PARTNER SERWISU
wmlcooyf
4 5 6 7 8

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 7 lipca 2012 12:30:46
" I jestem pełen podziwu Pana wnikliwości analizy wypowiedzi na tym forum tym bardziej że każda z nich jest poświęcona temu aby wypowiedzieć obligacje od razu. Widzę ze bardzo Panu zależy aby obligatariusze jak najszybciej zaradzali wykupu i nie czekali na to czy może jednak Religa zacznie ponownie obsługiwać dług.I jedyne co mi przychodzi że ktoś kto poświecą tyle czasu aby przekonać do natychmiastowego wykupu obligacji to albo osoba która żywi prywatną urazę do Religi albo wie Pan doskonale że sprzedaż wymuszona to sprzedaż po znacznie zaniżonej cenie i ma ochotę przejąc te grunty a jakby się okazało że Religa zacznie obsługiwać ponownie normalnie dług to już nie będzie można wypowiedzieć obligacji i ucieknie szansa taniego przejęcia nieruchomości na licytacji.
Strasznie Panu zależy aby obligatariusze wypowiedzieli obligacje i jest to naprawdę bardzo zastanawiające dlaczego ktoś poświecą tyle czasu na analizę wypowiedzi i negatywny komentarz."

- jednym słowem: żal. Wymyślanie aż tak absurdalnej teorii spiskowej zakrawa na kabaret.
A wszystkim zainteresowanym polecam lekturę forum nieszczęsnych klientów tej firmy, tam też pojawia się wątek tajemniczego inwestora, który uratuję Spółkę:
forum.gazeta.pl/forum/w,186,10...

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 7 lipca 2012 15:10:43
piotr 111 napisał(a):
Pierwsza kwestia - jak Pan zauważył Autoryzowany doradca jest zobowiązany złożyć oświadczenie - Takowe oświadczenia złożyliśmy przy wprowadzaniu akcji. Jeśli Pan zajrzy do not informacyjnych obligacji czy dokumentów ofertowych nie ma tam naszych oświadczeń gdyż nigdy nie pełniliśmy funkcji Autoryzowanego Doradcy dla obligacji i emitent w tej kwestii nigdy nie zawarł z nami umowy.

Zatem, mimo że w treści dokumentów ofertowych występują Państwo jako autoryzowany doradca, w rzeczywistości nie pełnią Państwo dla obligacji takiej roli i formalnie nie odpowiadają Państwo za to, co się z nimi dzieje. No cóż, to kolejna bardzo interesująca informacja na temat tych papierów.

Czy orientuje się Pan (lub ktoś z czytelników), czy ktokolwiek (i kto) jest autoryzowanym doradcą dla notowanych na Catalyst obligacji Religi? Przy okazji - czy ktoś wie, gdzie można znaleźć listę wymieniającą doradców dla poszczególnych papierów?

piotr 111 napisał(a):
I jestem pełen podziwu Pana wnikliwości analizy wypowiedzi na tym forum

Dziękuję za komplement. Niestety nie mogę odwdzięczyć się tym samym ponieważ

piotr 111 napisał(a):
tym bardziej że każda z nich jest poświęcona temu aby wypowiedzieć obligacje od razu. Widzę ze bardzo Panu zależy aby obligatariusze jak najszybciej zaradzali wykupu

w przeciwieństwie do Pana w żadnej z moich wypowiedzi nie namawiam do konkretnego postępowania, poza, jak już trzy razy pisałem, analizą sytuacji i jeśli ktoś takiej porady potrzebuje, konsultacją z prawnikiem.

Pana teorii sugerujących że prowadzę na internetowym forum jakąś vendettę lub zaplanowałem podstępny plan biznesowy oparty na dyskusji w forumowym wątku nie trzeba chyba komentować - są równie logiczne, jak Pana zalecenia, żeby obligatariusze przestali się interesować swoimi pieniędzmi.

Nie proponuję konkretnych kroków, bo nie znam szczegółów sytuacji. Wiem tylko, że w przypadku firmy zmierzającej do bankructwa najgorszym, co zainteresowany odzyskaniem swoich pieniędzy wierzyciel może zrobić, jest bierne czekanie, aż sytuacja sama się naprawi. W interesie wierzyciela jest sprawdzenie, czy dłużnik dysponuje lub w najbliższym czasie będzie dysponował pieniędzmi lub innym majątkiem, pozwalającym dług odzyskać oraz podjęcie kroków umożliwiających jego odzyskanie. Jeżeli takich działań nie podejmie, zdaje się na łaskę dłużnika, który w swoim interesie będzie starał się pieniądze wyprowadzić poza zasięg wierzycieli lub, jeśli nie ma innej możliwości, wykorzystać je do spłacenia wierzycieli najbardziej mu zagrażających. Może się zdarzyć, że problemy same znikną i wszyscy będą żyli długo i szczęśliwie, ale, napiszę po raz kolejny, żeby na to liczyć należy najpierw ocenić tę i inne możliwości, opierając się nie na wierze, że a nuż wszystko się ułoży, tylko na konkretnych, wiarygodnych informacjach o sytuacji i, jeżeli samemu nie jest się specjalistą, pomocy osób, które mają doświadczenie w egzekwowaniu długów.

Nie jestem obligatariuszem Religi, ale mam trochę pieniędzy zainwestowanych na Catalyst i jestem zainteresowany poprawnym działaniem tego rynku. Bankructwa kolejnych firm, podobnie jak wprowadzanie na rynek firm na krawędzi bankructwa, szkodzą rynkowi i pośrednio mi. Odzyskanie przez obligatariuszy pieniędzy byłoby pozytywnym rezultatem, którego z całego serca im życzę. Poza tym, tak zwyczajnie po ludzku, chciałbym choć raz zobaczyć sytuację, w której drobnym inwestorom uda się odzyskać pieniądze z nieudanej inwestycji.
Edytowany: 7 lipca 2012 15:25

wapkil
0
Wysłane: 7 lipca 2012 16:25:03
rafklopo napisał(a):
A wszystkim zainteresowanym polecam lekturę forum nieszczęsnych klientów tej firmy, tam też pojawia się wątek tajemniczego inwestora, który uratuję Spółkę:
forum.gazeta.pl/forum/w,186,10...

No proszę, tylko że według tamtych wpisów, klienci firmy opowieści o inwestorze słyszeli już w styczniu lub w zeszłym roku. Magiczny miesiąc oczekiwania na zwrot pieniędzy też tam jest. Potem ,,z przyczyn technicznych'' kolejny miesiąc, zanim ludzie zaczynają próbować odzyskiwać pieniądze. Najwyraźniej firma ma wypracowany standardowy sposób postępowania z wierzycielami.
Edytowany: 7 lipca 2012 16:29

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 7 lipca 2012 17:20:28
piotr 111 napisał(a):

wie Pan doskonale że sprzedaż wymuszona to sprzedaż po znacznie zaniżonej cenie i ma ochotę przejąc te grunty a jakby się okazało że Religa zacznie obsługiwać ponownie normalnie dług to już nie będzie można wypowiedzieć obligacji i ucieknie szansa taniego przejęcia nieruchomości na licytacji.

Panie piotr 111

Mam propozycję dla Pana Religi, która zapobiegnie przejęciu wartościowych nieruchomości przez bezecnych
spekulantów z tego forum. Proponuję przedterminowy wykup obligacji ze środków ze sprzedaży nieruchomości,
na których ustanowiono zabezpieczenia. Nie będzie problemu z postawieniem obligacji w stan wymagalności,
posiadacze obligacji dostaną swoje, nieruchomość zostanie sprzedana w zwykłym trybie bez zaniżania
wartości, Religa będzie spokojnie szukał inwestora... Jeden warunek. Wartość wymuszona sprzedaży
nieruchomości pokrywa zobowiązania wobec posiadaczy obligacji.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 7 lipca 2012 21:26:47
ofertowe ceny działek w Piechowicach.
dom.gratka.pl/dzialki-grunty-s...
Edytowany: 7 lipca 2012 21:30

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 8 lipca 2012 11:19:04
Witam wszystkich forumowiczów wave

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 8 lipca 2012 11:57:43
Szczególnie chciałbym zwrócić się do beataD jako że w poprzednich wpisach szukała kogoś kto jest w posiadaniu obligacji serii B. Ja jestem w posiadaniu tych obligacji, chciałbym podzielić się moim spostrzeżeniem a jednocześnie zasięgnąć opinni innych uczestników tego forum w jednym szczególe który sprawia mi wiele wątpliwości a mianowicie kwestia stawiania obligacji w stan wymagalności. Propozycja nabycia obligacji określa dokładnie kiedy obligatariusz może tą opcje wykorzystać.

7.1.1. Emitent nie dokona spłaty jakiegokolwiek zadłużenia Emitenta w ustalonym terminie wymagalności lub po upływie dodatkowego terminu do zapłaty (zadłużenie Emitenta oznacza zobowiązanie do zwrotu pieniędzy wynikające z umowy pożyczki, kredytu, przystąpienia do długu, transakcji pochodnej, wystawienia weksli, emisji obligacji, lub innych papierów dłużnych o charakterze podobnym do obligacji lub weksli oraz zobowiązań do zapłaty wynikających z udzielonego poręczenia lub gwarancji, o łącznej wysokości większej niż równowartość w złotych 2.000.000,00 (słownie: dwa miliony) lub równowartość tej kwoty w innej walucie

no i co z tego wynika? według mnie to jest tak że Emitent nie dokonał spłaty zobowiązania z tytułu płatności odsetkowych od obligacji na ostatni dzięń kwartału czyli na dzień 30 06 2012 ale kwoty tych zobowiązań nie przekroczyły napewno 2 mln złotych. Mam na myśli że kwartalny kupon nawet od wszystkich serii obligacji napewno nie przekracza 2 mln zł. Chyba że Religa Development S.A. ma zaległości w spłacie innych zobowiązań np. kredyt bankowy które to łacznie przekraczają 2 mln? czy ktoś z uczestników tego forum ma informację lub jakąkolwiek wiedzę na temat tego czy Religa zawaliło terminy płatności innych zobowiązań oprócz odsetek od obligacji? Byłbym wdzięczny gdyby ktoś posiadający taką wiedzę podzielił się nią na forum Angel Z tego punktu 7.1.1. wynika że sam fakt niewypłacenia odsetek w terminie przez Religa Development S.A. nie jest jak to określa Propozycja Nabycia Obligacji ,,Przypadkiem Naruszenia,, a dopiero staje się takim ,,Przypadkiem Naruszenia,, z chwilą kiedy zaległości przekroczą kwotę 2 mln zł. Więc skoro narazie zaległości nie przekroczyły 2 mln zł to jako obligatariusze nie mamy narazie prawa do stawiania obligacji w stan natychmiastowej wymagalności.
I jeszczcze jeden zapis z Propozycji Nabycia Obligacji dotyczący tego tematu:

7.1.5. Nie wykonuje swoich wymagalnych zobowiązań i trwa to ponad 3 miesiące lub ma to charakter trwały,

Czy w związku z tymi dwoma punktami z Propozycji Nabycia Obligacji ktoś na forum może stwierdzić lub coś zasugerować na temat tego czy mamy prawo do stawiania obligacji w stan natychmiastowej wymagalności czy takie przawo narazie nam nie przysługuje?

wapkil
0
Wysłane: 8 lipca 2012 13:13:09
Na wszelki wypadek przypomnę, że dyskusja na internetowym forum nie powinna być wyłączną podstawą podejmowania (lub zaniechania) czynności prawnych.

Odnośnie pytania - te obligacje podlegają natychmiastowemu wykupowi na podstawie ustawy o obligacjach, cytowanej już w tym wątku.

Zapisy warunków emisji są w tym kontekście już teraz mało istotne. Tym niemniej, skoro seria B zawierała taki zapis, możliwe że dało się ją wypowiedzieć (i raczej było warto, a na pewno warto było to sprawdzić) już na początku roku, gdy Investor Property FIZ przejmował za długi majątek Religi, o czym na początku tego wątku pisał Krishic. Kolejne serie, zapewne zupełnie przypadkiem, nie dają już obligatariuszom takiego prawa. Z ciekawości - czy serię B również sprzedawał Salwix?
Edytowany: 8 lipca 2012 13:26

beataD
0
Wpisów: 62
Wysłane: 8 lipca 2012 17:37:35
Ad czosnek
Dzięki za próbe kontaktu , napisz proszę na mój e-mail beatadasz1@wp.pl.

ad wapkil
Twoje rady w rodzaju : natychmiastowa wymagalność i licytacja czyli nieuporządkowana sprzedaz lecz wymuszona jak pisałam to najgorsze możliwe rozwiązanie.
W wypadku serii B najlepszym natomiast bedzie przeksztalcenie gruntów koło Piechowic na działki budowlane (lub spokojna sprzedaz całości) i bezproblemowa sprzedaż za o wiele wyższą cene pokrywajacą zabezpieczone obligacje z wszelkimi odsetkami.
Dziwi mnie i to bardzo Twoje b. duze zangażowanie w tej sprawie wynikajace tylko "z dbałosci o rynek Catalist".
z Twoich postów wrecz "zieje" chęć zaszkodzenia Relidze nawet kosztem potencjalnych strat obligatariuszy , dlatego nie wierze w Twój "samarytanizm"...

SirHoe
0
Wpisów: 708
Wysłane: 8 lipca 2012 21:52:16
Czytaj dokładniej co wakpil pisze, polemika bez czytania poprzednich potów jest bez sensu.

W wypadku serii B najlepszym natomiast bedzie przeksztalcenie gruntów koło Piechowic na działki budowlane (lub spokojna sprzedaz całości) i bezproblemowa sprzedaż za o wiele wyższą cene pokrywajacą zabezpieczone obligacje z wszelkimi odsetkami.

Jak można spokojnie sprzedać coś co jest zabezpieczeniem niespłacanych obligacji? Nie piszcie bzdur. Czy ktoś zażąda wymagalności teraz czy za miesiąc, to nic się w tej kwestii nie zmieni.

Druga sprawa, kto, na jakiej podstawie i w czyim interesie może dokonywać przekształceń działek pod hipoteka?

piotr 111
0
Wpisów: 27
Wysłane: 8 lipca 2012 22:12:21
Dla Wapkil

Tym bardziej ciekawe że nie mając obligacji Religi altruistycznie poświęcasz tyle czasu na wnikliwa krytykę.
Ja w przeciwieństwie do ciebie i osoby powiązane ze mną rodzinnie zainwestowaliśmy kilkaset tysięcy złotych w Religa Development i martwię się jak inni na tym forum co dalej. I moje wypowiedzi są podyktowane jedną intencją - chce odzyskać zainwestowane pieniądze w całości a nie w części bo dla mnie to bardzo duże pieniądze.

A propo twojego pytania kiedy można poznać że dana emisja jest Autoryzowaną - wystarczy zajrzeć do dokumentu na stronie Catalyst - przykładowo jak zajrzysz do dokumentów PCZ czy EAP są tam nasze oświadczenia i te dokumenty autoryzowaliśmy. W przypadku Religi nie. A ponieważ jest zał nr 5 do Regulaminu ASO każdy dokument emisyjny emitenta który powstaje w trakcie pełnienia funkcji AD jest sprawdzany czy spełnia wymogi regulacji ASO. Dokumenty emisyjne Religi były przez nas sprawdzane pod względem zgodności z informacjami zawartymi we wcześniejszych DI i raportach EBI. A skoro je sprawdzaliśmy i uznawaliśmy za zgodne z Regulacjami ASO emitent miał prawo zamieszczać nasze logo gdyż sprawdzaliśmy zgodność dokumentu z regulacjami ASO.
Jak myślisz - gdybym wiedział lub na podstawie posiadanej wiedzy mógł myśleć, że coś może być nie tak zainwestował bym z rodziną w ta spółkę kilkaset tysięcy??
A teraz martwię się o te pieniądze i staram znaleźć najlepsze rozwiązanie jak uratować zainwestowane pieniądze. I w mojej ocenia należy poczekać i dać szanse Relidze. A ponieważ wiem, że żeby moje serie nie były wypowiedziane inni też muszą cierpliwie poczekać dlatego się tu wypowiadam.
Tak samo śmieszne są dla mnie wypowiedzi że Religa coś będzie ukrywał i wyprowadzał dzięki danemu mu czasowi. Z tego co ja wiem cały majątek jest zastawiony pod obligacje lub kredyty więc nie ma czego wyprowadzić. A zgodnie z zapowiedziami Prezesa w Dokumencie Informacyjnym to będzie wprowadzał a nie wyprowadzał majątek jak niektórzy tu sugerują. A w takim wypadku warto poczekać aby spółka miała dodatkowy majątek.

beataD
0
Wysłane: 8 lipca 2012 22:42:11
Ad sirHoe
Nie masz elementarnej wiedzy na temat postępowania w wypadku wymagalności obligacji ,podobnie jak nie wiesz zapewne kto i na jakich zasadach reprezentuje obligatariuszy.
Zanim użyjesz słowa "bzdury" itp. warto poczytać...

xlogic
0
Wpisów: 121
Wysłane: 8 lipca 2012 23:33:32
Na wstępie zaznaczam, że nie mam obligacji Religi. Nie jestem również członkiem "spisku" na tym forum, który sam w sobie jest dosyć absurdalnym pomysłem. Gdyby Piotr 111 i BeataD korzystali częściej z tego forum, a nie byli tu tylko naganiać na swoje własne racje, wiedzieliby, że wapkil i SirHoe nie robią dla tego wątku wyjątku i swoje krytyczne uwagi wypowiadają również na innych wątkach. Nie jestem na tym forum długo, ale przeczytałem trochę i szanuje podejście wapkila, który bardzo wnikliwie analizuje sytuacje różnych spółek i dzieli się swoimi przemyśleniami. Kilkakrotnie podkreślał, że warto jest rozważyć wszystkie opcje i skonsultować się z prawnikiem a dopiero potem każdy sam powinien podjąć decyzję (na tym polega inwestowanie), dlatego oskarżanie go o jakieś niecne zamiary uważam za mocno przesadzone.

beataD napisał(a):
Ad sirHoe
Nie masz elementarnej wiedzy na temat postępowania w wypadku wymagalności obligacji ,podobnie jak nie wiesz zapewne kto i na jakich zasadach reprezentuje obligatariuszy.
Zanim użyjesz słowa "bzdury" itp. warto poczytać...

Na tym polega urok forum internetowego, że ludzie dzielą się tu swoją wiedzą i przez to każdy staje się trochę mądrzejszy. Jeżeli Twoja wiedza na temat postępowania upadłościowego jest tak duża, to proszę podziel się nią tutaj, z korzyścią dla wszystkich obligatariuszy. Nie powinno się atakować wypowiedzi tylko dlatego, że są niezgodne z twoimi poglądami i nie podać żadnych argumentów. I wcale nie jestem tutaj złośliwy.
Edytowany: 8 lipca 2012 23:47

piotr 111
0
Wpisów: 27
Wysłane: 9 lipca 2012 01:51:10
Nie mam czasu na siedzenie na forach. Tak jak pisałem znalazłem się tu ponieważ zaczęli wydzwaniać do nas obligatariusze o których nigdy nie wiedziałem z pytaniami. Poinformowali nas o tym forum i ze nie mogą skontaktować się z osobami za pośrednictwem których nabywali obligacje. Dlatego zacząłem, wypowiadać się na forum i zostawiłem kontakt do siebie. A co do Wapkil - jeśli [***usunięto epitet o pejoratywnym zabarwieniu***] jest tak aktywny na innych forach i tak krytycznie podchodzi to może masz rację że nie będąc obligatariuszem Religi jest altruistą. Jeśli prawdą jest to co piszesz to przepraszam że posądzałem go o teorię spiskową ale jakoś sam nie odpowiedział skąd tyle krytycyzmu w jego wypowiedziach.
Każdy ma prawo do swojego zdania. Co do emisji serii B - tak uczestniczyliśmy w jej plasowaniu z tego co pamiętam pod koniec bo Religa dopiero pod koniec emisji poinformował nas że taka emisje prowadzi. Dla obligacji serii A i B dokumenty opracowywała jakaś kancelaria prawna z Warszawy.Ogólnie za naszym pośrednictwem uplasowane było jakieś 10-15% wszystkich emisji w tym akcji.
Co do kolejnych emisji dbaliśmy o to aby był dokument ofertowy sporządzony przez Emitenta zgodny z regulacjami ASO i zawierał wszystkie informacje opublikowane wcześniejszych dokumentach i raportach EBI. Niestety obowiązująca ustawa o ofercie i obrocie sprowadza role Autoryzowanego Doradcy do roli tylko kontrolnej od momentu jak spółka staje się publiczna (czyli szkolenia zarządów i RN z obowiązków na rynku ASO i kontroli czy spółka terminowo publikuje raporty i czy zawierają wszystkie informacje. Każde inne działanie w sprawie nadzoru nad spółka stanowi przestępstwo ścigane przez KNF. My jako AD niestety od czterech lat walczymy o zmianę przepisów bezskutecznie.
Edytowany: 10 sierpnia 2012 03:14

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 9 lipca 2012 06:27:55
Witam, Posiadam Obligacje Religa Development Serii A i B (chyba że były jeszcze inne )
REL1113
REL0913
o wartości przekraczającej 100tyś. złotych więc jestem żywo zainteresowany odzyskaniem choćby części pieniędzy,

beataD
0
Wysłane: 9 lipca 2012 12:24:32
ad xlogic
Szukanie teorii spioskowych na tym forum jest kuriozalne :)
Namawiam dokladnie do tego co Ty , czyli przemyślanych działań po konsultacji z prawnikiem a nie natychmiastowego ogłaszania naruszenia konwenantów. Jezeli Religa nie wykorzysta najbliższych kilku tygodni również ja będęwnioskowała o rozpoczęcie windykacji...ale w sposób przemyślany.

ad dentysta1
Jak widac Religa powoli dojrzał do decyzji. Jakas mała szansa jest :)

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 9 lipca 2012 17:24:23
Informacje o działaniach podjętych przez Zarząd Religa Development w celu obsługi odsetek od obligacji
Zarząd Religa Development S.A. z siedzibą we Wrocławiu informuje że w celu wypłacenia zaległych kuponów odsetkowych, których płatność przypadła 30 czerwca 2012 oraz w celu zapewnienia terminowej obsługi przyszłych kuponów odsetkowych podjął następujące działania:
- w środę 11 lipca zostanie ogłoszone zwołanie Walnego Zgromadzenia a do porządku obrad zostaną wprowadzane dodatkowo następujące sprawy: prywatna emisja akcji z wyłączeniem prawa poboru przeznaczona na objęcie udziałów w spółce JW Investment Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu. Jedynym udziałowcem JW Investment Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu Dariusz Religa a jej działalność została opisana w Dokumencie Informacyjnym. Kapitały własne spółki to kilka milionów złotych. Celem przejęcia przez Emitenta jest podniesienie kapitałów własnych, poprawa spółczynników finansowych i wiarygodności Emitenta. Przejecie tej spółki przez Emitenta było zapowiadane w Dokumencie Informacyjnym w rozdz. 4.5.2. ponadto na Wlanym Zgromadzeniu zostanie zaproponowana uchwała w sprawie drugiej emisji akcji z wyłączeniem prawa poboru skierowana do inwestora branżowego w celu dokapitalizowania spółki(obecnie spółka rozmawia z dwoma dużymi inwestorami).
- przyspieszyć sprzedaż niektórych aktywów w celu poprawienia płynności
Podstawa prawna:
Podstawa prawna: § 3 ust. 1 Załącznika Nr 3 do Regulaminu Alternatywnego Systemu Obrotu "Informacje bieżące i okresowe przekazywane w alternatywnym systemie obrotu na rynku NewConnect".

Osoby reprezentujące spółkę:
Dariusz Religa - Prezes Zarządu

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 9 lipca 2012 18:43:05
"Prywatna emisja akcji z wyłączeniem prawa poboru przeznaczona na objęcie udziałów w spółce JW Investment Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu. Jedynym udziałowcem JW Investment Sp. z o.o. z siedzibą we Wrocławiu Dariusz Religa a jej działalność została opisana w Dokumencie Informacyjnym. Kapitały własne spółki to kilka milionów złotych. Celem przejęcia przez Emitenta jest podniesienie kapitałów własnych, poprawa spółczynników finansowych i wiarygodności Emitenta"

Rozumiem, że płynności Religa Development S.A. to nie poprawi ponieważ środki wpłyną i wypłyną albo rozliczenie nastąpi w formie kompensaty (co jest dużo bardziej prawdopodobne). Wątpię
aby wartość emisji była większa niż wartość objętych udziałów.

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 9 lipca 2012 18:56:46
Zaczyna się coś dziać. Dziś spółka się postarała i wypuściła aż 4 raporty. To dobrze w końcu wzięli się do roboty.
Jest jednak jedno ale...

Komunikant o prywatnej emisji akcji jest dla mnie trochę dziwny.
Spółka planuje przeprowadzić prywatną emisję akcji - OK. Ale pozyskanych środków nie zamierza przeznaczyć na spłatę zaległych kuponów tylko na przejęcie innej spółki, która w całości należy do prezesa. I to ma podnieść kapitały spółki, poprawić współczynniki finansowe i wiarygodność spółki.
To ma być działanie którego celem jest wypłaty zaległych kuponów.

Jak dla mnie jest to kompletnie bezsensu. Czy ktoś z forum może mi wytłumaczyć o co w tym chodzi? Bo dla mnie wygląda to bardziej na kolejny "wałek" niż na działania naprawcze.

magnumator
0
Wpisów: 77
Wysłane: 9 lipca 2012 19:05:46
Jak rozumiem prezes Religa ma swój inny biznes, gdzie kasa jest i chce tą kasę wtłoczyć do Rel.Dev., a to nie darowizna, lecz przez nabycie nowych akcji Rel.Dev. Czyli właściciel wszystkich papierów zostanie ten sam, ale kasa nowej spółki zasili Developera i na spłatę odsetek i być może całej serii A to by wystarczyło. Czy dobrze rozumuję?
Edytowany: 9 lipca 2012 19:06

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,442 sek.

jvdllssp
uzaevqtm
eojvntfg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
efuerbee
dnbxdwca
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat