PARTNER SERWISU
ubxddaiu
49 50 51 52 53

Portfel by Scarry

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 października 2011 09:29:46
pisząc o pominięciu -nastu stron, miałem na myśli nie wydarzenia rynkowe, lecz pojawienie się nowego narybku, informującego o swych poczynaniach PO fakcie. a takie wpisy nie mają żadnej wartości i narażone są na zarzuty braku wiarygodności.

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 12 października 2011 09:43:38
rozumiem...

ja piszę po i pisac bedę po, tak samo jak parę osób piszących tutaj i realizujących transakcje na podstawie AT. Także albo się taki styl lubi albo lepiej nie czytać bo to człowieka może bardzo irytować :). Pisanie "przed" nie jest możliwe jeśli przygotowywuję przeciwstawne transakcje i realizuję tą jaką mi rynek pokaże. Swing trading nie da się prosto rozpisać (znaczy może i by się dał... ale ogromną ilością pracy).

z planów strategicznych to po skończeniu bessy/recesji whatever zamierzam wskoczyć na dłużej w spółki: City Interactive, Venture Incubator, może i3D, a z dużych w Lubawe, Synthos i Getin.

jeśli wogole ona się skończy :)
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 12 października 2011 09:46

Scarry
193
Wysłane: 12 października 2011 10:17:35
za 50% portfela siedzimy w GETINIE i KGHM :) (powód wejścia - dolar zaczął drastycznie spadać a DAX rosnąć po info o konsensusie na temat EFSF)

(edit: przy spółkach WIG20 mogę w podać - KGHM 140,80, GETIN - 8,35. Tak to nie podaję i nie bedę podawać, sorry ale o ile same transakcje mi nie przeszkadzają to hobby forumowe w postaci wyliczania ile mam kasy na rachunku maklerskim w danym miesiącu już bardzo, nie piję tutaj do nikogo konkretnie wave )
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
Edytowany: 12 października 2011 10:39

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 12 października 2011 10:35:42
szkoda że nie piszesz poziomów wejścia, nie wiadomo też ile zarobileś np od początku roku i czy taka strategia skakania po roznych instrumentach się sprawdza. Think
EEX

Scarry
193
Wysłane: 12 października 2011 10:46:17
odpowiedź dopisałem w poście wcześniej. Zasadniczo jakby patrzeć w skali lat ... to myślę że się nie sprawdzi się jakoś specjalnie, w ogóle grać latami korzystając tylko z AT i grając day-trading to z cudem graniczy dużo zarobić. Jak jest hossa to wchodzenie i wychodzenie z instrumentów jest bez sensu. To co robię to tylko gra na czasy histerii rynków.
Edytowany: 12 października 2011 10:46

mathu
0
Wpisów: 4 615
Wysłane: 12 października 2011 10:51:32
Grać latami korzystając tylko z AT? Super sprawa, pełne bezpieczeństwo, stabilny przyrost kapitału. Jakie widzisz negatywy???
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.

Scarry
193
Wysłane: 12 października 2011 10:55:01
@mathu
statystyki jakie kiedyś sobie ogladałem wskazywały że gracze AT nie osiągają jakiejś wysokiej stopy zwrotu a stres jednak jest konkretny, szczególnie przy daytradingu.

btw: jeśli dane z 11:00 okażą się jakoś mocno słabsze od konsensusu to trzeba będzie niestety się ewakuować z long pozycji... blackeye

edit: dane OK... na marginesie dana długoterminowa, którą rynek kompletnie olał (co za symbol naszych czasów - bezrobocie w UK jest najwyższe od 15 lat.... d'oh! )
Edytowany: 12 października 2011 11:02

donatel
0
Wpisów: 235
Wysłane: 12 października 2011 11:10:34
DayTrading jest fajny jak się zainwestuje parę wolnych tyś PLN i można się pobawić raz na jakiś czas. Jak ktoś chce konkretnie na tym zarabiać, musi zainwestować większe pieniądze i liczyć się z tym że gra na giełdzie musi stać się jego pracą (stałą). Nie da się z doskokuShame on you

EDIT: A stres w takiej pracy większy niż w najbardziej krwiożerczej korporacji..
Edytowany: 12 października 2011 11:11

mathu
0
Wysłane: 12 października 2011 11:26:57
Scarry to nieprawda, gra oparta o AT prowadzona według ścisłych zasad jest całkowicie pozbawiona ryzyka i stresu. I właśnie szczególnie przy krótkim terminie (może nie konkretnie przy DT, ale przy wchodzeniu na kilka dni).

Z moich doświadczeń dotyczących stresu wygląda to tak - na początku próbowałem łapać spółki w trendach, zakładając, że SL mi nie odpali - oczywiście odpalał, więc potem przesuwałem go w dół, a jak to się kończyło, chyba każdy sobie potrafi wyobrazić. To było masakrycznie stresujące, bo cały czas myślałem o tym, że coś pójdzie nie tak i nie będę wiedział co zrobić. Na szczęście było to w okresie, kiedy cały rynek szedł do góry, więc straciłem tylko symboliczne kwoty.

Potem wydawało mi się, że znalazłem lek na stres w postaci pseudofundamentalnej wiary w spółkę, w którą inwestuję. W ten sposób przyciąłem bardzo dużo na Atonie (ponad 100% na całym kapitale w rok), ale teraz dopiero widzę, jaka to była głupota d'oh! Fundamentalna wiara w spółkę daje poczucie bezpieczeństwa do momentu pierwszej zwały, nie mówiąc już o wysiadywaniu w bezruchu, kiedy inne spółki odjeżdżają. Resztki zaufania w AT pozwoliły mi uciec z ATO na ostatniej sesji przed totalną zwałą, inni nie mieli tyle szczęścia i wierzą dalej.

Natomiast gra na AT z ścisłym zarządzaniem kapitałem to jest właśnie to, widzę sytuację techniczną pokazującą wzrost, widzę gdzie zostanie zanegowana, w zależności od nastroju wybieram sobie ile chcę w danym momencie zaryzykować (np. po wk**rwie na certyfikatach postanowiłem chwilowo ryzykować codziennie nie więcej, niż 100 zł) i po wejściu wiem dokładnie, że nic gorszego się już nie stanie, że jeśli rynek tam dojdzie, to sytuacja techniczna już się zmieniła i że przemyślałem to wszystko przed wejściem, więc kompletnie nic nie może mnie wystraszyć. Mogę odejść od komputera i nie myśleć kompletnie o tym, co się dzieje. Aktywnie kręcąc w ten sposób kapitałem trafiasz np. 6 razy na 10, przy czym jeśli trafiasz, to zarabiasz zwykle co najmniej dwukrotność SL na nietrafionych inwestycjach (a czemu? bo jeszcze przed wejściem oceniasz zasięg wzrostu w stosunku do poziomu SL, skupiając się tylko na tych najlepszych kandydatach). i to wystarczy, żeby stabilnie zarabiać bez względu na sentyment rynkowy.

Zarobisz w ten sposób np. 30-50% rocznie przy obsunięciach miesięcznych nie więcej, niż 5%, fundamentalista - wysiadywacz może w danym roku zarobić np. 200%, ale jeśli rok jest zły, to wpadnie w stratę 80%.

Przy czym ja nie mówię o prawdziwym DT, tylko o przeglądaniu spółek po sesji. Granie DT jest o tyle stresujące, że trzeba szukać okazji w czasie rzeczywistym, a sprawdzalność AT na wykresach minutowych jest dużo niższa. Ale nie o tym mówiłem, a raczej o graniu w oparciu o samą AT i związku ze stresem i ryzykiem.

Ryzyko pojawia się w dwóch przypadkach:

- kiedy prawdopodobieństwo transakcji jest przeciwko tobie (wtedy po co ją w ogóle otwierać?)
- kiedy prawdopodobieństwo transakcji jest po twojej stronie, ale testujesz je z niską częstotliwością (łatwo wtedy trafić kiepski wynik kilka razy pod rząd)

Kluczem do zmniejszenia ryzyka jest posiadanie prawdopodobieństwa po swojej stronie i testowanie go najczęściej jak się da, wtedy stabilnie zarabiamy.
The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 12 października 2011 11:31

owner
6
Wysłane: 12 października 2011 11:34:19
mathu to wszystko prawda i ładnie brzmi, załóż własną kronikę i zobaczymy Angel
EEX

mathu
0
Wysłane: 12 października 2011 11:47:33
Przemyślę sprawę, ale w najbliższych miesiącach okazji do takiego pogrania raczej nie będzie. Korekta już się kończy, potem tylko S na średni termin.

GregGoldi
0
Wpisów: 375
Wysłane: 12 października 2011 11:51:04
Ponieważ ten wątek stał się czymś więcej niż kroniką inwestorską; przeobraził się w "panel dyskusyjny o wszystkim i o niczym związanym z giełdą" to i Ja się wypowiem o DT, kapitale i AT.

Dlaczego to piszę? Ano dla tego żeby uzmysłowić początkującym graczom błąd który bardzo często popełniają:

Gdy zaczynasz inwestowanie na giełdzie to najpewniej wkładasz na rachunek kilka wolnych tysięcy i po jakimś czasie okazuje się że zarobiłeś +20-30% i euforia... Wkładasz wszystkie pieniądze jakimi dysponujesz.. I nagle... Robi się.. No właśnie... Gdy masz szczęście to jesteś na 0. Pamiętajmy wszyscy że zarobienie 20% jest zdecydowanie łatwiejsze od 2tyś niż od 200tyś. Jeśli masz na giełdzie pieniądze które są wszystkim co masz albo przynajmniej są one bardzo istotne w twoim budżecie to prawie nigdy nie zarobisz tyle co przy pieniądzach które jesteś w stanie pracując na etacie odrobić w dwa-trzy miesiące....

Mam na giełdzie jak dla mnie spore pieniądze (oczywiście "spore" to wielkość względna). Jest to dorobek mojego życia... I właśnie, portfel mam podzielony na dwie części, jedna to taki niewielki procent całości, przeznaczony do DT, gry na kontraktach, i innych mocno ryzykownych "zabawach". Bardzo nie chciałbym tych pieniędzy stracić ale liczę się z tym że je stracę. Druga część portfela to już "poważne inwestycje". Ta część portfela to tylko "pewne" (oczywiście w cudzysłowie bo na giełdzie nic pewnego nie ma) inwestycje to znaczy takie przy których na pewno zarobię mniej niż Wy ale pewnie mniej stracę w przypadku złego obrotu sprawy...

Co do AT. Kompletnie się na tym nie znam... To znaczy stosuję ją oczywiście ale w bardzo ograniczonym zakresie. Dla mnie liczy się jedynie kanał, wsparcie, opór, wolumen, historyczne szczyty i dołki oraz Ema.. Na poziomach Fibo kompletnie się nie znam, spodki, młoty, ważki, gwiazdy to dla mnie czarna magia.....

Ten wątek czytam z dwóch powodów, Po pierwsze często gracie na spadki na czym się kompletnie nie znam, A po drugie dzieki "hobbystom" z kalkulatorami Silenced Silenced Silenced wiem że niektórzy udzielający się tutaj mają na rachunkach więcej niż tylko "kieszonkowe"

Edit.
Przeczytałem co napisałem i uświadomiłem sobie zapomniałem o konkluzji....
Z tego niewielkiego % wystawionego na wysokie ryzyko często mam podobny wynik roczny jak z tego "zabezpieczonego" portfela..
Edytowany: 12 października 2011 11:56

Scarry
193
Wysłane: 12 października 2011 12:02:28
ok, day-trading na KGHM zrealizowany: 25% portfela +3,5% zysku
edit:
i GETIN, dt zrealizowany: 25% portfela, +3% zysku

wracam do pracy bo dzisiaj ciężki dzień ;)
Edytowany: 12 października 2011 12:13

Scarry
193
Wysłane: 12 października 2011 14:36:59
@krewa

w tych postach rano, takich trochę rozżalonych i ironicznych napisałes o POLNORDZie... przyjrzałem się branży i... ona faktycznie fantatycznie odbija. Mimo że to spółka Krauzego to właśnie wrzucam ją do kategorii priorytetowych do grania na odbicia obok mojego stałego zestawu... wycena wydaje się niezwykle atrakcyjna.
Edytowany: 12 października 2011 14:41

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 12 października 2011 14:51:13
Scarry,
"rozżalone"? moje były tylko ironiczne. ale nie warto doszukiwać się w tym złych intencji. po prostu uważam, że podawanie poziomów wejścia i wyjścia po fakcie nie ma najmniejszego sensu.

co dotyczy deweloperki - istnie, od kilku sesji mają branie. PND wczoraj linię 3-miesięcznych spadków przełamał. ponieważ wszystkie są mocno wyprzedane - warto zwracać uwagę na linię trendu na RSI, gdyż jej przełamanie zapowiada rychłą destrukcji tejże na wykresie cenowym.

Scarry
193
Wysłane: 12 października 2011 14:55:15
kurcze.. właśnie patrzę i na Ganta , cała branża wydaje się przesadnie przeceniona i przy odbiciu reaguje mocniej niż inne.

Poczekam jak się otworzy USA i może coś na jutro wezmę :)
Edytowany: 12 października 2011 14:57

bB86
1
Wpisów: 744
Wysłane: 12 października 2011 15:22:54
Huhu, 50 stron, ostro tu płodzicie... ;)
• Diehard modern value investor (with a Mungerish twist) ;) •

Scarry
193
Wysłane: 12 października 2011 15:39:46
@bB86
a bo czasy ciekawe a ja i pare osób silnie gadatliwi jesteśmy :)

hmm... otwarcie w USA neutralne mocno... czekam. WIG20 i DAX na USA zaregowały lekko w doł.
przygotowałem sobie transakcje na PND i GANTa + GETIN (jak zwykle ;p) ale czekam

btw: dzisiaj kolejna niesamowicie atrakcyjna premiera spółki na NewConnect - WindMobile... na starcie zjazd blisko -30%.
Edytowany: 12 października 2011 15:48

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 12 października 2011 16:00:58
Heheh, aż chce się powiedzieć 30% przeminęło z wiatrem blah5
Klika się i sprzedaje ;-)
Edytowany: 12 października 2011 16:01

owner
6
Wysłane: 12 października 2011 16:18:28
coś mi się kołacze że ktoś tu pisał o dołku na kghm przy 118, pogratulować :)
EEX

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

49 50 51 52 53

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,784 sek.

njwqokgi
ptfayebh
bvfgygyp
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ntizbzyh
afdxpvjz
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat