gebrglgu
Advertisement
PARTNER SERWISU
gzccnfab
1 2 3 4

Ukraina - dewaluacja hrywny?

farnick
17
Wpisów: 224
Wysłane: 24 stycznia 2014 15:19:19
Rosja Ukrainy nie puści na zachód, nie ma szans - to sprawa bezpieczeństwa państwowego najwyższej wagi. Już prawie 100 lat temu Piłsudski zauważył, ze Rosja bez Ukrainy i Białorusi jest nieczym, Białoruś już mają a Ukrainy nie wypuszczą. Ukraina Rosji jest znacznie bardziej potrzebna niż Zachodowi dlatego Rosja zrobi wszystko co można i czego nie można i nie powinno się robić, żeby Ukrainę zatrzymać przy sobie a Zachód nie kiwnie nawet palcem (no może palcem kiwnie - paru polityków wyrazi żal ubolewanie itd. itp. i na tym się skończy).

Ukraińcy zaprzepaścili swoją szansę a była ona w latach 90-tych. Teraz jest już "po ptokach" i wschodnia granica UE kończyć się będzie na Polsce.
Akcje nie kosztują tyle ile są warte, tylko tyle ile ludzie myślą, że są warte.
Ewolucja gracza giełdowego:
1. Nieświadoma niekompetencja (nie wiem, że nie wiem),
2. Świadoma niekompetencja (wiem, że nie wiem),
3. Ciężka praca
4. Świadoma kompetencja (wiem, że wiem)
5. Nieświadoma kompetencja (jestem już tak dobry że ... nawet nie wiem, że wiem)

Portfel na MyFund: farnick_MDRC
Profil na X (Twitter): https://twitter.com/farnick_MDRC

Edytowany: 24 stycznia 2014 15:21

rottor
0
Wpisów: 141
Wysłane: 25 stycznia 2014 11:23:55
Ukraińskie CDS-y aktualizacja po zamieszkach:

kliknij, aby powiększyć

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 30 stycznia 2014 12:17:25
krewa napisał(a):
Temat do pominięcia, gdyby nie sposób, w jaki polskie media relacjonują tamtejsze wydarzenia...
Droga ukraińska opozycjo - pierd** się i dorośnij wreszcie....

Restrukturyzacja w Agorze właśnie zbiera swoje żniwa. Naczelny organ moralizatorski w relacjonowaniu konfliktu stać tylko na przedruk stronniczych informacji z ukraińskiego portalu. "Nieumundurowani cywile polują na opozycjonistów". Naprawdę, Gazeto? Naprawdę? Nieumundurowani cywile?
Histeria w polskich mediach zatacza coraz szersze kręgi. Jedna idiotka apeluje o zbiórkę medykamentów, opatrunków i ciepłych ubrań dla demonstrantów, kolejny idiota to nagrywa a następny puszcza to na antenie czołowej rozgłośni radiowej. Nikomu nie przyjdzie do głowy policzyć ilość osób rannych w konflikcie i zastanowić się nad sensem takiego apelu.

trafne uwagi :)
tutaj taki komantarz wpadl mi w oko salute
Cytat:
Ekrany telewizorów wypełnia Ukraina - demonstracje, zmagania opozycji z reżimem, zabici poeci. Lecz nasze głowy i serca wypełniają nasze przyziemne sprawy. Jest nam dobrze, jest nam wygodnie, Ukrainę i jej cały Majdan mamy zwyczajnie w dupie.

mateuszklinowski.natemat.pl/90...

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 2 lutego 2014 14:45:30
Cytat:
W takim układzie to nie jest kwestia Czy tylko Kiedy? nastąpi dewaluacja.

Wygląda na to, ze odpowiedź na pytanie: Kiedy brzmiTERAZ:

naturabramy.wordpress.com/2014...

Wiele wskazuje na to, że Narodowy Bank Ukrainy właśnie traci zdolność do obrony stałego kursu hrywny wobec dolara. Niewielka ilość rezerw walutowych w dyspozycji Banku powoduje, że forma dewaluacji może być gwałtowna, bardziej znana pod nazwą "kryzys walutowy".

"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Frey
115
Wpisów: 1 082
Wysłane: 6 lutego 2014 01:52:30
wyborcza.biz/Waluty/1,111132,1...

Smutne to, ale "Czapy z łbów" przed Szutnikiem jak mawiał poseł Maksymiuk.

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 20 lutego 2014 11:20:01
Na Ukrainie rewolucja w toku. Są ofiary wśród "nieumundurowanych cywili" (copyright by Agora), milicjantów, terrorystów vel "pokojowych demonstrantów". Niestety, konflikt zbiera swoje krwawe żniwa również poza granicami Ukrainy. Mamy już pierwszą ofiarę w Polsce. Jest nią rozum redaktora Wróbla z radio TOK FM, rozgłośni spod znaku Agory. Trudno ocenić na tę chwilę, czy utrata rozumu przez redaktora Wróbla jest trwała, czy też da się go uratować.
redaktor Wróbel napisał(a):
A jak mają go obalić? Dobrym słowem?

To jest reakcja redaktora na użycie broni palnej przez "pokojowo nastawionych demonstrantów". Faktycznie, jest to jedynie słuszne narzędzie do obalania rządu i prezydenta, wybranych w demokratycznych wyborach. Brawo, redaktorku, brawo.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 20 lutego 2014 11:30:31
Nie do końca wiem, co tam się dzieje. Mówiąc szczerze, nie ufam żadnej stronie konfliktu.
W wyborach raz wygrał Janukowycz, potem go obalili w Pomarańczowej Rewolucji i wybrali Juszczenkę. W kolejnych wyborach naród zdecydował, że jednak ma rządzić Janukowycz. Teraz go znów obalają.

Ma wrażenie, że większość Ukrainy popiera obecny rząd. Tymczasem bardziej radykalni, głośni i popierani przez USA i UE Ukraińcy z zachodu nazywani są w mediach Narodem Ukraińskim rozpoczęli rewolucję. Są cholernie dobrze zorganizowani i przygotowani jak na ruch społeczny...

Najbardziej szkoda mi zwykłych ludzi, którzy wierzą, że walczą i giną o wolność. Tak naprawdę, to walka możnych tego świata o wpływy na Ukrainie. Bogatej w złoża naturalne i ziemie rolne.

Słabnie moja wiara, że przemoc da się łatwo powstrzymać.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 20 lutego 2014 11:47:28
Frog,
zwykli ludzie nie walczą. To są paramilitarne bojówki, składające się w dużej mierze z członków nacjonalistycznych i neofaszystowskich ugrupowań. Bazując na wiedzy, dotyczącej poprzedniej rewolucji i początków obecnej, śmiem twierdzić, że oprócz szczeniackiej chęci pobawić się w wojnę jest jeszcze jeden powód, który pcha tych ludzi do walk. Parafrazując J. Wójcika - kasa, misiu, kasa. Znakomita większość protestujących jest normalnie opłacana, mają dniówki w zależności od wykonywanej roli. Najmniej dostaje zwykły tłum, statyści - mają zapewniony dowóz, żarcie i od 20 do 50 zł za dzień.

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 20 lutego 2014 12:58:44
Jeżeli jest tak, jak piszesz, to skala manipulacji medialnej "Wolnego Świata Zachodu" jest większa, niż można się było spodziewać.
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum

Bushido
0
Wpisów: 257
Wysłane: 20 lutego 2014 13:39:29
Wiecie kto to jest snajper-strzelec wyborowy??Zołnierz szkolony do zadań specjalnych.A co w Kijowie jest jego zadaniem specjalnym?Strzelanie do starszego Pana targającego kawałek ławki na barkade?Może chłopak w kasku narciarskim trzymający kawałek blachy dla osłony?Tam strzelają do ludzi jak na strzelnicy.Służyłem w 1998 roku w Bośni-rok czasu.Dużo śladów ludzkiej podłość tam widziałem.Wiem co to jest wojna domowa.Powiem Ci Krewa że po drugiej stronie jest dużo więcej opłaconych bandytów.

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 20 lutego 2014 14:08:47
Bushido,
po drugiej stronie są żołnierze służb specjalnych. Z tego spora cześć to tzw. mięso armatnie - młodzi chłopcy bez doświadczenia. Pomyśl, że oni wykonują rozkazy, nie stoją tam z własnej woli. Nie wolno utożsamiać ich z Janukowyczem, nie wolno utożsamiać ich z rządem. Oni też nie są zachwyceni faktem, że muszą wykonywać teraz swoją pracę.
Relacji wydarzeń z Ukrainy jest nieobiektywna i stronnicza. Rzeczywistość jest nieco inna.

Tekstu o strzelaniu do starszego pana nie kupuję - uzasadnienie znajdziesz w moim poście na poprzedniej stronie. Nie wiemy kto strzelał, prowokacje są możliwe z każdej strony.

Ja wiem jak wyglądała pomarańczowa rewolucja i uwierz mi - to nie był spontaniczny zryw społeczeństwa. To była piekielnie sprytna i zaplanowana akcja. Początki aktualnego konfliktu wyglądały identycznie. Jeżeli interesują Cię szczegóły, to zapraszam na priv.

Bushido
0
Wysłane: 20 lutego 2014 14:47:12
Co do "starszego Pana" to napisałem ten tekst aby uwidocznić różnice sił jaka jest miedzy stronami.Snajper to człowiek który jest szkolony przez długie lata do (nazwijmy rzeczy po imieniu)eliminowania celu.Nie do prewencji-do eliminowania.Wrzucam link pokazujący z czym i z kim mamy do czynienia.Skup swą uwagę na zachowaniu snajpera.Odziały się wycofują a on po chwili zastanowienia prawdopodobnie na szybko oddaje strzał.Jest osłaniany przez jednego funkcjonariusza a jednak oddaje strzał.Prawdopodobnie ten snajper to przeszkolony wcześniej funkcjonariusz AT który dostał możliwość strzelania do wszystkiego co się rusza i ma frajde-może się sprawdzić.
www.rmf24.pl/fakty/news-ukrain...

Drugi filmik.

Pytanie.Kto szturmuje na ten wycofujący się oddział??Siły specjalne?Po co ten snajper w tym miejscu??Do kogo chce strzelać?Do kogoś z np.z granatnikiem??
Szturmują cywile-tak jest prawda.Strzela do cywilów!
Edytowany: 20 lutego 2014 14:56

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 20 lutego 2014 15:01:22
Bushido napisał(a):
napisałem ten tekst aby uwidocznić różnice sił jaka jest miedzy stronami

Po drugiej stronie nie są "starsi panowie". Po drugiej stronie są ludzie, którzy mają frajdę z udziału w konfliktach zbrojnych. Ludzie, którzy odpłatnie brali udział w wojenkach w Czeczenii czy w Pridnestrowiu. I to nie w składzie oficjalnych jednostek zbrojnych, tylko w szeregach najemników. A w sukurs im przychodzą szczeniaki, którzy korzystają z okazji bezkarnego udziału w zadymach.
Pamiętaj, media pokazują tylko to, co chcą pokazać. Dorobić historię do obrazka to nawet gimbus potrafi.

edit: cywil z bronią w ręku przestaje być cywilem
Edytowany: 20 lutego 2014 15:02

Bushido
0
Wysłane: 20 lutego 2014 15:13:45
Z mediami masz racje ale akurat to nagranie jest dowodem na to co władza wyprawia.Za kilka dni Kijów będzie porównywany do Sarajewa.Ciekaw jestem kiedy wkroczą odziały wojskowe z ciężkim sprzętem i kiedy swoją siłę zademonstruje Car Władimir.Olimpiada się kończy w niedziele więc.....Whistle

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 20 lutego 2014 15:17:01
A jak Twoim zdaniem milicja powinna reagować na strzały ze strony "pokojowo nastawionych demonstrantów"? Lajkami na FB, kiwaniem palcem czy werbalnym karceniem?

Bushido
0
Wysłane: 20 lutego 2014 15:47:04
Dobra Krewa nie będziemy się licytować kto ma racje.Zobacz liczbę ofiar po obu stronach i pomyśl kto jest bardziej nastawiony -na strzelaj by zabijać-.Strzelać można też tak żeby przeciwnika wykluczyć z walki czyli ranić a nie zabijać.Największe szanse na taki strzał ma snajper ale po co ranić jak można zabić (bezkarnie).
Nie wiem -może przesadzam może za dużo w życiu widziałem

Salak
2
Wpisów: 565
Wysłane: 20 lutego 2014 16:18:40
Pare komentarzy pod jednym z artykowl na temat tego co sie dzieje w na Ukrainie...

Cytat:
Pozwól, że zapytam cię o kilka kwestii: Nie zastanowiło cię skąd ludzie siedzący miesiącami na Majdanie mają kasę? Nie wiesz przypadkiem z czego utrzymują rodzinny skoro nie pracują? Jeśli dostają pieniądze to od kogo? Komu tak bardzo zależy na przyłączeniu Ukrainy do UE, że aż wojnę domową chce wywołać? Czy tak naprawdę nie chodzi o odcięcie Rosji od Morza Czarnego i Śródziemnego? Czyją ty propagandę powtarzasz?

i inny
Cytat:
Wczoraj miałam okazje w pociagu z Ukraincem..i zapytałam jak on to widzi...stwierdził ze to garstka duraków na Majdanie ...ze to oni rozrabiają a nie Janukowycz.Po drugie mówił ze maja płacone za rozroby w Kijowie tzw Lejtenant ma 2 tys $ dziennie a zwykli po 100 $ dniówki...a pytam kto im płaci odpowiadał ON no kto ONI mówił wymijająco...i wspomniał o rewolucji w Egipcie, Libii a w Syrii nie udało się...i całe szczęście Putin nie pozwolił...tak powiedział.Wiec większość Ukraincow nie chce Majdanu ...TVP kłamie jak zwykle

jak dla mnie oby dwum strona konfliktu mozna duzo zarzucic i obie strony maja nieczyste sumienie, ale z tego co widze osoby/organizacje postronne chca tu najwiecej ugrac, oczywiscie nie swoimi rekamoma...gdzie dwoch sie bije - tam wlasnie ktos inny korzysta Shhh
a tak wogle jak bylo fajnie pokojow i wiecowo to kliczko byl wszedzie, dzien w dzien.... jak zaczeli palic gumy i strzelac to ktos go widzial na majdanie? Anxious

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 20 lutego 2014 16:56:03
Bushido,
ja myślę, że Ty masz nieco wygórowane oczekiwania wobec żołnierzy jednostki, powołanej do ochrony porządku publicznego. To nie jest brygada AT, nie spodziewaj się po 18-20-latkach umiejętności, których możemy oczekiwać od żołnierzy bardziej elitarnych jednostek. Oni bronią dostępu do określonej dzielnicy, nic poza tym. Gdyby jednak zaszła konieczność usunięcia demonstrantów - wykonaliby swoje zadanie w kilka godzin. Wkroczyłyby nie ci, tworzący tarcze, tylko bardziej doświadczeni. Tylko wówczas byłoby bardziej dziko i niehumanitarnie, aniżeli jest teraz. Nie życzę nikomu takiego rozwiązania.
Mnie zastanawia jedno - czemu w Polsce i na Zachodzie stosowane są podwójne standardy? Czemu ignorowana jest milcząca większość, która jednak wybrała obecną władzę?

Salak,
właśnie, to jest tematem tabu.
Salak napisał(a):
z tego co widze osoby/organizacje postronne chcą tu najwiecej ugrac, oczywiscie nie swoimi rekamoma

jak pisał Tuwim - "Twoja jest krew a ich jest nafta."

Bushido
0
Wysłane: 20 lutego 2014 17:58:30
Krewa
Z tą "milczącą większośćą" w państwach w których "czuć perfumy Putina" to nie takie proste.Kto ma wygrać wybory to wygrywa mniejsza o większość.Ogromna skala korupcji,układy i demokracja na pokaz.Ktoś chce podzielić Ukraine na zachodnią i wschodnią i taki może być finał całej tej afery.Ten "ktoś" zepsuł Putinowi święto Sochi..........

Edytowany: 20 lutego 2014 18:00

krewa
PREMIUM
1 362
Wysłane: 20 lutego 2014 18:10:10
Zgodzę się ze wszystkimi Twoimi stwierdzeniami w poście powyżej z wyjątkiem tego:
Cytat:
Kto ma wygrać wybory to wygrywa mniejsza o większość

Nie do końca. Wybory na prezydenta i do parlamentu dokładnie odzwierciedlają sytuację na Ukrainie i wyraźny jej podział na wschód i zachód. Na tych, co chcą z Rosją i na tych, co patrzą na Zachód. Janukowycz wygrał wybory, jego partia również. Bez większych cudów na urną.

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

1 2 3 4

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,501 sek.

tvoueggp
catmmvov
nooblxba
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
zzfrsklk
bexvtttj
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat