PARTNER SERWISU
xskvcghu
5 6 7 8 9

Po bandzie

2mek99
0
Wpisów: 398
Wysłane: 18 marca 2013 19:57:40
Znów sprzedałem trochę Fluid i dokupiłem PMI (kursy spółek się zbliżają).
Biorąc pod uwagę możliwośći generowania przychodów i zysków PMI jest zapewne co najmniej kilkanaście miesięcy z przodu.

EEX 93,6%
Fluid 1,0%
PMI 4,0%
gotówka 1,4%

2mek99
0
Wysłane: 20 marca 2013 04:50:00
Dalsza wyprzedaż Fluida z zamiarem dokupienia PMI. "Uproszczę" portfel i będzie mniej więcej 95 EEX i 5 PMI.

Proporcje trochę się zmieniły bo część gotówki wycofałem z inwestycji.

EEX 94,6%
Fluid 0,6%
PMI 3,8%
gotówka 1,1%

owner
6
Wpisów: 2 876
Wysłane: 21 marca 2013 09:33:49

2mek99
0
Wysłane: 21 marca 2013 15:18:35
Spokojnie. Dopóki nie będzie konkretnych informacji co z tego wynika to nie wpłynie na kurs. Jeżeli ta umowa coś zmieniła to powinna się pojawić nowa prognoza (bo jak rozumiem umowy nie ujawnią).
Trochę dziwne, że podpisali teraz. Wydawało mi się że podpiszą gdy potwierdzą że mają surowiec z Kazachstanu. Być może potwierdzenie zamówień jest niezależne od umowy ramowej. Wobec tego nadal czekamy na zwiększone zamówienia z USA.

W międzyczasie sprzedałem resztę FLUIDa i dokupiłem PMI i terez mam założoną wcześniej relację EEX:PMI 95:5.

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 21 marca 2013 15:42:08
95% w jednej bardzo ryzykownej spółce? Think pomyłka może być bardzo bolesna dla portfela

2mek99
0
Wysłane: 22 marca 2013 04:16:32
Taka strategia. Miała dać szybki wzrost przy dużym ryzyku.

Zresztą ryzykowna to ta strategia była 3 lata temu gdy zaczynałem kupować EEX. Teraz to już dużego ryzyka nie ma. Oczywiście jeżeli ktoś nie patrzy w kategoriach dnia czy tygodnia. A ja już nauczyłem się cierpliwości.

Widzę tu kolegów którzy trzymają po 15-20 spółek i jeszcze co tydzień je wymieniają. To jest dopiero ryzyko. Chyba, że mają czas to wszystko analizować. Ja aż tyle czasu nie mam więc bałbym się skakać z kwiatka na kwiatek. Albo to kupowanie różnych spadających noży typu CEDC.

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 22 marca 2013 08:02:35
Wszystko zależy od punktu siedzenia.
Bliskie stopy oraz duża płynność aktywów w portfelu jest najmniej ryzykowną strategią z punktu widzenia twardych liczb wynikających z testów oraz logiki postępowania w miejscu w którym wszyscy czyhają na moje pieniądze, nagminnie mijają się z prawdą oraz uprawiają lepiej lub gorzej PR.

Tego samego wymagamy od spółki czyli płynności finansowej w ich działalności - dlaczego? Bo tak mówią prawidła biznesu. Inwestowanie to też biznes i jak w każdym biznesie większość dzialaności upada lub dogorywa - wygrywają nieliczni.

Nie należy powyższego pojmować jako bezwzględną pochwałę dywersyfikacji, którą niewielu rozumie właściwie. Dywersyfikacja polegająca na inwestowaniu w kilka spółek ma na celu zwiększenie zysków i nigdy nie ochroni przez dużymi stratami. Dywersyfikuje się zakupy w czasie hossy ponieważ nigdy nie wiemy co bardziej urośnie - to samo podczas bessy doprowadzi nas do najszybszego bankructwa - wtedy spadają wszystkie spółki

Dywersyfikuje się portfel poprzez różne aktywa które nie są skorelowane - np. akcje - lokaty

Chwilowe posiadanie 95 proc. portfela w akcjach jednej spółki niekoniecznie musi być ryzykowne. Wszystko zależy ile to stanowi całości portfela oraz jak blisko jest zlecenie stopu.
W przypadku posiadania tej samej wielkości portfela na długi termin wskazuje, że mamy większe zaufanie i wiarę w spółkę niż głowni właściciele/akcjonariusze którzy swoich akcji na nasza rzecz się pozbywają i nie posiadają ich w takiej ilości pomimo, że często w przypadku małych spółek, jest to ich główny biznes
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 22 marca 2013 08:18

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 22 marca 2013 08:19:39
Z tego co pamiętam 2mek99 ma EEX po cenie średniej dużo niższej niż obecna. Nawet w przypadku zjazdu notowań spółki wyjdzie z dużym zyskiem. Przy takim komforcie na pozycji można sobie pozwolić na duże zaangażowanie procentowe w dany papier.
Edytowany: 22 marca 2013 08:19

Dapi
PREMIUM
0
Wpisów: 993
Wysłane: 22 marca 2013 08:50:06
Oceniając spółki czy to od strony fundamentalnej czy też czysto technicznej opieramy się na danych historycznych - tylko takie posiadamy - i oczekiwaniach.
Czy oceniając wybierzemy spółkę której akcja kiedyś kosztowała 2 zł, następnie 200zł i na końcu 25zł czy może jednak ta która kosztuje 2 zł a kosztowała 1,5zł wcześniej?
W obecnej chwili bardzo lansowany jest social trading.
Czy decydując się na taki rodzaj inwestowania który polega na naśladowaniu czyjegoś portfela - wycenianego codziennie - wybierzemy usera któremu portfel stabilnie rośnie czy takiego który zaczął z 20 tys miał przez chwilę 500tys. a teraz ma 30 tys. ? Stwierdzimy, że ten gość kupe kasy zarobił czy też kupę kasy stracił ?

Odpowiadając sobie na te pytania możemy łatwo sobie odpowiedzieć co cenimy u innych - w jakim kierunku chcemy się poruszać
Rynki mogą pozostać irracjonalne dłużej niż ty możesz pozostać wypłacalny.

Rozbudowane wykresy: http://www.atcharts.pl
Centrum analizy technicznej: http://www.attrader.pl
Edytowany: 22 marca 2013 08:54

GRAF78
93
Wpisów: 1 574
Wysłane: 22 marca 2013 09:12:49
2mek99 napisał(a):
Zresztą ryzykowna to ta strategia była 3 lata temu gdy zaczynałem kupować EEX. Teraz to już dużego ryzyka nie ma.

Zbyt duża pewność siebie bywa zgubna, jak dla mnie teraz EEX jest bardzo ryzykowna bo tak naprawde nic niewiadomo

2mek99
0
Wysłane: 22 marca 2013 22:45:02
Dla mnie w EEX już bardzo dużo wiadomo. Wchodzenie w spółkę, o której wszystko wiadomo nie mam sensu bo jej kurs jest na zbyt wysokim poziomie.

Oczywiście może się zdarzyć, że kometa uderzy w ziemię i wszystko się rozleci ale wtedy najmniej będę się martwił o kurs EEX.

Jeżeli kometa nie uderzy to spółka ma przed sobą 1,5 roku dużego wzrostu przychodów i zysków. Początek 2015 to dla mnie moment w którym powinienem wyjść z części akcji bo wtedy wzrosty na innych firmach mogą być wyższe (np. Fluid, Medical, itd.)

Z PMI wyjdę szybciej bo łatwo skopiować ten model działalności (a przynajmniej tak mi się wydaje).

2mek99
0
Wysłane: 5 kwietnia 2013 23:04:30
Podliczyłem wyniki za I kwartał.
Zysk na EEX, Fluid i PMI. Strata na Cormay.
Ogółem zysk 24%. Ponieważ liczę na 100% w tym roku to na razie jestem "na kursie, na ścieżce". Oby się jakaś mgiełka nie pojawiła.

2mek99
0
Wysłane: 9 kwietnia 2013 21:40:14
Portfel sam "się koryguje".

W związku z dynamicznym wzrostem PMI i zastojem na EEX teraz wygląda tak

EEX 88%
PMI 8%
gotówka 4%

PMI rośnie zgodnie z przewidywaniami chociaż może trochę za szybko jak na mój gust. Tak czy siak w przypadku obu firm kluczowy może być koniec kwietnia i maj gdy PMI ogłosi wyniki za Q1 oraz prawdopodobnie nową prognozę na 2013 a EEX (oprócz wyników za Q1) podpisze nowe kontrakty na mikrosferę z dostaw z nowych źródeł co również może prowadzić do korekty prognozy na 2013. Oczywiśćie obie prognozy powinny wg wszelkich znaków na niebie pójść w górę.

Na dziś wydaje mi się, że nie będę robił znaczących zmian w portfelu. Gdzieś koło września/października prawdopodobnie pożegnam PMI (jeżeli wzrost będzie nadal tak dynamiczny) i przerzucę całą kasę na EEX. Pomimo wiary w duży wzrost przychodów i zysków PMI w 2013 nie widzę za bardzo jak ta firma mogłaby w kolejnych latach dynamicznie rosnąć. No, ale może coś się zmieni w tym temacie.

2mek99
0
Wysłane: 10 kwietnia 2013 19:25:05
EEX zabił mi ćwieka. Przyspieszyli publikację raportu za Q1.
To może oznaczać tylko jedno - lepsze wyniki.

Pytanie czy jednocześnie (lub w okolicy raportu) poinformują o zamówieniach z USA na II połowę roku (z jednoczesnym potwierdzeniem zwiększenia pozyskania mikrosfery od dostawców). Oczywiście te wszystkie informacje musiałyby oznaczać zwiększenie prognozy.

Zaczynam obmyślać strategię polegającą na
1. Sprzedaży PMI, zakupie EEX pod koniec kwietnia.
2. Poczekanie do raportu EEX, sprzedanie akcji po dobrym info.
3. Zakup PMI jeszcze przed raportem i możliwą zmianą prognozy
4. W zależności od danych za Q1 oraz prognoz na 2013 alokować akcje między obie firmy (w tym przypadku sprzedanie części PMI i ponowny zakup EEX.

Czyż nie wspaniały plan?
Jest jednak trochę niewiadomych.

Raport (zwłaszcza w przypadku PMI) może być gorszy (niż spodziewają się rozpaleni do czerwoności akcjonariusze) i zamiast zarobku będzie wtopa.

Nataniel
5
Wpisów: 167
Wysłane: 10 kwietnia 2013 21:47:42
PMI fajnie wyglądało jak spokojnie rosło ale podawane co chwilę raporty zamówień rozpaliły wyobraźnię i tak teraz trochę strach;). Hurra optymistyczne komentarze płynące ze spółki w stylu "po zmianie zarządu stanie się jedną z najlepiej zarządzanych firm w Polsce" też pokazują, że nie tylko akcjonariusze ale wszyscy już widać lekko odlecieli ;)Boo hoo!

2mek99
0
Wysłane: 17 kwietnia 2013 22:01:01
Jozefkkk napisał(a):
PMI walnęło prognozę 3 milony zysku netto przy stracie 2 lata wstecz i groszowych wartościach KW, zmiana działalności, itp. jednak rynek już w pełni dyskontuje tą nieprawdpodobną prognozę, także 100% w najbliższym czasie raczej nie urośnie, a o 50% spaść może a i owszem.

No Józefie. Chyba nie doczytałeś że spółka zmieniła zupełnie działalność więc co było przed grudniem nie ma znaczenia.
Jako pokazał czas 2 krotny wzrost jest możliwy hello1

2mek99
0
Wysłane: 17 kwietnia 2013 22:08:05
2mek99 napisał(a):
PMI przez najbliższy rok będzie miała (wg mnie) bardzo dynamiczny wzrost przychodów i zysków.
Nie zdziwię się jeżeli zarobią z 6 mln (chociaż 1 kwartał może być jeszcze słaby bo sporo mają kosztów operacyjnych). Cena może dojść spokojnie do 6 zł. 6 mln zysku, 10 mln akcji, C/Z=10.

Więc chciałby oczywiście na tym skorzystać.

Co do przyszłości to nie jestem pewien. Wydaje mi się, że ten model biznesowy można bardzo łatwo skopiować (patrz pożyczki jednodniowe, na komórkę, itp.) więc w ciągu roku zajmie się tym więcej firm, spadną prowizje i zyski.
Jeżeli się mylę to może potrzymam spółkę dłużej :-)

Zacytuję siebie. Prognoza to teraz 6 mln. A to chyba nie koniec. W związku z tym moje założenie o kursie 6 zł na koniec roku jak najbardziej prawdopodobne.

Co mnie cieszy to to, że na obecnych poziomach kursów EEX i PMI obie spółki wg mnie powinny wzrosnąć do końca roku około 2-2,5 raza. Mam więc mniejszy dylemat czy przerzucać kasę między nimi.

Będę pewnie trzymał obecne proporcje.
Mimo wszystko PMI jest dużo bardziej ryzykowna bo opiera się na jednym człowieku. Poza tym dynamiczny wzrost w kolejnych latach jest mało prawdopodobny. Chyba, że wejdą na rynek chiński i indyjski :-)

Jozefkkk
0
Wpisów: 151
Wysłane: 17 kwietnia 2013 23:44:43
Co do EEX podzielam entuzjazm, ale PMI nadal mnie nie przekonuje.

Działalnością operacyjną Spółki jest handel złotem. Jak wpłynie na marżowość i zarobki formujący się trend spadkowy na rynku surowcowym (na złocie)?

Zastanawia mnie też gdzie leży przewaga Spółki, w ten biznes może każdy wejść, z takim samym skutkiem, oni wystartowali z zerowym kapitałem = bariery wejścia nie istnieją.

2mek99
0
Wysłane: 20 kwietnia 2013 07:46:13
2mek99 napisał(a):
Zaczynam obmyślać strategię polegającą na
1. Sprzedaży PMI, zakupie EEX pod koniec kwietnia.
2. Poczekanie do raportu EEX, sprzedanie akcji po dobrym info.
3. Zakup PMI jeszcze przed raportem i możliwą zmianą prognozy
4. W zależności od danych za Q1 oraz prognoz na 2013 alokować akcje między obie firmy (w tym przypadku sprzedanie części PMI i ponowny zakup EEX.

Czyż nie wspaniały plan?
Jest jednak trochę niewiadomych.

Raport (zwłaszcza w przypadku PMI) może być gorszy (niż spodziewają się rozpaleni do czerwoności akcjonariusze) i zamiast zarobku będzie wtopa.

Sytuacja się zmienia dynamicznie. Mój plan stał się częściowo nieaktualny. PMI podało prognozę dużo wcześniej. Teraz pytanie czy wynik za Q1 jeszcze podbije kurs czy raczej nie. Dodatkowo parę dni później PMI poda po raz pierwszy miesięczne wyniki sprzedaży (za kwiecień).

Teoretycznie mogę zarobić jeszcze więcej bo akurat PMI poszedł mocno w górę a EEX spadł więc zamiana staje się korzystna. Pewnie więc pozostanę przy oryginalnym planie i sprzedam PMI w przyszłym tygodniu (znaczącą część pakietu) oraz kupię EEX.

Ryzyko jest takie, że jeżeli wyniki EEX będą słabe, zamrożę kasę w EEX a ewentualne wycofanie jeszcze bardziej obniży kurs to stracę. Z kolei przejście na PMI może być bolesne jeżeli wyniki za Q1 zawiodą akcjonariuszy (a może się tak stać bo pewnie mieli spore koszty otwierania biznesu w W. Brytanii i Niemczech).

No ale kto nie ryzykuje ten nic nie ma.

Jestem w trakcie konsolidacji wszystkich kredytów branych na zakup akcji. Moja sytuacja finansowa powinna więc stać się dużo bardziej stabilna. Obecnie muszę sprzedawać trochę akcji aby spłacać kolejne raty kredytowe. No i jeszcze gotówka na rozliczenie PITów. Wydłużę okres spłaty do 10-20 lat co oznacza, że znów będę w stanie co miesiąc akumulować akcje bo będę miał nadwyżki gotówki. Wkrótce jeszcze bonusik za zeszły rok w pracy i będzie można znów poszaleć za zakupach w galerii handlowej GPW :-)

Plan porzucenia etatu ziści się najwcześniej w drugiej połowie 2014 lub pierwszej 2015 gdy będzie jakaś sensowna dywidenda z moich spółek.

2mek99
0
Wysłane: 6 maja 2013 09:47:42
2mek99 napisał(a):
Podliczyłem wyniki za I kwartał.
Zysk na EEX, Fluid i PMI. Strata na Cormay.
Ogółem zysk 24%. Ponieważ liczę na 100% w tym roku to na razie jestem "na kursie, na ścieżce". Oby się jakaś mgiełka nie pojawiła.

Podzieliłem całość akcji na dwa "podportfele".

Jeden "stabilnego wzrostu" to w całości EEX. W drugim "agresywnym" będę się bawił z różnymi akcjami. Przewinąl się tam już Fluid, Cormay a teraz PMI.

Stabilny wzrost to 62% a agresywny 38% całości portfela.
Na stabilnym za okres od 1 stycznia do końca kwietnia mam zysk 25% na agresywnym 36% a na całym portfelu 29%.

Po 4 miesiącach licząc liniowo powinienem mieć około 33% (zakładając 100% na koniec roku). Więc trochę poniżej ścieżki ale liczę, że w maju się mocno odkuję zarówno na EEX jak i na PMI. Na razie nie widzę innych kandydatów do portfela (agresywnego).

Edytowany: 6 maja 2013 09:48

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

5 6 7 8 9

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

aqbawqig
kjkxzszw
pvmfxhco
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
exgmozei
eymyiamq
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat