Temat:
ZABKA
KimKatsuragi napisał(a):Warto jednak zwrócić uwagę, że fundusz nie wychodzi z całości swojego pakietu, pozostanie na wysokim udziale (41%) Ma to swoje plusy dodatnie (o których wspomniałeś) i plusy ujemne - czytaj będzie keszować, w pierwszym okresie trzeba się liczyć z regularnymi ABB ciekaw jestem jaka będzie redukcja w transzy inwestorów instytucjonalnych, bo to oni mogą tu chcąc nie chcąc stworzyć ruch na kursie. Szczególnie, że Żabka z automatu staje się kandydatem do wejścia do WIG20, więc wszelkie etfy i fundusze replikujace go będą kupowały. btw. ktoś wie jaka firma może WYlecieć z WIG20 robiąc miejsce Żabce?
|
|
Temat:
JSW
mam pytania techniczne do przytoczonego przez kolegę @Ricordare wpisu:
- gdzie ten wskaźnik utilization można znaleźć? podobnie jak koszt pożyczenia? - zakładam, że stwierdzenie "... wyczerpano pulę akcji możliwych do pożyczenia ..." nie oznacza, że wszystkie akcje JSW są pożyczone (bo np. niektóre instytucje po prostu nie mogę pożyczać akcji :))
|
|
Mieszkam we Wrocławiu i pamiętam jak Kolejkowo funkcjonowało jeszcze na Dworcu Świebodzkim. Niestety po przeniesieniu się do SkyTower utraciło nieco z takiej ... swojskości, ulotnił się nieco klimat robienia rzeczy dla funu tworzenia (pamiętam na dworcu pośród ludzi przechadzali się często modelarze, freaki jakich mało i sporo fajnych rozmów można było odbyć). Więc z tej perspektywy boję się czy uda ich się ochronić specyficzny klimat dioramowego świata przed komercją.
Z drugiej strony potencjał jest ogromny, bo tak kompleksowej wystawy miasta w miniaturze jaką ma Wrocław nie ma (chyba) żadne duże miasto w Polsce. Dobra lokalizacja jest tutaj kluczem. Skoro w takiej Warszawie na Starówce utrzymać się potrafią z czapki wzięte, robione małym kosztem i bylejak wystawy czegoś tam czy muzea z d... wzięte to solidna wystawa Kolejkowa będzie oblegana. Charakter wystawy jest angażujący zarówno dla dorosłych jak i dla dzieci więc target jest bardzo szeroki. W zasadzie od początku działalności są rentowni (pomijam zawirowania Covidowe), więc w praktyce nie są nawet startupem, a firmą która szuka kapitału do wzrostu organicznego.
Skupienie bazy w jednym miejscu docelowo pozwoli na zoptymalizowanie (nie koniecznie przyspieszenie) przepływów pracy, a każda nowa wystawa (o ile dobrze zostanie skalkulowana - przede wszystkim po stronie kosztów najmu IMO) powinna liniowo zwiększać zyski (zakładam, że takie lokalizacje jak Warszawa czy Kraków (nie ma oni póki co mowy) są w stanie same z siebie generować przepływy analogiczne do sumy przepływów z Wrocławia i Gliwic.
Z ryzyk: przesyt - aczkolwiek tego ryzyka obawiałbym sie przy otwieraniu 5-6 wystawy konkurencja - z całym podziwem i szacunkiem dla modelarzy, ale rocket science to nie jest i nie ma tu mowy o własności intelektualnej (co najwyżej o know-how) - pytanie jakie jest ryzyko, że ktoś wyprzedzi Kolejkowo w zajęciu np. rynku krakowskiego.
|
|
Temat:
PURE
Na pokładzie zostanie 5 osób. Czyżby CEO, CFO, CSO, COO i ... jeden laborant? sprzątaczka? ochroniarz? Jednym cięciem spółka zmieni się w mini zespół, który zmieści się w moim biurze (jeśli w składzie jest porządny personel sprzątający to zapraszam - mam straszny bałagan ostatnio). INFO@addison - daj już sobie spokój, się denerwujesz spalasz itd, a ta spółka nie jest tego warta. Od dłuższego czasu już piszę, że im szybciej ta spółka się zwinie z GPW tym lepiej dla dobra dobrych/zdrowych podmiotów biotech. Liczę ta to, że odpowiednie agencje rządowe sprawdzą czy oby wszystkie te publiczne pieniądze zostały przepalone na badania R&D, a nie na przysłowiowe już chyba "fortepiany". Aż dziw bierze, że przy FF 86% wczoraj po takich informacjach kurs nie zawisł na widłach, bo w biotechu największą wartością firmy są ludzie, w znacznie mniejszym stopniu sprzęt. Jeśli Pure pozbywa się 90% personelu to wycena spółki w moich oczach z automatu minimum 30-40% w dół. Skoro FDA wydało zgodę na badania kliniczne to zakładam, że chociaż w tym jednym projekcie musi być jakaś wartość (bo na ładne oczy zgody na kliniczne się nie daje). Ale czy taka, żeby spółka miała kapitalizację 25 melonów? - śmiem twierdzić, że nie jest warta nawet połowy tej kwoty. Swoją drogą jeśli na 55 pracowników wydawali ~700k PLN miesięcznie to daje średnią wypłatę 12,7k brutto/brutto msc czyli jakieś 10k PLN brutto - przy obecnych kosztach życia we WRO wcale nie tak dużo
|
|
Temat:
PURE
póki co IMO nie.
Badanie fazy 0 to badanie o charakterze przygotowawczym, więc o ile oczywiście dobrze, że FDA wyraziłą na nie zgodę tonawet pozytywne jego wyniki stanowią jedynie wstepne potwierdzenie wyników toksyczności z badania przedklinicznych.
Dla mnie dziwnym jest, że brano w ogóle pod uwagę sprzeda tego projektu żeby trwać. Utrzymanie kontroli nad nim i jego samego przy życiu powinna być krytyczna dla firmy.
W firmie musi ekstremalnie brakowac gotówki skoro nie mogli poczekać z emisją akcji aż w przestrzeni medialnej pojawi się takie info - przeciez z nim w ręce o wiele łatwiej byłoby zakończyć pozytywnie emisję.
No i 'last but not least' - wszystko wskazuje na to, że póki co firma nie ma gotówki za którą mogłaby rzeczone badanie wykonać
|
|
Temat:
PURE
KapitanM napisał(a):[quote=seba19899]Jakby miał być realnie partnering w 6mc, to byliby chętni do objęcia emisji. To raz, a dwa - w styczniowej rundzie zbierania drobnych po rynsztokach spółka bierze pod uwagę ... sprzedaż dwóch projektów (w zasadzie jedynych jakie są na jakimś sensownym etapie zaawanasowania prac ... podobno zaawansowani :D). Pytanie moje jest takie - jak firma sprzeda dwa główne powody swojego istnienia to po co w ogóle ma istnieć? Gdyby była szansa na umowę partneringową w oparciu o tkóryś z tych projektów do spółka nie brała by pod rozwagę jego sprzedaży. IMO w spółce nie ma żadnej wartości (dlatego nawet nie muszą sie obawiać wrogiego przejęcia, bo tu nie ma co przejmować). W sumie to nawet bym chciał żeby oni spróbowali sprzedać tego projekty. Bylaby być możę szansa na wypłynięcie jakiś szczegółów merytorycznych co tam tak naprawdę jest. Myślę,że mogłaby być ciekawa lektura
|
|
Temat:
PURE
Mam podobnie jak przedmówca - na samą myśl o PB mam wyższe tętno. To co oni odsatwiają boli mnie tymbardziej, że jestem biotechnologiem z WRO. Ale ... nie o mnie miało być INFO - KNF i EMISJACytat:Pozyskane w ofercie publicznej środki, wraz z dodatkowymi źródłami kapitału, mają pozwolić spółce na kontynuację działalności co najmniej do połowy 2024 r. Siedzi sobie taki inwestor i myśli - a dam chłopakom (i dziewczynom) kasę coby jeszcze miesięcy się pobujali ... za moje  Nie potrafię sobie wyobrazić dyskonta z jakim w stosunku do ceny rynkowej musiałbym kupić ich akcje żeby w to wejść. Cytat: spółka dysponuje deklaracją funduszu ACRX Investments dot. udziału w ofercie ACRXfajnie, tylko to mi wygląda na inwestora wydmuszkę - mają jedną zrealizwoaną inwestycję wymieniona na stornie - "in progress"
|
|
Temat:
BIOCELTIX
Bioceltix otrzymał finansowanie w ramach projektu FENG od PARP w kwocie 10,6 mln PLN Wyniki konkursupatrz pozycja 75 biorąc pod uwagę ile zebrali z ostatnich emisji akcji (w sumie koło 20mln PLN o ile mnie pamięć nie myli - niech ktoś mnie poprawi w razie czego) jest to kwota dość znacząca. Niech tylko insajderzy nie odstawiają maniany,
|
|
Temat:
PURE
te spułkje to już zdrowo pogieło i dla dobra innych zdrowych podmiotów z Biotechu na GPW powinna się zwinąć Emisja 1,71 mln akcji, gdzie obecnie w obrocie jest 3,2 mln, w połączeniu z "planami rozfoju" i chęć pozyskania 62-67 mln z rynku (przy obecnej kapitalizacji 46 mln a to już po -15% zjeździe dzisiaj) to jakieś kuriozum. Kilka cytatów z powyższego artykułu: "(...) spółka zabezpieczyła już ok. 68,6 mln zł kwoty kosztów (...)" - czytaj dostali granty, publiczne pieniądze, bo swoich nie mają nawet na tipsy do pipet :/ "(...) a kwotę w wysokości 50-55 mln zł planuje zabezpieczyć w formie oczekiwanych dotacji (...)" - czy tylko dla mnie to stwierdzenie jest kwadraturą koła? Jak można zabezpieczyć coś w formie oczekiwanej? "(...) Do końca I poł. 2024 r. planowane jest przeprowadzenie co najmniej jednej transakcji partneringowej (...)" - partneringiem mydlą oczy akcjonariuszą już od dobrych paru lat "(...) Ponadto, do końca 2024 r. spółka chce rozszerzyć portfolio do łącznie pięciu projektów lekowych na różnych etapach rozwoju. (...)" - przepraszam skąd 5 projektów, skoro w pipelinie nie ma nic poza PB004 i PB003G? Projekty z tej branży się biorą się z ..., no chyba, że 31.12.2024 powiedzą, że mają 3 na pre-super-ealry concept stage. "(...) wznowienie działalności usługowe (...)" - a czy ona miała kiedykolwiek formę stała czy incydentalnych zleceń z firm trzecich? "(...) Do końca 2025 r. Pure Biologics planuje wypracować z działalności usługowej powyżej 10 mln zł." - nie będę już dociekał 10mln zł czego (choć zakładam, że nie zysku :)) to ta kwota rozbita na 9 kwartałów daje aż 1 mln kwartalnie. Do końca 2024 (o którym wspomina reszta artykułu) bedzie to więc 5-6mln zł - nosz porażająca kwota przy ~180 mln publicznej gotówki, którą chca przepalić. Przypominam, że nie mówimy tu o startupie, a o spółce, która funkcjonuje jw. od x lat.
|
|
Może ma to związek z wczorajszym Walnym? W uchwałach nic dziwnego nie ma (o stracie przecież wiadomo od maja kiedy pojawił się raport), ale może zakulisowe info?
|
|
Temat:
PURE
Kontrole ze strony agencji potrafią być dość skrupulatne i upirdliwe. Ale masz racje, że jak ktoś chce robić wałki to zrobi je tak, żeby nie było się do czego przyczepić. Inna sprawa, że wystawianie FV z zawyżonymi kwotami gdzieś w końcu musiałoby wyjść (chociazby przy płaceniu podatków i/lub przepływów na kontach). Formalnie chyba żaden z programów NCBiR skierowanych do przedsiębiorstw nie przewidywał 100% pokrycia ze środków agencji. Z innej beczki RKS KNFinteresujące, że pośród duzych spólek jak CDR, DINO, PKO czy GPW, na tejże liście pojawia się maluch pokroju ... PURE. Wygląda to na świeżo (początek roku 23) postawioną sprawę, bo w historycznych pozycjach nic nie wyskakuje. Ktoś dobrze liczy, że PURE ni cholery nie zbierze od ludzi kwot, o których sam pisze :/
|
|
Temat:
PURE
Zapewne pijecie do tego komunikatu. Mogę powiedzieć, że jestem człowiekiem w pewnym sensie z branży (pracuje w jednostce naukowej bardzo często realizujące projekty z firmami na zasadzie współpracy sektora prywatnego z 'państwowym') i myślałem, że widziałem już wszystko w tej materii (a uwierzcie mi - widziałem sporo) ale to co ostatnio uprawia PURE to coś dla mnie nowego i przerażającego. Wszyscy wiemy niby jak to działa - do kasy z dotacji trzeba dosypać swojej gotówki, ale Cytat:(...) z uwagi na ograniczone możliwości zaliczkowania środków dotacyjnych (...) ... Że co? Problemy z uzyskaniem zaliczek z NCBIR mają małe spółki, bez majątku, które dla Agencji nie mają zdolności kredytowej (wtedy taka firma wykłada swoją kasę, a po 2-3 mscach wnioskuje o zwrot), ale spółka taka jak PURE powinna bez problemu być w stanie otrzymać zaliczki z NCBIR. Mam wrażenie, że za fasadą dzieje się coś niepokojącego. Znam trochę ludzi z PURE'a i ich wrażenie z codziennej pracy zdają się to potwierdzać - pojawiłą się niepewność.
|
|
Dzisiaj pojawił się taki komunikat KomunikatZastanawia mnie zapis Cytat:"Intencją spółki i akcjonariusza jest, aby cena emisyjna jednej akcji spółki ustalona w ofercie 400 000 akcji (Emisji 1) oraz ofercie 150 000 akcji (Emisji 2), jak również cena sprzedaży jednej akcji spółki ustalona w ofercie sprzedaży akcji inwestora (sprzedaży akcji przez akcjonariusza) były równe" Czy tylko mi mechanizm wydaje się dziwny? Bo ja go rozumiem tak, że Kvarko sprzeda akcje za powiedzmy 40zł/akcję a potem odkupi je za 40zł/akcję (tylko z nowo emitowanej serii). Dla nich sie nic nie zmieni (wolumen ten sam) - czyli w praktyce to i tak rynek wyłozy pieniadze na te akcje (Ci co kupią je w ABB). A mówimy do kupy o ogromnym jak na spółke wolumenie 550,000 akcji co przy obecnej cenie ~38zł daje niemal 21mln PLN. Czy tu nie ma zbytniej ekwilibrystyki sprzedażowo/zakupowej?
|
|
Zaprzeczenie napisał(a):Chyba nie dali jeszcze nagrania. Napisz do spółki może dadzą jakiś zapis lub podadzą datę publikacji. Kontakt tam jest na doskonałym poziomie. Tak zrobię, jak mi się uda pozyskać to się tu podzielę. Na którym portalu w ogóle był ten webinar?
|
|
Zaprzeczenie napisał(a): (...) Wczoraj był webinar (...) masz może link do zapisu tego webinaru? Umknął mi gdzieś.
|
|
Co to sie wydarzyło się dnia wczorajszego? Zakładam, że nie ma to związku z raportem z BADANIA, bo jest on jak zawsze od Celtów- rzeczowy, a w obszarze, o którym informuje wprost jest pozytywny (a w połączeniu z poprzednimi trudno nie odebrać jej bardzo pozytywnie - dywersyfkacja). Myślałem, że ma to związek z wprowadzeniem do obrotu akcji serii J, ale jeśli dorze czytam info w tym zakresie AKcje J to one dopiero dzisiaj mogą być tradowane. Coś ktoś wyłapał innego?
|
|
Temat:
PURE
bzdkas napisał(a):Drukneli akcji po 20 bo nikt nie chciał dać więcej? Ta spółka to jakieś totalne nieporozumienie. Tyle lat, tyle kasy przebadali idzie są? Tylko akcjonariuszu szkoda. Spółka się chwali, że ma finansowanie. Zaufanie to już historia. Niestety się zgadzam. Swego czasu dali fajnie zarobić, ale tryby naukowe się zacięły i bazują już tylko na dodruku akcji, free kasie z NCBiR (niby nie zapomnę tytułu jednej z analiz tutaj - NBCiRku nasz kochany :D). Teoretycznie wizja wejścia jednego z projektów w etap kliniczny daje jakieś nadzieje, ale ... jak dla mnie tak odległe i mętne, że odpuszczam temat Pure na stałe. Są zdecydowanie ciekawsze tematy biotech w Polsce do obserwowania. Dodam jeszcze info, że z końcem roku Pure zwolnił kilkanaście osób (a w zasadzie nie przedłużył umów). Teoretycznie 'oberwały' wszystkie projekty po równo, ale co ciekawe na bruk poszli nie tylko pracownicy niższego szczebla, ale również kilku senior scientistów. Podobno to restrukturyzacja wynikająca ze skupienia się na bad. klinicznych. Nie wgryzałem się w temat głębiej (bo j.w.), ale wygląda mi to niebezpiecznie na trend stawiania wszystkiego na jedną kartę.
|
|
Temat:
LTGAMES
Space Cowboy napisał(a):(...) wyjaśnijcie mi proszę co tak złego jest w tym, że prezes wykorzystuje social media, swoje zasięgi, czy rozpoznawalność (mocno niszową zresztą) żeby promować grę i walczyć o jej sprzedaż? teoretycznie nic, ale zgodzisz się chyba,że zacytowany przez kolegów wpis nie wygląda jak klasyczne Bwykorzystywanie zasięgów w socialach, a raczej jak żebranie. Byc może na poziomie formalnym (i to tweet i tamto) nie rózni się to niczym, ale w odbiorze już tak. Celebryci/gwiazdy reklamują 'swoje' produkty w socialach -jedni zachwalając,że są super fajne, nowoczesne, ekologiczne etc. a inni pokazując przysłowiowe cycki. Dla mnie LT zastosował stragetię pokazania cycków.
|
|
Temat:
LTGAMES
Cytat:Komediodramatu ciąg dalszy: Przy takich casach mnie zawsze zastanawia: po jakiego grzyba człowiek (w tym przypadku Pan LT) pcha się w branże na której się nie zna (może i wie jak w nią inwestować, ale przecież kupić akcje gaem-deva to nie to samo co pracować w game-devie). A teraz nie dość,że utopi kupe kasy drobny ciułaczy którzy mu zaufali to jeszcze przewróci swój dobrze prosperujący biznes ... doradczy? (prosperujący z tego co niektórzy mówią, strony merytorycznej nie oceniam, bo dawno z analizami od LT nie mialem do czynienia, choć jak miałem to jakoś nie koniecznie się z nimi zgadzałem). Bo kto normalny po takiej wtopie mu jeszcze zaufa? Cytat:Lista osób oczekujących na zakup Gry Co to za kuriozalne stwierdzenie, jest jakaś lista kolejkowa na serwerze :/ I jeszcze ta gra z wielkiej litery
|
|
Cytat:Komunikat jest zachowawczy Komunikatu nie nazwałbym zachowawczym a ścisłym i merytorycznym, tj. jedynym jakiego należy oczekiwać od spółki biotech kiedy raportuje kwestie naukowe. W dużej mierze odzwierciedla to też postawę prezesa. Zbyt dużo już było na naszej giełdzie raportów z biotechu, który miały charakter wyłącznie rozbuchanych nadziei i myślenia życzeniowego zarządu/prezesa. W biotechu liczą się twarde dane a nie mydlenie oczu, bo testom statystycznym oczu nie zamydlisz, a one są tu ostateczną wyrocznią (no może poza EMA :)) Zebranej puli pacjentów sporo jeszcze brakuje do tego, żeby mieć pewność, że różnice pomiędzy poszczególnymi ramionami badania klinicznego okażą się istotne statystycznie. Nie znam co oczywiste szczegółów projektu badania, ale myślę, że ma ono dość standardowy charakter, a skoro tak to obraz będzie się klarował dopiero po zbadaniu 70-80% docelowej liczby zwierząt. To co mi się nieco nie podoba w tym komunikacie to dropout na poziomie 4 osobników. Niby nie dużo, ~5% z 74 osobników, a jeśli przyjmiemy, że dropout miał przyczyny medyczne, które wystąpiły po podaniu (komunikat tego nie klaruje) to mówimy o ~6%, a jeśli są to osobniki z grupy otrzymującej preparat to jest to ok. 10%. To wciąż są akceptowalne poziomy, ale należy pamięta, że badanie jest gdzieś w 50-60% wykonania. Swoją drogą - spółka już na GPW, można by wątek przerzucić :)
|
|
skoro to dane PER CAPITA to odpowiedź na Twoje zarzuty jest bardzo prosta: 1000 PLN na 10 ludka daje 100PLN per capita, 100 PLN na 1 ludka daje ... 100PLN per capita. Wystarczy więc proporcjonalnie do rozkradanego majątku i niszczonej gospodarki mordować ludność i liczby się będą zgadzać  Ta płaska linia to wyraz precyzji z jaką Hitler i Stalin to robili :)
|
|
Temat:
UNIMOT
RighDruadh napisał(a): (...) nikt nikogo za rękę nie złapał i nie złapie bo tu rączka rączkę myje a świat finansów to świat układów.
Tym bardziej aż prosi się, żeby tego typu tezy wysuwać mając chociaż ... sprawdzone dane, do których się pije. RighDruadh napisał(a): Wiara, że w tym świecie nie ma wałków, to zwykła naiwność.
Daleko mi do naiwności, szczególnie w sferze inwestycji i finansów. RighDruadh napisał(a): (...) nie sprawdziłem i kolejnym razem też nie sprawdzę. :) Życie jest za krótkie, żeby marnować czas na sprawdzenie nieistotnych (...) informacji, na podstawie których na szybko pisze się żartobliwy post. Jeśli kolega sprawdza wszystkie informacje jakie do niego docierają, to winszuję, szanuję albo współczuję. Jeszcze nie wiem. :)
Czyli kolega znalazł chwilę na napisanie "żartobliwego posta", ale już nie na sprawdzenie infa? Jej sprawdzenie wymagało mniej czasu niż napisanie posta, a odniesienie się do niej tutaj przyniosłoby większy pożytek niż żartobliwy post. Ja koledze bez wątpienia współczuję, sobie ... też jeszcze nie wiem :)
|
|
Pytanie tylko co bedzie czarnym łabedziem jesieni A) Covidowi puszczą hamulce na problematyczną dla gospodarki skalę; B) Chiną puszczą hamulce i zaatakują Tajwan; C) Ruskim puszczą hamulce i zrobią grzybową na jesień D) jeszcze coś dziwnego (np. Bidenowi puszczą hamulce i .. opuści ten łez padół)
Swoją drogą - nie wiem kto na forum poza trwonieniem pieniędzy na GPW trwoni tez czas na etacie, ale czy takim etatowcą tez za lipiec spadła wypłata? Polska jest jedynym krajem na świecie, gdzie obniżka podatków z 17 do 12% powoduje jednoczesnym spadek wynagrodzenia netto :D (tak wiem o skł. zdrowotnej itp,:))
|
|
Temat:
UNIMOT
Wszystko by się w powyższej hipotezie pięknie zgrywało gdyby nie jeden mały szczegół: www.stockwatch.pl/gpw/unimot,r...mianowicie reko na które powołuje się MiHu, które jakoby powstały tydzień po tygodniu ... powstały odpowiednio 2021-12-05 (na 47 PLN) i 2022-08-16 (na 87 PLN). Obie BOSia, to fakt, tylko nie tydzień po tygodniu tylko ... 9 mscy. Tylko nie wiem kto w tej sytuacji jest gorszy - MiHu że to przeoczył czy RighDruadh, który wytoczył dość agresywną tezę (negatywnie odnoszącą się do DM, analityka, spółki itp.) bez sprawdzenia czy oby podane dane są rzetelne.
|
|
Wojtku, co sądzisz o obligach KRUKA www.stockwatch.pl/wiadomosci/2...Nigdy nie inwestowałem na Catalyst, a że akurat moje BM uczestniczy w emisji to pomyślałem, że może coś by kupić. Raczej myślę o trzymaniu ich do wykupu. Zdaję sobie sprawę, że WIBOR być może osiąga powoli szczyt i zmiennokuponówki będę mniej atrakcyjne, ale w moim przypadku mówimy o ekspozycji na poziomie ~1,6% portfela (o chyba, że napiszesz, że są spoko :D)
|
|
Do mojego laboratorium standardowym dostawcą rekawiczek jest albo Mercator albo Zarys (nie są notowani na GPW). W kwestii dostępności sytuacja zmieniła się diametralnie. Jeszcze 8 msc temu Mercator nie był zainteresowany stawaniem w przetargu na rękawiczki za ~50k netto, a teraz nie dość,żestaneli do przetargu na ~20k netto to jeszcze z realizacją od ręki (także stany magazynowe przestały być zerowe). Ale przy zakupach z wolnej ręki widać, że ceny wyhamowały, Mercator mniej jest skłonny dawać zniżki, a niektóre typy rękawiczek nawet nieznacznie podrożały.
Dla mnie wczorajsza wrzutka o szacowanych wynikach za I pół. 2022 to ucieczka do przodu i (być może mylnie) odbieram ją pozytywnie (w sensiesam fakt wrzutki, nie wyniki jako takie). Raport bedzie dopiero 15 września kiedy potencjalnie znów Covid się rozszaleje stanowiąc sygnał do wzrostów, a taki słaby raport zniechęcił by kupujących. A tak słabe I pół. będzie już w cenach
|
|
no fakt. Tak myślałem, że umyka mi dość oczywista kwestia :)
|
|
stooq.pl/n/?f=1498559&sear...Nie mam wielkiego dośwaidczenia w IPO i emisjach akcji, ale tak się zastanawiam - dlaczego ktoś miałby kupować akcje w emisji po 30 zł jeśli z rynku da się je wyciągnąć w tej samej w zasadzie cenie? (bo przecież 3% to nic przy spółce wysokiego ryzyka,gdzie oczekujemy zysków na poziome set procent). Szczególnie, że te z emisji mogą być objęte lock-upem (czy się mylę?).
|
|
|
|
słuchajcie o co chodzi z notowaniami? czemu tak?
|
|
Ok. dzięki. Z tymi obowiązkami to tak nieco koslawo chodziło mi o to czy np. to musi być pierwszy zakup dostepu do portfela itp :)
|
|
nie bardzo wiem gdzie spytać to pozwalam sobie tutaj
Czy dobrze rozmiumiem promocję na Protfel Wojtka, że jeśli do końca czerwac kupie abonament 6msc to skutecznie kupuję 12 miesiecy? Bez żadnym dodatkowych obowiązków?
|
|
Temat:
ZREMB
Czy nie macie szanowni forumowicze wrażenia, że spółka jest w ciekawej sytuacji (zarówno patrząc od strony technicznej jaki i perspektyw na przyszłość).Silne wybicie z końca lutego koryguje się do najbliższego wsparcia na tygodniowym przy opadającym wolumenie. Do tego cały syf rozpętany przez Rosję na ziemi ukraińskiej pchnie Polskę w stronę zbrojeń. Na ile Zremb bedzie mógł z tego skorzystac oczywiście nie jest pewne, ale otoczenie jest raczej korzytsniejsze (z czysto ludzkiego punktu widzenia nalezy powiedzieć niestety) niż jeszcze 6 tyg. temu.
|
|
|
|
Temat:
IZOBLOK
Izoblok wzywa na 120k akcji po 34/szt.
|
|
Chyba jednak kierunek 42:) ten wysoki wolumen był wynikiem dwóch czy trzech transakcji na ~700k każda. Co ciekawe dopiero po nich rynek ruszył na północ, czego kontynuacja (słaba była dzisiaj). Niby 42 jest aż nazbyt oczywiste, ale ... pamiętam niedawne dysputy o 230 na CDR jako kierunek korekty i ... niby nie chciał ale jednak tam spadł i wsparcie na 230 aż zatrzeszczało (przez moment).
|
|
Zastanawia mnie ta gotówka w kasie CDR. czy nie uważacie, że Radzi mogą mieć w planach zakup nie tyle innego dewelopera do jakieś dobrze wyglądające produkcji na średnio zaawansowanym etapie rozwoju, co pozwoliłoby na zaplanowanie kolejnej premiery np. Za 2 lata?
|
|
Temat:
DATAWALK
Cytat:Jeżeli spółki miałyby rosnąć i spadać tylko po infach, to handel nimi byłby mocno ograniczony. Czy ja coś takiego zasugerowałem ? Cytat:Czasami brak odpowiedzi również jest odpowiedzią... :P Ty jednak zdecydowałeś się nie pójść tym tropem i odpowiedzi udzieliłeś. Czasami ręce opadają
|
|
Temat:
DATAWALK
Cytat:Moim zdanie te pytania odpowiadają na wszystko W Twoim mniemaniu na bank. Natomiast obiektywnie rzecz biorąc nie odpowiadają na Cytat:spotkał się ktoś z jakimiś negatywnymi informacjami ze spółki
|
|
Temat:
DATAWALK
Cytat:Jest coś co uzasadnia wzrost w pół roku o 200%? Jak tak to jaki kurs jest adekwatny do sytuacji w spółce? Wycenie podlega potencjał spółki w przyszłości, a ten dziś jest o wiele większy niż w czerwcu. Czy na tyle, żeby uzasadniać wzrost z 17 zeta do ~55 - każdy musi sam sobie odpowiedzieć. W odpowiedzi na moje pytanie (zakładające, że jakieś info fundamentalne mi umknęło, bo technicznie 2Top jak najbardziej ma sens) dostałem dwa nic niewnoszące ... pytania
|
|
Temat:
DATAWALK
spotkał się ktoś z jakimiś negatywnymi informacjami ze spółki, które uzasadniałyby dziejszą obsuwę w porywach nawet 8%?
|
|
Temat:
PURE
Niestety dla Pure mamy porównanie jak brawurowo można łyknąć z rynku 15 mln, z minimalnym dyskontem dla wchodzącego, minimalnie rozwadniając kapitał. Zrobić to w taki sposób, że rynek nawet czkawki nie dostał. Czytaj DATAWALK
|
|
Temat:
DATAWALK
Pilotażowy projekt z północnoamerykańskim Integratorem Systemów. Pilot project with a North American System Integrator. ESPI: Raport bieżący 49 / 2019 05.11.2019 15:02:22
Zarząd DataWalk S.A. z siedzibą we Wrocławiu (“Spółka”, “Emitent”) informuje, że w dniu dzisiejszym powziął informację, o podpisaniu umowy na realizację przez spółkę zależną od Emitenta DataWalk Inc. projektu pilotażowego (“Pilot”) z północnoamerykańskim Integratorem Systemów (“Klient”). Pilot realizowany będzie celem przetestowania działania platformy analitycznej DataWalk w zastosowaniach związanych z inwestygacją kryminalną i bezpieczeństwem publicznym na rzecz Stanowej Agencji Policyjnej w USA. Zarząd Spółki uznał fakt zawarcia umowy za informację poufną, ponieważ istnieją przesłanki, że współpraca może mieć pozytywny wpływ na przyszłą pozycję konkurencyjną Grupy Kapitałowej Emitenta w Stanach Zjednoczonych.
|
|
Temat:
PURE
Tomku, ja również bardzo Ci dziekuję za obszrna relację. Jeszcze nie przeczytałem w całości, ale mam pytanie/obawę:
Pure potrzebuje ~30 mln zassać z rynku na projekty. Niestety, w mojej ocenie poprzednia emisja przeprowadzona została źle - akcje trafiły (w pewnym stopniu) do nieodpowiednich rąk, potem mieliśmy wodospad, który stawia Pure w trudnej sytuacji. Zamiast zassać 30melonów emitują akcje dajmy na to po 50 zeta (czytaj ~600k akcji) - to i tak ogromna liczba (obecnie jest 1,6mln akcji) musi wyemitować dajmy na to 857k akcji po 35zeta - co jest nierealne, bo kurs spadnie o 30-40% lekko. Czy ludzie z Pure byli pytani o ten problem?
|
|
Temat:
PURE
mindek napisał(a):Wiele tych spółek to niestety skomercjalizowane badania za kasę z UE i z rynku. Niektóre tworzone są dla samego tworzenia. Ile z tych doszło do końca i zostało w PL sprzedane czy ich produkt przyniósł realne te wielkie, oczekiwane miliony? Wbrew temu co piszesz - niemało. Starej daty gamedev nie miał dojścia do kasy z UE i innych dotacji, ale nowy zasysa ile wlezie - z różnym skutkiem, ale jednak ich trochę jest. Branża biotechnologiczna ma podobnie, "starej daty" spółki jak Selvita, Celon i im podobne to dzieci często jednego człowieka, a rozwinęły się bez łatwego dojścia do kasy z UE. Pure w tym aspekcie ma dobre warunki do wzrostu - Filip Jeleń to baaardzo rozsądny gość i nigdy nie odniosłem wrażenia, że jest biznesowym cwaniaczkiem (biere kase i spier***am, a wy się martwcie leszcze), ma zespół ludzi, których kręci to co robią (znam cześć tych ludzi osobiście, i są podobni do mnie - tylko więcej zarabiają :p) i są wiele poświęcić, żeby się udało. Z jednym się zgodzę - kasa z UE (choć wydatkowanie jej jest dość mocno kontrolowane przez NCBIR itp) to łatwa kasa (dla firmy z doświadczeniem dostanie grantu nie jjest trudne). A łatwą kasę - łatwo się wydaje. mindek napisał(a): Co do Pure(nie znam go), zasłyszałem we Wrocku, że założyciele stworzyli kolejne bliźniacze dziecko, środki z UE, naukowcy itd. na wizytację piorą i prasują fartuchy. Docelowo pójdą na NC.
Zapewne zawiązujesz do CaptorTherapeutics. Założył go Jeleń - nikt inny z Pure nie ma biznesowego połaczenia z Captorem. Captor ma istotnie inny profil działaności, więc określenie bliźniacze dziecko nie pasuje. Nie jest skokikem na kasę (uwierzcie mi, w ostatnim czasie ma do czynienia z projektami do NCBir, które ciężko oktreślić inazej niz skok na kasę, w Captor tego nie ma)
|
|
Temat:
11BIT
GRAF78 napisał(a):BalROCK napisał(a): ... - aha P9 (na ten moment na zaawansowanym etapie prac koncepcyjnych) planowany jest na 2022 z budżetem produkcyjnym ~30-35mln... czy z tego można wnioskować ze w 2020r P8 ma premierę? Bo w 2021 raczej nie skoro w 2022 P9? Na 99% nie. Nic takie nie padło. Cytat:Boże oczy mi pękły.Można jakoś ustawić starą kolorystykę strony.Sory że piszę o tym tutaj ale może ktoś to przeczyta przychylam się :) Własnie przeładowałem stronę :(
|
|
Temat:
11BIT
Na początek uwaga dla osób, które będą w Poznaniu itd - czasu dla 11bit nie ma dużo, więc pytania najlepiej jak z karabinu :)
No dobra, to lecimy (widzę, że inni szybciej do domu wrócili niż ja :))
- w perspektywie 4-5 lat 11bit chce mieć trzy równolegle pracujące zespoły gameDevu, po 55-60 osób każdy z założeniem, że każdy z nich co trzy lata wypuści grę, tj. docelowo chcą wypuszczać jedną swoją pozycję rocznie
- w perspektywie 4-5 lat chcą też mieć zespół wydawniczy zdolny wypuszczać grę na kwartał (przy budżecie na pozycję 5-5,5 mln). Czytaj w roku mielibyśmy 4 premiery (w tym jedna ich produkcji)
- P8 ma budżet produkcyjny ~20mln, ma być trudna, wymagającą i angażująca gracza pozycją (coś jak TWOM, CoM, ML itd, czyli trzymają się swojej linii). Przy okazji P8 ma się dokonać swego rodzaju twist w kierunku konsol (console First, choć PC wciąż ma być istotny)
- nie planują brać się za gierki F2P - po prostu uznają, że się na tym nie znają.
- wciąż poszukują pozycji (na całych świecie) do portfolio wydawniczego, ale z racji tego, że chcą, żeby to były pozycje spójne z obecną linią produktową spośród ~100-150 pozycji do dalszych testów brali do tej pory ~10%, z tego 2-3 ogrywają głębiej.
- wydawniczo podpisane mają umowy na 2 tytułu (większe niż CoM i ML) plus jeden w fazie dogrywania szczegółów umowy. Generalnie w tym obszarze tez liczą na scale up.
- kwestie zatrudnienia - przyciągają coraz więcej ludzi z zagranicy, czyli jako pracowadca też stopniowo wyrabiają sobie markę
- program motywacyjny jakiś czas temu wprowadzony obejmuje ok. 40 osób
- rybki chiński i japoński uznają za perspektywiczne, ale specyficzne i trudne (szczególnie Chiny). Odniosłem wrażenie, że wejście na nie traktują jako experyment i na ten moment nie oczekują ich istotne wpływu na wyniki finansowe
- co do 2020 to jak napisano wyżej - liczą na to, że obecne produkty pociągną przychody. Poza tym liczą (ale chyba słabo - 'zrobimy wszystko, żeby tak było') na wydanie kolejne pozycji jako wydawca (:)) w 2020.
- aha P9 (na ten moment na zaawansowanym etapie prac koncepcyjnych) planowany jest na 2022 z budżetem produkcyjnym ~30-35mln
|
|
Temat:
11BIT
Cytat:Mam pytanie: czy ktoś z forumowiczów wybiera się na spotkania ze spółką do Wrocławia i Poznania? ja planuję być We Wrocławiu. Nie mam oczywiście wiedzy i intuicji na poziomie wielu forumowiczów, ale postaram się jakiś krótki koment po spotkaniu skrobnąć. Może byc okazja zderzenia informacji z różnych spotkań słyszanych przez różnych ludzi.
|
|
Temat:
DATAWALK
Mam dwa pytania
1/ jak oceniacie raport? Przychody porównywalne jak w II kw 2019 (liczyłem szczerze powiedziawszy na przyrost w tej pozycji)
2/ Czy doczytaliście się co do lock-upu tych akcji dla instytucjonalnych ?
|
|
Temat:
DATAWALK
Ja osobiście tego czego najbardziej sie obawiam, to emisji akcji publicznej, w której akcje trafia do takich rąk jak w przypadku PURE. Oczywiście mam świadomość, że sytuacja obu spółek jest inna fundamentalnie (Pure sprzedaje marzenia o sprzedaży, DataWalk własnie je zaczyna realizować), inna byłaby też zapewne skala emisji (pomijam już lock-up), ale .... gorące ręce wszędzie mogą się znaleźć.
Uspokaja mnie w tej kwestii nieco fakt, że na InvestorDay kierownictwo sugerowało, że jeśli dojdzie do emisji to raczej do bardzo ograniczonej grupy osób/funduszy. O emisji nie mówili jako o pewniku, powiedziałbym nawet, że odżegnywali się od takiej opcji - mam nadzieję, że nie pod publiczkę.
|
|
Temat:
DATAWALK
Cytat:Wygląda na to że to wszystko i tak jest już w cenie. Prawdopodobnie tak. Myślę, że rynek teraz już chce poczekać na 30.09 kiedy podadzą wyniki za II kw. Wiadomo, że to dane o przeszłości, ale moim zdaniem będą stanowić sensowny punkt odniesienia dla przyszłych kwartałów. Inna sprawa, że dziś szykuje się sesja spadkowa, więc trudno się dziwić, że i na DataWalk nie widać szaleństwa zakupów. Cytat:Czekamy na informacje w jaki sposób pozyskają aktualne finansowanie i ile tego będzie (dla mnie to najbliższe miesiące). Ta ważna informacja, w moim przekonaniu, dopełni aktualną analizę spółki. Tomaszu, czy myślisz, że jest ryzyko takiej sytuacji jak na Pure (w perspektywie uwolnienia ewentualnej emisji publicznej z lock upu)?
|
|
Temat:
DATAWALK
|
|
Temat:
KRUK
|
|
Temat:
TEXT
Są informacje o przyroście bazy klientów w sierpniu https://stooq.pl/n/?f=1312114Pytanie czy przyrost bazy klientów o niecały 1 % w miesiąc to dużo? Rynek zdaje się traktować informacje co najwyżej neutralnie
|
|
Temat:
JSW
|
|
Temat:
PURE
Chyba nie rozumiem ludzi - przecież kurs spółki nie był pod presją, czekamy na wyniki za II kw.. Spokojnie rozkładając wolumen na kilka dni możńa było to sprzedać po średniej 50-55, a nie 36-39. Ktoś pozbył się akcji spółki jakby się w niej paliło poświęcając ogromną część zysku.
|
|
Temat:
KRUK
Widzę, że nikt nie umieściła na forum LINK. Przy założeniu, że TheSejm nie zdąży w tej kadencji (na co mogłoby się zanosić) to zmiany w tym roku w zycie raczej nie wejdą. Pytanie czy to zamrozi cały proces czy tylko go opóźni ?
|
|
Temat:
PURE
Tak mnie jeszcze jedno (chyba istotne) przemyślenie naszło.
W długoterminowej perspektywie wydaje mi sie istotne co Pure jako innowacyjne pomysły ma pod stołem, a nie na stole. No bo wyobraźmy sobie sytiację, że za 12 miesiecy Pure podpisuje parenting, dostaje na konto powiedzy 200 mln PLN i co dalej. Teoretycznie tak obszar onko jak i aptamery można stosunkowo łatwo rozszerzyć o kolejny schorzenia jak pierwszy pomysł chwyci. W tym upatruje szans na to, że spółka nie okaże się wydmuszką, tudzież okazją do szybkiego zarobku i kasacja. Ale trzeba z jakimś prawdopodobieństwem założyć, że pomysły mogą się skończyć tak szybko jak się zaczęły (nie mówię, że jest ono duże, ale jednak).
|
|
Temat:
PURE
@Analityk Fundamentalny - zgadzam się z większością konkluzji. Ale: Cytat:3. "zespół ma dobry success rate i bez wątpienia wygrywa 'z rynkiem' o granty NCBiR"
- to jest na pewno plus - ale warto pamietać to o czym pisałem - jeszcze tej kasy fizycznie nie dostali (dostali tylko małą część) - ale oczywiście lepiej wygrywać takie granty niż nie :) Jasne, przepływy pieniędzy z NCBir są bardzo mocno kontrolowane, a ich wydatek na cokolwiek innego niż zaplanowano w praktyce niemożliwy. Co więcej, nie należy tych wpływów traktować jao element podwyższający wycenę spółki, bo to są pieniądze do spalenia w procesie badawczym, a ich spalenie nie musi przynieść spółce zarobku (kontraktów, umów, produktu gotowego do odsprzedaży - o tym niżej). Można (w mojej ocenie) podwyższać swoją wycenę spólki, kiedy dostaje NOWY projekt, bo to m.in. dywersyfikuje portfolio badawcze i zwiększa szanse na zyski. Cytat:4. "- spólka w zasadzie nie ma swojego sprzętu, wszystko zapewnia Park Technologiczny (włącznie z serwisem itp), ale nie udało się uzyskać bardziej szczególowych informacji jaka jest konstrukcja umowy z WPT (np. jakie jest ryzyko, że ich nagle wyrzucą)"
Nie mam poczucia (może niesłusznie), że to jest istotne ryzyko - zawsze moogą się pokłocić ale w chwili obecnej nikt by na tym nie wygrał więc ja przewiduję harmonię w działaniu. pamiętajmy, ze WPT też ma się utrzymywać więc musi mieć klientów. W kontekście ryzyka sprzętowe - brak własnego sprzętu - absolutnie na plus (serwisowanie sprzetu badawczego jest zazwyczaj drogie jak pierun), kwestie WPT - tez nie wypatruję tu duzych ryzyk, nie wierzę w to, że Park miałby wygnać PB, inna sprawa co by było jakby WPT splajtowało (nie znam i nie wiem czy w ogóle są dostępne takie dane na ich temat) albo właściciele zaczeli jakieś kombinacje (np. polityczne; zaznaczam, że nie wiem jaka jest struktura właścicielska WPT - możnaby to sprawdzić) Cytat:5. " konstrukcja grantu z NCBR w zasadzie ogranicza do 0 ryzyko, że firma bedzie musiała oddać dotację ". jakbyś mógł rozwinąć ten temat bo ja takiego przekonania nie mam. A prosze bardzo :) Pierwsza kwestia - kasa jest etapowana, realizują kamień milowy, raportują, NCBR akceptuje raport -> wypłata transzy na kolejny kamień. Akceptacja raportu w zasadzie zamyka rozliczenia finansowe, jedynie gdyby NCBR, CBA, KAS czy któś jeszcze dopatrzyłby się wałków to byłoby ryzyko. Czyli, zagrożeniem zwrotu objeta jest tylko kasa na obecnie realizowany milestone. Uczestniczyłem w kilku projektach NCBR i nie słyszałem o sytuacji, żeby do takiej sytuacji doszło (co nie znaczy, że dojść nie może) Druga kwestia - ryzyko czysto naukowe, że milestona nie osiągniemy. Kluczem jest tutaj to jak wyśrubowane są wymogi poszczególnych milestonów (to spólka w projekcie zapewne opisywała, czytaj w istotnym stopniu sama decydowała o stopniu wyśrubowania). Milestony często pisze się dość ogólnie, co daje pewną swobodę. Obrazowo pisząc -i ch zadaniem na ten moment jest z wyprodukowanych wcześniej części złożyć gotowy do dalszych prac rozwojowych np. samochód. Milestone nie mówi czy ma to być to Superszybkie Ferrari, czy nieco wolniejsze Porsche - ważne, że ma 4 koła, kierownicę i jeździ stosunkowo szybko. Przenosząc na grunkt immunologii - maja uzyskać przeciwciało bispecyficzne, które na założonym poziomie specyficzności rozpozna swoje targety i z założona siłą się z nim zwiąże. Oczywiście najlepiej by było, żeby było ono najlepsze z możliwych, ale minimalne wymagania trudno nie spełnić (ale im lepsze tym wiecej warte). Przy takiej bibliotece fragmentów przeciwciał jaka dysponują spełnienie minimalnych wymogów nie nastręcza trudności specjaliście (tak jak wyłowienie ziemniaka z grochówki niej est trudne na kucharza). Idąc dalej - zakładając, że PB uzyska przeciwciało i idzie z nim na myszy (b. przedkliniczne) ... i nagle okazuje się, że przeciwciało jest toksyczne. To oczywiście źle dla nas jako inwestorów, ale nie oznacza konieczności zwrotu kasy do NCBR, bo milestoną na tym etapie brzmi zazwyczaj "ocena bezpieczeństwa podania w modelu zwierzęcym" - ocena jest negatywna, trudno (dla nas inwestorów oczywiście potencjalna katastrofa :) ). Co do obaw, że NCBR Cytat:może zakwestionować, że nie dołożyli starań jak rozumiem - może , ale to dla NCBR droga przez mękę. Pamietajmy, że agencja to głównie urzędnicy, a nie naukowcy. Nie wiem co PB musiałby robić, żeby na coś takiego się naciąć (znam przypadek, który może zostać zakwestionowany, ale kierownikiem tego projektu jest taki nieogar, że głowa mała). W PB zespołybadawcze raportują postępy raz w tygodniu, więc bezwładność w rekacji góry na problemy w realizacji zadań jest w zasadzie zerowa. I kończąc przydługi wywód: Priebe (jeśli to o niego chodzi :)) Chemik medyczny, ostatnie lata osiadł nieco na laurach naukowo, potrafii czasami rzucać pomysłami z lat 90-tych. Nie jest na pewno specem od przeciwciał czy aptamerów (co może wskazywać, że to nie o niego chodzi :)). Z drugiej strony, zawsze miałem poczucie, że ma bardzo szerokie horyzonty. W latach śwetności (co najmniej 10 lat temu) rozkręcał w USA start-upy, niektóre nawet na giełdę potem doszły, kilka stworzonych przez niego związków jest obecnie sprzedawanych jako narzędzia do badań w biologii molekularnej. Pojęcie o robieniu z nauki dochodowego biznesu ma. To co może dla spólki wnieść to kontakty w USA. Ale gdyby okazało się, że to o niego chodzi, nie potraktowałbym tego jako automatycznego bonusu do wyceny spółki. Raczej jako informację neutralną z małym plusem.
|
|
Temat:
PURE
W zasadzie to należałoby powiedzieć, że ... nic :)
Spólka prowadzi badania w dwóch obszarach
- immunooknologii - ten obszar docelowo powinien dostarczyć na rynek nowy lek przeciwnowotworowy. Spólka oczywiście nigdy nie będzie go produkowała - jej rolą i strategią, jest dociągnięcie badań nad takim innowacyjnym lekiem jak najbliżej badań klinicznych (im dalej takie badania pociągną tym wyniki tych badań więcej są warte, a zysk z postępem może rosnąć wykładniczo), potem odsprzedaż do big pharma. Tu warto zaznaczyć, że z takich projektu często jako produkt uboczny powstają metody diagnostyczne - też o sporym potencjale zarobkowym - zastosowanie tzw. aptamerów w aferezie, czyli najprościej rzecz ujmując zewnątrzustorojowemu oczyszczaniu krwi z toksyn. Co do produkcji - jak wyżej, choć tu potencjał zarobkowy mniejszy (ale i szanse na niego większe)
Reasumując, chyba najlepiej powiedzieć, że spółka produkuje ... wiedzę, ale na bardzo wysokim poziomie w bardzo konkretnym obszarze badawczym, którą to wiedzę potencjalnie sprzedać można za bajońskie sumy.
Warto zaznaczyć, że wspomniane wyżej umowy/odsprzedaż można zrobić na wielu różnych etapach projektu w bardzo różnej formie formalno-prawnej. Kwestią kompetencji władz spółki będzie prawidłowa ocena potencjału komercjalizacyjnego projektu i odpowiednie dobranie czasu i sposobu spieniężenia go. W mojej pcenie władze Pure takie kompetencje mają. Inna sprawa, że prowadzone badania mogą okazać się wtopą - interesujace naukowo, słabe zarobkowo. Prawdopodobieństwo, że tak może być tutaj oceniam raczej nisko.
Co do kiedy: niestety w mojej ocenie później niż myślałem. Liczyłem, że któryś z projektów bedzie gotowy do pierwszych zarobków w 2020 (pomijam to platformę selekcyjną dla aptamerów, bo ta już generuje przychód, ale stosunkowo mały i raczej w najbliższym czasie to się nie zmieni). Po tym co usłyszałem na spotkaniu oceniam, że jest to mało prawdopodne.
|
|
Temat:
PURE
@tomasz321 był Pan może na spotkaniu inwestorskim?
Ciekaw jestem opinii, bo sam mam znikome doświadczenie w odbiorze takich spotkań. W mojej ocenie spólka robi bardzo dobre wrażenie, w dużej mierze dzięki szerokim kompetencją Prezesa Jelenia - bardzo dobrze rozumie obszar działalności spółki, a jednocześnie płynnie porusza się w obszarze finansowym.
Z innych rzeczy, które wyłapałem, a które w mojej ocenie są istotne (zaznaczam, że jestem biotechnologiem, a r. kap. zajmuję się hobbystycznie :)) - spółka w przyszłości nie wyklucza kolejnej emisji akcji - to mnie nieco zaniepokoiło (szczególnie, że w kwestii prawa poboru nie padła jasna deklaracja), ale z drugiej strony spółka wie po co zasysa pieniądze, a przy rosnącej kapitalizacji emisja warta 10-15 mln (bo takie mogą być kolejne potrzeby spólki za 1.5-2 lata) bedzie miała organiczone zanczenie - prezes nie wyklucza emisji obligacji (w miesjce akcji) - zespół ma dobry success rate i bez wątpienia wygrywa 'z rynkiem' o granty NCBiR - za horyzoncie mamy wirtualne instytuty badawcze, (500 mln w obszar onkologii z horyzontem 5 lat) - to może być źródło kolejnych duzych pieniędzy dla spółki - spólka w zasadzie nie ma swojego sprzętu, wszystko zapewnia Park Technologiczny (włącznie z serwisem itp), ale nie udało się uzyskać bardziej szczególowych informacji jaka jest konstrukcja umowy z WPT (np. jakie jest ryzyko, że ich nagle wyrzucą) - napływ nowych ludzi jest powoli zamykany (maks 3-4 osoby do zatrudnienia zostały) - powstaje dział handlowy/marketingowy co sugeruje, że mają co sprzedać - w najbliższym czasie do zespołu ma dołaczyć doświadczony naukowiec (polak po 20 latach w USA). Zastanawiam się czy to nie może być Priebe (obecnie figuruje jako członek advisory board). Jeśli moje przypuszczenie jest słuszne to ... mam nadzieję, że prezes ma podstawy, żeby mieć o nim lepsze zdanie niż ja mam (Priebe nie przekonuje mnie naukowo, ale w kwestiach sprzedaży nauki jest dość sprawny). - konstrukcja grantu z NCBR w zasadzie ogranicza do 0 ryzyko, że firma bedzie musiała oddać dotację
- projekt aptamerowy to kilka gałezi: 1/ platforma - w zasadzie gotowa do generowania zysków (w mojej ocenie firma nie docenia jej potencjału, szacunki co do możliwych wpływó finansowych z tej strony są bardzo ostrożne) 2/ 'wkłady' do aparatów do aferezy - potencjalnie łatwe i szybkie do komercjalizacji, ale potencjał dochodowy oceniam przeciętnie 3/ pozostałe kwesti na bardzo wczesnym etapie - trudne do oceny
- projekty immunoonko - są na zaskakując wczesnym etapie (przed spotkaniem liczyłem, że są dalej). proof-of-concept jest i z technicznego punktu widzenia projekt w zasadzue nie może się nie udać (coś znajdą) - pytanie - jak dobre będzie to co znajdą, bo to bedzie dramatycznie rzutowało na potencjał zarobkowy. W strajnej sytuacji wyniki mogą być interesujące naukowo - bezwartościowe komercjalizacyjnie.
|
|
Temat:
MEDICALG
@M_Mayo tak mi przyszło do głowy, że skoro od lutego nie moga inwestować w spólki na NC, to siłą rzeczy muszą się z nich cofnąć. A skoro tak, to być może z jakiś powodów formalnych łatwiej jest zrobić to do spółki jeszcze NC, ale już GPW. Nie znam się na kwestiach prawnych OFE-NC-GPW stąd moja wypowiedź miała formę pytania, nie stwierdzenia
|
|
Temat:
MEDICALG
A co myślicie o takiej teorii wysokich wolumenów - OFE cofają środki z innych spółek notowanych na NC, które po lutym na NC zostaną pompując tym samym cenę MDG?
|
|
Temat:
MEDICALG
jest możliwość sprawdzenia czy to zagranica kupuje w jakikolwiek sposób? Gdyby były to ogromne zakupy na WIG20/Wig30 to pewnie na parach walutowych by można coś zobaczyć, ale tutaj ...
|
|
Temat:
MEDICALG
czy to już nie jest lekkie przegięcie ??? dzisiaj znowu mamy wzrosty po 13% na mega wolumenie (może nawet rekordowym)
komentarz M_Mayo : 4.Ja z zachowania kursu wnioskuje, że ktoś ma lepszą lunetę i widzi dalej i/lub więcej a więc uważa, że przyszłe „cyferki finansowe” czynia spółkę atrakcyjną i dlatego 15-20% różnicy w cenie przy obecnych poziomach nie ma większego znaczenia: trzeba brać akcje póki jeszcze można.
się nieco przedawnił, bo wzrosty 15-20% już mamy za sobą, a to pieruństwo wciąż rośnie. Myślicie, że naprawdę ktoś widzi tak nieprawdopodobny potencjał w MDG, czy jest to pompowanie bańki.
Kupować, bo jeszcze wzrośnie, czy czekać na korektę ???
Nie ukrywam, że bodajże 3 dnia wzrostu sprzedałem część akcji zakładając, że jak spadnie to zysk już będę miał (kupowałem przy 82PLN, wiec było co realizować) a odkupie na niższych poziomach, a tu psikus.
|
|
tyle zrozumiałem :)
miałem bardziej nadzieję na ocenę, jak takie a nie inne załatwienie przejęcia może wpłynąc na kurs Cyfrowego
|
|
|
|
Temat:
MEDICALG
dzisiaj znowu potężny obrót na spółce, na dodatek znów sporo transakcji na 100k PLN i więcej. Ktoś ma pomysł kto handluje i co ważniejsze dlaczego? Wchodzi do akcjonariatu ktoś nowy czy przetasowania w obecnym ???
|
|
Temat:
MEDICALG
czy ktoś ma jakieś informacje na temat terminu wejścia MDG na parkiet główny ??? Pytam, bo bodaj dzisiaj słusznie podniesiono problem OFE i ich niemożności inwestowania na NC. Zakładam, że wejście MDG na główny zdjęłoby ten problem z ok. 17% ich akcji będących w łapkach OFE
|
|
Temat:
MEDICALG
Czy wiecie coś o planach przejścia spółki na parkiet główny ??? Podobnież ma się to odbyć w tym roku...
|
|
Temat:
QUERCUS
obs napisał(a):Moje przemyślenia: Z moich szybkich wyliczeń wynika, że dodatkowa prowizja ("succes-fee") wynosi 4,7 mln zł. Z tym, że zapewne ok. 50% tej prowizji będzie wypłacone dystrybutorom. Można zatem szacować wynik netto za 4Q w okolicach 5 mln zł i za cały rok 13-14 mln zł.
Jednocześnie warto zwrócić uwagę na wzrost aktywów o ponad 100 mln zł. Każde 100 mln zł to dodatkowe 3 mln zł przychodów rocznie. A hossa jak widać napędza kolejnych chętnych na fundusze akcyjne. Jeśli trend się nie załamie to 2 mld zł aktywów jest bardzo prawdopodobne w 2013 r.
Wolne środki na koniec 2012r. powinny przekroczyć 25 mln zł i zapewne ok. 13 mln zł zostanie wypłacone w dywidendzie.
Są wątpliwości, czy dystrybutorzy dostają coś z success-fee. Jeśli nie to 2 mln zł więcej zysku netto. według moich informacji od ludzi pracujących w Q wynika, że success-fee w całości zostaje w firmie, nie ma obowiązku dzielić się nim z dystrybutorami, choć znajomy nie był na 100% pewien, czy któryś dystrybutor nie ma specjalnych zasad w umowie. Ale genralna zasada jest, że success-fee zostaje
|
|
Może ktoś skomentować dzisiejszą gadką Rosjan o przewartościowania Azotów Cytat:Przedstawiciele rosyjskiego koncernu przekonują, że wycena Azotów jest spekulacyjnie zawyżona. www.parkiet.com/artykul/7,1324...kurs jest rzeczywiście za wysoko czy to tylko zagrywka Acronu do zbicia kursu?? IMO od strony AT tworzy się niemal idealna chorągiewka wskazująca na potencjał wzrostu do około 100 PLN, przy którym c/wk wynosiłoby około 1,6 jeśli dobrze liczę, a to i tak nie byłoby więcej niż c/wk dla przemysłu chemicznego, który wedle moich danych obecnie wynosi 1,53 Kod:mod: usunięto treść niezgodną z regulaminem forum
|
|
i właśnie tego nie kumam w tym ich serwisie, czytałem ten artykuł bodaj 2 czy 3 czerwca i czytałem go całego, nigdzie nie mogę znaleźć informacji na jakich zasadach oni udostępniają artykuły płatne za fee od czasu do czasu - przypadkowo
ale, do spółki wrócę, co z tymi c/z na poziomie 1200 i marżami niemal ujemnych ???
|
|
niestety nie mogę teraz tekstu znaleźć na stronie, natomaist na tej stronie widać okładkę wydania papierkowego archiwum.parkiet.com/wydanie/s...na której pośród kilku innych spółek polecają właśnie kruszwicę. jak znajdę link do internetowej wersji to podrzucę EDIT: nie mogę znaleźc tego tekstu na stronie, nie wiem o co chodzi, ale z parkiet.com tak mam czasami, przepraszam za zamieszanie. Nie zmienia to faktu, że spółka pojawia się na pierwszej stronie papierowej wersji (w której pewnie jest ten sam tekst, tylko rozszerzony w stosunku do internetowej wersji) jako rekomendacja, i że wskaźniki wprost pokazują słabe parametry. IMO zbioru rzepaku mogą być w tym roku takie sobie (pogoda), więc szanse na poprawę słąbe (wysoki koszt zakupu rzepaku)
|
|
podpowiedzcie, bo nie kumam na podstawie jakich danych kruszwica znalazła się w proponowanym portfelu na parkiet.com jako spółka o ciekawych fundamentach na czerwiec, skoro ma c/ZO=26, c/z=1200  ROE=0,1% przy średniej dla branży koło 5%. Można by tak mnożyć współczynniki. Niech ktoś wyedukowany podpowie, no może ja czegoś nie kumam PS. jestem nowy na forum, przepraszam, że wcześniej się nie przedstawiłem, ale tak mnie to zbulwersowało/zdziwiło, że musiałem napisać już teraz :)
|
|