PARTNER SERWISU
funbjkar
20 21 22 23 24

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 11 czerwca 2014 10:30:42
@misieck

AGL week

kliknij, aby powiększyć

Gwiazda paru ostatnich sesji ;). Na wykresie oznaczyłem literą S gdzie dla mnie padły 2 sygnały sprzedaży (3ci wcześniejszy nawet ok 25zł). Linia wsparcia na ok 22,3 zł już wielokrotnie potwierdzała swoją istotność i moim zdaniem tym razem będzie podobnie. Traktuje ją jako opór od którego z dużym prawdopodobieństwem kurs może się odbić i powrócić do spadków. Oznaczyłem mniejszy RGR (prawie wykonany) jak i możliwy większy który dopiero się buduje a obecnie widzimy prawe ramię tej formacji. Dodając do tego krótkoterminowe wykupienie dla mnie temat na obecną chwilę kompletnie nieinwestycyjny. Powrót do wzrostów moim zdaniem możliwy dopiero po trwałym przebiciu 27zł.
Edytowany: 11 czerwca 2014 10:30

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 12 czerwca 2014 17:04:14
To ja poproszę o analizę PKN ORLEN oraz SYNTHOS wave

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 12 czerwca 2014 19:05:08
świetna analiza AGL - teraz wszystko widzę czarno na białym :)
oglądałęm ten wykres z wielu stron i widziałem tylko linię trendu i wsparcie które padły własnie przy okolo 22-23 zł. a RGRów nie dostrzegłem.

jakiś czas temu analizowałeś CELTIC - wygląda na to że przebił opór na 3,50 który teraz jest dość mocnym wsparciem.
podtrzymujesz zasięg do 6 zł??
Edytowany: 12 czerwca 2014 19:11

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 12 czerwca 2014 19:31:41
PKN week

kliknij, aby powiększyć

Orlen to o tyle ciekawa spółka, że "chodzi" dość precyzyjnie. Oznaczyłem miejsca gdzie dawne szczyty okazały się wsparciami w ostatnim czasie i możliwe że jeszcze będą działać. Dla krótkoterminowych spekulantów na futures takie miejsca to często gratka.

W długim terminie ciągle nie widzę jednak tu wyjścia z trendu spadkowego - ew przechodzi PKN w akumulację na wyższych poziomach. Na plus pozytywna dywergencja na RSI, oraz możliwe zrobienie z tego oRGRa w przyszłości. Potrzebne jednak trwałe przebicie 45zł a póki co mamy osuwanie się bardziej w kierunku wsparcia na 36,5 zł

Spółka też poniżej indexu

kliknij, aby powiększyć

więc dla mnie by nie wchodziła w grę.

SNS week

kliknij, aby powiększyć

Straszna nuda. Kurs w boczniaku od 2 lat. Jak się zdecyduje (górą czy dołem) to będzie pewnie z tego nowy fajny trend i możliwość gry z trendem. Póki co jedynie można próbować złapać dolną/górną bandę i grać w odpowiednim kierunku. Na tle indexów też słabowity:

kliknij, aby powiększyć

@flesz

Tak na Celticu ciągle to może sie skończyć bardzo pozytywnie. Na dziennym trochę mi się nie podoba negatywna dywergencja na RSI. Docelowy opór na 6zł, po drodze mogą być problemy na 5 (korekta?). Kluczowe jest oczywiście by kurs nie zanegował wybicia w najbliższym czasie.

Nataniel
5
Wpisów: 167
Wysłane: 16 czerwca 2014 11:35:15
Poprosiłbym o wykres Kruk-a, bo ja tak ładnie kresek nie umiem rysować thumbright

Kakarotto
83
Wpisów: 1 586
Wysłane: 16 czerwca 2014 23:33:33
Dzięki Wojtek thumbright
Co do SNS to w ujęciu tygodniowym, na przestrzeni "nudy" RSI ma trend spadkowy więc raczej ewentualny nowy trend będzie spadkowy - tak obstawiam.

PKN to nie wiadoma, myślałem że Ty coś tam znajdziesz bo mi się nie udało - więc lepiej zostawić w spokoju.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 17 czerwca 2014 13:21:22
Kruk week

kliknij, aby powiększyć

Silny trend wzrostowy na Kruku trwa i obecnie nie widać jego rychłego końca. W ostatnim czasie padł kolejny sygnał kupna na 93 zł po wyjściu z konsolidacji. W ostatnich tygodniach kurs wrócił w okolice wybitego oporu i powinien kontynuować wzrosty zgodnie z obowiązującym trendem. Co ważne spółka "wbija się w próżnię" tj. nie ma żadnych historycznych oporów do pokonania, co jest zawsze bardzo pozytywne. Negatywnie jedynie wyróżnia się RSI, gdzie nowy szczyt nie został potwierdzony, należy jednak pamiętać o tym ze taka negatywna dywergencja może długo się "nie materializować" jeśli trend trwa. Na minus też fakt trochę odległego SL dla długoterminowców (75zł), spekulacyjnie oczywiście można stopować się trochę poniżej świecy atakującej sprzed 3 tygodni (więc pod 89 zł).

@Kakarotto

PKN zostawiłbym do obserwacji, obecnie nie daje klarownych sygnałów, warto więc poczekać - brak pozycji to też pozycja :). Na SNS faktycznie możliwe że widzimy dystrybucję a kurs wyjdzie z tego dołem. Istnieje jednak też prowzrostowa możliwość kontynuacji długoterminowego trendu, którą jak najbardziej mogą brać pod uwagę osoby które kupiły SNS w 2009 lub 2010 i obecnie trzymają. Kurs nie robi przecież istotnych lower low, spółka płaci dywidendy a sygnał sprzedaży nie padł.
Edytowany: 17 czerwca 2014 13:23

Nataniel
5
Wpisów: 167
Wysłane: 17 czerwca 2014 22:11:32
Wielkie dzięki za analizę

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 23 czerwca 2014 12:51:26
Krótki wpis z pewną koncepcją. Możliwe że się zrealizuje.

JSW week

kliknij, aby powiększyć

Pozytywne dywergencje na RSI widoczne (zarówno na lower high jak i lower low) więc możliwe że trend spadkowy na walorze dobiega ku końcowi. Średnia ciągle dość stromo opada co jest pewnego rodzaju ryzykiem. Oznaczyłem pierwszą poważną strefę oporu z którą kurs będzie musiał się uporać by kontynuować wzrosty.

JSW day

kliknij, aby powiększyć

Wykres dzienny pokazuje że obecnie kurs przebija ważny poziom oporu (który wcześniej działał jako wsparcie jak i opór). Oznaczyłem też kolejną pozytywną dywergencję na RSI (konsekwencja tej na week) jak i koncepcję ORGR z zasięgiem właśnie na ok 55zł (48-41 = 7, 48+7 = 55). W przypadku trwałego wybicia 48 zł (co obecnie ma miejsce) powinniśmy zobaczyć atak na 55 zł.

Na koniec porównanie siły (3 miesiące, na 5 wygląda to słabiej z czego trzeba sobie zdawać sprawę)

kliknij, aby powiększyć

KGH nie jest tutaj przypadkowo - bo traktuję go jako benchmark dla surowców i niestety od niego JSW jest słabsze, warto jednak zwrócić uwagę na ostatnią korelację między JSW a KGH. I jeszcze siła tego co siedzi w Wig surowce:

kliknij, aby powiększyć

(Na 5 m trochę zakłamuje wykres CLE - kolejny dowód że warto sprawdzać siłę na kilku interwałach np 3m, 5m i 1r)
Edytowany: 23 czerwca 2014 12:59

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 24 czerwca 2014 01:07:21
JSW obserwuję już od jakiegoś czasu... a wnioski i kreski Twojej analizy są identyczne jak mojej :)

Zobaczymy co się z tego urodzi, mógłbyś rzucić też okiem na wykres węgla?
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 25 czerwca 2014 09:12:25
@ucofb

Na wykresach Australian Thermal Coal ( www.indexmundi.com/commodities... ) czy ARA ( gornictwo.wnp.pl/notowania/cen... ) to typowe trendy spadkowe - możliwe że w ich końcowej fazie. Dość ciekawie wygląda prognoza banku światowego knoema.com/xfakeuc/coal-prices... z 2012 (widać trochę się rozminęli z rzeczywistością :P). Wykres Arch Coal stooq.pl/c/?s=aci.us&c=3y&... też nie wygląda dobrze na NYSE (a przecież tam mają prawdziwą hossę). Podsumowując otoczenie nie wygląda zbyt ciekawie w przypadku węgla, czy będzie to miało przełożenie na JSW - well we see.
Edytowany: 25 czerwca 2014 09:14

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 26 czerwca 2014 11:35:28
Niestety nie zawsze i nie wszystkie koncepcje wypalają (albo inaczej - te nietrafione odpalają ale stop lossy). Ważne by w przypadku niepowodzenia straty były niewielkie w porównaniu do zysków z udanych transakcji.

JSW day

kliknij, aby powiększyć

O ile jeszcze wczorajsza korekta w okolice wybitego oporu nie była niczym złym (choć też niczym bardzo pozytywnym) dzisiejsze zanegowanie świecy wybijającej jest praktycznie sygnałem sprzedaży i można sądzić że widzieliśmy fałszywe wybicie. Potwierdzeniem na obecną chwilę jest też lower low na RSI.

JSW week

kliknij, aby powiększyć

Mamy czwartek więc świeca tygodniowa się uwiarygadnia. Jeśli tak to się skończy w piątek to oczywistym jest że taką świecą nie wybija się oporów i nie jest to żadne wybicie ani początek nowego trendu. Takie fałszywe wybicia często stanowią spory zawód dla graczy i kończą się ruchem w przeciwną stronę (później lub wcześniej). Jako przykład CCS week

kliknij, aby powiększyć

świeca którą nie wybija się konsolidacji zakończyła się dalszą konsolidacją a później jak widać wyjściem z tego ale dołem.
Edytowany: 26 czerwca 2014 11:41

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 27 czerwca 2014 11:47:48
Wojtek jak często (na własny użytek) robisz taką kompleksową, sektorową analizę całego rynku?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 27 czerwca 2014 11:59:01
@cyzo

Trzymam się mniej więcej takiego standardu pracy:

1. W tygodniu ustawianie zleceń (jeśli tego nie mogłem zrobić w weekend), generalny look na posiadane pozycje (przesuwanie SL, piramidowanie pozycji itd) jak i reagowanie na sygnały na obserwowanych spółkach (raczej kupna jeśli nie wystawiłem z stop limit buy, od sprzedaży mam SLe). 1-2h dziennie

2. W weekend analiza techniczna indexów, surowców, często też obserwowanych spółek, w miarę możliwości również szukanie nowych okazji (np z obserwowanych wcześniej sektorów/indexów). ok 3h/per week

3. Raz w miesiącu przekrojowa analiza sektorów na całym rynku, wybranie z tego co jest interesujące (przykład analizy w wątku) oraz w miarę możliwości przejrzenie pod kątem AT ok 400 spółek z GPW+NC30. Ok 8h per month

Wychodzi z tego ok 30-40h pracy na miesiąc "na giełdzie".
Edytowany: 27 czerwca 2014 12:04

cyzo
3
Wysłane: 28 czerwca 2014 09:11:43
...jak w szwajcarskim zegarku:)

Pozdrawiam,

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 28 czerwca 2014 09:37:30
Żeby jeszcze pozycje w portfelu rosły jak w szwajcarskim zegarku ;), no ale taki mamy klimat...

Dla osób którym podoba się podejście sektorowe i AT jeszcze takie ułatwienie. Wpisując w stooq w oknie symbolu: p_ wyświetlą nam się dodatkowe indexy (tyle że cenowe). Często są to bardzo przydatne informacje bo mamy tam np index farmaceutyczny, elektromaszynowy, motoryzacyjny których w WIGach nie ma. Dla przykładu index farmaceutyczny z sygnałami kupna jakie dawał w 2013

kliknij, aby powiększyć

Styczeń, Czerwiec i Sierpień 2013 jako techniczne sygnały kupna. Z komponentów np. dla Mabionu padł sygnał kupna we wrześniu 2013, Hygieniki lutym 2013 (można był ciut szybciej nawet).

Uwaga na komponenty tego sektora (trochę dziwne jest to że w komponentach brakuje Peliona, Farmacoolu i Neuci) bo poza Biotonem czy Cormayem są też Globalcosmed czy Hygienika które niezbyt z farmacją się kojarzą.

cyzo
3
Wysłane: 30 czerwca 2014 15:24:00
Wojtek jak w kontekście zmiany trendu ocenisz obecną sytuację na BLI(Black Lion) ?
Jak tutaj zająłbyś ewentualną pozycję zgodnie ze swoimi zasadami, jezeli dojdzie do wybicia?

Drugi ciekawy przypadek to Betacom.

Pzdr.,

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 lipca 2014 10:41:16
Była odpowiedź wczoraj i widzę wcięło mi posta. Chyba czas zmienić kanał informacyjny z forum na bloga/www (zwłaszcza jak słyszę wypowiedzi niektórych osób w tonie: "Ci na forach nic nie wiedzą")

BLI week

kliknij, aby powiększyć

Wybicie 1,37 faktycznie jest sygnałem kupna. Biorąc pod uwagę spore obroty w zeszłym tygodniu, które to wybicie potwierdzają jak i dość długą (przeszło 2 letnią) fazę akumulacji, może z tego utworzyć się silny trend wzrostowy. Minusem jest oczywiście "podażowa ściana" z lat 2007-2011 która będzie hamować zapędy byków. Dość blisko są też opory na 1,5-1,6 (dawne wsparcie jak i szczyt), które mogą sprowokować korektę co najmniej do poziomów wybicia oporu (ok 1,3). Ze względów fundamentalnych dla mnie jest to spółka nie do inwestycji (staram się omijać wehikuły finansowe, fundusze itd) ale dla osób z dużym apetytem na ryzyko do spekulacji będzie dobra.

BCM week

kliknij, aby powiększyć

Spółka do folderu "do decyzji". Po ładnym wybiciu z konsolidacji i rozpoczęciu trendu wzrostowego w połowie zeszłego roku (który dał świetnie zarobić - ok 300%) obecnie weszła w kolejną fazę konsolidacji. Wyjście z niej górą powinno zaowocować kontynuacją trendu wzrostowego, dołem z kolei rozpocznie mocniejsze spadki. Istnieje metoda inwestycyjna kupowania "dołu" takich konsolidacji licząc na odbicie i wzrosty (zaleta krótki SL w przypadku wyjścia z tego dołem), sam jednak wolę kupić na wybiciu takiej konsolidacji nawet mimo odleglejszego SL. Oznaczyłem na BCM negatywną dywergencję na dołkach RSI do kursu - (ta na szczytach jest oczywista), oczywiście może, ale nie musi to sprowokować większe kłopoty na walorze.

By the way - podziękowania dla flesza za podrzucenie CPD (i to we wczesnej fazie - odsyłam na 20 stronę kroniki), walor wszedł w trend wzrostowy i to pomimo słabego rynku. Wniosek czasami i na forach można znaleźć perełki, trzeba tylko wiedzieć co i jak ;).

Edytowany: 1 lipca 2014 10:45

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 1 lipca 2014 13:06:43
Podziękowania przekazuję bratowej - ona mi zwróciła uwagę na tą spółkę jak jeszcze była po 2,50-2,60 a RSI już pokazywało dywergencję :)

Przy okazji - co sądzisz o DUON ?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 2 lipca 2014 10:27:11
DUO week

kliknij, aby powiększyć

Spółka fundamentalnie ciekawa, "trochę" niestety już urosła, ale realna jest jak najbardziej kontynuacja wzrostów. Obecnie prawdopodobnie na wykresie została wybita formacja trójkąta prostokątnego, do kompletu potrzebne jest potwierdzenie z RSI (wyższy szczyt - oznaczyłem poziom). Trzeba jednak pamiętać, że ciągle kurs znajduje się w konsolidacji między poziomami oporu (1,94-2,0) a wsparcia (ok 1,35). Wybicie w jedną ze stron z tej konsolidacji powinno jasno określić kierunek trendu.

DUO day

kliknij, aby powiększyć

Na wykresie dziennym wszystko wydaje się klarowne. Kurs po ataku na opór (1,66zł), odbił się spadającą gwiazdą od niego, jeśli ta zostanie zanegowana możliwe jest podejście do 1,72 i dalej. Oczywiste wsparcie oznaczone na 1,47. Pozytywny sygnał wysyła RSI na dziennym, gdzie nastąpiło wyjście z konsolidacji.

Twoja bratowa flesz to chyba wytrawna spekulantka ;), dziś CPD dalej szaleje, bije wszelkie opory i sam jestem ciekaw dokąd dotrze. Możliwe, że będzie to podobnie wyglądało do lutowego rajdu na kawie (też był w kronice).
Edytowany: 2 lipca 2014 10:28

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

20 21 22 23 24

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,291 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat