PARTNER SERWISU
funbjkar
4 5 6 7 8

Portfelik Flesza - małe spółki

flesz
PREMIUM
78
Wpisów: 1 835
Wysłane: 22 grudnia 2014 12:42:00
fragment z ich raportu miesięcznego:
Cytat:
"Tak znaczący wzrost jest spowodowany przypadającym na listopad okresem fakturowania usług za wizyty odbyte w rekordowym trzecim kwartale 2014 r."

a w polityce rachunkowości piszą:

Cytat:
Zmiana stanu produktów stanowi różnicę między oczekiwanym przychodem z tytułu odbytych, a niezafakturowanych wizyt pacjentów, prezentowanym w czynnych rozliczeniach międzyokresowych, a spodziewanymi kosztami realizacji tych wizyt, prezentowanymi w biernych rozliczeniach międzyokresowych.

Rozumiem to tak, że szacowany zysk z tych licznych wizyt z 3Q już pokazali w raporcie w pozycji "zmiana stanu produktów", a teraz gdy zafakturowali te wizyty, to pokażą z nich przychód ale mniej więcej równy kosztom. Ilośc wizyt ostatnio zmalała w stosunku do 3Q (widać to na wykresie w raporcie miesięcznym) więc wynik za 4Q może być nieco słabszy niż za 3Q.

w wolnej chwili przyjrzę się AQA.
Edytowany: 22 grudnia 2014 12:46

Cwirek82
0
Wpisów: 21
Wysłane: 22 grudnia 2014 13:31:41
MED
Co do wizyt to faktycznie ten kwartał jest nieco słabszy, ale i tak zapowiada się nieźle w porównaniu do pierwszej części roku. Wyniki powinny być więc co najmniej zadowalające.

Pylon
Kombinacja z emisją faktycznie była niespodziewana i zaskakująca. Dobrze, że chociaż nie była pozbawiona praw poboru. Ciekawy jestem wyników za czwarty kwartał, powinny być już pierwsze efekty współpracy z Euro RTV AGD.

A może Ty obserwujesz jakieś ciekawe spółki? Chętnie popatrzę i poczytam.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 22 grudnia 2014 14:21:20
Właśnie ostatnio nie bardzo mam czas na wyszukiwanie nowych perełek. Może w styczniu przed sezonem wyników zrobie jakiś przegląd.

Z tych co mam w portfelu to poza wspomnianym już CCS może MOE i BUM są godne uwagi. Po kiepskich słabszych raportach za Q3 obie sa przecenione ale wg mnie mają szanse pokazać lepszy wynik w końcówce roku. Ja daję im ostatnia szansę, jezeli nie błysną wynikami za 4Q to się z nimi pożegnam.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 31 grudnia 2014 13:49:56
Podsumowanie grudnia i całego 2014 roku.

Portfel w grudniu wypadł słabo i nieco popsuł na koniec całkiem przyzwoity obraz całego 2014 roku.

Wynik grudnia -3,7%.
Wynik 2014 +53,2%
Wynik od początku portfela (styczeń 2013) +213,4%

wykres wartości jednostki portfelowej

kliknij, aby powiększyć

wykres nominalej wartości portfela

kliknij, aby powiększyć

Wykresy nieco się róznią bo latem 2013 roku było sporo wpłat gotówkowych, zimą-wiosną wypłaty na zakup działki i w grudniu 2014 niewielka wpłata (ok 12% wartości portfela)

Aktualny skład portfela:

kliknij, aby powiększyć

Edytowany: 31 grudnia 2014 14:19

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 3 stycznia 2015 22:41:15
Do poprzednich suchych danych podsumowujących portfel na koniec roku dodam parę słów komentarza i jakiś zarys planów/strategii na 2015 rok oraz wykres porónujący w czasie wkład własny i wartość portfela.

kliknij, aby powiększyć

Mimo pozornie dobrego wyniku w 2014 roku (+53%), nie jestem do końca zadowolony. Zbyt dużo było niepotrzebnych pozycji, kupowanych spekulacyjnie lub pod wpływem impulsu - wbrew zasadom AT i AF. Dobrze obrazuje to ilość operaci zyskownych i stratnych (143-204). Na szczęscie nie przywiązywałem sę do tych nietrafionych wejść, więc bez żalu sprzedawałem ratując kapitał.

TOP 5 zrealizowanych zysków w 2014:

CLOUD +169%
UNIMOTGAZ +64%
CELTIC +64%
BLOOBER +25%
CCS +24% (tutaj wynik był sporo lepszy ale zbyt wcześnie zagrałem pod odbicie i skasowałem jakieś 30% pierwotnego zysku)

nominalnie nieźle zarobiły też:

ARCTIC (tu spora ilość transakcji - również stratnych, więc procentowo wyszło tylko +5%)
ALUMAST (wchodziłem i wychodziłem 3krotnie, tylko raz z zyskiem, stąd procentowo tylko +10%)
PYLON (dużym pakietem, więc procentowo tylko +19%)

"TOP" 5 zrealizowanych strat (nominalnie, bo procentowo były pozycje bardziej stratne ale niedużymi pakietami więc bez istotnego wpływu na portfel).

AGROLIGA - w 2013 to była jedna z czołowych pozycji, w 2014 liczyłem na odbicie od wsparcia w rejonie 22zł ale się przeliczyłem. Dalsze spadki poniżej 20 zł na szczęscie obserwowałęm już z boku.
LZMO - podobie jak wyżej - zarobiłem w 2013, oddałem ten zysk w 2014.
BRASTER - klasyka gatunku, 2 razy zarobiłem, za trzecim razem straciłem tyle, że skasowałem 2 poprzednie zyski i jeszcze wyszedłem na niemały minus.
MODE - tutaj zrobiłem sobie tarczę podatkową - sprzedałem i odkupiłem w zbliżonej cenie.
BYTOM - widziałem tam techniczny spodek. Może jeszcze się zrealizuje, ale wypadłem na SL.

Inny problem to zbyt wczesne zamykanie pozycji. Patrząc z perspektywy czasu na średnie kupna takich spółek jak CELTIC (ok 3,20), UNIMOT (ok 5,90), CLOUD (5,30) czy PYLON (0,13) BLOOBER (10,90) i zasięg ich wzrostów, okazuje się ze sprzedawałem je we wczesnej fazie lub w najlepszym wypadku w połowie silnych wzrostów. Zwłaszcza, że część z nich (CLOUD, UNIMOT, PYLON) analizowałem fundamentalnie i zasięg ich wzrostów nie był dla mnie większym zaskoczeniem. Muuszę popracować nad większą konsekwencją i cierpliwością.

Plany na 2015 rok...

Podobnie jak większość kronikarzy na SW spodziewam się trudnego roku. Głównie ze względów zewnętrznych - geopolitycznych, ale też demontaż OFE nie będzie sprzyjać rynkowi. Na tę okoliczność zawarłem z DM umowę umożliwiającą grę na kontraktach terminowych.

Podobnie jak w minionych latach raczej będę skupiał się na małych spółkach. Na rynku NC napewno będą trafiać się okazje, myślę że podobnie wśród małych spółek z głównego parkietu. Duże spółki z WIG20 raczej będę omijał (chyba że spekulacyjnie krótkoterminowo lub kontrakty).

Nie liczę na powtórzenie wyniku z 2014 a tym bardziej z 2013 roku. Będę zadowolony z osiągnięcia 30-40% zysku co nominalnie da zbliżony wynik do minionego roku.

Wszystkim czytającym kronikę życzę samych zyskownych inwestycji :)
Edytowany: 3 stycznia 2015 22:42

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 1 lutego 2015 21:07:54
Podsumowanie stycznia.

Portfel urósł w styczniu o 3,5% - bardzo podobnie jak NCindex i SWIG80.

kliknij, aby powiększyć

Istotniejsze operacje w styczniu:
PRESTO śr. K 0,15 - S śr. 0,24 - wpływ na portfel +6,1%. Spółka zrealizowała prognozę na 2014 w którą rynek chyba nie wierzył. Udało mi się w miare szybko wskoczyć a dzień później sprzedać z niezłym zyskiem.

Sprzedana cała SELVITA - Średnia S około 15,20 wynik +35%, wpływ na portfel +8,7%. Z jednej strony niedosyt, bo niedługo po sprzedaży kurs złapał dołek i mocno odbił na obrotach. Ale środki ze sprzedaży poszły na BROWAR GONTYNIEC może to da więcej zarobić.

Sprzedane do końca EZO. Wynik około zera. Zaobserowałem że ktoś sprzedaje coraz większe pakiety, możliwe że SCG sprzedaje resztę akcji, jeżeli to oni to wolę to poobserwować z boku, może zjadą z kursem niżej to się odkupi. Spółkę napewno będę obserwował, ciekawe jak będzie działać operacyjnie jak ruszą zakłady.

Nowe pozycje w portfelu:
BROWAR GONTYNIEC z udziałem 25% śr K 1,59. - liczę na wzrosty pod restrukturyzację.
ponownie BRASTER udział 14% śr K 9,39 - przebiło mikroopór 9zł. Moze robi sie spodek.
ACREBIT udział 12% śr K 2,61

stare pozycje
BOMEDIA, MODE, CCS, PYLON - notowania kiepsko - oczekiwanie na kwartalne wyniki.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 5 lutego 2015 09:27:19
sprzedany BRASTER - wynik około zera. Powód - wygasają obroty, nic się nie dzieje. Szkoda kisić kapitał.

W portfelu pojawiły się 2 malutkie spółki z NC, jedna to APANET, druga TRICEPS. Udział w portfelu raczej symboliczny, TRICEPS może dobiorę po wynikach.

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 21 lutego 2015 16:55:12
trwa intensywna przebudowa portfela....

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 24 lutego 2015 19:52:00
Luty i sezon wyników za 4 kwartał to okres istotnych zmian w portfelu.

Po wynikach kwartalnych sprzedane:

CCS - bardzo słaby kwartał, liczyłem na 400-500 tys zysku, tymczasem wyszło zero. Strata około 12%.
PYLON - przeciętne wyniki, tu chyba jeszcze dużo czasu upłynie zanim produkty PYLONA zdobędą istotniejszy udział w rynku. Żeby nie mrozić kapitału, sprzedałem ze stratą około 15%.
ACREBIT - również słaby raport wg mnie, strata około 16%.
BOMEDIA - chyba największe rozczarowanie wynikami. Na otarcie łez bardzo duża jak na spółkę umowa. Pozycja jest na dużym minusie i nawt nie ma jak wyjść (sprzedawanie poniżej 1 zł to wg mnie nieporozumienie - kapitalizacja 1,7 mln gotóki w kasie 700 tys i rośnie, niezłe perspektywy dla deweloperki na najbliższy rok). Zredukowałem trochę w okolicy 1,05-1,07. Reszta chyba zamrożona na dłużej.
MODE - wyniki bez szału, obroty rosną ale liczyłem na lepszą rentowność. MODE zostaje w portfelu, może nowy tajemniczy produkt rozkręci tą spółkę.

Podsumowując - 5 spółek które miały pokazać coś pozytywnego w wynikach a wszystkie generalnie zawiodły. Przed przyszłym sezonem wyników czyszczę portfel do zera, biorę urlop i śledzę raporty w poszukiwaniu pereł :)

GONTYNIEC - tutaj wyniki nie miały istotnego znaczenia (wiadomo było że będzie spora strata). Liczyłem po cichu na wejście inwestora branżowego który obejmował akcje po 2,20, tymczasem akcje objął BLACK LION i odrazu wszystkie sprzedał po....9 gr tłumacząc że to jedyny ratunek dla browaru. Filantropi jacyś. Pożegnałem walor obawiając się głebszych spadków. Tymczasem wsparcie się obroniło i obraz techniczny wciąż pozytywny. Zysk 9%. Spółkę mam w portfelu konkursowym, SL na poziomie 1,60.

Poza wymienionymi wyżej spółkami przez portfel w ostatnim czasie przewineły się na szybko:

APANET +17%
SFINKS +12%
MERCATOR +3%
TRICEPS +7%
BRASTER -2%
BIOGENED -7%
wszystko poza SFINKS na niewielkich pakietach więc wpływ na portfel znikomy.

Aktualnie trwa zaopatrywanie portfela w nowe perspektywiczne spółki. Są już:

Na dłużej:
VIDIS - Najlepsze w historii spółki wyniki + technika (wybicie długiej konsolidacji na przyzwoitych obrotach).
GENOMED - wyniki też nie straszą, modna ostatnio branża i innowacyjny produkt/usługa (wyłączność na PL, UA, LT, LV, EST).
OPENNET - niewiarygodnie dobre wyniki, C/Z=3 ! Anxious czekam na raport roczny i biegłego czy je potwierdzi. Pakiet startowy zakupiony.
MAKOLAB - tu też bardzo dobre wyniki, i ładne technicznie wybicie oporu na 3,10. Skromny pakiet startowy kupiony.

Spekulacyjnie z trendem:

BRASTER - kolejna próba. Coś mnie ciągnie do tego waloru.
URSUS - możliwe, że dzisiejsza sesja to pierwsza jaskółka nowego trendu.

Obrazki i szczegóły portfela w weekend.

Edytowany: 24 lutego 2015 19:56

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 2 marca 2015 12:42:47
Podsumowanie lutego 2015

wynik portfela w miesiącu +0,1%
wynik od początku 2015 +3,9%
wynik od początku 2013 +226%

portfel od początku

kliknij, aby powiększyć

porównanie od poczatku roku z benchmarkami

kliknij, aby powiększyć

Jak widać miesiąc słaby (w porównaniu do rynku). Jest to efekt małej rewolucji w portfelu. Pozbyłem się ze stratą sporej częsci nierokujących walorów (poprzedni wpis), pojawiły się nowe, które w średnim terminie może wypchną portfel na nowe maksima.

Najbardziej liczę na VIDIS i ta spółka stanowi największy udział w portfelu - ok 25% (śr K 2,60). Zrobiłem małą analizę i wg mnie akcje te są mocno niedoszacowane. Minimalna wartośc tej spółki przy bardzo ostrożnym szacunku wyników na najblizsze 2 kwartały (spółka ma rok obrachunkowy lipiec-czerwiec) to 3,50-4,00 zł, a przy poprawie wyników r/r sporo więcej. Technicznie też dobrze wygląda, ale po obrotach widać że papier ten nie jest popularny. Jak faktycznie poprawią wyniki za styczeń-czerwiec i rynek to dostrzeże to 6-7 zł mnie nie zdziwi.

Obiecująco wygląda też OPENNET - zarówno wyniki jak i wykres, widoczna akumulacja.

W piątek sprzedałem URSUS śr po 2,56 (wynik +5%). Sprzedaż trochę w pośpiechu, chciałem wykorzystać promocję na INSTALU po pietkowym infie. Jak bedzie korekta to może wrócę, bo URSUS technicznie bardzo mi sie podoba (symptomy nowego trendu).
Kupiony w piątek INSTAL, próbowałem złapać po 15,50 ale nie zdążyłem, obecna średnia ok 16,08.

W portfelu pojawił też się pewien niemowlak - GENOMED Płynnośc tam fatalna, ale spółka ma potencjał, może bedzie tu taki wyskok jak na CLOUD i PILAB :)

Ze starych śmieci zostało MODE i BOMEDIA.

Genralnie bardzo duzo sygnałów kupna ostatnio wśród małych i średnich spółek. W takiej styuacji chciałoby się zlewarować portfel, ale rozsądek mówi NIE :)

Edytowany: 2 marca 2015 12:43

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 5 marca 2015 11:47:16
zakończyłem dziś zakupy INSTAL

średnia K 16,80 - udział w portfelu 28%

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 20 marca 2015 21:53:51
W portfelu trochę ruchów.

Dziś wywaliłem resztę INSTAL po 15,50. Większość na szczęscie sprzedałem wczoraj i przedwczoraj w okolicy 16,90 (wolałem nie mieć za dużo przed wynikami) więc strata symboliczna -2%.

z innych operacji:

dobrane skromnie GENOMED VIDIS OPENNET

trochę zredukowane MODE

dziś kupiona na wybiciu SELVITA - powrót po 2 miesiącach, mam nadzieję że tradycja stratnych powrotów się nie powtórzy.

kupiona też wstępnie OCTAVA

kiepskie zagranie na URSUS - kupno po wynikach na górce po 2,75, i sprzedaż po 2,65 po brzydkiej świecy. W portfelu wirtualnym testowym trzymam ten walor bo nie ma wyraźnego sygnału S i jak widać to lepsza strategia. Walor wciąż dobry technicznie - wygląda na budowanie nowego trendu. Z drugiej strony INSTAL też dawał symptomy budowy trendu wzrostowego, jednak to już nieaktualne.

kupinony kontrakt FPKOH15 który dziś wygasł. zysk 35%, ale małym pakietem więc bez wpływu na portfel. To taka zagrywka bardziej testowa. Zagrałem na wybicie oporu 34,50 i nawet wyszło. Może następnym razem spróbuję większym pakietem zagrać na jakieś wybicie oporu lub wsparcia.

knoker
0
Wpisów: 47
Wysłane: 21 marca 2015 14:36:54
Co spowodowało że sprzedałeś INSTAL przed wynikami ? Nie oczekiwałeś wyników na których możnaby upłynnić walor ? Troche dziwne zagranie ? Jeżeli oczekiwałeś tak złych wyników to dlaczego na takim rynku kupiłeś akurat ten walor mając dużo innych technicznych sygnałów ?

Pilkahalowa
PREMIUM
0
Wpisów: 175
Wysłane: 23 marca 2015 11:01:49
Ciekawi mnie czemu zredukowałeś MODE ? Nie wierzysz już w szanse rozwoju czy uciąłeś stratę i zamierzasz wrócić jak coś się poprawi/wyjaśni ?

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 23 marca 2015 14:44:48

@Pilkahalowa

Zredukowałem by uwolnic trochę kapitału na inne tematy, które dadzą większą szansę zarobić niz MODE.

@knoker

Kupując nie myslałem pod katem zbliżających sięwyników tylko podobał mi się wykres, do tego spółka wygladała na niedoszacowaną. Dzień przed wynikami widząc osuwający się kurs i brak obrony wsparcia na 16,90-17,00 stwierdziłem, że bezpieczniej będzie przyjąć wyniki nie posiadając papiera który waży 25% portfela. I miałem nosa.
Edytowany: 23 marca 2015 14:46

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 18 czerwca 2015 15:25:28
ostatnio kiepsko z czasem, więc i kronika zaniedbana.

na koniec czerwca nadrobię zaległosci.

generalnie pierwsze półrocze 2015 zamknę chyba lekkim minusem (na dzis -4%)

w portfelu obecnie opórcz starych śmieci:

EKS
MIR
MDN
SFK

czyli generlanie kiła i mogiła (poza MIR i EKS) :)

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 1 lipca 2015 12:35:46
Pół roku za nami - pora na jakies podsumowanie.

kliknij, aby powiększyć

Jak widać na załaczonym obrazku portfel wypadł mizernie, minimalnie gorszy był tylko NCIndex. Przez wiekszą część półrocza mój portfel osuwał się po równi pochyłej mimo iz szeroki rynek żwawo rósł. Chyba główną przyczyną jest zbyt duzy udział niepłynnych walorów z NC, których nie sposób godziwie sprzedać.

Powieleniem tego błędu było kupienie po wynikach za I kwartał dwóch spółek (SFK po 3,50, MDN po 0,63). Obie podały bardzo dobre wyniki, lecz wzrosty szybko zostały stłumione przez podaż.
Generalnie obserwuję, iz cały rynek NC jest w totalnej niełasce inwestorów, i w wielu zdrowych fundamentalnie i bardzo tanich wskaźnikowo spółkach każde pozytywne info i wzrost kursu jest wykorzystywane do pozbycia się akcji.

kliknij, aby powiększyć

W szerszym ujęciu (od początku ewidencjonowania portfela) biję mocno rynek, lecz spora część tego wzrostu wypracowana było na rynku NC dzięki ciekawym perspektywicznym spółkom które dawały ponadprzeciętne stopy zwrotu (CLD, UNT, CCS, SLV, PST.....).

Wykaz spółek obecnie w portfelu (wg udziału):

VDS 25%
MIR 24%
EKS 15%
GEN 12%
BUM 8%
SFK 6%
MOE 5%
MDN 4%

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 14 sierpnia 2015 09:56:38
wreszcie 2 gnioty które hoduję od 1,5 roku doczekały się ładnych raportów

mowa o MOE i BUM

BOMEDIA zeszła z kapitalizacją nawet do 1,1 mln a gotówki na koncie uzbierali 912 tys - przy znikomym zadłużeniu. Ciekawa sytuacja.
Edytowany: 14 sierpnia 2015 10:00

flesz
PREMIUM
78
Wysłane: 24 sierpnia 2015 13:48:52
dzisiejszy poranek bardzo bolesny dla portfela.

Spółki portfelowe nawet bardzo nie ucierpiały (pewnie na nie przyjdzie dopiero pora) ale niestaty zostałem na weekend z L-kami na W20

kosztowało mnie to równe 10% wartości portfela....

.... przy 2111 zamieniłem L-ki na S-ki i narazie odrabiam tą gigantyczną stratę...

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

4 5 6 7 8

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,387 sek.

kvmyayue
vimqdsbs
xkfnqahg
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ztmsewjl
afcftaop
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat