pora odświeżyć kronikę...
stan portfela na koniec maja:

kliknij, aby powiększyćwynik portfela w układzie tygodniowym....

kliknij, aby powiększyć... i miesięcznym

kliknij, aby powiększyćABM SOLID - pozycja czysto spekulacyjna, kilka pozytywnych inf ze spółki, ale póki co bez reakcji w kursie. Płynnośc słaba więc wyjść ciężko.
ARCTIC - pozycja w 100% techniczna, trochę wbrew moim zasadom bo nawet nie spojrzałem w fundamenty. Podoba mi się wykres, na moje amatorskie oko spółka zaczyna trend wzrostowy, świeżo przebite SMA200 oraz opór na 2,65. Udział w portfelu dość istotny, więc SL mentalny obowiazkowo ustalony.
BOMEDIA - ciekawa spółka, bardzo tania, zakup czysto fundamentalny bo wykres raczej nie zachęca. Ktos konsekwentnie sprzedaje. Mam świeżo w pamięci przypadek CCS, gdzie wydawało się bardzo tanio przy cenie3 4-5 zł a jednak główni udziałowcy intensywnie sprzedawali akcje... później wypadł trup z szafy (załamanie wyników) i teraz cena 2,30 nie jest atrakcyjna. Liczę, że takich jaj jak na CCS tu nie beedzie. Udział w portfelu dość spory, płynnosci brak wiec ewentualny trup z szafy mocno zaboli.
CELTIC - jeden z deweloperów którego ominęła ostatni mikrohossa deweloperska. Technicznie wygląda ciekawie, od jakiegoś czasu rośnie RSI. Podobno niebawem ma zostac uchwalony MPZP dla dzielnicy Ursus (po 7 latach prac nad planem i protestów) gdzie spółka posiada sporo gruntów i od 2007 roku zamierza prowadzić swoją flagową inwestycję deweloperską.
EZO - moja najstarsza pozycja (od 2011 roku). Konsekwentnie czekam za zakończenie budowy zakładów. Jeden (Toruń) jest planowany na koniec roku, 2 pozostałe też ruszyły. Dotacje z PARP płyną do spółki coraz sprawniej, spółka pozyskuje tez kapitał z obligacji na wkład własny w inwestycje o łącznej wartosci około 160-170 mln zł.
Spółka trafiła też do konkursowego portfela SW :)
LZMO - posiadam te akcje od ostatniego wpisu, w miedzyczasie dobrałem po 4,00 i sprzedałem trochę w okolicy 5,20-5,30. Pozycja jest wciąż na minusie (zły moment wejścia) ale biznes kominowy rośnie, spółka z sukcesem uplasowałe emisję obligacji na 8 mln i pozyskała kapitał na zdobywanie rynku. Pozycja raczej długoterminowa.
MODE - od ostatnich wpisów ciut dobrałem, trochę więcej zredukowałem, została niewielka pozycja. Spółka fajnie się rozwija, chwilę temu np pojawiło się ciekawe info o dofinansowaniu nowego projeku (
link).
UNIMOTGAZ - uzbierałem tego całkiem sporo ze średnią około 5,80. ale przy ostatnich silnych wzrostach znacznie zredukowałem pozycję, kasując zysk rzędu kilkadziesiąt %. Spółka zasypuje ostatnio rynek nowymi komunikatami, mocno wchodzą w obrót gazem (własne instalacje do skraplania i regazyfikacji LNG, własna sieć dystrybucji) oraz paliwami, powstaje chyba znaczący gracz na rynku. Ale dla mnie za duzo jest niewiadomych, ciezko oszacowac jakie przychody i marże będzie osiągać grupa w nowym kształcie, prognoz podawać nie planują (info u źródła) stdąd decyzja o redukcji pozycji. Pozostało 10% portfela a było ponad 30%. Mozliwe, że wejdą tu kolejne instytucje branżowe lub fundusze (uchwalona emisja po 5,31).
Podsumowanie ważniejszych ruchów w portfelu w okresie luty- maj.
AGROLIGA - sprzedane z dużą stratą (kupowałem po 25-26 a sprzedawałem 22-17,50. W 2013 roku była to najbardziej zyskowna pozycja, transakcje z tego roku zjadły cały tamten zysk, sumaryczny wynik na AGL to
-2%oraz wiele innych mniej lub bardziej udanych ruchów:
BIOMASS +17%
INDYGO +21%
ZWG -4%
MINERAL +9%
OPENNET +9%
CCTOOLS -16%
TELIANI VALLEY -9%
PLASMA +5%
BROAD GATE +18%
ZWG -4%
HYGIENIKA -4%
W międzyczasie część środków z rachunku wycofałem, ale mniej niż zakładałem. Zakup działki wspomogłem drobną pożyczką (uznałem, że na rynku zarobię więcej niż koszt pożyczki).
Taktyka na najblizszy okres - chciałbym skierować portfel w większe mierza na bardziej płynne walory. Pierwszym krokiem w tym celu był zakup
ATC za środki ze sprzedazy
UGZ. Spodziewałem się lepszego zachowania spółek z rynku NC, tymczasem panuje tam coraz wiekszy marazm wynikający chyba z praku popytu - tzw osuwanie si ę pod własnym cięzarem.
Gdyby nie udana i cierpliwa inwestycja w
UGZ, wynik byłby sporo gorszy. To głównie ta pozycja odpowiada za wzrost portfela w ostatnich 2-3 tygodniach.