PARTNER SERWISU
eioqzsso
23 24 25 26 27
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 1 grudnia 2011 19:52:55 przy kursie: 3,60 zł

Dlatego nawet przy malutkiej marży taki kontrakt dla uczelni ma sens, gdyż jest perspektywa zaistnienia z portalem dla szerszej rzeszy studentów medycyny...Jedynie nie wiem, czy cena 20zł za ćwiczenie nie jest zbyt wysoka, ja bym na początek obniżył co najmniej o połowę, trzeba jakoś innych zachęcić, a nie tylko tych co mają kasę...

Mnie jeszcze mocno intryguje ten kredyt na 2mln, który "jest przeznaczony na cel inny, niż cele emisyjne z DI", jakby nie patrzeć oznacza to kolejny -dotąd nieznany nam- projekt...Think
Edytowany: 1 grudnia 2011 20:01

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 1 grudnia 2011 20:50:22 przy kursie: 3,60 zł
piwo w pubie kosztuje teraz chyba od 6-7zl wzyz. nie widze problemu, by zebrac sie w 3-4 osoby, odzalowac rownowartosc jednego piwa i 'przerobic' cwiczenie na sucho. ja z kumplami tak wlasnie korzystalismy z korepetycji z analizy matematycznej (jak na drugim roku trafil sie psychol o ambicjach usadzenia 95% skladu), wiec z ta cena to tez bym nie przesadzal. wszystko zalezy od tego jak studenci okresla przydatnosc takiej aplikacji.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 1 grudnia 2011 21:03:43 przy kursie: 3,60 zł
Przydatność będzie, Jędrzejowski w wywiadzie mówił o tym, że na medycynie znikną ćwiczenia na żywych zwierzętach. Byc może będzie tak, że dla ŚlAM zainstalują właśnie te świczenia. Jeśli ktoś studiujący będzie chciał poćwiczyć to ma taką okazję: 20zł i do woli... Chyba wszyscy zdajemy sobie sprawę z tego, że mniejsza liczba studentów oznacza w praktyce "wojnę" o nowych. Za tym będzie szła kasa. Uczelnie, które będą oferować takie zajęcia z wykorzystaniem choćby interaktywnych aplikacji 3D powinny przyciągnąć większą liczbę studentów i za tym kasę dla uczelni. Najlepsze w takich projektach jak eFizjologia jest to, że praktycznie portal jest "bezobsługowy" i kasa będzie co nowy rok akademicki... Co niektórzy będą mieli swoją powtarzalność zysków... O Ile oczywiście produkt się spodoba i przyjmie!

p.s.
Znalazłem, że wg GUS w 2007/8 studentów medycyny w Polsce było lekko ponad 100 000. Nie mogę znaleźć ile ich jest obecnie.
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 2 grudnia 2011 12:08:12 przy kursie: 3,50 zł
cad_man napisał(a):
@Kasia
Pytania poszły przez pb.pl - zobaczymy czy je dopuszczą (czasem nie publikują pytań puke_l) i czekamy na odpowiedź!

Mam nadzieję!

High-Tech
0
Wpisów: 176
Wysłane: 2 grudnia 2011 12:25:07 przy kursie: 3,50 zł
cad_man napisał(a):
Pytania poszły przez pb.pl - zobaczymy czy je dopuszczą (czasem nie publikują pytań ) i czekamy na odpowiedź!

Pytania opublikowali, więc pozostaje czekać.
pulsinwestora.pb.pl/ai?company...

Natomiast widzę, że ciągle nie ma odpowiedzi na poprzednie pytania:czy opłacili 67% udziałów w i3D Inc. gotówką oraz kto objął pozostałe 33%...Think

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 grudnia 2011 13:10:23 przy kursie: 3,50 zł
Z żalem informuję, że spółka I3D za pośrednictwem agencji PR zażyczyła sobie kasowania wskazanych przez siebie wpisów na tym wątku, powołując się na regulamin i uzasadniając to rzekomym pomówieniem i narażeniem na utratę dobrego imienia, oraz rzekomą nieprawdziwością wygłaszanych opinii.

Decyzja będzie podjęta po konsultacji z naszą kancelarią prawną. Jeżeli cokolwiek zostanie skasowane, to pozostanie ślad z podaniem przyczyn.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 2 grudnia 2011 13:17:32 przy kursie: 3,50 zł
uuuu

bardzo ciekawa informacja, dla mnie subiektywnie to spółka ogranicza automatycznie swoją przeźroczystość, to jak strzał w stopę! Wypada z kręgu zainteresowań.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 2 grudnia 2011 13:17

lewho
0
Wpisów: 149
Wysłane: 2 grudnia 2011 13:37:36 przy kursie: 3,50 zł
Dobrze że ktoś ze spółki czyta to forum bo być może zrozumie że stosowanie obecnej polityki informacyjnej jest karygodne. Myślałem że czasy cenzury już minęły. Jak ktoś Cię o coś posądza to się bronisz lub pomijasz to milczeniem a nie zamykasz mu usta. Bardzo duży minus dla spółki ode mnie.

cad_man
0
Wysłane: 2 grudnia 2011 14:21:57 przy kursie: 3,50 zł
Myślałem, że spółka dorosła do tego, iż jest już spółką publiczną...binky ...
Nie bardzo rozumiem, jak wgłaszana opinia może być nieprawidzwa? Nie potrafię sobie tego wyobrazić... Owszem, może rozmijać się z faktami czy rzeczywistością - ale od tego raczej powinien być PR spółki aby to dementować i naprowadzać na właściwe "tory" a nie usuwać "opinie"...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 2 grudnia 2011 14:22

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 2 grudnia 2011 15:22:15 przy kursie: 3,50 zł
tak to niestety u nas jest, że spółki często traktują mniejszościowych akcjonariuszy jak petentów Angel . Ciekawe, które opinie im się nie spodobały, dyskusja na tym wątku jest raczej rzeczowa

rybeusz
23
Wpisów: 243
Wysłane: 2 grudnia 2011 15:31:46 przy kursie: 3,50 zł
Niesamowite, przyglądałem się spółce od samego początku, bo bardzo odpowiada mi rynek, w którym działa oraz zakres i forma samych projektów. Od kilku miesięcy posiadam akcje i zamierzałęm związać się na dłużej z i3D. Ale po takich zagrywkach człowiek aż chce zagłosować "nogami" i w ten sposób dać znać spólce co sądzi o takiej formie komunikacji salute

Tym bardziej jeśli spółka posiada na swoich usługach agencję PR, która pierwsza powinna wiedzieć, że zamknięcie się na komunikację z akcjonariuszami to najgorszy z możliwych pomysłów i przysłowiowy "strzał w stopę". Mam kilka lat doświadczenia na tym polu, ale na takie rozwiązanie to bym sam nigdy nie wpadł. Mam nadzieję, że chociaż biznesowe pomysły spółki będą bardziej celne.

@WD - jeśli to nie tajemnica, czy spółkę dalej obsługuje znana w Katowicach "wszystkomająca" agencja, której nazwa zaczyna się na "M" i która kiedyś mocniej działała na rynku eventy / reklama, a od pewnego czasu specjalizuje się już w "kampaniach ofert publicznych"?

WatchDog
50
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 8 588
Wysłane: 2 grudnia 2011 15:33:11 przy kursie: 3,50 zł
Nie jestem z Katowic, więc trudno mi powiedzieć, ale pierwsza litera się zgadza.

pop
pop
0
Wysłane: 3 grudnia 2011 18:33:12 przy kursie: 3,50 zł
No i mamy odpowiedzi na pytania Kasi i cad_man'a, trzeba przyznać, że obszerne i szczegółowe...:

Akcja Inwestor: spółka i3D napisał(a):

I3D2011-12-01 W związku z informacją zawartą w raporcie za II kwartał 2011 r., informującą, iż specyfika działalności spółki ma wpływa na wyniki finansowe (bieżące poprzez długoterminowe kontrakty) proszę o udzielenie odpowiedzi na pytania:
1)Jaka część przychodów spółki rozpoznawana jest zgodnie z metodą procentowego zaawansowania kontraktu długoterminowego (realizowanego dłużej jak kwartał)?
2)Czy rozpoznawana na tych kontraktach długoterminowych (realizowanych dłużej jak kwartał) marża jest zerowa?

W związku z licznymi zapytaniami w sprawie przyjętych zasad rachunkowości i sposobu rozliczania niektórych zdarzeń przedstawiamy niniejszym w uproszczeniu podstawowe informacje w tym zakresie:

* Wycena składników majątkowych i źródeł ich pochodzenia dokonywana była według zasad ostrożnej wyceny bilansowej, przy zachowaniu zasady ciągłości. Grupa i3D stosuje nadrzędne zasady wyceny składników majątkowych oparte na historycznej cenie nabycia lub zakupu lub koszcie wytworzenia.

* Wszystkie rzeczowe składniki majątku trwałego wyceniane są według rzeczywistych cen ich nabycia, pomniejszanych na dzień bilansowy o dotychczasowe odpisy umorzeniowe. Wartości niematerialne i prawne amortyzuje się metodą liniową, natomiast środki trwałe amortyzowane są metoda liniową lub metodą degresywną. Dokonywanie odpisów amortyzacyjnych rozpoczyna się od miesiąca następującego po miesiącu, w którym przyjęto dany środek trwały lub WNiP do używania. Przy dokonywaniu amortyzacji dla celów podatkowych stosuje się stawki przewidziane w ustawie z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. Nr 54, poz. 654 z późniejszymi zmianami). Dla celów bilansowych stosowane są stawki odpowiadające okresowi ekonomicznej użyteczności środka czy WNiP.

* Stany i rozchody materiałów i towarów w ciągu roku obrotowego i na dzień bilansowy wycenia się według rzeczywistych cen zakupu.

* Odpisy czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie do upływu czasu, z zachowaniem zasady ostrożności.

* Zgodnie z zasadami memoriału i współmierności w księgach rachunkowych jednostki ujmuje się wszystkie osiągnięte, przypadające na jej rzecz przychody, niezależnie od terminu ich zapłaty, przy czym przychody dotyczące przyszłych okresów zalicza się do pasywów danego okresu sprawozdawczego.

* Przychody ujmuje się w księgach na podstawie wystawionych faktur. Koszty związane z kontraktami ujmuje się w księgach w miesiącu wystawienia faktur. Jeżeli na dzień bilansowy spółka poniosła koszty w związku z realizacją projektu, który nie został jeszcze zafakturowany to koszty z tego tytułu są aktywowane i korygują wynik. W związku z tym, ze kontrakty nie przekraczają 6 m-cy Spółka nie rozpoznaje przychodu (a zarazem i zysku) metodą procentowego zaawansowania kontraktu niezafakturowanego do dnia bilansowego.

* Koszty związane z projektami realizowanymi w ramach dotacji unijnych ujmowane są w księgach w momencie ich ponoszenia za wyjątkiem zakupu środków trwałych i WNiP, które ujmowane są w kosztach poprzez odpisy amortyzacyjne. W rachunku zysków i strat ujmowane są w kosztach działalności operacyjnej.

* Przychody związane z projektami realizowanymi w ramach dotacji unijnych ujmowane są w księgach w momencie ich wpływu na konto spółki i ujmowane są w „Pozostałych przychodach operacyjnych” w wysokości odpowiadającej kwocie wpływu na konto za wyjątkiem części dotacji odpowiadającej wydatkom na zakup środków trwałych i WNiP. W przypadku środków trwałych i WNiP zaliczeniu w pozostałe przychody operacyjne podlega kwota odpowiadająca odpisowi amortyzacyjnemu w wysokości procentowej odpowiadającej procentowi dotacji.

* Obciążenia podatkowe z tytułu podatku dochodowego obejmują tylko bieżące opodatkowanie podatkiem dochodowym od osób prawnych a także część odroczoną zgodnie z art. 37 ustawy o rachunkowości. Zobowiązania podatkowe z tego tytułu zostały ustalone na podstawie aktualnie obowiązujących przepisów podatkowych i ustalonego dochodu do opodatkowania.

* Środki pieniężne i fundusze własne wyceniane są według wartości nominalnej.

Edytowany: 3 grudnia 2011 18:45

cad_man
0
Wysłane: 4 grudnia 2011 09:23:59 przy kursie: 3,50 zł
Padły odpowiedzi bardziej "konkretne" - ktoś to może przetłumaczyć na polski?

pop
pop
0
Wysłane: 4 grudnia 2011 19:44:50 przy kursie: 3,50 zł
Akcja Inwestor ze Spółki i3D napisał(a):

4. W raporcie za II kwartał Spółka informowała o negocjacjach w sprawie kontraktu z Saudi Aramco,w raporcie za III kw. była informacja o kontrakcie rocznym z Saudi Aramco na 170tys.USD. Czyżby wcześniejsze negocjacje dotyczyły właśnie tego kontraktu,czy innego? O tyle pytam,że wartość kontraktu jak na rok nie wydaje się wysoka...
ad.4.Informacja w Raporcie Okresowym za IIIQ nt. rocznego kontraktu z Saudi Aramco na kwotę 170 tys. USD nie dotyczy negocjowanego przez Spółkę kontraktu o którym mowa była w Raporcie Okresowym za IIQ 2011 r.

5. Czy już coś bliżej wiadomo w sprawie i3D Network i terminu uruchomienia sprzedaży podłóg interaktywnych?
ad.5. Zarząd podtrzymuje w tej kwestii wcześniejsze deklaracje. Precyzując informacje zawarte w pytaniu, prosimy o zwrócenie uwagi na fakt, że celem i3D Network stworzenie sieci mobilnych nośników reklamowych lub nośników instalowanych na stałe a nie sprzedaż podłóg interaktywnych. Pierwsze przychody z działalności powinny pojawić się w IQ 2012 r.

6. Kiedy spółki zależne jak i3D Med, i3D Science,iHome i Network zaczną wychodzić na plus...?
ad.6. Spółki córki i3D zostały powołane do realizacji projektów, które na chwile obecną są na różnych etapach swojego rozwoju i/lub komercjalizacji. Proszę zwrócić uwagę, że są to spółki o profilu start-upowym, każda z nich z dużym potencjałem biznesowym. Dlatego Zarząd zakłada intensyfikację działań komercjalizujących te projekty, które sa już do tego gotowe . Tak jest na przykład w przypadku i3D Network czy i3D Science. W tym roku zysk powinna osiągnąć spółka iHome. Pierwsze przychody z działalności i3D Network powinny pojawić się w IQ 2012 r.

7. Czy jeszcze w tym roku Spółka będzie zarabiać na sprzedaży oprogramowania Quazar Cave?Jaka to może być wielkość w bieżącym i przyszłym roku?
ad.7. Przychody z tego tytułu uwzględnione są w planach na 2012 rok.

8. Czy będzie aktualizacja przyszłorocznej prognozy zysku?
ad.8. Na chwilę obecną Zarząd podtrzymuje prognozy zarówno zysku jak i pozostałych pozycji finansowych w takiej postaci, w jakiej zostały opublikowane i przekazane do publicznej wiadomości w Dokumencie Informacyjnym i3D SA. Ewentualne korekty prognozy będą przekazywane zgodnie z regulacjami obowiązującymi na rynku NewConnect tj. w formie raportu bieżącego

12.Zdziwienie wzbudziła informacja o dużym kredycie dla spółki zależnej,czy to oznacza,że już wszystkie pieniądze z emisji zostały rozdysponowane,czy raczej wielkość nowego projektu jest aż tak wysoka? Jeśli nie jest tajemnicą o którą spółkę zależną chodzi,to poproszę o taką informację,jeśli stanowi to tajemnicę,to oczywiście uszanujemy wolę Spółki.
ad.12. Na obecnym etapie rozwoju projektu Spółka nie może podać większej ilości szczegółów. Projekt na realizację którego Spółka uzyskała kredyt, nie jest związany z celami emisyjnymi

Skoro już jest wyjasnione jak Spółka rozlicza przychody, to może coś ewentualnie jeszcze wyczytać między wierszami w przypadku kolejnych punktów:

Ad.4. Nie ma informacji o anulacji owych negocjacji, więc chyba dalej piłka w grze.

Ad.5 Wcześniej Spółka informowała o rozpoczęciu instalowania podłóg w połowie listopada, więc z tej odpowiedzi wynika, że w takim razie pierwsze instalacje już się odbyły, aczkolwiek przydałaby się jakaś jasna informacja PR-owa w tym temacie

Ad.6 Fajnie, że dowiedzieliśmy się przy okazji, że pierwsze zyski wypracuje w tym roku iHome (do tej pory wiedzieliśmy jedynie o pierwszym kontrakcie na wiosnę) oraz kiedy będą pierwsze przychody Network'u. Jeszcze pozostaje pytanie o planowane pierwsze przychody/zyski i3D Med, ale wygląda na to, że raczej dalej ta spółka będzie generować stratę

Ad.7 Teraz wiemy, że wersja pudełkowa Quazara Cave jeszcze w tym kwartale nie da zarobić, ale w następnym wygląda na to, że chyba jest już szansa

Ad.8 Ta odpowiedź jest dla mnie najbardziej zaskakująca, gdyż dotychczasowa prognoza na 2012 nie uwzglęniała przychodów z Quazara 3D, oddziału amerykańskiego, było też zdanie Prezesa w artykule z maja w Parkiecie, że " prognozowane przychody na r.2012 są na podst. już podpisanych kontraktów", więc pewnie nie mógł być uwzględniony chociażby najnowszy kontrakt dla Śląskiego Uniwersytetu Medycznego na 1,2 mln netto (z realizacją w Ikw.2012), więc bez wątpienia chociazby o tę wartość prognoza przychodów powinna być wyższa...Think
Ale być może tutaj kluczem jest początek owej odpowiedzi z AI w słowach: "Na chwilę obecną Zarząd podtrzymuje prognozy "... Ale zobaczymy oczywiście, czas pokaże...

Ad.12 Tutaj pojawiła się ciekawostka, bo skoro "Projekt na realizację którego Spółka uzyskała kredyt, nie jest związany z celami emisyjnymi", to po prostu oznacza to coś całkowicie nowego o czym jeszcze nie wiemy, pozostaje więc czekać na więcej szczegółówThink
Edytowany: 4 grudnia 2011 20:04

cad_man
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 13:22:02 przy kursie: 3,63 zł
Zarząd Spółki i3D S.A. (Emitent, Spółka) informuje, iż w dniu 5 grudnia 2011 roku Spółka otrzymała ostatnią transzę dofinansowania, łącznie w wysokości 257.977,80 zł,

www.newconnect.pl/?page=1045&a...

mnie zastanawia to, że kwota mała a spółka nie czeka z podaniem tej informacji do czasu publikacji raportu kwartalnego, tylko już publikuje. Może zmieni podejście do kontaktu z inwestorami?

pop
pop
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 13:33:21 przy kursie: 3,63 zł
cad_man napisał(a):
kwota mała a spółka nie czeka z podaniem tej informacji do czasu publikacji raportu kwartalnego

O, nie zgadzam się, dla spółki mającej kilkaset tys. zysku po I półroczu, zwrot środków o 257tys. podnoszący zysk za IV kw. o tę wielkość-to nie jest mało, trzeba się jeszcze wczytać, czy to jest ta dotacja, którą Spółka miała dostać, czy inna, bo na ten moment jeszcze nie wiem...Think

edit: sprawdziłem: to jest jedna z 2 przewidzianych do wypłaty dotacji (jedna miała być dla Network'u przewidywana w planach do końca roku, a druga dla i3D S.A. była przewidywana do wypłaty,ale bez podania terminu)
Edytowany: 6 grudnia 2011 13:52

cad_man
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 14:49:42 przy kursie: 3,63 zł
@pop
chodziło mi o mała kwotę w sensie informowania o takim zdarzeniu - sma wcześniej pisałeś, że obowiązek poinformowania przez spółkę powstanie po przekroczeniu ca. 700 tyś zł. A tutaj proszę połowa tego minimum inofmacyjnego i jest komunikat.

Wracając do podanych kwot, to ja sobie nie przypominam dofinansowania na poziomie 575 tyś zł i nie mam pojęcia o co może chodzić... Z wiedzy jaką posiadam to mają teraz dwa projekty dofinansowane na kwotę ca. 1,1 mln zł i 0,8 mln zł. Nie wiem zupełnie nic o dofinansowaniu w wysokości 575 tyś zł.

pop
pop
0
Wysłane: 6 grudnia 2011 15:04:50 przy kursie: 3,63 zł
cad_man napisał(a):
@pop
chodziło mi o mała kwotę w sensie informowania o takim zdarzeniu - sma wcześniej pisałeś, że obowiązek poinformowania przez spółkę powstanie po przekroczeniu ca. 700 tyś zł. A tutaj proszę połowa tego minimum inofmacyjnego i jest komunikat.

Zauważ, że pisałem o kontraktach przekraczających wartość 10% kapitałów własnych (kapitały własne i3D=7mlnzł),a nie o dotacjach stanowiących część kosztów poniesionych wcześniej. Jak jest z informowaniem o dotacjach,to tutaj 100% pewności nie mam,tu ktoś inny musiałby mnie wyręczyć w odpowiedzi.
A co do owej dotacji,to masz sporo wyjasnione w tym temacie w Akcji inwestor, jedynie nie była podana kwota ewentualnego dofinansowania. W każdym razie informacja jest o tyle dobra,że do tej pory Spółka mówiła o możliwym wpłynięciu w tym roku tylko dotacji do i3D Network,a póki co wpłynęła do i3D S.A.,więc tej pierwszej jeszcze można oczekiwać w tym roku, w najgorszym razie ta dla Network'u przejdzie na przyszły kwartał,ale zobaczymy, na razie jest całkiem ok.
Edytowany: 6 grudnia 2011 15:10

Kasia Stefanska
4
Wpisów: 1 251
Wysłane: 6 grudnia 2011 20:26:53 przy kursie: 3,63 zł
pop napisał(a):
No i mamy odpowiedzi na pytania Kasi i cad_man'a, trzeba przyznać, że obszerne i szczegółowe...:

Akcja Inwestor: spółka i3D napisał(a):

I3D2011-12-01 W związku z informacją zawartą w raporcie za II kwartał 2011 r., informującą, iż specyfika działalności spółki ma wpływa na wyniki finansowe (bieżące poprzez długoterminowe kontrakty) proszę o udzielenie odpowiedzi na pytania:
1)Jaka część przychodów spółki rozpoznawana jest zgodnie z metodą procentowego zaawansowania kontraktu długoterminowego (realizowanego dłużej jak kwartał)?
2)Czy rozpoznawana na tych kontraktach długoterminowych (realizowanych dłużej jak kwartał) marża jest zerowa?

W związku z licznymi zapytaniami w sprawie przyjętych zasad rachunkowości i sposobu rozliczania niektórych zdarzeń przedstawiamy niniejszym w uproszczeniu podstawowe informacje w tym zakresie:

* Wycena składników majątkowych i źródeł ich pochodzenia dokonywana była według zasad ostrożnej wyceny bilansowej, przy zachowaniu zasady ciągłości. Grupa i3D stosuje nadrzędne zasady wyceny składników majątkowych oparte na historycznej cenie nabycia lub zakupu lub koszcie wytworzenia.

* Wszystkie rzeczowe składniki majątku trwałego wyceniane są według rzeczywistych cen ich nabycia, pomniejszanych na dzień bilansowy o dotychczasowe odpisy umorzeniowe. Wartości niematerialne i prawne amortyzuje się metodą liniową, natomiast środki trwałe amortyzowane są metoda liniową lub metodą degresywną. Dokonywanie odpisów amortyzacyjnych rozpoczyna się od miesiąca następującego po miesiącu, w którym przyjęto dany środek trwały lub WNiP do używania. Przy dokonywaniu amortyzacji dla celów podatkowych stosuje się stawki przewidziane w ustawie z dnia 15 lutego 1992 r. o podatku dochodowym od osób prawnych (Dz. U. Nr 54, poz. 654 z późniejszymi zmianami). Dla celów bilansowych stosowane są stawki odpowiadające okresowi ekonomicznej użyteczności środka czy WNiP.

* Stany i rozchody materiałów i towarów w ciągu roku obrotowego i na dzień bilansowy wycenia się według rzeczywistych cen zakupu.

* Odpisy czynnych rozliczeń międzyokresowych kosztów następują stosownie do upływu czasu, z zachowaniem zasady ostrożności.

* Zgodnie z zasadami memoriału i współmierności w księgach rachunkowych jednostki ujmuje się wszystkie osiągnięte, przypadające na jej rzecz przychody, niezależnie od terminu ich zapłaty, przy czym przychody dotyczące przyszłych okresów zalicza się do pasywów danego okresu sprawozdawczego.

* Przychody ujmuje się w księgach na podstawie wystawionych faktur. Koszty związane z kontraktami ujmuje się w księgach w miesiącu wystawienia faktur. Jeżeli na dzień bilansowy spółka poniosła koszty w związku z realizacją projektu, który nie został jeszcze zafakturowany to koszty z tego tytułu są aktywowane i korygują wynik. W związku z tym, ze kontrakty nie przekraczają 6 m-cy Spółka nie rozpoznaje przychodu (a zarazem i zysku) metodą procentowego zaawansowania kontraktu niezafakturowanego do dnia bilansowego.

* Koszty związane z projektami realizowanymi w ramach dotacji unijnych ujmowane są w księgach w momencie ich ponoszenia za wyjątkiem zakupu środków trwałych i WNiP, które ujmowane są w kosztach poprzez odpisy amortyzacyjne. W rachunku zysków i strat ujmowane są w kosztach działalności operacyjnej.

* Przychody związane z projektami realizowanymi w ramach dotacji unijnych ujmowane są w księgach w momencie ich wpływu na konto spółki i ujmowane są w „Pozostałych przychodach operacyjnych” w wysokości odpowiadającej kwocie wpływu na konto za wyjątkiem części dotacji odpowiadającej wydatkom na zakup środków trwałych i WNiP. W przypadku środków trwałych i WNiP zaliczeniu w pozostałe przychody operacyjne podlega kwota odpowiadająca odpisowi amortyzacyjnemu w wysokości procentowej odpowiadającej procentowi dotacji.

* Obciążenia podatkowe z tytułu podatku dochodowego obejmują tylko bieżące opodatkowanie podatkiem dochodowym od osób prawnych a także część odroczoną zgodnie z art. 37 ustawy o rachunkowości. Zobowiązania podatkowe z tego tytułu zostały ustalone na podstawie aktualnie obowiązujących przepisów podatkowych i ustalonego dochodu do opodatkowania.

* Środki pieniężne i fundusze własne wyceniane są według wartości nominalnej.

Najważniejsza informacja pochodząca z tej wypowiedzi dotyczy tego, że i3D nie rozpoznaje przychodów metodą procentowego zaawansowania kontraktu. Wszystko to, co nie zostało w danym okresie zafakturowane, znajduje się na zapasach. Dopiero po wystawieniu faktury z zapasów zdejmuje się kwotę, którą wrzuca się w odpowiednie koszty. Zasadniczo okres od aktywowania poniesionych wydatków np. na wynagrodzenia w zapasach do wystawienia faktury za te prace nie powinien być dłuższy niż 6 miesięcy.

Nie znamy jednak schematy, według którego spółka wystawia faktury. To oczywiście pozostanie jej tajemnicą, ponieważ wynika wprost z ustaleń z odbiorcami.

Dofinansowanie ze środków unijnych zakupu środków trwałych też wygląda poprawnie.

Jak by były jakieś pytania jeszcze, to zapraszam!
wave

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

23 24 25 26 27

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,455 sek.

eprrhacu
vxspbvdd
nhsutgxi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxdpnzkc
xoqqpkxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat