Taurus80 napisał(a):Patrzac na dokonania Tuska i Kaczynskiego wybralbym Kaczynskiego bo to on obnizyl podatki a kto podniosl, mimo ze obiecywal obnizenie ??
nie mozemy zapominac o otoczeniu - w czasach beztroskiego wzrostu gospodarczego latwiej o obnizki podatkow ... nawet wiecej za czasow Kaczora powinnismy byli miec nadwyzke budzetowa a nie deficyt.
Zgadzam sie ze PO rozczarowalo - to partia, ktora miala dobre propozycje ale przez ostatnie 4 lata rozczarowala.
Najwiekszym rozczarowaniem jest wzrost administracji i szukanie oszczednosci w piedzadzach gromadzonych na
Dla mnie PIS to bieg wsteczny dla kraju. Prezes PIS narzeka na komunizm ale jego sposob myslenia jest b. podobny do systemu ktory zbankrutowal:
- im wiecej kontroli panstwa w zyciu obywatela tym lepiej
- niechec do prywatnego kapitalu, rozwoj napedzany przez silne panstwowe firmy
- emerytury - tylko czekac powtorki z Wegier (na razie mowimy o wolnosci zrezygnowania z OFE)
- z drobniejszych - wypowiedzi typu: "na podrecznikach prywatni wlascicele nie moga zarabiac" etc ...
- straszenie obcym kapitalem ... (ksiazka Kaczynskiego o niemieckich inwestycjach na zachodzie kraju ...)
Rozwoj panstwa w dlugim okresie jest mozliwy dzieki niezaleznym instytucjom, to co pokazal PIS:
- wykorzystywanie sluzb typu CBA, prokuratura do patyjnych celow, walki politycznej (metodami agenta Tomka ... ; sciganie Krauzego na kilka dni przed wyborami by zrobic igrzyska ludowi zamykajac bogacza)
- obsadzanie instytucji miernymi ale wiernymi - np. skarbnik partyjny zostaje szefem NBP ... , IPN
- sciaganie Gliowskiej z rady mimo ze powinna trzymac sie z dala od wyborow
Na forum miedzynarodowym - jak to ktos gdzies zauwazyl - dzisiejszy swiat to swiat wspolzawodnictwa a nie konfrontacji. PIS to konfrontacja Polska - reszta swiata, bez celow jedynie w ime samej konfrontacji.
Poza ekonomia:
- wpolna praca z ludzmi starego systemu typu pan Krzyze (vice minister sprawiedliwosci w rzadzie PIS) , ktory skazywal w stanie wojennym i tepil sedzow dajacych lagodne wyroki owczesnej opozycji.
- przytulanie sie do kiboli, o. Rydzyka...
- marsze pamieci nie pod grob brata, ale pod jego miejsce pracy ...
Nie dla mnie PIS jest zdyskwalifikowany na tyle ze warto wybrac sie zaglosowac i wybrac mniejsze zlo - co do innuch list mozna dyskutowac - ale to moja prywatna opinia.