PARTNER SERWISU
cylflbbd
24 25 26

Europa bliska bankructwu.

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 1 marca 2011 14:17:39
Wersacze, a kto tu jest politykiem i chce zostac wybrany – Ty czy ja? blackeye
Ja grzecznie daje sie lupic przez panstwo, z lekarza jesli korzystam to prywatnie, bo nie mam czasu czekac na wizyte ‚na Fundusz‘, na emeryture ZUSowska nie licze, wiec tak naprawde to i panstwo obejdzie sie beze mnie, i ja bez panstwa.

pisalem o zmniejszeniu Parlamentu o 360 poslow (czyli do 100) i likwidacji Senatu – korzysci? Finansowo niemal zadne, ale wydatnie zmniejszymy balagan i ciezej bedzie popelniac glupie ustawy, latwiej bedzie porozumiec sie w kwestiach istotnych. Likwidacja immunitetu – nie ma to nic wspolnego z kasa, ale ma z klasa i wiaze sie z odpowiedzialnoscia za czyny.
moja literowka, chodzilo mi o JOW – ludzie glosuja na tego kto polepsza im warunki. Malo ich interesuje, czy polityk jest lewicowy, prawicowy czy ksiezycowy, jezeli tylko robi co do niego nalezy i widac efekty jego pracy. Na burmistrza, prezydenta miasta mozna tak glosowac i to dziala, a na przedstawiciela w Parlamencie nie bedzie dzialalo?
Odpowiedzialnosc za podejmowane decyzje – czy finansowa? Tak. I karna tez. Od orzekania o winie i wymiarze kary jest sad. Jezeli uprosci sie przepisy, zlikwiduje mozliwosc interpretacji to przeciez trudno bedzie o poplenienie bledu, prawda?

generalnie sytuacja jest taka, ze ile bys nie ucial, to bez gruntownych zmian systemowych bedzie to tylko nieistotna kosmetyka.

duzo uwagi poswieciles analizowaniu modelu demokracji – tylko co mnie, jako wyborce, to interesuje?

jakos juz tak mam, ze lubie konkrety.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

sss56
0
Wpisów: 522
Wysłane: 1 marca 2011 14:19:11
chyba mnie źle zrozumiałeś , pewnie to moja wina bo nie dałem przecinkaAngel
a więc jeszcze raz

Cytat:
Licencje to własnie ta kolejna rzecz, którą chciałem poruszyć.

Ja właśnie pisałem że jak zaczniesz poruszać, to nic nie zdołasz zrobić bo cię zakrzyczą ośmieszą itd

I nie chodzi mi tylko o tą konkretną sprawę o której pisales

Cytat:
Rozwala mnie to aby oprowadzać wycieczki po Starym Rynku trzeba mieć licencje przewodnika, która wymaga odbycia kilkumiesięcznego kursu, zdania egzaminu i zapłacenia za niego grubej kasy

ale o wszystko inne, zobacz sobie na listę zawodów do których trzeba mieć specjalne uprawnienia licencje itp. a to tylko wierzchołek góry lodowej. Na wszystkich tych rzeczach ktoś ma niezły biznes, i jak zaczniesz trąbić że niedługo im się on skończy to gwarantuje ci że daleko nie zajedziesz.
Weź sobie na przykład przemyśl sprawę co by było jakbyś chciał VAT obniżyć do najniższego z możliwych w UE, ciekawe co by się działo (ja wiem, a przynajmniej tak mi się wydaje)
"człowiek jest niewolnikiem swego posiadania..."
"Wszystko jest trudne nim stanie się proste "

Taurus80
0
Wpisów: 2 936
Wysłane: 1 marca 2011 14:32:12
wersacze napisał(a):
Ok, to powiedz co Ty byś chciał zmienić i jak byś to widział ?

Nie wiem czy mnie dokładnie "przeczytałeś", ale w moim poście poświęciłem wiele miejsca na przeanalizowanie problemu jakim jest demokracja. Problemem są nie tylko politycy, ale także społeczeństwo. Politycy mogą na różne sposoby oddziaływać na społeczeństwo, ale ostatecznie to społeczeństwo ma ostateczny wpływ na polityków. Aby cokolwiek przeprowadzić trzeba zdobyć poparcie jakiejś części wyborców i chociaż bierną akceptacje większości głosujących.

W polityce widzę dwie złe ścieżki. Pierwsza to postpolityka... to polityk-produkt, wytwór PR, którego celem samym w sobie jest władza i zdobywanie poparcia. W PO nie dyskutuje się o zmianach i reformach tylko o sondażach, słupkach poparcia i o tym co można zrobić aby zdobyć procenty i poprawić wynik. Druga niewłaściwa ścieżka to droga jaką obrał UPR i JKM. Tutaj z kolei sondaż i poparcie nie jest w ogóle ważne bo liczy się radykalna i wyjątkowa idea - my jesteśmy mądrzy, a reszta to... stado baranów. To są dwa końce tej samej skali, ale moim zdaniem prawdziwa wartość leży po środku. Bo o ile mainstremowe partie potrafią zdobywać poparcie, ale zapomniały do czego ono służy, to takie UPR może i wie co należałoby zrobić z poparciem, ale nie wie jak je zdobyć, głosząc radykalne hasła, często całkowicie absurdalne i oderwane od rzeczywistości - strasząc ludzi.

Właściwa droga wiedzie gdzieś po środku tej skali. Należy też zrozumieć fakt, że nie można mieć wszystkiego, a już na pewno nie można mieć wszystkiego od razu. Byłbyś bardziej radykalny ? Ja się spodziewałem, że wizje zwolnienia 20% biurokratów uznasz za fantastykę jako coś niemożliwego :) Bo faktycznie byłoby to bardzo trudne - w demokracji.

Jeśli ktoś snuje wizje zbawienia gospodarki przez jakieś rewolucyjne zmiany, to jest naiwniakiem bo zakładać trzeba to co jest realne i da się zrobić (zakładanie wprowadzenia jednokadencyjności to naiwniactwo bo zakładamy, że poslowie zagłosują przeciwko sobie).

Przedewszystkim to duze partie maja pieniadze i uklady w mediach i to tylko one sa pokazywane dzieki czemu wygrywaja, zblizaja sie wybory i jak myslisz jakie partie sie dostana ???
A moze wiesz ile innych inicjatyw chcialoby naprawde sie dostac do sejmu ??
Chyba Kalisz niedawno w jakims programie tv dobrze ujal nasza demokracje :) mowiac ze ludzie glosuja w demokratycznych wyborach na niedemokratyczne partie salute w ktorych rozkazy wydaje tylko kilka osob w imie polityczych profitow.
Ta pseudodemokracja to jest wielkie g.. jak juz sam zauwazyles politycy nie robia nic aby naprawde zminic na lepsze za to robia wszystko dla sondazy Not talking
Dlatego uwazam ze demokracja i demokratyczne wybory spelnialy by swoje zadanie tylko w wypadku jednokadencyjnosci z prostego powodu czlowiek rzadzacy za 4 lata musilby wrocic do normalnego zycia i pracy a jak myslisz kto zatrudni durnia nic nie potrafiacego ???
Dodatkowo takim ludzia zakazalbym po zakonczeniu kadencji pracy w jakijkolwiek spolce SP radach nadzorczych ITP i to dozywotnio tylko po to aby naprawde mogli myslec o POLSCE a nie stolkach czy zdobyciu nastepnych stolkow.

Ale jak slusznie zauwazyles POLITYCY to ..... i nigdy sami pod siebie nie zrobia i nie zabiora sobie kury znoszacej zlote jaja.

Wiec nie ma co dywagowac o potrzebnych reformach bo zapwene sluchajac politykow roznych opcji politycznych zorientujesz sie ze oni dobrze wiedza co trzeba zmienic tylko nie maja checi oddac stolka za dobro dla kraju.

mila
0
Wpisów: 716
Wysłane: 1 marca 2011 19:23:44
wersacze napisał(a):
mila napisał(a):
noise:-) Nie wiem jakich dochodów oczekujesz w wieku senioralnym, ale według mojej analizy procent składany przy kwotowym zoptymalizowaniu składki świetnie zdaje egzamin. Przecież przy życiu "z procentu" masz około 3000 zł miesięcznie przy ledwie 700 zł z ZUS -a to przecież ponad 4 razy więcej. Jak dla mnie to rewelacyjny wynik - przecież procent składany to nic innego jak lokata bankowa a daje dużo więcej niż ZUS (no i nie tracisz zgromadzonego kapitału)..

Statystyczny Polak żyje 71 lat, ale statystyka kłamie. Statystyczny 65-latek dożywa dużo późniejszego wieku, a to 71 lat obejmuje także ludzi, którzy giną na długo przed emerytura. To tak samo jak ze średnią pensją :)

Poza tym te Twoje założenia co do ZUSu można skwitować kawałem o fizyku, chemiku i ekonomiście na bezludnej wyspie. Otóż są sobie fizyk, chemik i ekonomista na bezludnej wyspie i zastanawiają się jak otworzyć puszkę z konserwami, kiedy ekonomista stwierdza: "to proste, wystarczy założyć, ze mamy otwieracz".

Ty zakładasz, że wszystko jest proste bo wystarczyło po transformacji zlikwidować zusowską piramidę, a majątek z prywatyzacji przeznaczyć na wypłatę emerytur :) Ale niestety tak się nie stało, minęło 20 lat, a liczba emerytów wzrasta. Rozrasta się emerytalny elektorat i z każdym rokiem o zmiany będzie coraz trudniej. Spiralę zadłużenia będzie coraz trudniej powstrzymać bo coraz większą grupę elektoratu będą stanowić emeryci i ludzie zbliżający się do emerytury - zła sytuacje potęguje fakt, zdyscyplinowania emerytalnego elektoratu.

Nie ma co szukać idealnych, modelowych rozwiązań czy liczyć pieniądze, których nie ma i nigdy nie będzie. Trzeba optować za realistycznymi działaniami - zacząłbym od demontażu przywilejów emerytalnych, na początek dla górników, potem stopniowo dla całej reszty, przy akompaniamencie intensywnej kampanii medialnej :) A potem cała reszta... najpierw trzeba uzdrowić obecny system, aby potem można było dokonać jego stopniowego demontażu.

Alternatywą jest totalne bankructwo systemu, recesja i wielka bida, a resztą zrobi przyroda :) Wojny, zamieszki, choroby, brak lekarstw, deficyt żywności, wykończy słabych, chorych, niepełnosprawnych i starych. Zostaną zdrowi i młodzi, a z braku innych ciekawych form spędzania czasu i środków antykoncepcyjnych pojawią się masy dzieci :)

Można mówić, że nie ma na kogo głosować i dlatego właśnie sam wstąpiłem do PO i bawię się troche w politykę - bo inaczej tego nazwać nie można. W sumie to rzygam tymi ludźmi, którzy co chwila powtarzają, że "chcą zrobić coś dobrego dla Polski" i pewnie mnie wywalą za krytykę partii i nieprawomyślne poglądy prędzej czy później, ale przynajmniej próbuję coś zmienić i ratować swoją przyszłość :) A głosować będe mógł z czystym sumieniem na siebie :P jak zobaczycie kiedyś polityka, którego program polega w skrócie na zabraniu wszystkim wszystkiego, to na 99% będę to ja :) Ja w każdym bądź razie zachęcam do tego typu działalności jeśli ktoś znajduje trochę czasu w tygodniu. Na pewno lepsze to niż wylewanie swojej frustracji na forum, a może w pewnym momencie pojawi się masa krytyczna, środowisko polityczne, które coś zmieni...

witam Cię na forum. coś mi się wydaje, że niewiele zrozumiałeś z mojego przekazu. Tak w skrócie: ja krytykuję obecny system emertyalny - zarówno ZUS jak i OFE. W swoich wyliczeniach chciałem pokazać jak bardzo kosztowny jest ZUS i jak niewiele kapitału jest w stanie wypracować dla przeciętnego emeryta.
Jestem przeciwnikiem przymusowych emerytur. Kazdy powinien mieć wolny wybór co zrobić ze swoimi pieniędzmi i jak je odkładać na wiek senioralny. Emerytura państwowa to jedno wielkie oszustwo - w swoim przykładzie dowodziłem, że nawet tak prosty sposób jak procent składany jest efektywniejszy od ZUS (no ale skoro ZUS zatrudnia 50 tysięcy urzędników to co się dziwić).

Niestety kariera polityczna którą rozpocząłeś już na starcie źle wróży dla kraju. Partia do której się zapisałeś jedynie utrwala socjalizm czy też socjaldemokrację (wybierz pojęcie, które lepiej leży Ci na sercu - ale to i tak jedno i to samo).
Jeśli masz poglądy socjalistyczne to pewnie w PO jakąś tam karierę zrobisz, ale będzie to oczywiście ze zgubą dla kraju i dla większości z nas będziesz po prostu kolejnym straconym i nie wartym uwagi politykiem. Jeśli jednak masz w sobie zadatki na konserwatywnego liberała to szczerze życzę powodzenia w reformowaniu partii.

Co do wylewania frustracji na forum to ja tego nie dostrzegam, toczy się tu raczej dyskusja - w zależności od kondycji forumowiczów - mniej lub bardziej zaciekła.

Skoro jesteś politykiem "PO" powiem Ci tak że dopóki Twoja partia nie zmieni o 180 stopni swojego programu to na mój głos nie licz. Platforma do wyborów szła na hasłach liberalizmu w gospodarce - a to co robi to każdy widzi - jedynie utrwala socjalizm, etatyzm, biurokrację, podnosi podatki itd itp... Lenin by przyklasnął.... pozdrawiam

P.S. W ostatnich wyborach parlamentarnych na PO też nie głosowałem - jakoś nie przekonały mnie te cuda wianki - obiecanki... I jak pokazuje obecna rzeczywistość uczyniłem słusznie...
Edytowany: 1 marca 2011 19:35

siekoo
0
Wysłane: 10 marca 2011 21:01:20
PIMCO pozbywa sie papierow dluznych USA:

Cytat:
The world's largest bond fund has gone ultra bearish on the United States, dumping all of its U.S. government-related debt holdings.

www.reuters.com/article/2011/0...

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 11 marca 2011 00:32:18
Ponieważ podjeliście temat ZUS i OFE to dorzucę jeszcze swój punkt widzenia.
ZUS był genialnym wynalazkiem Bismarcka w zupełnie innych czasach, czasach dużego przyrostu naturalnego i krótszego średniego wieku.
Przeskok o prawie 100 lat.
Ponieważ sytuacja się zmieniła i nadal zmienia na gorsze, wprowadzono reformę. Tak naprawdę reklamując reformę skupiono się na OFE i wspaniałych perspektywach, które nas dzięki nim miały czekać. Dziś pan premier Bielecki w TVN mówił, że i tak 60% środków było lokowane w ZUS i trudno się spodziewać, by reszta (tak naprawdę około 30%) dała dużo więcej. Czyli reklama reformy była ściemą.
Co gorsza okazuje się, że część wypłacana przez ZUS musi się w czasie bilansować, niezależnie od decyzji politycznych, i kwoty wypłacane nam po przejściu na emeryturę z tego tytułu będą niższe niż proste proporcjonalne obniżenie w porównaniu z poprzednimi przepisami. Na osłodę było OFE,które miało wypracować więcej i doprowadzić emeryturę do jakiego takiego poziomu. Przed reformą takie bilansowanie niby istniało, ale na zupełnie innym poziomie.

Wprowadzenie systemu wiązało się z długim okresem przejściowym i dodatkowymi skutkami. No cóż, żeby było lepiej najpierw musi być gorzej.
Okres przejściowy nadal trwa, tzn. większość emerytur pobieranych jest wg starego systemu. No i budżet tego nie wytrzymuje. To wszyscy rozumiemy. Dlatego dziś rząd chce przerzucić część naszych pieniędzy ze składki do OFE na ZUS. ZUS będzie miał kasę na bieżące potrzeby, my zapisy za tą część na wirualnych kontach plus waloryzacja, a OFE 1/3 dotychczasowej kasy. To chyba też wszyscy rozumiemy. Nie znaczy popieramy.

Ale w końcu i my zaczniemy przechodzić na emerytury. Może za 5 lat, może za 10, może za 15 lub dalej. I trzeba nam będzie wypłacić nasze zapisy na kontach. Z waloryzacją. Czyli mamy klasyczne przesunięcie w czasie.
Do tego czasu musimy mieć nadwyżkę w budżecie! Czyli zreformowaną mundurówkę, górnictwo, KRUS. Zmniejszoną biurokrację, podwyższony do 25% VAT na wszystko ?, akcyzę wyrównaną do zachodu( ops podniesioną)?. Niby wszstko gra i jestem gotów to zaaakceptować. Niechętnie. Ale w wypowiedzi premiera Tuska tego brakuje. Brakuje też informacji o okresie przejściowym. Brakuje też jakichkolwiek danych jak zmniejszenie kwot przekazywanych do OFE wpłynie na ich, mizerne jak dotąd zyski.
Mam nadzieję, że w dyskusji Balcerowicz Rostowski usłyszymy więcej na ten temat. Bo jest to co niepokoji w problemie OFE. Dyskusja na temat co jest bardziej wydajne OFE czy zapisy waloryzacyjne w ZUS nie ma większego sensu, bez uwzględnienia powyższych problemów i podania recept na najbliższe 20 lat. Łącznie z takimi detalami jak wprowadzenie elektrowni jądrowych zamiast węglowych i wygaszanie górnictwa. A może wręcz przeciwnie ?

Co do linku siekoo:

dyskutowano już na tym forum ( w kiedy dno bessy chyba) o hiperinflacji jako sposobie na zresetowanie długów USA wobec świata. Przez już 2 lata, mimo potężnych zastrzyków kasy z FED, inflacja nie rosła. Przynajmniej w Stanach. Czy teraz już czas ?
Ja myślę, że jeżeli na rynkach surowcowych nie nastąpi głęboki odwrót to inflacja się objawi. I to spora. Czy to zresetuje także nasze (polskie) długi ?

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 11 marca 2011 01:05:25
siekoo napisał(a):
PIMCO pozbywa sie papierow dluznych USA:

Cytat:
The world's largest bond fund has gone ultra bearish on the United States, dumping all of its U.S. government-related debt holdings.

www.reuters.com/article/2011/0...

I słusznie, skoro wysokie notowania są sztucznie utrzymywane przez QE2 - który dobiega rychłego końca.
Jak Chińczyk zajarzy że mu obsówa rośnie na portfelu amerykańskich obligacji to dopiero będzie masakra.
Skokowy wzrost rentowności obligacji może rozwalić rynek akcyjny.
W sumie to w ciekawym momencie przyszło nam obracać papierami.
PIMCO kontra FED - dwóch największych spekulantów stanęło w szranki.
Nie ma jak to obstawić zmienność w tych ciężkich czasach.

siekoo
0
Wysłane: 13 marca 2011 23:46:40
@lajkonik, Bismarck, mam wrazenie, zrobil dla Polakow wiecej, niz nasze wlasne rzady przez ostatnie 20 lat, a juz na pewnio wiecej dobrego niz tzw. szlachta przez lat 200.
oprocz slow, ze 'jezeli chce sie Polakow wykonczyc, to nalezy pozwolic im samym rzadzic swoim panstwem', to dzieki niemu Wielkopolskie 'pyry' sa tak zaradne. to wlasnie zabor pruski pierwszy naprawde uwolnil chlopow, pozwolil im posiadac ziemie, dzieki czemu chlopi nauczyli sie dbac o swoje, nie ogladac sie na panstwo, szlachte itp. nawet dzisiaj widac roznice w podejsciu do zycia, wlasnosci prywatnej itp. pomiedzy Wielkopolska, a innymi regionami.

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 16 marca 2011 21:52:33
Do Bismarcka w tej sprawie nic nie mam. Przypomniałem tylko rodowód ubezpieczeń społecznych. System z II filarem finansowym czyli OFE to rozwinięcie tego systemu, na wzór prywatnych funduszy ubezpieczeniowych.

No to dałem z tym przypomieniem o energii jądrowej Shhh . Tak się wstrzelić sad10

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

24 25 26

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,470 sek.

mzcoixks
pgvcwenu
xkwgqsmu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
qoxjohrc
ilbjkizc
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat