PARTNER SERWISU
epnhrfjj
19 20 21 22 23
nevada
0
Wpisów: 34
Wysłane: 14 listopada 2011 12:31:19 przy kursie: 90,90 zł
"Nasza polityka dywidendowa zakłada wypłatę dywidendy w wysokości minimum 30 proc. zysku netto grupy. Podtrzymujemy, że będziemy rekomendować wypłatę dywidendy na tym poziomie minimum, czyli 30 proc. Raczej nie więcej" - powiedział Zagórowski. (PAP)
Czy ktoś wie ile by to mniej więcej wyszło w przeliczeniu na jedną akcję?

dudkins
0
Wpisów: 67
Wysłane: 14 listopada 2011 13:43:28 przy kursie: 90,90 zł
JSW zarobiło na jednak akcje 5,2 zł w III kwartale.

Narastająco po 3 kwartałach zarobił 9,76 żł na akcje (rok wczesniej mial juz 10 zł zysku w tym momencie)

Zapraszam do odwiedzenia mojego Blogbooka pod adresem

www.stockwatch.pl/forum/wpisy-...

trzcionek
0
Wpisów: 7
Wysłane: 14 listopada 2011 18:04:08 przy kursie: 90,90 zł
Cytat:
JSW zarobiło na jednak akcje 5,2 zł w III kwartale.

Narastająco po 3 kwartałach zarobił 9,76 żł na akcje (rok wczesniej mial juz 10 zł zysku w tym momencie)

A czy to nie jest związane z emisją akcji pracowniczych (II kw.) ??

Paszul
0
Wpisów: 43
Wysłane: 15 listopada 2011 15:24:15 przy kursie: 89,45 zł
Program akcji pracowniczych to koszt 566,9 mln zł. GDYBY nie on, to zysk netto po trzech kwartałach przypadający na akcjonariuszy jednostki dominującej wynosiłby 1 652 748,49 tys. zł, co daje zysk na akcję w wysokości 14,86 zł.

Spójrz na przepływy pieniężne. W 2010 roku po trzech kwartałach przepływy pieniężne netto z działalności operacyjnej wynosiły 1 742 643,87 zł, a po trzech kwartałach 2011 roku -> 2 164 585,19 zł

Szczepan Łangowski
0
Wpisów: 446
Wysłane: 15 listopada 2011 23:59:51 przy kursie: 89,45 zł
Omówienie sprawozdania finansowego GK JSW za 3Q 2011

Raport za trzeci kwartał tym razem bez negatywnych niespodzianek. Wyniki zgodnie z oczekiwaniami rynkowymi. Zyski w ostatnich trzech miesiącach napędzane przez ciągle wysokie ceny surowca. Niestety zapowiedzi spowolnienia na krajowym rynku oraz recesji w europejskiej gospodarce powodują, iż perspektywy dla branży surowcowej są niepewne. Akcje JSW pozostają w trendzie spadkowym, czyżby akcjonariusze dyskontowali pogorzenie wyników?

Analiza przychodów na pierwszy rzut oka nie budzi właściwie żadnych zastrzeżeń. W ostatnich trzech miesiącach oraz narastająco od początku 2011 JSW wygenerowało sprzedaż na poziomie znacznie wyższym niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Za kilkudziesięciu procentowe wzrosty odpowiadają wyższe ceny surowca na rynkach światowych, które swoje apogeum osiągnęły w drugim oraz trzecim kwartale. Problem w tym, iż w ostatnich miesiącach ceny węgla wybiły się z pozytywnego trendu i zdają się podążać w przeciwnym kierunku. To spore zagrożenie, gdyż JSW jest bardzo wrażliwe na wahania cen na rynkach światowych gdyż z wydobyciem i wolumenem grupa ma ciągle spore problemy. Pomimo sporych wydatków inwestycyjnych na modernizację parku maszynowego i pogłębianie korytarzy wydobycie węgla spada. Zarząd tłumaczy się zdarzeniami losowymi m.in. przestojami ze względu na zapalenie metanu w kopalni Krupiński oraz czasowe wstrzymanie wydobycie ze ściany Jas-Mos ze względu na zagrożenie pożarowe. Jednakże w tym obszarze pozostaje dużo do zrobienia szczególnie, iż w przyszłym roku JSW zamierza zwiększyć wydobycie chcąc utrzymać wyniki, ale o tym więcej w dalszej części.

Przy analizie rentowności należy przypomnieć, iż wyniki za ostatnie trzy kwartały zniekształcone są przez jednorazową transakcję związaną z emisją akcji pracowniczych. Była to operacja bezgotówkowa, do wyłączenia przy analizie. Zmory JSW są ciągle takie same – koszty osobowe. W bieżącym roku związki zawodowe były bardzo aktywne, co poskutkowało wzrostem wynagrodzeń o 5,5%, zwiększeniem deputatu węglowego oraz wypłatą nagrody z zysku. Problem w tym, iż zdecydowana cześć uzyskanych grantów pozostanie na kolejne kwartały co jeszcze bardziej usztywniło kosztowo spółkę i podniosło cenę jednostkową węgla potrzebną do osiągnięcia progu rentowności. W bieżącym okresie wzrosły również koszty usług obcych oraz zużycia materiałów i energii, głównie ze względu na rosnące ceny usług górniczych oraz większy zakres robót korytarzowych.

W trzecim kwartale grupa nie uwolniła jeszcze części rezerw na podatek od wyrobisk górniczych. Korzystny dla spółki wyrok Trybunału Konstytucyjnego i ostateczna akceptacja operacji przez audytora może podwyższyć wynik ostatnich trzech miesięcy, dodatkowy papierowy zysk to o około 200 - 250 MPLN. Dodatkowo grupa będzie chciał odzyskać około 175,7 MPLN zapłaconego już podatku w latach 2008-2011.

Co ważne wyniki bieżącego roku potwierdzone przepływami pieniężnymi . Grupa w ostatnich trzech kwartałach wygenerowała na core businessie ponad 2 mld PLN nadwyżki, o ponad 400 MPLN więcej niż w analogicznym okresie roku poprzedniego. Ciągle potężne środki pieniężne przeznaczane są na wydatki inwestycyjne. Jest to cecha charakterystyczna dla całej branży. Łatwo dostępne pokłady węgla już dawno się wyczerpały, JSW musi kopać coraz głębiej a to ze względów bezpieczeństwa coraz drożej kosztuje. Grupa ma również ambitne plany w obszarze energetyki. Do końca 2015 planuje wydać ponad 1 mld PLN na projekty inwestycyjne w tym obszarze. Docelowo za cztery lata JSW chce być niezależna energetycznie, a ewentualne nadwyżki energii lokować na rynkach zewnętrznych. Na działalności finansowej niewielkie ruchy, główny wypływ to wypłata dywidendy dla Skarbu Państwa w kwocie 352 MPLN.

Na koniec jeszcze kilka zdań na temat prognoz na 2012. Szczegółowych danych JSW do tej pory nie przedstawiło. Zgodnie z jedną z ostatnich wypowiedzi prezesa plan na 2012 to powtórzyć wyniki bieżącego roku. Cel o tyle trudny w realizacji, iż ceny węgla koksowniczego w ostatnim kwartale spadają solidarnie z systematycznie pogarszającymi się informacjami na temat koniunktury w krajowej i europejskiej gospodarce. Pomimo prognozowanych spadków cen JSW chce utrzymać wynik nadrabiając wolumenem. Grupa ma poprawić efektywność i zwiększyć wydobycie dzięki uruchamianiu ścian wyłączonych z eksploatacji ze względów bezpieczeństwa. Oczywiście pojawia się problem utrzymania popytu, co prawda spółka zapowiada, iż ograniczenie dostaw wynikający z zamknięcia pieców przez ArcelorMittal ich nie dotyczy. Jednakże tutaj mam spore obawy, iż JSW będzie musiało przekserować część sprzedaży do innych dostawców, co może paradoksalnie spowodować, iż będzie bardziej wrażliwy za spadek cen surowca. Mittal to ciągle jeden z głównym odbiorców. Współpraca opiera się na ramowych umowach gwarantujący stabilizację i łagodzenie zmian cen na rynkach światowych poprzez ich okresową indeksację.

Akcjonariusze JSW nie do końca chyba wierzą w zapowiedzi zarządu odnośnie utrzymania wyników w kolejnych kwartałach - kurs akcji systematycznie spada od momentu debiutu, aktualnie zadomowił się już na dobre poniżej 100 PLN. Bez dwóch zdań okres prosperity JSW ma się powoli ku końcowi. Wyniki grupy kolejnych kwartałach będą zależne od cen węgla na rynkach światowych. Trend ten trzeba ściśle monitorować, gdyż na dzień dzisiejszy potężne zyski generowane są ciągle przez wysokie ceny z efektywnością organizacji oraz zwiększaniem wydobycia JSW ma ciągle problemy.
Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.

nevada
0
Wysłane: 16 listopada 2011 18:03:38 przy kursie: 90,35 zł
Wyciągając wnioski z powyższego należy stwierdzić, że jednak jeszcze długo JSW nie będzie drugim KGHM a ewentualny zysk z dywidendy wyrównałby stratę po jakiś 10 latach, no ale miejmy nadzieję, że spółka zdoła szybciej zrewidować swoje plany a co ważniejsze wprowadzić je w życie.Pozdrowienia dla akcjonariuszy.

katowice21
0
Wysłane: 23 listopada 2011 22:00:22 przy kursie: 85,90 zł
Mittal wstrzymał wygaszanie pieca

www.nettg.pl/Aktualnosci/Hutni...:-ArcelorMittal-wygasi-wielki-piec-pozniej,23218,1500,1

www.puds.pl/aktualnosci/swiat/...

kokospl
46
Wpisów: 1 795
Wysłane: 24 listopada 2011 13:47:30 przy kursie: 85,55 zł
www.bankier.pl/wiadomosc/JSW-J...
Myślę,że JSW to jest gwóźdź do trumny akcjonariatu obywatelskiego...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 24 listopada 2011 13:54:56 przy kursie: 85,55 zł
@ kokospl

Wiara w to, że IPO dużych, państwowych spółek musi dać zarobić to niestety tylko...wiara.
JSW to nie pierwszy w historii GPW taki przypadek. Zapewne też nie ostatni.
Z tym gwoździem do trumny bym jednak nie przesadzał. Od czasu do czasu coś się w głowach ludności "przestawia" i lgną do akcji jak muchy.
Zazwyczaj dzieje się to po roku, dwóch takich informacji w gazetach "notowania spółki X wzrosły w zeszłym roku o 650%, a spółki Y o 440%" i jest sygnałem dla wyjadaczy, że "ulica wchodzi" czyli czas się rozładować z towaru.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 24 listopada 2011 18:27:28 przy kursie: 85,55 zł
kokospl napisał(a):

Co Ty wygadujesz...???
W historii giełdy było całe mnóstwo prywatyzacji,po których debiut notowań był kilkadziesiąt procent poniżej ceny sprzedaży i co,potem nie sprzedawano przez giełdę kolejnych firm...???
A co JSW-to krakałem od samego początku,że SP sprzedawał na górce cen surowców,więc ryzyko straty jest ogromne...
Ja akurat mam żal do SP,że nie sprzedał całej spółki i reszty KGHM-u,lepsza taka sprzedaż,niż szukanie pieniędzy w firmach,bądź u podatników...

hormon
0
Wpisów: 56
Wysłane: 24 listopada 2011 20:05:55 przy kursie: 85,55 zł
te wszystkie rekomendacje mozna o kant...

i te na kupno i te na sprzedaż.

Były rekomendajce na 170zł jeszcze nie dawno, a obecnie na 75, co się zmieniło w tym czasie?
- spółka zainwestowała ok. 500mln kupujące SEJ, z zyskiem rocznym 50-100mln
- ceny węgla spadły o 10% ale nadal są wyżej niż w roku 2010, w którym to roku JSW zarobiła najwięcej w histori
- w tym roku przychodzi oberacyjne przekroczą 2 mld
- zakładając, że cena koksu spadnie jeszcze o 10% w 2012 to zyski spadną do maks 1,5mld.
- perspektywa wproawdzenia podatku od węgla to co najmniej 2-3 lata, a i tak ten podatek obniży zysk JSW o ok 200-300mln.

W takim razie, czy ta firma jest warta 8mld (obecna wartość rynkowa?)? Jeśli zysku na akcje daje ok 15zł, a cena rynkowa to 75zł, to jakieś nieporozumienie. Tym bardziej, że porównując do Bogdanki (wiem, inny węgiel ale nie o to chodzi), która warta jest ok 3,5mld a zyski ma w wysokości ok 150mln, to smiech bierze.

Najbardziej mnie rozśmieszyła rekomendacja dzisiejsza jakiegoś speca z DM Millenium, który ustalił cenę docelową na 75zł. A co chwilę pisze, "zakładam, że to, że tamto, że cena węgla taka a nie inna" to i tak jak wróżenie z fusów.
Cena węgla (koksu) może spowrotem zawrócić w bardzo krótkim czasie, tym bardziej, że Chiny nie zmniejszają zapotrzebowania na stal. A AccerollMittal już przekłada wygaszenie pieca...

kokospl
46
Wysłane: 25 listopada 2011 11:24:00 przy kursie: 84,00 zł
pop napisał(a):
kokospl napisał(a):

Co Ty wygadujesz...???
W historii giełdy było całe mnóstwo prywatyzacji,po których debiut notowań był kilkadziesiąt procent poniżej ceny sprzedaży i co,potem nie sprzedawano przez giełdę kolejnych firm...???
A co JSW-to krakałem od samego początku,że SP sprzedawał na górce cen surowców,więc ryzyko straty jest ogromne...
Ja akurat mam żal do SP,że nie sprzedał całej spółki i reszty KGHM-u,lepsza taka sprzedaż,niż szukanie pieniędzy w firmach,bądź u podatników...

Chodzi mi o samą akcje "akcjonariat obywatelski"
JSW stało się symbolem porażki tej akcji i to już nawet nie chodzi o dekoniunkturę,która przyszła później ale m.in. o podatek od kopalin który to już jest ewidentnym przykładem niewiarygodności ,a wręcz bezczelności ze strony rządzących .
Jestem pewien ,że kolejne oferty będą cieszyć znikomym zainteresowaniem a czas pokaże kto miał rację.
Edytowany: 25 listopada 2011 11:24

pop
pop
0
Wysłane: 25 listopada 2011 11:40:28 przy kursie: 84,00 zł
kokospl napisał(a):
Chodzi mi o samą akcje "akcjonariat obywatelski"
JSW stało się symbolem porażki tej akcji i to już nawet nie chodzi o dekoniunkturę,która przyszła później ale m.in. o podatek od kopalin który to już jest ewidentnym przykładem niewiarygodności ,a wręcz bezczelności ze strony rządzących .
Jestem pewien ,że kolejne oferty będą cieszyć znikomym zainteresowaniem a czas pokaże kto miał rację.

O rany,chyba nie wczytałeś się dobrze w mój post...
1.Ja też pisałem o akcjonariacie obywatelskim
2.Oczywistą oczywistością jest,że najbliższe oferty nie będą mieć zainteresowania,ALE nie przez JSW ,tylko przez fatalną koniunkturę
3.Jak będzie kiedyż hossa,to nikt już nie będzie pamiętał o JSW,tylko ulica znowu się rzuci na kolejne emisje,łącznie z akcjonariatem obywatelskim
4.Zauważ,że przed JSW była również "porażka" Tauronu,a nie przeszkodziło to w niczym by rzucić się na akcje GPW,czy później JSW
5.Podatek nie jest "wyrazem bezczelności rządzących" jak to nazwałeś,tylko ich normalnym prawem,do tej pory spółki wydobywcze były w sytuacji uprzywilejowanej (podobnie jak rolnicy,księża), a z jakiej racji...?!
KGHM i JSW robiły przy tym potężną kasę,pomimo gigantycznej rozrzutności i nieudolności prezesów,jedynie sam sektor był na tyle atrakcyjny,że pomimo owej rozrzutności i tak dało się wypracowywać pokaźne zyski.Spółki mają na czym oszczędzać,dlaczego koszt produkcji miedzi w przeliczeniu na pracownika należy do najwyższych na świecie,a zwolnić wielu związkowców,to starczy i na dodatkowy podatek,jak też pozwoli utrzymać godziwe zyski
Edytowany: 25 listopada 2011 11:41

kokospl
46
Wysłane: 25 listopada 2011 11:56:04 przy kursie: 84,00 zł
Cytat:
O rany,chyba nie wczytałeś się dobrze w mój post...
1.Ja też pisałem o akcjonariacie obywatelskim
2.Oczywistą oczywistością jest,że najbliższe oferty nie będą mieć zainteresowania,ALE nie przez JSW ,tylko przez fatalną koniunkturę
3.Ja będzie kiedyż hossa,to nikt już nie będzie pamiętał o JSW,tylko ulica znowu się rzuci na kolejne emisje,łącznie a kcjonariatem obywatelskim
4.Zauważ,że przed JSW była również "porażka" Tauronu,a nie przeszkodziło to w niczym by rzucić się na akcje GPW,czy później JSW
5.Podatek nie jest "wyrazem bezczelności rządzących" jak to nazwałeś,tylko ich normalnym prawem,do tej pory spółki wydobywcze były w sytuacji uprzywilejowanej (podobnie jak rolnicy,księża), a z jakiej racji...?!
KGHM i JSW robiły przy tym potężną kasę,pomimo gigantycznej rozrzutności i nieudolności prezesów,jedynie sam sektor był na tyle atrakcyjny,że pomimo owej rozrzutności i tak dało się wypracowywać pokaźne zyski.Spółki mają na czym oszczędzać,dlaczego koszt produkcji miedzi w przeliczeniu na pracownika należy do najwyższych na świecie,a zwolnić wielu związkowców,to starczy i na dodatkowy podatek,jak też pozwoli utrzymać godziwe zyski

Nie zrozumieliśmy się chyba , rząd miał pełne prawo do wprowadzenia tego podatku,choć jeśli chodzi o węgiel to w połączeniu z wchodzącym w życie pakietem klimatycznym doprowadzi do ogromnego załamania przemysłu w Polsce...
Chodziło mi o to ,że wprowadzanie gigantycznego podatku na spółkę ,której dopiero co się sprzedało (nie informując o tym oczywiście w chwili sprzedaży) powoduje dużą stratę na wiarygodności ,ten duży ubytek na wiarygodności będzie uwzględniany przy wycenach następnych ofert.
Edytowany: 25 listopada 2011 11:58

pop
pop
0
Wysłane: 25 listopada 2011 12:03:16 przy kursie: 84,00 zł
kokospl napisał(a):
Chodziło mi o to ,że wprowadzanie gigantycznego podatku na spółkę ,której dopiero co się sprzedało (nie informując o tym oczywiście w chwili sprzedaży) powoduje dużą stratę na wiarygodności

A na pewno dobrze czytałeś prospekt...? Przecież tam masz jasno napisane wśród czynników ryzyka o możliwych zmianach podatkowych mających wpływ na kurs,więc o co chodzi...? Składając zamowienie na akcje godzisz się na wszelkie elementy ryzyka,a jak ktoś nie czytał,to potem niech nie narzeka...
Nie zapominaj też,że sprzedaż była w czerwcu,a krach na rynkach nastąpił znacznie później,Ty przewidziałeś coś takiego,jeśli tak, to nie dziw się spadkom również na JSW...
Edytowany: 25 listopada 2011 12:04

kokospl
46
Wysłane: 25 listopada 2011 12:25:49 przy kursie: 84,00 zł
Oczywiście,że czytałem ale ty chyba słabo czytałeś skoro mylisz podatek od wydobycia z podatkiem akcyzowym ...
Poza tym ja nie mam akcji JSW -obecnie jestem całkowicie poza rynkiem jako zdeklarowany niedźwiedź

pop
pop
0
Wysłane: 25 listopada 2011 15:06:05 przy kursie: 84,00 zł
kokospl napisał(a):
Oczywiście,że czytałem ale ty chyba słabo czytałeś skoro mylisz podatek od wydobycia z podatkiem akcyzowym

No i po tym wpisie wtopa,bo ani nie było mowy o podatku od wydobycia,ani o podatku akcyzowym,tylko ogólnie o ryzyku związanym z podatkami,więc akurat ty słabo czytałeś,albo w ogóle nie czytałeś.Ale kończę dyskusję,bo zrobiła się bez sensu.
Edytowany: 25 listopada 2011 15:14

kokospl
46
Wysłane: 25 listopada 2011 15:54:13 przy kursie: 84,00 zł
Oczywiście że była mowa o podatku akcyzowym-proszę dokładnie czytać("Czynniki ryzyka związane z otoczeniem prawnym").
To,że w potencjalnych czynnikach ryzyka zawarte jest ryzyko polityczne i w związku z tym opodatkowanie to oczywistość.
Problem polega na tym że po takich numerach jak ten czynnik ryzyka politycznego wzrasta
No ale nie będę kontynuował tematu bo nie ma sensu...

le rom
214
Wpisów: 2 209
Wysłane: 26 listopada 2011 00:01:40 przy kursie: 84,00 zł
angry7
Większy potencjał na południe niż na północ.
Ceny węgla mają większy potencjał na południe niż na północ (z ok 127 USD/t do ok 76 USD/t).
Dodatkowo spółke obciązy nowy podatek eksploatacyjny o kwotę ok. 0,3 mld zł !!.
A koniunktura jest niepewna.
A dywidendy nie będą tu zwyżkować a raczej odwrotnie.

DzejkobVM
0
Wpisów: 35
Wysłane: 27 listopada 2011 14:03:09 przy kursie: 84,00 zł
Trzeba się zgodzić, że otoczenie makro nie jest korzystne i będzie ciążyć na kursie JSW, ale nie dajmy się zwariować że będzie mocno spadać. Rozumiem, że to spółka surowcowa a ceny surowców spadają, ale nie zapowiada się na jakieś bardzo głębokie spowolnienie. Wiem, że JSW to nie to samo co KGHM, ale analogie można znaleźć. W poprzednim kryzysie akcja KGHM kosztowała kilkanaście zł. Niech mi ktoś powie, że teraz jak będzie kryzys to KGHM zjedzie do powiedzmy 80 zł? Możliwe, ale mało prawdopodobne. A jeśli nawet tak będzie to ludzie rzuca się do kupowania bo będzie to okazja. Kurs JSW teraz dołuje, ale w porównaniu do ceny emisyjnej jest bardzo korzystny. Kupno za 80-90 zł jest okazją (według mnie oczywiście), a to że w krótkim terminie zjedzie na 70 zł to żadna tragedia się nie dzieje. Zobaczymy co będzie o tej porze za rok. Wiem, że jak jest panika to leci wszystko, ale wydaję mi się że po ostatnim kryzysie spora grupa inwestorów inaczej do tego podchodzi. Bardziej w kategoriach szansy inwestycyjnej aniżeli ewentualnej straty.
I na sam koniec... skoro mówi się, że giełda dyskontuje przyszłość to idąc analogią (świetne wyniki spółek a kursy spadają) to za chwilę (dwa kwartały) powinniśmy widzieć marsz w górę.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE JSW

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,268 sek.

miqkvncm
flkqzuec
mbrqticx
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
dgydufvx
ttloiurj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat