PARTNER SERWISU
jcjrhzkv

czy jest mozliwe pozyskanie kapitalu dla..

piotrab
0
Wpisów: 1
Wysłane: 4 lipca 2011 19:59:11
Witam,

Jestem pomyslodawca i wspoltworca pewnego serwisu internetowego. Serwis obejmuje strone(portal) www i aplikacje mobilne, ktore lacza sie z tymze serwisem i wyswietlaja na ekranie telefonu pewne informacje. Serwis ma potencjal stania sie duzym wysokomarzowym biznesem.

Ja i wspolnik jestesmy programistami z duzym doswiadczeniem w IT, natomiast nie mozemy sie pochwalic doswiadczeniem w budowaniu biznesu. Serwis jest rozwijany od kilku miesiecy, a planujemy wystartowac pilotazowo w jednym z polskich miast na przelomie 2011/2012 roku i w kolejnych 2-3 miesiacach uruchomic serwis w najwiekszych miastach w Polsce.

Prowadzimy rozmowy z funduszami VC, ale zastanawiamy sie tez nad mozliwoscia pozyskania kapitalu na NewConnect. Kapitalu jest potrzebny na promocje serwisu, calosc prac zwiazanych z grafika/designem strony (identyfikacja wizualna firmy :) i zatrudnienie pracownikow odpowiedzialnych za kontakt z klientami. Prace stricte programistyczne beda wykonywane nadal przez zalozycieli firmy, ktorzy dysponuja w tym zakresie wystarczajaca wiedza. Chcielibysmy pozyskac ok. 1 mln PLN, ktory wg naszych szacunkow wystarczy, by moc na powaznie myslec o rozwoju tego biznesu przez pierwszy rok. Zalozenie jest takie, ze obaj zalozyciele firmy nie pobieraja wynagrodzenia przez pierwszy rok i pracuja jednoczesnie full-time nad rozwojem firmy, a takze zobowiazuja sie do niesprzedawania udzialow przez pierwszy rok.

Glownie nurtuje mnie pytanie czy Wy jako inwestorzy bylibyscie sklonni zaufac dwom osobom(zalozmy, ze teaser bedzie ciekawy), dla ktorych jest to pierwszy wlasny biznes czy tez lepiej odpuscic i pozostac przy rozmowach z funduszami VC?

Pozdrawiam serdecznie,
Piotr
Edytowany: 4 lipca 2011 20:11

bernie
43
Wpisów: 603
Wysłane: 4 lipca 2011 20:43:54
jeżeli chcemy mówić o zaufaniu to przydało by się przedstawić binky

chyba że post ma charakter czysto hipotetycznyblackeye

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 lipca 2011 21:11:39
piotrab napisał(a):
Glownie nurtuje mnie pytanie czy Wy jako inwestorzy bylibyscie sklonni zaufac dwom osobom(zalozmy, ze teaser bedzie ciekawy), dla ktorych jest to pierwszy wlasny biznes czy tez lepiej odpuscic i pozostac przy rozmowach z funduszami VC?

O wiele ważniejsze od tego czy ktoś mógłby Wam zaufać, jest wiara/przekonanie, że zaufaliby Wam także inni inwestorzy, już po debiucie na New Connect i czy byliby skłonni zapłacić za akcje więcej niż ten ktoś...
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 lipca 2011 21:55:17
Frog,
wróć do rzeczywistości. nie oszukujmy się - wystarczy doradca, który zatroszczy się o skierowanie oferty prywatnej do właściwej grupy inwestorów. a potem to już znany, niestety, scenariusz - TKO +1234% na debiucie i mądrze przeprowadzona dystrybucja. tu nie jest potrzebna wiara inwestorów, wystarczy zwykła ludzka zachłanność. a tej na NC i nie tylko, jest pod dostatkiem.

edit: zapomniałem do zachłanności szczyptę głupoty dodać.
Edytowany: 4 lipca 2011 21:56

WojtekPrzylecki
0
Grupa: Emitent
Wpisów: 81
Wysłane: 4 lipca 2011 22:35:42
Zapraszam do nas - http://www.inqbe.pl lub http://www.iqpartners.pl - jeśli projekt jest sensowny, są realne szanse na pozyskanie kapitału.

kertz
0
Wpisów: 18
Wysłane: 6 lipca 2011 22:51:48
Panowie, proszę trochę delikatniej. To że się piotrab nie przedstawił nie jest żadnym problemem. Przecież pyta o naszą opinię a nie sprzedaje papierów. Być może tak jest dla niego lepiej ze względu na VC z którymi rozmawia? Dla mnie to nie problem. Oprócz tego to ewenement że Firma pyta o zdanie środowisko inwestorów. W rzeczywistości jest tak, że idą do doradcy, ten robi tuning wyników i pisze bajki zwane prognozami, potem rzuca dok ofertowy i taser i wysyła do swojej bazy klientów. Dalej to już tak jak pisał krewa...

Piotrab - z zaufaniem na NC to ja mam obecnie problem. Za dużo tu interesów Spólek, GPW i Doradców a za mało troski o inwestorów. Będzie ciekawa oferta to bardzo chętnie ją przejrzymy. Zobaczymy na ile cenicie swój pomysł i jak szacujecie przyszłe przychody i zyski. Bo może się okazać że sprzedajecie spółkę z 10 mln kapitalizacji która będzie miała zysk 100 tyś za kilka lat. Sam lock-up na 12 mieś mnie nie przekonuje: rok to bardzo krótko jeżeli projekt ma perspektywy powinien być dłuższy. Oprócz tego musicie wziąć udział w tej emisji aby pokazać nam że wkładacie kasę w ten projekt po takiej cenie jak my. Nie mam doświadczenia z VC ale oni chyba kupują dość duże kawałki firm po dość niskich cenach. Pozdrawiam

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,177 sek.

onyuwxwi
israrvzo
myyzcvar
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
pluwfjdj
yorqgzxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat