PARTNER SERWISU
rhmlkege
6 7 8 9 10

RELIGA DEVELOPMENT (Catalyst)

posiadacz obligacji
0
Wpisów: 16
Wysłane: 12 lipca 2012 20:35:53
piotr 111 napisał(a):
operat zawiera wycenę metodą porównawczą a nie sprzedaży wymuszonej to po pierwsze
Po drugie nikogo nie straszę - (jak widzę kolejna osoba wyrywająca co chce z kontekstu) tylko pisze jak wygląda rzeczywistość - w trzeciej licytacji komorniczej jest zasada najlepszej oferty i jeśli najlepsza oferta będzie 10 % to za tyle pójdzie. A moim celem jest aby obligatariusze wspólnie wypracowali model działania i zadbali aby cena sprzedaży nieruchomości jeśli do tego dojdzie była jak najwyższa.
Krytykanco i destrukcyjnie łatwo jest pisać - ja czekam na mądre pomysły i wspólne działanie

Nie ma 3 licytacji.
Jest zlecenie sporządzenia operatu i maks 2 licytacje 75 i 66% wartości z operatu.
Przy 2 licytacji w przypadku braku innych zainteresowanych wierzyciel może przejąć nieruchomość w ramach swojej wierzytelności (podlega to jeszcze rozliczeniu z komornikiem i dłużnikiem ale to nieco dłuższy opis niż na to forum).

Ja czekam do końca lipca i zmierzam do egzekucji swoich obligacji.
Jeśli Religa wiedząc co się szykuje nie zrobił nic by uniknąć obecnej sytuacji to albo jest niepoczytalny i radośnie idzie na dno albo jest w tak głębokiej d... że liczył na cud który się nie pojawił (np. sprzedaż 1-2 mieszkań). W obu przypadkach musimy szybko ratować co nasze dopóki jest cokolwiek.
Dodatkowo martwią mnie Twoje wypowiedzi wskazujące na skrajną niewiedzę w tym temacie a wypowiadasz się jako osoba dla nas "publiczna" i posiadająca ponadprzeciętną wiedzę na temat oferowanych nam obligacji. Słabo to wygląda, przynajmniej w moich oczach.

To że wszyscy (a przynajmniej większość z nas) liczyliśmy na szczęśliwy finał nie zwalnia każdego z nas z osobna o obowiązek pilnowania swoich interesów. Biorąc pod uwagę znaną nam sytuację Religi to albo wyczaruje do końca miesiąca kasę albo będzie miał kolejne zobowiązania na głowie więc bynajmniej nasza sytuacja się nie polepszy.
Dlatego moim zdaniem należy działać ale ostatni list od Religi zasiał ziarno nadziei że jednak wyczaruje coś i planuję dać mu ten czas do końca lipca a potem ratuję co się da.
Zaryzykuję jeszcze 2 tygodnie z trupem w portfelu. A nuż ożyje w 100%.

dentysta1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 12 lipca 2012 20:44:12
Ja mam Obligacje Religi za ponad 100tk., Religa ogłosił termin walnego i NE jeżeli znajdzie się inwestor który obejmie to będzie miał na obsługę długu jeżeli nie to mamy bankruta, Ja miesiąc czy półtora mogę poczekać, a odnośnie licytacji i sprzedaży gruntu to różnie może być, ceny nieruchomości lecą na pysk. Zawsze najbardziej podoba mi się zachowanie tkzw "Wujek dobra rada" obligacji i akcji nie mają ale radzą jak by sami mieli problem, złote piardy i to na razie tyle w temacie. Sprzedaż komornicza zajmie miesiące więc czy się poczeka 1-2 miesiące na wyjaśnienie sprawy nic to w temacie nie zmienia.

Resal
3
Wpisów: 173
Wysłane: 12 lipca 2012 20:54:55
piotr 111 napisał(a):
Skoro grunty są majątkiem trwałym u Religi

Na pewno nie wszystkie. Zajrzałem do wyciągu z ksiąg wieczystych dla
działek zabezpieczających emisje obligacji C i D. Właścicielem działek
nie jest Religa ale osoby, z którymi Religa zawarł umowy przedwtępne
i zapłacił zapewne część ceny. Dla posiadaczy obligacji nie ma to
znaczenia na czyim gruncie jest ustanowiona hipoteka. Problem mogą
mieć sprzedający, którzy użyczyli zabezpieczenia szczególnie jeżeli
wartość wpisu do hipoteki jest wyższa niż zaliczka otrzymana przy umowie
przedwstępnej. Sprzedaż gruntu poniżej wartości rynkowej będzie dla nich
bardziej dotkliwa niż dla posiadaczy obligacji.

krishic
26
Wpisów: 582
Wysłane: 12 lipca 2012 21:25:20
Warto tez zaznaczyc, ze w projekcie uchwal sa dwie emisje i obie beda obejmowane za wklady niepieniezne (z wylaczeniem prawa poboru). Aport w postaci sp z o.o. to nie tylko swiezy kapital, ale rowniez nowe zobowiazania. Dochodzi tez kwestia zaufania co do intencji i wyceny przejmowanych podmiotow.

PS. Wg mnie nie nalezy robic jakis nowych zamknietych watkow. To cholernie ciekawy case, pierwszy przypadek z niewyplacalnoscia papierow z zabezpieczeniem hipotecznym. Jesli pozostanie publiczny bedzie stanowic chronologiczny zapis "dla potomnych".

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 12 lipca 2012 21:51:32
krishic napisał(a):
W czerwcu zakonczono kolejna emisje obligacji na ok 2,5 mln pln.

Wiesz może coś więcej? Czy Religa dostał już te pieniądze. Jeżeli nie zdążył ustanowić zabezpieczenia, nie powinien ich dostać - może więc obligatariusze będą mogli łatwiej pieniądze odzyskać?

Mam jeszcze prośbę (znów :) o podanie, jeśli możesz, źródła informacji. Oczywiście wierzę, w to co piszesz, ale spółka o emisji nie poinformowała i jestem ciekaw, jak można było tę informację uzyskać.

krishic napisał(a):
PS. Wg mnie nie nalezy robic jakis nowych zamknietych watkow. To cholernie ciekawy case, pierwszy przypadek z niewyplacalnoscia papierow z zabezpieczeniem hipotecznym.

Też tak uważam (jak zresztą napisałem). Chodziło mi tylko o jakiś wątek w formie zamkniętej ,,kozetki'', gdzie ludzie mogliby się wymienić bardziej prywatnymi informacjami (oczywiście ze świadomością, że nic w internecie nie jest naprawdę prywatne). Zgadzam się, że merytoryczna dyskusja powinna zostać w publicznym wątku. Choćby dlatego, że umożliwia uzyskanie porad od osób z zewnątrz, które ją zobaczą.
Edytowany: 12 lipca 2012 21:52

krishic
26
Wysłane: 12 lipca 2012 22:41:16
Informacje o emisji widzialem tu:

Cytat:
Na Catalyst notowane są trzy serie obligacji dewelopera (termin płatności od trzeciej serii mija z końcem lipca), wszystkie oprocentowane są na 14 proc. (to najwięcej ze wszystkich deweloperów notowanych na Catalyst) i wszystkie zabezpieczone są hipoteką (to także najwyższe oprocentowanie od obligacji zabezpieczonych hipoteką). Wkrótce dołączą do nich kolejne serie, o zakończeniu ostatniej emisji Religi informowaliśmy 11 czerwca. Fakt, że do dziś z pozyskanych niedawno środków nie udało się spłacić terminowo odsetek od starszych serii, nie świadczy dobrze o kondycji spółki.

Religa nie wypłacił odsetek na czas

Zasugerowalem sie data wspomnianego newsa:
Cytat:
2012-06-11 News
Religa pozyskał 2,5 mln zł z emisji obligacji
Wzorem poprzednich serii, są to papiery dwuletnie, zabezpieczone hipoteką i oprocentowane na 14 proc. w skali roku. Mają trafić na Catalyst.

obligacje.pl

Jednak jak widze notka z 11 czerwca dotyczyla emisji serii G z 27 kwietnia. Papiery mialy byc wprowadzone do obrotu w czerwcu. Co ciekawe komunikat o braku wyplaty odsetek ODSETKI OD OBLIGACJI SERII A,B,C,D,F,H wymienia serie od A do H z pominieciem wspomnianej G. Tak z ciekawosci czy emisja serii H byla po, czy przed seria G ?
Edytowany: 12 lipca 2012 22:50

wapkil
0
Wysłane: 12 lipca 2012 22:41:18
Poniżej obiecane kilka moich uwag o sytuacji spółki. Nie jestem profesjonalnym analitykiem, nie mam też czasu dogłębnie tego przypadku analizować, a to co piszę, to jedynie rezultat kilku minut czytania dokumentów. Mogę się mylić i proszę o poprawki.

Jak wygląda sytuacja spółek p. Religi? Jego firmy (nie wiem, czy Religa Development, czy co dosyć prawdopodobne JW Investment, z którą spółka chce się teraz łączyć) pobrały zaliczki od klientów, nie wybudowały mieszkań i odmawiają zwrotu pieniędzy. Spółka Religa Development nie spłaciła wierzytelności w stosunku do Investor Property FIZ, co jak napisał Krishic, praktycznie blokuje jej dostęp do pożyczek od większych inwestorów. Spółka zaciągnęła prywatne pożyczki od osób fizycznych, których nie spłaciła. W kolejnym kroku spółka zaczęła emitować obligacje. W czerwcu wyemitowała (jak pisze Krishic, niestety z sukcesem) kolejną transzę obligacji, co podniosło jej zadłużenie z tytułu obligacji do ponad 14 milionów złotych (jak pisałem, nie wiem na ile opiewała seria F - czy ktoś zna tę kwotę?).

EDIT: Powyższa kwota 14 milionów wynikała z założenia, że, jak sądził Krishic, udało im się uplasować kolejną serią obligacji. Powyżej (w tej samej minucie, gdy wysyłałem ten post) Krishic napisał, że niekoniecznie udało się tę emisję uplasować. Nawet bez ostatniej emisji, zadłużenie obligacyjne to jeśli dobrze widzę ponad 11,7 miliona złotych, bez uwzględnienia emisji F i H, o których chyba nic nie wiadomo (spółka jak zwykle nie raczyła poinformować). Konkretna suma, gdyby była znana, zmieniłaby moje poniższe wyliczenia odsetek i kwoty zadłużenia obligacyjnego, ale na tyle nieistotnie, że nie wpływa na treść wywodu.

Same odsetki z tytułu obligacji, które Religa Development musi rocznie wypłacić, to zatem ponad 2 miliony złotych. W ciągu ostatnich trzech lat działalności spółka w sumie osiągnęła z działalności operacyjnej około 1,2 miliona złotych zysku. Innymi słowy, te ponad 2 miliony złotych odsetek rocznie(!) to o 70% więcej niż zysk operacyjny firmy za ostatnie trzy(!) lata. To są odsetki z samych obligacji. Spółka ma też inne zobowiązania. Nie wiem, ile w tej chwili wynoszą inne zobowiązania, ale zgodnie z (ostatnim dostępnym) raportem za I kwartał 2012 całość zadłużenia wynosiła ponad 31 milionów złotych. Ponad czternaście milionów z emisji to również więcej niż suma przychodów ze sprzedaży za trzy ostatnie lata działalności spółki (13,8 miliona złotych). I nie mówimy przecież o firmie w początkowej fazie rozwoju, rozkręcającej biznes, tylko o firmie działającej od lat w bardzo w tej chwili trudnej branży deweloperskiej, która to firma na domiar złego ma całkowicie zszarganą reputację. W takiej sytuacji p. Wieczorek, jak twierdzi, nie widział żadnych niepokojących oznak i radośnie sprzedawał kolejne serie obligacji swoim klientom.

Te kwoty są istotne z kilku powodów. Niestety zmniejszają prawdopodobieństwo, że ktokolwiek będzie w tę firmę chciał zainwestować lub cokolwiek jej jeszcze pożyczyć. Jedynym sposobem, w który spółka mogłaby pozyskać inwestora lub pożyczkę byłoby pokazanie jakiegoś niezastawionego na poczet długów majątku. O opowiadanych przez p. Religę bajkach o zwiększeniu wiarygodności można zapomnieć. Czy taki majątek istnieje? Nie mam pojęcia. Pan Wieczorek jak pisał sądzi, że nie i akurat tutaj jestem mu skłonny uwierzyć.

Druga istotna rzecz, to pytanie, co stało się z tymi ponad 14 milionami złotych. Czy jest szansa, że jeszcze są w spółce? Jak dwa razy pisałem, i co przed chwilą potwierdził Reseal, księgi wieczyste pokazują, że przynajmniej w kilku wypadkach pieniądze nie poszły chyba na zakup gruntów stanowiących zabezpieczenie emisji. Zatem gdzie są? Pytanie jest istotne, bo gdyby pieniądze były w spółce wierzyciele mogliby próbować się z nich zaspokoić - dopóki pieniądze w spółce są, a to nie musi trwać długo.

Trzecia powiązana z powyższym kwestia. Czy Religa jest właścicielem zabezpieczeń pod obligacje? Jeśli, jak wskazują księgi wieczyste w wielu przypadkach nie jest, można zapomnieć o jakiejś ,,spokojnej sprzedaży zabezpieczeń''. Nie można sprzedać, czegoś, czego się nie ma. Choć oczywiście grunty, wyłącznie jako zabezpieczenie, przysługują obligatariuszom, niezależnie od tego, kto aktualnie jest ich właścicielem.

Ostatnia rzecz to ZWZ i komunikaty spółki. Szczerze mówiąc, sposób w jaki spółka potraktowała obligatariuszy jest przejawem jednej z większych bezczelności, jakie ostatnio widziałem. Zwołanie Zwyczajnego(!) Walnego Zgromadzenia nie ma z tą sytuacją związku. KSH nakazuje zwołać ZWZ najpóźniej pół roku po zakończeniu roku obrachunkowego, więc je zwołali. Wydali też komunikat, o działaniach podjętych w celu spłaty odsetek, z którego nic nie wynika. I to tyle. Przez tydzień od odmowy wypłaty odsetek żadnej sensownej informacji o sytuacji spółki, czy planów naprawczych, w których chociaż próbowaliby przekonać obligatariuszy, że mają pomysł i chęć spłaty zadłużenia. Dzień jak co dzień. ,,Nie mamy zamiaru spłacać obligacji. I co nam zrobicie?''. W zasadzie możliwe, że u nich to faktycznie zwykły dzień - po prostu obligatariusze dołączyli do długiej kolejki wierzycieli, jak to od dawna mogło być planowane.

Nie miałem czasu przeczytać całości dokumentów na ZWZ, ale z szybkiego przeglądu. Jak napisał Krishic - emisje będą objęte aportem. Nie wiem, jak to zostanie przeprowadzone, ale nie widzę, dlaczego sytuacja obligatariuszy miałaby się od tego poprawić. Pieniędzy w ten sposób w spółce nie przybędzie.

Inna ciekawostka to wypłata dywidendy. W projekcie stoi:

Cytat:
1. część zysku netto za rok obrotowy 2011 w kwocie ………………… zł (słownie:
………………złotych) przeznaczona zostanie na dywidendę dla akcjonariuszy Religa Development
S.A. Kwota dywidendy na jedną akcję wynosić będzie ………….zł (słownie: ……………..), przy czym
dniem ustalenia prawa do dywidendy będzie ……………… roku, natomiast terminem wypłaty
dywidendy będzie …………….. roku,

Czy to znaczy, że oni planują wypłacić dywidendę? Wydaje mi się, że jeśli zarząd nie planuje, w projekcie uchwał zawsze wpisują ,,przeznaczyć w całości na kapitał zapasowy''. Przecież powyżej w kwotach nie wpiszą zer. Gdyby spółka planowała jeszcze wypłacić dywidendę, to byłaby to jakaś kpina - pieniędzy dla obligatariuszy nie mają, ale akcjonariuszom (zupełnym przypadkiem około 79% akcji ma p. Religa) dywidendę wypłacą?

Tak na marginesie kapitał dzieli się w tej chwili na około 63,5 miliona akcji, a planują emisję dodatkowych od 74 do 114 milionów. Bez prawa poboru oczywiście. Zatem nie tylko obligatariusze mogą być p. Relidze wdzięczni, akcjonariusze mniejszościowi również. Choć akurat w przypadku problemów spółki, akcjonariusze w naturalny sposób za nie odpowiadają.
Edytowany: 12 lipca 2012 22:52

wapkil
0
Wysłane: 12 lipca 2012 23:00:09
krishic napisał(a):
Jednak jak widze notka z 11 czerwca dotyczyla emisji serii G z 27 kwietnia. Papiery mialy byc wprowadzone do obrotu w czerwcu. Co ciekawe komunikat o braku wyplaty odsetek ODSETKI OD OBLIGACJI SERII A,B,C,D,F,H wymienia serie od A do H z pominieciem wspomnianej G. Tak z ciekawosci czy emisja serii H byla po, czy przed seria G ?

Nie wiem, ale jednak zawsze litery są nadawane po kolei. Seria czerwcowa miała mieć oprocentowanie 15% (hojni się zrobili, prawda?) - ale H to chyba nie seria czerwcowa, bo z niej nie byłoby jeszcze odsetek. Na razie wiadomo tyle, że brakuje informacji o przynajmniej dwóch wyemitowanych seriach: F i H.
Edytowany: 12 lipca 2012 23:01

krishic
26
Wysłane: 12 lipca 2012 23:09:21
Religa przemowil w rozmowie z serwisem obligacje.pl
Cytat:

Religa Development podał właśnie w jaki sposób zamierza zdobyć środki na obsługę zadłużenia wobec obligatariuszy.
Do porządku obrad najbliższego zgromadzenia akcjonariuszy dopisane zostały dwie uchwały z propozycją emisji akcji.
(...)
Deweloper liczy także na poprawę wiarygodności kredytowej, co dałoby mu możliwość zaciągnięcia dodatkowych kredytów, być może na spłatę zaległych odsetek.
- Wzrosną nam kapitały własne i współczynniki finansowe. Dzięki temu inwestycja będzie lepiej przygotowana do "scashowania" - powiedział Dariusz Religa w rozmowie telefonicznej z serwisem Obligacje.pl.
(...)
Na uwagę, że deweloperzy w Polsce rzadko dokonują przejęć branżowych, a jeśli już, to decydują się na przejęcia gruntów i projektów, Dariusz Religa odparł: - Działamy w niszy (budownictwo domków - red.), na której wielu większych deweloperów połamało zęby. Duże przedsiębiorstwa w warunkach niepewności gospodarczej szukają dywersyfikacji działalności i my taką dywersyfikację zapewniamy. Ale prowadzimy także rozmowy w celu sprzedaży naszych aktywów, w tym projektów.
Prezes RD przyznał także, że z powodu braku finansowania stanęła jedna z inwestycji, gdzie nabywcy wpłacili już środki. - To są incydentalne, pojedyncze przypadki - dodał. - Banki unikają finansowania małych i średnich przedsiębiorstw, a w szczególności deweloperów. A kiedy chodzi o deweloperów budujących domki, rozmowy są jeszcze trudniejsze. Stąd nasza sytuacja, mimo że mamy klientów na nasze projekty - stwierdził.

Religa chce dwóch emisji akcji

Nie wiem jak to rozumiec tzn czy Religa przyznaje, ze emisje sa po to zeby ten biznes "scashowac" ?
Ciekawe jest tez to, ze nie dostrzega, ze on tez sobie na tym biznesie wlasnie zeby polamal.
Edytowany: 12 lipca 2012 23:22

spades
0
Wpisów: 39
Wysłane: 13 lipca 2012 00:02:32
Wygląda na to że nie ma szans na to aby Religa był w stanie rozwiązać sprawę niezapłaconych odsetek w w jakimś rozsądnym terminie.

Walne dopiero 7 sierpnia. Jeśli ta nowa emisja akcji coś by miała dać obligatariuszom (w co niestety nie wierze) to będą na to potrzebować kolejnych kilku tygodni.

W wywiadzie dla obligacje.pl prezes mówi że ma nadzieje że rozmowy z inwestorem strategicznym zakończą się przed końcem sierpnia czyli za 1,5 miesiąca.

Pomysłem spółki na rozwiązanie zaległych kuponów są: przejęcie JW Investment oraz wejście inwestora strategicznego. Po tym jak Religa nie wypłaciła odsetek pojawiły się głosy na forum aby poczekać miesiąc, półtora i zobaczyć co zrobi spółka. Niestety z ostatnich raportów i wywiadu wynika że Religa sama przyznaje że nie załatwi sprawy z zaległymi odsetkami w najbliższym czasie. Już teraz można zapomnieć o szybkim rozwiązaniu naszych problemów. Za kilka dni pewnie pojawi się komunikat o nie wypłaceniu kuponu od serii E REL0214 (termin 31.07.2012) oraz serii G (termin pod koniec lipca).

No cóż, wybrałem nie te co trzeba obligacje. sad10

wapkil
0
Wysłane: 13 lipca 2012 00:10:17
posiadacz obligacji napisał(a):
Nie ma 3 licytacji.
Jest zlecenie sporządzenia operatu i maks 2 licytacje 75 i 66% wartości z operatu.
Przy 2 licytacji w przypadku braku innych zainteresowanych wierzyciel może przejąć nieruchomość w ramach swojej wierzytelności (podlega to jeszcze rozliczeniu z komornikiem i dłużnikiem ale to nieco dłuższy opis niż na to forum).

Czy znasz może jakiś dokument w internecie, który tę procedurę opisuje? Nie namawiam do opisywania całości na forum, ale kilka zdań lub wskazanie lokalizacji strawnego dla laika opisu, na pewno mogłoby być dla wielu obligatariuszy bardzo ciekawe.
Edytowany: 13 lipca 2012 00:10

piotr 111
0
Wpisów: 27
Wysłane: 13 lipca 2012 03:12:41
Dla nick posiadacz obligacji
Nie czuje się osoba publiczną ale dzięki. Twój wpis spowodował, że sprawdziłem co napisałeś. Przyznaje wpisywanie 10% było bzdurą. Dotychczas miałem do czynienia z licytacjami prowadzonymi przy upadłościach przez syndyka - sytuacja o której pisałem po sprawdzeniu również dotyczyła sprzedaży przez syndyka. Nie jestem prawnikiem, nie znam się na licytacjach i dopiero Twój wpis spowodował że sprawdziłem ( poza pisaniem tutaj mam obowiązki inne i niestety stąd błąd i brak czasu na sprawdzeni - dlatego prosiłem w postach o sprostowanie jak się mylę). Niestety po sprawdzeniu twojego wpisu że w licytacji komorniczej jest inaczej niż przy syndyku jeszcze gorzej to wygląda
I licytacja to min 75% z operatu
II licytacja to 66% z operatu jak pisałeś oczywiście po każdej po minimalnej cenie wierzyciele mogą ja przejąć co przy tylu obligatariuszach mało mozliwe
A jak nie ma chętnego to umorzenie i kolejna licytacja za rok (faktycznie 10% które pisałem jako przykład to bzdura ale dochodzenie roszczeń przy dwóch nieskutecznych licytacjach po roku to jeszcze gorzej wygląda).
Dla wapkil -dziękuje za wnikliwa psychoanalizę moich wpisów. Moja odpowiedź po pierwsze jakbyś czytał wcześniejsze posty to byś wiedział że 85% tych obligacji sprzedali inni pośrednicy a nie ja wiec obligatariuszom polecały je inne firmy a ich decyzja o objęciu nie była podejmowana bo poleca je Autoryzowany Doradca. Po drugie nigdy nikomu nie polecałem obligacji Religa Development tylko informowałem o trwającej emisji i każdy samodzielnie podejmował decyzje tak samo jak ja decydując się na ich objecie. Po trzecie nie mam zamiaru kupować czasu dla Religi - fakt ze zaproponowałem tworzenie Rady Obligatariuszy dla każdej serii oznacza że coraz bardziej wątpię by Religa pozyskał inwestora strategicznego ale nadal w to wierze. Jednak nie czekając na to proponuje abyśmy zaczęli wspólnie się organizować w ramach każdej serii tak aby w sirpniu gdy upłynie czas o którym pisałem obligatariusze każdej serii razem z przemyślana strategia stawiali obligacje w stan wymagalności. Miałbyś racje gdybym tworzenie Rad obligatariuszy proponował za 1,5 miesiąca a nie po tygodniu od wpisania ze dajmy Relidze czas 1-1,5 miesiąca. Tworzenie Rad Obligatariuszy ma na celu aby po tym 1-1,5 miesiąca jeśli się okaże ze Religa nie zapłacił odsetek obligatariusze byli już zorganizowani i co wspólnie dalej działają. Jakbyś nie zauważył propozycja dotyczy wszystkich obligatariuszy również tych którzy mają płatne odsetki na koniec lipca i sierpnia a nie tylko wymagalnych czyli próbuje zorganizować obligatariuszy od nie wymagalnych jeszcze serii wychodząc z zasady ostrożności że penie będą w lipcu i sierpniu wymagalne.
Co do analizy Religi - masz racje choć mam nadzieję że nie do końca.
Dlaczego - po pierwsze wprowadzenie JW Inwestment ( ty akurat o tym nie pisałeś) zaprzecza że Religa chce kupić czas by wyprowadzić majątek. To jest pokazanie że zrobi wszystko aby uratować firmę i obsłużyć obligacje). Przecież nie musi wprowadzać JW Inwestment - spółka ma kapitały własne 5 mln. zł i jak jej nie wprowadzi i upadnie Religa to może prowadzić działalność pod JW Inwestment. A jak wprowadzi to ryzykuje dodatkowym majątkiem czyli ma dobrą wole i nie ucieka z majątkiem a wręcz odwrotnie wprowadza go do spółki. Co do inwestora - przytaczany przez ciebie fundusz udzielał pożyczki i nigdy nie planował być inwestorem.
I A PROPOS DYWIDENDY
dwa dni temu pracownik Religi poprosił przykład uchwał , zwołania WZ bo w ramach cięcia kosztów sami chcą opracować uchwały bez pomocy prawników. Przesłałem po odpowiednich wycięciach propozycje opracowane dla innej spółki która autoryzuje. Jak ktoś chce sprawdzić to będzie wiedział o którą chodzi bo uchwały są jej kopią w pewnym zakresie. Ta spółka akurat wypłaca dywidendę i ktoś kto przerabiał uchwały nie miał wiedzy i nie usunął tego stwierdzenia tylko wykropkował. Zapewniam ze Religa nie ma zamiaru wypłacać dywidendy bo nie ma z czego.
I podsumowują krytykę mnie i beatyD
Nasz pomysł to zorganizowanie dla każdej serii Rady Obligatariuszy (jak twierdzisz kupowanie czasu dla Religi)która powie. Panie Religa w Pana interesie jest abyśmy zaspokoili się w całości z nieruchomości. W związku z tym dzielisz działkę 7,5 ha na działki budowlane po 2000- 3000 m. kw a z naszej strony przedstawiciel danej serii nadzoruje że to wykonujesz. Jak podzielisz stawiamy obligacje w stan wymagalności i jeśli komornik ich nie sprzedasz w II licytacji to każdy obligatariusz przejmuje działki proporcjonalnie do długu (oczywiście nie da się tego tak podzielić dokładnie ale wtedy da się dogadać). Czyli po drugiej nieudanej licytacji przejmujemy grunty w postaci działek budowlanych proporcjonalnie do posiadanych obligacji. I do tego dążę proponując Rady Obligatariuszy dla każdej serii i tak samo beataD
Ja wapkil jak to krytykujesz próbuje kupić czas dla Religi 1-1,5 miesiąca. A ty swoimi postami kupujesz Relidze 2-3 lata. Wiec kupując Relidze 2-3 lata nie krytykuj mojego 1-1,5 miesiąca bo to Ty dajesz mu szanse nie spłacenia długu przez kilka lat i zostawienia obligatariuszy na lodzie w tym mnie.
Dlaczego - zrozumiałem to dzięki wpisowi posiadacz obligacji i rozumiem teraz dlaczego Ty nie uświadamiałeś mnie wcześniej co do błędu 10% tylko go wyśmiewałeś.
Komornik dokonuje wyceny np. 50% wartości z pierwotnego operatu. Pan Religa oprotestowuje wycenę i nowa wynosi 80% wartości z pierwotnego operatu .
Komornik występuje do pierwszego przetargu i nie ma odzewu. Trudno przystępuję do drugiego przetargu za 66% operatu czyli możemy odzyskać 100% z obligacji,. Niestety dalej nie mach chętnego Jako obligatariusze 7,5 ha mówimy przejmujemy wspólnie - ale jeden mówi ja chcę 100% kasy - zgadzamy się ale drugi wtedy mówi to samo i tak dalej. Efekt. nie przejmujemy nieruchomości, komornik umarza postępowanie i ponowna licytacja za rok.
Wystarczy wakpil że przekonasz jednego obligatariusza by wypowiedział obligacje, Administrator hipoteki przekazuje sprawę komornikowi na sprzedaż 7,5 ha gruntu i mamy co opisałem wyżej
Faktycznie wakpil jesteś mistrzem. Wystarczy że jeden obligatariusz zarząd wykupu, administrator hipoteki przekazuje sprawę komornikowi, wiesz doskonale że na 7,5 ha obligatariusze nie dogadają się i kupujesz Relidze 2-3 lata.
Więc torpedujesz pomysł tworzenia Rady Obligatariuszy i podziału gruntów na działki bo wtedy za rok temat jest zamknięty i Religa musi wydać w swoim dobrym pojętym interesie kasę na podział i zaspokojenie obligatariuszy.
Dziękuje osobie pod nickiem posiadacz obligacji bo dopiero teraz zrozumiałem wpisy wakpil i zaczynam wątpić w dobre Intencje pana Religi
To co przytaczam niżej jest czystym przypuszczeniem i możne nie mieć nic wspólnego ze stanem faktycznym ale warte rozważenia:
Pan Religa na przykład Wynajmuje pana W.... na nawoływanie do natychmiastowej wymagalności. Ktoś kto posiada 10 czy 20 obligacji danej serii wzywa do wykupu. Administrator Hipoteki musi przekazać sprawę komornikowi co robi. Komornik dokonuje wyceny która Religa oprotestowuje i nowa wycena 80% operatu. Komornik ogłasza przetarg na 7,5 ha i brak chętnych w I i II terminie a my się nie dogadujemy co do możliwości przejęcia wspólnie całej działki - brak Rady czyli brak zgody czyli każdy szarpie w swoja stronę (stąd krytyka wakpil Rady Obligatariuszy) W efekcie komornik umarza postępowanie i możliwość ponownej licytacji za rok. A nóż za rok ceny gruntów zaczną rosnąć i Relidze uda się wyjść z problemów.
Wakpil nie doceniłem Cie, wystarczy że w każdej serii znajdziesz jednego kto wypowie obligacje bez podziału gruntów - Administrator musi przekazać sprawę komornikowi i proces nie do zatrzymania. Kupiłeś Relidze 2-3 lata zwłoki. Mądrze piszesz, krytykujesz a tak jak ja wielu innych nie zna prawa komorniczego i Religa ma kupione 2-3 lata zwłoki. A ty masz czyste ręce i....................... od .....................
Nie powiem dobry pomysł na zarabianie
Jestem wiarygodny na forum, podkręcę aby ktoś wezwał do wykupu, ty podważysz wycenę aby szła w górę i nikt nie chciał kupić za 2/3 wyceny a obligatariusze gdy jest ich wielu się nie dogadają, potem umorzenia sprawy i kolejna licytacja możliwa dopiero za rok.
A jak ktoś pisze Rada Obligatariuszy, podział na działki - dogadają się i przejma grunty. Ale tu twoja rola by to storpedować. Już znam twój cel wakpil i wiem kto tobie za to płaci - dzięki wpisowi posiadacza obligacji
powtórzę że oczekuje maili obligatariuszy na mailu
religa@salwix.pl

piotr 111
0
Wpisów: 27
Wysłane: 13 lipca 2012 03:31:25
wakpil
Przepraszam za stwierdzenie wiem kto płaci - zmieniam je na nie płaci lecz wynagradza.
Jeśli jetem w błędzie czekam na wnikliwa Twoją analizę (udowodniłeś na moim przykładzie że umiesz ją prowadzić) z potwierdzaniem że nie kupujesz 2-3 lat zwłoki panu Relidze ( skąd czas - komornik + wycena, protest + ponowna wycena , 2 przetargi i rok umorzenia)

wapkil
0
Wysłane: 13 lipca 2012 03:53:10
O matko, to już zakrawa na psychozę albo ciężka paranoję.

W dzień spróbuję odcyfrować ten strumień świadomości p. Wieczorka, choć będę wdzięczny jeżeli ktoś będzie mi w stanie wcześniej jakoś składniej napisać, o co w tym ,,moim'' zbrodniczym planie chodzi.

Panu Wieczorkowi proponuję rozważyć rozszerzenie opisu o zaangażowanie Watykanu i równocześnie przynajmniej dwóch lóż masońskich - jak na możliwości takiego mistrza jak ja, opisany schemat wydaje się zbyt prosty.

Na temat kilku słów, które z tego zrozumiałem. O bezsensowności planu opartego na tym, że żaden z obligatariuszy czegoś nie zrobi pisałem już dawno temu. O JW Investment też w analizie sytuacji wspomniałem, ale niewiele o niej wiem. Czy to nie jest przypadkiem firma, która budowała K8 i która dzięki swojemu wielkiemu majątkowi i wiarygodności nie może tej inwestycji skończyć, bo nikt nie chce jej żadnych pieniędzy pożyczyć? Na temat 2-3 lat - obawiam się, że spółka może być w takiej sytuacji, że za trzy miesiące każdy z obligatariuszy (a możliwe że nawet teraz inni wierzyciele) będzie mógł skutecznie wnioskować o postawienie jej w upadłość.
Edytowany: 13 lipca 2012 03:56

czosnek
4
Wpisów: 398
Wysłane: 13 lipca 2012 04:13:55
Ad krishic

Co ciekawe komunikat o braku wyplaty odsetek ODSETKI OD OBLIGACJI SERII A,B,C,D,F,H wymienia serie od A do H z pominieciem wspomnianej G. Tak z ciekawosci czy emisja serii H byla po, czy przed seria G ?

nie wiem kiedy była emisja serii H ale mam serię G , komunikat o braku wypłaty nie wymienia tej serii bo dla tej serii nie nadszedł jeszcze termin pierwszej płatności , jest to seria z kuponem kwartalnym, przydział i pierwszy dzień okresu odsetkowego był 25 04 2012 to pierwszy termin płatności przypada na 24 07 2012 . Pierwsza próba uplasowania tej serii niedoszła do skutku bo nie osiągnięto minimalnego progu zapisów (nie pamiętam już jaki to było próg) potem rozesłano nowe warunki emisji tej serii z obniżonym minimalnym progiem 1200 obligac (nominał serii G to 1000 zł) i wtedy emisja doszła do skutku. Zabezpieczeniem jest 12 działek o łącznej powierzchni 2.5 ha wycena przez uprawnionego biegłego daje wartość 3 680 500,00 działki te tak jak w poprzednich emisjach nie sa własnościa Religa Development S.A.

3.3. Emitent w dniu 24.04.2012 r. zawarł z Polskim Funduszem Hipotecznym SA z siedzibą we Wrocławiu (dalej: „Administrator Hipoteki”) umowę w sprawie ustanowienia administratora hipoteki w związku z dokonywaną przez Emitenta emisją Obligacji, o której mowa w art. 7 ust. 1a Ustawy.
3.4. Na mocy umowy w sprawie ustanowienia administratora hipoteki Emitent ustanowił Polski Fundusz Hipoteczny SA z siedzibą we Wrocławiu Administratorem Hipoteki, który będzie upoważniony do wykonywania w imieniu własnym, lecz na rachunek Obligatariuszy, wszelkich praw i obowiązków wierzyciela hipotecznego w związku z hipoteką.

swoja droga to też jestem ciekaw jak to z tą serią H? literka po G to chyba była to emisja po serii G to jak to możliwe żeby tą serię wymieniał komunikat jako nieobsłużoną z odsetkami???d'oh!
może odezwie się ktoś kto ma serię HThink

posiadacz obligacji
0
Wysłane: 13 lipca 2012 08:34:36
piotr 111 napisał(a):
Nie czuje się osoba publiczną ale dzięki.
...
Dla wapkil -dziękuje za wnikliwa psychoanalizę moich wpisów. Moja odpowiedź po pierwsze jakbyś czytał wcześniejsze posty to byś wiedział że 85% tych obligacji sprzedali inni pośrednicy a nie ja wiec obligatariuszom polecały je inne firmy a ich decyzja o objęciu nie była podejmowana bo poleca je Autoryzowany Doradca. Po drugie nigdy nikomu nie polecałem obligacji Religa Development tylko informowałem o trwającej emisji i każdy samodzielnie podejmował decyzje tak samo jak ja decydując się na ich objecie.

skróty z maili PANA FIRMY:
"Sukces prowadzonych przez spółkę działań jest wynikiem dużej dywersyfikacji oferowanych produktów i wprowadzania innowacyjnych na rynku rozwiązań, m.in.
pierwszych we Wrocławiu EKO osiedli wykorzystujących połączenie nowych technologii (konstrukcje szkieletowe, rekuperacja, systemy grzewcze Egger) z alternatywnymi źródłami energii (pompy ciepła, systemy solarne)."

"informujemy, że do 05 czerwca trwa, prowadzona przez Emitenta, prywatna subskrypcja dwuletnich, zabezpieczonych obligacji serii I Religa Development S.A."

Jak rozumiem pomimo swojego profesjonalizmu i zawodowego zajmowania się tematem w maju 2012 z czystym sumieniem polecał Pan nadal obligacje Religi.
Nie wiem jak innych ale mnie to dziwi.

Jestem za publicznym forum, administrowanym przez nie umoczonych w Relidze.
Moim zdaniem Pan także powinien to polecać by nie prowokować wpisów odnośnie swojej bezstronności co do której można mieć uzasadnione obawy (bezstronności lub braku kompetencji - nie wiem co gorsze dla obligatariuszy - dla nas wszystkich w tym i przecież Pana).

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 13 lipca 2012 08:46:16
piotr 111 napisał(a):
Nie czuje się osoba publiczną ale dzięki. Twój wpis spowodował, że sprawdziłem co napisałeś. Przyznaje wpisywanie 10% było bzdurą. Dotychczas miałem do czynienia z licytacjami prowadzonymi przy upadłościach przez syndyka - sytuacja o której pisałem po sprawdzeniu również dotyczyła sprzedaży przez syndyka. Nie jestem prawnikiem, nie znam się na licytacjach i dopiero Twój wpis spowodował że sprawdziłem ( poza pisaniem tutaj mam obowiązki inne i niestety stąd błąd i brak czasu na sprawdzeni - dlatego prosiłem w postach o sprostowanie jak się mylę). Niestety po sprawdzeniu twojego wpisu że w licytacji komorniczej jest inaczej niż przy syndyku jeszcze gorzej to wygląda
I licytacja to min 75% z operatu
II licytacja to 66% z operatu jak pisałeś oczywiście po każdej po minimalnej cenie wierzyciele mogą ja przejąć co przy tylu obligatariuszach mało mozliwe
A jak nie ma chętnego to umorzenie i kolejna licytacja za rok (faktycznie 10% które pisałem jako przykład to bzdura ale dochodzenie roszczeń przy dwóch nieskutecznych licytacjach po roku to jeszcze gorzej wygląda)....

I nawet to kiepsko Pan sprawdził. W przypadku braku chętnych w drugiej licytacji nowa licytacja może być już po 6 miesiącach.

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 13 lipca 2012 09:17:32
piotr 111 napisał(a):

....Nasz pomysł to zorganizowanie dla każdej serii Rady Obligatariuszy (jak twierdzisz kupowanie czasu dla Religi)która powie. Panie Religa w Pana interesie jest abyśmy zaspokoili się w całości z nieruchomości. W związku z tym dzielisz działkę 7,5 ha na działki budowlane po 2000- 3000 m. kw a z naszej strony przedstawiciel danej serii nadzoruje że to wykonujesz. Jak podzielisz stawiamy obligacje w stan wymagalności i jeśli komornik ich nie sprzedasz w II licytacji to każdy obligatariusz przejmuje działki proporcjonalnie do długu (oczywiście nie da się tego tak podzielić dokładnie ale wtedy da się dogadać). Czyli po drugiej nieudanej licytacji przejmujemy grunty w postaci działek budowlanych proporcjonalnie do posiadanych obligacji. I do tego dążę proponując Rady Obligatariuszy dla każdej serii i tak samo beataD....

Przepraszam, ale zastanawia mnie jedna sprawa. O ile się orientuje to działki dzielić może wyłącznie właściciel gruntu a Religa, jak wynika z wpisów na tym forum, właścicielem tych gruntów nie jest. Druga sprawa to to, że to są grunty rolne a więc minimalna powierzchnia działki rolnej 3000m2. Trzecia sprawa to z Pana wpisu wnioskuję, że sądzi Pan iż podział działki rolnej na działki budowlane to sprawa równie łatwa jak podział tortu. A tak nie jest i takie przekształcenia często są niemożliwe lub procedury ciągną się latami. Dodatkowo pojawia się pytanie kto przy ewentualnym przekształceniu poniesie koszty związane z tą procedurą? Chociażby kto zapłaci za ewentualne wyłączenie gruntu z produkcji rolnej, kto zapłaci w tej sytuacji rentę planistyczną czy choćby za geodetę?

krishic
26
Wysłane: 13 lipca 2012 10:19:01
Panie Wieczorek podjal Pan mimo wiedzy i doswiadczenia w zwiazku z praca na rynku kapitalowym szereg blednych decyzji. Wciagnal Pan w te papiery pieniadze rodziny, zlekcewazyl zasady dywersyfikacji itp. Rozumiem, ze teraz zarowno przez wielkosc potencjalnych strat jak i odpowiedzialnosc w oczach rodziny szuka Pan winnego w postaci kogos z zewnatrz. Nie moge sie jednak nadziwic, ze nie kieruje Pan zarzutow bezposrednio w strone Religi tylko tworzy absurdalne teorie. Najpierw, ze wakpil chce przejac grunty za 10% wartosci. Teraz, ze Religa wynajmuje wakpila do postawienia obligacji w stan natychmiastowej wymagalnosci d'oh!. Przeciez gdyby Religa lub wakpil chcieli takiego scenariusza to wystarczyloby kupic po odwieszeniu notowan 1 szt z danej serii i przedstawic do egzekucji. Nie byloby w tej sprawie zadnej dyskusji na forum.
Przy szukaniu winnego zaistnialej sytuacji nie trzeba wiele glowkowac. Spolka nazywa sie Religa, tak jak wiekszosciowy akcjonariusz. Prezesem zarzadu jest Religa. Pomyslodawca i realizatorem ratunkowej emisji jest Religa. Celem emisji jest m.in. przejecie spolki od Religi, odsetek nie placi Religa itd. Czy widzi Pan czyje nazwisko sie przewija w tej sprawie ?

PS. Czekam teraz na Pana teorie, ze wakpil to Religa Anxious
Edytowany: 13 lipca 2012 10:21

posiadacz obligacji
0
Wysłane: 13 lipca 2012 11:38:11
Moim zdaniem GDYBY Religa (spółka) miała jakiekolwiek szanse na spłatę obligacji to by to już dotąd wykonała.
Jako że doszło do obecnej sytuacji to w mojej ocenie oznacza że albo jej właściciel i pracownicy są niekompetentni albo doprowadzili już do całkowitej porażki finansowej i faktycznie nie mają skąd wyczarować kasy.

W pierwszym przypadku im szybciej doprowadzimy do egzekucji tym więcej uratujemy przed ich radosną twórczością.
W drugim może uda im się coś wyczarować ale to nadal mało prawdopodobne.

Za to najciekawsze jest na co zostały zaplanowane i na co przeznaczone dotychczasowe obligacje.
To powinno wyjaśnić nam 90% spraw.

I tu widzę rolę do odegrania przez Autoryzowanych Doradców w Stylu Salwix, CEE Prpoperty i innych.
Oni mogą szybko i tanio to ustalić O ILE TEGO CHCĄ.

A wszelkie inne pomysły to dalsze koleje a nie na teraz. Najpierw konieczne jest WIARYGODNE określenie majątku dłużnika.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

6 7 8 9 10

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,413 sek.

oeerrjup
joyjnueg
ffunxpkj
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hkfqhzjc
uuairogg
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat