ksswyzzd
Advertisement
PARTNER SERWISU
nktlxmaj
1 2 3

BGZ [BGZ]

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 4 maja 2011 10:06:39
Nadchodzi kolejna "edycja akcjonariatu obywatelskiego" czyli IPO BGŻ. Czas na założenie wątku salute

Planowana data debiutu to 27 maja.

Zapisy dla inwestorów indywidualnych od 5 do 16 maja.

Cena maksymalna jednej akcji to 90 zł.

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 4 maja 2011 10:30:30
Minimalnie można zapisać się na 12 akcji, maksymalnie na 120 akcji. Maksymalna kwota inwestycji to 10800 zł.

kikan123
0
Wpisów: 66
Wysłane: 4 maja 2011 10:54:26
Po 90 zł to daje kapitalizację 3,882 mld PLN czyli z tego co pamietam to górna granica widełek w wycenie biur maklerskich jakie pojawiły się w kwietniu. Jest drogo P/E'10=34,6x wobec P/E'10 indeksu WIG Banki na poziomie 18,4x więc nie sadze by fundy ochoczo brały po tej cenie (pewnie po 70-80 pójdzie). Tutaj kupujemy daleką przyszłość, która przy obecnych warunkach rynkowych powiedziałbym, że rysuje sie raczej w ciemnych barwach.

Po pobieżnej ocenie bilansu banku mozn astwierdzić, ze potencjał zysku jest wysoki w kolejnych latach (raczej nie w 2011). Aktywa 28,6 mld, kredyty 19,9 mld, depozyty 21,1 mld, kapitał własny 2,5 mld. Po 90 PLN bank ma kapitalizację podobną do Kredyt Banku (4,6 mld) a tam znacznie gorzej: 11 mld aktywów, 7,4 mld kredytów, 4,5 mld depozytów0,7 mld kapitałów własnych.

Ile dostaniemy akcji ? 37,2% z 43,14 mln akcji daje jakies 16 mln akcji z tego 25-30% dla nas czyli 4-4,8 mln akcji. Na każdego limit 120 więc maksymalnie bedzie mogło się zapisać 33,3-40 tys po maxymalnym zapisie. Z tego co pamietam na PZU zapisało sie 250 tys, tauron 200 tys a na gpw 320 tys. Pewnie więc dostaniemy z 2-3 tys PLN akcji :) Na więcej nie warto się zapisywać

Pozdrawiam

czeko
0
Wpisów: 80
Wysłane: 4 maja 2011 18:09:50
No dobrze dobrze wszystko pięknie ładnie ale skąd ta pewność że i tym razem będzie można zarobić ???

GPW zarobiło i to szybko
Tauron zarobił ale po długim czasie w stosunku do oczekiwań
PZU nie mam pojęcia i nie chce mi sie sprawdzać

A teraz BGŻ ?

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 4 maja 2011 18:32:27
dla przypomnienia:
PZU kupowane po 312,5; debiut 349 na otwarciu, 360 zamknięcie
TPE kupowane po 5,13; debiut 5,13 na otwarciu, 5,01 zamknięcie
GPW kupowane po 43; debiut 50,75 na otwarciu, 54 zamknięcie

michalmarchewka napisał(a):
Jest gdzies napisane, że ewentualna redukcja nie będzie proporcjonalna w stosunku do złożonych zapisów? Mam rozumieć, że wszyscy dostaną tyle samo (jednak nie więcej niż ktoś zleci)?

205 (203) strona prospektu emisyjnego - maksymalny przydział, czyli przykładowo:
zapisujesz się na 120 akcji (max zapis), redukcja 50% - dostajesz 60 akcji
zapisujesz się na 50 akcji, redukcja 50% - dostajesz 50 akcji

to jest właśnie zasada maksymalnego przydziału. tak było na TPE i GPW, przy debiucie PZU każdy dostał tyle na ile się zapisał - nie było redukcji

radekmax
PREMIUM
0
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 88
Wysłane: 4 maja 2011 19:17:36
ktoś pytał o wskaźniki.
"W 2010 roku zysk netto banku wyniósł 112,3 mln zł, czyli był o 11,6 proc. wyższy niż w 2009 roku. Wynik na działalności bankowej wyniósł 1,02 mld zł, czyli wzrósł rok do roku o 9,8 proc.
Wskaźnik kosztów do dochodów w 2010 roku wynosił 75,2 proc., podczas gdy w 2009 roku 77 proc.
Wskaźnik ROE netto w 2010 roku wzrósł do 4,6 proc. z 4,3 proc., marża odsetkowa netto wzrosła do 2,3 proc. z 1,9 proc., a wskaźnik kredytów do depozytów do 94,4 proc. z 93,4 proc. Współczynnik wypłacalności banku wynosi 11,1 proc."
mojeinwestycje.interia.pl/news...

Znam ten bank od strony klienta biznesowego. Faktem jest, że obsługują branżę rolną jak nikt w tym kraju, ale jeżeli na koniec marca zostaje zwolniona 1/3 BGŻ znienacka (tak było w Poznaniu) a zostają już tylko Ci mniej nieudolni od poprzednich, to ja im sukcesów w najbliższym czasie nie wróżę. Najbystrzejsza kadra przeszła do BZWBK albo ING. Analityk z centrali w Poznaniu rozbiera wniosek kredytowy na czynniki pierwsze (już ponad 2 miesiące) i zadaje pytania, które mnie powalają Think , przykład:
w biznes planie inwestycja powinna zostać wykazana w wartości brutto w pozycji wydatki inwestycyjne,
Proszę mi wyjaśnić dlaczego powinna być wykazana w wartości brutto? Przecież Vat wpływa neutralnie na Płatnika tego podatku.
A jak zdaniem analityka bedą zaksięgowane zwroty Vatu z US od tej inwestycji jako pomniejszenie inwestycji? Czy wydatki inwestycyjne ze znakiem "-".

Moje odczucia: Totalna zbieranina niedouczonych i źle opłacanych bankowców, którzy odwalają swoje godziny w pracy bez zaangażowania.

Ich akcje pewnie dadzą zarobić podczas debiutu, ale na fajerwerki osobiście nie liczę.

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wpisów: 855
Wysłane: 4 maja 2011 22:50:00
kokospl napisał(a):
Nie no 200 tyś. to przesada, BGŻ to nie GPW czy PZU żeby tak przyciągnąć ludzi...

No na GPW to było 323 tys., więc kto wie czy 200 tys. tutaj nie będzie. To i tak sporo mniej. Załóżmy, że będzie 150 tys., wtedy każdy będzie mógł kupić 32 akcje. Przy okazji dodałem zakładkę w dziale IPO o BGŻ.

www.stockwatch.pl/ipo/bank-bg-...

666
666
0
Wpisów: 319
Wysłane: 5 maja 2011 13:26:45
Wszyscy wiedzą, że bank jest wystawiany drogo, więc nie ma sensu zastanawiać się nad nim fundamentalnie, nie będzie go w dużych indeksach więc to też nie jest argument za kupnem. Tutaj trzeba sobie odpowiedzieć na pytanie, czy na debiucie Skarb zrobi drobnicy "dobrze", czy tylko pozwoli nie stracić jak na Tauronie. Generalnie te oferty prywatyzacyjne to wypychanie jakiś średnio atrakcyjnych resztówek, ale i o tym więszkość wie, więc może nie będzie najgorzej wave

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 maja 2011 14:28:52
W moje skorumpowane łapy wpadła ostatnio jakaś gazeta, w której mądre Pany pisały że żaden inwestor nie odpuści sobie kupna spółek prywatyzowanych przez SP na giełdzie, bo wie że na nich zawsze można zarobić blackeye

Tak więc nie jęczeć tylko się zapisywać - budżet trzeba dopiąć żeby limitów nie przekroczyć. A manewrów księgowych już wiele nie zostało.
Drodzy inwestorzy, zabierać babciom dowód, zakładać na nie konta maklerskie i kupować nie patrząc na cenę :)
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 5 maja 2011 14:36

Pawel_1979
0
Wpisów: 86
Wysłane: 5 maja 2011 14:40:19
kikan123 napisał(a):

Po pobieżnej ocenie bilansu banku mozn astwierdzić, ze potencjał zysku jest wysoki w kolejnych latach (raczej nie w 2011). Aktywa 28,6 mld, kredyty 19,9 mld, depozyty 21,1 mld, kapitał własny 2,5 mld. Po 90 PLN bank ma kapitalizację podobną do Kredyt Banku (4,6 mld) a tam znacznie gorzej: 11 mld aktywów, 7,4 mld kredytów, 4,5 mld depozytów0,7 mld kapitałów własnych.

Pozdrawiam

Gdzie Tys to wyczytał?
Aktywa kredyt Banku to 43 mld, a kapitały własne to prawie 3 mld...

kredyty i depozyty tez się nie zgadzaja ale ni mam czasu sprawdzać

W mojej opinii BGZ wyceniony jest wysoko, po 90 kupować nie warto.
Ja sie nie pisze...

del-201504191
0
Wpisów: 854
Wysłane: 5 maja 2011 21:30:29
Marcin Osiecki napisał(a):
michalmarchewka napisał(a):
Jest gdzies napisane, że ewentualna redukcja nie będzie proporcjonalna w stosunku do złożonych zapisów? Mam rozumieć, że wszyscy dostaną tyle samo (jednak nie więcej niż ktoś zleci)?

Tak, ja już przeglądałem prospekt i jest tak samo jak dla PZU i GPW. Strony 203-204 prospektu. Od razu można powiedzieć, że jeśli zapisze się 200 tys. inwestorów i zostanie zwiększona maksymalnie pula dla indywidualnych to na jednego inwestora przypadną 24 akcje (2160 zł). Chyba na taką wielkość najrozsądniej składać zapisy z jednego rachunku.

Z tego 5% zysku może na debiut czyli 108 zł na "łeb" minus 12,53 prowizji w obie strony i minus 18,14 zł podatku (uwzględniłem koszt prowizji przy liczeniu podatku) ... zostaje 77,33 zł na łeb ... nawet jak załatwimy 10 "łbów" to będzie mniej niż 800 zł i jak dla mnie to tylko cytat z Piotra Kuczyńskiego w tym miejscu: "nie chce mi się klikać przy tych limitach" ;-). To tyle z mojej strony. Więcej kombinacji z przelewami/zapisami niż to wszystko w czasie. Już nie chce mi się liczyć zmiennej ceny pieniądza w czasie bo jeszcze na upartego z tych 77,33 zł co nieco by odpadło po drodze.

Jeszcze trochę i Grad będzie zamiast SKO akcje w podstawówkach sprzedawał z limitem 250 zł maks to będzie 50-90 zł po redukcji na "Twoją pierwszą inwestycję" zamiast skarbonki.
W moich wypowiedziach staram się zachować zarówno umiar jak i obiektywizm. Jestem otwarty na konstruktywną krytykę każdego postu. | Polecam: http://www.ampfutures.pl
Edytowany: 5 maja 2011 21:33

del-20111116
0
Wpisów: 155
Wysłane: 8 maja 2011 07:20:24
Marcin Osiecki napisał(a):
Chodzi o działania stabilizacyjne po debiucie? Tak jest coś takiego, strona 207 prospektu.

Jest i Komunikat:
Komunikat Aktualizuj¹cy nr 1
do Prospektu Emisyjnego spó³ki Bank Gospodarki ¯ywnooeciowej S.A.
zatwierdzonego w dniu 28 kwietnia 2011 roku
decyzj¹ Komisji Nadzoru Finansowego nr DEM/WE/410/31/10/11
(„Prospekt”)
Terminy pisane wielk¹ liter¹ w niniejszym komunikacie aktualizacyjnym maj¹ znaczenie nadane im w Prospekcie
w Za³¹czniku I „Definicje”.
Zgodnie z Prospektem, podaje siê do publicznej wiadomooeci nastêpuj¹ce informacje:
1. Informacja o zawarciu Umowy o Plasowanie
W dniu 4 maja 2011 r. Akcjonariusz Sprzedaj¹cy oraz Bank zawarli Umowê o Plasowanie zeWspó³prowadz¹cymi Ksiêgê
Popytu. Na podstawie Umowy o Plasowanie i na warunkach w niej okreoelonych ka¿dy ze Wspó³prowadz¹cych Ksiêgê
Popytu z osobna zobowi¹za³ siê do podjêcia dzia³añ zmierzaj¹cych do pozyskania nabywców na Akcje Sprzedawane.
Umowa o Plasowanie zosta³a zawarta na warunkach okreoelonych w Prospekcie w rozdziale „Subemisja, Stabilizacja
i Umowne Ograniczenie Zbywalnooeci Akcji Banku” w podrozdziale „Umowa o Plasowanie i Umowa o Gwarantowanie
Oferty” – „Umowa o Plasowanie”.
2. Informacja o podjêciu okreoelonych zobowi¹zañ ograniczaj¹cych zbywalnooeæ akcji Banku
Zgodnie z postanowieniami Umowy o Plasowanie zawartej w dniu 4 maja 2011 r., Akcjonariusz Sprzedaj¹cy oraz Bank
podjêli okreoelone zobowi¹zania ograniczaj¹ce zbywalnooeæ akcji Banku (lock-up) na warunkach opisanych w Prospekcie
w rozdziale „Subemisja, Stabilizacja i Umowne Ograniczenie Zbywalnooeci Akcji Banku” w podrozdziale „Umowne
ograniczenia zbywalnooeci Akcji” – „Akcjonariusz Sprzedaj¹cy” i „Bank”.

rafallbn1981
0
Wpisów: 83
Wysłane: 8 maja 2011 13:58:15
no i jak wchodzicie w bgz?
www.parkiet.com/artykul/104874...
Edytowany: 8 maja 2011 14:06

rafallbn1981
0
Wpisów: 83
Wysłane: 10 maja 2011 10:51:05
www.money.pl/gielda/wiadomosci...

moze jednak warto brac bgz?

19r20
0
Wpisów: 497
Wysłane: 10 maja 2011 14:36:00
każdy ma swoje zdanie:
www.bankier.pl/wiadomosc/Dlacz...

jeśli spojrzeć na wskaźniki to nie warto w to wchodzić

OriUL
0
Wpisów: 75
Wysłane: 10 maja 2011 20:46:35
Dla niezdecydowanych, może tutaj znajdą odpowiedź.

Chyba jest ogólnodostępne.

bossa.pl/index.jsp?layout=10&a...

Unia Leszno - Drużynowy Mistrz Polski 2010!

enforces
0
Wpisów: 1 506
Wysłane: 11 maja 2011 15:37:49
Mimo wszystko to bank a banki dobrze wychodzą na debiutach. Nie czytałem jeszcze prospektu, ale mocno zastanawiam się nad zapisem na max ilość.

Fakt że miałem w tym banku praktyki dawno temu i oprócz kierownictwa mało tam było kompetentnych osób w oddziale. Aktualnie ostra fluktuacja pracowników jest tam, więc i możliwe że to się zmieniło. Tak czy siak przebadałem WK w stosunku do ceny akcji i wychodzi że większość banków osiągających zyski (np. BPH ma stratę) jest wysoko wyceniana (dużo dużo wyżej ponad WK).

Jeśli akcje pójdą po 70zł lub okolice - debiut będzie bankowo udany
Jeśli akcje będą za cenę maksymalną po cenie 90zł - tu można się zastanowić, ale mimo wszystko powinno być ok. Ale bez fajerwerków.

Ogólnie banki są w cenie funduszy...

Jedyne co mnie zastanawia: rating kondycji finansowej na poziomie D

Adrian S
0
Wpisów: 28
Wysłane: 11 maja 2011 21:39:46
Jeżeli pozwolicie na kilka luźnych przemyśleń to:

-najlepiej sytuację w BGŻ S.A. zna Rabobank i tu pojawia się pytanie czemu nie odkupił akcji od SP? Odpowiedź sama się nasuwa. SP ma duże potrzeby na łatanie dziur w budżecie i chciał za dużo. Więc zaproponowana cena (nawet z dyskontem - myślę, że maks do 70 PLN) jest za wysoka, bo gdyby było wszystko ok to Rabobank spokojnie dogadałby się z SP i zapłacił nawet wyższą cenę "za perspektywy rozwojowe",
-Bank pod względem systemów, podejścia, nowoczesności oceniam na 2-3 lata wstecz za konkurencją (wiem z doświadczenia),
-spójrzcie na kadrę zarządzającą - są to głównie ludzie ze starego Śląskiego, większość pracowała tam do 2001 r., a więc do momentu gdy definitywnie władzę przejął tam holenderski ING, zobaczcie gdzie dziś jest ING a gdzie BGŻ,
-jak tu ktoś wcześniej zauważył silny jest nadal związek Banku z "polityką" i różnymi instytucjami państwowymi (ARR, ANR a przede wszystkim ARiMR), to ARiMR zmieniła bodajże w zeszłym roku wskaźnik do wyliczania oprocentowania kredytów preferencyjnych z 1,5 na 1,6 x stopa redyskonta weksli, co oznacza dla BGŻ większe dochody z tych kredytów, po dzisiejszej zmianie stóp kredyty te oprocentowane są na 1,6x4,5, czyli 7,2%, a więc podobnie jak inne kredyty komercyjne,
-najwięcej w portfelu Banku stanowią Klienci z sektora rolno-spożywczego, w tym rolnicy indywidualni. Niedługo powinny zmienić się zasady dopłat i przede wszystkim kończy się PROW 2007-2013, z którego Bank (kredyty AgroUnia i BGŻ Unia) ma pewnie niezłe dochody (wnioskując po udziale w innych kredytach dla branży),
-zapowiadane zwiększenie ilości placówek to ogromne koszty, a kiedy taka palcówka może zacząć być rentowna?

Moim zdaniem Rabo może zbierać z giełdy po niższych cenach niż proponował im SP. Dopiero po całkowitym przejęciu kontroli przez Holendrów będzie można mówić, że Bank ma perspektywy rozwojowe i zastanawiać się nad zakupem akcji.

Pozdrawiam

Marcin Osiecki
PREMIUM
0
Wpisów: 855
Wysłane: 13 maja 2011 19:48:03
Omówienie oferty publicznej Banku BGŻ SA

Ostatnia szansa, aby wziąć udział w ofercie publicznej BGŻ będzie w poniedziałek 16 maja. Inwestorzy indywidualni mogą się zapisywać po maksymalnej cenie 90 zł za akcję. Zasady redukcji są dokładnie takie same jak w ofertach PZU, GPW oraz Tauronu (redukcja nie jest proporcjonalna). Zatem nie warto zapisywać się na maksymalne 120 akcji (to tylko niepotrzebne mrożenie pieniędzy). Warto oszacować jak wiele osób może wziąć udział w tym IPO i na tej podstawie określić wielkość zapisu. Zakładając, że w ofercie weźmie udział 100 tys. inwestorów, a pula dostępnych akcji zostanie zwiększona do 30 proc., wystarczy złożyć zapis na 48 akcji (4320 zł). Jak zapewne wszyscy wiedzą z informacji prasowych i wypowiedzi licznych analityków Skarb Państwa stara się sprzedać BGŻ maksymalnie drogo. Spróbuje pokazać w analizie jak w istocie słaby jest to bank. Niekoniecznie jednak IPO musi się skończyć porażką. Możliwe, że SP zdecyduje się na obniżenie ceny sprzedaży, po tym jak nie doczeka się mocnego zainteresowania ofertą od inwestorów instytucjonalnych. W takim przypadku trudno liczyć na więcej niż kosmetyczne wzrosty na debiucie. Fundusze niespecjalnie będą się interesować akcjami banku BGŻ, ponieważ jest on na tyle mały, że nie będzie mieć zauważalnego udziału w indeksach. Niemniej jednak na GPW wszystko jest możliwe.

W zakładce IPO znajdują się szczegółowe symulacje wskaźników wraz z wycenami:
www.stockwatch.pl/ipo/bank-bg-...

kliknij, aby powiększyć

Słaba efektywność oraz niska rentowność
W powyższej tabeli przedstawione zostały podstawowe wskaźniki służące do pomiaru efektywności obliczone na podstawie wyników za 2010 rok. Należy wyraźnie powiedzieć, że pomijając może takie banki jak BPH (czyli obecnie mini BPH plus GE Money Bank) oraz BNP Paribas Polska (dawny Fortis), BGŻ będzie jedną z najmniej efektywnych instytucji finansowych na GPW. Porównałem omawianą Spółkę z trzema raczej mniejszymi bankami, chociaż Kredyt Bank jest już zdecydowanie większy (brak innych dobrych wyborów do analizy). Z punktu widzenia sumy bilansowej BGŻ jest najbliżej Nordea Banku PL. Współczynnik wypłacalności dla BGŻ jest minimalnie wyższy, dlatego lekka przegrana w rentowności z Nordeą mogłaby być uzasadniona. Tymczasem biorąc pod uwagę efektywność obserwujemy tutaj nie lekką różnicę, a przepaść na niekorzyść BGŻ. Zaczynamy od rentowności sprzedaży, czyli połączonych rezultatów odsetkowych z wynikami z tytułu opłat i prowizji. Na tym poziomie BGŻ jeszcze się nie kompromituje, ale przegrywa wyraźnie (63 proc. do 52 proc.). Zdecydowanie gorzej jest dalej. Rentowność działalności operacyjnej wynosi zaledwie 7,4 proc., wobec aż 36 proc. w Nordea Banku. Identycznie to wygląda na poziomie rentowności netto oraz ROE i ROA.

Lepiej dla BGŻ wygląda prosta kalkulacja marży odsetkowej (2,11 proc. czyli lepiej od Nordei oraz BOŚ Banku). Marne to jednak pocieszenie w obliczu fatalnej relacji kosztów do dochodów C/I, która wyniosła aż 76 proc. Nawiasem mówiąc dokładnie taka sama wartość tego miernika jest w BOŚ. Sądzę, że znakomitym sposobem na wycenę tego banku mogłoby być użycie wskaźnika C/WK z BOŚ (1,15). Rentowność tych instytucji jest porównywalna, z tym że BGŻ jest w przybliżeniu dwa razy większy. Niestety wycena rynkowa banku BOŚ nie jest zbyt wiarygodna ze względu na bardzo niskie obroty. Kiedy porównuje się wskaźniki BGŻ z Kredyt Bankiem to też wyglądają słabo, nawet pomimo faktu, że rok 2010 był dla Grupy KB z pewnością niesatysfakcjonujący. Niemniej jednak Kredyt Bank wychodzi z kłopotów bardzo szybko (jakość portfela kredytów zdecydowanie się poprawia - niskie odpisy), a w przypadku BGŻ zanosi się w 2011 roku jedynie na lekką poprawę (świadczą o tym wyniki za I kwartał). Akcja BGŻ mogłaby być warta w przybliżeniu ok. 90 zł, gdyby bank zarabiał rocznie mniej więcej tyle co w 2008 roku (tzn. ponad 210 mln zł netto). Mimo tego, taka cena wcale nie byłaby specjalną okazją. I tak byłby to jeden z najdroższych banków na rynku.

Szybka poprawa efektywności jest mało realna
Postanowiłem sprawdzić jakie czynniki sprawiły, że rezultaty BGŻ Banku tak się mocno pogorszyły w latach 2009-10 w stosunku do 2008 roku, kiedy zysk netto wyniósł 213 mln zł. Niestety nie znalazłem żadnych optymistycznych wieści. Pierwsza sprawa jest taka, że wyniki w 2008 roku były zawyżone dzięki lepszym pozostałym przychodom operacyjnych. Złożyło się na to kilka czynników. Pierwszy dotyczył wyceny nieruchomości inwestycyjnej (plus 28 mln zł), odzyskania sporej części należności przedawnionych (plus 15 mln zł) oraz nadzwyczajnie wysokie były też inne pozostałe przychody, gdzie nie wiadomo nawet co się dokładnie znalazło (plus 10 mln zł). Poza tym odpisy z tytułu utraty wartości kredytów były w tamtym roku jeszcze jedynie kosmetyczne. W porównaniu do 2008 r. w zakończonym 2010 r. bank odpisał na złe kredyty ok. 90 mln zł więcej. Nie będzie łatwo wrócić do tak niskich kosztów ryzyka kredytowego w przyszłości. Podsumowując BGŻ nie poprawi szybko dochodów w takim stopniu, aby cena ok. 90 zł za akcję była usprawiedliwiona.

Największą słabością banku są zbyt wysokie ogólne koszty operacyjne w stosunku do realizowanych przychodów. Marża odsetkowa nie jest tragiczna, ale nie jest to też z pewnością bank, który potrafiłby finansować się depozytami klientów nic za to prawie nie płacąc (tak jest w przypadku np. PKO BP i Pekao SA). To samo dotyczy prowizji. Nie jest to instytucja finansowa, która potrafiłaby ściągać z klientów prowizje jak mistrz tej kategorii Citi Handlowy. Nie widać też potencjału do dynamicznej ekspansji tak jak np. Getin Noble Bank. Gdyby chociaż BGŻ pozostawał w swojej niszy banku dla sektora rolno-spożywczego i potrafił to czynić doskonale to można by to nawet docenić. Ale widać, że jakość portfela kredytowego też się sypie, a odpisy na złe kredyty są coraz wyższe. Chociaż na pewno jest szansa, aby poprawa już w 2011 r. nastąpiła w tym względzie. Zmierzam do tego, że o prawie każdym banku, który znam mogę powiedzieć coś pozytywnego (z punktu widzenia klienta lub inwestora - to niekoniecznie jest zbieżne). W BGŻ widać głównie słabości i niestety poprawa tylko jednej z nich niewiele zmieni.

kliknij, aby powiększyć

Cena maksymalna strasznie wysoka
Symulacja debiutu post-money z zakładki IPO wyraźnie wskazuje na to jak drogo Skarb Państwa usiłuje sprzedać swój pakiet. Nie mówię wcale, że to jest coś złego. Każdy sprzedający ma taki cel. Natomiast należy się zastanowić, czy warto wziąć w tej zabawie udział. Mówiło się, że GPW zostało sprzedane drogo. A przecież C/Z dla akcji GPW nie przekraczał 19, a poza tym w porównaniu z tym bankiem jest to znakomite przedsiębiorstwo, które będzie regularnie z roku na rok przynosić zyski i płacić wysokie dywidendy. W BGŻ szybko dywidendy nie ujrzymy. Akcje Spółki dla maksymalnej ceny 90 zł są przede wszystkim bardzo drogie z punktu widzenia dochodów (C/Z równe ok. 35). Na tle sektora bankowego księgowo i przychodowo aż tak drogo nie jest (C/WK = 1,56 oraz C/P = 2,31). Warto zwrócić jednak uwagę, że mnożnik C/WK jest dla Millennium oraz Grupy KB tylko niewiele wyższy, a wskaźnik C/P jest dla nich nawet niższy. A przecież te dwa wspomniane banki są rentowne i rozsądnie przez rynek wycenione, gdy patrzymy na wskaźnik C/ZO (14-15). Osobiście wyceniłbym BGŻ na podstawie BOŚ używając mnożnika C/WK = 1,15. Efektywność tych dwóch instytucji jest porównywalna (C/I równe 76 proc.). Przy takim założeniu akcja Spółki byłaby warta 67 zł.

Powyższa treść przez 60 dni była zarezerwowana tylko dla osób posiadających abonament.
Edytowany: 14 maja 2011 17:45

iekr
0
Wpisów: 5
Wysłane: 15 maja 2011 20:52:55
Coś nie jestem przekonany do tej prywatyzacji. Wszyscy liczą i liczą i wychodzi, ze akcja jest warta ok 65-75 zł. 90 zł to chyba za dużo żeby w to wchodzić. ok 7-10% na debiucie to marzenia.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,443 sek.

jzqpghee
jsvvfuxh
qhyshrtb
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
tolyiilr
lvtwbxqo
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat