PARTNER SERWISU
ipbkyksl
8 9 10 11 12

Leniwy portfel

leniuch
2
Wpisów: 875
Wysłane: 20 grudnia 2015 11:08:50
Znaczenie momentu wejścia na rynek

Początki mój system miał fantastyczne. Po 2-3 tygodniach byłem na +5% i przyszłość rysowała się w różowych barwach. Nawet dostałem maila od kogoś, z kim konsultowałem ten system, ze zdaniem w rodzaju „ja to wszedłem na rynek w złym momencie, ale ty wybrałeś najkorzystniejszy moment”.

Czy na pewno?

kliknij, aby powiększyć

Objaśnienie do wykresu:

– Na osi poziomej moment wejścia na rynek
– Na osi pionowej stopa zwrotu
– Niebieska linia to stopa zwrotu strategii* która by była osiągnięta, gdybym wystartował w danym momencie,
– Czerwona linia to średnioroczna stopa zwrotu, która by była osiągnięta, gdybym wystartował w danym momencie,
– Pomarańczowy punkt to moment, kiedy ruszyłem ze strategią

Cóż. Mój rozmówca się mylił. Nie wybrałem najlepszego momentu na start. Wręcz przeciwnie: wybrałem prawie najgorszy, zwłaszcza, że tak jak pisałem poprzednio, wchodziłem na rynek „na raty”. Pierwsza „rata” to właśnie ten oznaczony na wykresie punkt, a potem dwa kolejne.

Nie ma co płakać nad rozlanym mlekiem, ale kiedy pod koniec czerwca zdecydowałem, że nie będę jeszcze uruchamiał strategii, bo należą mi się wakacje, popełniłem błąd. Choć wakacje były udane.

* Może ktoś spostrzegawczy zauważył, że w punkcie startu (20.07.2015) strategia osiąga 0%, a przecież pisałem poprzednio, że osiągała 1,66%. W między czasie zmieniałem kryteria dot. wolumenu spółek, w które inwestuje, tutaj je ujednoliciłem i stąd ta różnica.

leniuch
2
Wysłane: 20 grudnia 2015 16:21:25
Bardzo otwierające oczy okazały się ostatnie wpisy. Dzięki zaglądaniu w te numerki i śledzeniu drobnych rozbieżności okazało się, że gram inną strategią niż testowana.

Dla tych, którzy nie śledzili przydługich wpisów, w skrócie:

Okazało się, że wszystkie testy mojego systemu bazowały na następującym założeniu:

A: Jeśli pojawia się sygnał do zakupu, a nie ma gotówki, żeby kupić akcje, nie kupuj ich, ignoruj wszystkie sygnały zakupu tej spółki, aż pojawi się sygnał sprzedaży. I dopiero po nim, jeśli pojawi się kolejny sygnał zakupu (i jest gotówka) kupuj.

Byłem święcie przekonany, że działa on inaczej i w ten sposób grałem:

B: Jeśli pojawia się sygnał do zakupu, a nie ma gotówki, żeby kupić akcje, nie kupuj ich. Kiedy tylko sygnał zakupu pojawi się ponownie i masz gotówkę, kup

Sytuacje, kiedy ma znaczenie, którą strategię wybierzemy, pojawiają się nie tak rzadko, jak można by przypuszczać. W historii realnego portfela miało to miejsce tylko 2 razy, ale generalnie sytuacja, że portfel jest pełen i brakuje w nim gotówki, nie była zbyt częsta, bo rynek głównie spadał.

No dobrze, mamy dwa różne podejścia, ale które z nich jest „lepsze”. Jakoś tak intuicyjnie wydawało mi się, że to drugie. Skoro akcje rosną, to kupujmy je w pierwszym momencie, w którym pojawia się taka okazja. Jeśli kilka okazji musimy przegapić z braku środków, to trudno.

Kiedy zastosowałem je do mojej strategii, okazało się, że zamiast 1,66%, zyskała ona ponad 4%. To już jest ogromna różnica (przypominam, realny portfel: -1,77%).

W tym momencie podrapałem się w głowę, bo wydało mi się to kompletnie nielogiczne. W realu grałem strategią B i miałem stratę, symulacja dotyczyła strategii A i był nieduży zysk, gdy zacząłem symulować strategię B zysk się zwiększył? Przecież powinno ją to zbliżyć do tego, co w realnym portfelu? Okazało się, że cała różnica była w pierwszym tygodniu. Podejście B powodowało, że praktycznie w 100% portfel został napełniony akcjami w pierwszym tygodniu, potem były 2 tygodnie wzrostów i stąd taki wynik.

Czyli wszystko OK, strategia B okazała się lepsza, jedyny mój problem polegał na tym, że nie zastosowałem jej od samego początku.

Nieprawda.

Robiąc backtest na danych historycznych okazało się, że strategia B jest wyraźnie gorsza. Nie tylko generuje niższe zyski (tu różnica jest niewielka) to jeszcze w sytuacjach kryzysowych jest podatna na dużo większe obsunięcia. Maksymalne obsunięcie wzrosło z 20% do 28%.

Teraz tylko muszę wymyślić, jak ją zakodować.

PS. Wszystkie poprzednie wykresy się deaktualizują...

leniuch
2
Wysłane: 21 grudnia 2015 16:47:13
Dalszy ciąg odchudzania portfela:

Sprzedałem:

ATT: +3,72%
EAT: +4,00%
CIE: +4,22%
LVC: +1,66%

Sprzedawałem trochę powyżej cen otwarcia (poza CIECHEM) i baaardzo dużo poniżej max favourite execution (dla ATT było to 20%, dla pozostałych około 10-12%).

Kupiłem POLNORD i mam w tej chwili 7 spółek w portfelu.
Edytowany: 21 grudnia 2015 16:47

leniuch
2
Wysłane: 22 grudnia 2015 17:56:54
Benchmarki

Kolejny, tym razem krótki, odcinek podsumowania rocznego. Czyli jak się mój portfel miał do benchmarków.

Na codzień porównuję się z WIG. W ostatni poniedziałek różnica nad WIG wynosiła 9,60% (jeszcze tydzień wcześniej było to prawie 13%). Ale jak już tu pisałem, jest to benchmark daleki od ideału, przeciążony dużymi spółkami itd. W moim portfelu bardzo rzadko gościły spółki z WIG20, dość często znajdowały się tam walory z poza mWIG i sWIG. Nie porównuję się z indeksem cenowym całego rynku, bo nie bardzo wiem, jak on jest konstruowany, wydaje mi się, że jest w nim sporo spółek o małej płynności, w które i tak bym nie wchodził. Informacyjnie, sWIG80 wyprzedzam o 2,6%.

Inne podejście to sprawdzenie, co by było, gdybym pozostał przy dotychczasowym sposobie inwestowania. Inwestowałem do tej pory w mieszankę funduszy akcji, obligacji, pieniężnych i lokat. Nie przeniosłem oczywiście całych tych środków na giełdę. Mogę założyć, że przeniosłem te, które były w funduszach akcji.

W przybliżeniu miałem taką alokację:

Akcje polskie uniwersalne 20%
Akcje polskie MiŚ 20%
Akcje amerykańskie 15%
Akcje globalne 20%
Akcje chińskie 15%
Akcje japońskie 10%

Policzyłem, jaki byłby wynik takiego portfela, zakładając, że kupuję średni fundusz z danej grupy. Wychodzi -9%, czyli jestem 8,30% na plusie.

W rzeczywistości miałem więcej środków na funduszach akcyjnych niż przeniosłem na giełdę, są one w funduszach obligacji, pieniężnych i lokatach. Wycofanie ich w lipcu było więc dobrym pomysłem.
Edytowany: 22 grudnia 2015 17:57

leniuch
2
Wysłane: 23 grudnia 2015 17:39:00
Skrócony tydzień nie obfitował w jakieś szczególnie dramatyczne wydarzenia. W poniedziałek sprzedałem 4 spółki, wyciskając z każdej z nich „dodatkowy” procencik, kupiłem POLNORD. Trochę odbił się IZOBLOK, dużą zmienność pokazał CHEMOS (był dzień, w którym spadł o prawie 8%), ale poza tym raczej nic ważnego się nie działo.

kliknij, aby powiększyć

WIG kontynuował odbicie i znów wyprzedził mój portfel. Nic dziwnego, skoro mam w nim w znacznej większości gotówkę, a na dodatek ciągle mocniejsze są firmy z WIG20, z większym wpływem na indeks.

Wynik tydzień/tydzień: +0,14%
Wynik skumulowany: -1,57%

WIG tydzień/tydzień: +1,10%
WIG skumulowany: -10,21%

Na poniedziałek mam jeden sygnał kupna, dość wątpliwy, ale trudno, system każe, człowiek musi :)

Życzę świątecznej atmosfery, bez rozmów o kasie i polityce!

leniuch
2
Wysłane: 30 grudnia 2015 19:00:28
Ostatni sesja ostatniego tygodnia. Krótka. Portfel też krótki. Zniknęło z niego „beztransakcyjnie” ACE, przymusowy wykup, +17,37%. Jedynym zakupem było RAFAKO, poza ACE nie sprzedawałem nic.

kliknij, aby powiększyć

Całkiem niezły tydzień, zwłaszcza, że przecież ma w portfelu zbyt wielu walorów.

Wynik tydzień/tydzień: +1,19%
Wynik skumulowany: -0,39

WIG tydzień/tydzień: -0,19%
WIG skumulowany: -10,40%

Czyli roczna różnica w stosunku do WIG to prawie równe 10%.

Ponieważ rok giełdowy się skończył, nie od rzeczy będzie wkleić wykres wartości portfela.

kliknij, aby powiększyć

I oczywiście złożyć wszystkim Czytelnikom tej kroniki najlepsze życzenia noworoczne!

leniuch
2
Wysłane: 3 stycznia 2016 12:22:39
Ostatni wpis podsumowujący, napisany już jakiś czas temu, nie obejmuje 2 ostatnich skróconych tygodni.

Źródła przewagi systemu

System oparty jest o dwa (teoretyczne) źródła przewagi:

1. Zakup spółek silniejszych w stosunku do pozostałych. Zakłada, że spółki, które osiągają maksima, będą kontynuować dalszy wzrost
2. Zmienna alokacja środków w czasie hossy i bessy. Gdy rynek rośnie, portfel wypełnia się akcjam, gdy spada, powinien zawierać głównie lub wyłącznie gotówkę.

Jeśli chodzi o przewagę selekcji spółek, to należy uznać, że system dobrze wypełnił swoje zadanie. Świadczy o tym porównanie z indeksem WIG (pamiętając o tym, że WIG jest indeksem ważonym), a także innymi indeksami. Przez większość omawianego okresu, WIG20 zachowywał się słabiej od WIG – system reagował na ten fakt, inwestycje w spółki WIG20 były nieliczne.

Trudniej w tak krótkim okresie ocenić drugi rodzaj przewagi. Od razu trzeba zaznaczyć, że system został zoptymalizowany tak, aby raczej alokować środki w akcjach, a nie przetrzymywać gotówkę.

kliknij, aby powiększyć

Można spróbować podzielić czas działania systemu na krótsze odcinki i przyjrzeć się temu, jak były alokowane środki:

– Rosnący rynek w lipcu i pierwszej połowie sierpnia. Portfel napełnił się akcjami w bardzo szybkim tempie, utrzymując prawie maksymalną ekspozycję na akcje (zasada, że na 1 pozycję przeznacza się 1/25 środków na ogół prowadzi do tego, że w portfelu zostaje jakaś „reszta” gotówki, a maksymalne wypełnienie oznacza 24 a nie 25 spółek).
– „Czarny poniedziałek”. Już przed „czarnym poniedziałkiem” 24 sierpnia zaczęły zbierać się chmury (nastąpił silny spadek wartości portfela i mniejszy, ale wyraźny spadek WIG). Pojawił się jednak tylko jeden sygnał sprzedaży i jeden sygnał zakupu. Nastąpił jednak krach 24 sierpnia i aż 19 spółek uderzyło w stoplossa (o ile dobrze pamiętam, żadna z nich nie „odwróciła sygnału”). Zostały one sprzedane dopiero w kolejny poniedziałek. Co ciekawe, w tak dramatycznym dla rynku tygodniu, dwie spółki wygenerowały sygnały zakupu.
– Próba odbicia. Rynek probował się odbić po sierpniowym krachu. Portfel stopniowo się napełniał akcjami. Pod koniec września jednak to odbicie zostało skorygowane, mimo tego zakupy nie zwolniły zasadniczo.
– Silne małe spółki. Listopad stał pod znakiem spadków WIG20 i WIG. Małe spółki pozostawały względnie silne, portfel wyszukiwał te silniejsze od rynku. W połowie listopada, był już zapełniony praktycznie w całości.
– Słabość i załamanie całego rynku. Pod koniec listopada cały rynek zaczął zdecydowanie spadać. Portfel też zaczął zmniejszać zaangażowanie w akcje, choć działo się to dość wolno, cały czas nieco niwelując to zakupami. W końcu nastąpiło załamanie rynku (zwłaszcza małych spółek), w połowie grudnia udział akcji spadł do ok. 40%, a potem poniżej 30%.

Trudno jednoznacznie ocenić, czy przewaga wynikająca ze zmiennej alokacji została tu wykorzystana. Pozostawanie częściowo poza rynkiem jest rodzajem zabezpieczenia na wypadek zdecydowanego krachu i długiej, mocnej bessy. Gdyby po „czarnym poniedziałku” nie nastąpiło odbicie, tylko dalszy krach (co przecież też było możliwe), portfel wszedłby w to z 25% ekspozycją na akcje (i pewnie stopniowo by ona się jeszcze zmniejszyła).

Kosztem takiego podejścia jest fakt wolniejszego podnoszenia się z „dołków”. Przykładowo na rosnącym rynku w trzecim tygodniu grudnia, portfel nie mógł wykorzystać odbicia w pełni, skoro w 60% była w nim gotówka.

Nie można także zapomnieć o kosztach transakcyjnych. „Czarny poniedziałek” kosztował 0,25% wartości portfela – tyle wyniosły koszty sprzedaży i późniejszego odkupienia 19 spółek.

leniuch
2
Wysłane: 4 stycznia 2016 09:54:28
Nowy rok rozpoczął się z przytupem. Zakupiłem ATMGRUPĘ, OPONEO i NEUCĘ. Ta pierwsza spółka spadła już prawie 9%. To chyba smutny rekord... 9% od ceny zakupu w niecałej godziny.

Rozluźniłem trochę warunki w portfelu dotyczące płynności nabywanych spółek i to chyba jest pierwszy efekt. Dalej kompletnie nie wiem, jaką strategię kupowania przyjąć.
Edytowany: 4 stycznia 2016 09:58

leniuch
2
Wysłane: 4 stycznia 2016 10:19:59
Przy okazji policzyłem sobie, jak różni się moja cena zakupu od ceny z poniedziałkowego zamknięcia. Średnia różnica to 0,62%. ATG z różnicą wynoszącą 6,34% to jak dotychczas rekord.

leniuch
2
Wysłane: 8 stycznia 2016 17:23:33
Tydzień zaczął się słabo (od zakupu ATMGRUPA grubo powyżej piątkowego kursu), by skończyć się jeszcze gorzej. Nie ma właściwe o czym mówić, spadki goniły spadki. Jedyne co mnie jakoś ratowało, to fakt, że w portfelu przeważała gotówka.

kliknij, aby powiększyć

Dla WIGu był to najgorszy tydzień, od kiedy prowadzę portfel: ponad 5% spadku i najniższa wartość.

Wynik tydzień/tydzień: -2,46%
Wynik skumulowany: -2,85%

WIG tydzień/tydzień: -5,20%
WIG skumulowany: -15,60%

Zapewnie w poniedziałek udział akcji w portfelu spadnie ponownie.

Problem się robi z tym ATMGRUPA, bo jeśli dalej poleci w dół, to stoploss jest bardzo nisko. Całkiem realna jest strata powyżej 20%.
Edytowany: 8 stycznia 2016 17:29

leniuch
2
Wysłane: 11 stycznia 2016 09:12:53
Już po tygodniu sprzedana NEUCA, na dodatek ze sporą różnicą w stosunku do zamknięcia. 4,18%. Jeszcze jedna spółka jest sprzedawana, nic nie jest kupowane, docelowo w portfelu będzie 8 spółek / 25.

leniuch
2
Wysłane: 11 stycznia 2016 17:07:49
Zazwyczaj nie wrzucam wyników za poszczególne dni, ale to co dziś się mi przydarzyło to niestety masakra: -1,20% na portfelu, w którym akcje stanowią tylko 36% to wynik bardzo słabiutki. Główny winowajca: OPONEO z krachem (bo inaczej spadku o 18% na jednej sesji nie można nazwać).

leniuch
2
Wysłane: 13 stycznia 2016 12:22:40
Sprzedany IZOBLOK, w 2 transakcjach, średnia cena 144,16 zł, wynik to -9,48%. Płytkość rynku wciąż mnie zdumiewa. Dziś zresztą ten sam IZOBLOK zaliczył już 10% zjazd, by teraz być na 1% plusie...

Najbliższe transakcje w poniedziałek. Trochę patrzę na to, co wyrabia się z OPONEO, a trochę staram się nie patrzeć.
Edytowany: 13 stycznia 2016 12:23

leniuch
2
Wysłane: 15 stycznia 2016 18:21:57
Mimo, że poprzedni tydzień był słabiutki, to w ten wchodziłem w niezłym w sumie nastroju. W końcu w tak odchudzonym portfelu niewiele może się zdarzyć. Okazuje się, że wręcz przeciwnie.

W poniedziałek kurs OPONEO nie tyle spadł, co wręcz runął. Do końca tygodnia udało się to trochę odrobić, ale i tak jest to spora nagła strata. Tak jak się tego obawiałem, również ATMGRUPA spadła. Mam nadzieję, że strategia pozwoli mi ją sprzedać. O 9% spadł POLNORD.

Znaczący wzrost zanotował jedynie CHEMOS.

kliknij, aby powiększyć

Wynik tydzień/tydzień: -0,87%
Wynik skumulowany: -3,69%

WIG tydzień/tydzień: 0,08%
WIG skumulowany: -15,52%

Nie udało się WIGu pobić. Portfel jest tylko 0,10% od swojego miniumum z drugiej połowy września.

Z tego, co się zorientowałem, to przynajmniej 3 spółki będą sprzedawane w poniedziałek, nie sądzę, żebym coś kupował. Wybieram się na krótki urlop niedługo i fajnie by było nie mieć zbyt wielu spółek.

leniuch
2
Wysłane: 18 stycznia 2016 09:48:49
Sprzedane, z dużymi poślizgiem: RAFAKO (-8%) i OPONEO (-15,6%). Dwie spółki jeszcze sprzedawane, docelowo w portfelu ma zostać 5 spółek (20% akcje/80% gotówka).

Obecna wartość portfela to -4,37%, obsunięcie ok. 10% od szczytów.

leniuch
2
Wysłane: 18 stycznia 2016 17:16:30
Na zamknięciu sprzedaż PCCROKITA (prawie połowa sprzedana nieco wcześniej po trochę lepszej cenie), strata 1,55%

Dzień fatalny za sprawą nie tylko ogólnej słabości rynku, ale dla mnie wręcz katastrofalnego spadku ATMGRUPA o 13%. Cała reszta portfela jakoś się trzyma, nie gorzej od rynku (ZAP nawet lekko wzrósł), ale ATG to koszmar.

leniuch
2
Wysłane: 20 stycznia 2016 15:17:44
Najgorsza jak do tej pory transakcja zamknięta. ATG, ze stratą -28,77%.

leniuch
2
Wysłane: 22 stycznia 2016 17:57:50
Tydzień był niestety ponurą kopią poprzedniego. Mimo, że portfel naprawdę chudziutki, emocji nie brakowało, tak samo jak poprzednio, za sprawą jednej spółki. ATG spadło jednego dnia o 14%, a potem wcale nie kwapiło się z odbiciem. Było do sprzedaży w poniedziałek na otwarciu, ale nie sprzedałem, bo bałem się niskiej płynności. No to mnie pokarało i to bardzo. Ostatecznie strata na ATG wyniosła -28,8%,

kliknij, aby powiększyć

Pozostałe spółki zachowały się mniej więcej tak jak rynek, czyli średnio.

Wynik tydzień/tydzień: -1,13%
Wynik skumulowany: -4,78%

WIG tydzień/tydzień: -1,49%
WIG skumulowany: -17,01%

Wczoraj na chwilę mój portfel dotknął psychologicznej granicy -5% spadku, dziś jest minimalnie lepiej.
Edytowany: 22 stycznia 2016 18:08

leniuch
2
Wysłane: 25 stycznia 2016 10:04:18
Z portfela wylatują: POLNORD (-7,76%) i TRAKCJA (+14,24%). Zostały 3 spółki, czyli zaangażowanie w akcje w okolicach 12%.

leniuch
2
Wysłane: 29 stycznia 2016 17:28:53
W portfelu, w którym są tylko 3 spółki, siłą rzeczy działo się niewiele. Niestety, prawie nie uczestniczył on w odbiciu.

kliknij, aby powiększyć

Wynik tydzień/tydzień: 0,12%
Wynik skumulowany: -4,77%

WIG tydzień/tydzień: 2,41%
WIG skumulowany: -16,60%

Wybieram się na urlop, więc z jednej strony dobrze, że portfel mało nadziany, a z drugiej szkoda by było przegapić ewentualne odbicie. Czyli chyba będzie trzeba zabrać laptopa...
Edytowany: 29 stycznia 2016 17:29

Użytkownicy przeglądający ten wątek Gość

8 9 10 11 12

Na silniku Yet Another Forum.net wer. 1.9.1.8 (NET v2.0) - 2008-03-29
Copyright © 2003-2008 Yet Another Forum.net. All rights reserved.
Czas generowania strony: 0,406 sek.

bdpiqqpn
oaaitnqo
kvhswtyk
Portfel StockWatch
Data startu Różnica Wartość
Portfel 4 fazy rynku
01-01-2017 +75 454,67 zł +377,27% 95 454,67 zł
Portfel Dywidendowy
03-04-2020 +60 637,62 zł 254,44% 125 556,00 zł
Portfel ETF
01-12-2023 +4 212,35 zł 20,98% 24 333,09 zł
ennwfmwd
xspkslko
cookie-monstah

Serwis wykorzystuje ciasteczka w celu ułatwienia korzystania i realizacji niektórych funkcjonalności takich jak automatyczne logowanie powracającego użytkownika czy odbieranie statystycznych o oglądalności. Użytkownik może wyłączyć w swojej przeglądarce internetowej opcję przyjmowania ciasteczek, lub dostosować ich ustawienia.

Dostosuj   Ukryj komunikat