PARTNER SERWISU
xqkwoovv
68 69 70 71 72

UBOAT LINE (Catalyst)

sasky
PREMIUM
49
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 2 767
Wysłane: 13 lutego 2015 17:54:17
Vox napisał(a):
no to moze on nie jest taki glupi, jak skupi obligi po 5%, i uratuje spolke
deal zycia

2000% zysku.

jaki deal życia? wytłumacz mi proszę.
co z tego, że skupi obligi po 5 proc., skoro sam je sobie spłaci?!
Z własnej kieszeni wyłoży gotówkę na zakup papierów i co.. przyjdzie moment wykupu i wtedy dołoży kolejną kupę hajsu, żeby wykupić?
To miałby sens, gdyby w spółce był majątek albo gotówka - to ok, kupuje obligi po taniości i czeka aż spółka je wykupi po 100 proc. wartości nominalnej. Gdyby była gotówka lub Majątek w spółce to sMisiąg nie uciekałby w popłochu. Zastanów się!
Zakup obligów nawet po 5 proc. w. nom., w sytuacji gdy spółka nie wykupi papierów, równa się strata tego, co wydamy na zakup po 5 proc. w. nom.
Dlatego ponawiam pytanie, wytłumacz mi proszę, gdzie tu jest deal życia?

Taka bezpośrednia uwaga (wybaczcie, że to robię, ale dłużej już nie mogę) - @Vox, rozumiem, że to dla Ciebie wielka strata, rozumiem, przykro mi. Zrób to co radził Ci kolega @Kalashnikov - ochłoń chłopie.
Liczby nie kłamią (...) ale kłamcy liczą

Kalashnikov
0
Wpisów: 537
Wysłane: 13 lutego 2015 18:01:47
Wiadomości w telegraficznym skrócie z pierwszej ręki od Przewodniczącego RN:

Z w miarę dobrych newsów:
- Na chwilę obecną nie powołali prezesa - osobą zarządzającą na chwilę obecną ma zostać Pani Agata Żak (Pani z Walnego??) - dopóki nie zostanie wybrany prezes. Ma zostać przez nią powołany jak najszybciej biegły aby po weekendzie zająć się tematem.
- Raport za IV Q podobno już jest/jest kończony i w terminie ma być opublikowany.
- Do 5 marca mają się rozeznać w temacie finansów i na walnym lub zaraz po będzie wiadomo co mogą nam i akcjonariuszom zaproponować (lub nic nie zaproponować).
- Dzisiaj/jutro ma być komunikat w ESPI/EBI

Z gorszych:
- Rada była odcięta od informacji o kondycji finansowej spółki
- Była wywierana presja przez większościowego akcjonariusza na członków rady
- O zawieszeniu prowadzenia działalności RN dowiedziała się od Stonogi

Ogólnie moje wrażenia pokryły się z przypuszczeniami - RN dopiero teraz de facto funkcjonuje. A wcześniej była bo była (bo musi być).

salute

Edytowany: 13 lutego 2015 18:14

robertokot25
0
Wpisów: 1 241
Wysłane: 13 lutego 2015 18:59:01
mam pytanie techniczne : czy obligi można sprzedać poniżej 1% nominału? tzn np za 0,001%?? są jakieś ograniczenia? czy można puścić za 1 grosz?
Edytowany: 13 lutego 2015 18:59

Bercik40
0
Wpisów: 494
Wysłane: 13 lutego 2015 19:05:48
roberto możesz puścić za ile chcesz nawet za 0,001%, ale poczekaj na raport bandhead
Edytowany: 13 lutego 2015 19:11

robertokot25
0
Wysłane: 13 lutego 2015 19:22:12
ja tego nie mam, tylko pytałem technicznie i czy może w historii były takie ceny na catalistynio
Edytowany: 13 lutego 2015 19:22

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 13 lutego 2015 20:05:29
robertokot25 napisał(a):
mam pytanie techniczne : czy obligi można sprzedać poniżej 1% nominału? tzn np za 0,001%?? są jakieś ograniczenia? czy można puścić za 1 grosz?

Ze strony catlyst:

Dla wszystkich nominałów obligacji dokładność określania kursu wynosi - 0,01 punktu procentowego

czyli wychodzi 10 groszy ?

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 13 lutego 2015 21:31:37
Cytat:
- Rada była odcięta od informacji o kondycji finansowej spółki

Co to wogole znaczy? - Nie ma zadnej nadziei. Jak RN moze byc odcieta od informacji???
To jest wogole zgodne z prawem?

Cala RN do paki, to sa kryminalisci.

W poniedzialek oglosza raport strata -100 mln i tyle bedzie. Speak to the hand

robertokot25
0
Wysłane: 13 lutego 2015 21:40:38
100noga wjedzie na białym rumaku i wszystkich wyzwoli
Edytowany: 13 lutego 2015 21:41

Kalashnikov
0
Wysłane: 13 lutego 2015 22:23:14
Tak jak wspominałem - odnoszę wrażenie że są figurantami... Natomiast dopiero ta sytuacja przymusiła ich do pracy. Prezes Misiąg potrzebował RN to takową sobie skonstruował. Mierni bierni... jak to mówi stare socjalistyczne powiedzonko. W tej sytuacji nie da się wykluczyć niczego - Czy spółka straciła "tylko" płynność czy część lub całość majątku została wyprowadzona. W najbliższym czasie się okaże. Sugerując się szybkością spieprzania prezesa to można dedukować opcję drugą. Z drugiej strony zakładając opcję że Misiąg to tępa strzała - mógł się nie na żarty przerazić że słabo idzie ściąganie długów za bilety. W końcu gamoń dopiero pod koniec zeszłego roku zajął się windykacją - więc mogło być też za późno.

Dość ciekawą opinie mieli w kwestii naszego represjonowanego Stonogi - Bali się że wizerunkowo Uboat przez pieniactwo akcjonariusza większościowego straci jeszcze więcej - bo kontrahentów. Nie dziwię się zupełnie bo nigdy nie przypuszczałem że kiedykolwiek moje drogi skrzyżują się z tym bałwanem. Co za ślepy los...
Edytowany: 13 lutego 2015 22:29

oczkers
0
Wpisów: 137
Wysłane: 14 lutego 2015 00:06:50
Kalashnikov po pierwsze to sądzę, że w imieniu wszystkich tutaj wielkie dzięki, że wrzucasz publicznie takie informacje.

Ewidentnie nie ma innego wytłumaczenia, średnio rozgarnięta osoba zainteresowałaby się tematem gdyby nagle w niebotycznym tempie rosły nieściągnięte należności a nowo wrzucony kapitał z przeznaczeniem na spłatę zobowiązań znika w ekspresowym tempie. Tutaj mamy doświadczonych prawników z wieloletnim stażem więc tłumaczenie, że "rada była odcięta od informacji" jest absurdalne. Jeżeli tak będą się oficjalnie bronić to ja im życzę powodzenia w sądzie. O zawieszeniu działalności operacyjnej dowiedzieli się dopiero po zmianie właściciela?

Na pewno była jakaś koncepcja kiedy wtłaczano 5mln uprzednio ściągnięte z rynku ale ciężko uwierzyć, że był to plan układany w dobrej wierze - kredytowali dalej kontrahentów którzy już zalegali kilka milionów?
Gdyby faktycznie tak było to windykacja przy tak dużej kwocie zostałaby zlecona zewnętrznej firmie, a finansowanie pozyskiwane od banków, innych inwestorów i rolowane na bazie dobrego bilansu (w miarę świeże należności znacznie przewyższające potrzeby pożyczkowe).

Wcześniej ufali prezesowi, nic nie sprawdzali a teraz nagle troszczą się o wizerunek i kontrahentów, których przecież już nie ma bo nie prowadzą działalności, "blokując" powołanie zarządu sugerowanego przez właściciela, wolne żarty.

Stonoga też nie lepszy, co chwile zmieniając zdanie i plany teraz twierdzi, że rada nadzorcza taka zła i nie pozwala mu nawet wybrać zarządu - to jaki problem zwołać walne i ich zwolnić?
Edytowany: 14 lutego 2015 00:07

Vox
Vox
297
Wpisów: 7 675
Wysłane: 14 lutego 2015 00:50:38
Cytat:
Tutaj mamy doświadczonych prawników z wieloletnim stażem więc tłumaczenie, że "rada była odcięta od informacji" jest absurdalne

Mam nadzieje ze staz niedlugo sie zakonczy. miejsce kryminalistow jest w wiezieniu.

Cytat:
Stonoga też nie lepszy, co chwile zmieniając zdanie i plany teraz twierdzi, że rada nadzorcza taka zła i nie pozwala mu nawet wybrać zarządu - to jaki problem zwołać walne i ich zwolnić?

jestesmy na dnie - RN do wymiany jak najszybciej.
Edytowany: 14 lutego 2015 00:57

Kalashnikov
0
Wysłane: 14 lutego 2015 09:15:22
oczkers

Dużo osób w tym wątku siedzi - i prawie każdy ma wtopioną mniejszą lub większą ilość pieniędzy. Jeżeli będę miał coś co da się upublicznić to wrzucę, jeżeli będą to bardzie delikatne informacje - prześlę wam na priv.

Może koncepcja Misiąga była taka że "wezwania do zapłaty" do firemek to potrafi wysyłać pracownik jego firemki. Stosunkowo niedawno znalazłem w internecie gdzieś opinie jednego z kontrahentów (obsługującego UBoata) że prezes miewał dziwne i spaczone pomysły - że wszystko najlepiej robić samemu bo on wie wszystko najlepiej.
Sam dział windykacji w firmie nie koniecznie wystarczy żeby z dłużnika ściągnąć pieniądze (tak jak różni się windykatorzy na catalyst i mają różną ściągalność i w związku z tym rentowność)
Sprzedawać nie musieli tym co już zalegają - śmieciowych firm transportowych jest cała masa, fama mogła szybko się rozejść że Uboat "sprzedaje wszystkim jak leci". W bilansie jak wół rosła sprzedaż a marża była na tym mocno niska.

Moja wersja jest taka że nasz kapitan Misiąginnio z spółki zabrał te 5 mln + to co sprzedał z akcji desantując się z spółki. No ewentualnie chciał jeszcze pchnąć szafe na allegro.
Po tej akcji uspokoiłem się nieco, nie podejrzewam go że ruszyłby należności - jest na to jednak za głupi Whistle

Co do samej RN - ich pobudek nie znam. Pomyślcie sobie przez chwilę jakich strach im musiał zajrzeć w oczy, że w sytuacji kiedy pójdą oskarżenia prokuratorskie i ewentualne wyroki - np. zakaz prowadzenia działalności gospodarczej (zakaz uczestniczenia w RN, prezesowania)to trzeba będzie przez X lat być tylko wyrobnikiem u kogoś. A jak ktoś w...i to może ich tak załatwić z prezesem Misiągiem i Stonogą na czele.

Na walnym ma zostać zmieniona RN - w projektach uchwał stoi. Do 5 marca upadłośći racej nie wróże. Kluczem sprawy jest rozeznanie się w stanie finansowym spółki.

yodyod
24
Wpisów: 480
Wysłane: 14 lutego 2015 09:55:41
w świetle tego co piszecie teraz naszym głównym zadaniem powinno byc dążenie do odblokowania notowan obligacji
absolutnie nie widzę podstaw do tego, by te były zawieszone, kiedy handel akcjami odbywa się w normalnym trybie
zresztą uważam, że na MACHERACH z CATALYST można wywżec bardzo skuteczną presję - w mojej opinii nie za bardzo mają argumenty by utrzymywac stan zawieszenia, zresztą jest to działanie które skutkuje brakiem możliwości rozliczenia straty podatkowej, a zatem ma wymierny wpływ również na sytuację finansową obligatariuszy, którzy z jakichs przyczyn chcą zakonczyc przygodę z UBOATEM

niech STONOGA albo ktos inny kupi ile wlezie poniżej 10%

pomyslcie przy 10% z 3,5 mln PLN serii 0415 robi się 350 tys

w USA Banki których obligacje stały tak nisko wykazywały całe dyskonto obligacyjne jako zysk (oczywiście tam nikt nie wpadł na pomysł by zawiesic notowania, bo i dlaczegoż - wolny rynek!!!!!)

robertokot25
0
Wysłane: 14 lutego 2015 10:45:16
wątpię aby było tylu chętnych do sprzedaży poniżej 10% - to jest jakieś sci-fi

pies_lancuchowy
0
Wpisów: 136
Wysłane: 14 lutego 2015 11:12:02
jeżeli ktoś tu fantazuje o pociąganiu do odpowiedzialności członków RN, to niech weźmie zimny prysznic i sprawdzi jak 'pociągnięto do odpowiedzialności' prof Witolda Orłowskiego, dr Henrykę Bochniarz, prof Dariusza Rosatiego i inne gwiazdy które 'zasiadały' w RN niejakiej Warszawskiej Grupy Inwestycyjnej (młodym inwestorom polecam w ogóle poczytać sobie o tej historii).

Bercik40
0
Wysłane: 14 lutego 2015 11:43:02
Dwie patologiczne spółki, które działają pod pseudo nadzorem KNF:
gant development na głównym rynku
ubot line na NC

mambo
0
Wpisów: 70
Wysłane: 14 lutego 2015 15:58:27
Pieniądze wziął? Ma spłacać obligacje w terminie. Nie spłacą to się przekonają jak działa niedotrzymywanie umów. Wiedział jak to działa i wziął kasę to teraz jestem pewien, że odda. Nie odda? Chyba żarty.

To tak dla przypomnienia gdyby zapomniał
Edytowany: 14 lutego 2015 15:59

Bercik40
0
Wysłane: 14 lutego 2015 16:17:47
mambo przypominam ci że on nie jest już w zarządzie ani nie jest akcjonariuszem. Teraz to może was spłacić z prywatnego majątku. 100noga tez wygląda na majętnego może was spłaci ale raczej to pijarysta z facebooka. A możliwe że niedługo jego fani będą mu paczki wysyłać z zupkami do pierdla. Na miejscu obligatariuszy już dawno złożyłbym zawiadomienie do prokuratury z wnioskiem o zabezpieczenie majątku byłego prezesa.
Edytowany: 14 lutego 2015 16:30

Bercik40
0
Wysłane: 14 lutego 2015 16:41:45
mambo napisał(a):
Pieniądze wziął? Ma spłacać obligacje w terminie. Nie spłacą to się przekonają jak działa niedotrzymywanie umów. Wiedział jak to działa i wziął kasę to teraz jestem pewien, że odda. Nie odda? Chyba żarty.

To tak dla przypomnienia gdyby zapomniał

Jakby pożyczył od chłopaków z Legii to na pewno by oddał. A jak wziął od leszczy to wiesz jak będzie, czyli nic nie będzie.

DRIVER77
0
Wpisów: 641
Wysłane: 14 lutego 2015 18:57:51
A 100noga dziś wypłaca. Nominał+kupon 4,8% za kilka dni.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

68 69 70 71 72

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,330 sek.

kgetrpwf
icjzckoh
iobvfxlt
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +76 827,68 zł +384,14% 96 827,68 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
soswhekh
hcmaewlx
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat