0 Dołączył: 2014-06-13 Wpisów: 104
Wysłane:
17 września 2014 16:15:14
Pewnie ktoś kupuje miejmy nadzieje iż jest to EKA ale nie wiem czy mają obowiązek ogłaszać ile skupili bo Catalyst to nie GPW i zasady inne.
|
|
0 Dołączył: 2012-08-11 Wpisów: 146
Wysłane:
17 września 2014 16:20:47
Będą, zgodnie z raporem z 27.06. 24/2014 pkt 7 Cytat:7. Informacje o nabyciu obligacji własnych Zarząd Spółki będzie przekazywał do publicznej wiadomości odpowiednimi raportami bieżącymi.
|
|
0 Dołączył: 2012-08-11 Wpisów: 146
Wysłane:
17 września 2014 16:49:27
|
|
|
|
0 Dołączył: 2014-05-02 Wpisów: 175
Wysłane:
17 września 2014 17:05:19
Dobrze że wydali komunikat. Wygląda na to że sprzedadzą część wierzytelności i zrolują dług, tak jak było proponowano tu wcześniej.
|
|
24 Dołączył: 2011-11-23 Wpisów: 480
Wysłane:
17 września 2014 17:55:54
Czesc!
Uważam, że w świetle tego komunikatu powinniście zaczac działac jak jeden podmiot
domyślam się, że aktywni na tym forum i zaglądający na ten wątek mają po kilka - kilkanaście sztuk chocby 1 serii
ja (pomijając kwestię jakości zabezpieczenia) rozdzielam obligacje EKA na 2 kategorie a) EKA1014 oraz EKA1214
b) reszta
w świetle tego co napisała spółka w komunikacie uważam, że posiadacze obligacji pierwszej grupy muszą liczyc się z tym, że zaproponowana zostanie im częsciowa rolka, jeśli zabezpieczenie pozostanie na tym samym poziomie nominalnym, a co za tym idzie jego lewar względem kupionych obligacji będzie wyższy, chyba nie pozostanie Wam nic innego jak to przyjąc, szczególnie że prawdopodobnie znajdzie się wiele osób ktore ma też obligacje z drugiej grupy, wtedy nawet jesli odzyskacie czesc kasy z zabezpieczenia na tej serii, na reszcie bedzie mogiła
jeśli chodzi o drugą grupę, nie wiem czy rozwiązaniem nie byłoby zrobienie nowej emisji konsolidacyjnej, wykupującej wszystkie dotychczasowe serie, wprowadzającej nowe WEO, w których byłby zapis, że środki ze sprzedaży (wspomniana w artykule) pakietu wierzytelności w całości (w 90% bo reszta na obowiązkowe wykupienie reszty obligow 1 grupy?) zostają natychmiastowo przeznaczone na przedterminowy wykup obligacji + zapis o zagwarantowanej czasowej amortyzacji, gdyby do takiej sprzeday nie doszło np. po 6 miesiącach od emisji + w przypadku znalezienia inwestora też zagwarantowanie częściowe wykupienie obligacji
w BBI ZENERIS to się udało
po całej operacji zostanie nowy rodzaj biznesu, odchudzona organizacja - nowe życie, może mniejsze ale zdrowsze i lepsze
jedno jest pewne, musicie działac razem, w pojedynke to wszystko się wywróci
|
|
5 Dołączył: 2012-03-02 Wpisów: 1 225
Wysłane:
17 września 2014 18:17:53
info jak info...
zobaczymy jak będzie z realizacją...
|
|
2 Dołączył: 2013-02-11 Wpisów: 495
Wysłane:
17 września 2014 18:47:50
info chyba pozytywne, choć od samego mówienia to jeszcze nic sie nie zrealizowało:) ale chęci widać:)
|
|
0 Dołączył: 2013-12-07 Wpisów: 78
Wysłane:
17 września 2014 19:02:35
info, które powinno zahamować spadki. W końcu jest jeszcze pewna przestrzeń. Miał być zastój po stronie SKUPU,... bo kto kupuje bezwartościowe papiery. Chyba nawet w czerwcu nie było takiego obrotu w ciągu jednego dnia
Przynajmniej odpowiedziałem sobie na retoryczne pytanie - kto kupuje EKA ?
Paradoksalnie niskie kursy EKA mogą być atutem dla e-Kancelarii w rozmowie w sprawie rolek.
|
|
0 Dołączył: 2014-09-16 Wpisów: 46
Wysłane:
17 września 2014 19:14:33
info jak info. a co niby mieli innego powiedziec? znam tylko jedna spolke, ktora przyznala, ze bedzie klops i nie wyplaci kuponu i nie splaci nominalu. spolka obecnie w stanie upadlosci ukladowej. pozostali wszysy co do jednego do SAMEGO konca mowili, ze jest dobrze i kasa na splate bedzie... do ostatniej chwili tak mowili, wiec radze do tego podchodzic z dystansem bo od gadania na splate sie pieniadze nie znajda. co do zabezpieczenia i rozroznienia serii jak to kolega wczesniej napisal - te zabezpieczenia sa nic nie warte. na innej spolce mialem o wiele lepsze zabezpieczenia bo na nieruchomosci i gruntach i... do dzis g...o z tego mam, serie wiec sa jesli chodzi o ryzyko rownozedne, jesli chodzi o sposob dochodzenia roszzen to tu oczywiscie droga jest inna ale niech ci co je maja nie ludza sie, ze cos z zabezpieczenia dostana...
i zeby nie bylo - wszystko powyzze pisze z doswiadczenia wlasnego.
|
|
0 Dołączył: 2014-09-16 Wpisów: 46
Wysłane:
17 września 2014 19:22:51
i jeszcze do tych co pisza o skupie - zastanowcie sie dokladnie co piszecie. przemyslcie to i policzcie. wczoraj liczylem - na rynku jest okolo 400 tys pln w 1014 i 1214 w arkuszu, przy czym przyjalem ze drugie tyle co widac dojdzie w trakcie likwidacji arkusza. no i gdzie tu jest ten waz mega deal? jak do splaty nadal zostaje 8-9 mln (na oko licze wiec nie lapcie za slowka) a w kasie tylko 3 mln? pewnie ze zarobia na tym ale to nie rozwiaze nagle problemu. wy chyba nie widzicie minusow tej spolki lbo nie chcecie ich zobaczyc. ja niestety widze bo juz wczesniej tez nie chcialem i mnie catalyst wyleczyl z tego. rolka w tej sytuacji bedzie bardzo trudna do zrobienia, sami z reszta mowiliscie, ze ich wysmiewaliscie jak dzwonili z seria S. wiec albo emisja albo inwestor. na wystarczajaca emisje sa za mali a inwestor... coz... ta bajke juz nie raz slyszalem... zycze nam wszystkim szczescia bo naprawde bedzie nam potrzebne
Edytowany: 17 września 2014 19:23
|
|
|
|
Wysłane:
17 września 2014 19:30:21
chudy
Masz 100% racji, tyle że Ci co śmiali się z udziału w nowej emisji nigdy nie brali pod uwagę jednej kwestii
albo weźmiesz, odzyskasz sporo albo się będziesz śmiac z jakies Pani A.M. i nie będiesz miec nic
cos (powyżej 50%) albo nic zmienia perspektywę - Ty to wiesz, może częśc z użytkowników tego forum jeszcze tego nie rozumie
podkreślam, połączcie siły, wystosujcie pismo z propozycjami do spółki - z tego da się wyjąc jeszcze pieniądze,
|
|
Wysłane:
17 września 2014 19:42:30
no to może ktoś by coś zainicjował.....ja jestem na tak:)
|
|
0 Dołączył: 2013-12-07 Wpisów: 78
Wysłane:
17 września 2014 20:16:42
yodyod
Masz rację. Trzeba patrzeć konstruktywnie. Sytuacja jest poważna, ale jeszcze nie beznadzieja. Dalsze nakręcanie spowoduję,że serie zatrzymają się na poziomie 20. Wyniki spółki w tym roku są na stałym poziomie. Co takiego stało się, że w ciągu niecałych trzech m-cy niektóre serie pikowali o 50 i więcej ? Osoby, które skupują EKA widzą to inaczej.
|
|
0 Dołączył: 2014-08-31 Wpisów: 15
Wysłane:
17 września 2014 22:47:58
proponuję w pierwszej kolejności przejrzeć dokładnie bilanse publikowane przez emitenta następnie zamienić myślenie 'konstruktywne' na realistyczne a na koniec humorystycznie, aczkolwiek życzę Wam wszystkim abyście nie zostali kolejnymi wy*ymanymi na polskiej szulerni zwanej catalyst www.youtube.com/watch?v=uxCGSW...
|
|
Wysłane:
18 września 2014 12:26:21
zastepca!
a patrzyłeś na kurs PRESCO np. w tym roku, nie wspominając o wynikach wiesz jaki jest powód tego podwójnego wodospadu podpowiem brak możliwości kupna pakietu wierzytelności po atrakcyjnej cenie + wejście na rynek ROSYJSKI!!!!
wczoraj z EKA ktoś dał publiczny sygnał, że jest coś na sprzedaż, czyli do kupienia - na pewno w lepszej niż normalnie cenie, więc będę z ciekawością obserwował
tu się dużo może wydarzyc, paradoksalnie również dobrego
to nie jest pierwsza spółka, która zorientowała się, że ten biznes nie jest dla NIEJ
zawsze się można odchudzic
ja 2 kg w miesiącu wrześniu np
pozdrawiam
|
|
PREMIUM
522 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
18 września 2014 12:45:09
Chciałem tylko nieśmiało zauważyć, że według największej spółki w tej branży nie istnieje coś takiego jak wtórny rynek wierzytelności...
|
|
Wysłane:
18 września 2014 13:05:18
sprzedać zawsze można i wszystko....kwestia za ile:)
|
|
0 Dołączył: 2013-04-17 Wpisów: 43
Wysłane:
18 września 2014 13:31:23
Firmy windykacyjne przecież wiedzą, że uda im się odzyskać tylko część i na pewno przed zakupem zadadzą sobie pytanie, dlaczego EKA sama tego nie zrobiła? Nie wiem czego oni tam nakupowali, ale może to jest gorący kartofel, którego nikt nie będzie chciał łapać. Nie chcę być przesadnym pesymistą, ale nie chcę też zakładać, że na pewno znajdzie się ktoś, kto się połasi. Nawet jak będzie taniej niż normalnie, to pozostaje pytanie ile uda się z tego wyciągnąć i, co ważne, jakim nakładem pracy. Koniec końców, może się przecież okazać, że lepiej kupić droższe długi, ściągnąć z nich nawet mniej, ale zrobić to szybciej. Miejmy nadzieję, że tak nie jest, a EKA ma sensowny pakiet, tylko nie umie go wyegzekwować.
|
|
0 Dołączył: 2014-07-12 Wpisów: 34
Wysłane:
18 września 2014 14:57:32
Na to pytanie mysle, ze odpowiedz jest prosta. e-Kancelarii po prostu zabraklo czasu. Nabyte portfele dopiero co zaczynaja sie "rozpedzac". Wiekszosc spraw jest dopiero na dlugotrwalym etapie polubownym. Gdyby nie koniecznosc splacania obligacji juz w najblizszych miesiacach, to mysle ze nabyte portfele przynioslyby oczekiwane i planowane zyski. Na to jednak potrzeba pewnie jeszcze kilku lat...
|
|
2 Dołączył: 2010-09-25 Wpisów: 426
Wysłane:
18 września 2014 15:40:12
kiedyś prezes wypowiadał się, że największe odzyski są w pierwszym roku, praktyka innych firm pokazuje, że do 3 lat. Najwięcej kasy z obligów było w 2011 i wtedy + 2012 szaleli na zakupach. Więc czas na rozkręcenie raczej był.
Przychód roczny (odzysk) z portfeli eKancelarii to nieco ponad 3 mln zł. Od tego trzeba odjąć koszty prawne, ludzkie itp. Raczej trzeba założyć, że przychód roczny będzie spadać, to co daje się odzyskać - odzyskuje się na początku. Pozostaje pytanie za ile warto kupić coś co daje 3 mln. przychodu dziś, a nie wiadomo ile jutro, czyli zdyskontować prognozowane przepływy.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.