0 Dołączył: 2010-02-16 Wpisów: 506
Wysłane:
5 listopada 2010 09:57:11
przy kursie: 4,56 zł
ezechiel2517 napisał(a):broker, nie to zebym sie czepial, ale rnie cytujesz czasem aportu dostepnego tylko w abonamencie? Dokładnie tak - Pani Kasi - tyle że poniżej dodaję swój skromny komentarz do wybranych przeze mnie fragmentów analizy raportu.
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
5 listopada 2010 10:03:41
ezechiel2517 napisał(a):broker, nie to żebym sie czepiał, ale nie cytujesz czasem raportu dostepnego tylko w abonamencie? Oj tam, rzeczywiście się czepiasz:) jak komentować analizę bez jej cytowania? Raport jest zgodny z oczekiwaniami rynku, po cenach surowców i walut było widać że wyniki będą dobre. Nie podobają mi się zapowiedzi inwestycji. Nie jestem specjalistą z branży metalowej, ale wydaje mi się że kwota 500mln na inwestycje jest grubo przesadzona. Zwrot z takiej inwestycji może zająć kilkanaście lat. Natomiast kierunek, czyli rozwój organiczny, jak najbardziej mi odpowiada, jego skala nie. Chyba że po prostu zarząd chce rozbudzić wyobraźnię inwestorów, a wartość inwestycji będzie bardziej zbliżona do granicy dolnej czyli 50 mln. Ciekawe kto kupował akcje dwa dni przed publikacją raportu. Ewidentnie świadczy to o jakimś brzydkim przecieku. Ktoś znał dokładne wyniki i chciał sobie spokojnie odkupywać akcje przez kilka dni. Gdy spółka postanowiła publikować wcześniej, trzeba było przyśpieszyć zakupy i stąd tak dynamiczy wzrost. A fe  . Aktualnie: MRB(100%)
|
|
0 Dołączył: 2008-09-23 Wpisów: 1 244
Wysłane:
5 listopada 2010 16:48:58
Prezes w wywiadzie powiedział "jeżeli kurs będzie wysoki (pow 8)*- nie będzie buybacku - możemy rozmawiać o dywidendzie". Czego życzę wszystkim akcjonariuszom metalu;) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 11:18:40
przy kursie: 4,46 zł
Mam wrażenie, że Boryszew spił cała śmietankę za wyniki Impexmetalu. Chyba miał racje Taurus mówiąc kiedyś, że nie ważne jak bardzo dobre wyniki będzie uzyskiwać Impex to i tak będąc spółką zależną od Borka wszystkie profity płynące z tego tytuły będą właśnie spływać na spółkę matkę. I chyba jesteśmy właśnie tego świadkami. Choć jak będzie nadal rósł Borek tak dynamicznie to nieuchronnie powinien i Impex za sobą pociągnąć.
|
|
0 Dołączył: 2009-09-21 Wpisów: 4 615
Wysłane:
8 listopada 2010 12:10:52
Martwi mnie ten potencjalny RGR na IPX :( The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 16:32:07
Boryszew nie ma interesu w tym żeby impexmetal kosztował dużo więcej niż C/WK.. dojna krowa.. zależy jakie są plany, wygląda na to, że znowu wróci na 4,18-4.28.. akcjonariat nie jest mocny i widać to po kursie. Te akcje mogłyby kosztować już teraz nawet 8 zł, ale kurs jest ewidentnie trzymany.. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 8 listopada 2010 16:35
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 88
Wysłane:
8 listopada 2010 16:57:05
doncarlos napisał(a):(...) IPX tradycyjnie ruszył do góry z dużym opóźnieniem. Szanse są takie: dobre wyniki - podbitka pod 5-5,1. Następnie korekta do 4,4 i mozolna wspinaczka w kierunku 5,8-6,1 do końca roku. 15.11 jest walne (...) jak widac mamy kurs do 4,40... co prawda dla tego waloru scenariusze prognozowane przez wskazniki techniczne sie sprawdzaly, jednak uwazam ze fundamentalnie jest bardzo dobrze. dlatego w mojej opinii w okolicy 4,50 nastapi konsolidacja w tym tygodniu w oczekiwaniu na uchwaly z walnego. a potem albo kurs znowu stanie w miejscu albo obrany zostanie kierunek polnocny (np. jak nie zdecyduja sie na skup). poki co ciesze sie ze w swoim portfelu mam tez BRS i to w wiekszej liczbie papiera :)
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 17:02:22
Ja na razie oddałem, każda oznaka popytu jest natychmiast zawalana akcjami :( Jak wygląda taki skup akcji? Przez wezwanie, czy z rynku? The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 17:09:32
To co zacytował "wariat" (ciekawe nick;)) nadal uważam za główny scenariusz, 5 zł nie udało się zaliczyć, kurs rozbił się na 23,6% zniesienia bessy.. i ta strefa 4,8-5,1 będzie raczej trudna do przebicia, ale wyżej następny istotny opór widzę dopiero na 6,50.. ten scenariusz uważałbym za aktualny na przyszłość.. jeżeli puszczą kurs.. na razie skasują go wg mnie na 4,28 Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 8 listopada 2010 17:11
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 17:21:09
Na razie to jest taki problem:  kliknij, aby powiększyćDlatego sprzedałem, bo nie widzę chętnego na obronę przed takim scenariuszem, za to na lewo lecą pakiety po kilkanaście tysięcy akcji. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
|
|
0 Dołączył: 2010-11-04 Wpisów: 38
Wysłane:
8 listopada 2010 17:33:08
Moim zdaniem kluczem do tego co bedzie dzialo sie w najblizszej przyszlosci jest projekt uchwal na najblizsze NWZ i oczywiscie co zostanie na NWZ uchwalone. Dojna krowa byc moze, ale przy tym dojeniu nie jednemu moze skapnac  . Wg mnie najciekawsze zapisy projektu uchwal: Uchwała Nr 8 [...] co następuje: § 1 1.[...] 2.Akcje własne nabyte przez Spółkę będą przeznaczone: - do dalszej odsprzedaży, lub - do umorzenia, lub - na sfinansowanie przejęć w ramach realizacji strategii rozwoju Spółki i Grupy Kapitałowej. [...] § 3 Impexmetal S.A. nabędzie akcje własne na następujących warunkach: 1)wynagrodzenie za jedną akcję ustala się na kwotę nie niższą niż 2 złote (słownie: dwa złote) i nie wyższą niż 8 złotych (słownie: osiem złotych).
Takie zapisy umozliwiaja wszystko Kto w grupie potrzebuje gotowizny z IPX?
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 18:00:57
mathu napisał(a):Na razie to jest taki problem:  kliknij, aby powiększyćDlatego sprzedałem, bo nie widzę chętnego na obronę przed takim scenariuszem, za to na lewo lecą pakiety po kilkanaście tysięcy akcji. Krótkoterminowo kilka procent nie robi różnicy;) Z IPX nic nie wiadomo, być może kiedyś powróci nawet grubo powyżej 10 zł i dzisiejsze ceny będą absurdalne nieskie.. C/WK po umorzeniu będzie chyba gdzieś w okolicach 4,7 Spółka powinna być notowana z premią w okolicach 1,8 C/WK tj. 8-9 zł i to by była uczciwa wycena, teraz imo jest cena akumulacji, pytanie tylko jak długo to potrwa, miejmy nadzieję, że zanim się skończy hossa ruszy do góry..  kliknij, aby powiększyćPopatrzcie na średnie na wykresie. Kurs doszedł do 200 (na 4,80) i od razu zawrócił. Jeżeli to przebije będzie wsparciem. Wczesniej podobnie było z 100. Ja tutaj widzę na razie opory w pierwszej kolejności 4,8 potem 5,35 i następny dopiero powyżej 6 zł.. wsparcie 4,35 i linia trendu 4,05 (3,50 - mało prawdopodobne, żeby tam spadł, ale kto wie) Reasumując jest lipa;) brak chętnych do ciągnięcia kursu, akcji jest więcej niż idiotów i są problemy ze zwyżką;) Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
Edytowany: 8 listopada 2010 18:07
|
|
0 Dołączył: 2008-11-17 Wpisów: 637
Wysłane:
8 listopada 2010 18:04:33
Machnąłem ten wykres zaraz przed ostatnimi wzrostami i myślę że wciąż jest aktualny. Starszy trend wygrał z młodszym i dzięki temu jego wsparcie stało się jeszcze bardziej wiarygodne. Jeśli walne zdecyduje o skupie kolejnych 40mln akcji to uważam że nie będzie szans na stanie w miejscu i będziemy się konsolidować raczej powyżej 5 zł:) Doncarlos twój scenariusz wydaje się sensowny, aczkolwiek myślę że wzrosty będą miały charakter konsolidacji w trójkątach bądź prostokątach, a następnie wybicie i kolejna konsolidacja. Do 6zł jeszcze daleka droga, myślę że dopiero w 2Q2011. Ja dorzuciłem do pieca i czekam cierpliwie. ps. Mathu takie małe RGR rzadko się sprawdzają i w dłuższej perspektywie nie mają znaczenia. Myślę że powinieneś był zostać bo ew. spadki powinny się zatrzymać na linii wsparcia, która jest dosyć blisko. Ale to tylko moja skromna opinia;) Aktualnie: MRB(100%)
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 19:35:18
Kamil napisał(a):ps. Mathu takie małe RGR rzadko się sprawdzają i w dłuższej perspektywie nie mają znaczenia. Myślę że powinieneś był zostać bo ew. spadki powinny się zatrzymać na linii wsparcia, która jest dosyć blisko. Ale to tylko moja skromna opinia;) Być może, ale trochę niżej i miałbym już stratę (bo dobierałem po 4.70), a nie mam zamiaru schodzić z 10% zysku na minus. Zresztą wsparcie na 4.50 było dość silne, ale padło, więc po co kopać się z koniem. Odbiorę taniej, albo stracę parę procent zysku jak nagle ruszy do góry. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
Edytowany: 8 listopada 2010 19:36
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 20:32:15
mathu napisał(a): Zresztą wsparcie na 4.50 było dość silne, ale padło, więc po co kopać się z koniem. Odbiorę taniej, albo stracę parę procent zysku jak nagle ruszy do góry.
Nie wiem skąd wziąłeś ten poziom - 4,50 jako wsparcie - ten poziom nie ma żadnego znaczenia. Jeżeli już to 4,45 (w cenach zamknięcia) które się jeszcze broni. W zasadzie ważny jest ww poziom, jak padnie lecimy na 4,23-4,33. Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 20:55:43
mathu napisał(a):Kamil napisał(a):ps. Mathu takie małe RGR rzadko się sprawdzają i w dłuższej perspektywie nie mają znaczenia. Myślę że powinieneś był zostać bo ew. spadki powinny się zatrzymać na linii wsparcia, która jest dosyć blisko. Ale to tylko moja skromna opinia;) Być może, ale trochę niżej i miałbym już stratę (bo dobierałem po 4.70), a nie mam zamiaru schodzić z 10% zysku na minus. Zresztą wsparcie na 4.50 było dość silne, ale padło, więc po co kopać się z koniem. Odbiorę taniej, albo stracę parę procent zysku jak nagle ruszy do góry. Ja tez dzisiaj wyrzuciłem. To miała być "krótka piłka" i poniekąd tak była choć bez happy endu  - po wybiciu i przebiciu 4,38 na sporych obrotach wszedłem następny dzień ze średnia 4,48. Miałem plan odsprzedać lekko poniżej 5 (przynajmniej technicznie tak by wykres sugerował, że powinno zawędrować). Ale po ogłoszeniu b.dobrych wyników zamiast dalej podciągać kurs poszliśmy na dno więc nie ma się co kopać z koniem. P.S. A ja nawet nie mam nic przeciwko dojeniu Impex przez Borek bo w jego ostatnią emisję wchodziłem z 100 % zaangażowaniem kapitału a teraz mam PP więc nie mogę narzekać na taki stan rzeczy
|
|
Wysłane:
8 listopada 2010 21:58:13
doncarlos napisał(a):mathu napisał(a): Zresztą wsparcie na 4.50 było dość silne, ale padło, więc po co kopać się z koniem. Odbiorę taniej, albo stracę parę procent zysku jak nagle ruszy do góry.
Nie wiem skąd wziąłeś ten poziom - 4,50 jako wsparcie - ten poziom nie ma żadnego znaczenia. Jeżeli już to 4,45 (w cenach zamknięcia) które się jeszcze broni. W zasadzie ważny jest ww poziom, jak padnie lecimy na 4,23-4,33. 4.50 to 50% zniesienia wzrostów licząc od 4.18 skąd wystrzelił kurs, do 4.81 Zresztą wystarczyło patrzeć, jak ten poziom był broniony w zeszłym tygodniu. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
Wysłane:
9 listopada 2010 08:46:31
Tak się nie liczy zniesień;) Najważniejsze poziomy są na 4,34 i 4,2 Czterema najdroższymi słowami na giełdzie są: "Tym razem będzie inaczej".. Fala wzrostowa rodzi się w strachu, rośnie w wątpliwościach, dojrzewa w optymizmie i umiera w euforii.. „All animals are equal but some animals are more equal than others“
|
|
Wysłane:
9 listopada 2010 09:14:50
przy kursie: 4,33 zł
Dlaczego nie? Mnie często się sprawdza zaczepianie fibonacciego w punkcie gdzie zaczął się nagły skup. The recovery in profitability has been amazing following the reorganization, leaving Barings to conclude that it was not actually terribly difficult to make money in the securities market.
|
|
0 Dołączył: 2010-09-07 Wpisów: 88
Wysłane:
10 listopada 2010 08:27:17
przy kursie: 4,33 zł
do wza moze byc jeszcze lekka pacyfikacja kursu, chyba ze ktos wie cos wiecej niz wynikaloby to z oficjalnych informacji. potem albo atak na 5 (ci co trzymaja beda mieli okazje do tanich zakupow) albo znowu kiszonka (bo zyski przynajmniej czesciowo juz zrealizowane). ja to tak widze, a oczywiscie sobie i wszystkim zycze zeby spelnil sie scenariusz nr 1 :)
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.