PARTNER SERWISU
kyrbibha
83 84 85 86 87
pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 8 sierpnia 2013 13:10:57 przy kursie: 1,60 zł
Zauważcie, że od czasu Wieliczki wpadły kolejne kontrakty, których wartość w tym momencie dorównała wartości ówczesnego kontraktu z Wieliczką.Choć trzeba pamiętać, iż rozliczenia będą jeszcze nie w IIQ , a dopiero w III i IV-ym. W IIQ były ponoszone głównie koszty, a rozliczeń niewiele. W każdym razie oby takich kontraktów o wartości w setkach tysięcy, czy 1mln było jak najwięcej...3some
Edytowany: 8 sierpnia 2013 13:14

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 8 sierpnia 2013 13:19:22 przy kursie: 1,60 zł
Pop dzięki za link do analizy, faktycznie fundamenty na ten i nastepny rok są dobre- coraz więcej tych kontraktów wpada.

Natomiast macie jakieś przypuszczenia co do wyników za Q2? Nie spodziewam się tu rewelacji, ale mam nadzieję, że wyjdą na zero.

Niestety ciągle technicznie słabo- duży nawis podażowy na poziomach ok 1,70.
Edytowany: 8 sierpnia 2013 13:27

pop
pop
0
Wysłane: 8 sierpnia 2013 13:23:26 przy kursie: 1,60 zł
Na razie niech inni się w tym temacie wypowiedzą, ja napiszę swoje przemyślenia po weekendzie, za chwilę niestety muszę jechać w sprawach zawodowych...

Ingvar
0
Wpisów: 223
Wysłane: 8 sierpnia 2013 13:44:07 przy kursie: 1,60 zł
topfacet napisał(a):

Natomiast macie jakieś przypuszczenia co do wyników za Q2? Nie spodziewam się tu rewelacji, ale mam nadzieję, że wyjdą na zero.

Raczej nie ma co się spodziewać zysków. Wiele wskazuje na to, że może być nawet strata. To bez większego znaczenia, zyski nie uciekną - czego nie rozliczą w II kw., to pojawi się w kolejnych okresach.

damciu
0
Wpisów: 128
Wysłane: 8 sierpnia 2013 13:53:00 przy kursie: 1,60 zł
@topfacet, ja obstawiam mały minus, jeśli będzie na plusie to będę pozytywnie zaskoczony. Dużo zależy od tego, jak rozłożone są płatności za te większe projekty i jak dużo wliczą w quazara (gdzie zysk ma byc zero do kwoty 3 mln zl jesli dobrze pamietam).

pop
pop
0
Wysłane: 12 sierpnia 2013 17:36:34 przy kursie: 1,59 zł
pop napisał(a):
ja napiszę swoje przemyślenia po weekendzie, za chwilę niestety muszę jechać w sprawach zawodowych...

No dobra, wróciłem z pracy (a dokładniej z trasy), którą nazywam "wieczną imprezą", to teraz mam chwilę wolnego dla giełdy.Otóż tak widzę bieżące i przyszłe raporty i3D.
Pomimo tak częstego narzekania na przekaz informacji ze spółki, to jak dla mnie to moja ocena jest od miesięcy akurat bardzo dobra.A bierze się to z tego, że na podstawie dostępnych informacji coraz łatwiej jest mi przewidzieć co się może dziać w finansach spółki w nadchodzących kwartałach.Poza tym spółka w swych biuletynach zwierza się z tylu rzeczy, że nie mamy takich danych w wielu innych spółkach z NC, nawet w wymienianym tu co jakiś czas PGS Software.A teraz bardziej konkretnie:

Wedle udzielonych odpowiedzi w Akcji Inwestor wiemy, iż rozliczenia Wieliczki będą dopiero w III i IVQ. To oznacza, że teraz realizacja Wieliczki i kilku innych kontraktów jest teraz głównie kosztem,a wpływy będą w kolejnych 2 kwartałach.Generalnie jak się wczytać w raporty bieżące informujące o terminach realizowanych kontraktów, to akurat na IIQ nie przypada za wiele do rozliczeń, wszystko jest właśnie w III i IVQ.
Patrząc na notowania i3D (wobec ostatnich bardzo dobrych newsów o zawieranych kontraktach) nasuwa mi się jedno wytłumaczenie: rynek teraz spodziewa się straty w II kwartale. A że uważam zawsze, że to rynek ma rację, jedynie my inwestorzy czegoś w danym momencie nie rozumiemy, to pewnie ta strata będzie. Jeśli okażę się, że rynek się pomylił i będzie przyzwoity zysk, to wtedy można będzie oczekiwać szybkiej poprawy notowań, ale wg mnie trzeba prognozować możliwie jak najrealniej, więc ja też obstawiam stratę.
Ale też muszę dodać, że tym razem jeśli pojawi się strata, to nie zmienia to szans na przyzwoity zysk netto w całym roku, może nawet na przekroczenie zysku z 2011 roku, gdyż kontraktacja na II połowę roku jest rekordowa historycznie. Co ważne- ten rekord zapowiada się istotnie wyższy niż się wszyscy spodziewaliśmy jeszcze 2 mies.temu...

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 12 sierpnia 2013 19:38:22 przy kursie: 1,59 zł
Cytat:
To oznacza, że teraz realizacja Wieliczki i kilku innych kontraktów jest teraz głównie kosztem

Już to przecież przerabialiśmy... Koszty związane z przychodami pokazuje się jak się pokazuje przychody. Teraz to one powinny być akumulowane jeśli nie na zapasie to na RM. Spółka zarzekała się, że stosuje się do zasad, więc jej uwierzmy. Wniosek - > Nie pokazuje obecnie kosztów realizacji Wielicki i innych kontraktów.

topfacet
178
Wysłane: 13 sierpnia 2013 12:39:14 przy kursie: 1,60 zł
Czyli teraz strata moze sie ew. pojawic z powodu:

1) Niskiej marzowosci kontraktow, lub ich nierentownosci (malo prawdopodobne)

2) Wysokim kosztom stalym, ktore nie zostana pokryte z marzy wypracowanej na rozliczonych zleceniach

Dobrze mysle?

taipan
0
Wpisów: 189
Wysłane: 14 sierpnia 2013 15:49:29 przy kursie: 1,55 zł
topfacet napisał(a):
(...) Jestem ciekaw czy bedzie to instalowane w calej sieci E&H, czy tylko w wybranych punktach (info o wartosci minimalnej zamowienia, moze pokazywac ze zaczna od wybranych a potem moga rozszerzac)(...)

To tak w ramach uszczegółowienia:

Cytat:
Spółka złożyła kilka wniosków o dotacje unijne na dzień dzisiejszy została podpisana umowa inwestycyjna z Śląskim Centrum Przedsiębiorczości.
Projekt: „Wirtualne Lustro” będzie realizowany w 5 salonach Esotiq na terenie Śląska. Wartość inwestycji 1.500.000 zł.

źródło: Raport kwartalny Esotiq

damciu
0
Wpisów: 128
Wysłane: 14 sierpnia 2013 15:58:02 przy kursie: 1,55 zł
Ciekawe czy to autoamtycznie oznacza, ze 1,5mln wpadnie do i3D. Natomiast wiemy, ze bedzie to 5 salonow

topfacet
178
Wysłane: 14 sierpnia 2013 16:01:26 przy kursie: 1,55 zł
Nie wiadomo tylko czy te 1,5 MLN to wartosc netto czy brutto. i3D informowalo o wartosci umowy 0,99 MLN netto, z mozliwoscia otrzymania dodatkowych zlecen.

pop
pop
0
Wysłane: 14 sierpnia 2013 16:03:26 przy kursie: 1,55 zł
damciu napisał(a):
Ciekawe czy to autoamtycznie oznacza, ze 1,5mln wpadnie do i3D

Wiesz, przyznaną dotację trzeba wydać, więc na wydaje mi się, że TAK.Think
Edytowany: 14 sierpnia 2013 16:04

topfacet
178
Wysłane: 14 sierpnia 2013 20:25:14 przy kursie: 1,55 zł
Jest raport i zgodnie z przewidywaniami strata.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 15 sierpnia 2013 11:59:54 przy kursie: 1,55 zł
dla mnie lekki plus za sam wynik.. spodziewałem się większej straty....binky

natomiast sprzedaż Quzara to dla mnie kompletna porażka....kolejny kwartał ... a to w sumie sztandarowy produkt...
albo produkt słaby albo produkt dobry ale kompletna porażka działu sprzedaży...Think i co tutaj jest prawdą? jeśli to tylko słabość handlowców to da się to poprawić... ale jeśli to produkt słaby to 3 mln wyrzucone w błoto.Not talking

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 15 sierpnia 2013 12:00

topfacet
178
Wysłane: 15 sierpnia 2013 12:06:45 przy kursie: 1,55 zł
Mnie w kontekscie nowych duzych projektow niepokoi spadek zatrudnienia do 48 pracownikow.

Bankrucik, oni wykorzystuja Quazara w swoich projektach, faktycznie sprzedaz samego oprogramowania na zewnatrz idzie slabo.

pavel
0
Wpisów: 8
Wysłane: 15 sierpnia 2013 12:19:08 przy kursie: 1,55 zł
Ja też ciągle nie mogę zrozumieć skąd się bierze ta wiara w Quazara.
Przeciez to jest narzędzie, które zostało wyprodukowane na potrzeby i3D.
To jest narzędzie do tworzenia produktów (aplikacji) a nie samoistny produkt.
Oczywiście to mógłby być produkt ale wymaga następnych nakładów: w stworzenie
help'ów, tutoriali i przede wszystkim w szeroko rozumianą promocję.
Tylko czy i3D ma faktycznie interes by łożyć na jego upowszechnienie i udostępniać
go potencjalnej konkurencji? Przecież ci co nabędą to narzędzie będą konkurować z i3D
w tworzeniu produktów dla klientów końcowych.

pop
pop
0
Wysłane: 15 sierpnia 2013 12:25:26 przy kursie: 1,55 zł
bankrucik napisał(a):
dla mnie lekki plus za sam wynik.. spodziewałem się większej straty....binky

natomiast sprzedaż Quzara to dla mnie kompletna porażka....kolejny kwartał ... a to w sumie sztandarowy produkt...

A za jaką kwotę sprzedano Quazara w IIQ, bo coś nie mogę znaleźć takiej informacji...?Think

pop
pop
0
Wysłane: 15 sierpnia 2013 13:41:52 przy kursie: 1,55 zł
topfacet napisał(a):
Mnie w kontekscie nowych duzych projektow niepokoi spadek zatrudnienia do 48 pracownikow.

Bankrucik, oni wykorzystuja Quazara w swoich projektach, faktycznie sprzedaz samego oprogramowania na zewnatrz idzie slabo.

Otóż to topfacet, o ile poziom straty jest dla mnie akceptowalny (w swoich widełkach spodziewałem się w granicach 200-400tys. na minusie), to też zwróciłem uwagę na niskie zatrudnienie wobec tak dużej ilości zleceń.Dlaczego tak jest-to już nie wnikam,bo to wewnętrzna sprawa spółki, ale to oznacza, że pewne projekty trzeba będzie zlecać podwykonawcom, bo po prostu roboty jest tak dużo, iż wątpię, czy przy niższym poziomie zatrudnienia da się obsłużyć znacząco wyższej wartości kontrakty niż rok w roku poprzedzającym. A zlecanie podwykonawcom znowuż w jakimś stopniu obniża marże, więc równie ważną sprawą co pozyskiwanie kontraktów jest znalezienie odpowiedniej kadry...d'oh!
Poza tym w raporcie jest powiedziane to, co pisałem wcześniej-rozliczenie większości kontraktów jest w III i IV kwartale i tam ukierunkowane są nasze oczekiwania finansowe.
Co do słabej sprzedaży Quazara, to tu też szkoda,że niewiele osób było na spotkaniu w Spółce.Wtedy też poruszaliśmy ten temat i -oględnie mówiąc-dopiero od II półrocza, a konkretniej od III kwartału ma ruszyć "właściwa"sprzedaż Quazara, z dostępnych nam komunikatów wiemy, iż trochę licencji pójdzie do ASP, czy Chin.
Generalnie jest to produkt "gadżeciarski", który w kryzysie nie był niezbędny potencjalnym klientom, ale że świat zaczyna wychodzić z recesji, to szanse na sprzedaż tego typu produktów stopniowo powinny rosnąć, zwłaszcza, że wszelkie nowinki coraz mocniej wchodzą pod strzechy...

topfacet
178
Wysłane: 15 sierpnia 2013 13:49:48 przy kursie: 1,55 zł
To czy zatrudnianie podwykonawcow jest oplacalne,czy warto to robic wlasnymi pracownikami, to kwestia kalkulacji.

Natomiast co do Quazara- ja takze nie widze takich danych w raporcie, natomiast obserwujac strone quazara, wydaje mi sie, ze sprzedaz idzie slabo.

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 15 sierpnia 2013 14:44:57 przy kursie: 1,55 zł
O zaprezentowanych wynikach można powiedzieć jedno: są jakie są i nic tego nie zmieni king
Co do samego raportu okresowego to mam jedno wielkie zastrzeżenie: brak jest w nim pozycji "przychody netto ze sprzedaży" - owszem podali przychody ze sprzedaży i zrównane z nimi, ale regulatorowi nie o to chodziło, gdy wprowadzał zmiany w dniu 30 czerwca 2013 r. Inwestorom też nie o to chodzi by wirtualnie podwyższać przychody bez wykazywania zapasów... Prezesi znowu wodzą za nos akcjonariuszy? "w głupa cięcie też zajęcie" - sprawa powinna trafić do regulatora i spółka powinna w sprawozdaniu kwartalnym wykazać same przychody ze sprzedaży - w celu prawidłowego postrzegania przez inwestorów - oczywiście mile widziane pokazanie zapasów. Należy tutaj zauważyć, iż raporty okresowe przekazywane po 30 września będą (hmm powinny być jeśli chodzi o tą spółkę) jeszcze bardziej rozbudowane (za regulaminem regulatora):
Cytat:
kwartalne skrócone sprawozdanie finansowe, sporządzone zgodnie z obowiązującymi emitenta zasadami rachunkowości, przy czym: w przypadku stosowania polskich zasad rachunkowości kwartalne skrócone sprawozdanie finansowe zawierać powinno co najmniej: bilans, rachunek zysków i strat, zestawienie zmian w kapitale własnym oraz rachunek przepływów pieniężnych - w zakresie oznaczonym literami i cyframi rzymskimi, w zależności od prowadzonej działalności w załączniku nr 1, 2 lub 3 do ustawy o rachunkowości, w przypadku stosowania standardów uznawanych w skali międzynarodowej kwartalne sprawozdanie finansowe sporządza się co najmniej w wersji skróconej, której zakres został określony w tych standardach

p.s.
Jak prezesy to czytają to niech prostują ostatni raport okresowy o pozycję przychodów ze sprzedaży netto - traktujcie inwestorów przyzwoicie i z należnym szacunkiem, jak was nie stać na to by traktować ich jak partnerów
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

83 84 85 86 87

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,233 sek.

ctyspeix
ksbsxqdr
rpinxwpq
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
vruyurcx
nwnzhfrw
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat