0 Dołączył: 2009-10-06 Wpisów: 1 335
Wysłane:
2 czerwca 2014 07:39:10
Z tą tożsamością Ukraińców nie jest tak źle jak się niektórym wydawało. Na Krymie puścili im hymn rosyjski, a ci im zrobili psikusa i zaśpiewali hymn Ukrainy. Duża odwaga dzieciaków! Całość tu wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc...
|
|
0 Dołączył: 2009-07-16 Wpisów: 1 746
Wysłane:
2 czerwca 2014 12:52:24
odnosnie gazowej wspolpracy z NEA - jak ktos ma ochote poczytac analize Energy Systems Institute SB RASZawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
2 czerwca 2014 14:26:19
serpico napisał(a):Z tą tożsamością Ukraińców nie jest tak źle jak się niektórym wydawało. Na Krymie puścili im hymn rosyjski, a ci im zrobili psikusa i zaśpiewali hymn Ukrainy. Duża odwaga dzieciaków! Całość tu wiadomosci.gazeta.pl/wiadomosc... Współczuje tym dzieciom, już na pewno każde z nich ma przydzielona bande oprychów z urzędu którzy im nie odpuszczą "przypadkowych awantur". Okupacja krymu to zawsze będzie zysk dla okupanta. Nawet jak ma ponosic jakies koszty to i tak najpierw je zapłacą tubylcy. Nie wierze aby chciwi rosjanie dołozyli cokolwiek do interesu. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
|
|
PREMIUM
1 362 Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wysłane:
2 czerwca 2014 14:45:17
majama napisał(a):Współczuje tym dzieciom, już na pewno każde z nich ma przydzielona bande oprychów z urzędu którzy im nie odpuszczą "przypadkowych awantur" Taaa... A Putin ześle ich do łagru. O czym Wy prawicie? Brakuje jeszcze wzmianki o pitej wódce na śniadanie i niedźwiedziach, spacerujących ulicami. To są typowe objawy okresu adolescencji (mam na myśli tych dzieciaków). Akurat padło na hymn. Gdyby im kazano śpiewać "Stairway to heaven" to oni zgodnie zanuciłyby "Highway to hell". Zwykły młodzieńczy bunt.
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
2 czerwca 2014 14:59:55
Mam wrażenie Krewa że próbujesz usprawiedliwiać zbrodniczy reżim okupanta. Rosja to państwo mafijne, które pożera Ukrainę jako mniejsze państwo mafijne. Różnica między nimi jest jeszcze taka że to mniejsze chce skończyć z bandyckimi tradycjami. To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 czerwca 2014 15:15:36
Masz błędne wrażenie jak w jednym, tak i w drugim przypadku.
Proponuję przypomnieć sobie postulaty Majdanu a następnie popatrzeć na realizację tychże. Były piękne hasła, były solenne zapewnienia i obietnice, natomiast efektów brak. I mało tego, realizowany jest scenariusz, który jest sprzeczny z postulatami Majdanu.
Michnikowska propaganda kieruję Waszą uwagę na pierdoły a unika tematów naprawdę istotnych z punktu widzenia większości mieszkańców Ukrainy.
|
|
PREMIUM
Wysłane:
2 czerwca 2014 20:34:33
W końcu poparcie, jakiego Polska udzieliła Ukrainie, zaczyna przynosić wymierne korzyści. Pierwsi beneficjenci pochrząkują radośnie, tarzając się wesoło w nasączonej własnymi odchodami ściółce. Embargo na import wieprzowiny z Polski miało być zniesione 28 maja. Coś tam jednak poszło niezgodnie z harmonogramem i ten termin przesunięto początkowo na 2 a następnie na 4 maja. Prosięta mogą zyskać jednak kolejne odroczenie wyroku śmierci, bo minister Sawicki, który miał już jechać do Kijowa podpisywać umowę, nagle złamał rękę. Złamanie może mieć charakter dyplomatyczny, gdyż wcześniej minister zagroził, że w przypadku braku porozumienia w sprawie embarga on nie pojedzie do Kijowa. Tak naprawdę zniesienie zakazu importu nie będzie miało wielkiego wpływu na zbyt, bo udział Ukrainy w eksporcie polskiej wieprzowiny był w granicach błędu statystycznego. Tutaj chodziło o symboliczny gest.
W tym momencie warto podsunąć premierowi pomysł powołania na ministra rolnictwa Justyny Kowalczyk. Skoro dziewczynie złamanie nie przeszkodziło w wywalczeniu medalu olimpijskiego, to i z podpisaniem umowy dałaby sobie radę.
update z dnia 04.06.2014: minister Sawicki sprezentował świniom kolejne 6 dni życia. 4 maja nie zostanie podjęta decyzja o zdjęciu embarga, bo minister Sawicki odniósł kontuzję. Kolejny termin rozmów to 10 maja, o ile Ukraińcy go zaakceptują.
Edytowany: 4 czerwca 2014 11:44
|
|
Wysłane:
4 czerwca 2014 13:07:54
@Salak, Siekoo Dzisiaj dostaliście odpowiedź na to co zyskał Putin zajmując Krym. NIC! Suma strat poniesionych przez Moskwę jest potworna. Żeby się o tym dowiedzieć nie musiałem dzwonić do Putina. Wystarczy spojrzeć na dwudniowe spotkanie w Warszawie. Przywódcy, bądź głowy państw: USA, Kanada, Francja, Niemcy, Polska, Ukraina, Litwa, Łotwa, Estonia, Węgry, Czechy, Słowacja etc. (symptomatyczne jest to, że zabrakło przedstawiciela Wielkiej Brytanii - aż tak nie chcieli drażnić oligarchów rosyjskich, którzy lokują kasę w Londynie?) Putin zajmując Krym (który i tak był rosyjski pod względem strategicznym) zawiązał koalicję antyrosyjską: Szwecja, Polska, Ukraina, Litwa, Łotwa, Estonia, Rumunia, wspartej przez USA oraz Kanadę. Swoim działaniem, prawdopodobnie spowoduje, że wojska NATO zostaną rozlokowane w byłych państwach Układu Warszawskiego, co będzie absolutną porażką. Reasumując, po stronie zysków Putina: parędziesiąt tysięcy km kwadratowych, po stronie strat: sankcje, koszty aneksji, ucieczka kapitału z Rosji, utrata wpływów w byłych państwach bloku, wzrost znaczenia USA wwe wschodniej Europie. Dla poparcia słów, cytat z niemieckiej prasy: Cytat:Putinowi bowiem przez aneksję Krymu udało się tchnąć życie w dogorywający zachodni sojusz obronny. Jeżeli partnerzy NATO teraz przypomną sobie o pierwotnym zadaniu NATO, czyli ochronie Zachodu w północnoatlantyckim Sojuszu przed agresją z zewnątrz, Amerykanie poszerzą na Europę swoje spojrzenie, zawężone na Azję, a rządy po raz pierwszy od lat znowu poważnie pomyślą o swych budżetach obronnych, to winę za to wszystko ponosić będzie Putin A na Ukrainie wydarzenia zdają się mieć bardziej oczywisty charakter. W obliczu, gdy po drugiej stronie giną obywatele Egiptu, Jordanii, Rosji, część mediów nie nazywa ich już separatystami, a dywersantami. Wymiar działań zmienia się z wojny domowej, na inwazje (o czym również wspomniał Obama).
|
|
PREMIUM
Wysłane:
4 czerwca 2014 13:11:20
Ukraina, jak na aspirujące do struktur europejskich państwo przystało, posiada własny komitet antymonopolowy. W dniu dzisiejszym to ciało wydało zgodę funduszowi Prime Assets Capital na zakup akcji kijowskiego zakładu produkcji konstrukcji eksperymentalnych (cokolwiek to jest). Fundusz należy do prezydenta elekta. Zobaczymy, czy Poroszenko skorzysta z otrzymanej zgody i przejmie zakład - wcześniej bowiem padła obietnica, że w przypadku wygrania wyborów sprzeda cały swój biznes (z wyjątkiem TV).
|
|
Wysłane:
4 czerwca 2014 15:17:10
@Serpico, no to chyba dobrze, prawda? a teraz tak na spokojnie - koalicja zawiazana, usciski dloni i usmiechy wynienione, Mr O. rzucil obietnica miliarda zielonych dla najlepsiejszego sojusznika. wszystko wyglada cacy - zobaczymy, co z tego zostanie za kilka miesiecy. wzrost znaczenia USA w EW? utrata przez Rosje wplywow w panstwach bylego bloku? powaznie? poza tym dlaczego Rosja mialaby sie przejmowac zawiazana koalicja? czyzby ta koalicja miala zamiar zaatakowac Rosje? bo jesli nie, to ja nie widze problemu slowa ' a rządy po raz pierwszy od lat znowu poważnie pomyślą o swych budżetach obronnych' wcale mnie nie pocieszaja, wrecz przeciwnie. fajnie byloby, jakby te rzady pomyslaly raczej o budzetach na porzadna edukacje i rozwoj nauki. i nie powinnismy szukac sojusznikow za oceanem, lecz zwiekszac wspolprace ekonomiczna z sasiadami, bo wowczas nie ma powodow do agresji. ucieczka kapitalu... pecunia non olet. nie przezyj szoku, jak ten 'uciekniety' kapital wroci szybciej niz bys sie spodziewal. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
|
|
153 Dołączył: 2011-10-30 Wpisów: 1 886
Wysłane:
4 czerwca 2014 18:40:35
@ siekoo Cytat:poza tym dlaczego Rosja mialaby sie przejmowac zawiazana koalicja? Jeśli Rosja tak bardzo się tym "nie przejmuje" jak twierdzisz, to dlaczego niedawno przy każdym spotkaniu z USA podnosiła płacz o jakąkolwiek amerykanską obecność w Polsce? Cytat:i nie powinnismy szukac sojusznikow za oceanem, lecz zwiekszac wspolprace ekonomiczna z sasiadami, bo wowczas nie ma powodow do agresji. A to Polska jest agresywna? Nie wiedziałem. Czego to sie człowiek nie dowiaduje A zwiększać współpracę ekonomiczną możesz z tym, kto tego chce. Rosja tego nie chce, przynajmniej w odniesieniu do Polski. Pamiętasz numery z nie wpuszczaniem polskiego mięsa, jabłek itp? Czy jesteś wobec Rosji uległy czy wojowniczy, na jedno wychodzi - kopną Cię, gdy tylko zobaczą okazję. To nie jest normalny partner biznesowy, tylko ktoś, kto biznes traktuje jako kolejny środek "zdobywania terenu" i wpływów. Ci sąsiedzi (a raczej jeden z nich, ktorego konkretnie obaj mamy na mysli) bez mrugnięcia okiem poświęcą Polskę dla własnych interesów z Rosją. I nadmierne zaufanie do niego, którym wykazała się ekipa Tuska, bywa niestety kosztowne. Dowód? Takie położenie Nordstream'u, ze nie można rozbudować polskiego Świnoujścia i Gazoportu na największe plywające po Bałtyku gazowce, a potem obiecanki - cacanki, że "poprawimy, zrobimy itd" już od kilku lat, ale bez skutku. Niestety Niemcy nie widzą Polski w roli równorzędnego partnera(choć słabszego politycznie i gospodarczo tak, jak choćby Holandię lub Belgię), tylko jako "obszar do serwowania pouczeń", a rząd polski jako giermka do załatwiania niektórych niewygodnych spraw typu "apel o więcej Niemiec w Europie" w wykonaniu Sikorskiego, co zresztą Tuskowi wybitnie pasuje, bo zdejmuje z niego konieczność własnych działań. I piszę to ze smutkiem, bo dla mnie opcja proniemiecka przez pewien czas wydawała się sensowną polityką. Ale na takie, prawie równorzędne podejście byłoby może stać Kohl'a czy Adenauera, a nie obecnych polityków niemieckich Obecne Niemcy za bardzo zajęte są odbudową swojej hegemonii politycznej w Europie, zeby zwracać uwagę na jakąś tam drugorzędną Polskę... "Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)
|
|
Wysłane:
4 czerwca 2014 20:25:27
siekoo napisał(a): wzrost znaczenia USA w EW? utrata przez Rosje wplywow w panstwach bylego bloku? powaznie? poza tym dlaczego Rosja mialaby sie przejmowac zawiazana koalicja? czyzby ta koalicja miala zamiar zaatakowac Rosje? bo jesli nie, to ja nie widze problemu  Ty nie widzisz problemu, natomiast Putin widzi duży problem, o czym opowiedział w dzisiejszym wywiadzie we francuskiej TV TF1. W odróżnieniu od Ciebie, Putin się tym przejmuje: Cytat:Polityka zagraniczna USA to najbardziej agresywna, najbardziej bezwzględna polityka na świecie. My od lat nie mamy prawie w ogóle baz wojskowych za granicą. A wszędzie na świecie są bazy i kontyngenty wojskowe Stanów Zjednoczonych, dziesiątki tysięcy kilometrów od granic USA. Spójrz trochę szerzej, a może złapiesz kontekst. Odrodzenie się starej koalicji na linii Szwecja-Polska-Rumunia-Turcja plus kraje nadbałtyckie, to duże zagrożenie dla Rosji. Zamknięcie/ograniczenie chociażby dwóch basenów czarnomorskiego i bałtyckiego, zamyka Rosji możliwości operacyjne w Europie oraz północnej Afryce. Negatywnych skutków dla Rosji z tej koalicji jest o wiele więcej. Cytat:i nie powinnismy szukac sojusznikow za oceanem Bądź tak uprzejmy i powiedz mi gdzie??? Zaproponuj dwa alternatywne rozwiązania dla sojuszników zza oceanu, jeśli nie sprawi Ci to problemu. Szutnik ma rację, że zostaliśmy "wykorzystani" przez Niemców w dwóch płaszczyznach: ekonomicznej i międzynarodowej. Niemcy stworzyli sobie w Polsce największą montownie w Europie z najtańsza (względnie) siłą roboczą. Jesteśmy największymi wytwórcami półproduktów dla gospodarki niemieckiej i musimy jeszcze im płacić za zielone certyfikaty, by móc spalać węgiel w elektrowniach. A w przestrzeni międzynarodowej, jak słusznie Szutnik zauważył, potrzebowali w miarę silnego partnera do zwiększenia swojej pozycji w EU, zwłaszcza wobec Francji. Oczywiście, zobaczymy co wyjdzie z dzisiejszych deklaracji politycznych, ale taka demonstracja USA, jak wizyta Prezydenta i Sekretarza Stanu jednocześnie w jednym kraju ma ogromne znaczenie. Zwłaszcza, że Obama w Polsce spotkał się z Poroszenką, co było ogromny pstryczkiem w nos dla Kremla. Zaczynają się wypełniać nasze przypuszczenia sprzed kilku miesięcy wysnuwane na tym forum. Po kilku porażkach na arenie międzynarodowej (szczególnie w Syrii, Snowden), administracja USA, a zwłaszcza Demokraci nie mogli pozwolić sobie na kolejną porażkę. Myślę, że to początek działań USA i Kanady w tym rejonie. Jak to kiedyś Szutnik ciekawie napisał, USA są jak lotniskowiec, który zmienia kurs powoli, ale jak zmieni, to skutki dla przeciwnika będą katastrofalne (co widać już po "płaczliwym" tonie wypowiedzi Putina w wywiadzie we francuskiej telewizji). Dzisiejsze wydarzenie w Warszawie ma ogromne znaczenie dla UE. Polska zaczyna odgrywać znaczącą rolę w polityce europejskiej i formująca się koalicja może zmienić rozkład sił w EU. Zauważył to słusznie Hollande, który również przybył do Warszawy. Natomiast postawa Wielkiej Brytanii jest "mocno zastanawiająca". Reasumując, ci z Was, którzy nie dostrzegali jak drogo Putina może kosztować Krym, w najbliższym czasie powinni dostrzec, że Moskwa za to zapłaci ogromną cenę w kilku wymiarach.
|
|
Wysłane:
4 czerwca 2014 23:59:01
Salak napisał(a):Cytat:Krym kosztuje Rosję baaaaardzo dużo no moze i tak, ale ja poki co bilansu zysku i strat nie widzialem...nie mowiac juz ze takie rzeczy trudno ocenic od razu...wiesz jak to jest z inwestycjami - zwracaja sie po latach, a czasami sa wtopami - ja mysle ze za wczesnie to oceniac, a Ty juz to robisz...poki co Rosja "zyskala" 27tys km2 ziemi z dosc istotnym punkcie do tego 2.4 mln ludzi (wiesz z nich podatki sie sciaga i jak trzeba to wciela do wojska). To taki maly szczegol. Tak na szybko znalezione: Cytat:W zeszłym miesiącu wartość Funduszu Dobrobytu Narodowego stopniała niemal o 95 mld rubli i na koniec maja na kontach tego funduszu była kwota stanowiąca równowartość 87,6 mld dol. - ogłosiło w poniedziałek rosyjskie ministerstwo finansów. W zeszłym miesiącu o 113 mld rubli zmalała też wartość Funduszu Rezerwowego, drugiej rezerwy walutowej rządu Rosji. W jeden miesiąc jakieś 6 mld $  Takie są min. koszty Moskwy wynikające z agresji na Ukrainę, jakbyś pytał drogi przyjacielu skąd to wiem.
Edytowany: 4 czerwca 2014 23:59
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2014 01:55:01
@Szutniku - a to ja gdziekolwiek napisalem, ze Polska jest agresywna?!? napisalem wyraznie, ale widocznie musze to jeszcze bardziej wyjasnic - tam gdzie sasiedzi maja wspolny biznes, na ktorym obaj zarabiaja, w interesie zadnego z nich jest podkladac swinie partnerowi (w interesach), czy tez go najezdzac, prawda? embrago na okreslone produkty - tylko Rosja naklada takowe? bo cos niedawno Krewa pisal w tej kwestii, ale moze mu sie pomylilo... Nordstream - a przypadkiem nie jestesmy sami sobie winni tej sytuacji? czy na pewno tylko Rosja kopnie w tylek, gdy zweszy szanse? moim zdaniem nie. moim zdaniem, jest to normalne i z tym trzeba sie liczyc. i tak dzialac, by wlasnie nasza oferta byla najlepsza w ogole odnosze wrazenie, ze co niektorzy na forum widza te sprawy jak 'powinno to wygladac', a nie 'jak to wyglada'. moim zdaniem, trzeba najpierw znac swoje miejsce w szeregu, bo wtedy mozna okreslic co jest mozliwe do osiagniecia, u kogo i w jaki sposob. co do amerykanskiej obecnosci w Polsce - wierz lub nie, ale mi tez sie to nie podoba @Serpico cytowales ' Polityka zagraniczna USA to najbardziej agresywna, najbardziej bezwzględna polityka na świecie. My od lat nie mamy prawie w ogóle baz wojskowych za granicą. A wszędzie na świecie są bazy i kontyngenty wojskowe Stanów Zjednoczonych, dziesiątki tysięcy kilometrów od granic USA.' nie rozumiem, szczerze mowiac. nie jest tak? zreszta, tak jest juz od jakiegos czasu i takie slowa powiedziane zostaly nie pierwszy raz. gdzie szukac sojusznikow? to juz napisalem - tam, gdzie mamy granice, czyli w: Szwecji, Rosji, na Litwie, Bialorusi, Ukrainie, Slowacji, w Czechac i Niemczech w pierwszej kolejnosci, a nastepnie w dalszych sasiadach. oczywiscie nalezaloby opracowac plan, jak najlepiej wciagnac we wspolny biznes 2 najsilniejszych sasiadow, czyli Niemcy i Rosje a dzieki niemieckim 'montowniom' mamy dostep do know-how i powoli zaczynamy byc nie tylko montowniami, ale rowniez rownorzednymi partnerami w wlasnymi centrami R&D i zapleczem intelektualnym, o czym juz zreszta pisalem (pomijajac fakt, ze od czegos trzeba zaczac, a moglismy zamiast montowac na masowa skale podzespoly dla automotive, obierac cebule lub krewetki). nie musisz o tym wiedziec, wiec Cie informuje. zielone certyfikaty - do kogo konkretnie masz pretensje? mozna bylo negocjowac... tak jak z Nordstream... nie wiem, czy z tymi fanfarami na rzecz USA nie jest za wczesnie, zwlaszcza w swietle wymiany amerykanskiego sierzanta (o ile mnie pamiec nie myli) na 5 Talibow z Guantanamo - sygnal w swiat poszedl. do tego tez dodam 'szerszy kontekst' tak wysmiewanej przez zachodnie media umowy gazowej Rosja-Chiny rozliczanej w juanach - tez sygnal w swiat poszedl: $ nie jest juz waluta, w ktore trzeba rozliczac surowce to, ze Polska zaczyna odgrywac znaczaca role w polityce europejskiej pisze od dluzszego czasu - milo, ze ktos potwierdza moje obserwacje podkresle jeszcze raz, zanim znowu zarzucice mi proputionowskie nastawienie - Wolodia i jego humory mnie ani ziebia, ani grzeja. jestem sceptycznie nastawiony do wszelkich 'usiowych', 'unijnych' czy 'rosyjskich' obietnic i gwarancji. jestem moze ograniczony, ale wierze, ze do skutku dojdzie tylko to, co sie obu stronom oplaca. cytujac Pania Ele Bienkowska - sorry, taki mamy klimat Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2014 08:14:58
@Siekoo, Cytat:Nordstream - a przypadkiem nie jestesmy sami sobie winni tej sytuacji? z całym szacunkiem, ale to stwierdzenie jest dla mnie arcyabsurdem!!! Jakbyś był uprzejmy wyjaśnić co Polska mogła zrobić, by "rura" łącząca dwa kraje, biegnąca poza naszm terytorium, nie mogła powstać??? Jak powstanie Southstream, też będziemy sami sobie winni??? Cytat:gdzie szukac sojusznikow? to juz napisalem - tam, gdzie mamy granice, czyli w: Szwecji, Rosji, na Litwie, Bialorusi, Ukrainie, Slowacji, w Czechac i Niemczech w pierwszej kolejnosci, a nastepnie w dalszych sasiadach wymieniłeś wszystkich sąsiadów, ale nie zaproponowałeś alternatywnych sojuszy. Nie chcę już wracać do lekcji historii, ale nie pamiętam okresu, by Polska miała za sojuszników wszystkich sąsiadów. Jest to awykonalne. Sojusze tworzy się w określonym celu, z wybranymi podmiotami o zbieżnych lub przybliżonych interesach. A nie jak Ty piszesz wszyscy, ze wszystkimi, by żyło się dobrze i dostatnio. To utopia. Cytat:oczywiscie nalezaloby opracowac plan, jak najlepiej wciagnac we wspolny biznes 2 najsilniejszych sasiadow, czyli Niemcy i Rosje Oni już to realizują od 300 lat (z małymi przerwami). Między sobą dobry biznes. Po co im 3 partner? Cytat:zielone certyfikaty - do kogo konkretnie masz pretensje? mozna bylo negocjowac... tak jak z Nordstream... Co do Nordstream, już pisałem. Tak jakbyś poszedł do sąsiadów kilka domów dalej, by nie kopali wspólnego stawu na swoich działkach, bo Tobie to się nie podoba  Nie mogliśmy negocjować skutecznie w sprawie certyfikatów, bo nie mieliśmy i nie mamy póki co takiej siły w EU. Cytat:nie wiem, czy z tymi fanfarami na rzecz USA nie jest za wczesnie, zwlaszcza w swietle wymiany amerykanskiego sierzanta nie wiem co ma wymiana sierżanta wspólnego z polityką międzynarodową i realizacją długoterminowych planów USA? Cytat:$ nie jest juz waluta, w ktore trzeba rozliczac surowce To zaliczam do ciekawostek  Nie wiem skąd takie wnioski przychodzą Ci do głowy???
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
5 czerwca 2014 10:24:37
Shitstorm w niemieckich mediach - skoncentrowana ruska kampania oczerniania Ukrainy i wybielania siebie.... wiadomosci.onet.pl/rosyjska-ag...* "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 5 czerwca 2014 10:25
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2014 12:26:31
odnosnie Nordstream - pytanie do kumpla Schreadera, czyli Leszka M. i jego ekipy rzadzacej, ktora jakos nie zauwazyla powstania tego pomyslu. tak samo z glebokoscia polozenia rurociagu - obudzilismy sie w momencie, gdy projekt byl juz w koncowej fazie wykonania - 'zdziebko' pozno... gdzie szukac sojusznikow - cytujesz moj wpis i nie widzisz gdzie wskazalem alternatywy? w sasiadach. mozesz sobie wybrac z jakimi najlepiej sie skumplowac, ja uwazam, ze najlepiej szukac partnerow w tych najsilniejszych czyli Niemczech i Rosji. ze maja uklad miedzy soba? no i co z tego? stanmy nie miedzy nimi ale obok i stworzmy trojkacik wzajemnej adoracji. na pewno sa obszary w ktorych mozemy wzajemnie sobie zrobic dobrze  nie mamy thinktank'u ktory moglby zanalizowac sytuacje? no stworzmy w koncu i zacznijmy prowadzic polityke realna odnosnie sierzanta to moim zdaniem USA mowiace do tej pory 'nie negocjujemy z terrorystami' powiedzialo wlasnie 'negocjujemy z terrorystami, oferujemy atrakcyjne warunki wymiany'. stworzyli precedens, w dodatku z propocjami wymiany 5 Talibow za 1 sierzanta teraz wystarczy, ze w jakims miejscu na swiecie znajdzie sie lub 'znajdzie sie' grupa porywajaca amerykanskich obywateli i przy pewnej czestotliwosci oraz koncentracji takich wydarzen USA moze powiedziec - boimy sie o wlasnych obywateli, chyba musimy w 'okreslony' sposob interweniowac. tyle moze miec wspolnego z polityka miedzynarodowa i realizacja dlugoterminowych planow USA, gdyz to zaden rycerz w lsniacej zbroi lecz potezna grupa interesow. napisalem ' dolar nie jest juz waluta, w ktorej trzeba rozliczac surowce' - wg Ciebie trzeba w dolarach? ja jestem za roznorodnoscia i przeciw monopolom, bo te ostatnie psuja rynek. moze juz czas odejsc od dolara? moze czas podjac wysilek stworzenia globalnej waluty dla rynku surowcow - waluty, nad ktora kontrole bedzie mialo nie jedno panstwo czy bank lecz instytucja zrzeszajaca przedstawicieli najsilniejszych gospodarek swiata, w pelni transparentna. moim zdaniem w obu powyzszych przypadkach w swiat poszedl sygnal - a jak bedzie i tak sie wkrotce przekonamy. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2014 14:53:01
@Siekoo, trochę naiwnością i infantylnością od Ciebie wieje (bez urazy). Piszmy poważniej, a nie o swoich marzeniach. Ostatnio już jeden kolega pisał o Cyprze na Krymie, czy jakoś tak. Bądźmy realistami. Cytat:wg Ciebie trzeba w dolarach? ja jestem za roznorodnoscia i przeciw monopolom, bo te ostatnie psuja rynek. moze juz czas odejsc od dolara? Prochu nie wymyśliłeś  Już Euro miało być alternatywą dla dolara, ale nie spodobało się to za wielką wodą i stąd wojna walutowa oraz deprecjacja Euro jako waluty. Przecież w tym rzecz, by dolar był monopolistą wśród walut, a Twoje zachcianki w tym zakresie, to zwykłe marzenia senne Cytat:najlepiej szukac partnerow w tych najsilniejszych czyli Niemczech i Rosji. ze maja uklad miedzy soba? no i co z tego? stanmy nie miedzy nimi Jakoś stoimy między nimi od 300 lat i na zdrowie nam to nie wychodzi  bo z tych 300 lat może uzbierało by się ze 100 lat wolności, reszta pod zaborami, czy okupacją. A z tym mieszaniem sierżanta w globalną politykę to trochę się zagalopowałeś moim zdaniem. Cytat:odnosnie Nordstream - pytanie do kumpla Schreadera, czyli Leszka M. i jego ekipy rzadzacej, ktora jakos nie zauwazyla powstania tego pomyslu Jak mi pokażesz w którym miejscu rura Nordstream przebiega przez nasze terytorium, to przyznam Ci rację. Chociaż kawałek rury, może być parę metrów, ale pokaż w którym miejscu
|
|
Wysłane:
5 czerwca 2014 23:43:17
dla mnie naiwnoscia jest patrzec do tylu jadac do przodu z nadzieja, ze jednak tym razem uda sie nie wyrznac glowa w drzewo tudziez wjechac do rowu. NS - mozna bylo probowac sie dogadac odnosnie oplat za tranzyt. mozna bylo przeanalizowac projekt zaraz po jego powstaniu, a nie kiedy sie konczyl. Zawżdy znajdzie przyczynę, kto zdobyczy pragnie...
|
|
1 Dołączył: 2013-06-03 Wpisów: 59
Wysłane:
6 czerwca 2014 10:44:03
@Scarry - w książce Europa Mafii Jurgen Roth znany Niemiecki Publicysta Śledczy twierdzi, że infiltracja Niemieckich grup przestępczych, więzień, firm (zwłaszcza energetycznych i naftowych) oraz resortów trwa w najlepsze od kilkunastu lat. Tak więc Rosyjska nawałnica medialna na Niemcy mnie nie dziwi, zwłaszcza po takich wydarzeniach: www.bankier.pl/wiadomosc/Niemi...Zaskoczyła mnie za to szybkość oczyszczania wschodniej Ukrainy z rebeliantów po zaprzysiężeniu nowego Prezydenta: fakty.interia.pl/raport-zamies...
|
|