PARTNER SERWISU
eioqzsso
9 10 11 12 13

Kronika Ogólna użytkowników Stockwatch

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 27 grudnia 2011 21:10:01
Grupa przedstawiona przeze mnie jest na pewno nie reprezentatywna, zwróciłbym jednak uwagę, że w chwili obecnej przedsiębiorstwa oraz osoby prywatne mają w bankach zdeponowaną największa ilość pieniędzy w Polsce od upadku komunizmu (Stypułkowski tak twierdzi, a raczej nie ma powodu żeby kłamał)

Jeżeli wyklaruje się się sytuacja UE obojętnie w którą stronę, to te pieniądze prędzej czy później zostaną zainwestowane, na coś przeznaczone, teraz każdy wybiera lokaty m.in innymi, że media non stop straszą. Tak jest zawsze, w 2007 r. wszyscy inwestowali, kupowali na umór jednostki tfi bo była hossa, wszędzie były reklamy o łatwych zarobkach, tak samo jest teraz tylko w drugą stronę, nowe banki z ofertą tylko dla oszczędzających (BGŻ Optima)

Każdy woli przeczekać i mieć gotówkę, oczywiście można się non stop odnosić do DAXa czy SP500 ale nie zapominajmy, że Polska jest w przeciwieństwie do Niemiec i USA na zupełnie innym poziomie rozwoju, mamy młody kapitalizm i wg różnych prognoz i tego co się mówi będziemy w najbliższych okresach rozwijali się 2 razy szybciej niż np. Niemcy, prędzej czy później będzie musiało to znaleźć odzwierciedlenie w kursach cen akcji.

Nie jestem jakoś strasznie pozytywnie nastawiony, że zaraz zaliczymy dołek i będzie hossa, wróżką nie jestem, staram się patrzeć nie tylko poprzez dane statystyczne ale głównie na to co się dzieje wokół mnie i z tego co obserwuję ludziom żyje się coraz lepiej, jeżdżą lepszymi droższymi samochodami co nie zmienia faktu, że ostrożniej wydają pieniądze niż 2006 czy 2007 roku, mogą sobie na te samochody po prostu pozwolić. Powiedziałbym, że wracamy do normalności z czasów kiedy duuużo osób żyło ponad stan.

"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Marek Aureliusz
0
Wpisów: 143
Wysłane: 28 grudnia 2011 14:31:13
Czas zacząc nowy rok podatkowy, więc kupno Trakcji w granicach 0,65-0,67 zobaczę co z tego będzie.blackeye
I'm forever blowing bubbles, pretty bubbles in the air
They fly so high, nearly reach the sky
Then like my dreams they fade and die
Fortune's always hiding, I've looked everywhere

ucofb
1
Wysłane: 28 grudnia 2011 18:07:44
Tak jak wcześniej pisałem, kupiłem dzisiaj mercor z samego rana po 7,55 i muszę przyznać, ze miałem farta bo inaczej tego nie można nazwać, skończyło się na 8,29.

Stop loss kroczący ustawiony na 10%

mir
mir
0
Wpisów: 383
Wysłane: 29 grudnia 2011 11:44:10
mir napisał(a):
na SKT sie nie załapałem, KGH zbyt mało spadł, PXM sie kisi to wszedłem w HWE po 2,85 na DT

HWE S po 3,05

Marek Aureliusz
0
Wysłane: 29 grudnia 2011 17:35:27
Marek Aureliusz napisał(a):
Czas zacząc nowy rok podatkowy, więc kupno Trakcji w granicach 0,65-0,67 zobaczę co z tego będzie.blackeye

No i tak sobie się skończyło. Sprzedane po 0,69zł.

mir
mir
0
Wpisów: 383
Wysłane: 30 grudnia 2011 11:06:55
syn marnotrawny powrocil na HWE

ucofb
1
Wysłane: 30 grudnia 2011 18:07:34
Z tym mercorem to trafiłem inaczej mówiąc miałem farta... : ) Fajne zakończenie 2011.

Sukcesów w 2012 ;)

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 stycznia 2012 16:33:25
Kupno inwestycyjno-spekulacyjne PGS Software po 0,89.
Powód: dzisiejszy raport o przychodach i niskie bieżące P/E=8 (prognozowane na koniec 2011-P/E 6 przy kursie 0,90).

Cytat:
Zgodnie ze wstępnymi wyliczeniami przybliżona wartość przychodów ze sprzedaży usług w IV kwartale br. wyniosła ok. 5 350 tys. zł, co oznacza wzrost o 100 % w stosunku do analogicznego okresu w ubiegłym 2010 roku. Porównując przychody liczone w Euro, w której to walucie Emitent uzyskuje większość przychodów, wzrost wyniósł około 81%.

Jest to najwyższa wartość przychodów w ciągu jednego kwartału w historii firmy, przewyższająca rekordowy do tej pory III kwartał 2011 o około 21%. To już szósty z rzędu rekordowy kwartał Spółki pod względem uzyskiwanych przychodów ze sprzedaży.

mojeinwestycje.interia.pl/news...

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 4 stycznia 2012 17:56:28
No to ja też się melduje z małym pakiecikiem PGS nabytym za 0,90zł...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj
Edytowany: 4 stycznia 2012 17:56

pop
pop
0
Wpisów: 3 427
Wysłane: 4 stycznia 2012 18:03:45
cad_man napisał(a):
No to ja też się melduje z małym pakiecikiem nabytym za 0,90zł...

O proszę, my to lubimy robić podobne transakcje na tych samych papierach w tym samym czasie,co...?
Kiedyś obopólna paniczna ucieczka z Tromedii po 2,06-2,20, potem nabywanie w pp i3D i na giełdzie, potem nabywanie PGS Software, jedynie nie wiem,czy też wcześniej realizowałeś zyski na PGS-ie, bo ja kiedyś puściłem po 0,96, a teraz jest to mój come-back ze średnią po 0,88zł,choć niestety trochę małą kwotą.

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 4 stycznia 2012 18:19:55
myślę, że jutro będzie się działo.... nawet jak sypacz ustawi 200 czy 300 tys akcji poniżej 1,00 do sprzedania.. to mu to rozbiorą jutro albo w poniedziałek

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

bankrucik
141
Wysłane: 4 stycznia 2012 18:22:44
pop napisał(a):
cad_man napisał(a):
No to ja też się melduje z małym pakiecikiem nabytym za 0,90zł...

O proszę, my to lubimy robić podobne transakcje na tych samych papierach w tym samym czasie,co...?
Kiedyś obopólna paniczna ucieczka z Tromedii po 2,06-2,20, potem nabywanie w pp i3D i na giełdzie, potem nabywanie PGS Software, jedynie nie wiem,czy też wcześniej realizowałeś zyski na PGS-ie, bo ja kiedyś puściłem po 0,96, a teraz jest to mój come-back ze średnią po 0,88zł,choć niestety trochę małą kwotą.

jeśli dzisiaj tylko pakowaliście do worka to malutkie ilości wam weszły bo w sumie obroty tylko 24 tys akcji, ale gratuluje dobrego wyboru, ja z tą spółką z dużymi przerwami "znam się" od jej początków na newconenct

Edytowany: 4 stycznia 2012 18:23

bankrucik
141
Wysłane: 4 stycznia 2012 19:03:24
ku przestrodze.. dla patrzących tylko na wskażniki bez wgłebiania sie z czego one sie biorą.. wklejam tutaj żeby więcej ludzi się zapoznało się z tekstem wskazującym na nowe cudotwórcze zabiegi BAJKOPISARZY

Wczoraj opisaliśmy transakcje w trójkącie Powszechne Towarzystwo Inwestycyjne, Zastal (obie spółki notowane) i Mostostal Wrocław. Ciekawe, czy to przypadek, że komunikaty na ten temat ukazały się w sylwestrowy wieczór, 31 grudnia. To – dość znane na naszej giełdzie – zagadnienie późnych i niecodziennych terminów publikacji bardzo ważnych informacji zostawmy jednak na boku. Najkrócej rzecz ujmując, PTI zainwestowało 15 mln zł w akcje Zastalu, Zastal za tyle samo kupił akcje Mostostalu. A Mostostal – za 15 mln zł przejął akcje PTI. Pieniądze wróciły (jeśli w ogóle były w obiegu) do punktu wyjścia, nie zagrzewając po drodze miejsca – wszystkie operacje, jak wskazują raporty, przeprowadzono w tym samym dniu – 30 grudnia. Jednak kapitały wszystkich firm wzrosną o 15 mln zł, gdy emisje zostaną zarejestrowane.

W bilansie Zastalu w górę pójdą aktywa (o akcje Mostostalu) i pasywa (o 15 mln zł, czyli wartość emisji), w bilansie Mostostalu aktywa zwiększą się o akcje PTI (a pasywa... o 15 mln zł, czyli wartość emisji), w bilansie PTI pojawią się akcje Zastalu (w aktywach) i zapisana zostanie adekwatna wartość emisji (w pasywach).

Jak dawniej już pisałem, w zamian za akcje powinna się w spółce co do zasady pojawić określona konkretna wartość. Najlepiej gotówka lub inne pożyteczne aktywa. Jak jest w tym wypadku? Zastal w zamian za swoje akcje (dla PTI) zapisze sobie w praktyce na koncie akcje Mostostalu. I będzie miał w efekcie większy kawałek tej spółki. Czy ten większy kawałek jest wspomnianą konkretną, określoną wartością? To taki sam Mostostal (zasadniczo z takim samym majątkiem), jak przed całą operacją, ale bogatszy o nowe akcje PTI, czyli mający większy kawałek PTI. Z kolei PTI jest większe o nowe akcje Zastalu, a więc o większy kawałek tejże spółki. Czyli w zamian za swoje akcje każdy coś zyskał, ma coś więcej, choć w gruncie rzeczy – trudno chyba oprzeć się temu wrażeniu – ma dokładnie tyle samo, ile na początku. Wymiana akcji, tyle że w trójkącie, a nie pomiędzy dwiema spółkami.

www.parkiet.com/artykul/117556...

cad_man
0
Wpisów: 1 159
Wysłane: 4 stycznia 2012 19:42:17
@bankrucik
ale to dotyczy chyba wskaźnika c/wk... chyba, że jakimś sprytem inżynierii finansowej takie zagrania mają wpływ na c/z i c/p? Przy okazji komentarzy Tromedi i tego co napisałeś jestem już prawie przekonany, że jest gdzieś szkoła kształcąca w kierunku inżynierii finansowej. Taka nowoczesna szkoła magi XXI wieku... czegoś nie ma i nagle jest! To jak wielki wybuch...
Byki i niedźwiedzie mają swoje miejsce przy stole, a tylko osły zostają o suchym pysku...
Przyglądaj się jak upór walczy z oporem a zawziętość ze wsparciem - na końcu dołącz do wygranych i zarabiaj

Marek Aureliusz
0
Wysłane: 10 stycznia 2012 17:36:24

No i tak sobie się skończyło. Sprzedane po 0,69zł.

Heh...jak widać nie sztuką jest wstrzelić się w okolice dołka tylko na tym konkretnie zarobić. Dzisiejsza cena Trakcji: 99groszy.

bankrucik
141
Wysłane: 10 stycznia 2012 19:25:31
każda inwestycja ma dwa etapy... udane wejście i udane wyjście... i tutaj jest problem bo niewielu trafia dwa razy celnie

dobry timing przede wszystkim !!

Edytowany: 10 stycznia 2012 19:25

v3nom
0
Wpisów: 3 042
Wysłane: 12 stycznia 2012 13:20:48
Kolega od Trakcji ustawił SL ciasno. Było to spowodowane zapewne:
1) ciasnym horyzontem - tak zatem bywa, trzeba się pogodzić
2) strachem przed stratą - trzeba nauczyć się tracić, żeby zacząć zarabiać
3) zbyt dużą pozycją
4) błędem

Ale się nie wymądrzam. Chodzi mi o to, że spółka nie pogłębiła dołka, więc technicznie nie było sygnału do szorcenia właściwie otworzonej pozycji.

W ogóle piszę, bo zrobiłem przegląd rynku i wiele spółek wygląda bardzo ciekawie, przynajmniej w krótkim terminie. Maluchy (jako indeks) także odzyskały trochę wigoru. Chciałem o tym fakcie uprzejmie donieść Angel
Klika się i sprzedaje ;-)

Marek Aureliusz
0
Wysłane: 12 stycznia 2012 13:54:03
Cytat:
Kolega od Trakcji ustawił SL ciasno. Było to spowodowane zapewne:
1) ciasnym horyzontem - tak zatem bywa, trzeba się pogodzić
2) strachem przed stratą - trzeba nauczyć się tracić, żeby zacząć zarabiać
3) zbyt dużą pozycją
4) błędem

Ale się nie wymądrzam. Chodzi mi o to, że spółka nie pogłębiła dołka, więc technicznie nie było sygnału do szorcenia właściwie otworzonej pozycji.

Punkt 4. Przeniosłem się wtedy na EEX i Fotę. Zysk przyzwoity, ale mniejszy od Trakcji.
Pozdrawiam ;)

Marek Aureliusz
0
Wysłane: 16 stycznia 2012 14:41:42
Zredukowałem o 25% pozycję na Focie i przeniosłem się na Milkiland.

Marek Aureliusz
0
Wysłane: 17 stycznia 2012 13:06:45
Sprzedałem cały pakiet Foty w kilku transakcjach między 7,09-7,85. Jednak ruch z 29.XII.2011 okazał się dobrym posunięciem. Gotówka czeka na okazje.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

9 10 11 12 13

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,239 sek.

eprrhacu
vxspbvdd
nhsutgxi
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
oxdpnzkc
xoqqpkxm
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat