
mgiewfdx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat