Wersacze, a kto tu jest politykiem i chce zostac wybrany – Ty czy ja?
Ja grzecznie daje sie lupic przez panstwo, z lekarza jesli korzystam to prywatnie, bo nie mam czasu czekac na wizyte ‚na Fundusz‘, na emeryture ZUSowska nie licze, wiec tak naprawde to i panstwo obejdzie sie beze mnie, i ja bez panstwa.
pisalem o zmniejszeniu Parlamentu o 360 poslow (czyli do 100) i likwidacji Senatu – korzysci? Finansowo niemal zadne, ale wydatnie zmniejszymy balagan i ciezej bedzie popelniac glupie ustawy, latwiej bedzie porozumiec sie w kwestiach istotnych. Likwidacja immunitetu – nie ma to nic wspolnego z kasa, ale ma z klasa i wiaze sie z odpowiedzialnoscia za czyny.
moja literowka, chodzilo mi o JOW – ludzie glosuja na tego kto polepsza im warunki. Malo ich interesuje, czy polityk jest lewicowy, prawicowy czy ksiezycowy, jezeli tylko robi co do niego nalezy i widac efekty jego pracy. Na burmistrza, prezydenta miasta mozna tak glosowac i to dziala, a na przedstawiciela w Parlamencie nie bedzie dzialalo?
Odpowiedzialnosc za podejmowane decyzje – czy finansowa? Tak. I karna tez. Od orzekania o winie i wymiarze kary jest sad. Jezeli uprosci sie przepisy, zlikwiduje mozliwosc interpretacji to przeciez trudno bedzie o poplenienie bledu, prawda?
generalnie sytuacja jest taka, ze ile bys nie ucial, to bez gruntownych zmian systemowych bedzie to tylko nieistotna kosmetyka.
duzo uwagi poswieciles analizowaniu modelu demokracji – tylko co mnie, jako wyborce, to interesuje?
jakos juz tak mam, ze lubie konkrety.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...