lhqbuyrk
Advertisement
PARTNER SERWISU
rmxntifw
1 2 3

TheBlackHorse - Stajnia

TheBlackHorse
1
Wpisów: 1 410
Wysłane: 3 stycznia 2011 14:51:36
Postanowiłem w końcu założyć swój portfel. Niby nic wielkiego ale zawsze coś.

Słowem wstępu:
Moje początki to rok 2008, kiedy to przeczytałem książkę "Bogaty ojciec, biedny ojciec" Roberta Kiyosaki. Nie będę tutaj oryginalny twierdząc, że po lekturze owego druku moje życie zmieniło swój bieg lub też inaczej formułując nastąpił zwrot o 180%. Stanąłem wtenczas po drugiej stronie lustra i powiedziałem do siebie "ty nieudaczniku, nic w życiu nie osiągnąłeś!". I tak się zaczęło. Najpierw wyszukałem w telewizorni kanał TVNCNBC i zmieniłem jego położenie. Następnie przeszukiwanie internetu i zabawa na wszelkich grach giełdowych, w których o dziwo odnosiłem jakieś tam sukcesy. Nie do końca wiem w jaki sposób trafiłem tutaj, ale pamiętam, że SW dopiero się rozwijał. Byłem pod wielkim wrażeniem kolegów ze starej gwardii takich jak Szooler, Owner, Opennetpr, Addi, Dapi, Snake, Jarbas, SławekW, Teresa, Anty_Teresa i innych, których na szybko nie pamiętam (z góry przepraszam Pray ). Jednak największe wrażenie wywarł na mnie Watch i jego podejście do takich matołów jak ja. Dzięki niemu oraz wszystkim, których wymieniłem i nie wymieniłem zostałem tutaj na dłużej. Nie poddawałem się gdy dostałem w plecy 50%. To wszystko czego tu byłem świadkiem skłaniało mnie do jeszcze cięższej pracy. W końcu z czarnej dupy wyszedłem niezdarnie na powierzchnie. Ujrzałem światło w tunelu i podążałem za nim. Dziś oddycham świeżym powietrzem, nieskażonym czkawką jelitową ale dobrze wiem, że czasy czarnej dziury mogą wrócić i staram się zrobić wszystko aby tam nie wrócić. Była to dla mnie niesamowita lekcja pokory.
W tym czasie przez mój portfel przewinęło się wiele spółek, które dały więcej lub mniej, zarobić lub stracić. Generalnie jednak zachowuje tendencję wzrostową blackeye .
Najwięcej zarobiłem oczywiście na IEA, którego nie ma już dzisiaj z nami i BRS, który z nami jest jednak w moim portfelu go brak.
Największe straty jakie poniosłem to papir MON. Na tej spółce również nauczyłem się nie kupować na podwójnych widłach d'oh! . Matko kochana, podwójne widły, kto mnie do tego namówił?
Spółka, na której najwięcej przesiedziałem, raz było dobrze, raz źle i generalnie pusta szklanka wody z tego wyszła to VST, gdzie Watch popędził ją w siną dal już dawien dawno, a ja zastanawiałem się dlaczego to zrobił?

Przez ostatnie tygodnie roku 2010, przebudowywałem portfel. Śmieci, które zmarnowały mój czas poszły jak to śmieci na śmietnik (?)blah5
Zakupiłem w zamian dość znaczny pakiet EEX oraz PHO i dzisiaj tylko te dwie spółki mam w portfelu. Po raz pierwszy kupowałem je na początku zeszłego roku. Z PHO przeżyłem potężny zjazd z 6,9 na samo dno w końcówce roku. Przy okazji oczywiście dobierałem i uśredniałem w dół. Dzisiejsza średnia cena to 4,59.
Na EEX brałem udział w emisji i uśredniałem zarówno w dół jak górę. Cena na dziś to 6.66 angel4 .

Także rozkład portfela na dzień dzisiejszy to:
EEX 65%
PHO 35%
Gotówki tyle co na waciki.

Pozdrawiam Wszystkich serdecznie.
You can't judge a fish by lookin' in the pond
You can't judge right from looking at the wrong
You can't judge one by looking at the other
You can't judge a book by looking at the cover
Oh can't you see, oh you misjudge me
I look like a farmer, but I'm a lover!

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 3 stycznia 2011 15:04:16
Mam nadzieję, że portfel będzie "wiecznie żywy" i nie podzieli losu wielu naszych znajomych z forum, którzy po paru wpisach się poddali...

Powodzenia na giełdzie i w prowadzeniu wątku!
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 3 stycznia 2011 15:10

TheBlackHorse
1
Wysłane: 3 stycznia 2011 15:12:16
Dzięki Frogu. Na razie nie zamierzam nic zmieniać w portfelu także ino rozmawiać mogę i komentować codzienne wydarzenia...

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 3 stycznia 2011 15:15:47
Startuje sezon na postanowienia noworoczne Angel
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 3 stycznia 2011 15:16

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 3 stycznia 2011 15:19:38
trzymam kciuki, bo... tez mam EEX, PHO. jedziemy zatem razem blackeye i bede tu zagladal.

PS. moge cos podpowiedziec? spojrz sobie na Atonht i Elstaroil, moze Cie zainteresuja.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 3 stycznia 2011 15:22:24
To ja postanawiam, że będę trzymał kciuki. thumbright

TBH - co Cię skłoniło by nię ciąć PHO?

Gorbashow
6
Wpisów: 271
Wysłane: 3 stycznia 2011 19:11:35
zaryzykuje i powiem za Blacka...Fundamenty i wiara w spole? Think

To tak jakby zapytac kolege, czemu Immo nie cial jak lecialo z 2zl na 88gr...a potem przeciez uroslo na 19zl.

Swoja droga Black, zes walna portfela nie ma co...fundamentalny...nudy beda na wuntku king

Edytowany: 3 stycznia 2011 19:16

TheBlackHorse
1
Wysłane: 3 stycznia 2011 23:35:59
Dzięki chłopaki, odpowiem wszystkim. blackeye
Postanowienie noworoczne... Cóż, nie będę kłamał, że właśnie w Nowy Rok postanowiłem spróbować się jako poeta. Patrzyłem na portfel naszej Żabki i inspiracja coraz bardziej mnie oświecała Think .
Sieeko obiecuje, że zajrzę aczkolwiek musiałbym zredukować coś w portfelu a ten jest jak to mówią "w pytę"... Sick Rzecz jasna zawsze może coś się zmienić.
Były myśli aby dziurawić Ponton ale jednak fundamenty mówiły siedź, masz przecież co do garnka włożyć. W fundamentach pomógł mi Gorbi, bo on bardziej biegły w tej analizie i tutaj podziękowania dla niego. thumbright Dodatkowym czynnikiem nie pozwalającym dobycia tantō była pamięć. Nawet najgorsze śmieci odbijały a PHO, to przeca nie śmieć...
Portfel jak portfel, zawsze jest o czym pisać zwłaszcza gdy się lubi lać wodę... king
Zresztą Watch obiecał mi status opętanego przy 2000 postów happy7 .

Dzisiaj są powody do radości i do płaczu. PHO poszło ładnie w górę na sporych obrotach i nie ma co tu komentować, EEX również na sporych obrotach ale w dół. Co się stało? Można tylko domniemywać, może chęć realizacji zysków dla tych co chcieli uciec z zyskiem na następny rok, może wywałka, bo nie rośnie, może syndrom rynku głównego? Generalnie o kurs jestem spokojny tym bardziej o fundamenty spółki i realizację prognoz.
Edytowany: 4 stycznia 2011 08:43

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 4 stycznia 2011 13:45:05
powodzenia Mistrzu, dziwia mnie troche proporcje w portfelu, no ale to juz moje wlasne zdanie ;-)

a moje wlasne, subiektywne opinie ponoc zle sie koncza, dlugimi epopejami i podobnymi paskudztwami :P

• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

TheBlackHorse
1
Wysłane: 4 stycznia 2011 13:51:05
Proporcje zawsze można zmienić i nie ukrywam, że być może podzielę portfel na dwie równe części, bo ten Photonik kusi mnie bardziej i bardziej. Ale jeszcze nad tym myślę... blackeye
Lubię te Twoje epopeje. Angel

TheBlackHorse
1
Wysłane: 4 stycznia 2011 18:34:48
Stan wartości akcji na dzisiaj to:
EEX 7,25 3,46%
PHO 4,65 2,92%

W połowie dnia na obydwu spółkach ładnie żarło jednak w tej samej chwili praktycznie stanęło.
Zapał na PHO ostudził nieco batonik 23 kilowy na 4,8 a próby rozebrania skończyły się marnym skutkiem. Potem tylko rzucanie ochłapów pod nogi.
EEX swoje dzisiejsze dno zaliczył na 7,10. Tak jak mówiłem, żarło, żarło i niektórzy przecierali oczy ze zdumienia, że rośnie a miało spadać. Zobaczymy co jutro dziać się będzie, obstawiam mały plus. thumbright
Edytowany: 4 stycznia 2011 18:35

robkob
6
Wpisów: 185
Wysłane: 4 stycznia 2011 21:48:41
TheBlackHorse! Toż to o mnie napisałeś...king Pozwolisz (jak będę zakładał własny potfel) skopiować pierwsze dwa akapity?binky Tylko tej książki nie przeczytałem, ale jeśli polecisz że warto, to przeczytam. Pozdrawiam i życzę powodzenia. Ja dzisiaj sprzedałem pierwszy raz w tym roku i nie narzekam (Ciech).
Najważniejszy jest czas...

TheBlackHorse
1
Wysłane: 4 stycznia 2011 23:13:19
Kopiuj do woli. blackeye
Książka, wiesz... Nie dla Ciebie już ona, bo kumasz o co w tym wszystkim biega. "Bogaty ojciec" jest dla kompletnych laików, którzy nie mają pojęcia, iż można w jakikolwiek sposób pomnażać swój kapitał. Jeśli natomiast chcesz ciekawą, mądrą książkę, którą fajnie sie czyta, to mogę Ci polecić Grahama - "Inteligentny Inwestor", Eldera - "Zawód Inwestor Giełdowy" lub Murphy'ego - "Analiza Techniczna Rynków Finansowych".
Również pozdrawiam blackeye .

TheBlackHorse
1
Wysłane: 5 stycznia 2011 20:26:18
Dzisiaj zwiększyłem zaangażowanie w obie spółki i portfel uległ lekkim zmianom procentowym. Aktualny podział to:
EEX 60% średnia skoczyła do 6,7
PHO 40% średnia 4,81

Na razie jestem do przodu Angel
EEX 2.24%
PHO 4.78%
Edytowany: 5 stycznia 2011 20:26

TheBlackHorse
1
Wysłane: 7 stycznia 2011 23:35:20
Dzisiaj niewiele się działo na papierach prócz porannego, pięknego łyknięcia batona na PHO więc zysk/strata w portfelu zbytnio się nie zmieniły...

EEX 2.24%
PHO 3.95%

Mam nadzieje, że następny tydzień przyniesie kontynuację wzrostów i zamknie usta szczekaczom, bo ostatnie naganianie na spadki przybrało najbardziej przegięty poziom jaki widziałem puke_l .
Edytowany: 7 stycznia 2011 23:36

buldi
0
Wpisów: 5 068
Wysłane: 8 stycznia 2011 12:06:26
A nie ma wiekszego naganiaczania na spadki ode mnie - prawda? Angel

Faktycznie na futach sytuacja nie wygląda ostatnio różowo, ale na WIG20 rządzi niepodzielnie zagranica i informacje makro - które nie zawsze wiele mają wspólnego z rzeczywistą sytuacją fundamentalną spółek. Powody do kupna i sprzedaży zależą głównie od dostępu spekulanów do taniej kasy dlatego od czasu kiedy w sierpniu ubiegłego roku QE II podkęciło koniukture w usiech, podobnie odjechał WIG20 zostawiając w tyle portfele składające się z mniejszych spółek.
Są oczywiście wyjątki, ale statystycznie - piszę o tym na podstawie testów portfeli, które przeprowadzam mechanicznie , niezależnie od swojej oceny sytuacji - tak to widzę
Piszę o tym dlatego że ostatnio zauważyłem w testach zmiany które mogą świadczyć o tym że po paru miesiącach królowania dużych spółek widzę pewne symptomy zmiany sytuacji i spółki niedowartościowane zaczynają znów się zachowywać lepiej od wigu.
Z wykresu na strategi wg bety widać że takie okresy relatywnej siły trwają ok 3 miesięcy ale to właśnie wtedy portfele zyskują najwięcej.
Jeżeli się nie mylę obecnie jesteśmy na początku takiego ruchu.
Twój Photon przypomina mi zachowanie wielu mniejszych spółek znajdujących sie w testowanych portfelach. Wiele z nich w podobny sposób, po korekcyjnym roku zaczyna technicznie generowac sygnały zakupu.
Podoba mi się PHO.

kliknij, aby powiększyć

Gorzej wygląda EEX dlatego dążył bym do przeważania PHO, ale to Twój portfel więc się nie wtrącam.

"Naganianie na spadki" na FW20 nie powstrzyma mnie więc w najblizszym czasie przed zwiększeniem zaangażowania w spółki podobne do PHO. thumbright

powodzenia
Edytowany: 8 stycznia 2011 12:14

TheBlackHorse
1
Wysłane: 8 stycznia 2011 19:38:47
O! Bardzo fajnie się to czytało... thumbright
Naganiacze mnie nie powstrzymają podobnie jak Ciebie. Zresztą ciekaw jestem czy zrzędzenia forumowych błaznów mają jakikolwiek wpływ na kurs? Często spada, bo spaść musi ale czasem następuje moment gdy coś zaczyna się dziać, jakieś małe ssanko i cisza. Wszyscy patrzą i czekają, chowają się do norek. Lekkie zawahanie i wyłażą. Poruszają się wprost proporcjonalnie do ruchów na rynku.
PHO ma bardzo piękny wykres i chyba w końcu zasłużył na odejście na wyższy poziom. Fundamentalnie też wygląda świetnie, zresztą bB przedstawił jego atuty w sposób najbardziej przejrzysty jaki widziałem. Zebrał do kupy wszystko co zdążyłem przez prawie rok się dowiedzieć i dodał drugie tyle od siebie. Także o zachowanie papieru jestem spokojny.
EEX. Cóż, wydaje mi się, że prognoza zysków będzie wykonana z nawiązką. Wiem, że nie ma co zbytnio ufać Zarządowi ale jak na razie nas nie zawiódł. Dodatkowo firma zmodernizowała linię produkcyjną. Jeśli wierzyć zapowiedziom, właśnie do święta Trzech Króli powinien zakończyć się ostatni etap modernizacji linii. Także wszystko przebiega bez zakłóceń i tutaj również się odprężam i nogi na stół blackeye .
Na razie zwiększyłem o kilka % udział PHO w portfelu. 60/40 myślę, iż nie ma tragedii.
Edytowany: 8 stycznia 2011 19:40

TheBlackHorse
1
Wysłane: 10 stycznia 2011 18:10:34
Kolejny spokojny dzień w rozpoczynającym się tygodniu pod tytułem - "quo vadis?"

EEX 1.49%
PHO 4.37%

Na Exie brak jakiegoś większego sypania, może odpoczynek przed dalszym zjazdem a może koniec korekty? Widać wyczekiwanie i chyba zmęczenie spadkami.
PHO. Tutaj nie ma co zbytnio komentować, idzie swoim tempem blackeye .

TheBlackHorse
1
Wysłane: 12 stycznia 2011 18:47:45
Na obu moich spółkach w dalszym ciągu nic się nie dzieje. Bujają się wokół kresek, nie mogąc się zbytnio zdecydować, w którą stronę... Sick

Nudząc się jak mops (?) postanowiłem pobawić się trochę na Forexie. Kiedyś już coś tam działałem, oczywiście na demo więc i teraz postanowiłem wrócić i zaznać trochę wirtualnych emocji. Z racji, że zgubiłem hasło do starego konta na BossaFX, założyłem nowe, świeże angel4 . Rachunek demo z początkowym saldem 10k. Stan konta huśtał się jak gupi na sznurku, póki nie przypomniałem sobie jak składać zlecenia. W najniższym punkcie osiągnął 9118zł. W tej chwili pomijając wszelkie ogłupiające wskaźniki, używając tylko kresek trendu, wsparcia i oporu wyprowadziłem rachunek na 11148. Zobaczymy jak będzie wyglądał za kilka dni... scratch

Heyahpanama
0
Wpisów: 347
Wysłane: 12 stycznia 2011 20:35:15
wow gratulacje:D za tydzien pewnie nic nie bedzie na koncie:D

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,537 sek.

dibwdjau
xtlvlqbz
ikgrlxpk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
rhakcria
tedlyyif
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat