7 Dołączył: 2009-11-04 Wpisów: 140
Wysłane:
7 czerwca 2024 11:40:37
przy kursie: 25,18 zł
Cytat: IMO nie da rady bo można spokojnie wystawiać zlecenia z wartością ujawnioną (dot. zleceń powyżej 50k wartości). W karnecie wisi np. 100 a całe zlecenie opiewa na 10k papiera.
to rozumiem, chodzi mi o z sumowanie tego co widac (całości)
|
|
2 Dołączył: 2022-08-08 Wpisów: 21
Wysłane:
7 czerwca 2024 11:42:53
Krug napisał(a):Aticzek- napisał(a):krewa napisał(a):Wrzuciłem na wykres historyczny linie cykli. Podstawą pomiaru posłużyła faza dystrybucji. Wygląda zatem, że przynajmniej dotychczas każdy z cykli trwał tyle samo. Koniec bieżącego cyklu wypada na przełomie lipca/sierpnia Pytanie brzmi - w której fazie jesteśmy? W fazie spadków czy w fazie poprzedzającej spadki?  kliknij, aby powiększyć Grasz w jednej drużynie z shortami i analitykami za 26-30zł ? Dlaczego mamy być w fazie potężnych spadków z ceną docelową w okolicach 10zł? Co za tym przemawia, miliardy na kontach, ACC po 275$, rosnące zapotrzebowanie na stal??? Jeśli ACC wzrośnie do 300$, JSW wypłaci dywidende, to możesz sobie ten wykres schować na wasze lepsze czasy. To już wiemy w jakiej fazie cyklu jesteśmy. Oby na przełomie lipca sierpnia przyszła zmiana. Widzę że krewa jedzie po bandzie jak pseudoanale Nie twierdze że shorty albo fatalny zarząd, może otoczenie rynkowe i w konsekwencji zła sytuacja spółki nie spowoduje spadku kursu nawet poniżej 1 pln (nie można wykluczyć np. przy 5 pln emisji akcji po 1-2 pln dla SP w celu rozwodnienia i zwiększenia udziału... itd ale to na razie bajdurzenie) Ta twoja "cykliczoność" to w tym wypadku jeden element który wystąpił po debiucie, można powiedzieć skandalicznym debiucie Jaw na GPW gdzie drobnica została p[rzez Tuska ubrana w akcje naszego światowego potentata (przejrzyjcie artykuły z tamtego okresu jak urabiali akcjonariat obywatelski - pamietam to doskonale bo zastanawiałem się nad objęciem ale finalnie właśnie z tych powodów zrezygnowałem finalnie) Więc albo wciskasz nam kit z powodu osobistych pobudek albo nie wiesz o czym mówisz...
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
7 czerwca 2024 11:57:57
Witam w fazie złości  do akceptacji pozostały jeszcze tylko dwie. W wielkim skrócie, bo dyskusja na tym etapie i z takim nastawieniem nie ma najmniejszego sensu: - wykres jest z kwietnia; - każdy pomiar musi mieć podstawę. Gdybym wybrał spadki 2013-2016 za podstawę, efekt byłby podobny. Gdybym wybrał za podstawę wzrosty 2016-2018, efekt byłby podobny. Zaprzeczanie faktom jest po prostu śmieszne - cykle na JSW trwały dotychczas mniej-więcej tyle samo.
|
|
|
|
20 Dołączył: 2016-08-03 Wpisów: 288
Wysłane:
7 czerwca 2024 12:24:37
akkilles napisał(a):hehe, bankierowcy wystawili kilka mln akcji powyzej 100+,
gdzies mozna policzyć ile tak naprawde jest wystawionych akcji w karnecie? to jest jakaś znowu grupa zamknięta?
|
|
5 Dołączył: 2024-04-24 Wpisów: 53
Wysłane:
7 czerwca 2024 12:40:55
Melon79 napisał(a):Krug napisał(a):Aticzek- napisał(a):krewa napisał(a):Wrzuciłem na wykres historyczny linie cykli. Podstawą pomiaru posłużyła faza dystrybucji. Wygląda zatem, że przynajmniej dotychczas każdy z cykli trwał tyle samo. Koniec bieżącego cyklu wypada na przełomie lipca/sierpnia Pytanie brzmi - w której fazie jesteśmy? W fazie spadków czy w fazie poprzedzającej spadki?  kliknij, aby powiększyć Grasz w jednej drużynie z shortami i analitykami za 26-30zł ? Dlaczego mamy być w fazie potężnych spadków z ceną docelową w okolicach 10zł? Co za tym przemawia, miliardy na kontach, ACC po 275$, rosnące zapotrzebowanie na stal??? Jeśli ACC wzrośnie do 300$, JSW wypłaci dywidende, to możesz sobie ten wykres schować na wasze lepsze czasy. To już wiemy w jakiej fazie cyklu jesteśmy. Oby na przełomie lipca sierpnia przyszła zmiana. Widzę że krewa jedzie po bandzie jak pseudoanale Nie twierdze że shorty albo fatalny zarząd, może otoczenie rynkowe i w konsekwencji zła sytuacja spółki nie spowoduje spadku kursu nawet poniżej 1 pln (nie można wykluczyć np. przy 5 pln emisji akcji po 1-2 pln dla SP w celu rozwodnienia i zwiększenia udziału... itd ale to na razie bajdurzenie) Ta twoja "cykliczoność" to w tym wypadku jeden element który wystąpił po debiucie, można powiedzieć skandalicznym debiucie Jaw na GPW gdzie drobnica została p[rzez Tuska ubrana w akcje naszego światowego potentata (przejrzyjcie artykuły z tamtego okresu jak urabiali akcjonariat obywatelski - pamietam to doskonale bo zastanawiałem się nad objęciem ale finalnie właśnie z tych powodów zrezygnowałem finalnie) Więc albo wciskasz nam kit z powodu osobistych pobudek albo nie wiesz o czym mówisz... Gwoli ścisłości Akcji nie posiadam od poziou 40zł o czym pisałem Byłem zły na krewe i innych analityków którzy widzieli na spółce 20-30zł Ale jako że nie posiadam akcji patrzę na spółkę zupełnie inaczej, wręcz obecnie przeraża mnie wasz optymizm do spółki i wasze narzekania. Dlaczego, ponieważ spółka generuje straty przy ogromnie wysokich cenach za ACC, spółka przepala kasę, spółka ma gdzieś inwestorów, społka daje nagrody, umarza FIZ, zaraz da podwyżki, a w Chinach koksujący spadł do 160$. Co będzie ze spółką jak ceny spadną do 160$, co będzie jak dolar spadnie na 3,50, ano będzie tu 10zł Jeśli JSW nie jest w stanie wygenerować zysków przy cenach 250-270$ za tonę, to dla mnie jest to NIC NIE WARTA FIRMA
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2024 12:53:09
Aticzek- napisał(a):Melon79 napisał(a):Krug napisał(a):Aticzek- napisał(a):krewa napisał(a):Wrzuciłem na wykres historyczny linie cykli. Podstawą pomiaru posłużyła faza dystrybucji. Wygląda zatem, że przynajmniej dotychczas każdy z cykli trwał tyle samo. Koniec bieżącego cyklu wypada na przełomie lipca/sierpnia Pytanie brzmi - w której fazie jesteśmy? W fazie spadków czy w fazie poprzedzającej spadki?  kliknij, aby powiększyć Grasz w jednej drużynie z shortami i analitykami za 26-30zł ? Dlaczego mamy być w fazie potężnych spadków z ceną docelową w okolicach 10zł? Co za tym przemawia, miliardy na kontach, ACC po 275$, rosnące zapotrzebowanie na stal??? Jeśli ACC wzrośnie do 300$, JSW wypłaci dywidende, to możesz sobie ten wykres schować na wasze lepsze czasy. To już wiemy w jakiej fazie cyklu jesteśmy. Oby na przełomie lipca sierpnia przyszła zmiana. Widzę że krewa jedzie po bandzie jak pseudoanale Nie twierdze że shorty albo fatalny zarząd, może otoczenie rynkowe i w konsekwencji zła sytuacja spółki nie spowoduje spadku kursu nawet poniżej 1 pln (nie można wykluczyć np. przy 5 pln emisji akcji po 1-2 pln dla SP w celu rozwodnienia i zwiększenia udziału... itd ale to na razie bajdurzenie) Ta twoja "cykliczoność" to w tym wypadku jeden element który wystąpił po debiucie, można powiedzieć skandalicznym debiucie Jaw na GPW gdzie drobnica została p[rzez Tuska ubrana w akcje naszego światowego potentata (przejrzyjcie artykuły z tamtego okresu jak urabiali akcjonariat obywatelski - pamietam to doskonale bo zastanawiałem się nad objęciem ale finalnie właśnie z tych powodów zrezygnowałem finalnie) Więc albo wciskasz nam kit z powodu osobistych pobudek albo nie wiesz o czym mówisz... Gwoli ścisłości Akcji nie posiadam od poziou 40zł o czym pisałem Byłem zły na krewe i innych analityków którzy widzieli na spółce 20-30zł Ale jako że nie posiadam akcji patrzę na spółkę zupełnie inaczej, wręcz obecnie przeraża mnie wasz optymizm do spółki i wasze narzekania. Dlaczego, ponieważ spółka generuje straty przy ogromnie wysokich cenach za ACC, spółka przepala kasę, spółka ma gdzieś inwestorów, społka daje nagrody, umarza FIZ, zaraz da podwyżki, a w Chinach koksujący spadł do 160$. Co będzie ze spółką jak ceny spadną do 160$, co będzie jak dolar spadnie na 3,50, ano będzie tu 10zł Jeśli JSW nie jest w stanie wygenerować zysków przy cenach 250-270$ za tonę, to dla mnie jest to NIC NIE WARTA FIRMA tak jak napisałem... nie wykluczam ze kurs spadnie nawet poniżej 1 pln i opisałem taki scenariusz... odniosłem się tylko do "cykliczności" którą opisał krewa i uważam że to manipulacja przy obecnym sentymencie te 9 pln może tu być w czerwcu i nie będziemy musieli czekać na koniec roku wg jego wykresu
Edytowany: 7 czerwca 2024 12:54
|
|
PREMIUM
10 Grupa: SubskrybentP1
Wysłane:
7 czerwca 2024 13:05:39
Melon79 napisał(a):tak jak napisałem... nie wykluczam ze kurs spadnie nawet poniżej 1 pln i opisałem taki scenariusz... odniosłem się tylko do "cykliczności" którą opisał krewa i uważam że to manipulacja przy obecnym sentymencie te 9 pln może tu być w czerwcu i nie będziemy musieli czekać na koniec roku wg jego wykresu Wg. wykresu spadki powinny trwać do lipiec/sierpień, nie do końcu roku.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2024 13:14:17
Ja odnosiłem się do wielu osób...
Jeśli chodzi o dalsze spadki to zależeć one będą od strat, podwyżek, ewentualnych zdarzeń typu pożar... Jeśli chodzi o shorty to jest ich 11,97% a utilization 98,58% Tak że siła shorta jest ogromna, ale to nie jest moim zdaniem problem, problemem jest to co opisałem powyżej, dlaczego, ponieważ na CDR jest 9,28% shortów i jakoś kurs idzie w górę.
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2024 13:19:41
enthusiast napisał(a):Melon79 napisał(a):tak jak napisałem... nie wykluczam ze kurs spadnie nawet poniżej 1 pln i opisałem taki scenariusz... odniosłem się tylko do "cykliczności" którą opisał krewa i uważam że to manipulacja przy obecnym sentymencie te 9 pln może tu być w czerwcu i nie będziemy musieli czekać na koniec roku wg jego wykresu Wg. wykresu spadki powinny trwać do lipiec/sierpień, nie do końcu roku. Przejrzyj jeszcze raz wykres i przeanalizuj co napisał kerwa... on sugeruje ze na przełomie lipca i sierpnia zakończy się przygotowanie do spadków i dopiero wtedy one się zaczną... czego ja na marginesie nie wykluczam
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2024 13:43:20
Wyjaśnienia Szkopka dla tych którym wydaje się że wszyscy są przeciwko JSW www.wnp.pl/gornictwo/szybkie-p...źródło wnp.pl
|
|
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 czerwca 2024 13:59:15
Melon79 napisał(a):Przejrzyj jeszcze raz wykres i przeanalizuj co napisał kerwa... on sugeruje ze na przełomie lipca i sierpnia zakończy się przygotowanie do spadków i dopiero wtedy one się zaczną... czego ja na marginesie nie wykluczam O to to! Ja zachęcam uczynić podobnie - przeanalizować co napisałem. Dla ułatwienia wrzucę najistotniejszy fragment. Cytat:Koniec bieżącego cyklu wypada na przełomie lipca/sierpnia Pytanie brzmi - w której fazie jesteśmy? W fazie spadków czy w fazie poprzedzającej spadki? Rzecz jasna, odpowiedzi na to pytanie nie znałem i nie byłem w stanie jednoznacznie określić fazy, w której wówczas znajdował się walor. Natomiast interpretować moje słowa należy w następujący sposób - jeżeli jesteśmy w fazie poprzedzającej spadki, to kolejny cykl będzie spadkowy. Natomiast jeżeli jesteśmy w fazie spadków, to prawdopodobnie kolejne lata upłyną pod znakiem hossy na walorze. edit: w każdym razie lipiec i sierpień będą miesiącami, w których warto obserwować JSW w poszukiwaniu odpowiednich sygnałów
Edytowany: 7 czerwca 2024 14:08
|
|
104 Dołączył: 2023-02-08 Wpisów: 528
Wysłane:
7 czerwca 2024 15:57:23
Ja uważam, że jesteśmy w końcowej fazie spadków. Kurs spada już ponad 2 lata. Od 85 zł zjechali już na 25 zł. Ktoś kiedyś napisał, że końcowa faza spadków powinna być mocna i gwałtowna. Spadek w 3 dni o 15% bez większego powodu jest takim sygnałem plus wyprzedane wskaźniki. Czy to jest to przesilenie i nastąpi zmiana trendu, zobaczymy. Ale sentyment do spółki jest tak fatalny, że nawet w czasie pandemi tak fatalny nie był, co też może zwiastować zmianę wajchy.
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
7 czerwca 2024 16:01:50
akkilles napisał(a):Cytat: IMO nie da rady bo można spokojnie wystawiać zlecenia z wartością ujawnioną (dot. zleceń powyżej 50k wartości). W karnecie wisi np. 100 a całe zlecenie opiewa na 10k papiera.
to rozumiem, chodzi mi o z sumowanie tego co widac (całości) np. tutaj: gragieldowa.pl/spolka_arkusz_z...akkilles napisał(a):Czy akcje SP mogą być pożyczone? Nie sądzę, bo np. nie możesz ich pod WZA zablokować bo ich fizycznie nie ma na koncie.
|
|
214 Dołączył: 2010-01-20 Wpisów: 2 209
Wysłane:
7 czerwca 2024 17:03:02
 ...... ...jedne paradoksy przykrywane są innymi co sprzyja panice psychologicznej, z konkretnym świadomym lub nieświadomym sprzyjaniu dołowaniu waloru. Stwierdzenie, że walor gwałtownie się obsunął, jest faktem. Twierdzenie, że walor może dalej spadać w m-cach VII/VIII a potem nadal spadać lub wzrastać i dobrze by go obserwować dla mnie jest żadnym stwierdzeniem. Jeśli ktoś twierdzi, że walor ma spaść do 9-10 zł a wyczynowcy nawet poniżej 1 zł, to po co go obserwować? Olać i przejść na inny papier. Jeśli ktoś biadoli, że Zarząd nic dobrego w najbliższych 2 latach nie zrobi w zakresie kosztów, to podobnie powinien postąpić. Moim zdaniem tu rynek dyskontuje okresowe potknięcie JSW, a mianowicie : celowano z wydobyciem ok. 17 mta węgla a z przyczyn awaryjnych wydobywa się obecnie w okolicach 13 mta węgla. Zatem nagle spadła wydajność pracownika (Załogi)i (z 800t/r do 650 t/r) co nagle zwiększyło koszt wydobycia 1 tony węgla o ok. 40%. W liczbach to wynosi : zamiast 550 zł/t (138$/t) obecnie JSW generuje koszty ok. 740zł/t węgla (185$/t)/. I tu w tym aspekcie widzę przynajmniej cztery wyjścia: =>albo podnieść wydobycie do poziomu 16-17 mta, =>albo zredukować zatrudnienie o 25%, =>albo dywersyfikować biznes JSW z wykorzystaniem własnej Załogi np. segment OZE, =>albo działać równolegle w każdym z tych kierunków. Co do cen węgla to patrząc na fale inflacyjne w ujęciu globalnym i przewidywany wzrost popytu na stal, bardziej bym spodziewał się hossy w przyszłości niż dołowania tego surowca do minimów historycznych. Wydaje mi się, że obecnie mamy psychologicznego kaca w postrzeganiu JSW, jedynie dziwię się prezesowi Janta, że milczy w temacie. Coś zapewne naświetli 24.06 b.r.. Nie jest to rekomendacja.
Edytowany: 7 czerwca 2024 17:19
|
|
PREMIUM
Wysłane:
7 czerwca 2024 17:52:22
Cytat:Stwierdzenie, że walor gwałtownie się obsunął, jest faktem. Twierdzenie, że walor może dalej spadać w m-cach VII/VIII a potem nadal spadać lub wzrastać i dobrze by go obserwować dla mnie jest żadnym stwierdzeniem. Owszem, to nie jest stwierdzenie, tylko teza oparta na założeniu występowania cykli.  kliknij, aby powiększyć
|
|
208 Dołączył: 2018-10-03 Wpisów: 1 287
Wysłane:
7 czerwca 2024 21:13:28
Z Karpacza: - Pracuje 20 ścian, - Do końca roku JSW ma mieć 27 ścian, - Rozmowy z załogą trwają, obie strony rozumieją aktualną sytuację, - 2Q będzie trudny na pewno a 3Q zobaczymy, - Dywidendy nie ma i nie będzie bo PFR i zapisy pożyczki SLL, chyba że "wynik i cała masa innych kryteriów" na to pozwoli www.pb.pl/wideo/krzyzanowski-z...Czyli o dywidendzie raczej można zapomnieć do wyczerpania FIZu bo zawsze będzie "inne kryterium" - zapis umowy pożyczki płynnościowej. Ciekawe czy zapis dot. tylko dywidendy czy wszelkiego rodzaju wyprowadzania gotówki np. skup akcji
Edytowany: 7 czerwca 2024 21:16
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2024 21:34:13
Nie, zapis dotyczy pożyczki płynnościowej, że jak umorze coś z FIZu to nie mogą w przeciągu 12 miesięcy rekomendować wypłaty dywidendy. O skupie akcji własnych zapomnij. To jest spółka SP i nie słyszałem aby przy 55% udziale SP robił skup akcji. Generalnie są dwa pozytywy tego wywiadu: - do końca roku będzie pracowało 27 ścian - wychodzi na to, że dogadają się ze ZZ i nie będzie jakiś większych podwyżek, może nawet wcale.
Edytowany: 7 czerwca 2024 21:34
|
|
Wysłane:
7 czerwca 2024 22:46:25
Ciekawostka JSW short 12,15%, ale o dziwo w USA jest podobnie, AMR 12,04%, ARCH 10,53%, BTU 12,58%
|
|
PREMIUM
131 Dołączył: 2009-09-04 Wpisów: 578
Wysłane:
7 czerwca 2024 23:48:05
1,5 mld do rozwiązania FIZ w drugiej połowie roku jest zbieżne z wynikami za Q1 gdzie do piachu poszło ok. 700-800 mln. Co gorsza na koniec marca mieli ok 1,75 mld płynnych środków, a dwa miesiące później pilnie umarzają 200 mln. To sugeruje, że Q2 będzie bardzo słaby. W aktualnym stanie rzeczy można założyć że JSW traci ok. 3-4 mld rocznie, więc zamiast narzekać na Szkopka i innych analityków, czas najwyższy otworzyć oczy.
W normalnej firmie już byłaby restrukturyzacja, odchudzanie administracji i zamrożenie płac. Tu natomiast z racji posiadania FIZ, będą się zastanawiać przez dwa lata jak sobie poradzić z problemami.
|
|
Wysłane:
8 czerwca 2024 00:48:01
007 napisał(a):1,5 mld do rozwiązania FIZ w drugiej połowie roku jest zbieżne z wynikami za Q1 gdzie do piachu poszło ok. 700-800 mln. Co gorsza na koniec marca mieli ok 1,75 mld płynnych środków, a dwa miesiące później pilnie umarzają 200 mln. To sugeruje, że Q2 będzie bardzo słaby. W aktualnym stanie rzeczy można założyć że JSW traci ok. 3-4 mld rocznie, więc zamiast narzekać na Szkopka i innych analityków, czas najwyższy otworzyć oczy.
W normalnej firmie już byłaby restrukturyzacja, odchudzanie administracji i zamrożenie płac. Tu natomiast z racji posiadania FIZ, będą się zastanawiać przez dwa lata jak sobie poradzić z problemami.
Chyba coś Ci się pomyliło. Na koniec marca mieli 5,7 mld zł w FIZ i z tego umarzają 200 ml zł. To sugeruje, że nie masz zielonego pojęcia o spółce. A pan Szkopek nie wiedzieć czemu zakłada, że Jsw będzie przepalać gotówkę do końca 2025 roku nie mając zielonego pojęcia co będzie w 2025 roku Równie dobrze Jsw może w tym roku zarobić kilka mld złotych. W normalnej spółce byłaby dywidenda i skup akcji własnych. Ale Ty nie wiedzieć czemu wciskasz kit, że powinno być lepiej , ale Jsw od zawsze było spółką SP.
Edytowany: 8 czerwca 2024 00:51
|
|