PARTNER SERWISU
bkenllel
10 11 12 13 14

GETIN NOBLE (Catalyst)

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 9 stycznia 2016 16:56:03
Patrząc na kurs CHF/PLN wydaje mi się, że ludzie długo nie wytrzymają kursu ponad 4, i będą mocno protestować.

Pozostaje pytanie o ostateczny kształt tej ustawy, jeśli okaże się, że, jest ona mało ciekawa (mówi się o powrocie do koncepcji kredytu sprawiedliwego) to wcale w bankach nie będzie z tego powodu strasznego zamieszania. Choć są ludzie, którzy zdecydują się oddać klucze i zapomnieć o kredycie (podobno jedna z opcji).

Moim zdaniem, w tym roku zobaczymy orzeczenia Sądów, obalające cały mechanizm indeksacji do CHF, jest wiele takich pozwów złożonych przeciwko Getinowi. Jeśli okaże się, że sam mechanizm tego "kredytu" był wadliwy, to dopiero może byc dla Banku tsunami.
Edytowany: 9 stycznia 2016 16:57

Beagle
0
Wpisów: 32
Wysłane: 9 stycznia 2016 19:49:31
BIK publikuje dane o spłacalności kredytów hipotecznych. Wynika z nich, że kredyty frankowe cały czas spłacają się lepiej niż złotowe. W końcu były one dostępne przede wszystkim dla "wybranych", czyli ludzi o jako-takiej sytuacji finansowej. Wysoki kurs na pewno zaboli, ale frankowiczów cały czas będzie stać na spłatę rat. Zwłaszcza przy ujemnych stopach stosowanych przez SNB. Ludzie z największymi problemami będą mogli dodatkowo zwrócić się o pomoc do Funduszu Wsparcia Kredytobiorców (mechanizm opisany w podlinkowanych w poprzednim poście raportach).

W związku z tym uważam, że protesty nie będą wcale miały dużej skali. Zresztą PiS pokazał już, ile obchodzą go demonstracje (ustawa medialna, TK, etc.). Trudno mi uwierzyć, że zaryzykuje budżet dla grupki frankowców. Przedstawi jakieś propozycje, zadeklaruje pomoc, ale w życie raczej nic nie wejdzie.

Największym zagrożeniem są wspomniane przez Ciebie pozwy sądowe. Można potencjalnie kłócić się o umowy, które przewidują indeksację do CHF (ale nie kredyty denominowane) i kwestionować sposób naliczania spreadów. Pytanie, jaki odsetek kredytów frankowych udzielonych przez GNB jest "indeksowanych".

darektomczyk
4
Wpisów: 88
Wysłane: 11 stycznia 2016 08:32:43
topfacet napisał(a):
Patrząc na kurs CHF/PLN wydaje mi się, że ludzie długo nie wytrzymają kursu ponad 4, i będą mocno protestować.

Zapominasz, że zdolność kredytowa i wysokość raty były liczone przy innym poziomie LIBORu. Rata frankowiczów najczęściej niewiele się zmieniła. Problem pozostaje fakt, że są przykuci do mieszkania, bo LTV przekracza znacząco 100 proc. Nagłośnienie sprawy w mediach trzeba raczej traktować jako walkę o swoje przez dziennikarzy. Oni należą do tej tzw. klasy średniej, która te kredyty pobrała.
Beagle napisał(a):

Zresztą PiS pokazał już, ile obchodzą go demonstracje (ustawa medialna, TK, etc.). Trudno mi uwierzyć, że zaryzykuje budżet dla grupki frankowców. Przedstawi jakieś propozycje, zadeklaruje pomoc, ale w życie raczej nic nie wejdzie.

Wcześniej, czy później wejdzie. Tylko to nie budżet bezpośrednio do tego dołoży, a same banki i ich klienci (albo obecni frankowicze wezmą na siebie cześć kosztów przewalutowania, albo nowi klienci przez wyższe prowizje, opłaty i marże. Wiele zależy od postawy PKO i innych banków w rękach Skarbu Państwa, bo to one mogą zdecydować w jakim stopniu koszty przeniesione będą na klientów banków.

Marc0101
0
Wpisów: 237
Wysłane: 11 stycznia 2016 12:55:30
Ministerstwo Skarbu Państwa nie wyklucza możliwości zaangażowania kapitałowego PZU i PKO BP w sektor górniczy, ale żadnych decyzji nie ma - poinformował dziennikarzy minister skarbu Dawid Jackiewicz.
www.bankier.pl/wiadomosc/MSP-n...

Dla obligatariuszy informacja pozytywna.
Jeżeli PKO straci kasę na górników to nie będzie jej na dopłaty do przewalutowania franciszkanów.
Zwiększa się szansa na olanie zadłużonych w CHF.
salute

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 12 stycznia 2016 00:05:24
@Marc0101

Ten człowiek bredzi. To typowa "leninowska kucharka" oderwana granatem od pługa. Zapewne nie odróżnia nawet ROE od ROA. Nie mówiąc o czymś takim jak współczynniki wypłacalności, czy tajemna "wiedza" o tym, że nie ma w PL banków inwestycyjnych... jedyne co może zrobić to udzielić lewych kredytów na grube miliardy albo dokapitalizować kopidołów akcjami "czempionów". Choć oczywiście mogę się mylić. Każdy chyba tutaj dobrze zdaje sobie sprawę, że inwencja w wyprowadzaniu majątku ze spółek jest w tym kraju wysoko rozwinięta. Niemniej jednak uprzedzanie ofiar o tym co zamierza się im przykrego zrobić wydaje mi się skrajnie niepoważne...
Edytowany: 12 stycznia 2016 00:06

Marc0101
0
Wysłane: 12 stycznia 2016 12:47:20
Może wie co to ROA a może nie.
Ja wiem że system stworzony przez Kleptokracje Obywatelską był nie do przyjęcia.
Jeżeli PIS zacznie wojnę z górnikami, angelą makrelą i mediami jednocześnie to ją przegra.
A jak PIS przegra to wróci stare i już do końca życia będziemy oglądać bezkarność prezesów złodziei i nieudolność teoretycznego państwa.

Anxious

Marek Butelka
0
Wpisów: 171
Wysłane: 12 stycznia 2016 17:20:23
Masz rację, gorzej niż za rządów złodziei być już nie może i jakieś koszty odchodzenia od tego muszą być, ale tutaj nie mamy do czynienia z cynizmem, a głupotą (ignorancją). Takimi wypowiedziami można zrujnować w gospodarce więcej niż górnicy i wtedy stare z dużym prawdopodobieństwem wróci. Sygnał jest czytelny - ważnym decydentem jest zupełny dyletant. Gdy ucieknie kapitał i skoczą stopy to pozostanie tylko drukować puste pieniądze.
Edytowany: 12 stycznia 2016 17:30

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 12 stycznia 2016 17:28:03
gpwinfostrefa.pl/GPWIS2/pl/com...

Istotne z punktu widzenia oceny spółki.

Zastanawia fragment
Cytat:
Zgodnie z przywołanym pismem, Bank ma wpłacić składkę w wysokości 134.056.120,95 PLN do dnia 18 lutego 2016 roku. Bank jednocześnie wystąpił do Rady Funduszu o wyciąg z uchwały Rady z podaniem daty jej podjęcia.

mrk
mrk
26
Wpisów: 1 968
Wysłane: 12 stycznia 2016 22:43:35
wydaje się, że to kwestia tego, że zastanawiają się czy wrzucić to jeszcze w IV kwartał 2015 czy już w 2016. W IV kwartale i tak spodziewana jest strata przez SK Bank, więc może już lepiej rozpoznać wszystko w IV kwartale

Marc0101
0
Wysłane: 12 stycznia 2016 22:47:12
Marek Butelka napisał(a):
Masz rację, gorzej niż za rządów złodziei być już nie może i jakieś koszty odchodzenia od tego muszą być, ale tutaj nie mamy do czynienia z cynizmem, a głupotą (ignorancją). Takimi wypowiedziami można zrujnować w gospodarce więcej niż górnicy i wtedy stare z dużym prawdopodobieństwem wróci. Sygnał jest czytelny - ważnym decydentem jest zupełny dyletant. Gdy ucieknie kapitał i skoczą stopy to pozostanie tylko drukować puste pieniądze.

wave wave wave
Niestety zawsze może być gorzej. d'oh!
Na razie popieram to co robi PIS ale jeżeli doprowadzi do upadku systemu bankowego to stracę resztki optymizmu co do przyszłości Polski.
Po za tym nie wiemy co tak naprawdę zamierzają zrobić może to tylko podpucha dla uspokojenia górników.
Trzeba poczekać rok jak ktoś chce to trzymając USD a jak nie to można mieć obligacje GNB mamy wolny kraj można nawet oddać kasę cwaniakowi pokroju Ściborskiego.
wave wave wave
Nie chcesz się denerwować pisuarami kup USD za całość kasy i śpij spokojnie.

topfacet
178
Wpisów: 3 453
Wysłane: 13 stycznia 2016 18:53:49
Beagle napisał(a):
BIK publikuje dane o spłacalności kredytów hipotecznych. Wynika z nich, że kredyty frankowe cały czas spłacają się lepiej niż złotowe. W końcu były one dostępne przede wszystkim dla "wybranych", czyli ludzi o jako-takiej sytuacji finansowej. Wysoki kurs na pewno zaboli, ale frankowiczów cały czas będzie stać na spłatę rat. Zwłaszcza przy ujemnych stopach stosowanych przez SNB. Ludzie z największymi problemami będą mogli dodatkowo zwrócić się o pomoc do Funduszu Wsparcia Kredytobiorców (mechanizm opisany w podlinkowanych w poprzednim poście raportach).

W związku z tym uważam, że protesty nie będą wcale miały dużej skali. Zresztą PiS pokazał już, ile obchodzą go demonstracje (ustawa medialna, TK, etc.). Trudno mi uwierzyć, że zaryzykuje budżet dla grupki frankowców. Przedstawi jakieś propozycje, zadeklaruje pomoc, ale w życie raczej nic nie wejdzie.

Największym zagrożeniem są wspomniane przez Ciebie pozwy sądowe. Można potencjalnie kłócić się o umowy, które przewidują indeksację do CHF (ale nie kredyty denominowane) i kwestionować sposób naliczania spreadów. Pytanie, jaki odsetek kredytów frankowych udzielonych przez GNB jest "indeksowanych".

Z tego co wiem to getin ma tylko indeksowane, w banku nie było CHF aby dawać CHF fizycznie klientom.

zi
zi
0
Wpisów: 191
Wysłane: 26 stycznia 2016 14:43:46
A dziś to wysyp obligów jakby Leszek miał upadłość niebawem ogłaszać. Coś wisi w powietrzu?

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 26 stycznia 2016 15:07:52
wisi przewalutowanie fraków i to kaplica dla banku Pray

zi
zi
0
Wysłane: 26 stycznia 2016 15:09:19
Przewalutowanie to wisi od pół roku w różnych wersjach.

Marc0101
0
Wysłane: 26 stycznia 2016 15:29:44
Nie wiem jak inni ale ja wywaliłem 10szt. GBN0318 pop przeczytaniu tego.

Szwajcaria: rekordowa nadwyżka handlowa w 2015 r.

www.pb.pl/4420794,61761,rekord...

Resztówkę GNB1220 wywalałem bo kurs akcji GNB spadał od kilku dni.
Teraz się wyrównało i rentowności obligacji dostosowały się do kursu banku.
Co będzie z bankiem zobaczymy - wcale bym się nie zdziwił jakby za rok po GNB pozostały by tylko złe wspomnienia i niespłacone obligi.

Ps. zobaczcie jaki nie efektywny jest teraz rynek obligi MWTxxxx nie powinny byś wyceniane lepiej od GNBxxxx z chodzą w okolicach nominały - OJ zagrałbym jakby się dało MWT0618 na shorta love4 .

addison
190
Wpisów: 3 286
Wysłane: 26 stycznia 2016 21:52:02
o tym głośno nikt nie powie, ale gnb jest pod mocną presją od jakiegoś czasu. Media nic nie napiszą bo mogłyby spowodować lawinę. NWZA uchwaliło możliwość emisji akcji za 240mln, ale to kropla jakby zaczęło się dziać.

co do nadwyżki handlowej, kilka lat temu czytałem ciekawy artykuł na temat właśnie mocnego franka, gospodarki szwajcarskiej i perspektyw. mocna waluta wymusza innowacje, lepszą jakość i to buduje przewagę na przyszłość. Słaba waluta rozleniwia i mamy to obecnie realizowane.

Frank nie jest przewartościowany patrząc na gospodarki, jest natomiast poprzez dodruk, ale obecnie nikt nie patrzy ile drukarki naprodukowały towaru. Co Szwajcarzy zrobią z drogim frankiem w stosunku do innych walut, dostępnym przez szwajcarskie firmy w ogromnych ilościach po niskich stopach? Powinni wyjść z tym kapitałem na zewnątrz i przejmować co lepsze kawałki tortu na świecie.

a getin, robi się coraz cieplej a to nie jest SKBank.

Marc0101
0
Wysłane: 26 stycznia 2016 22:22:28
"Powinni wyjść z tym kapitałem na zewnątrz i przejmować co lepsze kawałki tortu na świecie."

Nie przypuszczam żeby im na to pozwolono może w takim bantustanie jak POlandia.

Ale np. w USA nikt im nie pozwoli wykupić czegoś z realną wartością za doklikane CHF.

Jak za doklikane CHF kupują doklikane euro lud dolary jest OK niechby tylko doklikańce zaczęli wymieniać na złoto lub coś innego z realną wartością klawiatury by im się od klikania spaliły a złota za to klikanie i tak by nie dostali zbyt wiele.

Think Think Think

Marc0101
0
Wysłane: 27 stycznia 2016 14:23:28
W GNB nie tylko kurs leci na pysk.
www.gowork.pl/opinie_czytaj,27...
Jestem "internetowym doradcą finansowym" w Getin Banku na Domaniewskiej.
Czym się zajmuję? Sprzedaż rachunków, lokat, kredytów, debetów do konta, oraz wydzwaniam do klientów żeby w końcu zaczęli korzystać z rachunków.

Kiedyś było tu na prawdę spoko, jak wszędzie w sprzedaży jest nacisk ale premia była nie raz w wysokości podstawy (2000 brutto) czy nawet wyższa, choć i zdarzały się gorsze miesiące jak wszędzie... Social fajny, multisport (około 40zł/msc), Medi-Cover (Darmowy), na święta o połowę obcięty social w porównaniu do zeszłego roku ale w momencie gdy część nie dostanie wcale premii to na święta ich to ratuje...

Od kilku miesięcy wszystko leci na pysk po równi pochyłej. Tzn. wykręcili bardzo ciężkie do zrobienia targety przez co premie teraz są u większości w wysokości 200-300zł.
Powstał specjalny dział (pseudo)jakości, który ma za zadanie odsłuchiwać rozmowy i wyszukiwać za co Ci obciąć premię.
Wprowadzają tak bezsensowne zmiany i nowe standardy rozmów których masz się trzymać (bo obetną premię), że aż głupio Ci w ogóle zadzwonić do klienta i mu o tym wszystkim mówić (przez wiele głupot rozmowa sprzedażowa wydłuża się o dobre 10 minut bezsensownej paplaniny).
Premie nie wypłacane na czas, około miesiąca opóźnienia ostatnio stało się już standardem.
Od kilku miesięcy masowo ludzie składają wypowiedzenia a Getinowi ciężko znaleźć kogokolwiek na ich miejsce i jedyne na co wtedy koordynatorów stać to przytaknąć ze zrozumieniem bo wiedzą że tu aktualnie dzieje się tragedia, tylko że zamiast coś z tym zrobić, dokładają do pieca kolejnymi zmianami na gorsze (kłamiąc w oczy że to po to by podnieść jakość obsługi, czy że to zmiany na korzyść dla nas)

Na koniec tylko dodam że jest mi na prawdę szkoda opuszczać ten bank (a przyjdzie na to czas niedługo), ponieważ na początku na prawdę podobała mi się ta praca, a współpracownicy na prawdę rewelacyjni...

zi
zi
0
Wysłane: 27 stycznia 2016 14:46:20
Szczerze mówiąc to mnie interesuje jedynie czy getin będzie wstanie wykupić obligacje. Wyemitował ich za grube miliardy, a za trochę ponad rok zacznie się czas wykupów. Nie bardzo sobie wyobrażam skąd na to wezmą kasę. Ostatnio mieli problem z emisją na 40mln (nie było chętnych na wszystko), a emisje do wykupienia mają wielkości oscylujące w okolicach 100-200mln i przypadające prawie co miesiąc począwszy od połowy przyszłego roku.

Joker
127
Wpisów: 2 050
Wysłane: 27 stycznia 2016 14:51:46
Rozumiałbym obawy związane z obligacjami GNB, gdyby nie cała grupa, która składa się również ze spółek, które nie są obarczone szeregiem problemów o podłożu politycznym. Ja traktuję to co się dzieję, jako dobrą okazję inwestycyjną. Mam obawy, ale nadal więcej jest przesłanek świadczących o tym, że wyjdą z problemów w jakich się znaleźli.
Odnośnie wykupów. Z tego co się orientuję obligacje wyemitowane przez GNB po 2 roku podlegają amortyzacji pod kątem ich sprawozdań o 20% rocznie, więc tą dziurę kapitałową mimo, ze dla nas nie widoczną już muszą zalepiać.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

10 11 12 13 14

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,418 sek.

kxeoavch
eiwhskjd
mbrmthvr
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ddkidjnq
yatggcfl
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat