PARTNER SERWISU
funbjkar
19 20 21 22 23

Portfel pasywnego inwestora - Wojetek's stocks

cyzo
3
Grupa: SubskrybentP1
Wpisów: 753
Wysłane: 27 maja 2014 11:00:58
Dzięki Wojtek,

To wiele wyjaśniło i uporządkowało kilka kwestii.
Przede wszystkim wychodzi na to, że skuteczniejsze będzie "zaczaić się" na wybicie i ustawić zlecenie kupna z limitem akt. Jednak takie podejście trochę kłóci się z metodologią zawierania transakcji tylko na podstawie już ukształtowanych świec, a więc dopiero po tygodniowym wybiciu :)

Pozdrawiam,

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 284
Wysłane: 29 maja 2014 15:06:48
@daimond

bio day

kliknij, aby powiększyć

Pomijając kwestie, że to spekulacyjna spółka, ukrytej podaży itd można pokusić się o krótkoterminową analizę na wykresie dziennym. Walor po wybiciu (niestety na przeciętnych obrotach) 3zł rozpoczął przynajmniej krótkoterminowy trend wzrostowy. Obecnie większa korekta była tylko kwestią czasu, pytanie czy już się zakończyła. Biorąc pod uwagę obecność wsparcia na ok 4,5zł (dawny opór) oraz poniżej słabszego wsparcia ok 4zł można próbować zająć spekulacyjnie pozycję z rozsądnym stopem (prawie 9%). Gra na Biotonie jest obarczona oczywiście dużym ryzykiem - wystarczy spojrzeć na historie notowań i lewą stronę wykresu - jest tam wielu którzy będą próbowali się pozbyć akcji kupionych po wysokich cenach. Mimo wszystko takie odważne zagranie może się opłacić bo możliwe że na wykresie miesięcznym widzimy obecnie klasyczny pullback do wybitej linii bessy.

bio month

kliknij, aby powiększyć

cle week

kliknij, aby powiększyć

Bez wielkiej historii. Były próby zmiany trendu - spełzły na niczym mimo obrotów - zadziałał opór na dawnym wsparciu ok 1,8. Bez wybicia tego oporu (de facto strefy 1,8-2,0) nie nadaje się to do gry, zwłaszcza że obecnie średnia bije kurs od góry. "Towarzystwo" CLE czyli WIG-Ukr też wygląda kiepsko więc kupowanie czegoś takiego to słaby MZ pomysł.

ROP ? Chyba RPC (Ropczyce). Jeśli te to dość ryzykowny pomysł - słaby index w którym są (RPC) na tle rynku nie zachęca. Ostatnie odbicie niezłe - ale potrzebne jest wybicie min. 27zł by zmienić postrzeganie spółki.

@cyzo
Oczywiście lepiej analizować ukształtowane świece (dlatego na wykresach tygodniowych odrzucam ostatnią świeczkę jeśli nie ma w niej min. 3 dni), z drugiej strony ograniczając się tylko do takich "pewnych" wybić zwiększamy sobie ryzyko (bo takie wybicia praktycznie wszyscy widzą - osobna sprawa że często wszyscy się boją kupić) i odległość SL a jeśli chcemy je zmniejszyć to kupujemy dopiero na korekcie której głębokość jest różna a i sama nie musi wystąpić zbyt szybko. Sam staram się łączyć te podejścia i kupować mniejszą kwotą wybicie, a na korekcie doważać zajętą pozycję.

Edytowany: 29 maja 2014 15:07

daimond
0
Wpisów: 223
Wysłane: 29 maja 2014 15:21:18
tak chodziło o ropczyce, dzięki bardzo za analizywave

Gerda
24
Wpisów: 530
Wysłane: 3 czerwca 2014 19:05:38
Wojetek, jak tam Twój nowy projekt?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 3 czerwca 2014 20:34:15
@Gerda

Generalnie mocno średnio. Jedyny PGNiG na S który wpadł kręci się w kółko. Szanse na spadki widzę na paru surowcach (złoto,srebro), przegapiłem trochę pszenicę i kukurydzę które dała ładny ruch w dół (choć średnia wykluczała raczej te sygnały), kawa może coś ciekawego pokaże (w Brazylii leje mocno) kontrakt na Serinusa z racji płynności się do gry nie nadaje, Nasdaq zanegował póki co słabość, nasze indeksy póki co w zawieszeniu. Dużo zapewne wyjaśni czwartek - albo będziemy mieli ostatnią falę hossy i w projekcie prospadkowym będzie dominować gotówka (brak pozycji to też pozycja...), albo pojawią się sygnały sprzedaży i będzie tam ciekawie.

Damian1
0
Wpisów: 91
Wysłane: 5 czerwca 2014 17:56:23
Witam Wojetek,

mógłbyś przeanalizować MDG i ITG (czy nadal trzymać)

i BDX, AMC i CDR (czy wchodzić)?

Z góry dzięki wielkie.

The Winner
0
Wpisów: 167
Wysłane: 5 czerwca 2014 19:28:58
A ja poproszę o Groclin.

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 5 czerwca 2014 21:51:23
Ja chciałbym poprosić o analizę KGHM :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Frog
13
Wpisów: 5 508
Wysłane: 5 czerwca 2014 22:08:32
Wojetek, może po prostu przeanalizuj wszystkie spółki king
Follow me on Twitter
Zanim zaczniesz narzekać, że znikają Twoje posty, przeczytaj Regulamin Forum
Edytowany: 5 czerwca 2014 22:16

krewa
PREMIUM
1 362
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 957
Wysłane: 6 czerwca 2014 09:43:46
A ja poproszę o analizę Elektrimu, Krosno i Swarzędza.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 6 czerwca 2014 09:48:05
@Frog

Faktycznie będzie trzeba. Tyle że analizę całej gpw robię na własny użytek ;p

@krewa
Elektrotim jeszcze by się dało ;), ale Elektrim nie bardzo, podobnie jak pozostałe wymienione.

@up
Dziś w wolnej chwili lub w sobotę bo widzę trochę się życzeń nazbierało. Możliwe że jakiś swój pomysł też podrzucę ;)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 6 czerwca 2014 17:44:20
MDG week

kliknij, aby powiększyć

Walor w konsolidacji, zgodnie z moją numeracją w fazie 3 czyli możliwa dystrybucja. Póki trzyma wsparcie ok 245 zł trend wzrostowy jest ciągle aktualny. Kurs ciągle ponad średnią więc można trzymać, zagrożeniem jest możliwość uformowania podwójnego szczytu. Wyjście ponad 325 zł jest oczywistym sygnałem kupna i kontynuacji wzrostów. Podsumowując - jeśli posiadasz to trzymaj, jeśli nie lepiej poczekać na sygnał kupna (chyba że ktoś poluje na dół obecnej konsolidacji by mieć krótki SL).

ITG week

kliknij, aby powiększyć

Mam sentyment do ITG kiedyś miałem go w portfelu i trochę na nim zarobiłem. Niestety obecnie wygląda na to że ITG zmienił trend na spadkowy. Wsparcie ok 263 zł padło a ostatni powrót w te okolice wykorzystany został do sprzedaży akcji a nie obrony. Takie wyjście z konsolidacji dołem i opadająca średnia nie wróżą niczego dobrego. Dla mnie zdecydowane sprzedaj (ok tego 260 pewnie bym się stopował). Zachowanie wobec indeksu ITG też jest fatalne:

kliknij, aby powiększyć

Najbliższe wsparcie ok 200zł wynikające ze starego szczytu jak i psychologii.

Edytowany: 6 czerwca 2014 17:45

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 7 czerwca 2014 10:04:25
Ciąg dalszy koncertu życzeń

BDX week

kliknij, aby powiększyć

Budimex trochę mnie zwiódł - spora dywidenda i po niej osłabienie sądziłem że spowoduje dłuższą konsolidację na walorze a nawet jego osuwanie niżej. Nic z tych rzeczy - kurs trzyma się linii trendu, jeśliby wchodzić to raczej kupno wybicia szczytu więc 136 zł. SL ok 119 zł więc 12,5% - dużo/mało to już do własnych przemyśleń. Nie podoba mi się ciągle negatywna dywergencja na RSI, jednak jeśli będzie wybicie górą powinna zostać zanegowana.

kliknij, aby powiększyć

Względem indexów BDX zachowuje się neutralnie - równo z rynkiem.

AMC week

kliknij, aby powiększyć

Dalej spadkowo moim zdaniem. Ostatnie tygodnie to wzmocnienie pod średnią, raczej typowy powrót do wybitego wsparcia które teraz jest oporem niż powrót do wzrostu. Dla mnie stopem było wybicie wsparcia na 105zł jak i złamanie linii trendu. Jeśli trend wzrostowy miałby tu powrócić niezbędne jest wybicie 107zł a następnie oporu na 121zł. RSI potwierdza niestety spadki.

Siła indexu MIS80 jak i samej Amici potwierdza że lepiej takich aktywów nie mieć w portfelu.

kliknij, aby powiększyć

CDR - jest w antyhossie. Wg mnie krótkoterminowo niezbędna jest korekta. Czy będzie powrót do trendu wzrostowego czy to co obecnie widzimy to tylko pullback do wybitego wsparcia i dalej spadki zobaczymy. Fifty/fifty IMO.

Groclin week

kliknij, aby powiększyć

Prawdopodobnie maluje nam się książkowy RGR na GCNie. Oznaczyłem dawne wsparcia jak i opory. Kluczowa walka rozegra się zapewne o strefę 15-17zł. Obecnie spory potencjał spadkowy po mocnych wzrostach i możliwe wyrysowanie prawego ramienia RGR. Kurs pod opadającą średnią, ja się od takich papierów trzymam z daleka ;). Do trwalszych wzrostów potrzebne byłoby wybicie najpierw 28 zł.

kliknij, aby powiększyć

MIS80 jest słaby. To jaki GCN jest na jego tle (nie wspominając o W20) !?

KGH week

kliknij, aby powiększyć

Na dziennym jak KGH wygląda każdy pewnie wie (a jak nie to pewnie z łatwością 5 analiz w necie znajdzie), więc szersze spojrzenie tygodniowe. Zdecydowanie jest tutaj ukryty spory potencjał. Po spadkach nastąpiła akumulacja a w ostatnim czasie RSI ma ochotę rosnąć. Dla agresywniejszych graczy okazją wejścia mogła być wyłamana linia bessy na 115 zł. Dla mnie kluczowe jest zachowanie KGHu ok 123zł - póki co dość brzydką swieczką drugi raz (oznaczony pierwszy) odbijamy się - zobaczymy co dalej. Wybicie tego oporu powinno rozpocząć nowy trend wzrostowy, oczywiście następnie opór na 131zł i parę kolejnych. Wnikliwi obserwatorzy widzą pewnie też coś na kształt oRGRa. Jest jednak parę rzeczy które mi się nie podobają. Pierwsza:

kliknij, aby powiększyć

KGH był poniżej rynku, dopiero w maju nadgonił, dalej jednak nie jest silniejszy od W20 a jeśli miałby zacząć mocno rosnąć powinien być mocny na tle indexu.

Druga - Copper future week

kliknij, aby powiększyć

Ciągle na miedzi trwa trend spadkowy. Co gorsza nie widać tu jakieś próby wzmocnienia. Bez mocnej miedzi będzie trudno KGH rosnąć.

Trzecia Silver future week

kliknij, aby powiększyć

Srebro też nie imponuje. Obecnie odbija się znów od wsparć na ok 1830 usd ale takie częste testowanie dołu konsolidacji niczego dobrego nie wróży. Na plus rosnące RSI, więc może tutaj jednak zobaczymy przełom.

Podsumowując KGH wygląda naprawdę interesująco, ale potrzebny jest mu impuls albo z rynku miedzi (mało prawdopodobne) albo srebra (już prędzej). Bez nich trudno mu będzie być silniejszym od W20 czy też ciągle silnych banków.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 8 czerwca 2014 09:31:57
Dawno nie było wpisu inwestycyjnego tutaj (ostatnio koncerty życzeń dominują ;) tak więc nadrabiam to niedociągnięcie.

Analiza będzie wg klucza od ogółu do szczegółu, zaczynam od naszego WIGu (pamiętając o dużym udziale W20 w nim)

kliknij, aby powiększyć

Niewątpliwie jesteśmy w interesującym miejscu. Od dołu dogoniła kurs LT, zadziałała jako wsparcie i powinna dalej wspierać trend wzrostowy. Na RSI również oznaczyłem fakt iż coś się dzieje - zmiana trendu z spadkowego ? Bardzo możliwe. Sama korekta od listopada (mająca formę konsolidacji) nie przebiła trwale istotnego wsparcia na 50 000 pkt - każde naruszenie wsparcia owocowało odbiciem tak więc potwierdza się istotność tej bariery. Pozytywnie wygląda również wybicie ostatniego szczytu na 52 800 i powinno zachęcać do dalszych wzrostów. Najbliższe opory to 54 000 i 55 300.

Zakładając że hossa powinna być kontynuowana warto analizować dalej - przechodząc w indeksy:

kliknij, aby powiększyć

kliknij, aby powiększyć

Porównując siły indexów wyraźnie widać że korekta zmieniła istotnie układ sił na rynku. Po tym jak najmocniejsze były MiSie i mieliśmy 2-tier market nie ma już śladu. WIG250 i MIS80 są zdecydowanie słabsze od WIG20 i WIG50. Ten ostatni jest trochę lepszy od mniejszych spółek ale od W20 ciągle słabszy. Należałoby się więc skupić najpierw na spółkach z W20, ew bardzo mocnych z WIG50.

Przyda się spojrzenie sektorowe:

paliwa, banki, W20

kliknij, aby powiększyć

Banki powyżej indexu - dobry trop.

energetyka, budowlanka W20

kliknij, aby powiększyć

Energetyka znacznie powyżej W20.

chemia, surowce, W20

kliknij, aby powiększyć

Również interesująco wygląda chemia - choć ta już znacznie bliżej W20. Surowce (a w zasadzie KGH) bez porywu.

telekomunikacja, informatyka, W20

kliknij, aby powiększyć

Telekomy trochę lepiej jak indeks (uwaga na duży udział Orange), informatyka na zdecydowane nie.

spozywcze, deweloperzy, W20

kliknij, aby powiększyć

Wiem że trochę dziwne zestawienie deweloperki z spożywką (naturalne byłoby z budowlanką - ale czy dałoby ciekawe info?) ale wyraźnie widać że od spółek spożywczych lepiej trzymać się z daleka. Deweloperzy lekko poniżej benchmarku więc też raczej na nie.

Trochę inne spojrzenie na ten sam temat - ile % spółek z sektora w ostatnich 5 miesiącach wzrosło/spadło

kliknij, aby powiększyć

Znów się zaznacza dominacja banków, energetyki. Nieźle chemia, hotele, przemysł inne to tylko 3 spółki w środku więc pomijam (podobny trick ubezpieczenia - 1 spółka - trzeba sprawdzać skład indexów :)) - dane z tąd: www.polstock.pl/gielda_papiero...

Jeszcze warto zrobić head to head najlepszych:
banki vs chemia

kliknij, aby powiększyć

Interesujące - chemia bardzo mocno nadrobiła w ostatnim czasie do banków. Krótkoterminowo była znacznie nawet lepsza.

banki vs energ

kliknij, aby powiększyć

Energetyka zdecydowanie króluje w tym porównaniu. Banki w ostatnim czasie lekko nadrabiają co może być spowodowane realizacją zysków na energetyce.

Po takiej analizie wiemy że warto przyglądać się spółkom z sektora bankowego, energetycznego i ew chemicznego - kluczowy też jest rozmiar - lepsze są te z W20 niż z W50.

W tym miejscu warto zrobić analizy techniczne wskazanych sektorów:

WIG_Banki week

kliknij, aby powiększyć

Trend wzrostowy aktualny, co prawda nie podobają mi się dywergencje na RSI ale to nie musi być zwiastun szybkiej zmiany trendu. Od góry blisko jest opór wynikający z all-time high banków. Na obecną chwilę wydaje się bardzo prawdopodobne że ten opór będzie testowany.

WIG_ENERG week

kliknij, aby powiększyć

Mocny zdrowy trend - oczywiście z oporem na horyzoncie oznaczonym, test tego oporu wydaje się również pewny. Z racji dość szybkiego tempa wzrostu korekta po napotkaniu tego oporu może być większa niż poprzednie (możliwe że do oznaczonej strefy wsparcia ok 4000 pkt)

WIG_Chemia week

kliknij, aby powiększyć

Chemię jakiś czas temu pogrzebałem a ta na przekór się odbiła i to silnie. W szerszym kontekście jest to ciągle konsolidacja po wzrostach (dość szeroka). Na RSI wybito linię trendu jednak przydałoby się zwieńczenie w postaci wyższego szczytu niż ten z listopada. Z racji że nie ma tutaj żadnych oporów z przeszłości - wybicie tej konsolidacji górą powinno uruchomić spory potencjał wzrostowy. W przypadku wyjścia z tego dołem mamy nawet RGRa i niezbyt ciekawą sytuację.

Znając już kondycję i AT sektorów warto poszukać spółek w nich. Co siedzi w sektorach każdy może sobie sprawdzić sam. Ja analizuję każdą spółkę z wybranych wcześniej sektorów - tutaj wrzucę te które mi wydają się interesujące.

Z chemii w oczy rzuca się tylko Ciech

CIE month

kliknij, aby powiększyć

Celowo skala miesięczna bo widać obecny opór z którym walor walczy (35 zł - szczyt z 2009), jego wybicie będzie bardzo pozytywnym sygnałem, od dołu goni kurs linia trendu, trend wzrostowy jak najbardziej aktualny a RSI go potwierdza.

CIE day

kliknij, aby powiększyć

Na RSI ciekawie - pomogła ostatnia mocna sesja. Walor po przebywaniu w konsolidacji o zakresie 28-34 zł ma wyraźnie ochotę na wybicie jej górą. Warto obserwować temat.

Na plus również zachowanie spółki względem indexu

kliknij, aby powiększyć

Banki
Handlowy week

kliknij, aby powiększyć

Kolejny zdrowy i mocny trend. Po korekcie (zadziałała negatywna dywergencja na RSI), nie ma już śladu, kurs wybił ostatni szczyt i zapewne zaatakuje all-time high czyli 130zł. Walor trzyma się LT, RSI też wygląda pozytywnie. Również spora siła na tle indexu

kliknij, aby powiększyć

Z innych banków - zwracam uwagę na BOSia (możliwe wybicie konsolidacji górą), ING (j/w) i mbank (j/w).

Energetyka
O PGE trochę już w kronice było, w skrócie jest w korekcie - jeśli ją zakończy to jak najbardziej pozytywnie wygląda technicznie. Energi tutaj nie będę analizował bo nie bardzo jest co - rośnie mocno więc ciężko ją teraz kupić - potrzebna korekta.

TPE week

kliknij, aby powiększyć

Kurs jest w ciekawym miejscu - po dotarciu do oporu wykonał krótką korektę i wyraźnie ma ochotę na dalsze wzrosty. W przypadku trwałego wybicia 5,4-5,5 kurs powinien dążyć do kolejnego oporu na 6zł (+psychologia). Siła porównywalna z indexem (ale sam index silny).

ENEA week

kliknij, aby powiększyć

Kurs znalazł się w bardzo interesującym miejscu. Opór na 16,3 dwukrotnie zatrzymywał wzrosty. Po ostatnim odbiciu się od niego i naruszeniu sądzę że kolejna próba ataku byków może być udana. RSI potwierdza trend wzrostowy, można wyrysować linię powstającego trendu. Kolejne opory ok 18 i 23 zł. Niestety spółka jest słabsza od jej indexu co jest ryzykiem. Warto jednak zwrócić na nią uwagę.

Tym, którym się udało doczytać do końca i nie ulegli modzie tl;dr gratuluję - mniej więcej w ten sposób analizuję rynek i dobieram spółki. Metoda ta sprawdza się nieźle na GPW i rynkach gdzie spółki są pogrupowane w indexy a one same są dobrze zbudowane (bez przeważenia jakąś spółką). Na NC niestety tak się dobrać spółek nie uda, na naszym rynku poza wymienionymi działaniami też trzeba ręcznie przeglądać spółki bo czasami można znaleźć coś ciekawego z poza indexów (chyba najlepszy przykład to Elzab w 2013).

Yaroman
110
Wpisów: 1 750
Wysłane: 8 czerwca 2014 11:01:32
Wojetek, jestem pod wrażeniem jak w prosty i zrozumiały sposób potrafisz interpretować to co się dzieje na rynku. I jeszcze dzielisz się swoją wiedzą i doświadczeniem! Chapeau bas !

Zbigniew11
0
Wpisów: 2
Wysłane: 9 czerwca 2014 12:57:36
Wojetek'u podobnie jak Yaroman, chciałbym podziękować, za modelowe (choć na szczęście dla nas nie opatentowane) podejście do rynku i inwestowania na GPW, serdeczne dzięki za wzór,
Anxious

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 9 czerwca 2014 14:40:47
@up

Cieszę się, że przykład się podoba, zwłaszcza że był to naprawdę długi wpis. Metoda opatentowana nie jest bo jej podstawy są wyniesione z rynku amerykańskiego i to sprzed 30 lat. Sam modyfikuję jedynie założenia i wykonanie pod nasz rynek przy okazji testując różne szczegóły (o których najczęściej w książkach nie ma mowy albo są słabo zaznaczone). Na rynku amerykańskim mają trochę łatwiej ze względu na świetne rozbicie rynku na sektory branżowe vide: www.barchart.com/stocks/ussect... . U nas już trochę w temacie zrobiono ale ciągle rynek można by podzielić lepiej i precyzyjniej. Może nowy prezes GPW coś w tej materii zdziała ;)

Czy takie podejście się sprawdza ? Odpowiedź dały lata 2012 (hossa dużych spółek z W20, ponad 20% stopy zwrotu z LTS czy PGN w skali roku) i 2013 (hossa chemiczna, hossa na MiŚ - stopy zwrotu z FTE, ZKA, APT i innych można samemu sprawdzić również w tej kronice, pod koniec 2013 mieliśmy biotech hossę vide MAB, Selvita, MDG). 2014 póki co jest rokiem energetyki, może w drugiej połowie roku pojawi się nowy lider/pomysł.
Edytowany: 9 czerwca 2014 14:42

cyzo
3
Wpisów: 753
Wysłane: 9 czerwca 2014 16:04:02
A'propos (nie)opatentowanych metod.
Jest jakaś pozycja książkowa, opisująca/przedstawiająca różnorakie pomysły na strategie czy wręcz metody zajmowania pozycji? Jakieś źródło...inspiracji do dalszego ewentualnego dostosowania na użytek własny?

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 9 czerwca 2014 18:50:51
@cyzo

Praktycznie każda pozycja opisująca jakiś system o ile jest dobrze przemyślana spełnia w/w potrzeby. Mogę polecić "Poziomy Dinapolego" (co prawda ja tej metody nie używam, ale są osoby, nawet na polskim rynku które bardzo dobrze sobie radzą z jej wykorzystaniem i zarabiają), "Strategie Inwestycyjne o Wysokim Prawdopodobieństwie Sukcesu" Minera też będą dobre, podobnie książki Joe Rossa, niezłe materiały publikowała też Linda Bradford Raschke w AIQ Opening Bell www.aiqsystems.com/tipshint.ht... . Dla fanów price action coś bliżej związanego z forexem www.forexfactory.com/showthrea... - znakomity wątek w którym zebrano wiele ciekawych spostrzeżeń.

Każdy opisany system warto jednak testować samodzielnie, choćby na danych historycznych ale i w realu - niestety oddzielenie "ziarna od plew" jest trudne i czasochłonne zwłaszcza że istnieje wiele osób które zajmują się tylko sprzedażą systemów a nie zarabianiem za ich pomocą. W ostatnich latach prym wiodą w tej dziedzinie programiści którzy tworzą automatyczne strategie, algorytmy itd które "powinny zarabiać" a jest z tym różnie.

Na koniec pozostaje jeszcze kwestia psychiki inwestora. Nawet dobry system, który zarabia nie musi być odpowiedni dla każdego. Niektóre osoby czują się niekomfortowo grając przeciw trendowi (albo na odwrót), same założenia systemu mogą też kłócić się z przekonaniami i doświadczeniami inwestora. Dlatego m.in do trading rooms często zatrudnia się osoby które nie są "skażone" doświadczeniami giełdowymi by móc je nauczyć konkretnego systemu. O sukcesie tej metody pisał Curtis Faith w "Droga Żółwia" (tak na marginesie też bardzo interesujący system). Podejrzewam, że wyniki na grupie doświadczonych graczy byłyby dużo gorsze.
Edytowany: 9 czerwca 2014 19:09

misieck
0
Wpisów: 7
Wysłane: 10 czerwca 2014 19:14:29
Poproszę o analizę Agroligi Angel (Znów koncert życzeń)

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

19 20 21 22 23

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,432 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat