1 Dołączył: 2010-11-12 Wpisów: 1 207
Wysłane:
13 stycznia 2013 19:46:01
Napiszę może dlaczego jestem za tym, żeby automatycznie ciąć stratę przy 50%. Z perspektywy jednej spółki jest dramatycznie dużo, jak spojrzymy jednak na całość czyt. na portfel to jedna spółka waży jedynie 3,23%. Przy stracie na spółce 50% to jest to strata na portfelu rzędu niecałych 2% i moim zdaniem zgodnie z jakimiś podstawowymi metodami zarządzania kapitałem, strata do 2% kapitału na jednej transakcji jest jak najbardziej akceptowalna. Dlatego lepszym rozwiązaniem będzie jeżeli będziemy ciąć straty na spółce wynoszące 2% kapitału portfela czyli nawet więcej niż 50% na początku na jednej spółce. To powinno lepiej się sprawdzić w przypadku gdy nam portfel straci/zyska niż odnoszenie się tylko do straty na jednej spółce i jest, że tak powiem bardziej automatyczne. Problem płynności ze spółkami na NC lepiej pomińmy tego nie da się chyba mądrze rozwiązać... "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 13 stycznia 2013 19:53
|
|
86 Dołączył: 2011-11-10 Wpisów: 334
Wysłane:
13 stycznia 2013 20:04:06
@ ucofb 50% na spółce brzmi dla mnie logiczniej niż 25% zwłaszcza w kontekście tego co napisałeś. Problem znowu nasuwa mi się jednak jeden. Hipotetyczna sytuacja. Czyjaś spółka " eksploduje" i przynosi posiadaczowi 300% zysku. Szczęśliwy posiadacz upłynnia walor i kupuje nie 4 spółki tylko 4 " akcje" firmy B. W tej sytuacji sporo mniejsza strata na firmie B daje rzeczone 2% na całości portfela. I tym sposobem już znacznie niższy poziom straty zamyka daną pozycje - dodam naszego " rekina giełdowego", który zafundował nam ładny rajd na całości. Któż podejmie się ugryźć rękę, która nas karmi  ?
Edytowany: 13 stycznia 2013 20:05
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 20:24:03
Strata na spółce wynosząca 2% portfela jest ucinana z automatu i to będzie moim zdaniem słuszne rozwiązanie. Cytat:Któż podejmie się ugryźć rękę, która nas karmi? Nie nadal karmi tylko karmiła, to jest znacząca różnica... Nie jestem za tym, żeby w ten sposób wyróżniać użytkowników za to, że ich typy były do tej pory rewelacyjne. Ten użytkownik sam się wyróżnił i za to ma nagrodę bo dysponuje większym kapitałem. Nie oznacza to, że zawsze będzie miał rację i dlatego będziemy mu dawali dodatkowe szanse "za zasługi". "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 13 stycznia 2013 20:38
|
|
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
13 stycznia 2013 21:15:03
Jestem podobnego zdania jak kolega Ucefb napisał powyżej ale na ostateczną decyzję trzeba poczekac na Ann. Ona jest głównym dysponentem portfela :)
|
|
0 Dołączył: 2012-04-11 Wpisów: 703
Wysłane:
13 stycznia 2013 21:21:28
Czytam, czytam. Sama nie wiem, każdy z Was ma trochę racji. Na pewno będziemy cieli straty z automatu, nie wiem czy poziom 50 % czy 40 % będzie odpowiedni... Pytanie czy jeśli ktoś nie dopilnował spółki i dopuścił do 50 % straty powinnien dostać drugą szansę na typowanie? Uważam, że każdy ma prawo się pomylić, ale sztuką jest umieć przynać się przed samym sobą do pomyłki i w odpowiednim momencie ciąć straty. Może trochę Scarry ma racje, żeby dać też szanse innym. Bankrucik chciał typować i nie zdążył, tak jak Krewa. Pomyślę nad tym trochę i do jutra podejmę decyzję.
|
|
0 Dołączył: 2011-12-18 Wpisów: 180
Wysłane:
13 stycznia 2013 21:50:00
Jak będziesz miała problem z decyzją , proponuję zapytać wszystkich w formie ankiety i niech obecna większość zdecyduje . Zwykłe decyzje podejmuj samodzielnie , powodzenia !
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 22:36:12
Ok. Portfel ma być portfelem użytkowników, a nie moim i wszyscy "udziałowcy" portfela mają prawo, do decydowania o nim.
Proponuję głosowanie, a głos ma 31 osób, które typowało :
Pytanie pierwsze :
Na jakim poziomie spadku tniemy stratę z automatu ?
1. 30 % 2. 40 % 3. 50 %
Co robimy, z "typującym", który stratę przyniósł ?
1. może wytypować następną spółkę 2. jego część przejmuje osoba, która zarobiła najwięcej dla portfela 3. jego część przejmuje osoba, która czeka na wejście do portfela ( chodzi o tych co się nie załapali)
Jest demokratycznie, a ja mam problem z głowy. Głosujemy do wtorku do północy.
|
|
26 Dołączył: 2008-08-30 Wpisów: 1 968
Wysłane:
13 stycznia 2013 22:55:00
Jako, że początkowa idea jak przyświecała powstaniu tego portfela to było typy forumowiczów na 2013 rok, to ograniczyłbym rotację spółek do minimum. Czyli byłbym za tymi 50%.
|
|
0 Dołączył: 2009-02-21 Wpisów: 5 068
Wysłane:
13 stycznia 2013 22:59:54
Ann, bo się zapętlisz. Nie kombinujmy, bo przekombinujemy z ta demokracją. Idea była taka, by StockWatchersi wytypowali spółki które uważają za słuszne - w myśl założenia, że wzrosną najbardziej, więc tego się trzymajmy. Dla jednych ksiązkowe 2% obsówy to dramat zamykający pozycje, dla innych typujących, którzy niekoniecznie podchodzą do tego strategicznie inwestycja bez SL, dlatego proponuje te typy najzwyczajniej na rok zakopać w jakiejś zacnej butelczynie, 5m pod ziemią. Po roku zobaczymy, jak naprawdę wyglądamy na tle analityków i szerokiego rynku i na ile rozsądnie "dzisiaj" typowaliśmy. edit: bynajmniej nie proponuję zakopywania tego wątku, wręcz przeciwnie: śledźmy poczynania naszego portfela na bieżąco i komentujmy nasze typy, opisując dlaczego je obstawiliśmy - to wydaje mi sie ciekawsze i bardziej edukacyjne. Taka jest moja 1/31 głosu na tym walnym.
Edytowany: 13 stycznia 2013 23:15
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:15:49
Odpowiedź na 1 pytanie: - tniemy stratę gdy strata na spółce wynosi 1% kapitału początkowego portfela czyli 310 000 x 0,01 = 3100 (31%). Taką stratę tniemy automatycznie. To jest żółta karta. Użytkownikowi pozostaje 6900 zł (69% swojego kapitału początkowego) Odpowiedź na 2 pytanie jest powiązana z 1 pytaniem. - użytkownik, którego strata została automatycznie ścięta (zostało mu 6900 zł, dostaje drugą szansę jednak wtedy ma mały margines błędu bo w przypadku gdy zostanie mu 50% swojego kapitału początkowego tj. 5000 zł jest strata cięta i w zamian za niego pojawia się nowy użytkownik. Nowy użytkownik przejmuje 5000 zł i zostaje dokapitalizowany do kwoty 10000 zł przez 10 najlepiej radzących sobie użytkowników. Zabieraj bogatym, dawaj biednym :D Jest to swojego rodzaju system który też upraszcza Ann sprawę bo widzi, że jak dana spółka zbliża się do 6900 zł, a potem inna do 5000 zł to wiadomo co robić. Inaczej nie potrafię tego rozwiązać... "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 13 stycznia 2013 23:20
|
|
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:24:11
@buldi Tutaj chodzi o to, żeby wspólnie bić rynek :) Nie reagowanie na zmieniająca się sytuacje jest zupełnie oderwane od rzeczywistości bo jak widzisz jak coś się dzieje to jednak reagujesz :) "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
193 Dołączył: 2011-02-28 Wpisów: 4 958
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:29:01
a ja to sobie wyobrażałem dużo prościej... po prostu typujemy spółkę najlepsza za rok i tyle. Zamienianie tego wątku w drugi wątek inwestowania i jedno wielkie wirtualne granie-inwestowanie... jakoś nie jestem przekonany. * "Diversification is protection against ignorance, it makes little sense for those who know what they’re doing." W. Buffet. * "The market can remain irrational longer than you can remain solvent" * "scared money don’t make money" aktualny portfel szacunkowo: 75% CRJ, 20% PDG, 5% THD
Edytowany: 13 stycznia 2013 23:30
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:33:42
@Scarry ale to by było trochę nudne bo portfele już zrobiłem. Teraz wystarczyłoby zupełnie nic nie robić odczekać rok i zobaczyć komu się udało wstrzelić w spółkę a komu nie :) PS Zresztą nikt nikomu nie będzie zawracał tyłka, żeby doglądał swojej spółki w tym portfelu. W najgorszym wypadku z automatu zostanie wywalony z portfela i tyle. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 13 stycznia 2013 23:37
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:36:13
@Ucofb - rynek zmienia się codziennie. Jedni na te zmiany reagują panicznie, inni wcale, gdyż wiele zależy od indywidualnego podejścia, strategi, dywersyfikacji - czyli tak na prawdę, od tego, w co kto wierzy. Jak sobie wyobrażasz wspólne usankcjonowanie warunków postawionych tej strategi, tak by to miało ręce i nogi w tak krótkim czasie? Moim zdaniem to niemożliwe, ale to wciąż tylko 1/31 głosu na walnym.
Edytowany: 13 stycznia 2013 23:40
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:39:39
@buldi Dlatego wcześniej boltem napisałem, że każdy użytkownik może dokonać 12 krotnej zmiany spółki w portfelu, moim zdaniem to i tak za dużo bo wystarczyłyby max 4 krotna zmiana. Ann będzie miała zdecydowanie mniej pracy wtedy. Ann musiałaby wtedy tylko pilnować kto ile razy dokonał rotacji oraz patrzeć na dwie liczby 6900 zł i 5000 zł. No i oczywiście dokonywać transakcji... tj. wykonałaby max 124 transakcji w ciągu roku, to nie jest jakoś strasznie dużo biorąc pod uwagę, że ja tworząc wczoraj porfele w ciągu 1,5h zrobiłem ich 54... "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
Edytowany: 13 stycznia 2013 23:53
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:44:20
To wróćmy na chwilę do sedna: Jak się ma inwestowanie fundamentalne do 12-krotnej, czy nawet 4-krotnej zmiany społki w jednym roku?
Edytowany: 13 stycznia 2013 23:45
|
|
1 Dołączył: 2009-01-12 Wpisów: 1 182
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:44:47
Jak widze długa liste typów w tym portfelu to spodziewam sie że będa takie które straca te 50% w ciągu roku Poziom automatycznego ciecia straty można ustawic na 10%, 31% albo na 50%, niech każdy decuduje na jakim poziomie to dla danej spółki. Zakładam że uzytkownicy typujacy pozostaja aktywni i gdy straca sentyment do spółki to ogłosza zamkniecie pozycji. Po zonotowaniu wzrostów przyjąłbym możliwosc ustawiania stop lossa na wyzszych poziomach. Przy czestych transakcjach przy tej liczbie spółek zrobi sie duzo pracy i spore zamieszanie, więc może niech ilośc transakcji będzie ograniczona do jednej na kwartał. Jak któs w tym czasie sprzeda to może spokojnie czekac i dłużej wybierać cos nowego, albo to samo tylko na innym poziomie. Jak któs straci aktywnosc na forum to niech bedzie zastępowany przez nowego ochotnika. Typowałem Puławy patrzac na długi okres, spodziewam sie spadku ceny gazu a to zwiekszy zyski całej chemii. Jutro mamy chyba wtope na Boryszewie gwarantowaną To jest gra. Zabawa na pieniądze.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:47:44
A kto napisał, że to ma być portfel fundamentalny? To jest portfel użytkowników stockwatcha, nie mój. "Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett
|
|
PREMIUM
30 Dołączył: 2010-09-05 Wpisów: 1 074
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:54:32
Moja odpowiedź to: Pytanie pierwsze: 50% Pytanie drugie: jego część przejmuje osoba, która czeka na wejście do portfela Scary musi byc możliwosć zmiany spółki bądź możliwosć wyjścia z niej na jakiś czas inaczej tak jak w przypadku mojego typu patrzyłbym bezczynnie jak odcinają PP i nic nie robił. Spólki nie chcę zmieniac ale będę musiał wyjść przed odcięciem i wejść po dla dobra naszego portfela. W rzeczywistości tak nie zrobie bo mam zamiar wejść w emisję ale tutaj nie da się tego zrobić.
|
|
Wysłane:
13 stycznia 2013 23:58:08
buldi napisał(a):Ann, bo się zapętlisz. Nie kombinujmy, bo przekombinujemy z ta demokracją. Idea była taka, by StockWatchersi wytypowali spółki które uważają za słuszne - w myśl założenia, że wzrosną najbardziej, więc tego się trzymajmy. Dla jednych ksiązkowe 2% obsówy to dramat zamykający pozycje, dla innych typujących, którzy niekoniecznie podchodzą do tego strategicznie inwestycja bez SL, dlatego proponuje te typy najzwyczajniej na rok zakopać w jakiejś zacnej butelczynie, 5m pod ziemią. Po roku zobaczymy, jak naprawdę wyglądamy na tle analityków i szerokiego rynku i na ile rozsądnie "dzisiaj" typowaliśmy. edit: bynajmniej nie proponuję zakopywania tego wątku, wręcz przeciwnie: śledźmy poczynania naszego portfela na bieżąco i komentujmy nasze typy, opisując dlaczego je obstawiliśmy - to wydaje mi sie ciekawsze i bardziej edukacyjne. Taka jest moja 1/31 głosu na tym walnym. @buldi Jesteś poniekąd trochę "winowajcą" tego wątku. W pierwszym poście napisałam : Cytat:Panowie, po dyskysjach na wątkach o sprawdzalności prognoz i branżach na 2013 oraz po sugestkiach kolegów buldi i anty_teresy zakładam portfel użytkowników SW. Zabawa ma polegać na tym, że zgłaszamy do portfela spółki, które naszym zdaniem mają szansę na wzrost kursu w tym roku, czyli krótko mówiąc dadzą najwięcej zarobić. Żeby portfel nie był zbyt "wielki", każdy z użytkowników ma prawo zgłosić tylko jedną spółkę. Chciałabym, żeby porfel był "żywy" tzn użytkownik, który zgłosił daną spółkę ma prawo ją sprzedać i zamienić na inną ( czyli tniemy straty lub realizujemy zyski ) Portfel miał być "żywy", dlatego można zmieniać spółki. Cięcie straty z automatu, moim zdaniem 50 %, ale czekam na opinie innych. Demokracja, myślę że to dobry wybór. Widzę, że użytkownicy zaangażowali się w ten eksperyment i nie chciałabym być tu jakimś hegemonem.
|
|
Czy na pewno chcesz przesłać zgłoszenie do moderatora?
Poniżej potwierdź lub anuluj swój wybór.