PARTNER SERWISU
wmlcooyf
16 17 18 19 20

MARVIPOL (Catalyst)

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 20 marca 2013 15:40:06
Analiza ukaże się po wynikach.

orekki
1
Wpisów: 357
Wysłane: 20 marca 2013 20:43:12
Fragment z dziesiejszego raportu spółki:

"... Po odstąpieniu od oferty publicznej akcji niemych na okaziciela serii I w dniu 7 grudnia 2012 r. Emitent analizuje możliwość przeprowadzenia oferty publicznej akcji lub obligacji, jednak ocenił, że trudna i niestabilna sytuacja rynkowa nie pozwala na przeprowadzenie oferty na warunkach akceptowalnych dla Grupy Kapitałowej Marvipol S.A., brak jest też czynników wskazujących, aby sytuacja ta uległa w bliskiej przyszłości znaczącej poprawie. Emitent postanowił zatem, iż do czasu pojawienia się w otoczeniu rynkowym bardziej sprzyjających warunków, nie będzie korzystał z tej drogi pozyskania kapitału. ..."

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 20 marca 2013 21:51:14
Dodam, ze odwolali prognozy na lata 2012-2013!

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 21 marca 2013 15:22:48
ciekawe wkleiłem wczoraj raport o odwołaniu prognoz i zostało to usunięte z forum Think Think

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 21 marca 2013 19:15:39
I co jak tam wyniki?

Arcio
0
Wpisów: 144
Wysłane: 21 marca 2013 19:21:54
dentysta1 napisał(a):
ciekawe wkleiłem wczoraj raport o odwołaniu prognoz i zostało to usunięte z forum Think Think

potwierdzam. Potem post zniknął, myślałem że mam zwidyPray

o co kaman jeśli odwołują prognozy a okazuje się że jest lepiej?

obligacje.pl - Sytuacja kuriozalna - grupa przekroczyła odwołane dzień wcześniej prognozy zysku operacyjnego i netto.

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 21 marca 2013 20:21:04
Arcio napisał(a):
o co kaman jeśli odwołują prognozy a okazuje się że jest lepiej?

Mają obowiązek (swoją drogą niezwłocznie) skorygować prognozę, jeśli pozycja odbiega o co najmniej 10%, nieważne w którą stronę. Oczywiście zamiast odwoływać, mogli dać nową prognozę na 2012, ale najwyraźniej uznali, że tak będzie lepiej.

Nie wczytywałem się w raport, ale na pierwszy rzut oka RZiS wygląda chyba trochę lepiej niż w zeszłym roku. Wtedy wynik ratowało im wykazanie 50M zysku z okazjonalnego nabycia, teraz w pozostałych przychodach jest 23M i wyglądają normalniej, choć nie patrzyłem, co dokładnie tam siedzi. W CFO wynik też jest mniej zły niż w 2011, choć nadal jest to -43M (w porównaniu do -147M w zeszłym roku). Bilans jest niestety straszny, na co już nawet audytor zwrócił uwagę. Po pominięciu przychodów przyszłych okresów samych zobowiązań krótkoterminowych mają 222M. Szczególnie źle to wygląda, gdy spółka sama przyznaje, że nie ma co liczyć na emisję akcji lub obligacji, a dodatniego CFO nie potrafią wygenerować już od trzech lat (w 2010 mieli -53M).

SW obiecał omówienie raportu, więc pewnie napiszą o tym dokładniej.
Edytowany: 21 marca 2013 20:31

lukasz210
0
Wpisów: 83
Wysłane: 21 marca 2013 21:22:34
Ja uaktualniłem swoją tabelkę ze spłatą kredytów i obligacji.

kliknij, aby powiększyć

A także policzyłem wskaźniki płynności w 3 wariantach

kliknij, aby powiększyć

I wariant obejmuje wszystkie zobowiązania krótkoterminowe
II wariant to zobowiązania krótkoterminowe - przychody przyszłych okresów
III wariant to zobowiązania krótkoterminowe - przychody przyszłych okresów - zobowiązania obligacji i kredytów zapadających po 29 czerwca. Czyli są to wskaźniki płynności dla serii MVP0613

lukasz210
0
Wysłane: 22 marca 2013 00:12:45
Z racji tego, że ekipa SW ma zrobić analizę spółki, ale nie wiem czy będzie ona dostępna dla wszystkich, czy też tylko dla użytkowników posiadających abonament. Zrobiłem podobną tabelkę jaką robi SW przy swoich analizach. Mam nadzieję, że nie będę osądzony o plagiat. Jakby ktoś nie wiedział co dane wartości przedstawiają, odsyłam do analizy Marvipolu za III kwartał 2011 roku.
www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

kliknij, aby powiększyć

Mnie zastanawiało skąd nagle pojawił się zysk w wysokości 17 mln złotych, skoro kwartał wcześniej była strata w wysokości 2,644 mln złotych. Oodpowiedź znalazłem w pozostałych przychodach operacyjnych

kliknij, aby powiększyć

W głównej mierze jest to zysk na sprzedaży nieruchomości położonej w Warszawie, przy ul. Stawki 3 oraz znaku towarowego Robo Wash Center.
Edytowany: 22 marca 2013 00:18

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 22 marca 2013 03:03:07
Strona 59 z raportu, wynagrodzenie bylego prezesa Nizio- 9 mln PLN/9 miesiecy czyli 1 mln PLN miesiecznie. Wzrost 9-krotny w por. z 2011 rokiem, widac ze musial zarobic przed tym jak go odwolali...

yayurek
0
Wpisów: 879
Wysłane: 22 marca 2013 07:33:13
według Gazety Prawnej, MOSTOSTAL WARSZAWA ostatnio w trybie jakims maniakalnym schodzi z budów:

biznes.gazetaprawna.pl/artykul...

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 22 marca 2013 09:57:40
MVP0114: Analiza wypłacalności GK Marvipol SA (GKM) na podstawie danych finansowych z raportu rocznego za 2012r.

Na rynku Catalyst jest notowanych nadal 7 serii obligacji GK Marvipol, z czego w przypadku czterech termin zapadalności przypada na bieżący rok (łączna wartość nominalna tych papierów wynosi 93,85 mln zł).

W relacji do końca września u.r. zadłużenie GKM uległo zmniejszeniu o 1%, przy jednoczesnym blisko 10-proc. wzroście kapitałów własnych (suma bilansowa zwiększyła się tym samym o ok. 2% do 862 mln zł). W odniesieniu do zobowiązań zmiany te były efektem 24-proc wzrostu zadłużenia krótkoterminowego przy jednoczesnym 20-proc. spadku zadłużenia długoterminowego. Z punktu widzenia czasowej struktury zadłużenia Grupy w 4kw u.r. doszło do odwrócenia dotychczasowej tendencji i obecnie to zobowiązania krótkoterminowe przeważają nad długoterminowymi (54-46, zmiana o 11pp). Nadal natomiast ok. 2/3 długu ma charakter oprocentowany, przy czym z coraz mniejszą przewagą po stronie długoterminowej.

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl oraz raportów Emitenta

Biorąc pod uwagę analizę sprawozdania finansowego Grupy za 2012r, sytuacja finansowa GK Marvipol nie uległa zasadniczo istotnej zmianie w relacji do stanu na koniec września u.r., co nie oznacza jednak, że w poszczególnych obszarach oceny utrzymał się status quo:
- z punktu widzenia wskaźników oceny płynności finansowej należy zauważyć systematyczne pogarszanie się sytuacji Grupy – co prawda aktywa obrotowe jako całość nadal bezpiecznie przewyższają zobowiązania krótkoterminowe (wskaźnik bieżącej płynności finansowej), lecz pamiętać należy że ich wartość opiera się głównie na mieszkaniach wykazywanych w ramach zapasów; kruchość tego wymiaru płynności widać po zestawieniu ze wskaźnikiem szybkim, który przyjmuje bardzo niskie wartości; jak już zauważono na forum, Grupa ma od dłuższego czasu problemy z wypracowywaniem gotówki z działalności operacyjnej w ujęciu narastającym za 12m, stąd też także w wymiarze dochodowym płynność GKM należy ocenić słabo; nie lepiej jest jeśli chodzi o ujęcie strukturalne dotyczące kapitału obrotowego netto (co prawda przyjmuje on wartości dodatnie, ale z kwartału na kwartał zwiększają się dysproporcje między stanem jego posiadania a zapotrzebowaniem);
- w obszarze poziomu zadłużenia można powiedzieć, że sytuacja od dłuższego czasu jest stabilna, choć poszczególne wskaźniki cechują dość wysokie wartości – zadłużenie aktywów jest na poziomie ok. 75%, a kapitałów własnych blisko 300%; jednocześnie jednak zachowana jest prawidłowa struktura kapitałowo-majątkowa – aktywa trwałe są z blisko 3 krotną nadwyżką finansowane kapitałem stałym (należy tu jednak pamiętać o księgowaniu mieszkań, które stanowią lwią część sumy bilansowej, w ramach zapasów; tak więc cała konstrukcja płynnościowo-zadłużeniowa Grupy opiera się na założeniu, że ukończone mieszkania znajdą stosunkowo szybko nabywców);
- z racji poprawy wyników finansowych GKM w 4kw 2012r, pewnej poprawie uległa jej zdolność do obsługi zadłużenia przy czym nadal trudno uznać wartości poszczególnych wskaźników za bezpieczne – okres spłaty zadłużenia wynikami EBIT i EBITDA przekracza 10 lat (korzystne wartości to 2-4 lat), a biorąc pod uwagę pokrycie odsetek i rat kapitałowych różnymi kategoriami wyników finansowych i nadwyżek, jedynie w przypadku samych odsetek uzyskujemy wartości powyżej 1.

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Rating StockWatch.pl dla GK Marvipol utrzymał się co prawda na poziomie AA-, wskazując cały czas na bezpieczną sytuację w zakresie jej ryzyka kredytowego. Biorąc jednakże pod uwagę wartości przedstawionych w tabeli wskaźników z obszaru płynności oraz poziomu i zdolności do obsługi zadłużenia, należałoby wziąć tu poprawkę in minus.

Kierownictwo w komentarzu do raportu dość szczegółowo zaprezentowało swoje stanowisko odnośnie oceny płynności Grupy (pkt VI. Aktualna i przewidywana sytuacja finansowa Grupy Kapitałowej, str. 36-38) wskazując w konkluzji na brak istotnych zagrożeń działalności GKM w okresie kolejnych 12 miesięcy. Należy jednak zauważyć, że większość z przedstawionych możliwości finansowania opiera się na dość luźnych założeniach, co w zestawieniu z ostatnimi niepowodzeniami spółki dot. emisji akcji niemych, a także trudnej sytuacji w branży budowlano-deweloperskiej, nakazuje podchodzenie do tego typu kwestii z ostrożnością.
Edytowany: 22 marca 2013 10:44

zgred
5
Wpisów: 1 225
Wysłane: 22 marca 2013 10:31:56
serdeczne dzięki za analizę...
Edytowany: 22 marca 2013 10:32

wapkil
0
Wysłane: 22 marca 2013 15:22:20
Tomasz Nawrocki napisał(a):
Biorąc pod uwagę analizę sprawozdania finansowego Grupy za 2012r, sytuacja finansowa GK Marvipol nie uległa zasadniczo istotnej zmianie w relacji do stanu na koniec września u.r.

Nie jestem pewien, czy to prawda. W tym momencie dla spółki najważniejsza jest sytuacja krótkoterminowa, dla której:

Po stronie krótkoterminowych pasywów:
  • zobowiązania z pominięciem przychodów przyszłych okresów wzrosły z 148,6M do 222M (wzrost o ponad 49%).
  • zobowiązania oprocentowane wzrosły z 72,2M do 131,1M (wzrost o ponad 80%)

Po stronie aktywów obrotowych:
  • należności zmniejszyły się z 37,2 do 30,1M (spadek o ponad 19%)
  • środki pieniężne zmniejszyły się z 10,42M do 3,56M (spadek o ponad 65%)

Taki rozwój sytuacji wynika oczywiście ze wspomnianej przez Ciebie zmiany czasowej struktury zadłużenia, ale obawiam się, że ta zmiana jest istotna.

Dodatkowo, choć tego może nie być w sprawozdaniu, teraz wiemy, że spółka nie może liczyć na pożyczki lub emisje akcji, chyba że wymusi ich przyjęcie przez obecnych wierzycieli. We wrześniu można się było jeszcze łudzić, że jest inaczej.

• yayurek
    0
    Wysłane: 22 marca 2013 17:35:48
    ok. 17.00 w CNBC, P. Herbaczewski mówił przede wszystkim o sporej niepublicznej emisji akcji

kronau
    0
    Wpisów: 150
    Wysłane: 22 marca 2013 21:54:54
    Już z jest wywiad na stronie TVNCNBC
    www.tvncnbc.pl/centrum-wynikow...

wapkil
    0
    Wysłane: 23 marca 2013 13:25:08
    I jak tu coś dobrego o tej spółce napisać?

Uroczy ten wywiad. Głupi rynek nie jest przygotowany na przyjęcie doskonałych propozycji Marvipolu :) Dziennikarz nie czytał raportów spółki, o której mówi, rozmówca udaje, że też nie. Tak na marginesie, wygląda na to, że ,,stabilny segment samochodów'' (odpowiedzialny za 2/3 przychodów spółki) też właśnie przestaje być rentowny. W drugiej połowie roku na ponad 112 milionów złotych przychodu sprzedaż samochodów wygenerowała niecałe 850 tysięcy złotych zysku, 0,75 procenta... Do tego wszystkiego poza procesem z Borders A-R na 45,5 miliona ma dojść proces na 56 milionów z Mostostalem. Może faktycznie oba te procesy wygrają. Albo i nie. Ciekawe, że Mostostal jest taki niedobry i nieprofesjonalny, więc ładnie proszą, żeby dalej dla nich budował.
    Edytowany: 23 marca 2013 13:45

yayurek
    0
    Wysłane: 24 marca 2013 07:10:31
    Szanowny Panie WAPKIL, o co Panu właściwie chodzi, przejrzałem Pańskie wpisy dotyczące spółki MARVIPOL, co by się nie stało, to wszędzie katastrofa, zgliszcza, zaraza... nawet analiza wykonana przez P. Tomasza Nawrockiego, okazała się dla Pana rozczarowująca, jako, że brak w niej elementów katastroficznych... czy to jakiś "czarny PR"?

lukasz210
    0
    Wysłane: 24 marca 2013 13:37:02
    To nie czarny PR tylko przedstawianie swojego punktu widzenia. Ale ja też jakoś po lekturze raportu już nie tryskam optymizmem. Na ostateczny wynik finansowy miały wpływ zdarzenia jednorazowe, sporo budynków C i D z Zielonej Italii musiało przejść już przez wynik, w IV kwartale wyniki segmentu z najmu i sprzedaży samochodów przyniosły straty.

yayurek
    0
    Wysłane: 24 marca 2013 14:09:52
    tutaj nie ma co tryskać, ani optymizmem, ani pesymizmem... idealną byłaby sytuacja gdyby każda spółka dysponowała gotówką przewyższającą jej zobowiązania dłużne, podobnie jak bank, jako zabezpieczenie kredytu hipotecznego, najchętniej widziałby gotówkę w kwocie przewyższającej wartość kredytu... po początkowych ochach i achach na temat CATALYST, nastąpło zetknięcie się z bolesnymi realiami.... kiedyś dałem linka do niemieckiego artykułu, którego tytuł brzmiał "Obligacje korporacyjne - nielicznych czynią bogatszymi, zaś wielu wręcz przeciwnie"... mamy trzy lata doświadczenia i widać, że aktywność na CATALYST, przpomina "handel w czasach zarazy".. i taka jest rzeczywistość, bez popadania w skrajne nastroje, chociaż i mnie przy np. FF się to przytrafiło

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

16 17 18 19 20

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
    Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
    Czas generowania strony: 0,318 sek.

jvdllssp
    uzaevqtm
    eojvntfg
    Portfel StockWatch
    Data startu Różnica Wartość
    Portfel 4 fazy rynku
    01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
    Portfel Dywidendowy
    03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
    Portfel ETF
    01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
    efuerbee
    dnbxdwca
    cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat