PARTNER SERWISU
xuruzdex
1 2 3

Emisja publiczna obligacji Gant

Kamil Gemra
0
Wpisów: 3 001
Wysłane: 10 sierpnia 2012 07:49:14
Przeprowadziłem wywiad z wiceprezesem Ganta:

www.stockwatch.pl/artykuly/pos...
Edytowany: 10 sierpnia 2012 08:39

rafklopo
0
Wpisów: 63
Wysłane: 10 sierpnia 2012 09:08:03
Dlaczego w tym wywiadzie nie ma żadnych konkretnych pytań odnośnie zabezpieczenia? Tylko informacja, że obligacje są zabezpieczone bo są zabezpieczone, żadnych konkretów czym jest to zabezpieczenie.
Edytowany: 10 sierpnia 2012 09:12

bankrucik
141
Wpisów: 4 899
Wysłane: 10 sierpnia 2012 09:49:44
Alex2835 napisał(a):
Zamiast narzekać lepiej trzymajmy kciuki, aby emisja się sprzedała!

raczej trzymajmy kciuki, żeby inwestorzy dostawali odsetki i potem kapitał,bo jeśli nie dostaną to cały rynek catalyst na długi czas zostanie zniszczony

Brak kary w przeszłości rozzuchwala na przyszłość..

teraz również na twitter.com

Kamil Gemra
0
Wysłane: 10 sierpnia 2012 14:05:52
21 sierpnia planujemy czat z przedstawicielem Ganta. Będzie okazja aby rozwiać wszelkie wątpliwości i samemu podpytać spółkę.

wasser
0
Wpisów: 7
Wysłane: 10 sierpnia 2012 14:30:21
To po co komu takie wywiady skoro i tak samemu trzeba się wszystkiego wypytać?

wapkil
0
Wpisów: 1 472
Wysłane: 10 sierpnia 2012 16:38:11
rafklopo napisał(a):
Dlaczego w tym wywiadzie nie ma żadnych konkretnych pytań odnośnie zabezpieczenia? Tylko informacja, że obligacje są zabezpieczone bo są zabezpieczone, żadnych konkretów czym jest to zabezpieczenie.

Jest jeszcze informacja, że są bardzo dobrze zabezpieczone, bo są zabezpieczone ;)

Od początku tego wywiadu wypowiedzi p. prezesa są raczej niepoważne:

Cytat:
Dlaczego spółka zdecydowała się na emisję publiczną obligacji?
(...)
Dotychczas dzięki naszym papierom dłużnym zyskiwali jedynie bardzo duzi inwestorzy – banki, fundusze, zamożni klienci firm typu asset management. Tymczasem nie widzimy powodu, dla którego każdy posiadacz rachunku inwestycyjnego w domu maklerskim nie miałby mieć możliwości bezpośredniego zarabiania 11 proc. na zabezpieczonych obligacjach. Podjęliśmy ten wysiłek jako właściwie pionierzy. Chcemy pokazać, że warto docenić także drobnych inwestorów.

Jak widać, spółka deweloperska poczuła nagle w sobie misję zmieniania rynku kapitałowego. Z przerażeniem dostrzegli, że na rynku nie wszyscy mają równe szanse. Zamiast więc sprzedawać, jak dotychczas, obligacje inwestorom dużym (i wymagającym), postanowili sfinansować emisję publiczną. Oczywiście wyłącznie z powodu rozpierającej ich troski o drobnych inwestorów.

Nie spodziewałbym się poważnej odpowiedzi na to pytanie, ale p. prezes mógł się przynajmniej wysilić na jakąś standardową formułkę o dywersyfikacji źródeł kapitału, czy zwiększaniu rozpoznawalności marki.
Edytowany: 10 sierpnia 2012 16:40

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 10 sierpnia 2012 16:54:45
wasser napisał(a):
To po co komu takie wywiady skoro i tak samemu trzeba się wszystkiego wypytać?

Wywiady są autoryzowane. Nie wiem, czy w tym konkretnym wypadku tak było. Z czatem też może być problem. Będzie pewnie moderowany z udziałem przedstawiciela spółki. Może zaistnieć sytuacja, że nie będzie odpowiedzi na zadane pytanie.
Mnie się to zdarzyło w czacie z Necuą. Pytanie nie było kluczowe, o dane które mogą być wrażliwe, więc nie rozgłaszałem wszem i wobec, że mi na nie nie chciano dopowiedzieć. Jeśli natomiast podczas czatu przedstawiciel spółki się uchyli od takiego pytania, to pozostaje sobie każdemu wyrobić zdanie na ten temat. Ja zadam takie pytanie, o ile tylko będę wtedy on-line

intelekt
0
Wpisów: 232
Wysłane: 10 sierpnia 2012 17:13:28
wapkil napisał(a):
Zamiast więc sprzedawać, jak dotychczas, obligacje inwestorom dużym (i wymagającym), postanowili sfinansować emisję publiczną.

Wiesz... wobec problemów IDEI (nie tylko Premium bo właśnie "zniknął" Ochrony Kapitału), UniWibid a nawet Copernicusa nawet mnie to nie dziwi :)

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 10 sierpnia 2012 19:30:20
a ja oceniam ruch Ganta jako bardzo przemyślany, prospekt emisyjny rozpoczęli przygotowywac chyba już w maju
rozszerzenie kręgu odbiorców towaru (w tym sensie obligacji) jak najbardziej sensowne

jakoś o Getin Noble Banku nikt nie psioczy, że upadlaki, bo emitują obli w ofercie publicznej

dla takiej grupy odbiorców oprocentowanie stałe (zdecydowanie lepiej zrozumiałe niż formuła Wibor 3m 6m + marża)

pewnie, że bywalcy forum stockwatchowego wiedzą, że można kupic na wtórnym serie lepiej oprocentowane
ale już na wątku Besta pisałem, że notorycznie ktoś przewartościowywał serię BST0514 nad BST1113
i ta sytuacja trwa nadal
tak mało płynny rynek jak Catalyst nie będzie efektywny

dodatkowo nie każdy potencjalny nabywca ma chęc handlowania obligacjami na rynku wtónym

ps.
niektórzy na tym forum lubią czepiac się słów każdego, Erudyci pisani z dużej E (znawcy skoków narciarskich, siatkówki, futbolu i innych sportów w tym polityki, o ekonomii nie wspomnę, bo tym zajmowali się w przedszkolu)
ostatnio na innym wątku ktoś zasugerował użycie małej litery zamiast wielkiej wskazując, że to skandal, że w korespondencji ktoś (zarząd spółki) popełnił taki bład

wielu ludzi tu ma za dużo czasu i robi lans swojej Osoby

pozdrawiam

kronau
0
Wpisów: 150
Wysłane: 11 sierpnia 2012 20:17:34
Ciekaw jestem jak w cieniu afery parabankowej ludzie podejdą do tych obligacji. Chodzi mi głównie o te 11 proc stałego oprocentowania oferowane przez Ganta- może to czasami gdzieś ludziom kolidowac w głowie z kilkunastoprocentowym oprocentowaniem z oferty parabanków.

W każdym razie... w ciekawych czasach przyszło nam życ king

wapkil
0
Wysłane: 11 sierpnia 2012 20:32:00
anty_teresa napisał(a):
Gant swoje projekty deweloperskie wnosi do funduszu Gant FIZ. Fundusz emituje certyfikaty, które obejmuje Gant. Wszystkie nieruchomości będące w aktywach funduszu mogą być już np zabezpieczeniem hipotecznym kredytów. W przypadku problemów wartość certyfikatów może spaść wręcz do zera, a zabezpieczenie przecież ma działać w razie problemów. Nie mając szczegółowej wiedzy jakie nieruchomości z jakimi hipotekami tam siedzą należy przyjąć, że emisja jest niezabezpieczona. Ten FIZ powstał w celu optymalizacji podatkowej i tylko w tym celu.

Z ciekawości popatrzyłem na bilans tego FIZ-a, ale tam chyba nie ma żadnych nieruchomości:

kliknij, aby powiększyć

Widać tylko nienotowane składniki lokat w tym papiery dłużne. Przyglądałeś się temu kiedyś?

W sumie zabawnie by było, gdyby zabezpieczeniem tej emisji obligacji Ganta były na przykład inne emisje obligacji Ganta :)

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 sierpnia 2012 21:10:10
Próbujemy zorganizować czat z przedstawicielem Ganta. Nie będzie to łatwa rozmowa, ale jest bardzo potrzebna.

wapkil
0
Wysłane: 11 sierpnia 2012 22:30:10
wapkil napisał(a):
Z ciekawości popatrzyłem na bilans tego FIZ-a, ale tam chyba nie ma żadnych nieruchomości

Chyba faktycznie. Nie chce mi się szukać szczegółów, ale z dokumentów na stronie Ganta (np. tego i tego) wygląda, że Gant jest właścicielem certyfikatów FIZ, który z kolei jest jedynie właścicielem akcji i udziałów w poszczególnych projektach Ganta (plus może jeszcze innych ich papierów).

Z tą śmieszną różnicą, że cały Gant ma kapitalizację niecałych 100 milionów złotych, ale już FIZ jest wart ponad 555 milionów złotych. W końcu czemu nie - sami go sobie wycenili. Ciekawe, gdzie w tej swojej strukturze schowali brakujące ponad 450 milionów...

AT, pisałeś, że to zabezpieczenie jest bardzo podobne do zabezpieczenia akcjami własnymi. Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że to faktycznie mogłoby być zabezpieczenie akcjami własnymi, tylko wycenionymi ponad 5,5 raza wyżej.

Ciekawe, czy naprawdę jest tak interesująco. Może ktoś bardziej zainteresowany będzie miał czas zweryfikować.

WatchDog napisał(a):
Próbujemy zorganizować czat z przedstawicielem Ganta. Nie będzie to łatwa rozmowa, ale jest bardzo potrzebna.

Miło, że się staracie, choć nie liczyłbym na istotne informacje. Gdybyście rozmawiali z p. prezesem otwierającym się na wszystkich inwestorów i oferującym im duży komfort inwestycji w bardzo dobrze zabezpieczoną emisję, możecie go ode mnie spytać, czy nie rozważa kariery w bankowości inwestycyjnej. W deweloperce się chyba marnuje ;)
Edytowany: 11 sierpnia 2012 22:45

WatchDog
50
Wpisów: 8 588
Wysłane: 11 sierpnia 2012 22:52:48
Z taką stopą zwrotu byłoby mu trudno się załapać.
Zawodowi spekulanci mają konkretne wymagania i kryteria.

To co możemy zrobić jako medium, to przyprowadzić ludziom człowieka, żeby pokazał twarz i zmierzył się z trudnymi tematami. Brak odpowiedzi to też będzie jakaś odpowiedź.

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 sierpnia 2012 23:19:28
wapkil napisał(a):
wapkil napisał(a):
Z ciekawości popatrzyłem na bilans tego FIZ-a, ale tam chyba nie ma żadnych nieruchomości

Chyba faktycznie. Nie chce mi się szukać szczegółów, ale z dokumentów na stronie Ganta (np. tego i tego) wygląda, że Gant jest właścicielem certyfikatów FIZ, który z kolei jest jedynie właścicielem akcji i udziałów w poszczególnych projektach Ganta (plus może jeszcze innych ich papierów).

Z tą śmieszną różnicą, że cały Gant ma kapitalizację niecałych 100 milionów złotych, ale już FIZ jest wart ponad 555 milionów złotych. W końcu czemu nie - sami go sobie wycenili. Ciekawe, gdzie w tej swojej strukturze schowali brakujące ponad 450 milionów...

AT, pisałeś, że to zabezpieczenie jest bardzo podobne do zabezpieczenia akcjami własnymi. Na pierwszy rzut oka wygląda na to, że to faktycznie mogłoby być zabezpieczenie akcjami własnymi, tylko wycenionymi ponad 5,5 raza wyżej.

Ciekawe, czy naprawdę jest tak interesująco. Może ktoś bardziej zainteresowany będzie miał czas zweryfikować.

Wedle papierów Gant jest wart ponad 600 baniek (wartość księgowa) i tam się mieszczą te certy. To jakby znika na skutek konsolidacji. W sprawozdaniach skonsolidowanych nie ma wykazanych tych certów, tylko aktywa funduszu. Na szczęście. Można powiedzieć, że zabezpieczeniem są akcje własne, ale po wartości księgowej :)
I tutaj jest myk jeszcze gorszy. Te spółki, co wchodzą do FIZu biorą kredyty. Kredyty są zabezpieczane hipotecznie, ale wielkość tych zabezpieczeń nie jest ujawniana w bilansie tylko w zobowiązaniach poza bilansowych.

A to sprawozdanie, które da się wygrzebać faktycznie ma ciekawą budowę...

wapkil
0
Wysłane: 11 sierpnia 2012 23:40:06
anty_teresa napisał(a):
Można powiedzieć, że zabezpieczeniem są akcje własne, ale po wartości księgowej :)

Innymi słowy wygląda na to, że udało im się przygotować zabezpieczoną emisję, której zabezpieczenie jest warte nawet mniej, niż zabezpieczenie na akcjach własnych. Ponad pięć razy mniej. Przy okazji, ponad jedna trzecia tego FIZ-a to dłużne papiery wartościowe, możliwe, że też związane z Gantem.

Jeżeli wziąć pod uwagę, że nawet prawdziwe zabezpieczenie na akcjach własnych jest praktycznie nic nie warte, to ,,bardzo dobre zabezpieczenie'' zasługuje na jakąś nagrodę. Niesamowite, naprawdę...
Edytowany: 11 sierpnia 2012 23:43

anty_teresa
PREMIUM
522
Wysłane: 11 sierpnia 2012 23:55:24
To też nie jest tak do końca...
Dużo zadłużenia jest w samym Gancie, a nie grupie. Ponad połowa. W jednostkowym to 374M, a skonsolidowanym 738. Sporo zadłużenia z tego co zostaje ma Budopol ca 80 baniek.

Mocno zadłużony jest Gant, natomiast spółki zależne będące pod FIZem znacznie mniej. Wydaje się, że na ryzyko upadłości najbardziej narażony jest gant dewelopment(czyli emitent), który posiada certy. Certy są przedmiotem zabezpieczenia obligacji... To nie projekty Ganta znajdą się w masie upadłościowej w razie jakby co, ale właśnie te certyfikaty. No, chyba że padnie FIZ :)

Taka konstrukcja daje nieco więcej zabezpieczenia. Pytanie tylko czy te spółki zależne dały sobie wpisać do hipotek kredyty gant dewelpment, jak to było w zabezpieczeniach Religi. Nie wiemy także nic o gwarancjach wzajemnych, poręczeniach itd. Tutaj jest większe ryzyko. Biorąc pod uwagę jak dużo jest możliwości crossowania zobowiązań, bezpiecznie jest założyć jak napisałem wyżej, że zabezpieczenia prawie nie ma. W przypadku jednak upadłości może być miła niespodzianka. Może. Nie musi.
Edytowany: 12 sierpnia 2012 00:05

wapkil
0
Wysłane: 12 sierpnia 2012 02:18:22
anty_teresa napisał(a):
Pytanie tylko czy te spółki zależne dały sobie wpisać do hipotek kredyty gant dewelpment,

Pewnie że dały, przecież są zależne. Jeśli któreś nie dały, to zawsze za chwilę mogą dać. Można na przykład popatrzeć na liczne komunikaty ,,Ustanowienie hipoteki na nieruchomości '' Ganta. Na czym miałby ustanawiać hipoteki, jak nie na tym majątku?

anty_teresa napisał(a):
jak to było w zabezpieczeniach Religi.

U Religi to nie były spółki zależne, tylko niezależne osoby. Swoją drogą nadal nie wiem, o co w tamtych zabezpieczeniach chodziło, więc jeśli masz jakąś teorię, proszę o informację :)

anty_teresa napisał(a):
Nie wiemy także nic o gwarancjach wzajemnych, poręczeniach itd. Tutaj jest większe ryzyko. Biorąc pod uwagę jak dużo jest możliwości crossowania zobowiązań, bezpiecznie jest założyć jak napisałem wyżej, że zabezpieczenia prawie nie ma. W przypadku jednak upadłości może być miła niespodzianka. Może. Nie musi.

Nie liczyłbym na niespodzianki i nie zakładał, że zabezpieczenia prawie nie ma. Założyłbym, że go zupełnie nie ma.

Jednak nie to było dla mnie niesamowite. Rozumiem, że można emitować obligacje bez zabezpieczenia. Obligacje z nic nie wartym zabezpieczeniem. Nawet obligacje z nic nie wartym zabezpieczeniem i twierdzić, że są jakoś zabezpieczone. Ale przecież oni dodatkowo to nic nie warte zabezpieczenie kosmicznie wycenili. 555 milionów za ten FIZ?

W to chyba już nawet sam Gant w swoich raportach nie wierzy. Nie wiem, czy dobrze czytam, ale nawet w ich własnych sprawozdaniach, według których spółka, jak piszesz, księgowo jest warta sześć razy więcej niż według rynku:
Cytat:
W wyniku wewnętrznej oceny zdecydowano o skorygowaniu (obniżeniu) wyceny posiadanych certyfikatów inwestycyjnych GANT Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego na dzień 31 grudnia 2008 roku, 31 grudnia 2009 roku, 31 grudnia 2010 roku oraz 31 grudnia 2011 roku do wartości godziwej o kwotę odpowiednio in minus 25,3 miliona zł, 109 miliona zł, 25,4 miliona zł,,20,9 miliona zł w stosunku do wyceny dokonanej w oparciu o wartość aktywów netto przypadającą na certyfikat inwestycyjny Funduszu Inwestycyjnego Zamkniętego GANT wynikającą ze sprawozdania finansowego Funduszu.
(to z not objaśniających do sprawozdania jednostkowego)

A dla obligacji podają właśnie wycenę aktywów netto ze sprawozdania finansowego Funduszu (chociaż nowszego, bo za marzec). Przy zerowej wartości takiego zabezpieczenia niewiele to zmienia, ale i tak podziwiam.
Edytowany: 12 sierpnia 2012 02:32

Tomasz Nawrocki
PREMIUM
7
Wpisów: 739
Wysłane: 13 sierpnia 2012 16:28:37
Analiza wypłacalności GK Gant Development SA (GKGD) po raporcie za 1kw 2012r
W notowaniach na rynku Catalyst pozostaje jeszcze 7 serii obligacji Emitenta o łącznej wartości nominalnej równej 83,35 mln zł (48,35 mln zł przypada do spłaty w okresie krótszym niż 12 miesięcy, a pozostałe 35 mln zł w okresie przekraczającym rok – wyliczenia na podstawie zestawienia instrumentów notowanych na stronie http://www.gpwcatalyst.pl). Na horyzoncie natomiast mamy kolejną emisję obligacji Ganta, seria AW, o łącznej wartości nominalnej 50 mln zł (50 tys. sztuk o wartości nominalnej 1.000 zł każda). Zgodnie z prospektem emisyjnym rozpoczęcie publicznej oferty obligacji i przyjmowania zapisów przypada na 10 sierpnia br. i będzie trwało do 27 sierpnia. Przydział oferowanych obligacji przewidziano natomiast w dniu 29 sierpnia. Oferowane obligacje są papierami dłużnymi o dwuletnim terminie wykupu (ostatni okres odsetkowy kończy się 28 sierpnia 2014r) i stałym kwartalnym kuponie odsetkowym w wysokości 11% w skali roku. Wysokość kuponu będzie obliczana na podstawie rzeczywistej liczby dni w okresie odsetkowym i przy założeniu 365 dni w roku. Obligacje serii AW posiadają również zabezpieczenie w formie zastawu rejestrowego na 29.079 imiennych niepublicznych certyfikatach inwestycyjnych serii E, o numerach od 5635 do 34713, wyemitowanych przez GANT FIZ i będących w posiadaniu Emitenta. Zastaw rejestrowy będzie zabezpieczał roszczenia Obligatariuszy do sumy 100 mln zł. Dodatkowo w przypadku oferowanych obligacji występuje opcja przedterminowego wykupu zarówno po stronie Obligatariuszy jak i Emitenta. W pierwszej sytuacji przesłanką może być istotna zmiana profilu działalności Emitenta, czy też złożenie przez niego wniosku o ogłoszenie upadłości lub wszczęcie postępowania naprawczego. Z kolei w drugiej, Emitent zobowiązany jest poinformować o tym zamierzeniu w formie raportu bieżącego na 20 dni przed Dniem Wcześniejszego Wykupu (wartość wykupywanych w taki sposób obligacji będzie stanowić 101% ich wartości nominalnej oraz kwoty narosłych za dany okres odsetek).

Jeśli chodzi o sytuację bilansową Grupy Kapitałowej Gant Development S.A. to w relacji do stanu na koniec 2011r należy odnotować spadek sumy bilansowej o 8%, co po stronie aktywów odpowiadało 15-proc. obniżeniu aktywów obrotowych (głównie za sprawą zapasów – sprzedaż mieszkań) i 1-proc. przyrostowi w zakresie aktywów trwałych, a po stronie pasywów 1-proc. wzrostowi kapitału własnego i 15-proc. obniżeniu wartości zobowiązań (w tym 12-proc. zobowiązań oprocentowanych). Należy przy tym zauważyć, że nieznacznie poprawiła się sytuacja Grupy w zakresie struktury kapitałowo-majątkowej – z 30 do 38% wzrósł udział zobowiązań długoterminowych w długu ogółem, co przy wspomnianych zmianach w zakresie aktywów, przełożyło się na nieco wyższe pokrycia aktywów trwałych kapitałami stałymi (1,36 wobec 1,33) oraz pewien wzrost kapitału obrotowego netto (z 240 do 260 mln zł).

kliknij, aby powiększyć

Opracowanie własne na podstawie danych StockWatch.pl

Biorąc pod uwagę analizę sprawozdania finansowego za 1kw 2012r sytuacja finansowa GK Gant Development nadal nie prezentuje się specjalnie korzystnie.

Z punktu widzenia wskaźników oceny płynności finansowej sytuacja Grupy uległa pewnej poprawie, choć nadal jest ona daleka od w pełni korzystnej:
- w zakresie likwidacyjnych wskaźników płynności nic się specjalnie nie zmieniło od ostatniego omówienia – aktywa obrotowe jako całość z pewną nadwyżką pokrywają zobowiązania krótkoterminowe (wskaźnik bieżącej płynności finansowej), lecz po odcięciu zapasów można stwierdzić już znaczną lukę w tym zakresie (wskaźnik szybki płynności) nie mówiąc o wskaźniku płynności podwyższonej uwzględniającym wyłącznie środki pieniężne i krótkoterminowe instrumenty finansowe;
- za sprawą wspomnianych wcześniej zmian w obrębie struktury zobowiązań i aktywów poziom kapitału obrotowego netto w GKGD nieznacznie wzrósł względem końca 2011r i stanowił w marcu ok. 18% aktywów ogółem; mimo tego cały czas utrzymuje się spory niedobór tego kapitału w Grupie (cykl kapitału obrotowego netto wynosi 204 dni, podczas gdy cykl konwersji gotówki, wyznaczający okres zapotrzebowania na kapitał obrotowy, to 522 dni); rozbieżność ta przekłada się na aktywną działalność Grupy w obszarze długu oprocentowanego i znaczne ujemne saldo płynności (nadwyżka krótkoterminowych zobowiązań oprocentowanych nad inwestycjami krótkoterminowymi); należy jednocześnie w tym miejscu zauważyć, że sytuacja ta związana jest w dużym stopniu z faktem iż blisko połowę wartości zapasów stanowią grunty przeznaczone na działalność deweloperską GKGD (gdyby grunty te potraktować jako aktywa trwałe a nie obrotowe, sytuacja w zakresie kapitału obrotowego uległaby istotnej zmianie na plus);
- pewną poprawę względem końca 2011r odnotowano w zakresie płynności dochodowej, gdzie Grupa przerwała kilkukwartalną passę braku, liczonych w ujęciu narastającym za 12m, dodatnich wpływów gotówkowych z działalności operacyjnej; niestety wpływ za okres roku zakończony 31 marca b.r. wystarcza na pokrycie jedynie 16% zadłużenia krótkoterminowego.

Sytuacja Grupy w odniesieniu do poziomu zadłużenia, w związku z omówionymi wcześniej zmianami w zakresie głównych pozycji bilansowych, również uległa niewielkiej poprawie:
- strukturę kapitałowo-majątkowa GKGD można uznać za prawidłową – składniki majątku trwałego są finansowane z 36-proc. zapasem kapitałami stałymi (w tym w blisko 97% kapitałem własnym);
- z punktu widzenia najbardziej podstawowych wskaźników informujących o poziomie zadłużenia – wskaźnika ogólnego zadłużenia oraz wskaźnika zadłużenia kapitału własnego – wynika, że ok. 51% skonsolidowanych aktywów Grupy finansowanych jest zobowiązaniami, a w strukturze pasywów kapitał obcy nieznacznie przeważa nad własnym (51-49); oczywiście planowana emisja obligacji wpłynie na pogorszenie tych wskaźników, ale mimo wszystko będą one (przy założeniu braku innych zmian) na poziomach niższych aniżeli na koniec 2011r.
- także zmiany czasowej struktury zadłużenia były korzystne (wzrost zadłużenia długoterminowego przy jednoczesnym spadku długu krótkoterminowego) i, jak wspomniano już wcześniej, pozytywnie przełożyły się na poziom kapitału obrotowego netto; niemniej jednak należy zauważyć, że zadłużenie krótkoterminowe nadal dominuje w bilansie Grupy 62-38.

Dużo słabszy wynik operacyjny za 1kw b.r. w ujęciu r/r przełożył się na wyraźne pogorszenie, i tak niezbyt korzystnej, sytuacji Grupy w zakresie zdolności do obsługi długu:
- oprocentowany dług netto wynosi ponad 15-krotność, liczonego w ujęciu narastającym za 12m, zysku operacyjnego powiększonego o amortyzację (przyjmując sam EBIT bez amortyzacji otrzymujemy wynik na poziomie ok. 16,5), co oznacza że tyle mniej więcej lat trwałaby spłata obecnego zadłużenia; normy bankowe w odniesieniu do tej relacji wynoszą natomiast 3-4 lata;
- podobnie wygląda sytuacja w odniesieniu do wskaźników pokrycia rat kapitałowych i odsetek – niezależnie czy są one liczone na bazie wyniku EBIT, EBITDA czy też nadwyżki finansowej, przyjmują bardzo niskie wartości nie przekraczające generalnie 0,2;
- wyraźnemu pogorszeniu uległa natomiast sytuacja Grupy, jeśli chodzi o zdolność do spłaty samych obciążeń odsetkowych – po dużo słabszych wynikach za 1kw b.r., pokrycie odsetek zyskiem operacyjnym, lub zyskiem operacyjnym powiększonym o amortyzację, spadło grubo poniżej 1, co oznacza brak pełnego pokrycia.

Wskaźnik Altmana (Z''-score) oraz Rating StockWatch.pl
Rating StockWatch.pl dla GKGD, w następstwie opisanych zmian bilansowych, ponownie jest na poziomie BB+. Progresja ta nie zmienia jednak zasadniczo obrazu kredytowej sytuacji Grupy – nadal jest ona dość ryzykowna. Podobnie jak w poprzednich kwartałach na ocenie tej waży przede wszystkim niedobór kapitału obrotowego netto (choć mniejszy niż w okresach wcześniejszych) oraz utrzymująca się na niskim poziomie dochodowość działalności operacyjnej Grupy.
Edytowany: 13 sierpnia 2012 16:35

Kamil Gemra
0
Wysłane: 14 sierpnia 2012 08:27:39
Zapraszamy na czat z prezesem Ganta: www.stockwatch.pl/czat-inwesto...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,512 sek.

dgccubmh
jceknfdt
ksuchgka
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
fstcnvsp
xjmpjyvr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat