PARTNER SERWISU
yhbvmepa
32 33 34 35 36

Wybory Parlamentarne 2011

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 października 2011 15:25:54
No bez przesady, trochę humoru chyba może być,w każdym razie lepsze to,niż jakieś agresywne teksty,jak chcesz , to możesz zamieścić jakikolwiek wierszyk na każdą inną partię,jeśli będzie fajny,to też się posmiejemy,wyluzuj nieco...
Edytowany: 4 października 2011 15:27

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 4 października 2011 17:09:19
Na spokojnie na to patrzac dochodze do wniosku że chyba doszliśmy juz w rozwoju demokracji do etapu dwupartyjnosci. Tak jak w USA sa republikanie i demokracji tak u nas zrobiło sie od wielu lat dwubiegunowo a cała reszta robi za tło.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

bldn
0
Wpisów: 211
Wysłane: 4 października 2011 17:16:13
z tą różnicą, że my mamy socjalistów albo socjalistów blah5
Investment is most prudent when it is most businesslike. Benjamin Graham

majama
1
Wpisów: 1 182
Wysłane: 4 października 2011 17:27:55
Mozemy wybierac pomiedzy socjalizmem religijnym a socjalizmem swieckim.
To jest gra. Zabawa na pieniądze.

pop
pop
0
Wysłane: 4 października 2011 19:35:28
Słuchajcie,nieco odejdę od głównego tematu, każdy niech głosuje jak chce-to jego indywidualna sprawa.
Natomiast skoro tak wszyscy generalnie potępiają socjalizm,to ciekawy jestem czy chociaż jest jedna rzecz, która może na tym wątku wszystkich jakoś połączyć, czy chociaż w jednej sprawie bez względu na opcję polityczną jesteśmy zgodni...Think
Zobaczcie sami:
Cytat:
Pułkownik Ryszard Kukliński był oficerem Ludowego Wojska Polskiego. Uprzedził Amerykanów o zamiarze wprowadzenia w Polsce stanu wojennego, przekazał im plany tej operacji oraz inne tajemnice Układu Warszawskiego. Kukliński został przerzucony do USA, gdzie żył pod zmienionym nazwiskiem.

W 1984 r. sąd w PRL wydał na niego wyrok śmierci, który w 1995 r. uchylono. Zmarł 11 lutego 2004 r. w Tampie na Florydzie. Jego prochy zostały sprowadzone do Polski i złożone w Alei Zasłużonych Cmentarza Wojskowego na Powązkach w Warszawie.

Kukliński jest Honorowym Obywatelem Miasta Krakowa - jego popiersie od 2006 r. znajduje się w tamtejszym Parku Jordana. Inicjatywy zmierzające do upamiętnienia jego postaci podjęto też m.in. w Opolu i Gdańsku.
.....Uzasadniając pomysł Ruksza wskazał, że Kukliński to postać nowożytnej historii, a historii najlepiej uczy się "poprzez dotyk, namacalne fakty". - Jego dorobek oceniamy jako niezwykle imponujący - można to scharakteryzować, że dzięki niemu nie doszło do trzeciej wojny światowej

wybory.wp.pl/title,Bohater-czy...

Temat pojawił się przy okazji nadania ulicy imieniem Pułkownika Kuklińskiego.
Czy uważacie go za bohatera, czy zdrajcę? Ciekawy jestem zwłaszcza opinii każdego z innej opcji, którzy popierając swoją opcję wypowiadali się najspokojniej,a więc co na to np.Scarry,Frog i Buldi...?Think

Wypadałoby powiedzieć też z mojej strony co o tym myślę,skoro o to pytam-dla mnie bez najmniejszej wątpliwości jest on bohaterem,a zdrajcą Jaruzel, ale to oczywiście mój punkt widzenia.
Edytowany: 4 października 2011 19:38

Scarry
193
Wpisów: 4 958
Wysłane: 4 października 2011 19:39:26
ludowe "wojsko polskie" nigdy nie było moim wojskiem a PRL tylko z przymusu moją ojczyzną. Dorastałem w smutnym i szarym świecie w którym wszyscy na widok milicji cichli jakby jakis smród się rozchodził. Nigdy socjalizmu w moim kraju, szczególnie w sowieckim wykonaniu. Więc każdy kto z nim walczył jest dla mnie kims wyjątkowym, zdecydowanie bardziej bohater niż zdrajca.
* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet.
* "The market can remain irrational longer than you can remain solvent"
* "scared money don’t make money"
aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 4 października 2011 19:40

Johnny Bravo
14
Wpisów: 301
Wysłane: 4 października 2011 19:57:57
co do osoby płk. Ryszarda Kuklińskiego to osobiście polecam film dokumentalny Dariusza Jabłońskiego pt. "Gry wojenne". jest dostępny na youtube, ale w bardzo wielu pociętych częściach... jak dla mnie bohater, ale Jaruzelskiego zdrajcą nie nazwę

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 października 2011 20:01:37
Po świecie chodzi niewiele osób, które można wprost scharakteryzować jako dobrych lub złych.
Nie inaczej jest z Kuklińskim. Nie nazwę go ani zdrajcą ani bohaterem, bo za mało jest w tej historii faktów.
Nigdy nie poznamy pełnej prawdy o tym, czym się kierował przekazując tajne wojskowe dane krajom wrogo nastawionym do ówczesnej Polski. Miłością do wolnej Polski czy chęcią zysku.
Nigdy nie dowiemy się też co by się stało z nim lub z Układem Warszawskim, gdyby nie zrobił tego co zrobił. Może oddalił widmo wojny. A może zwiększył potencjalną liczbę ofiar śmiertelnych wśród Polaków gdyby do niej doszło. Nie wiem. I nigdy się nie dowiem. Ocenę jego czynu pozostawiam historykom.

Powiem jedynie, że ja będąc w posiadaniu tajnych danych wojskowych, nigdy nie ujawniłbym ich armiom wrogo do Polski nastawionym. Choćby nie wiem kto w niej aktualnie rządził. Nie naraziłbym życia polskich żołnierzy. Ze złym systemem można walczyć na różne sposoby.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 4 października 2011 20:17:16
Kuklinski w pelni swiadomy skladal przysiege i przez lata sluzyl wiernie PRL-owi, a nastepnie zmienil zdanie - dla mnie to jest zdrada. mowie o fakcie, nie oceniam czlowieka. byc moze zrobil to w szczytnych celach, byc moze z innych powodow - za duzo rzeczy nie wiemy, zeby rzucac twardymi okresleniami. zreszta, pytanie czy Kuklinski to wspolczesny Wallenrod dostalem na ustnej i nagle komisja przebudzila sie i zaczela sluchac blackeye
Jaruzelski - od wieku cielecego sluzyl Polsce Ludowej, ale uchronil nas przed wojna domowa i interwencja 'przyjaciol' ze wschodu, zachodu i poludnia.
obie postaci tragiczne, kontrowersyjne - mysle, ze obaj chcieli jak najlepiej dla Polakow w tych trudnych czasach.
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

pop
pop
0
Wysłane: 4 października 2011 20:26:43
Cytat:
Jaruzelski - od wieku cielecego sluzyl Polsce Ludowej, ale uchronil nas przed wojna domowa i interwencja 'przyjaciol' ze wschodu, zachodu i poludnia.
obie postaci tragiczne, kontrowersyjne - mysle, ze obaj chcieli jak najlepiej dla Polakow w tych trudnych czasach.

Ale siekoo, to nigdy nie słyszałeś wersji Ruskich i IPN-u, że to sam Jaruzel ich prosił o interwencję...? Przecież oczywistym jest, że chciał zniszczyć Solidarność i obronić własną bootyshake
Zresztą przecieki o planowanej interwencji wojsk sowieckich pochodziły ze Stanów, a ci wiele materiałów mieli właśnie od Kuklińskiego...
Frog:
Skoro wówczas Polska była pod faktyczną okupacją Sowietów mając narzucony system komunistyczny, to Kukliński raczej walczył w obronie Polski, a nie przeciw niej, walcząc z okupantem i polskimi sługusami okupanta. W końcu po rozpadzie komuny nie mamy dzisiaj najazdu Amerykanów,czy okupacji amerykańskiej, pomijając wiele wad współczesnego państwa,co do jednego nie ma wątpliwości: dziś Polska jest WOLNYM krajem...
Edytowany: 4 października 2011 20:27

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 października 2011 20:27:46
Scarry napisał(a):
@koordian

(ach i ten "wyssany z mlekiem" obrzydliwy antysemityzm Polaków, koniecznie trzeba podkreślić poprzednie nazwisko Michnika, żeby wszystkim krzyczeć - to ŻYD, patrzcie to ŻYD). Od razu widać przygarnięty przez PiS LPRowski beton.

nazywanie wszystkich zachowań i wypowiedzi antysemizmem jest karygodnym uproszczeniem...

co do michnika - wczesniej szetera to on sam jest pikus, przy tym kim była jego rodzinka... i nigdy nie została za to osądzona...

braciszek michnika to jeden z najgorszych stalinowskich oprawców który dziesiątkami skazywał najlepszych synów i córki polskiej ziemi ( miedzy innymi akowców ) na smierc....

ojczulek michnika ( szetera) byl we władzach Komistycznej Partii Polskiej tej ktora bagnetami przyniosła nam komunizm do polski...

małoooo??? wystarczy poszukać na stronach historycznych

dlatego Adam Szeter zmienił nazwisko na Adam MICHNIK... zeby ludzie go nie kojarzyli z tymi drabami.. i zbrodniarzami.... od których nigdy nawet się nie odcial i potepił....

tak samo jak historyczny fakt, iż w dawnym NKWD i UB ( urzedzie bezpieczenstwa) BYła nadreprezentacja w kierownictwie zydów... ok. 50 %...fakty mowią same za siebie a wszyscy wiedzą kogo oni mordowali...

oczywiście mozna powiedziec ze to antysemicka wypowiedz:-))

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com
Edytowany: 4 października 2011 20:28

bankrucik
140
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 października 2011 20:31:41
co do JAruzela to powinien gnic w kryminale.... on bronił swojego stolka i systemu a nie jak teraz opowiada Polski i Polaków...

co do Kuklinskiego to chyba nie podejmuje się oceny tej w sumie tragicznej postaci który zreszta zapłacił za to straszna rodzinna cene ( obydwu synów wykonczyli ruscy w tzw "wypadkach")

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

pop
pop
0
Wysłane: 4 października 2011 20:51:02
No to jesli ktoś ma wątpliwości kto jest zdrajcą,a kto bohaterem,to zobaczcie sami.I nie jest to cytat z jakiejś Gazety Polskiej,czy czegoś w tym stylu:
Cytat:
Notatka z 1981 r: IPN po raz pierwszy opublikuje cały zapis rozmowy generała Jaruzelskiego z głównym dowódcą Układu Warszawskiego

Treść dokumentu ujawni prof. Antoni Dudek. Historyk zapowiedział tę publikację IPN w swoim blogu na portalu Salon24.pl.

Dokument to zapis rozmowy z 1981 roku gen. Wojciecha Jaruzelskiego z gen. Wiktorem Kulikowem sporządzony przez adiutanta Kulikowa – gen. Wiktora Anoszkina.

Do tej pory były znane tylko fragmenty tych notatek. Część z nich udało się skopiować amerykańskiemu historykowi Markowi Kramerowi podczas konferencji w Jachrance w 1997 r. Fragmenty te opisywał tygodnik „Wprost”.

Do pełnego zapisu rozmowy dotarł Dariusz Jabłoński, reżyser filmu dokumentalnego o płk. Ryszardzie Kuklińskim „Gry wojenne”. I przekazał go Instytutowi Pamięci Narodowej.

Co wynika z rozmowy generałów? Że Jaruzelski domagał się sowieckiej interwencji. „Strajki są dla nas najlepszym wariantem. Robotnicy pozostaną na miejscu. Będzie gorzej, jeśli wyjdą z zakładów pracy i zaczną dewastować komitety partyjne, organizować demonstracje uliczne itd. Gdyby to miało ogarnąć cały kraj, to wy (ZSRR) będziecie nam musieli pomóc. Sami nie damy sobie rady” – przekonywał Kulikowa Jaruzelski cztery dni przed wprowadzeniem stanu wojennego.

http://www.rp.pl/artykul/402931.html
Edytowany: 4 października 2011 20:57

koordian
1
Wpisów: 45
Wysłane: 4 października 2011 20:58:44
Co do Jaruzela to nie mam watpliwości, że zdrajca i marionetka i jak to kiedys ktos napisal gdyby urodzil sie w niemczech bylby rownie zagorzalym faszysta jak byl komunista w PRL-u, ot nadgorliwy sluzbista i chcacy sie przypodobac "przelozonemu" namiestnik.
Co do Kuklińskiego to cięzko oceniać, bo nie wiadomo dokladnie jak to bylo z ta radziecka interwencja...
Teraz jest "moda" na Kuklinskiego bohatera, tak samo jak z AK i powstaniem ( wg mnie bohaterowie, oprócz dowództwa, ale nie bylo warto za cene 200 tys cywili i zrownanie Warszawy z ziemia)jesli ktos kwestionuje celowosc tej rzezi to jest bee i zdrajca, a jeszcze swietowanie tej kleski to juz calkowita szopka, tak jakby ktoś zamiast np. urodzin dziecka swietowal jego smierc?!

Zastanawia mnie jak byscie "potraktowali" TERAZ oficera wywiadu zwerbowanego przez Chinczykow zakładając, że to oni beda tymi "dobrymi" za 20-50 lat, bo patrzac na to co wyrabia(my) NATO w Libii i Iraku to na wymioty sie zbiera.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 4 października 2011 21:31:55
Cytat:
... to zapis rozmowy z 1981 roku gen. Wojciecha Jaruzelskiego z gen. Wiktorem Kulikowem sporządzony przez adiutanta Kulikowa – gen. Wiktora Anoszkina.
(...)
”Gdyby to miało ogarnąć cały kraj, to wy (ZSRR) będziecie nam musieli pomóc. Sami nie damy sobie rady” – przekonywał Kulikowa Jaruzelski cztery dni przed wprowadzeniem stanu wojennego.

pop,

Pamiętaj czyją notatkę cytujesz. Czy jest to osoba mogąca być uznaną za wiarygodne źródło informacji? Osobiście byłbym daleki od wyciągania jakichkolwiek wniosków na podstawie notatek sporządzonych przez generałów ZSRR.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 4 października 2011 21:45:41
Frog napisał(a):
Osobiście byłbym daleki od wyciągania jakichkolwiek wniosków na podstawie notatek sporządzonych przez generałów ZSRR.

tak dalece nie posuwałbym się. ale z pewnością nie wyciągałbym wniosków na podstawie notatek udostępnionych

siekoo
0
Wpisów: 1 746
Wysłane: 4 października 2011 21:49:45
@koordian, przyklad z Chinczykami - no wlasnie.
co do niewiadomej radzieckiej interwencji - ciotka akurat przekraczala wowczas nasza wschodnia granica, a i ostanio rozmawialem ze znajomym Niemcem z bylego DDR. mozecie gdybac, czy by interweniowali, a ja wiem, ze a) ich bylo od cholery i ciutke juz na naszych terenach, wraz z calym zapleczem logistycznym, rozpoznanym terenem, sprzetem, etc (mogli nas czapkami zasypac) b) od znajomych Ossiech (i nie tylko) tez nieco sie nasluchalem.

dla mnie rzecza oczywista jest, ze uwzgledniajac atak konwencjonalny, Sowieci musieli miec jakis bufor bezpieczenstawa - metode spalonej ziemi stosowali nieraz, wiec nie pogardziliby radioaktywnym przedpolem w postaci Polski, a jak bedzie trzeba to Bialorusi i Ukrainy (chociaz ziem szkoda).
z drugiej strony, przy naszej zachodniej granicy (Legnica) miescil sie sztab glowny grupy zachod (czy jak sie to nazywalo), wojska rakietowe, pancerne, lacznosciowcy, itp.
poza tym, oni nie musieli wchodzic. gdyby musieli, to Afganistan bylbym psikusem przy tym, co mogliby zrobic u nas (brak uwarunkowan geo).
Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...

BigLot
1
Wpisów: 371
Wysłane: 4 października 2011 22:35:31
Johnny Bravo napisał(a):
co do osoby płk. Ryszarda Kuklińskiego to osobiście polecam film dokumentalny Dariusza Jabłońskiego pt. "Gry wojenne". jest dostępny na youtube, ale w bardzo wielu pociętych częściach... jak dla mnie bohater, ale Jaruzelskiego zdrajcą nie nazwę

I z tym się zgadzam.
Albo czas albo pieniądz. ...

Horyzont
0
Wpisów: 86
Wysłane: 4 października 2011 23:05:10
Johnny Bravo napisał(a):

I ja się zgadzam. Kukliński - bohater, a cena jaka zapłacił jedynie potwierdza wagę jego czynu, zabolało "ich" tak, że musieli zemścić się w najokrutniejszy sposób. Co do Jaruzelskiego to chyba jeszcze trochę czasu musi upłynąć, żeby móc w miarę obiektywnie ocenić, ale za wiele szlachetności bym się w nim nie doszukiwała.

A tak właściwie, to chciałam prosić o wrzucenie nowej ankietki wyborczej - obecna, stworzona 3 mieś temu, nie do końca oddaje naszą rzeczywistość, bo lista kandydatów uległa wyraźnej zmianie(poza tym wielu już wie, że klikając na określone ugrupowanie -o mniej znanej nazwie- nie znajdziemy jej opisu, a jedynie od razu oddamy głos..na to nie do końca znane nam ugrupowanie ;)
Zasady, które warto poznać i stosować: Zasady dobrosąsiedzkie SW

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 5 października 2011 10:09:20
Być może to zbieg okoliczności, ale biorąc pod uwagę aferę hazardową...

www.rp.pl/artykul/69745,727824...

Cytat:
Posłowie PO i PSL błyskawicznie zmienili prawo. Dzięki temu uniknął procesu Ryszard Krauze

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

32 33 34 35 36

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,299 sek.

zbawocns
nxfzxsez
etcjqqcw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
wvifazyq
exsmdoml
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat