rrmgcned
Advertisement
PARTNER SERWISU
uoyxfrnm
jck

jck

Ostatnie 10 wpisów
Czy ja dobrze rozumiem, że po ponad 10 latach temat nie jest zakończony? bandhead

Bardzo dziękuję za pomoc. Ja uczyłem się podstaw ekonomii prowadząc działalność gospodarczą i wyglądało to tak violent1
W fundusze inwestowałem nie na górkach a na szczytach z taką dokładnością, że bałem się kupić złotą monetę, żeby nie wpłynąć negatywnie na rynek metali szlachetnych, ale wspieram edukację finansową syna.

Cześć,
Na STOCKWATCH jestem obserwatorem od 4746 dni. W tym czasie zaoszczędziłem sporo pieniędzy czytając wpisy doświadczonych użytkowników i powstrzymując się od inwestycji. Wystarczy, że pomyślałem tylko o zakupie akcji lub obligacji, to zaraz emitent wpadał w kłopoty crybaby
Obiecałem jednak synowi (13 lat), że część swoich oszczędności może inwestować pod warunkiem czytania książek o inwestowaniu i potwierdzeniu na koncie demonstracyjnym, że wie co robi. Dlatego proszę o wskazanie, gdzie najlepiej założyć konto demo dla nastolatka?
Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

Najgorsze co może spotkać ludzi w trudnej sytuacji finansowej to szara strefa i tego kierunku powinien ustawodawca unikać jak dżumy!!! Ponadto RRSO to nie jest najważniejszy parametr. Załóżmy, że potrzebuję pożyczyć 1 grosz na jeden dzień, nawet jeżeli oddam złotówkę następnego dnia (10.000%) to ani ja nie stracę, ani pożyczkodawca nie zarobi. Kluczowym i najbardziej zrozumiałym parametrem jest rzeczywisty koszt pożyczki: pożyczasz 1000 PLN oddajesz 1500 - to jest czytelne dla każdego. Ta informacja powinna być zmieszczona w pierwszym akapicie umowy, wyboldowana i opisana największą czcionką jaka występuje w reklamie, umowie, czy innym dokumencie. Druga zasadnicza rzecz to edukacja - jako świadomy człowiek regularnie czytam forum, co skutecznie od lat powstrzymuje mnie od inwestowania na giełdzie i w obligacje korporacyjne, ale nie każdy wie że musi się uczyć...

Ammianus napisał(a):
[Moderatorzy, zamknijcie w cholerę ten wątek ... :)))

Przyłączam się do wniosku!

serpico napisał(a):
@jck, a nie przeszkadza Ci, że żołnierze SS mają emerytury, renty, byli szanowanymi mieszkańcami Niemiec, ba a nawet burmistrzami, jak np "kat Woli" z powstania warszawskiego Heinz Reinefarth. Nie przeszkadza Ci to jeść niemieckich wafelków, czekolady, używać niemieckich proszków, pasty do zębów?

Szanowny Serpico, a co ma piernik do wiatraka?!!!
Potępiam wszystkich zbrodniarzy i uważam, że to potępienie zbrodni powinno być powszechne, a nie tylko wówczas kiedy jest to zgodne z poglądami politycznymi. Zbrodnie hitlerowskie zostały powszechnie i jednoznacznie potępione, a zbrodnie banderowców nie!!! Z szacunku do ludzi, którzy walczyli o wolną Polskę i ideałów za które umierali jestem członkiem (oczywiście nadzwyczajnym) Światowego Związku Żołnierzy AK, żeby chociaż symbolicznie wesprzeć kombatantów, których jest coraz mniej już nie co rok a co miesiąc. Przyznanie zbrodniarzom z UPA statusu kombatantów będzie to zniewaga dla krwi ich ofiar i polskie MSZ powinno zdecydowanie zaprotestować. Zbrodnie banderowców muszą być potępiane na równi ze zbrodniami hitlerowskimi i stalinowskimi, tylko takie podejście umożliwi normalne stosunki Polaków i Ukraińców.

Cytat:
Prezydent Ukrainy Petro Poroszenko powiedział w czwartek, że należy rozważyć przyznanie statusu kombatanta weteranom OUN-UPA – podała agencja Interfax Ukraina.

www.isakowicz.pl/index.php?pag...

Scarry napisał(a):

A jeśli wszyscy tam to była grupka zdeterminowanych przeszkolonych żołnierzy rosyjskiego wywiadu, prowadzących działania operacyjne w mieście, to co wtedy?

Wykluczam, że zamordowana kobieta w ciąży i jej nienarodzone dziecko byli przeszkolonymi żołnierzami rosyjskiego wywiadu.
Chodzi mi o to, że zbrodnie konkretnych ludzi powinny być potępiane i karane niezależnie od zła jakie niesie z sobą wojna i odpowiedzialności rządów i dowódców.
Jeżeli zbrodni dopuszczają się Rosjanie - winnych potępić i ukarać, jeżeli Ukraińcy podobnie.
Można się spierać o racje społeczne i polityczne (np. w sprawie stosunków polsko-ukraińskich), ale nie można usprawiedliwiać zbrodni!!! Nie wiemy kto będzie następny. Dziś na pohybel Rosjanom, a może jutro Lachom?

Scarry napisał(a):
a nie było tak że prorosyjska (jak znam życie to po prostu rosyjska) demonstracja w sposób agresywny, używając przemocy sparaliżowała miasto i cała sprawa była niekontrolowanym zbiegiem okoliczności ? Nawet cały czas nie jest jasne czy to byli obywatele Ukrainy czy importowane zielone ludziki z Nadniestrza.
każdego życia żal, ale jeśli tam byli głównie rosyjscy terroryści to jakoś potrafię Ukraińców zrozumieć.

Scarry
Nie można usprawiedliwiać palenia ludzi żywcem dlatego, że to Rosjanie, muzułmanie, chrześcijanie, Marsjanie, czy ktokolwiek inny! Nie można usprawiedliwiać nieludzkich zbrodni popełnianych przez bandytów bez względu na narodowość i opcje polityczne.
Popatrz proszę na link poniżej i pomyśl chwilę o zmarłych i ich rodzinach...
Na pewno nie wszyscy byli terrorystami...

rottor napisał(a):
@Szutnik:

a co powiesz na tego bloga link ?? (uwaga - drastyczne)

czy kobieta w ciąży też zmarła od płomieni ?

Cytat:
Cytat:
..wiec pisanie ze jeden kraj nie powinien napadc na drugi jest dziecinne....

Stwierdzenie to jest nie na miejscu.
Jest prawo miedzynarodowe, ktore musza przestrzegac wszystkie kraje i jakakolwiek agresja wobec innego kraju jest niedopuszczalna.

Szkoda,że prawo międzynarodowe nie zabroniło napaść np. na Irak na podstawie fałszywych dowodów.
Szkoda, że uczestniczyła w tym Polska nawet nie dla zysku, ale żeby "zrobić laskę Amerykanom" jak twierdzi nasz minister spraw zagranicznych.
Zamiast dyktatury Huseina mamy Islamskie Państwo w Iraku i Lewancie, to na pewno z wdzięczności za przyniesione przez okupantów wartości takie jak "umiłowanie wolności i demokracji". W ramach wojen krzyżowych Europa eksportowała "wartości chrześcijańskie" też Arabowie nie wiedzieć czemu nie byli zachwyceni. Źle, że popieraliśmy oderwanie Kosowa od Serbii - należało zapewnić im autonomię, ale zachować granica państwa.
Wszelka agresja, wojna i niegodziwości z nimi związane są złe i niedopuszczalne. Uważam, że należy sprzeciwiać im się zawsze, niezależnie od okoliczności i spodziewanych korzyści gospodarczych lub politycznych. Uważam również, że w wielu sytuacjach nie ma dobrych wyjść. Zła jest bezczynność - interwencja może być jeszcze gorsza. Życie ludzkie, chociaż tak często twierdzi się że jest bezcenne, w starciu z polityką bywa bezwartościowe.

Uważam, że UE w tym Polska powinna wysłać pomoc humanitarną już dawno. Oczywiście poza polskimi towarami objętymi ukraińskim embargiem sad10.
Może nie z pobudek humanitarnych, ale przynajmniej żeby ograniczyć pomoc z Rosji, której towary przesłane w ramach pomocy będą zawierały z pewnością więcej żelaza (w postaci wysoko przetworzonej) niż w porównywalnych produktach żywnościowych dostępnych na rynku.
Pomoc separatystom tylko przedłuży wojnę, a wojna zimą to najgorsze rozwiązanie dla ludności cywilnej.

król stali napisał(a):
Na Ukrainie jest coraz lepiej
A wtedy stopa zwrotu z inwestycji może wynieść około 100%
[...]
Zapytacie dlaczego 15 a nie 10
To ja zapytam dlaczego 10 a nie 15
[...]

nie 15 bo 5 violent1
Warto z uwagą poczytać co piszą Scarry, Krewa czy inni doświadczeni Użytkownicy. Nie trzeba się z nimi zgadzać, ale warto rozważyć ich opinie i argumentyThink

yayurek napisał(a):
Dla mnie wystarczy gdy staniemy się państwem normalnym i skromnym [...]

Święte słowa! Normalność i zwykła przyzwoitość w biznesie to coś czego potrzeba nam najbardziej. W marcu wszedłem na stronę dłużnika, który nie zapłacił mi faktury grudniowej - patrzę a to "IDEAł biznesu - płacę w terminie" więc telefon i słyszę: "na dniach otrzymam zwrot VAT za ubiegły rok to zapłacę" Czyli czekał poniekąd na VAT, który zapłaciłem w styczniu za grudniową fakturę. Dla odmiany żaden Ideał biznesu a uczciwy i solidny Przedsiębiorca zapłacił za kontrahenta za którego mi polecił, a który nie uregulował należności. Jeszcze dla niektórych słowo jest droższe od pieniędzy...

serpico napisał(a):
[...] trochę naiwnością i infantylnością od Ciebie wieje (bez urazy)

serpico napisał(a):
nie chcę używać dosadnych słów, ale brak podstawowej wiedzy i Twoja niekompetencja, aż razi

serpico napisał(a):
z postu na post wychodzi co raz większe dyletanctwo

Szanowny kolego Serpico,
w ogóle nie przeszkadzają mi wytwory Twojej wyobraźni, którym dajesz upust w tym wątku.
Natomiast razi mnie, że obrażasz inne osoby, które prezentują odmienne poglądy.
Przeczytaj może swoje posty i ogarnij się trochę, proszę.
Uważam, że przyczyni się to podniesienia wartości dyskusji, która może i powinna przedstawiać różne punkty widzenia.
Świat rzadko jest wyłącznie biały albo czarny.

Szutnik napisał(a):
@ jck

Nieludzka zbrodnia? Proponuję przeanalizować cały przebieg sytuacji, a nie tylko końcowe sceny wideo, wtedy światło pada pod nieco innym kątem na sprawę.

Szanowny Kolego Szutnik,
nie było moim celem opisywać zdarzeń, których przebiegu nie znam i nie podejmuję się ich opisywać, ani oceniać.
Do wczoraj moja wiedza na temat zdarzeń w Odessie była oparta na relacjach TVN Relacja TVN i dzisiaj się wstydzę, że tak nierzetelne są nasze polskie media, które powinny być choć trochę bezstronne. Żeby było jasne, potępiam wszystkie zbrodnie chociaż codziennie oglądając wydarzenia ze Świata staję się jako typowy "homo informaiticus" niestety dość obojętny. Jednak palenie ludzi żywcem i młodzież ze znakiem tryzuba bawiąca się przy przygotowywaniu koktajli Mołotowa, jak kiedyś my na wycieczkach szkolnych, nie pozwala mi spać spokojnie. Tym bardziej, że z uwagi na "poprawność polityczną" a raczej zwykłe ludzkie łajdactwo Rzeź Wołyńska nie została nawet przez polski parlament określona mianem ludobójstwa. Uważam, że winni zbrodni (nie tylko tej, ale wszystkich dziejących się na Ukrainie) powinni być nie tylko osądzeni ale i potępieni, bez względu czy działają "w imię wolności i demokracji" czy w imię "reżimu". Jeżeli my będziemy milczeć, kamienie niestety nie będą krzyczeć...

Nie chciałbym nakręcać emocjonalnej dyskusji, ale nie słyszę w polskich mediach wystarczającego potępienia tej nieludzkiej zbrodni.
Zbrodnia w Odessie
Młodzież przygotowująca koktajle Mołotowa
Linki zawierają drastyczne sceny.

Moim zdaniem, informacja o wysokości hipotetycznej wysokości emerytury Pani Skrzyneckiej podana w wątku "Zmiany OFE - wpływ na nasze emerytury i wyniki inwestycyjne" powinna dla porównania zostać uzupełniona o przewidywaną wysokość emerytury z OFE. Inaczej to chyba manipulacja Think
Szkoda,że Pani Skrzynecka nie pochwaliła się wysokością odprowadzonych składek...
W sprawie emerytur najbliższe mi są poglądy kolegi Froga, jednie uważam że składki na ZUS to nie kradzież tylko wymuszenie ;)

Maciej Wegorkiewicz napisał(a):

Moim zdaniem nie za dobrze świadczy to o niektórych (co najmniej jednym) wierzycielach. [...]
Któryś z wierzycieli nie pozwala firmie skupić się na budowaniu i sprzedawaniu. Co chce w ten sposób osiągnąć? Masochista?

Moim skromnym zdaniem brak spłaty zobowiązań świadczy źle i bardzo źle o dłużniku, a nie o wierzycielu.
Obwinianie wierzyciela za to, że próbuje odzyskać pieniądze których dłużnik nie zwrócił mu w uzgodnionym przez strony terminie, to chyba nieporozumienie i świadczy niestety o coraz większej akceptacji dla zachowań które powinny być jednoznacznie piętnowane.
Kiedy muszę zapłacić podatki od faktur za które nie dostałem pieniędzy, jakoś nie bardzo współczuję dłużnikowi któremu wysyłam wezwanie do zapłaty, ale to chyba znieczulica opanowała moje serce...

Szutnik napisał(a):

Pesymistów pojawi się duzo więcej, jesli złoto przełamie wsparcie na poziomie 1470-80, co moim zdaniem nastąpi. Twardego dna spodziewałbym się albo w okolicach 1450 USD/oz, albo nawet 1350-80.

Czy przy tak spektakularnym przełamaniu wsparcia twardego dna Twoim zdaniem można spodziewać się poniżej 1350?Think

Czy oznacza to że układ Spółki z Wierzycielami został zawarty?
Zamawiający zwyczajowo nie sprawdza stanu spółki (robi to najczęściej konkurencja). Zamawiający przeważnie przyjmuje oświadczenie Wykonawcy o "niepodleganiu wykluczeniu" na podstawie art.24.1. Ustawy Prawo zamówień publicznych (wyklucza się miedzy innymi wykonawców zalegających ze składkami na ZUS, podatkami, oraz wykonawców w stosunku do których otwarto likwidację lub których upadłość ogłoszono, z wyjątkiem wykonawców, którzy po ogłoszeniu upadłości zawarli układ zatwierdzony prawomocnym postanowieniem sądu).
Oferty składano w styczniu 2012, więc albo w oświadczeniu zamieszczono nierzetelne informacje (podejrzenie przestępstwa przeciwko obrotowi gospodarczemu art. 297 § 1 k.k.???), albo sytuacja spółki jest lepsza niż powszechnie się sądzi. Szkoda, że Spółka nie przedstawia rzetelnych informacji i trzeba zgadywać...

Informacje
Stopień: Ośmielony
Ostatnia wizyta: 7 sierpnia 2025 13:49:45
Liczba wpisów: 20
[0,00% wszystkich postów / 0,00 postów dziennie]
Punkty respektu: 3

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,493 sek.

ciredmuc
tpcvprts
vdubifvw
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hsebohhn
wpwzotri
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat