niestety ale prawdopodobnie sprawdził się scenariusz który zaraz po wybuchu wojny brałem pod uwagę..( pisałem o tym także)
zakładałem, że w pewnym momencie wojny #putin może zdecydować się na atak na kraj nato ( logika mówiła, że to będzie Polska, żeby nadać odpowiednią rangę i siłę przekazowi który poszedł w ten sposób do społeczeństw i władz w Niemczech, czy Francji)
.
Putin dokona tego ataku w ramach sprawdzenia (testu) realnej gotowości #nato do obrony swoich członków, ale tak, żeby dało się wytłumaczyć, że to przypadkowy ostrzał, zbłąkana rakieta ( taki atak daje pole do spekulacji i otwiera drogę do tajnej dyplomacji) i będzie patrzył na prawdopodobne "pęknięcia" w stanowiskach sojuszników..
piszę o teście gotowości nato do realnej obrony swoich członków ponieważ eskalując wojnę putin "grozi zachodowi, patrzcie ja się nie boję zaryzykować wojny z nato a wy też się nie boicie takiego ryzyka?
#nato dokładnie wie skąd nadleciały pociski... ( awacsy, radary itd) więc realnie dokładnie wiadomo co sie stało i czy było zamierzone czy nie...
bandyta i zbrodniarz #putin, #RussiaIsATerroristState zrozumie tylko jedną odpowiedź... odpowiedź #nato powinna być co najmniej mocniejsza... tylko to zrozumieją w moskwie na kremlu, brak reakcji militarnej albo słaba reakcja da efekt odwrotny : im bardziej będziemy unikać wojny tym bardziej ona się będzie nieuchronnie zbliżać do Polski bo rozzuchwalony bezkarnością zbrodniarz będzie szedł dalej..Nato musi tylko zrozumieć jak działają i czego się obawiają bandyci, zbrodniarze i mordercy...
obawiam się także, że prawda jak to zwykle na wojnie umrze pierwsza co oznacza, że zakładam, że oficjalne informacje przekazane społeczeństwu przez władze mogą być zależne od tego na jaką odpowiedź zdecyduje się #nato, w praktyce USA
jeśli Nato zdecyduje się na wyrazienie głębokiego oburzenia to pójdzie w eter info o szczątkach rakiet, może nawet ukrainskich ktore spadły na polskę
jeśli nato zdecyduje się na silniejszą reakcję to pójdzie w eter komunikat o zbłąkanych rakietach
jeśli nato zdecyduje się na najsilniejszą reakcję (czytaj odpowiedź militarna) to pewnie będzie komunikat o rakietach ruskich, które uderzyły w kraj Nato..
niestety zachód rozzuchwalił Putina ( wymienię parę sytuacji przykładowo)
nie reagując na próby otrucia osób na terenie WB ( Nato)
nie reagując na wysadzenie magazynów amunicji w Czechach ( nato),
pozwalając na niemieckie bezczelne interesy gazowe z putinem.. itd, itd...
każdy kto choć trochę rozumie logikę putina, wychowanka kgb i logikę rosyjskich służb wie jaka powinna być odpowiedź nato z punktu widzenia najlepiej pojętych interesów Polski.. i nie wierzcie naiwniakom, że putin to szaleniec a ruscy nie wiedzą co czynia.. nie wyszedł im plan A, może już B to wdrazają plan C czyli skonfliktowania i rozbicia nato.. ( już czuję co myślą i robia np niemcy)
najnowszy komunikat z USA mnie bardzo martwi... "USA będzie pomagać w sledztwie.."
Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..
teraz również na twitter.com