PARTNER SERWISU
tvxkawtq
304 305 306 307 308
Grzegor9
3
Wpisów: 12
Wysłane: 19 czerwca 2023 14:20:48 przy kursie: 41,20 zł
Przed zakupem akcji JSW przy analizie, do glowy mi nie przyszła dywidenda. Dopiero później czytając to forum zauwwzylem jakikolwiek związek jsw z dywidenda. Serio? Na jakiej podstawie ktoś może liczyc na dywidendę? Spółka skarbu Państwa, w historii praktyczny brak dywidend, górnictwo, plotki o podatkach, non stop szkalowanie kopalń przez zielonych z UE..

ryhol2
80
Wpisów: 531
Wysłane: 19 czerwca 2023 14:26:40 przy kursie: 41,20 zł
Cytat:
Moja inwestycja w JSW była niesamowicie udana, a była by jeszcze bardzej udana gdybym nie został okradziony przez brak dywidendy.
Odpowiedz sobie na pytanie, dlaczego nie wypłacili, moja odpowiedź jest oczywista dla mnie, po co się dzielić z innymi, zabierzemy wszystko dla siebie.
Imo trzymanie obecnie akcji JSW to samobójstwo.

Z tego co wiem, to jeszcze nikt niczego nie zabrał. Jeśli masz informacje ze jest inaczej to się nimi podziel (podając źródło) A czy mogą zabrać? Pewnie mogą. W innych spółkach też większościowi mogą robić i robili różne niecodzienne rzeczy czego przykładów sporo na parkiecie. (na myśl mi przychodzą Master Pharm i Merkator) Tylko co z tego? Jaka z tego lekcja? Nie kupować spółek z dominującym akcjonariuszem bo może coś (niedobrego dla drobnych) zrobić? Brać tylko takie akcje gdzie FF jest na poziomie 100%?

del-24062024
902
Wpisów: 677
Wysłane: 19 czerwca 2023 14:29:17 przy kursie: 41,20 zł
A widzisz, ja akcje JSW kupiłem w grudniu 2020r i tak sobie trzymałem, i miałem sprzedać po 70zł, ale pomyślałem sobie że skoro jest wojna, ceny węgla koksowego oszalały, to będą mega zyski i mega dywidendą, więc w tej ludzkiej naiwności trzymałem akcje do 16, i tak straciłem bo nie sprzedałem drożej, i w naiwności liczyłem że dywidenda musi być przy takich zyskach, co okazało się tylko życzeniem i nie spełnionym marzeniem. Podsumowując zostałem oszukany i wyrobiony przez większościowego akcjonariusza, czyli przez rząd.

el_ah
31
Wpisów: 92
Wysłane: 19 czerwca 2023 17:11:41 przy kursie: 41,20 zł
A padła kiedykolwiek obietnica, że w tym roku wypłacą dywidendę?

emeryten_party
1
Wpisów: 3
Wysłane: 19 czerwca 2023 17:17:56 przy kursie: 41,20 zł
nie ma co się łamać i trzeba trzymać dalej
ktoś to skupuje za pół darmo
71mln głosów na wza było zawsze w tym samym kierunku

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 19 czerwca 2023 18:09:40 przy kursie: 41,20 zł
Aticzek napisał(a):
A widzisz, ja akcje JSW kupiłem w grudniu 2020r i tak sobie trzymałem, i miałem sprzedać po 70zł, ale pomyślałem sobie że skoro jest wojna, ceny węgla koksowego oszalały, to będą mega zyski i mega dywidendą, więc w tej ludzkiej naiwności trzymałem akcje do 16, i tak straciłem bo nie sprzedałem drożej, i w naiwności liczyłem że dywidenda musi być przy takich zyskach, co okazało się tylko życzeniem i nie spełnionym marzeniem. Podsumowując zostałem oszukany i wyrobiony przez większościowego akcjonariusza, czyli przez rząd.

masz niespełnione życzenia i marzenia i stwierdzasz że zostałęś oszukany bo nie ma dywidendy, której nikt nie obiecywał? gdzie tu logika?
EEX

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 19 czerwca 2023 18:44:38 przy kursie: 41,20 zł
emeryten_party napisał(a):

ktoś to skupuje za pół darmo

A nie przeszkadza Ci, że ktoś te "półdarmowe" akcje sprzedaje?

Bursztyn
2
Wpisów: 22
Wysłane: 19 czerwca 2023 18:52:32 przy kursie: 41,20 zł
Co byście nie wymyślali, to spółka straciła atrakcyjność dla poważnych inwestorów. Wzrost kursu akcji tak wielkiej spółki pod względem aktywów mogą wywołać tylko fundusze inwestycyjne dysponujące odpowiednio wielkim kapitałem. Ale takie fundusze wyłożą kasę tylko wtedy, jeżeli widzą w tym sens. A tu wygląda to tak: spółka ma rekordowe zyski i ani dywidendy ani żadnych spektakularnych inwestycji na przyszłość. Zamiast tego lawinowo rosnące koszty stałe i upolitycznienie zarządu. No to przepraszam bardzo,ale na jaki niedorozwinięty fundusz wy liczycie, który będzie kupował te puste akcje?

del-24062024
902
Wpisów: 677
Wysłane: 19 czerwca 2023 18:54:42 przy kursie: 41,20 zł
owner napisał(a):
Aticzek napisał(a):

masz niespełnione życzenia i marzenia i stwierdzasz że zostałęś oszukany bo nie ma dywidendy, której nikt nie obiecywał? gdzie tu logika?

Mydlenie oczu przez zarząd było do samego końca, widzę że nie czytaliście na bieżąco informacji płynących ze spółki, albo coś do was nie dociera, kłamstwo było na okrągło przypominam

www.stockwatch.pl/wiadomosci/j...

Oraz ostatnio
strefainwestorow.pl/wiadomosci...

Zatem było gadanie o dywidendzie czy nie?
Zastanówcie się Panowie, i niech do was dotrze że zostaliście wydymani na szaro tak samo jak ja. Pozew zbiorowy i walka o swoje.

emeryten_party
1
Wpisów: 3
Wysłane: 19 czerwca 2023 19:26:32 przy kursie: 41,20 zł
Bursztyn napisał(a):
Zamiast tego lawinowo rosnące koszty stałe i upolitycznienie zarządu. No to przepraszam bardzo,ale na jaki niedorozwinięty fundusz wy liczycie, który będzie kupował te puste akcje?

Wg mnie upolityczniony fundusz(e)
Już na ten moment zebrali z rynku ponad 7mln akcji
komercyjne fundusze nie oddałyby głosów w myśl SP - bo działałyby na szkodę swoich Klientów

też trzymam akcje od 2020 , zaryzykowałem , zdrowy rozsądek podpowiada że ogólnie to teraz dobry biznes

zaciskam zęby i trzymam dalej...
można stracić nerwy i cierpliwość , ale widocznie komuś właśnie na tym zależy ,
wg mnie nikt tu nie szuka wspólników a wręcz odwrotnie

Bursztyn
2
Wpisów: 22
Wysłane: 19 czerwca 2023 20:48:31 przy kursie: 41,20 zł
emeryten_party napisał(a):
Bursztyn napisał(a):
Zamiast tego lawinowo rosnące koszty stałe i upolitycznienie zarządu. No to przepraszam bardzo,ale na jaki niedorozwinięty fundusz wy liczycie, który będzie kupował te puste akcje?

Wg mnie upolityczniony fundusz(e)
Już na ten moment zebrali z rynku ponad 7mln akcji
komercyjne fundusze nie oddałyby głosów w myśl SP - bo działałyby na szkodę swoich Klientów

też trzymam akcje od 2020 , zaryzykowałem , zdrowy rozsądek podpowiada że ogólnie to teraz dobry biznes

zaciskam zęby i trzymam dalej...
można stracić nerwy i cierpliwość , ale widocznie komuś właśnie na tym zależy ,
wg mnie nikt tu nie szuka wspólników a wręcz odwrotnie

Gratuluję wytrzymałości i cierpliwości i życzę zysków. Moja cierpliwość się dawno skończyła i uważam, że JSW jest inwestycją tylko pod czystą spekulację lub w czasach głębokiego kryzysu kiedy rynek skrajnie przecenia takie walory. Pozdrawiam

QmarPi
0
Wpisów: 1
Wysłane: 19 czerwca 2023 22:20:32 przy kursie: 41,20 zł
Szanowni Państwo,
wielokrotnie pojawiała się informacja o warunkach kredytu z PFR, była tam również wzmianka o niewypłacaniu dywidendy jako warunek do czasu spłaty kredytu z atrakcyjnym oprocentowaniem. Czy ktoś co ma tanio pójdzie na gorsze warunki ? Raczej mało prawdopodobne.

ryhol2
80
Wysłane: 19 czerwca 2023 22:32:42 przy kursie: 41,20 zł
Cytat:
. Czy ktoś co ma tanio pójdzie na gorsze warunki ?

Aby wcześniejszą spłatę kredytu nazwać gorszymi warunkami należało by policzyć jakie straty ponosi spółka trzymając wolne środki na rachunkach niżej oprocentowanych niż inflacja. I porównać .Łatwa robota dla rozgarniętego księgowego.
Edytowany: 19 czerwca 2023 22:34

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 20 czerwca 2023 10:07:14 przy kursie: 41,66 zł
QmarPi napisał(a):
Szanowni Państwo,
wielokrotnie pojawiała się informacja o warunkach kredytu z PFR, była tam również wzmianka o niewypłacaniu dywidendy jako warunek do czasu spłaty kredytu z atrakcyjnym oprocentowaniem. Czy ktoś co ma tanio pójdzie na gorsze warunki ? Raczej mało prawdopodobne.

tyle że zarząd podpisując taką umowe biorąc pod uwagę to co spółka ma zapisane w statusie (min30%dyw) powienien zabezpieczyć interes akcjonariuszy na wypadek zmiany koniunktury i ponaprzeciętnych zysków (co nastąpiło) byle aneksem mówiącym że w takim wypadku spłacają PFR i tyle jak chcą wypłacić dywidendę..... a tak to co wywiad opowiadanie o umowie z PFR gdzie zostało jeszcze ca500mln czyli tyle co w zeszłym roku poszło na jednorazowe nagrody..... i za rok może być to samo bo dalej bedą spłacać....aaaa przepraszam samo sie spłaci z tych miliardów z kapitału zapasowego, ale umowa z PFR nadal bedzie zakazywała wypłaty statutowej dywidendy ....może czas zmienić ten zapis o 30% albo najlepiej wycofać z giełdy spólke która szła na IPO z hasłami o akcjonariacie obywatelskim a teraz jest zaprzeczeniem wszystkiego co można nazwać dobrymi praktykami jeżeli chodzi o rynek kapitałowy..

ryhol2
80
Wysłane: 20 czerwca 2023 11:06:21 przy kursie: 41,66 zł
Sprawa dywidendy z JSW jest interesująca jeszcze z jednego powodu. Potrafię sobie wyobrazić taką sytuację, że spółki w których dominujący właściciel nie chce się dzielić zyskiem z innymi akcjonariuszami, tego typu aneks do kredytu będą zawierały częściej. Coś à la Fundusz GEM (z modyfikacjami) pożyczający akcje wywalający je potem w Rynek, obejmujący nową emisję i następnie oddający . Zaczęło się to od Centrozapu, a potem moda rozlała się inne spółki.
Edytowany: 20 czerwca 2023 11:14

etam
104
Wpisów: 528
Wysłane: 28 czerwca 2023 14:04:18 przy kursie: 40,35 zł
Ruszyła nowa ściana wydobywcza.
Może w końcu będzie większe wydobycie.

"JSW uruchomiła nową ścianę wydobywczą w KWK Borynia-Zofiówka-Bzie"

stooq.pl/n/?f=1559544&c=0&...

Najwyższy czas aby instytucje finansowe dostrzegły czym zajmuje się Jsw. Wiceprezes mówi o tym na Forum finansowym.
Smutne to, że musi o tym mówić, ale niestety wiele instytucji finansowych i inwestorów wrzuca wszystko do jednego worka.

"JSW w swojej strategii stawia na rozwój biznesu opartego na wydobywaniu węgla koksowego. To zupełnie inny surowiec niż węgiel energetyczny — mówił podczas EKF w Sopocie Robert Ostrowski wiceprezes JSW"

isbiznes.pl/2023/06/28/robert-...

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 28 czerwca 2023 16:31:48 przy kursie: 40,35 zł
Obawiam się że ich wrzucają do całkiem innego worka i nie chodzi tutaj o surowiec który wydobywają tylko epokę w której się zatrzymali mentalnie..twierdzenie że nikt przez ponad 10 lat nie zdołał rozwikłać zagadki czym zajmuje się spółka z wig20 jest wybitnym żartem tylko czy ktokolwiek w to wierzy??? mi się wydaje że instytucje finansowe aż za dobrze ich poznali i tu leży problem

Teraz po ostatnim roku wszystko jak czarno na białym zyski na kapitał zapasowy , kolejne premie , jeszcze jakieś materiały w TV o jsw innowacje.... po co ktoś miałby to finansować

Akcjonariusz jsw zamiast kupować te akcje równie dobrze mógłby jechać pod Pniówek i wręczyć górnikom po szychcie po kopercie . Można by posłuchać histori z życia Górnika, porobic zdjecia i oszczędzić sobie dużo nerwów .
Edytowany: 28 czerwca 2023 16:45

etam
104
Wysłane: 28 czerwca 2023 17:31:06 przy kursie: 40,35 zł
bernie napisał(a):
mi się wydaje że instytucje finansowe aż za dobrze ich poznali i tu leży problem

Moderator:
A mi się wydaje, że wycięty fragment był sprzeczny z regulaminem forum

Dla mnie instytucje się nie poznały. Spółka leży na kasie, a te bajki o zjedzeniu oszczędności, o których od conajmniej roku słyszę jakoś się nie mogą spełnić. Jedynie DM Bos w miarę rozsądnie wycenia spółkę, choć wydaje mi się, że przed wyższą wyceną powstrzymują ich inne domy maklerskie, które nie wiedzieć czemu strasznie zaniżają swoje wyceny.
Edytowany: 28 czerwca 2023 21:27

etam
104
Wysłane: 28 czerwca 2023 17:50:25 przy kursie: 40,35 zł
Jeszcze do niedawna analitycy ze stooqa podawali dla opisu AT Jsw wykres węgla energetycznego, co było im wypominane i się porawili i zaczęli wstawiać poprawne wykresy.

Sam prezes mówił, że jak rozmawiał z zagranicznymi bankami o kredycie to na hasło węgiel nie chcą rozmawiać i prezes musiał im wyjaśniać co produkuje Jsw.

Zresztą propozycja zmiany nazwy Jsw na inną też nie wzięła się z nikąd.

ryhol2
80
Wysłane: 28 czerwca 2023 18:01:01 przy kursie: 40,35 zł
Myślę, że każdy kto wchodził rok, dwa czy trzy lata temu nie tak sobie wyobrażał tę inwestycję. Aczkolwiek, obecnie ryzyko jakiegoś dużego obsunięcia wydaje się niewielkie, a optymistyczne scenariusze bardzo prawdopodobne. Dopóki spółka zarabia, gotówki z kont nikt nie wydaje na jakieś absurdalne inwestycje, dopóty lepiej akcje posiadać, niż stać z boku. A z innej beczki coś ostatnio mało jest rekomendacji DM albo coś mi umknęło.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość
WIADOMOŚCI O SPÓŁCE jsw

304 305 306 307 308

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,483 sek.

jvutighq
nbwpdera
phrymlhg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
huyugqvk
ntqeryzo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat