PARTNER SERWISU
zjpxhyrd
1 2 3 4

BGZ [BGZ]

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 15 maja 2011 20:56:47
90zł-to cena maksymalna i to wcale nie znaczy,że taka będzie ostateczna...
Grad już kilka razy obniżał ceny ostateczne tak,by drobni mogli coś na yym zarobić,więc kto wie,może teraz też cena finalna będzie niższa...?Think

lajkonik
0
Wpisów: 1 308
Wysłane: 16 maja 2011 15:10:30
Pierwsza zagadka to czy, a raczej jaka, będzie redukcja. Co tu dużo mówić. Jeżeli redukcji nie będzie to debiut może być słaby. W sumie wbrew wielu opiniom i wywodom o wskaźnikach finansowych myślę, że w transzy indywidualnych decyduje psychologia : zarobienie wcześniej kasy i sentyment rynku na dziś.

Powyżej czytam prognozę 40 000 inwestorów zainteresowanych. Gdzieś na stronie mbanku prognozują to samo. Na podstawie zapisów w ich biurze dotychczas i faktu, że w ostatnich 2 dniach zapisy się podwajają, a może nawet potrajają. Ja czytając deklaracje kolegów w tym wątku, znajomych, któzy uczestniczyli we wcześniejszych emisjach skarbu państwa choć entuzjazmu nie widzę, jednak spodziewam się, że 60 000- 80 000 zapisów będzie. Jedynie fakt, że dziś giełda wskaznikowo na czerwono może ostudzić ten zapał.
Z kolei mała redukcja to szansa na niższą cenę. No, a dalej ... zobaczymy.

Price_Bubble
0
Wpisów: 128
Wysłane: 16 maja 2011 21:56:31
Poza wszelkimi wskaźnikami jest jeszcze w przypadku prywatyzacji czynnik pozagiełdowy. Nikt z Was nie pamięta, że wybory coraz bliżej, elektorat nie może mieć złych skojarzeń? Jeśli, któraś z prywatyzacji miałaby nie dać zarobić to: a) nie głośna (PZU, GPW) b) nie żadna blisko terminu wyborów (BGŻ?). Gdyby miałyby się przyjąć założenia opisane gdzieś powyżej, że "minister" testuje coraz wyższe ceny, to moim zdaniem np. przy Tauronie.

Owszem zgadzam się, że nie ma co liczyć na duży zysk, natomiast wg mnie cena zostanie obniżona, tak, aby "uszczęśliwiony" i "uspołeczniony" uczestnik-amator giełdy symbolicznie był na plus.

SunTzu
0
Wpisów: 74
Wysłane: 16 maja 2011 22:41:21
tomekes napisał(a):
SunTzu napisał(a):
Ciekawe czy drobnica kupi te akcje... Mam wrażenie, że GRAD systematycznie coraz drożej sprzedaje spółki i teraz sprawdza czy zawyżona cena też przejdzie....

Pytanie czy te 200k osób, które się nie zna i sparzyło się na Tauronie będą chcieli kupić BGŻ bez wnikliwej analizy....

Ja się nie znam . Miałem akcje Tauronu ,i jakoś nie czuję się sparzony .Mało tego po TPE wszedłem w GPW a teraz zapisałem się na BGŻ .Na czymś trzeba się uczyć ,a takie spółki moim zdaniem są do tego najlepsze . thumbright

Najlepiej to uczyć się na młych spółkach... im mniejsze tym lepsze i najlepiej z dywidendą. Zobacz na Prodcad/MNI, tam czasem taki inwestor jak ty może mieć wpływ na sesje. Na takich spółkach jesteś drobnicą i kręcisz się w trybach fundów i grubych ryb.

Price_Bubble napisał(a):
Poza wszelkimi wskaźnikami jest jeszcze w przypadku prywatyzacji czynnik pozagiełdowy. Nikt z Was nie pamięta, że wybory coraz bliżej, elektorat nie może mieć złych skojarzeń? Jeśli, któraś z prywatyzacji miałaby nie dać zarobić to: a) nie głośna (PZU, GPW) b) nie żadna blisko terminu wyborów (BGŻ?). Gdyby miałyby się przyjąć założenia opisane gdzieś powyżej, że "minister" testuje coraz wyższe ceny, to moim zdaniem np. przy Tauronie.

Owszem zgadzam się, że nie ma co liczyć na duży zysk, natomiast wg mnie cena zostanie obniżona, tak, aby "uszczęśliwiony" i "uspołeczniony" uczestnik-amator giełdy symbolicznie był na plus.

Ja uważam, że im mniej państwa w sektorze prywatnym tym lepiej... Bo nasi wybitni politycy tylko klepają ustawy, a połowa z nich nie ma potencjału intelekatualnego, by przeczytać obowiązujące nas wszystkich prawo, któremu podlegamy, które oni dalej klepią....

Państwo niech trzyma rękę tam gdzie musi, wojsko, sąd, nauka, kultura, służba zdrowia i rolnictwo (tu akurat EU nas wyręcza)...

Czego tyknie się państwo to zaraz przychodzą partyjni partacze, a nasze spółki ciągną się w ogonie europy.
Patrz co się wyprawia na KGHMie- 8k złoty+premia+premia+gwarancje, a ci jeszcze 300zł chcą podwyżek.... vs Bogdanka.

SunTzu
0
Wpisów: 74
Wysłane: 17 maja 2011 07:43:32
enforces napisał(a):
Była mowa, że indywidualni mogą mieć niższą niż instytucjonalni. Przy czym same fundy mam wrażenie myślą że tym swoim gadaniem zaniżą samą cenę i potencjalnie zwiększą swoje zyski. W sumie też bym na ich miejscu tak robił.

Ciekawe czy kogoś zwerbowali z wall street lub main street.

Jakie tu gadanie? będzie na GPW jeden z najgorszych banków...
Tak najgorszy.

Powiedz mi czy kupiłbyś akcje najgorsze banki, 2x drożej niż lepszego? To nie gadanie, ale wołanie o rozsądek. Mam wrażenie, że Grad oszalał, cena maksymalna powinna być 70zł, a i tak powinno być sprzedane po 50-60zł....

Bastess
0
Wpisów: 7
Wysłane: 17 maja 2011 13:43:05
Witam wszystkich forumowiczów. To mój pierwszy post. Wklejam info:

Cytat:
17.05. Warszawa (PAP) - Ostateczna liczby akcji sprzedawanych w ofercie BGŻ została obniżona do 5,25 mln z 16,05 mln akcji planowanych wcześniej - wynika z nieoficjalnych informacji PAP.
Do godz. 13.00 zakończyć się ma budowa księgi popytu wśród inwestorów instytucjonalnych.
Zgodnie z harmonogramem we wtorek może też być ustalona cena sprzedaży dla inwestorów indywidualnych i instytucjonalnych. Wcześniej cenę maksymalną ustalono na 90 zł.
Skarb Państwa posiada 37,23 proc. akcji BGŻ, Rabobank International Holding 59,35 proc. akcji, a pozostałe 3,42 proc. należy do osób prawnych i fizycznych, w tym banków spółdzielczych i osób z akcjonariatu pracowniczego. (PAP)

Wydaje mi sie, ze to dobra informacja :)

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 17 maja 2011 14:04:45
parkiet info: www.parkiet.com/artykul/104793...

Cytat:
Do 13:00 doradcy pracujący przy ofercie publicznej BGŻ szukali chętnych do zakupu walorów banku wśród inwestorów instytucjonalnych. To właśnie ich zainteresowanie ma być kluczowe dla całej transakcji i wyznaczać ostateczną cenę sprzedaży 37,2 proc. walorów banku sprzedawanych przez Skarb Państwa.

Kod:
mod: dostawiaj cytaty do linków
Edytowany: 17 maja 2011 14:10

lajkonik
0
Wysłane: 17 maja 2011 17:09:36
Skończyła się budowa książki popytu na akcje BGŻ wśród instytucji. Doradcy zastanawiają się nad zmniejszeniem puli akcji do sprzedaży z 37,2 proc. do kilkunastu proc.

autor: Michał Walczak
źródło: Fotorzepa
+zobacz więcejBez kolejek po akcje BGŻ
Do godziny 13 doradcy pracujący przy ofercie publicznej BGŻ szukali chętnych na walory banku wśród inwestorów instytucjonalnych. Ich zainteresowanie ma być kluczowe dla całej transakcji i wyznaczyć ostateczną cenę sprzedaży 37,2 proc. walorów banku sprzedawanych przez Skarb Państwa.

Wieczorem spotka się komitet sterujący tego projektu, aby podjąć ostateczną decyzję o cenie i podziale transz. Z informacji „Parkietu" wynika jednak, że słaby odzew funduszy oznaczać może, że doradcy zdecydują się zmniejszyć skalę oferty i sprzedać tylko 12 - 16 proc. banku.

To oznacza, że przyjmując cenę maksymalną z oferty (90 zł za walor) wartość transakcji sięgać może 466 - 621 mln zł, wobec 1,44 mld zł planowanych pierwotnie. Przy takim wariancie zastanawiające jest także, czy MSP uda się utrzymać maksymalny pułap ceny.

Zgodnie z początkowymi założeniami, 25 proc. sprzedawanych akcji trafić miało do drobnych inwestorów (zapisy trwały do poniedziałku do północy). Ile walorów obejmą teraz - nie wiadomo?

Przedstawiciele resortu skarbu zastrzegają, że ostateczna informacja o kształcie oferty zostanie podana do publicznej wiadomości jutro przed południem.

rp.pl

Wkleiłem to info z Rzeczpospolitej, bo wydaje się być bardziej wiarygodne i sensowniejsze.

Ja rozumiem to tak:
Zamiast 16 mln akcji do sprzedaży trafi łącznie od 5,25 - 6,9 mln akcji. Jaki procent z tego dostaną indywidualni 25 czy 30 nie wiadomo. Raczej 25, bo zaintersowanie było nikłe. To oznacza oba przypadki, że w sumie do indywidualnych trafiałoby między 1,3, a 2,1 mln
akcji. To niewątpliwie oznaczałoby sporą redukcję. Z drugiej strony myślę, że wiele osób z założenia nie zapisało się na całość, bo doszły do wniosku, że redukcja będzie więc nie będzie to aż tak dotkliwa redukcja.

Jest jeszcze wariant 2, w którym dla indywidualnych pozostaje 4 mln, a dla fundów między 1,25 i 2,9 czyli mniej. Co to oznacza nie muszę tłumaczyć tylko jak najszybciej wycofywać zapis. blackeye

To fragment z innego komentarza w Rzepie z wczoraj:

Można zrezygnować

Podobnie jak w poprzednich ofertach, także i w tej to fundusze ostatecznie przesądzą o cenie sprzedaży. Jutro zakończy się budowa księgi popytu, która ma dać Skarbowi Państwa odpowiedź na pytanie, na jakie zainteresowanie przy jakiej cenie może liczyć.

Zarządzający OFE, TFI i asset management są skłonni nabyć papiery BGŻ po ok. 63,5 zł za akcję (średnia wskazań dla parkietu). – Jeżeli minister skarbu zgodzi się znacznie obniżyć cenę, są większe szanse na wzrost kursu na debiucie, a na to właśnie liczą drobni inwestorzy. Jeżeli MSP pozostanie nieugięty, oferta może zostać odwołana, a inwestorzy otrzymają zwrot gotówki. Ryzyko nie jest więc duże – wyjaśnia dyrektor jednego z biur.

Zarówno ostateczną cenę, jak i stopę redukcji poznamy jutro. Drobni gracze będą mieli po jej ogłoszeniu dwa dni na uchylenie się od skutków prawnych zapisu.

No, ale to tylko spekulacje, coś się rozjaśni dziś wieczorem.

Edytowany: 17 maja 2011 17:11

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 17 maja 2011 20:02:21
Reuters podaje, że MSP jest gotowe sprzedac BGŻ po 60 zł za akcję.

enforces
0
Wysłane: 17 maja 2011 20:10:54
onochi napisał(a):
Tak czy inaczej dobrze że przez pomyłkę za wiele nie kupiłem. Zapowiada się to na niezłą lipę, jeśli puszczą po 90 bez redukcji.

jeśli po 90 to ja wycofuje się... (jeśli wierzyć gazetom, że można [?])

Cytat:
Reuters podaje, że MSP jest gotowe sprzedac BGŻ po 60 zł za akcję.

dobre info. 60zł nie było by źle. Ogólnie powinno być sprzedane po cenie = WK, czyli 59-60zł
Edytowany: 17 maja 2011 20:15

lajkonik
0
Wysłane: 17 maja 2011 20:44:21
60 to cena masakra wbrew pozorom.
Przecież nikt od Ciebie za tyle nie odkupi. Fundy, jeśli są w zmowie, co sugeruje Kamil, z pewnością się powstrzymają. Jeżeli news 5,25 mln jest prawdziwy, a indywidualni mogli złożyć zamówienia na 3 - 4,8 mln to ci z instytucjonalnych, którzy wchodzą nie będą dokupować. Może być nieżle w dół. Oczywiście jest mechanizm powstrzymujący spadki, ale minus ile jest ta granica ? -5% ? -10% ?

Wskażnik c/WK przy 60 może i dobry, ale c/zo około 20 zamiast ponad 30 to żadne kokosy.

No i jeszcze te 2 dni na wycofanie. Jeżeli zacznie się odpływ ( poczta pantoflowa) to w ogóle odwałają sprzedaż.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 17 maja 2011 20:48:02
Ja osobiście bałbym się właśnie wycofywania. Jeżeli media podchwycą sprawę i zaczną trąbić, że mozna sie wycofywać to nie wróżę sukcesu całej ofercie.

PS: Ja niczego nie sugeruję ani nie twierdzę, że była jakaś zmowa. Jednak ja zawsze jestem zdania, że za wszystkim stoją ludzie a nie maszyny. Po rozmowach ze znajomymi z PTE, delikatnie rzecz ujmując nie są zadowoleni ze zmian jakie zafundował im ten rząd...

lajkonik
0
Wysłane: 17 maja 2011 20:57:08
@ Kamil,
Ja bym napisał tak:

Moje doświadczenie życiowe pozwala mi na postawienie hipotezy, że...

I tego słowa: hipoteza, się trzymajmy wave

Dzięki za sugestię salute

Odwołanie oferty to już akcja polityczna blackeye , ale jeżeli mam rację czyli, że większość złożonych zamówień na akcje BGŻ to osoby prywatne to ich wycofanie spowoduje niewątpliwe fiasko oferty. Nie wycofanie się spowoduje za to fiasko na rachunku maklerskim zamawiającego, obawiam się.

Pytanie do innych:
Kto to w takim razie kupi na debiucie ?

enforces
0
Wysłane: 17 maja 2011 20:57:48
już nie przesadzajmy z tą masakrą przy 60zł.

jeszcze DM, który prowadzi IPO musi animować rynek. Jeśli po ich symulacjach wyjdzie ze będzie spadek akcji to debiut zapewne będzie odwołany. Obniżenie liczby akcji może być ratunkiem dla tej sytuacji.

To prawda że fundy mogą być w zmowie, ale na pewno nie wszystkie (raczej śledzą nastrój na rynku). Zawsze jakieś kilka zagranicznych może się wyłamać. A może i sam rabo bank wejść do gry przy takiej cenie.

Ogólnie trochę się niepokoję, bo tyle co w przypadku Taurona można było przewidzieć średni debiut to tutaj jest pewne zagrożenie a i niepewność większa. Tauron miał większą ofertę, tutaj będzie łatwiej sterować kursem.

Cytat:
Jeszcze dziś spodziewany jest oficjalny komunikat Ministerstwa Skarbu Państwa w sprawie podziału akcji między inwestorów indywidualnych. Ich zapisy zakończyły się wczoraj, natomiast zapisy inwestorów instytucjonalnych rozpoczną się jutro i zakończą w czwartek.

TVN24

lajkonik
0
Wysłane: 17 maja 2011 22:08:42
@enforces,

Zagraniczne fundy to wchodzą w pewne i płynne inwestycje, a bgż taką nie będzie. Wpływu na indeksy też nie będzie miał. Czyli w to nie wierzę.

Rabobank Think To jest jakaś alternatywa. Tylko, że rząd zostawił sobie w rękach ponad 10 mln akcji, bo tylko ok 1/3 idzie na rynek. To komu rząd je sprzeda ? Rabobank naturalnym nabywcą. Po ile będzie chciał zapłacić Rabobank ? Po tyle co na giełdzie plus premia za przejęcie. To co robi Rabobank na początku ? Kupuje trochę przez jakiś fundusz i gra na zwałkę. Jak nie pierwszego dnia to po miesiącu, gdy zabezpieczenia wygasną. Cena zejdzie do realnych ( ze względu na c/zo ~12) 40 zł i wtedy odkupi od Grada po 50, a może taniej.
Całość.
Muszę jeszcze nad tymi spiskowymi teoriami pomyśleć Think

gipson
0
Wpisów: 9
Wysłane: 17 maja 2011 23:17:25
Do kiedy można anulować zlecenie w ofercie publicznej i gdzie to jest sprecyzowane? Czy chodzi o uprawnienie z art. 51a ustawy o ofercie publicznej?

Cytat:
Art. 51a. 84) W przypadku gdy aneks, o którym mowa w art. 51, jest udostępniany do publicznej wiadomości po rozpoczęciu subskrypcji lub sprzedaży, osoba, która złożyła zapis przed udostępnieniem aneksu, może uchylić się od skutków prawnych złożonego zapisu. Uchylenie się od skutków prawnych zapisu następuje przez oświadczenie na piśmie złożone w jednym z punktów obsługi klienta firmy inwestycyjnej oferującej dane papiery wartościowe, w terminie 2 dni roboczych od dnia udostępnienia aneksu. Prawo uchylenia się od skutków prawnych złożonego zapisu nie dotyczy przypadków, gdy aneks jest udostępniany w związku z błędami w treści prospektu emisyjnego, o których emitent lub wprowadzający powziął wiadomość po dokonaniu przydziału papierów wartościowych, lub czynnikami, które zaistniały lub o których emitent lub wprowadzający powziął wiadomość po dokonaniu przydziału papierów wartościowych. Emitent lub wprowadzający może dokonać przydziału papierów wartościowych nie wcześniej niż po upływie terminu do uchylenia się przez inwestora od skutków prawnych złożonego zapisu.

Oczywiście aneks, o którym mowa w art. 51 ("informacja o znaczących czynnikach, mogących wpłynąć na ocenę papieru wartościowego, zaistniałych po zatwierdzeniu prospektu emisyjnego lub o których emitent lub wprowadzający powziął wiadomość po jego zatwierdzeniu") to będzie w naszym przypadku ustalenie ceny akcji na poziomie:
- jakimkolwiek, innym niż maksymalny,
- czy znacząco odbiegającym od ceny maksymalnej, np. 60?

To moj pierwszy zapis na oferte publiczna, wiec jestem zielony w temacie...

edit:
majac na uwadze tresc postow powyzej, prosze nie interpretowac tego postu jako naganiania w jedna strone. Chce miec po prostu pewnosc i interesuja mnie generalnie zasady zapisu na oferte publiczna. Z tego co widzialem, to ustawa w tym przedmiocie stanowi implementacje dyrektywy i jakos nie chce mi sie wierzyc (do weryfikacji), ze np. pierwszenstwo zapisow inwestorow indywidualnych przed instytucjonalnymi wprowadzila dyrektywa, zwazywszy, ze prawo unijne jest raczej prosocjalne i zmierza generalnie do ochrony podmiotow slabszych...
Edytowany: 17 maja 2011 23:23

OriUL
0
Wpisów: 75
Wysłane: 17 maja 2011 23:33:11
Cytat:
Skarb Państwa przygotowuje się do obniżenia minimalnej ceny akcji BGŻ w ofercie publicznej o 10 proc., ze względu na niewystarczające zainteresowanie inwestorów przy dotychczasowej cenie podała agencja Reuters, powołując się na źródła rynkowe.
Po budowie księgi popytu cena minimalna akcji wyniosła 66 zł. Według źródeł agencji cena ta ma być obniżona o 10 proc. do 60 zł za akcję.

forsal.pl/artykuly/514876,debi...
Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!
Edytowany: 17 maja 2011 23:33

lajkonik
0
Wysłane: 17 maja 2011 23:57:52
Też to już od paru godzin proponuję. Tylko proszę o merytorykę, bo wypowiedż: zarobiłem na GPW, PZU czy Tauronie to było wystarczające do wczoraj.

Ponowię swoje pytania:
1. Kto to odkupi ?
2. Czy po debiucie spadnie poniżej IPO ?
Nawet jeżeli ktoś jest fanem banków w portfelu, to zawsze będzie wolał kupić taniej niz drożej czyli nie na IPO.

Odpowiedzi moje:
1. Rabobank ?
2. Chyba jednak spadnie

soonny
2
Wpisów: 194
Wysłane: 18 maja 2011 08:10:35
Informacja z Parkietu cena sprzedaży to jednak 66 PLN za walor. Zostać nie zostać oto jest pytanie :-)

Milek
0
Wpisów: 110
Wysłane: 18 maja 2011 08:29:46
www.parkiet.com/artykul/105313...
Trochę klapa z tym IPO..., ale możliwe że przyćmi ją JSW bo trudno wyobrazić sobie żeby ktoś chciał to kupić (po cenie zaoferowanej przez SP)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 1,295 sek.

byytgnjy
yidtfskp
yxykmdeo
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fghlojll
xtsbvhvu
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat