faqhrfej
Advertisement
PARTNER SERWISU
wxhwpkqx

Analiza wpływu czynników makroekonomicznych na cenę akcji spółki za pomocą Klasycznego Mod

Integral
0
Wpisów: 11
Wysłane: 3 listopada 2013 19:56:00
Witam

Zamierzam napisać pracę dyplomową analizującą wpływ czynników makroekonomicznych na cenę akcji dane spółki np. KGHM za pomocą KMRL.
Jakie czynniki makroekonomiczne mógłbym zamieścić w tej pracy?
Zastanawiałem się nad PMI, dynamiką PKB, ceną surowców (w przypadku KGHM będą to srebro i miedź)- ogólnie interesują mnie takie wskaźniki, które łatwo są dostępne. Co myślicie o takim doborze wskaźników? Jakie mógłbym jeszcze dodać?

Z góry dziękuję za pomoc.

Pozdrawiam.

olshinho
0
Wpisów: 134
Wysłane: 3 listopada 2013 20:40:36
niby proste pytanie, ale tak naprawdę pytasz się o sedno twojej pracy dyplomowej. Nikt za Ciebie pracy nie wykona.

Nie znam się za bardzo na metodach statystycznych, ale jeśli chodzi o strukturę pracy to stawiając hipotezę powinieneś sprawdzić/przeprowadzić testy istotności WSZYSTKICH podstawowych danych makroekonomicznych (zmiennych w modelu) i na tej podstawie sprawdzić, które są istotne w kontekście cen akcji danej spółki. I to będzie dopiero odpowiedź na twoje pytanie.

Wybór na początku tylko wybranych danych, o co pytasz jest troszkę nie na miejscu, bo skąd byś wiedział, że np. nie pominąłeś jakiś istotnych zmiennych?

To są rozważania teoretyczne, pytanie czy coś faktycznie wyjdzie z tego i czy stworzysz jakiś model, który będzie miał sens ekonomiczny? Rozmawiałeś już na temat swojej pracy z promotorem?

Integral
0
Wysłane: 3 listopada 2013 21:01:20
Z promotorem jeszcze nie rozmawiałem - mam jutro wysłać wstępny temat pracy.
Praca ma polegać właśnie na zbadaniu istotności danego wskaźnika - wybranego przeze mnie, na cenę akcji.
"Faworytami" są z pewnością PMI, PKB, oraz ceny surowców, jednak to analizy potrzebuję 5 - 7 wskaźników.
Co jeszcze może mieć wpływ na cenę akcji pod względem makro?
Dopiero analiza wykaże który z tych wskaźników ma największy wpływ.

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 3 listopada 2013 21:48:44
ale PMI, czy PKB którego kraju??? Tutaj sobie odpowiedź.. Spółka nie sprzedaje swoich produktów w Polsce. Na wycenę KGH trzeba spojrzeć przez pryzmat globalny a nie krajowy... I coś mi podpowiada, że ważnymi danymi będzie podaż pieniądza oraz poziom stóp procentowych, choć trzeba by pokombinować z przesunięciami krzywych.
Edytowany: 3 listopada 2013 21:49

Integral
0
Wysłane: 3 listopada 2013 22:36:20
Z PKB można też kombinować tak, że gdy gospodarka się rozwija to przedsiębiorstwa czy inwestorzy indywidualni mają więcej pieniędzy na inwestowanie np w taki KGHM i akcje idą w górę.
Radzisz żeby brać pod uwagę PKB np największego odbiorcy?
Może inna spółka? Zawsze mogę dobrać spółkę do wskaźników. W takim razie zadam pytanie inaczej.
Jaką spółkę analizować aby na jej cenę akcji miały wpływ polskie PMI, PKB i jeszcze inne wskaźniki (proszę o poradę jakie)? Oczywiście ten wpływ uwzględniam na początku tak "na chłopski rozum" tudzież "na oko". Czy wskaźniki mają duży wpływ wyjdzie dopiero w analizie.

W analizie mam zamiar jako zmienną objaśnianą ustawić ceny akcji z danego miesiąca (średnia, wyłączając zdarzenia wyjątkowe takie jak np. wypowiedź naszego premiera odnośnie nowego podatku uderzającą w KGHM) przez okres 12 - 24 miesiące i zestawić je ze zmiennymi objaśniającymi czyli wskaźnikami makro z poszczególnych miesięcy.

rottor
0
Wpisów: 141
Wysłane: 3 listopada 2013 23:33:18
do modelu na pewno powinieneś dodać cenę miedzi w PLN, dopiero potem możesz sprawdzać czy pozostałe zmiennę będą statystycznie istotne

Integral
0
Wysłane: 4 listopada 2013 00:01:37
Cenę miedzi uwzględnię na 100%, jednak jej istotność będę analizował równolegle z innymi zmiennymi zastosowanymi w modelu.
Tylko tak jak już wcześniej pisałem sugerując się komentarzami przedmówców, nie wiem czy KGHM jest odpowiednią spółką do takiej analizy.
Jak inwestujecie w akcje danej spółki i analizujecie ją fundamentalnie to zwracacie uwagę na jakie wskaźniki makroekonomiczne (o ile zwracacie) - konkretna spółka i konkretne wskaźniki jeśli można :)

DarkestLie
0
Wpisów: 241
Wysłane: 4 listopada 2013 10:58:07
- z PMI to bym sie nie wyglupial bo to zwykly sentyment, chyba ze zaryzykujesz konstrukcje PMI - kontrariansko na gielde i KGHM bo ma duza wage, ale to caly czas badanie sentymentu
- PKB i co dalej ? bedziesz badal wyprzedzenia ? to od razu napisze co wyjdzie.. KHGM wyprzedza o 1-2 kwartaly PKB i bede zdziwniony jak wyjdzie cos innego, ogolna tendencja
- rottor (pozdrawiam) zasugerowal cene miedzi w PLN, mozesz tez porownac cene akcji i kurs dolara albo np walut surowcowych..tu sa pewne analogie, ale nie pozbawie cie przyjemnosci ich samodzielnego odkrycia puke_l
You're not deep, you're not an intellectual, you're not an artist, you're not a critic, you're not a poet, you just have internet access.

Szutnik
153
Wpisów: 1 886
Wysłane: 4 listopada 2013 11:12:45
Spróbuj korelacji z wielkością zapasów miedzi na London Metal Exchange, choć ze zdobyciem danych może być lekki problem.
KGH może też dobrze korelować z kursem AUD/USD (dolar australijski/amerykański), ale to już nie jest czynnik makroekonomiczny.
Jeśli chcesz PMI, to już chyba bardziej PMI chińskie będzie wskaźnikiem wiodącym ceny. PMI polskie bym całkowicie odpuścił.
"Kupuj akcje, ilekroć zobaczysz na wykresie Wiewiórkę, siedzącą na ramieniu Clowna. To się nazywa Analiza Techniczna" - Dilbert (Scott Adams) :-)

Integral
0
Wysłane: 9 listopada 2013 21:44:40
Promotor zaakceptował temat. Zasugerował aby dane - kursy akcji były od początku notowań KGHMu czyli 1997 r. Czy istnieje jakaś strona z danymi kursów akcji (miesięcznymi)? Szukałem na różnych stronach np. GPW.pl ale tam dane na wykresie w formacie miesięcznym da się wygenerować tylko za bieżący rok.
Najlepiej gdyby dane udało się zdobyć w postaci tabelki żeby łatwo można było pobrać je do Excela.
Byłbym wdzięczny również za wskazanie miejsca w którym znajdę PMI Chin też za okres miesiąca.

Gdyby ktoś z użytkowników wiedział coś na ww. tematy byłbym zobowiązany za udzielenie pomocy.

Pozdrawiam.

Integral
0
Wysłane: 9 listopada 2013 22:10:52
Przepraszam że post pod postem.
Ceny akcji już mam - za ostatni dzień każdego miesiąca.
Pozostaje sprawa PMI i dodatkowo PKB Chin oraz cen miedzi w ujęciu miesięcznym.
Dziękuję za pomoc.
Edytowany: 9 listopada 2013 22:18

Integral
0
Wysłane: 22 listopada 2013 15:56:03
Drodzy użytkownicy,

znajdzie się ktoś kto wskaże drogę znalezienia PMI dla Polski, Niemiec, Chin, Francji, Wielkiej Brytanii od 1997 roku, interwał miesięczny (ewentualnie kwartalny)? We wszystkich znanych mi źródłach nie znalazłem PMI mierzonego od 1997. Dla ww. krajów znalazłem PMI ale tylko od połowy 2010. Przejrzałem m.in. stooq.pl, stats.oecd.org, stronę eurostatu, investing.com i nasz polski gus.
Może znacie jakiś inny od PMI a podobny do niego wskaźnik dla którego znajdę dane ww. zakresu?

Bardzo proszę o pomoc

huncek
0
Wpisów: 54
Wysłane: 22 listopada 2013 19:16:47

anty_teresa
PREMIUM
522
Grupa: Zespół StockWatch.pl
Wpisów: 11 191
Wysłane: 22 listopada 2013 19:28:14

Integral
0
Wysłane: 22 listopada 2013 21:20:38
No właśnie w tym sęk że dane są ale obejmują za krótki okres. Promotor uparł się że analiza ma obejmować okres od początku notowań spółki.
Wszystkie dane mam już zgromadzone za wyjątkiem PMI.
Padła wcześniej podpowiedź o kursach walutowych USD/AUD ale nie mam pojęcia jaki to może mieć wpływ na KGHM. Mógłby ktoś przybliżyć tą kwestię.
I ponowny apel o PMI, bo jeśli nie PMI to jaki inny wskaźnik badający opinie w sektorze przemysłowym?
Może na Bloomberg albo Reuters? Tylko nie mam pojęcia jak szukać.
Edytowany: 22 listopada 2013 21:27

ucofb
1
Wpisów: 1 207
Wysłane: 23 listopada 2013 01:00:34
Promotor ma ciekawe podejście, nie widzę absolutnie sensu badać korelację wskaźników makroekonomicznych z kursem jednej spółki aż 16 lat wstecz... z indeksem giełdowym już tak, ale z jedną spółką na tyle lat wstecz? Bez sensu, jeśli ktoś uważa, że ma to jednak sens to poprosiłbym o wyjaśnienie :)

PS Ciężki sobie temat wybrałeś, a przede wszystkim strasznie ciężką spółkę... Na Twoim miejscu wybrałbym zdecydowanie spółkę o mniejszej skali działalności, zdecydowanie nieupolitycznioną, najlepiej z sektora produkcyjnego np. amica, apator czy forte :)
"Głos opinii publicznej nie jest substytutem myślenia". W.E. Buffett

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,550 sek.

nwrlivnu
fcsnroxn
tfdzzasu
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 511,67 zł +377,56% 95 511,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
csnkoaxj
axktzfvr
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat