Do poprzednich suchych danych podsumowujących portfel na koniec roku dodam parę słów komentarza i jakiś zarys planów/strategii na 2015 rok oraz wykres porónujący w czasie wkład własny i wartość portfela.

kliknij, aby powiększyćMimo pozornie dobrego wyniku w 2014 roku (+53%), nie jestem do końca zadowolony. Zbyt dużo było niepotrzebnych pozycji, kupowanych spekulacyjnie lub pod wpływem impulsu - wbrew zasadom AT i AF. Dobrze obrazuje to ilość operaci zyskownych i stratnych (143-204). Na szczęscie nie przywiązywałem sę do tych nietrafionych wejść, więc bez żalu sprzedawałem ratując kapitał.
TOP 5 zrealizowanych zysków w 2014:
CLOUD +169%
UNIMOTGAZ +64%
CELTIC +64%
BLOOBER +25%
CCS +24% (tutaj wynik był sporo lepszy ale zbyt wcześnie zagrałem pod odbicie i skasowałem jakieś 30% pierwotnego zysku)
nominalnie nieźle zarobiły też:
ARCTIC (tu spora ilość transakcji - również stratnych, więc procentowo wyszło tylko +5%)
ALUMAST (wchodziłem i wychodziłem 3krotnie, tylko raz z zyskiem, stąd procentowo tylko +10%)
PYLON (dużym pakietem, więc procentowo tylko +19%)
"TOP" 5 zrealizowanych strat (nominalnie, bo procentowo były pozycje bardziej stratne ale niedużymi pakietami więc bez istotnego wpływu na portfel).
AGROLIGA - w 2013 to była jedna z czołowych pozycji, w 2014 liczyłem na odbicie od wsparcia w rejonie 22zł ale się przeliczyłem. Dalsze spadki poniżej 20 zł na szczęscie obserwowałęm już z boku.
LZMO - podobie jak wyżej - zarobiłem w 2013, oddałem ten zysk w 2014.
BRASTER - klasyka gatunku, 2 razy zarobiłem, za trzecim razem straciłem tyle, że skasowałem 2 poprzednie zyski i jeszcze wyszedłem na niemały minus.
MODE - tutaj zrobiłem sobie tarczę podatkową - sprzedałem i odkupiłem w zbliżonej cenie.
BYTOM - widziałem tam techniczny spodek. Może jeszcze się zrealizuje, ale wypadłem na SL.
Inny problem to zbyt wczesne zamykanie pozycji. Patrząc z perspektywy czasu na średnie kupna takich spółek jak
CELTIC (ok 3,20),
UNIMOT (ok 5,90),
CLOUD (5,30) czy
PYLON (0,13)
BLOOBER (10,90) i zasięg ich wzrostów, okazuje się ze sprzedawałem je we wczesnej fazie lub w najlepszym wypadku w połowie silnych wzrostów. Zwłaszcza, że część z nich (CLOUD, UNIMOT, PYLON) analizowałem fundamentalnie i zasięg ich wzrostów nie był dla mnie większym zaskoczeniem. Muuszę popracować nad większą konsekwencją i cierpliwością.
Plany na 2015 rok...
Podobnie jak większość kronikarzy na SW spodziewam się trudnego roku. Głównie ze względów zewnętrznych - geopolitycznych, ale też demontaż OFE nie będzie sprzyjać rynkowi. Na tę okoliczność zawarłem z DM umowę umożliwiającą grę na kontraktach terminowych.
Podobnie jak w minionych latach raczej będę skupiał się na małych spółkach. Na rynku NC napewno będą trafiać się okazje, myślę że podobnie wśród małych spółek z głównego parkietu. Duże spółki z WIG20 raczej będę omijał (chyba że spekulacyjnie krótkoterminowo lub kontrakty).
Nie liczę na powtórzenie wyniku z 2014 a tym bardziej z 2013 roku. Będę zadowolony z osiągnięcia 30-40% zysku co nominalnie da zbliżony wynik do minionego roku.
Wszystkim czytającym kronikę życzę samych zyskownych inwestycji :)