PARTNER SERWISU
rhmlkege
5 6 7 8 9

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 9 lipca 2012 19:31:42
SirHoe napisał(a):
Czytaj dokładniej co wakpil pisze, polemika bez czytania poprzednich potów jest bez sensu

xlogic napisał(a):
szanuje podejście wapkila, który (...) Kilkakrotnie podkreślał, że warto jest rozważyć wszystkie opcje i skonsultować się z prawnikiem a dopiero potem każdy sam powinien podjąć decyzję (na tym polega inwestowanie)

Dziękuję. Czytając odpowiedzi pani Beaty i pana Piotra Wieczorka zacząłem się bać, że piszę w jakimś niezrozumiałym języku...

dentysta1 napisał(a):
Witam, Posiadam Obligacje Religa Development Serii A i B (chyba że były jeszcze inne )
REL1113
REL0913

Były inne. Przynajmniej od A do G, chyba że w czerwcu udało się uplasować koleją emisję, wtedy jeszcze przynajmniej jedna. Ty masz serie C i D.

Swoją drogą z samych emisji obligacji w tym roku firma pozyskała około 5 milionów złotych (może więcej, o serii F nie było chyba komunikatu). Ze wszystkich emisji obligacji było to ponad 12 milionów. Czy wiadomo, na co wykorzystane zostały te pieniądze? Pytałem już o to na początku wątku - na przykład grunt będący zabezpieczeniem serii C, od której wątek się zaczął, zgodnie z księgą wieczystą nadal należy do p. Baranowskiego. Nie został więc chyba od niego kupiony, mimo że można było sądzić, iż taki jest cel emisji.

spades napisał(a):
Komunikant o prywatnej emisji akcji jest dla mnie trochę dziwny.

Przejęcie JW Investment spółka zapowiadała już rok temu w dokumencie informacyjnym dla swoich akcji. Walne też zgodnie z KSH muszą przeprowadzić. Swoją drogą powinno chyba być najpóźniej 6 miesięcy po zakończeniu roku obrotowego.

magnumator napisał(a):
Jak rozumiem prezes Religa ma swój inny biznes, gdzie kasa jest i chce(...)

Czy pojawią się jakieś pieniądze i przede wszystkim, w którą stronę popłyną zależy od tego, jak ta operacja zostanie przeprowadzona. Choć może ktoś bardziej biegły coś więcej w tym komunikacie dostrzegł i będzie mógł uzupełnić.

Na marginesie, jeżeli dobrze czytam komunikat, skoro:

Cytat:
- w środę 11 lipca zostanie ogłoszone zwołanie Walnego Zgromadzenia

to samo walne może się chyba odbyć najwcześniej dwa tygodnie po 11 lipca.
Edytowany: 9 lipca 2012 19:34

posiadacz obligacji
0
Wpisów: 16
Wysłane: 10 lipca 2012 10:27:34
Właśnie odebrałem list polecony od Religa Development S.A. z informacją o przesunięciu płatności.

Ogólnie to to samo co w komunikacie było.

piotr 111
0
Wpisów: 27
Wysłane: 12 lipca 2012 02:10:17
Witam wszystkich
Obligatariuszy takich ja i innych którzy nie są posiadaczami obligacji Religi.
Jak widzę emocje trochę opadły i to mnie cieszy. Zapraszam zwłaszcza kogoś kto pisuje pod nickiem Wapkil.
Przytaczałeś moje wypowiedzi z pytaniem po co czekać - hura na zbója. Chcę podziękować kilkudziesięciu obligatariuszom, którzy dzięki temu portalowi przedzwonili do mnie i jestem pełen dobrej wiary dzięki rozmowom z nim. Wakpil odpowiadając na twój prawdopodobny komentarz - nie dlatego że poczekają z wypowiedzeniem obligacji. Choć cały czas mam nadzieję że Relidze uda się i zacznie obsługiwać obligacje to jednak trzeba też przewidywać czarny scenariusz że ich nie będzie obsługiwał i trzeba będzie sięgnąć po ostateczna broń - wypowiedzenie obligacji i dochodzenie roszczeń z zabezpieczenia.
Wczoraj rozmawiając z jednym z obligatariuszy wpadliśmy na pomysł który w mojej ocenie podnosi kwoty mozliwe do osiągnięcia ze sprzedaży nieruchomości stanowiących zabezpieczenie obligacji w mojej ocenie o przynajmniej 20-30%. I myślę ze nie jest to jedyny dobry pomysł.
Dlatego mam propozycje dla wszystkich - również Wapkil - zamiast nawoływać do wypowiedzenia obligacji zastanówmy się jak odzyskać zainwestowane pieniądze.
Podaje swoje namiary ponownie z mailem: Piotr Wieczorek tel. 508-258-332, mail p.wieczorek@salwix.pl
Moje propozycje.
1) po pierwsze stwórzmy rady obligatariuszy dla każdej wymagalnej serii (prawnie nie istniejąca forma ale myślę ze wspólne działanie obligatariuszy każdej serii może pomóc odzyskać zainwestowane pieniądze). Dlatego proponuje aby każdy kto przyłącza się do pomysłu przesłał na maila której serii jest obligatariuszem. Ja następnie postaram się przesłać propozycje w jaki sposób identyfikować obligatariuszy danej serii (oczywiście sami będziecie mogli wysuwać w tej kwestii propozycje a ja będę je rozsyłał miedzy wami aby dojść do konsensusu) i jeśli każdy wyrazi zgodę przekaże wzajemnie namiary tak abyście mogli wzajemnie stworzyć radę obligatariuszy dla każdej serii.
Dlaczego taka propozycja - niestety Administrator Hipoteki wykonując swoje obowiązki rozpocznie egzekucje i przekaże proces komornikowi. Ten pewnie ogłosi pierwszy przetarg z wyceny, potem drugi po obniżonej wycenie i trzeci z wolnej reki (może jestem w błędzie ale wtedy proszę o sprostowanie zwłaszcza Wapkila). A ja nie mam ochoty by ktoś sprzedał zabezpieczenie moich obligacji za 1/10 rzeczywistej wartości i powiedział że w trzecim przetargu z wolnej reki była tylko jedna oferta po czym za miesiąc ten sam teren poszedł za 5 razy więcej do kogo innego (Ci którzy śledzą afery znają sprawy że komornik coś sprzedał z wolnej reki za 100 tyś a za miesiąc ktoś odkupił to za 1 mln. ale komornik ma czyste ręce bo nie było innej oferty w licytacji z wolnej ręki i dokonał sprzedaży za 100 tyś zł czegoś co jest warte 1 mln. zgodnie z prawem zgodnie z ochroną interesów wierzycieli)
Idea tego jest taka - nadzorujmy ten proces by odzyskać zainwestowane pieniądze.

2) Proszę o nadsyłanie każdego pomysłu jak sprzedać lub każdy inny (miałem pomysły np. aby obligatariusze przejęli teren - prawnie niemożliwe w linii prostej) jak przeprowadzić proces ewentualnych sprzedażny/licytacji aby uzyskać maksymalna cenę sprzedaży.
I tu liczę zwłaszcza na takie osoby jak Wapkil - które zgodnie z wypowiedziami innych uczestników forum maja duża wiedzę i doświadczenia czyli mogą mieć fajne pomysły.

Jaka jest idea tego - aby wybrać kilka wariantów rozwiązań, przedstawić obligatariuszom każdej serii i niech w ramach swojej rady wybiorą optymalne rozwiązanie.

Jutro do godziny 12 aktywuje skrzynkę
religa@salwix.pl
Proszę wszystkich o wysyłanie maili na tą skrzynkę.
Wapkil - jeśli chcesz możesz przyjąć tę role i do Ciebie wyśle info które serie posiadam i jakie mam pomysły. Tak samo każdy inny na tym forum. Ja mogę oddelegować do tej sprawy jednego pracownika bo mam dużo do stracenia a jak chcesz możesz przejąć to role odciążając mnie.

Jako dziecko i w latach młodzieńczych fascynowało mnie bohaterstwo np. w powstaniu warszawskim i wyobrażałem sobie jak niszczę czołg butelka z benzyny. Dziś powiem tak - jestem szczęśliwi że nie musiałem żyć w tych czasach i nie musiałem przeżywać tego koszmaru. Tak samo jak patrzę na historię Polski. W zgodzie potrafiliśmy rozgromić Turków pod Wiedniem lub Rosję pod Warszawą.
Niestety większość historii to szarpmy płótno bo co urwiemy to nasze. I zamiast być potęgą Europy żyliśmy pod rozbiorami i w komunie.
Dziś nawołuje do zgody bo wtedy wiele umiemy zdziałać - gdy działamy razem.
Mam również prośbę do każdej osoby która chce działać w zgodzie by napisała że jeśli ma emisję serii np. C i ktoś inny z serii C jest za natychmiastową wymagalnością to jest gotowa aby porozmawiać z tą osobą. Dlaczego??? bo w rozmowach spotykam się z podejściem - a co mnie obchodzi Religa , dałem mu 20 tyś. nie zapłacił odsetek to niech go licytują, stać mnie by odzyskać tylko 10 tyś. resztę stracę ale dlaczego mam dawać szanse Relidze. I mam wrażenia ze działa zasada nie bo nie tym bardziej gdy rozmawiam z kimś kto pośredniczył w sprzedażny tych obligacji bo na pewno ma ukryty interes. Owszem mam - odzyskać zainwestowane pieniądze jak inni obligatariusze.
Jednym słowem nawołuje do zgody i wspólnego działania a nie szarpania płótna.
Wapkil - chcesz krytykuj mój pomysł ale niech to będzie krytyka konstruktywna. Liczę na twoje konstruktywne pomysły na podstawie rekomendacji jakie dostałeś na portalu

piotr 111
0
Wysłane: 12 lipca 2012 02:57:56
Dla Wapkil
Jak to ująłeś w którymś komentarzu - przenośnia oczywiście " jak mogłeś inwestować pieniądze w Religę i to rodziny"
Moja odpowiedź - ktoś o mnie napisał przy zawieszonych obligacjach EAP - Czarny Piotruś.
Powiem tak - uczestniczę w emisjach w które wierze i jak życie pokazuje mylę się. Ale dzięki temu jak jest problem to jest i mój problem. Dlaczego np. pojechałem na WZ EAP - po to by pokazać gdy sprzedawałem obligacje EAP i mówiłem ze wierze w tą spółkę i jej przyszłość, że jak mówiłem że kupuje akcje tej spółki i jestem ostanii w kolejce za obligatariuszami to nie rzucałem słów na wiatr (raport ESPI EAP). Tak samo z Religą- inwestowałem bo wierzyłem.
Mam spółki i emisje gdzie osoby mają stopę zwrotu 400% jak i ujemna - typu Religa
Czy mam podchodzić do faktu że 4 dni temu zadzwonił kolega i mówił - patrz IDM spadł 50% i jest po 1,1 zł - super okazja że mnie okłamywał bo wiedział że dziś będzie po 68 groszy czy dzwonił bo w to wierzył. Ja przynajmniej mogę powiedzieć - sprzedawałem bo wierzyłem i sam inwestowałem swoje pieniądze, ale nikt nie jest nie omylny.
Ciekawe ile osób obstawiało 2 tygodnie temu gdy akcje IDM kosztowały 2 zł, że za 2 tygodnie akcje będzie można kupić o 70% taniej????

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 12 lipca 2012 10:18:48
Mozna uspakajac, apelowac, a i tak rynek prawde Ci powie. Religa obiecuje, ze 14 lipca (sobota) opublikuje raport roczny. W zwiazku z czym akcje i obligacje powinny zostac odwieszone od przyszlego poniedzialku. Wtedy rynek odpowiednio wyceni obecna sytuacje.
Mozna snuc plany co zrobic, zeby odzyskac zainwestowane pieniadze, ale trzeba tez pamietac kto jest po drugiej stronie. Religa przyznaje, ze wstrzymal niektore budowy w przypadku ktorych ludzie wplacili juz pieniadze. W czerwcu zakonczono kolejna emisje obligacji na ok 2,5 mln pln. Inwestorzy ktorzy ja objeli zostali praktycznie oszukani. Poniewaz zaledwie dwa tygodnie pozniej Religa stracil plynnosc finansowa, albo z premedytacja nie dokonal wyplaty naleznych odsetek.
Ta spolka jest spalona. Nie powinna juz nigdy dostac z rynku kapitalowego nowych srodkow. Przypadek Investors z poczatku roku i obecna niewyplacalnosc powoduje takze, ze nie maja co liczyc na finansowanie z funduszy lub bankow. Do tego maja zszargana opinie wsrod klientow (vide watek na gazeta.pl). Praktycznie spolke nowymi emisjami moze ratowac sam Religa. Czlowiek ktory do tej pory pokazal, ze ma gdzies interes klientow i wierzycieli. Mysle, ze nie tylko spolka nie dorosla do rynku kapitalowego, ale sam Religa nie dorosl do prowadzenia jakiejkolwiek dzialalnosci gospodarczej.

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 12 lipca 2012 13:12:11
Operat szacunkowy powinien zawierać wartość sprzedaży przy wymuszonej sprzedaży. Straszenie
posiadaczy obligacji sprzedażą nieruchomości za 10% wartości to kupowanie czasu dla pana Religi. Warto sprawdzić operat i wartość wymuszoną sprzedaży nieruchomości dla danej serii. Można jeszcze
uwzlędnić poprawkę na "lenistwo" komornika i spadek nieruchomości od czasu wyceny.

piotr 111
0
Wysłane: 12 lipca 2012 13:46:22
operat zawiera wycenę metodą porównawczą a nie sprzedaży wymuszonej to po pierwsze
Po drugie nikogo nie straszę - (jak widzę kolejna osoba wyrywająca co chce z kontekstu) tylko pisze jak wygląda rzeczywistość - w trzeciej licytacji komorniczej jest zasada najlepszej oferty i jeśli najlepsza oferta będzie 10 % to za tyle pójdzie. A moim celem jest aby obligatariusze wspólnie wypracowali model działania i zadbali aby cena sprzedaży nieruchomości jeśli do tego dojdzie była jak najwyższa.
Krytykanco i destrukcyjnie łatwo jest pisać - ja czekam na mądre pomysły i wspólne działanie

wapkil
0
Wysłane: 12 lipca 2012 14:19:03
piotr 111 napisał(a):
operat zawiera wycenę metodą porównawczą a nie sprzedaży wymuszonej to po pierwsze

Spójrzmy zatem do operatu dla naszej przykładowej (o niej początkowo był wątek) serii C. Co widzimy? Operat, punkt 9 ,,Określenie wartości nieruchomości dla wymuszonej sprzedaży'' (wycena na 3,6 mln. zł)

piotr 111 napisał(a):
(jak widzę kolejna osoba wyrywająca co chce z kontekstu)

Krytykanco i destrukcyjnie łatwo jest pisać

Czy można prosić o zaprzestanie atakowania innych użytkowników forum? To już któryś z kolei post z próbą podniesienia wartości własnych argumentów poprzez bezpodstawne zarzuty w stosunku do osób, które ośmielają się prezentować inne zdanie.
Edytowany: 12 lipca 2012 14:26

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 12 lipca 2012 15:22:25
piotr 111 napisał(a):
Po drugie nikogo nie straszę - (jak widzę kolejna osoba wyrywająca co chce z kontekstu) tylko pisze jak wygląda rzeczywistość - w trzeciej licytacji komorniczej jest zasada najlepszej oferty i jeśli najlepsza oferta będzie 10 % to za tyle pójdzie. A moim celem jest aby obligatariusze wspólnie wypracowali model działania i zadbali aby cena sprzedaży nieruchomości jeśli do tego dojdzie była jak najwyższa.
Krytykanco i destrukcyjnie łatwo jest pisać - ja czekam na mądre pomysły i wspólne działanie

Nie wiem skąd Panu wzięło się te 10% wartości. Jeżeli dojdzie do egzekucji z nieruchomości to komornik zleci wykonanie operatu szacunkowego. Następnie pierwsza licytacja, gdzie cena wywoławcza to 75% ceny oszacowania a jeśli nie będzie chętnych to dojdzie do drugiej licytacji a cena wywoławcza będzie wynosić 66% wartości oszacowania. Jeżeli i w drugiej licytacji nie będzie chętnych to komornik zleci wykonanie nowego operatu szacunkowego i nie wcześniej niż po pół roku od ostatniej licytacji spróbuje sprzedać nieruchomość ponownie. Wiele osób i firm obserwuje licytacje komornicze, ogłoszenia o licytacjach są dostępne wszystkim zainteresowanym na stronie izby komorniczej i sprzedaż za 10% wartości jest nierealna.

Resal
3
Wysłane: 12 lipca 2012 15:38:21
Wygląda na to, że AD nie zna treści dokumentów oferowych
i nie chce mu się nawet tam zajrzeć. Dokumenty ofertowe
serii C i D dostępne na stronie Catalyst zawierają wartości
nieruchomości przy wymuszonej sprzedaży.

Ich wysokość powinna być pomocna w podjeciu decyzji czy
postawić obligacje stan natychmiastowej wymagalności,
z jaką statą obligacje sprzedać (ile pan Religa raczy
dostarczyć sprawozdania za 2011)czy po jakiej cenie
kupić obligacje (dla ryzykantów).

piotr 111
0
Wysłane: 12 lipca 2012 16:01:58
Tak jak pisałem nie znam się na licytacji i fajnie ze ktoś to szczegółowo opisał. Czytam natomiast prasę i stąd moja wiedza że komornik w licytacji trzeciej z wolnej reki sprzedaje za najlepszą ofertę a jak nią będzie 10% wartości to za tyle sprzeda, a jak 50% to sprzeda za 50% wartości.
Skąd się wzięło 10% - z prasy z łódzkiej licytacji .Może być to 80% czy 50% tego dziś nikt nie wie. Mi zależny aby było to 100% a nie mniej.
A propos atakowania - ktoś przytoczył że operat metodą wymuszoną. To może niech ta osoba otworzy warunki emisji i zobaczy że zabezpieczenie jest wycenione metodą porównawczą. Owszem w operacie jest podana wartości wymuszona obliczona poprzez pomnożenie wartości rynkowej przez wskaźnik 0,85 ale w warunkach emisji nie ma tej wartości. A w raportach innych specjaliści przyjmują że wskaźnik wymuszonej sprzedażny majątku trwałego to 0,33. Skoro grunty są majątkiem trwałym u Religi to jak rozumiem wskaźnik wymuszony powinien wynosić 0,33 czyli 1/3 z operatu. Nie wiem dlaczego jedni przyjmują wskaźnik 0,85 a inni 0,33.
A dla Resal czy Wakpila - proszę zajrzeć do raportu opublikowanego przez Cerabud na NewConnect bo tam firma przyjęła wskaźnik ,33 a nie 0,85.
Dla mnie wskaźnik to typowa formułka rzeczoznawcy i może nic nie mieć wspólnego z rzeczywistością.
I jeszcze raz podkreślam 10% to przykład i jak ktoś chce niech wstawi sobie 80 %. Ale jakoś nikt na tym forum nie wstawia 100% a mi zależy abyśmy odzyskali zainwestowane pieniądze w 100%.
Wapkil - jakoś nie odpowiedziałeś pozytywnie na moje zaproszenie więc cofam przeprosiny gdyż jednak masz ukryty interes w tym co robisz - pytanie tylko jaki?? Może być nim nuda chęć wypisywania na forach ale na pewno nie jest nim chęć aby obligatariusze Religi odzyskali w całości zainwestowanych środków.

piotr 111
0
Wysłane: 12 lipca 2012 16:03:18
tak dla sprostowania Resal mojej niewiedzy to na stronie Catalyst masz Note Informacyjną a nie dokument ofertowy.

wapkil
0
Wysłane: 12 lipca 2012 16:20:43
piotr 111 napisał(a):
Wapkil - jakoś nie odpowiedziałeś pozytywnie na moje zaproszenie

Najmocniej przepraszam, że nie zdążyłem jeszcze odpowiedzieć na sformułowane o drugiej w nocy zaproszenie. Ilość przeinaczeń, półprawd i banialuków, które Pan tu wypisuje sprawia, że nie da się na nie odpowiedzieć w kilku zdaniach. Oczywiście natychmiastowa odpowiedź to mój święty obowiązek i nic mnie nie usprawiedliwia.

Odpowiem. Gdy znajdę czas, żeby tę odpowiedź napisać. Najprawdopodobniej dzisiaj późnym popołudniem.

piotr 111 napisał(a):
więc cofam przeprosiny gdyż jednak masz ukryty interes w tym co robisz - pytanie tylko jaki??

And here we go again d'oh!
Edytowany: 12 lipca 2012 16:25

Resal
3
Wysłane: 12 lipca 2012 16:34:39
Wygląda na to że piotr111 to "zbrojne ramię" Religi Development S.A.
mające na celu opóźnić postawienie obligacji w stan wymagalności.

Oczywiście ryzyko ceny sprzedaży istnieje i może ona nie pokryć
zobowiązań wobec posiadaczy obligacji natomiast ie należy popadać
w skrajności.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 12 lipca 2012 16:44:52
piotr 111 napisał(a):
Tak jak pisałem nie znam się na licytacji i fajnie ze ktoś to szczegółowo opisał. Czytam natomiast prasę i stąd moja wiedza że komornik w licytacji trzeciej z wolnej reki sprzedaje za najlepszą ofertę a jak nią będzie 10% wartości to za tyle sprzeda, a jak 50% to sprzeda za 50% wartości.
Skąd się wzięło 10% - z prasy z łódzkiej licytacji .Może być to 80% czy 50% tego dziś nikt nie wie. Mi zależny aby było to 100% a nie mniej...

Nie ma czegoś takiego jak" trzecia licytacja". Jest, i owszem" sprzedaż z wolnej ręki, ale tylko za 100% lub więcej wartości oszacowania w wypadku tzw. uproszczonej egzekucji z nieruchomości, która raczej w tym wypadku nie wchodziłaby w grę.

xlogic
0
Wpisów: 121
Wysłane: 12 lipca 2012 18:03:40
Z tego co ludzie powyżej piszą, wygląda na to, że jest duża szansa na zlicytowanie nieruchomości w rozsądnej cenie. Jeśli nieruchomość według wyceny jest warta prawie 2x więcej niż wartość emisji, to wystarczy, że sprzeda się ją za jakieś 60% ceny. W tym momencie obligatariusze zaspokoją roszczenia a Pan Religa będzie miał problem, ale nie wypłacając odsetek powinien się z tym liczyć.

Piotr 111 chcesz odzyskać zainwestowane pieniądze. Może powinieneś jednak przemyśleć sprawę i dopuścić myśl, że istnieje całkiem duże prawdopodobieństwo odzyskania pieniędzy z licytacji nieruchomości.

zielaty
0
Wpisów: 2
Wysłane: 12 lipca 2012 18:08:30
czy przysługują nam karne odsetki za zwłokę przy wypłacie kuponu?

wapkil
0
Wysłane: 12 lipca 2012 20:06:35
zielaty napisał(a):
czy przysługują nam karne odsetki za zwłokę przy wypłacie kuponu?

Tak, ale jeśli się nie mylę odsetki ustawowe (13%) będą w tym przypadku niższe niż zwykłe oprocentowanie (14%).

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 12 lipca 2012 20:13:21
Jeżeli nie ma określonych odsetek umownych, to zawsze można żądać odsetek ustawowych. Trzeba poszukać w prospekcie ewentualnie w ustawie o obligacjach. Jak nie ma nigdzie określonych to odsetki ustawowe.
Pan Piotr ze swoimi argumentami typu, trzeba mieć wiarę, ja wierzyłem to kupiłem, powinien dać na mszę do kościoła tak jak DSS. Skutek pewnie będzie ten sam, chyba że tu wiara jest na 100% a nie 33% czy 85%. Wskaźniki wiary są bardzo istotne w tym względzie.

wapkil
0
Wysłane: 12 lipca 2012 20:27:44
Przepraszam za długi post. Jak pisałem, ilość przeinaczeń, które dzięki panu Piotrowi Wieczorkowi w tym wątku się pojawiły, zaczyna być przytłaczająca i ciężko do każdego z osobna się odnieść. Odpowiedź postanowiłem podzielić na dwie części. Pierwszą (tę), w której spróbuję ogólnie opisać sytuację i odnieść się do propozycji p.Wieczorka oraz drugą, którą zamieszczę w kolejnym poście, w której postaram się napisać o kilku jak myślę istotnych szczegółach, które przyszły mi do głowy.

Na wstępie zaznaczę, że nie zamierzam zastanawiać się jaka jest motywacja i cel działania p. Wieczorka. Możliwe, że jest naiwny, jak twierdzi, cały czas wierzy w firmę p. Religi i ufa informacjom, które od niego uzyskuje. Możliwe, że jego prywatne pieniądze, którymi dysponuje Religa, sprawiają, że bardzo chce wierzyć w tę spółkę, co z kolei pozwala p. Relidze wywierać wpływ na jego działanie. Możliwe, że działa pod wpływem emocji, które nie pozwalają mu ocenić sytuacji i powodują wybuchy agresji w stosunku do każdego, kto wskazuje luki w jego rozumowaniu. To wszystko korzystne interpretacje. Można wymyślić też mniej korzystne, ale motywacja działania p. Wieczorka nie ma znaczenia. Same wpisy w tym wątku wystarczą, by zauważyć, że nie ma absolutnie żadnych kwalifikacji, by doradzać, jakie postępowanie powinni podjąć inni obligatariusze. Tym bardziej, że jego rady mogą być korzystne lub (czego się obawiam) niekorzystne dla obligatariuszy, na pewno natomiast są korzystne dla dłużnika.

Zacznijmy więc od opisu porad p. Wieczorka w kontekście sytuacji obligatariuszy.

Po otrzymaniu informacji, że spółka przestałą spłacać obligacje wielu obligatariuszy znalazło się w bardzo trudnej psychicznie sytuacji. Osoby kupujące pierwsze serie tych obligacji mogły kupować z pełną świadomością, co robią - zarobić i odpowiednio szybko się ewakuować. Osoby kupujące serie ostatnie to w znacznej mierze ludzie, którzy nigdy na oczy nie widzieli bilansu. Kupili, bo słowo obligacje brzmi bezpiecznie. Papiery są zabezpieczone hipotecznie, więc tym bardziej nie ma się czego obawiać. Poza tym profesjonalny, autoryzowany doradca je poleca i wierzy w firmę. No i te odsetki ponad dwukrotnie wyższe niż na lokacie. Kupili więc coś, o czym sądzili, że jest bezpiecznym instrumentem finansowym. Mogli tak sądzić - nie każdy musi wgryzać się w tajniki rynku kapitałowego. Teraz ten bezpieczny instrument finansowy wybuchł im w rękach. Niestety wiele osób w takiej sytuacji inwestuje pokaźną sumę, czasem całość swoich oszczędności. Jeżeli człowiek zainwestował istotną dla niego kwotę, czuje się w takim momencie przestraszony i zagubiony. Czasem wstydzi się przyznać do tej inwestycji ludziom, którym ufa. Dopadają go emocje uniemożliwiające trzeźwą ocenę sytuacji. Miota się między potrzebą działania, niepewnością co robić i bezsilnością. To naturalna reakcja każdego człowieka na nieudaną inwestycję. Większość profesjonalnych inwestorów doskonale ją zna z własnego doświadczenia, ale oni uczą się jak z nią walczyć. Człowiek z ulicy często tego nie wie. Czuje, że bardzo potrzebuje rady i pomocy. Wtedy pomoc sama nadchodzi. Obligatariusz dostaje list od osoby kompetentnej, profesjonalnie zajmującej się takimi kwestiami, list od Autoryzowanego Doradcy.

W liście jest wszystko, co tam być powinno. Pisze go wiarygodny profesjonalista. Rozumie nasze zaniepokojenie i jest w podobnej sytuacji. Zawsze najłatwiej jest zaufać osobie w podobnej sytuacji. Powołuje się na kilku innych ,,dużych obligatariuszy'' (gdzieś się swoją drogą później zgubili). Skoro są duzi, na pewno wiedzą co robią. List wspomina o DSS, PBG i Hydrobudowie - większość ludzi coś o nich słyszała. Dzięki temu argumentacja lokuje się w znanym czytelnikowi obszarze pojęciowym i staje jeszcze bardziej wiarygodna.

List zachęca do tego, do czego człowieka jest zawsze najłatwiej namówić - do zapomnienia o kłopotach. Same się rozwiążą, wystarczy poczekać na inwestora strategicznego. Najważniejsze, żeby absolutnie nic nie robić. Czyż to nie piękna, uspokajająca perspektywa? Poczekajmy. Miesiąc, półtora, może trzy. Kłopoty są chwilowe. Dajmy firmie szansę je rozwiązać. Gdyby się nie udało, zawsze można sięgnąć po ,,ostateczną broń''. To określenie będzie się cały czas pojawiać - przecież skoro broń jest ostateczna, to z jednej strony nie można po nią od razu sięgać, z drugiej strony na pewno jest niesamowicie skuteczna. Jednego dnia się po nią sięga, drugiego następuje licytacja, trzeciego mamy pieniądze. Jakież to proste. Tyle marchewka, jest też oczywiście i kij. Jeśli obligatariusz będzie domagał się swoich pieniędzy, to nie dostanie całości. Jest też bardziej bezpośredni szantaż - ,,inni dostają odsetki a my sobie czekamy''.

List buduje oczywiście fałszywą alternatywę. Według niego są tylko dwie możliwości, albo miesiącami czekać bezczynnie, albo natychmiast wypowiedzieć obligacje. Nie ma niczego pośredniego. Nie warto zasięgać porady specjalisty. Nie warto też wysyłać do dłużnika (za potwierdzeniem odbioru) formalnego wezwania do zapłaty. Byłby to jakiś krok w kierunku odzyskania swoich pieniędzy, a przecież żadnych takich kroków podejmować nie wolno. Ta fałszywa alternatywa będzie nam od tego czasu towarzyszyć. Pan Wieczorek na każdą moją sugestię, że zamiast siedzieć bezczynnie i słuchać jego porad, warto poradzić się stojącego po naszej stronie profesjonalisty, będzie próbował wmówić czytelnikom, że w jakichś niecnych celach, domagam się od nich żądania natychmiastowego wykupu.

Przejdźmy do ostatnich propozycji. Wygląda na to, że nie udało się ludzi przekonać do całkowitej bezczynności. Skoro nie chcą siedzieć zupełnie bezczynnie, niech się czymś zajmą - budują listy dyskusyjne i tworzą rady obligatariuszy. Będą mogli wybierać sobie przedstawicieli, dyskutować, sprzeczać się, najważniejsze że nic to w ich sytuacji nie zmieni. Krytyków też łatwo zneutralizować. Jeżeli zaakceptują pomysł, pomogą w organizacji. Jeżeli go skrytykują, będzie można znów napisać, że knują spiski, uprawiają krytykanctwo i sypią piasek w tryby. Zgoda buduje, niezgoda rujnuje, zgadzając się na propozycję p. Wieczorka jesteśmy działającymi dla wspólnego dobra patriotami, a krytykując stajemy po stronie Targowicy.

Na wypadek gdyby były co do tego wątpliwości - nie, nie akceptuję skierowanej do mnie propozycji pomocy w budowie takich ciał. Miejsce do dyskusji istnieje na przykład na SW i nie widzę powodu, żeby się stąd przenosić na listę tworzoną przez Salwix. Jedyna różnica byłaby taka, że w przypadku zamkniętej listy nie będą się pojawiały, tak jak na StockWatch, doświadczone osoby z zewnątrz, które, jak choćby w przypadku informacji o procedurze licytacji komorniczej, mogą wnieść do dyskusji dodatkową cenną wiedzę. Zamknięcie listy nie zapewni też żadnej tajności, dłużnik jeżeli będzie chciał, bez trudu dowie się, co planują jej uczestnicy. Jeśli jednak potrzebne byłoby bardziej odizolowane miejsce dyskusji, skoro jesteśmy na SW, proponowałbym zwrócić się o pomoc do SW. Myślę, że przypadek tych obligacji może być na tyle interesujący dla rynku Catalyst, że SW nie odmówi pomocy sprowadzającej się do otwarcia na forum jeszcze jednego wątku zamkniętego dla osób postronnych. Ja takiej potrzeby nie dostrzegam, ale możliwe, że niektórym osobom wygodniej byłoby wypowiadać się na nie całkiem publicznym forum - jeśli tak, proponuję zgłosić taki postulat.

Na zakończenie napiszę o jeszcze jednej ciekawej rzeczy. Pan Wieczorek jest, zgodnie ze stroną Salwix, wieloletnim uczestnikiem rynku kapitałowego, ekonomistą z wykształcenia i maklerem papierów wartościowych. Z jakiegoś interesującego powodu, nie przeszkadza mu to by w żadnym miejscu nie zająknąć się nawet o kluczowej dla obligatariuszy kwestii - sytuacji ekonomicznej dłużnika. Kilka słów o niej napiszę w moim następnym poście (napiszę dzisiaj, ale za jakiś czas - trochę zajęło mi napisanie tego postu i muszę w tym momencie zająć się czymś innym).

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,598 sek.

oeerrjup
joyjnueg
ffunxpkj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hkfqhzjc
uuairogg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat