PARTNER SERWISU
ayhdkwmp
2 3 4 5 6

Portfelik Flesza - małe spółki

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 30 maja 2014 21:50:46
pora odświeżyć kronikę...

stan portfela na koniec maja:

kliknij, aby powiększyć

wynik portfela w układzie tygodniowym....

kliknij, aby powiększyć

... i miesięcznym

kliknij, aby powiększyć

ABM SOLID - pozycja czysto spekulacyjna, kilka pozytywnych inf ze spółki, ale póki co bez reakcji w kursie. Płynnośc słaba więc wyjść ciężko.

ARCTIC - pozycja w 100% techniczna, trochę wbrew moim zasadom bo nawet nie spojrzałem w fundamenty. Podoba mi się wykres, na moje amatorskie oko spółka zaczyna trend wzrostowy, świeżo przebite SMA200 oraz opór na 2,65. Udział w portfelu dość istotny, więc SL mentalny obowiazkowo ustalony.

BOMEDIA - ciekawa spółka, bardzo tania, zakup czysto fundamentalny bo wykres raczej nie zachęca. Ktos konsekwentnie sprzedaje. Mam świeżo w pamięci przypadek CCS, gdzie wydawało się bardzo tanio przy cenie3 4-5 zł a jednak główni udziałowcy intensywnie sprzedawali akcje... później wypadł trup z szafy (załamanie wyników) i teraz cena 2,30 nie jest atrakcyjna. Liczę, że takich jaj jak na CCS tu nie beedzie. Udział w portfelu dość spory, płynnosci brak wiec ewentualny trup z szafy mocno zaboli.

CELTIC - jeden z deweloperów którego ominęła ostatni mikrohossa deweloperska. Technicznie wygląda ciekawie, od jakiegoś czasu rośnie RSI. Podobno niebawem ma zostac uchwalony MPZP dla dzielnicy Ursus (po 7 latach prac nad planem i protestów) gdzie spółka posiada sporo gruntów i od 2007 roku zamierza prowadzić swoją flagową inwestycję deweloperską.

EZO - moja najstarsza pozycja (od 2011 roku). Konsekwentnie czekam za zakończenie budowy zakładów. Jeden (Toruń) jest planowany na koniec roku, 2 pozostałe też ruszyły. Dotacje z PARP płyną do spółki coraz sprawniej, spółka pozyskuje tez kapitał z obligacji na wkład własny w inwestycje o łącznej wartosci około 160-170 mln zł.
Spółka trafiła też do konkursowego portfela SW :)

LZMO - posiadam te akcje od ostatniego wpisu, w miedzyczasie dobrałem po 4,00 i sprzedałem trochę w okolicy 5,20-5,30. Pozycja jest wciąż na minusie (zły moment wejścia) ale biznes kominowy rośnie, spółka z sukcesem uplasowałe emisję obligacji na 8 mln i pozyskała kapitał na zdobywanie rynku. Pozycja raczej długoterminowa.

MODE - od ostatnich wpisów ciut dobrałem, trochę więcej zredukowałem, została niewielka pozycja. Spółka fajnie się rozwija, chwilę temu np pojawiło się ciekawe info o dofinansowaniu nowego projeku (link).

UNIMOTGAZ - uzbierałem tego całkiem sporo ze średnią około 5,80. ale przy ostatnich silnych wzrostach znacznie zredukowałem pozycję, kasując zysk rzędu kilkadziesiąt %. Spółka zasypuje ostatnio rynek nowymi komunikatami, mocno wchodzą w obrót gazem (własne instalacje do skraplania i regazyfikacji LNG, własna sieć dystrybucji) oraz paliwami, powstaje chyba znaczący gracz na rynku. Ale dla mnie za duzo jest niewiadomych, ciezko oszacowac jakie przychody i marże będzie osiągać grupa w nowym kształcie, prognoz podawać nie planują (info u źródła) stdąd decyzja o redukcji pozycji. Pozostało 10% portfela a było ponad 30%. Mozliwe, że wejdą tu kolejne instytucje branżowe lub fundusze (uchwalona emisja po 5,31).

Podsumowanie ważniejszych ruchów w portfelu w okresie luty- maj.

AGROLIGA - sprzedane z dużą stratą (kupowałem po 25-26 a sprzedawałem 22-17,50. W 2013 roku była to najbardziej zyskowna pozycja, transakcje z tego roku zjadły cały tamten zysk, sumaryczny wynik na AGL to -2%

oraz wiele innych mniej lub bardziej udanych ruchów:

BIOMASS +17%
INDYGO +21%
ZWG -4%
MINERAL +9%
OPENNET +9%
CCTOOLS -16%
TELIANI VALLEY -9%
PLASMA +5%
BROAD GATE +18%
ZWG -4%
HYGIENIKA -4%

W międzyczasie część środków z rachunku wycofałem, ale mniej niż zakładałem. Zakup działki wspomogłem drobną pożyczką (uznałem, że na rynku zarobię więcej niż koszt pożyczki).

Taktyka na najblizszy okres - chciałbym skierować portfel w większe mierza na bardziej płynne walory. Pierwszym krokiem w tym celu był zakup ATC za środki ze sprzedazy UGZ. Spodziewałem się lepszego zachowania spółek z rynku NC, tymczasem panuje tam coraz wiekszy marazm wynikający chyba z praku popytu - tzw osuwanie si ę pod własnym cięzarem.
Gdyby nie udana i cierpliwa inwestycja w UGZ, wynik byłby sporo gorszy. To głównie ta pozycja odpowiada za wzrost portfela w ostatnich 2-3 tygodniach.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 czerwca 2014 12:46:46
w poprzednim tygodniu sporo zmian w portfelu.

wyleciał całkiem LZMO ze średnią około 4,85. Mimo, iż spółkę wciąż uważam za perspektywiczną, uznałem, że narazie wzrosty jej nie grożą więc kapitał popracuje gdzie indziej, nie wykluczony powrót w przypadku głebszej korekty.

sprzedany cały UNIMOTGAZ. Długo trwało sprzedawanie bo płynność fatalna, a miałem tego relatywnie dużo. 30% sprzedałem przed majowym wybiciem (śr. ~7,40), pozostałe 60% po wybiciu (śr. ~11,87 zł). Wynik na całej inwestycji w UGZ +64%. Spółka zapewne perspektywiczna, ale wydaje mi się że była/jest to ostatnia fala wzrostowa i spodziewam się albo dłuższej konsolidacji 10-13 albo mocniejszej korekty do 6-8 (w takim przypadku rozważam zakup tego na rachunek IKE).

dobrane trochę ARCTIC po 2,68 i 2,75 i sprzedaż połowy po 2,80. Druga połowa narazie zostaje, bo kurs wciąż w trendzie

drobny i krótki incydent na GENOMED +15% (5,33 - 6,16) - wynik byłby znacznie okazalszy gdyby mi ktoś nie zgarnął sprzed nosa prawie wszystkich akcji do górnych widełek tuż po komunikacie.

dobrana BOMEDIA po 1,00

wyrzucony (dosłownie) ABM SOLID - powód - czyszczenie portfela ze "śmieci"

w portfelu teraz sporo wolnej gotówki (27%) więc w tym tygodniu może wpadnie coś nowego lub któryś walor zwiększy udział.
Edytowany: 8 czerwca 2014 12:48

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 11 czerwca 2014 17:19:43
w portfelu pojawił się dziś SERINUS - średnia 8,33, udział w portfelu 21% - zakup techniczny - przebicie oporu w rejonie 8 zł - które wcześniej było wsparciem.

w międzyczasie kolejne "małe kółko" na ATC 2,70 - 2,80

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 13 czerwca 2014 19:51:55
kolejne zmiany z tego tygodnia.

sprzedana resztka ARCTICa po 2,75 - wynik końcowy +3%

sprzedane około 60% SERINUSa ze średnią 8,61

kupiony dziś BYTOM po 1,15 - jakieś szalone obroty dziś były więc i ja się podłączyłem

wpadło też trochę CELTICa w okolicy 3,55-3,60

dobrane MODE po 0,55

Patrzę na UGZ i wygląda że to nie koniec wzrostów. Wychodzi na to, że postój w okolicy 11-13 to w dużej mierze przez moją podaż. Mogłem zostawić sobie jakiś pakiet na pamiątkę ;)
Edytowany: 13 czerwca 2014 19:53

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 17 czerwca 2014 09:55:58
kolejne ruchy w dynamicznej części portfela:

sprzedana wcoraj reszta SERINUS po 8,13 - wynik +0,9%

dobrany wczoraj BYTOM po 1,19 i sprzedaż całości po 1,23 - wynik +5,4%

w portfelu znów pojawił się ARCTIC - narazie skromy pakiet po 2,60

reszta walorów (EZO, BOMEDIA, CELTIC, MODE) oczekuje na swoje 5 minut.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 30 czerwca 2014 21:48:26
stan portfela na koniec czerwca:

kliknij, aby powiększyć

trochę zmian od ostatniego wpisu.

wypłata gotówki - około 8% portfela

sprzedaż ok 40% CELTIC - bliskość istotnego oporu

zakup TELGAM - śr 18 gr. - czuję bliskość wybicia :)

powrót małym pakietem do PYLON - zakup po 0,22 - sprzedaż części po 26. Spółka podała ciekawy komunikat o rozmowach z siecią EURO RTV. Spółkę już kiedyś miałem, teraz zostawiam sobie mały pakiet i obserwuję. Niedługo emisja z PP.

BROADGATE - kupno ze średnią 1,19 - spółka narazie mało popularna, ale ma warunki do spekulacyjnego wzrostu.

w międzyczasie przez portfel przewinęły się:

spółka / wynik / wynik w skali portfela

GRODNO / -1,8% / -0,1%
MIRBUD / -5,5% / -1,0%
BIOMAX / +20,0% / +1,3%
MIT / -5,5% / -0,3%
PZU / -2,0% / -0,1%

Podsumowując, czerwiec dał niezły wynik +10%. Głównym sponsorem wzrostu wartości portfela był CELTIC. Rozważam zamknięcie pozycji z przyczyn technicznych ale z drugiej strony w najbliże dni mogą przynieść ważne rozstrzygnięcia dla spółki - więcej na wątku Celtica.
Znów przyłapuję się na nieprzemyslanych głupich zakupach :/ (MIT, MIRBUD, PZU). W lipcu zamierzam to wyeliminować bo szkoda kasy na prowizje :)

Wynik portfela od początku (styczeń 2013) to +143%. Zaskakująco dobry.

Poniżej wykres wartości jednostki portfelowej w ukladzie miesięcznym.

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 30 czerwca 2014 21:53

Wojetek
PREMIUM
503
Wpisów: 7 285
Wysłane: 1 lipca 2014 10:19:35
Sprzedałeś całość Celtica czy coś zostawiłeś ? Gratki bo wynik bardzo ładny za czerwiec, ja trzymam CPD tyle że średnią mam bliżej 3,70. Korekta jaką powinien spowodować opór ok 6zł ew 7 (dawne wsparcie) niekoniecznie musi być bardzo głęboka jeśli nowy trend jest silny.

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 1 lipca 2014 10:49:10
Nie mogę edytować a widzę że to 40% waloru sprzedałeś (CPD) a nie z 40% zyskiem :). Niezły ruch - zakładasz odkupowanie tych akcji na korekcie czy wolałeś nie "przeciążać" portfela tą spółką ?

Telgamowi do wybicia to brakuje dość sporo przez ten podażowy cień tygodniowej świecy z kwietnia. Do tego niezbyt ciekawa "ściana" spadków z początku stycznia.

Broadgate ciekawe, do wybicia sporo jeszcze brakuje ale możliwe że coś ciekawego się tam dzieje (ostatnie wybicie z progu niskiej zmienności).

Wynik 143% w półtora roku bardzo dobry, doskonale ukazuje że na GPW można zarobić i to całkiem sensownie.
Edytowany: 1 lipca 2014 10:53

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 1 lipca 2014 11:38:38
CELTIC sprzedałem dziś do końca. Trochę po 6,15, trochę po 6,50.

Inwestycja zamknieta całkiem ładnym zyskiem +64,4% - w stosunku do obecnej wartosci portfela to jakieś 13-14%.

Zakładam, że tak silne wzrosty muszą sie skorygować, chociaż tak jak piszesz, korekta moze być tez płaska i nie bedzie szansy odkupić znacznie taniej.

Pozatym doświadczenie podpowiada mi żeby nie wchodzić drugi raz do tej samej rzeki (na LZMO i AGROLIDZE takim ponownym wejściem skasowałem cały wcześniejszy zysk).

Z ciekawością będę śledził jutrzejszą sesje rady miasta, zapowiada się burzliwa dyskusja. Nie wyobrażam sobie co działoby się z kursem, gdyby jednak ta uchwała nie przeszła.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 30 sierpnia 2014 20:11:59
Czas podsumować "wakacje" podczas których zaniedbałem kronikę - z braku czasu (9 lipca przyszedł na świat syn Sebastian love4 - z góry dziękuję za gratualcje, hehe Angel Angel )

Kronikę zaniedbałem, ale aktywność na giełdzie w minonych 2 miesiącach bynajmniej nie zmalała.

Portfel ma się raczej dobrze, a porównując do rynku to bardzo dobrze. Tradycyjnie, ciągną go w górę pojedyńcze celne "strzały". W maju hitem był UNIMOT GAZ, w czerwcu CELTIC, w lipcu SEBASTIAN Angel a w sierpniu ustrzeliłem CLOUD TECHNOLOGIES

aktualny skład portfela:

kliknij, aby powiększyć

portfel od początku 2013 (wcześniej nie rejestrowałem transakcji)

tygodniowo:

kliknij, aby powiększyć

miesięcznie:

kliknij, aby powiększyć

komentarz do posiadanych walorów:

ACREBIT - pozycja głównie techniczna, choć fundamenty też nie straszą. Sytuacja podobna jak na CELTIC po wybiciu 2,90, choć ruch korekcyjny po wybiciu oporu na 2,30 jest na nieco za dużych obrotach, (moze to być efekt czwartkowej ogólnorynkowej paniki) więc sytuacja nie jest tak jednoznaczna.

BOMEDIA - wciąż najistotniejszy walor w portfelu. Rozczarował mnie raport kwartalny, ale ponieważ wycena jest bardzo niska i jest to pozycja długoterminowa, nie zdecydowałem się na sprzedaż czy zmniejszenie stanu.

BROADGATE - trochę ryzykowny walor. Spółka przejęła za emisję nowych akcji rosyjskiego producenta olejów spożywczych który realizuje spore zamówienia na kilkadziesiąt mln zł, ale cały zysk operacyjny zeżarły różnice kursowe. Jeżeli ten czynnik się nie powtórzy, wyniki w 2 półroczu powinny być o niebo lepsze. Na wątku spółki zamieszczam prośbę o analizę wyników.

CLOUD HIT!!! Udało mi się kupić po 5,30 na otwarciu 11 sierpnia tuż po publikacji wyników i prognoz na 2014. Notowania równoważyły się ponad 2 tygodnie! - to chyba rekord. Część 35% sprzedałem po 10,50. Reszta narazie zostaje, bo spółka ma potencjał by mocno urosnąć. 8 mln prognozowanego zysku na ten rok, a możliwe ze kolejne lata będą jeszcze lepsze, bo spółka ma platformę behavioralengine.com - "to największa polska platforma danych dla reklamy internetowej, która zasięgiem obejmuje ponad 20.000.000 użytkowników".

EZO - To moja najstarsza spółka. Pierwsze akcje kupowałęm w kwietniu 2011. Coraz bliżej finalizacja pierwszego projektu w Toruniu. Ciekawe jakie przepływy będzie generować działający zakład ale to pewnie dopiero w 2015. Na kursie przełamanie kilkumiesięcznego trendu spadkowego. Coś się może zacznie dziać. Czuję, że to będzie hit najbliższych miesięcy. Mam też tą spółkę w portfelu konkursowym SW. Miesiac temu zaskakujące info o konwersji obligacji na akcje z ceną zamiany 20 zł - ponad 22 mln zł. Pozytywnie wpłynie to na wskaźniki zadłużenia. Okazało się że obligacje obejmował jeden z głównych akcjonariuszy - Green Tech. Zastanawia mnie czy poprzez emisje obligacji można też robić emisje typu "za wkłady niepieniężne" które są tak popularne na naszej bananowej. Wcześniej inwestor obejmował obligacje za grube miliony, pytanie czy wpłacał gotówkę czy mogło to być wzajemne potrącenie wierzytelności. Próbuję dociec na ile cena konwersji 20 zł jest realna i ma pokrycie w faktycznej wartości aktywów. Jeżeli obligacje były obejmowane za gotówkę, to nie ma wątpliwości. Jeżeli były obejmowane za wzajemnym potrąceniem wierzytelności, czyli GreenTech dostarczał urządzenia i roboty budowlane do powstających zakładów a zapłacono mu w obligacjach zamiennych, to można mieć podejrzenia. Pytanie jak to zweryfikować.

MODE - wyniki ciut poniżej oczekiwań, ale wciąż uważam spółkę za perspektywiczną. Pozycja raczej długoterminowa. Spółka szykuje podobno jakiś nowy produkt.

W międzyczasie przez portfel przeleciało sporo walorów: CPL, PCG, KLN, ALU, DUO, EGS, AAL, TRA, BLT - wszystkie poza KLN (+8%) na zero lub lekki minus. Jak widać w poławianiu pereł trafia się na wiele śmieci ;)

Wojetek
PREMIUM
503
Wysłane: 31 sierpnia 2014 10:28:15
Graty - naprawdę świetny wynik na wymagającym rynku. Syna też gratuluję :)

Gdy zaczynałeś ten portfel sceptycznie patrzyłem na dobór spółek (praktycznie sam NC, który nie jest rynkiem statystycznie dającym dobre stopy zwrotu) i przede wszystkim ich zerową płynność. Okazuje się jednak, że chyba znalazłeś swoją niszę i naprawdę dobrze Ci idzie. Grunt to robić w czym jest się dobrym :)

Celtica widzę wywaliłeś - moim zdaniem jest obecnie w niezłym miejscu na zakończenie korekty więc cierpliwie go trzymam. Patrząc techniczne broadgate czy bomedia są w konsolidacjach więc możesz się trochę naczekać zanim z nich wyjdą ;p EZO możliwe że złapało dołek i się odbija więc faktycznie to może być hit na końcówkę roku.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 31 sierpnia 2014 11:58:17
Dzięki Wojtek :)

Zdaję sobie sprawę, że na BOMEDII szybko wzrosty nie przyjdą. Najwcześniej to może po wynikach za 3Q. BDG ma moim zdaniem szanse na jakiś spekulacyjny wzrost, są przesłanki do zrobienia pompki :)

W uzupełnieniu podsumowania sierpnia powinienem też odnotować, iż 20 sierpnia mineło 5 lat od mojej pierwszej giełdowej inwestycji (MWT).

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 8 września 2014 09:23:30
w poprzednim tygodniu:

ubyło trochę CLOUD

przybyło trochę EZO

nowy walor: ARCTIC ze średnią 3,01 - to już chyba 3 próba na tym papierze.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 15 września 2014 12:36:31
z minionego tygodnia:

dobrany ARCTIC

wywalone BROADGATE (średnia S około 1,10 - strata 7%)

kupiony ALUMAST ze średnią 0,84

zredukowany ACREBIT

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 23 września 2014 11:07:17
z poprzedniego tygodnia:

sprzedany do końca ACREBIT - spadek ponizej poprzednich oporów, niestety wyszła spora strata na walorze -13% (ok 1,5% portfela)

sprzedana kolejna część CLOUD w okolicy 14-15 zł - została symboliczna ilość ok 1,5% portfela

zasilenie portfela skromną gotówką (ok 5%)

ubyło trochę EZO

kupiony TELGAM po 0,24 - wybicie oporu na duzym wolumenie. aktualnie trwa testowanie wsparcia które wczesniej było oporem. Udział w portfelu 19%

z wczoraj:

zredukowana część ARCTIC po 3,12

zakup EWH ze średnią 3,91. pozycja mocno spekulacyjna, gra pod odwrotne przejecie przez amerykański startup biotechnologiczny z grupy Milestone. 7-8% portfela

Edytowany: 23 września 2014 11:07

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 23 września 2014 16:19:14
z dziś:

EWH sprzedane, +56%

zakupione AWBUD po cenie 0,45
Edytowany: 23 września 2014 16:21

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 24 września 2014 22:21:21
AWBUDA już nie ma w portfelu... brzydki wczorajszy górny cień mnie wygonił, sprzedane dziś po 0,45

dobrane:

ALUMAST po 0,95

oraz

TELGAM po 0,24

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 25 września 2014 21:06:30
sprzedałem dziś ARCTIC po 3,08, ale spółka pozostaje w obserwowanych. Kurs wydaje się stracił narazie siłę do wzrostu. Zapewne tu jeszcze wrócę, bo coś mnie do tego waloru ciągnie :)

sprzedana też ta drobna część ALUMAST (po 3,10) którą wczoraj dobrałem po 2,95

brzydka sesja dziś w USA... jutro może być i u nas czerwono.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 25 września 2014 21:58:43
transakcje ALUMAST to oczywiście 1,10 i 0,95 :)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 29 września 2014 20:16:00
Sprzedany cały ALUMAST idealnie na szczycie intraday (większość poszła po 1,29), średnia S 1,28. Wynik łącznie +46%. Zagrałem zgodnie z zasadą kupuj plotki sprzedawaj fakty. Po wyglądzie dzisiejszej świecy wnioskuję, że wiecej graczy dziś realizowało zyski.

Dziś też nabyłem wstepny pakiet CCS - drugie podejście, bo poprzednio załapałem się na całą falę wzrostową 2-5. Technicznie wygląda ciekawie, ponadto Prezes w wywiadzie dla SII zapowiada znaczną poprawe wyników w II półroczu. Nawet wspomniał, że wyniki mają być lepsze niż za 2013, ale w to nie wierzę, musiałby nastąpić jakiś cud bo rok temu było ok 10 mln a po 1H nie ma nawet 1 mln. Nie zdziwiłbym się, gdyby miał na myśli jakiś inny składnik wyniku zamiast zysku, np wzrost zapasów ;)

Edytowany: 29 września 2014 20:19

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

2 3 4 5 6

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,390 sek.

gtbpqemz
bgnvqgoy
lupvtfet
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
hjvldphi
damuerrt
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat